Connect with us
Publicitate

Administratie

Vot final: Parlamentul European susține aderarea României la spaţiul Schengen. Urmează decizia Consiliului UE în decembrie

Publicat

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi cu o largă majoritate o rezoluţie nonlegislativă în care îndeamnă statele membre să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul Schengen.

În rezoluţia, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri, Parlamentul European cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.

Constatând că spaţiul Schengen este “una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene”, eurodeputaţii critică faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei şi României, deşi cele două ţări îndeplinesc de mult timp condiţiile necesare.

Menţinerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie şi are un impact negativ asupra vieţii lucrătorilor mobili şi a cetăţenilor, potrivit eurodeputaţilor. Obstrucţionarea importurilor, a exporturilor şi a liberei circulaţii a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieţei unice a Uniunii Europene.

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

Nu s-a înregistrat niciun vot împotrivă şi nicio abţinere din partea eurodeputaţilor din România.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Irlandei şi României, fac parte din spaţiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale blocului comunitar european (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Parlamentul European a cerut constant ca Bulgaria şi România să fie pe deplin admise în spaţiul Schengen, de exemplu în rezoluţia din 2018 pe această temă, în rezoluţia din 2020 referitoare la situaţia spaţiului Schengen în contextul pandemiei de COVID-19 şi într-un raport din 2021 privind funcţionarea spaţiului de liberă circulaţie.

Dezbaterea pe acest subiect a avut loc tot la Strasbourg, în sesiunea plenară din 3-6 octombrie, când majoritatea eurodeputaţilor au cerut statelor membre să recunoască faptul că Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile Schengen şi că ar trebui admise în spaţiul european de liberă circulaţie cât mai curând posibil.

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunţat, prin vocea ministrului afacerilor europene Mikulas Bek, că va căuta ca la summitul din luna decembrie să se obţină unanimitatea cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

De partea sa, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas, a reamintit că cele două ţări au îndeplinit de mult timp criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, lucru recunoscut încă din 2011.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Conferința „Dezvoltă afaceri inteligente cu finanțări europene”, ediția a II-a. Antreprenorii din Botoșani sunt așteptați

Publicat

Vor fi dezbătute subiecte de interes pentru antreprenorii din județul Botoșani

BCR în colaborare cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani invită antreprenorii să participe la conferința Dezvoltă afaceri inteligente cu finanțări europene, ediția a II-a, care va avea loc joi, 18 aprilie 2024, începând cu ora 10:30, la Salon Luceafarul, Popas Cucorani.

Vor fi dezbătute subiecte de interes pentru antreprenorii din județul Botoșani:

  • Ce finanțări europene sunt disponibile și când vor fi lansate apelurile de proiecte?
  • Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească IMM-urile pentru a accesa fondurile disponibile?
  • Care sunt alternativele de finanțare pentru contribuția proprie?
  • Ce trebuie să ai in vedere atunci când întocmești un plan de afaceri pentru finanțări din fonduri europene?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vor răspunde cei 7 speakeri în cadrul evenimentului.

Instrumentele financiare și cum susține BCR antreprenorii care apelează la resurse nerambursabile sunt, de asemenea, puncte de interes pe lista discuțiilor.

Avem convingerea că temele care vor fi puse in discuție și notorietatea celor care vă vor fi parteneri la aceste dezbateri, conform Agendei, vă vor trezi curiozitatea și veți fi alături de noi la acest eveniment important pentru mediul de business din Botoșani.

 

Save the date – joi, 18 aprilie 2024, ora 10:30

Remember the place – Salon Luceafarul, Popas Cucorani

 

Vă rugăm să confirmați prezența până pe data de 10 aprilie 2024 la:

tel 0744434961, e-mail secretariat@cciabt.ro  – Carmen Panțiru, CCIA Botoșani,

tel 0730044283, e-mail liviu.tului@bcr.ro  – Liviu Țului, Director Grup Retail, BCR

Citeste mai mult

Eveniment

În România trăiesc tot mai puțini pensionari. Botoșani, în topul județelor cu cele mai mici pensii

Publicat

Anul trecut, numărul mediu de pensionari a fost de 4,98 milioane persoane dintre care, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,60 milioane persoane, în scădere cu 6.000 persoane faţă de  anul 2022.
În aceeași perioadă, pensia medie lunară și pensia medie lunară de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu anul 2022, cu 13,9%, respectiv cu 13,0%, informează tvrinfo.

Raportul total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 pensionari la 10 salariaţi.

Raportul prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti şi judeṭul Ilfov, la 13 pensionari la 10 salariaṭi în judeţele Botoṣani şi Giurgiu, 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui și la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1079 lei .

Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în judeţele: Botoşani (1588 lei), Vrancea (1600 lei) şi în Giurgiu (1603 lei), iar cele mai mari valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în judeţele: Hunedoara (2667 lei), Municipiul Bucureşti (2545 lei), Gorj (2360 lei) şi Braşov (2351 lei) .

La 1 Decembrie 2021 cu ocazia ultimului recensământ al populației și locuințelor, ponderea  gospodariilor formate dintr-o singură persoană cu vârsta de 65 ani și peste, în numărul total de gospodării, a fost de 13.95%.

Mai multe detalii, AICI

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani de află sub avertizare de COD GALBEN de vânt puternic

Publicat

Județul Botoșani se va află sub o avertizare meteorologică tip cod galben de intensificări ale vântului.

Temporar, vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 55-65 km/h.

Atenție pe unde vă deplasați!

Evitați zonele cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți!

Nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate!

Parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate!

Îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale!

Nu atingeți firele căzute la pământ.

#ISU_BOTOSANI #pompieri #prevenire

Citeste mai mult

Administratie

A început modernizarea unui nou drum județean de piatră din județul Botoșani

Publicat

Un nou sector de drum este modernizat de Consiliul Județean prin intermediul Direcției Județene de Drumuri și Poduri.

O asociere condusă de firma botoșăneană Transasfalt Prod a primit ordinul de începere și a demarat lucrările la DJ291D, Oroftiana; Baranca – Bajura.

Predarea amplasamentului către constructor s-a realizat ieri în prezența Doinei Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a vicepreședintelui Dorin Birta, a senatorului Lucian Trufin, a deputaților Alexandra Huțu și Dan Șlincu, precum și a primarilor Viorel Atomei (Hudești), Alin Gârbaci (Darabani) și Marcel Chelariu (Suharău).
„Am promis că vom moderniza acest drum și ne ținem de cuvânt. Este un drum important, paralel cu Prutul, care unește unele dintre cele mai nordice localități ale țării și sper ca modernizarea lui să aducă noi oportunități de dezvoltare a zonei”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Sectorul de drum județean de piatră care va fi modernizat are o lungime de 10,2 kilometri, din care 2 kilometri sunt în comuna Suharău, 3,55 kilometri în comuna Hudești, iar 4,66 kilometri aparțin de orașul Darabani. Soluția tehnică pentru sistemul rutier presupune realizarea unei fundații din balast de 40 de centimetri, peste care se va turna un strat de 20 de centimetri de balast stabilizat și două straturi de asfalt de 10 centimetri.
Valoarea totală a investiției este de peste 50 de milioane de lei (10 milioane de euro), din care 10 milioane de lei o reprezintă finanțarea guvernamentală, iar 40 de milioane de lei (peste 8 milioane de euro) cea asigurată de Consiliul Județean Botoșani.
„Ne dorim lucrări de calitate, care să dureze în timp. Avem încredere că mesajul nostru a fost pe deplin înțeles de către constructori, care sunt determinați să lucreze la fel de bine ca și pe celelalte drumuri județene pe care le-au făcut în ultimii ani”, a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani.
Sectorul de drum Oroftiana; Baranca – Bajura face parte din cele pentru care Consiliul Județean Botoșani a obținut finanțare în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, care este continuarea firească a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). „În cadrul Programului «Anghel Saligny» mai avem în diferite stadii de execuție alte patru proiecte de modernizare, astfel că, la finalul implementării lor, vom avea încă 40 de kilometri de drum județean asfaltați”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Cele patru sectoare de drum județean aflate în plin proces de modernizare sunt:
DJ293A, Coțușca – Viișoara Mică – Viișoara (6 kilometri)
DJ 294A, Avrămeni – Panaitoaia – D. Cantemir – DN 24C (7,8 kilometri)
DJ 294B, Ștefănești – Murguța – Dobârceni (10,6 kilometri)
DJ 291K, Lozna (DJ291B) – Călinești – DN 29C – Talpa (7,22 kilometri)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending