Connect with us

Eveniment

,,Voluntarii lui Moș Crăciun”, o nouă filă din povestea scrisă pe inimile copiilor din familii vulnerabile de profesorii și elevii Colegiului National ,,Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Îi cheamă Gabriel, Dominic, Paula, Ștefan, Adrian, Daniel… Sunt doar câteva nume ale unor copii, peste două sute, din satele județului Botoșani, dar în spate se ascund povești de viață care sensibilizează până la lacrimi. Unii au doar mamă sau … doar tată. Alții au părinți, dar anumite circumstanțe au creat contextul unei situații financiare precare din care adulții se luptă să iasă cu toate forțele. Mai greu este la sărbători, când abia așează pâinea pe masă. De cadourile așteptate de copii nici nu poate fi vorba. Au fost cuminți și unii dintre ei uimesc cu inteligența lor și își decorează camerele cu medalii de la concursurile școlare. Îl așteaptă pe Moș Crăciun care uneori îi ocolește. 

Pentru a le aduce zâmbetul pe chip, pentru a crea amintiri de neuitat, există ,,Voluntarii lui Moș Crăciun”. Este un proiect inițiat de către Colegiul National ,,Mihai Eminescu” și Asociația Tempustin, care se derulează de peste 10 ani in parteneriat cu Serviciul de Intervenție Specializată pentru Copil și Familie din cadrul DGASPC Botosani. În centrul acestei acțiuni este o profesoară inimoasă, Loredana Botezatu, care se bucură de implicarea celorlalte cadre didactice din Colegiul Național „Mihai Eminescu”, dar și a elevilor și părinților. Astfel că, pe lângă  performanțele școlare, copiii învață ce este empatia și își mobilizează părinții în mod exemplar pentru a aduce bucurie în sufletul micuților care provin din familii vulnerabile de pe raza județului Botoșani. De peste zece ani, sute de pachete, frumos ambalate, cu alimente, hăinuțe, dulciuri, ajung la copii despre care nu se cunoaște decât vârsta și localitatea, într-o acțiune care vorbește despre iubirea de aproapele și despre beneficiile duhovnicești ale BINELUI care se face „în ascuns”.

„Sufletul acțiunii este doamna Botezatu împreuna cu colegii săi, părinții și elevii ,iar la DGASPC, colegele mele -asistenți sociali și psihologi care au intervenit in asigurarea serviciilor psiho-socio-emoționale pentru acești copii, atat in cursul anului 2024 cât și in anii anteriori.

Acest proiect educational sugestiv denumit ,,Voluntarii lui Moș Crăciun”, inițiat de către Colegiul National ,,Mihai Eminescu” și Asociația Tempustin , derulat de peste 10 ani in parteneriat cu Serviciul de Intervenție Specializată pentru Copil și Familie din cadrul DGASPC Botosani, este despre a fi si bucuria de a dărui! Suntem împreuna in acest proiect, ii simt pulsul de peste un deceniu si pot susține că este una din filele cu sens ale dedicării noastre umane in care suntem uniți pe un arc de cerc al iubirii de semeni- la un capăt, cadrele didactice împreuna cu elevii si părinții lor iar la celălalt capăt, profesioniștii din Protecția Copilului- ghidați de spiritul magic al Crăciunului prin care ne desăvârșim ca ființe de lumină, an după an in călătoria vieții ! Anul acesta, mai mult ca oricând, am văzut multă lumină in ochii dăruitorilor, multă bucurie manifestă si grijă de semeni pe chipurile copiilor si adulților care au pregătit darurile pentru alți copii aleși din lista lui Moș Craciu si in care au pus cu empatie si compasiune o părticică din iubirea lor. Dăruind, dobândim o viață cu sens! Mulțumesc cu smerenie si recunoștință, tuturor spiridușilor lui Moș Crăciun de la Colegiul National Mihai Eminescu si ii asigur că suntem mereu aici, parteneri de suflet in acest arc al dăruirii!”, a declarat Felicia Mihai, șef  al Serviciului de Intervenție Specializată pentru Copil și Familie.

 

Asociaţia „Tempustin” a fost înființată în anul 2004 și este o asociaţie a elevilor şi profesorilor, care are parteneriate cu instituţii reprezentative din judeţ şi din ţară. Se implică în nenumărate acţiuni de voluntariat, înarmându-se cu bucurie și cu omenie. Pentru cei care dăruiesc pentru a aduce zâmbetul pe chipul copiilor din familiile nevoiașe, profesoara Loredana Botezatu, sufletul proiectului, are o expresie ca o rugăciune: „Să primiți înmiit”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Casele a trei familii din Pădureni, Crasnaleuca și Săveni au fost în pericol, din cauza coșurilor de fum necurățate

Publicat

Publicitate

Casele a trei familii din localitățile Pădureni, Crasnaleuca și Săveni au fost în pericol, ieri, din cauza coșurilor de fum necurățate de funingine.

Pompierii din Dorohoi, Coțușca și Săveni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani vă reamintim:

▪️ curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

▪️verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

Publicitate

▪️îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Gater din Botoșani, călcat de polițiști. Peste 30 de metri cubi de material lemnos, confiscat

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu cei ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și Garda Forestieră Suceava au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul silvic.

Astfel, în cadrul activităților au fost efectuate verificări la sediul unei societăți comerciale, din județul Botoșani, cu privire la respectarea normelor legale în domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

În urma verificărilor s-a constatat că societatea respectivă deține, în fapt, un volum de peste 30 metri cubi de material lemnos, în plus, față de stocul scriptic.

Astfel, diferența dintre stocul fizic și cel înregistrat în sistemul informațional integrat pentru păduri a fost indisponibilizată, ridicată și predată în custodie Ocolului Silvic Darabani.

De asemenea, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „deținerea în depozite de către operatorul economic sau comerciant a unui volum total de materiale lemnoase pentru care diferența în plus sau în minus dintre volumul stocului fizic și volum stocului scriptic înregistrat în sistemul informațional integrat pentru păduri, depășește 20% raportat la stocul scriptic, dar nu mai puțin de 10 metri cubi la momentul constatării”, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsuri conform prevederilor legale.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Livadă de aronia, salvată de pompieri din cale focului la Văculești

Publicat

Publicitate

Ieri, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată, în următoarele localități:

✔️ Văculești: au ars vegetația uscată și stuful de pe aproximativ două hectare. A fost salvată o livadă de aronia;
✔️ Carasa: au ars aproximativ trei hectare de vegetație uscată.

Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul în aer liber lăsat nesupravegheat.

Pentru a preveni astfel de incendii, este important ca cetățenii să evite utilizarea focului deschis în apropierea zonelor cu vegetație uscată și să nu arunce resturi de țigări sau alte obiecte care pot provoca aprinderea.

Atragem atenția asupra faptului că legislația privind protecția mediului interzice arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

În sâmbăta de dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de Carne se pomenesc morții, după ritualul Moșilor de Iarnă

Publicat

Publicitate

După datina străbună, în fiecare an, în sâmbăta de dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de Carne, se pomenesc morții, după ritualul Moșilor de Iarnă. Pentru că mulți creștini au murit pe neașteptate și fără a fi spovediți sau împărtășiți, Biserica face mijlocire pentru toți aceștia, ca să se bucure de fericirea veșnică. Așadar, acest moment important din calendarul bisericesc nu are o dată fixă, depinde an de an de sărbătoarea Sfintelor Paști.

Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Iisus Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii cu trupul. Moșii de iarnă se prăznuiesc anul acesta în ziua de sâmbătă, 9 martie.

Duminică, pe 10 martie, are loc Duminica Înfricoșătoarei Judecăți sau Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui. Așadar, Moșii de Iarnă marchează începutul celor 7 sâmbete ale morților, care se încheie în ultima sâmbătă înainte de Săptămâna Patimilor, Sâmbăta lui Lazăr. Această sărbătoare a Moșilor de iarnă este o rânduială a Bisericii Ortodoxe cu scopul de a pomeni persoanele care nu mai sunt printre noi, prin organizarea Sfintei Liturghii și a Slujbei Parastasului.

Cuvântul „moși” vine de la „strămoși” și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Moșii desemnează neamul nostru, persoanele mutate în lumea veșniciei, pentru care se fac rugăciuni de mijlocire spre iertarea păcatelor lor. Cu privire la rugăciunile pentru cei adormiți, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: „Să ne rugăm pentru cei adormiți, iar dacă cel adormit este păcătos, să i se dezlege păcatele, iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.

Într-o rugăciune din Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, preotul Îi cere lui Dumnezeu să-i pomenească în ceruri pe cei pomeniți de el, nominal, la proscomidie, și adaugă: „Iar pe cei pe care nu i-am pomenit, din neștiință sau uitare, sau pentru mulțimea numelor, Tu Însuți îi pomenește, Dumnezeule, Cel ce știi vârsta și numirea fiecăruia, Cel ce pe fiecare îl știi din pântecele maicii lui”. Veșnică pomenire celor adormiți, moșilor și strămoșilor noștri!

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending