Connect with us

Actualitate

Vor fi majorare pedepsele pentru infracţiunile economico-financiare. Anunțul ministrului Finanțelor

Publicat

Publicitate

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a prezentat în şedinţa conducerii PNL măsurile de combatere a evaziunii fiscale. Acesta susține că vor fi majorare pedepsele pentru infracţiunile economico-financiare, scrie alba24.ro.

De asemenea, măsurilor vor fi foarte dure pentru cei care săvârşesc fapte de natură infracţională în domeniul TVA.

Ministrul a declarat, luni, legat de proiectul bugetului de stat, că pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe, menţionând că deficitul va fi „în jur de 5%”.

„Sunt măsurile de combatere a evaziunii fiscale pe care le-am anunţat, este un obiectiv pe care îl avem în vedere pentru a aduce bani suplimentari la buget şi pentru a avea o fundamentare cât mai justă pentru această componentă de venituri. (…)
Măsuri dure privind domeniul TVA, pe modelul UE
Noi încercăm să introducem trei lucruri:

primul este cel legat de majorarea pedepselor pentru ceea ce înseamnă infracţiunile economico-financiare şi, sigur, o componentă importantă, aşa cum şi Uniunea Europeană face, este cea legată de TVA.
Deci sancţiunile pentru cei care săvârşesc fapte de natură infracţională în domeniul TVA vor fi foarte dure, pe modelul celor din Uniunea Europeană„, a explicat ministrul.

Factura electronică
El a adăugat că o altă măsură va fi legată de utilizarea sistemelor informatice.

Publicitate

„După cum ştim, de la 1 ianuarie 2024, intră în vigoare factura electronică pentru tot mediul de afaceri, 1 iulie data pentru decontul de TVA precompletat, urmează să venim cu măsuri în Guvern şi, apoi, raportarea informaţiilor contabile în declaraţia 406, pentru cei care cunosc, de la 1 iulie va fi termen devansat.

Toate aceste lucruri trebuie să dea rezultate în combaterea evaziunii fiscale.

Cine se va ocupa de marea evaziune
Şi trei: separarea competenţelor organelor abilitate de lege, astfel încât de marea evaziune să se ocupe organele competente pe care România le are şi, sigur, apoi cauzele care sunt mai mici să rămână la mecanismele actuale.

Toate acestea sunt demersuri pentru ca să avem o mai bună fundamentare a veniturilor”, a indicat Marcel Boloş.

Decalaj de TVA de 9 miliarde de euro
Potrivit acestuia, Comisia Europeană a făcut studii în ceea ce priveşte evaziunea fiscală în România care au arătat că există un gap de TVA de 9 miliarde de euro. 40% din acesta vine din achiziţiile intracomunitare.

„Din acest punct de vedere, deciziile noastre vor fi gândite şi o să vedeţi în Ordonanţa ‘trenuleţ’. Haideţi să vedeţi proiectul legii bugetului de stat şi pachetele de măsuri care însoţesc proiectul de lege al bugetului de stat pentru ca să avem bază pentru veniturile pe care le-am luat în calcul. (…)

Sunt mai multe măsuri care să ducă la îmbunătăţirea veniturilor”, a spus Boloş.

Majorarea accizelor la carburanți
Întrebat de majorarea accizelor la carburanţi, ministrul a explicat că nu va fi o majorare, ci o actualizare a lor, conform legii în vigoare.

„Nu discutăm de nicio majorare la accize, aplicăm legea, ele se actualizează conform legii cu indicele preţului de consum. Aici, pentru consumatori am încercat să gândim un mecanism pe care o să-l vedeţi în Ordonanţa ‘trenuleţ’ de introducere eşalonată, dar nu este vorba de nicio creştere de accize, să nu panicăm oamenii, ci este vorba de aplicare a unor prevederi legale existente în legislaţie”, a menţionat Marcel Boloş.

Legat de creşterea salariului minim, Boloş a spus că este decizia coaliţiei. „Nu poţi merge cu creşteri de salarii minime una după cealaltă. Am avut o creştere în octombrie de 3.300 lei, trebuie să lăsăm să nu bulversăm mediul de afaceri”, a completat ministrul.

El a mai spus că se estimează o creştere a PIB, menţionând că aceasta este de la 1.591 miliarde lei la 1.733,8 miliarde lei pentru 2024.

„Avem 27% venituri fiscale din PIB şi avem un sistem de cheltuieli publice care nu este dat peste cap faţă de media europeană. Suntem pe un sistem de cheltuieli publice moderat, până când vom ajunge să ajustăm acest procent este cale lungă. Cert este că pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe. Deficitul va fi în jur de 5%”, a mai transmis ministrul Boloş. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vreme instabilă în următoarele două săptămâni: Temperaturile vor fluctua. Iată când se instalează căldura

Publicat

Publicitate

Potrivit prognozei emise luni de ANM, vremea va rămâne mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă în următoarele zile, însă de săptămâna viitoare se anunță o încălzire treptată în cea mai mare parte a țării, scrie alba24.ro

Se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, între 16 și 20 de grade și minime între 3 și 7 grade.

Până la finalul celei de-a doua săptămâni, temperaturile vor fi în creștere, apropiindu-se de normele specifice perioadei.

Se vor înregistra, în medie, maxime între 20 și 23 de grade și minime între 7 și 10 grade.

În primele zile ale intervalului vremea va fi rece pentru această perioadă, înregistrându-se maxime termice, în medie, de 16…18 grade și minime de 3…5 grade.

La mijlocul primei săptămâni vor fi alternanțe de la o zi la alta (maxime, în medie, de 14…18 grade), iar până la finalul intervalului va urma o perioadă de încălzire treptată și sunt estimate temperaturi maxime de până la 22…23 de grade și minime de până la 9…10 grade.

Publicitate

Vor fi perioade cu averse în prima zi a intervalului și din nou din 16 mai, până la finalul acestuia.

Aversele îşi vor apariţia cu probabilitate crescută în aproape tot intervalul analizat (12 – 25 mai), transmite Agerpres.

Transilvania

La începutul intervalului de prognoză, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, cu temperaturi maxime care nu vor depăși, în medie, 13…16 grade, iar minimele se vor situa, în medie, între 2 și 5 grade.

Până în jurul datei de 16 mai, valorile termice vor oscila ușor de la o zi la alta, fără variații semnificative.

Ulterior, se va resimți o tendință de încălzire, cu maxime termice care vor ajunge treptat la medii de 19…20 de grade și minime care vor fi, în medie, de 7…8 grade în ultimele zile ale intervalului.

Astfel, temperaturile vor reveni treptat spre normele climatologice specifice pentru a doua jumătate a lunii mai.

Vor fi intervale de timp cu averse aproape în fiecare zi, mai intense în primele două zile și din nou din 16 mai.

Maramureș

Vremea va fi rece pentru această dată în primele zile ale intervalului, când se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 14…16 grade și minime care vor coborî spre 1…3 grade.

Până în jurul datei de 16 mai, vor fi oscilații ușoare de la o zi la alta.

Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, astfel încât în ultimele zile ale intervalului sunt estimate temperaturi maxime, în medie, de până la 19…20 de grade și minime de până la 7…9 grade.

Vor fi perioade cu averse în aproape fiecare zi a intervalului, mai intense cu precădere din 16 mai.

Moldova

Vremea va fi mult mai rece decât în mod caracteristic perioadei în prima săptămână de prognoză, dar cu toate acestea, valorile termice vor crește ușor și treptat de la o zi la cealalată, iar pe tot intervalul, mediile maximelor se vor situa între 12 și 18 grade și ale minimelor între 2 și 6 grade.

În următoarea săptămână se va instala un proces de încălzire ce va duce valorile diurne spre 20 de grade, iar pe cele nocturne spre 10 grade, valori estimate prin mediere regională.

Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse și mai intense va fi mai ridicată după data de 16 mai, dar și în restul zilelor se vor semnala averse pe alocuri și mai ales după-amiezile.

Dobrogea

Până în data de 19 mai regimul termic, cu toate că va avea mici oscilații, se va situa sub pragul mediilor climatologice specifice datei, chiar cu mult în primele zile de prognoză.

Maximele vor fi cuprinse între 16 și 20 de grade, iar minimele între 6 și 10 grade, valori ce reprezintă mediile regionale estimate în prima săptămână.

Următoarea perioadă va fi caracterizată de o creștere treptată a temperaturilor, astfel că mediile maximelor se vor apropia de 22 de grade, iar ale minimelor de 12 grade.

Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului.

Acestea se vor manifesta cu precădere după-amiaza și seara, iar datele în care vor fi mai extinse se estimează a fi 14, 17, 18 și în intervalul 20 – 25 mai.

Muntenia

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme deosebit de rece pentru această dată calendaristică, iar schimbările nu vor fi majore pe parcursul primei săptămâni, chiar dacă valorile termice vor mai avea și tendințe de creștere.

În acest context, maximele vor avea mediile între 16 și 20 de grade, iar minimele între 6 și 8 grade. După data de 19 mai se va încălzi treptat, astfel încât se vor atinge valori diurne în jurul a 23 de grade și nocturne de 9…11 grade, acestea fiind valori estimate a se înregistra prin mediere regională.

Ploile își vor face apariția pe aproape toată perioada, probabilități mai mici se întrevăd în zilele de 12, 15 și 22 mai.

Oltenia

Vor fi două perioade scurte de încălzire a vremii în prima săptămână, între 12 și 15 mai și din nou până în 18 mai, dar, cu toate acestea, vremea va fi mai rece decât în mod normal, iar regimul termic diurn va fi între 16 și 21 de grade și cel nocturn între 6 și 8 grade, valori obținute prin mediere regională.

În a doua săptămână, va fi un parcurs aproape continuu de creștere a temperaturilor, cu maxime ale căror medii vor atinge, în final, 24 de grade și minime spre 12 grade.

Probabilitatea pentru averse mai extinse și mai intense va fi ridicată în zilele de 16, 17 și 18 mi și după data 22 mai.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 46 de ani, din Cristești, amendat pentru că transporta lemne fără documente. A rămas și fără marfă

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Pomîrla au oprit pentru control, pe drumul național DN29F, în comuna Cristești, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta 1 metru cub de material lemnos, fără a deține documente legale de proveniență sau transport.

 

Față de acesta a fost dispusă măsura sancționării contravenționale, cu avertisment, iar ca măsură complementară a fost dispusă confiscarea materialului lemnos.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 48 de ani, cu permisul suspendat, dat jos de la volan la Dumbrăvița

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiuilui Dorohoi – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe drumul național DN29A, în localitatea Dumbrăvița, un autovehicul condus de un bărbat de 68 de ani, din municipiul București.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta, acesta are exercitarea dreptului de a conduce suspendat, de la jumătatea lunii martie.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Intervenții ale polițiștilor botoșăneni în ultimele 48 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 10 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 78 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 344 sancțiuni contravenționale, în valoare de 163.636 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 20 permise de conducere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending