Connect with us
Publicitate

Actualitate

Viteza de circulaţie a trenurilor LIMITATĂ de Codul Roşu de caniculă. CFR Călători, precizări pentru călători

Publicat

Publicitate

Viteza de circulaţie a trenurilor va fi redusă între 30-50 km/h, urmare a avertizărilor de vreme rea emise de ANM.  CFR Călători arată că în zilele cu temperaturi exterioare caniculare instalaţiile de climatizare riscă să nu mai poată asigura răcirea şi să funcţioneze în regim de ventilaţie, relatează mediafax.ro.

„CFR Călători informează că urmare a temperaturilor extreme de 39 – 42 de grade Celsius care se vor înregistra pe raza mai multor judeţe, aflate sub incidenţa celor două avertizări de temperaturi caniculare de cod roşu şi cod portocaliu, viteza de circulaţie a trenurilor va fi redusă între 30-50 km/h. Circulaţia trenurilor se va desfăşura în condiţii de siguranţă, cu reducerea vitezei de circulaţie a trenurilor, deoarece la nivelul şinei temperatura ajunge şi chiar depăşeşte 50-80 de grade Celsius”, transmite CFR Călători.

Potrivit sursei citate, restricţiile de viteză aplicate pe calea ferată în zona afectată se vor menţine în intervalul de valabilitate a codului roşu şi portocaliu de vreme severă în vigoare.

„În acest context, CFR S.A. – managerul infrastructurii, aplică restricţii de viteză, ceea ce generează întârzieri în circulaţia trenurilor pe anumite intervale de cale ferată de pe raza Regionalelor CF Bucureşti, Craiova, Timişoara, Iaşi, Galaţi şi Braşov. Această măsură aplicată de managerul infrastructurii este obligatorie pentru siguranţa traficului feroviar şi este luată de majoritatea administraţiilor de cale ferată din lume, nu doar din România. Reamintim că în zilele cu temperaturi exterioare caniculare care se înregistrează la nivelul şinei şi cutiei materialului rulant, instalaţiile de climatizare riscă să nu mai poată asigura răcirea şi să funcţioneze în regim de ventilaţie”, se mai arată în comunicat.

În condiţiile utilizării întregului parc de material rulant tehnic disponibil, în special pe rutele ce înregistrează cele mai mari solicitări de trafic, pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport şi în vederea adaptării capacităţii de transport la numărul de locuri solicitat, CFR Călători recomandă pasagerilor să îşi planifice din timp călătoria, să utilizeze toate trenurile puse la dispoziţie în graficul unei zile de circulaţie şi să îşi procure din timp legitimaţiile de călătorie, folosind toate canalele disponibile în acest sens.

CFR Călători recomandă pasagerilor, astfel încât călătoria cu trenul în condiţii de caniculă să decurgă fără incidente, în special pentru persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecţiuni medicale să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj, să aibă medicaţia necesară afecţiunilor pe care le au, în caz de nevoie şi să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor, astfel încât călătoria cu trenul în condiţii de temperaturi ridicate şi chiar caniculă să decurgă fără incidente, în special pentru persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecţiuni medicale.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: Bărbat reținut pentru că a exploatat trei persoane cu dizabilități la o fermă din Iași

Publicat

Publicitate

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reținerea unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și supunerea la muncă forțată sau obligatorie.

Din materialul probator administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2010, acesta a recrutat trei persoane vătămate majore cu dizabilități și prin inducere în eroare cu privire la remunerația pe care urma să le-o remită, le-a primit și adăpostit la o fermă situată pe raza unei comune din județul Iași unde, prin acte de constrângere fizică și psihică, le-a exploatat prin supunere la muncă forțată și obligatorie.

Cercetările au mai stabilit că inculpatul a acționat cu autoritate deplină asupra persoanelor vătămate pe care nu le-a remunerat pentru activitățile prestate, privându-le totodată de cele mai elementare mijloace de subzistență dar și de acces la tratamentele medicale adecvate afecțiunilor de care suferă.
În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.
Astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile de urmărire penală au fost realizate împreună cu polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași.
Persoanele vătămate au intrat în managementul de caz al unei organizații nonguvernamentale specializate în asistența victimelor traficului de persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 100 de copii și voluntari au petrecut ziua alături de pompieri la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vorona Mare

Publicat

Publicitate

Peste 100 de copii și voluntari au petrecut ziua alături de pompieri la biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Vorona Mare, în cadrul taberei de zi „Bucuria Prieteniei”.

 

Au fost implicați elevi cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani din comuna Vorona, iar pompierii le-au explicat copiilor cele mai importante măsuri de protejare a vieții: cum să acționeze în cazul unui incendiu sau cutremur. De asemenea, li s-a reamintit că scăldatul este interzis în spații neamenajate având în vedere proximitatea apelor curgătoare.

Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani le-au prezentat autospecialele de stingere cu apă și spumă și descarcerare, dar și cum se folosește fiecare accesoriu. Au probat echipamentele de protecție folisite de salvatori pe timpul misiunilor.

 

Pe timpul acestei acțiuni, pompierii au oferit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” “Nu tremur la cutremur”și „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, cu următoarele recomandări:

Publicitate

 

▪️nu folosiți instalațiile electrice sau de gaze cu improvizații sau defecțiuni;

 

Publicitate

▪️nu suprasolicitați instalația electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate de mare putere;

 

▪️nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate și nu înlocuiți cu liță fuzibilul calibrat de producător;

 

▪️nu lăsați copiii nesupravegheați cu aparate electrice în funcțiune sau în camere în care prizele nu sunt prevăzute cu accesorii de protecție pentru copii;

 

▪️verificați etanșeitatea conductelor de gaze doar cu emulsie de apă și săpun. Este interzisă utilizarea flăcării pentru a face acest lucru;

 

▪️la aprinderea focului respectați principiul „gaz pe flacără”. Întâi se aprinde flacăra, apoi se deschide robinetul de gaze naturale;

 

▪️asigurați ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără deschisă, alimentate cu gaze naturale;

 

▪️asigurați instalarea detectoarelor de incendiu în locuințe și testați-le periodic;

 

▪️instalați detectoare de gaze naturale pentru a putea depista scăpările accidentale de gaze;

 

▪️achiziționați un stingător de incendiu pentru locuința dumneavoastră.

Citeste mai mult

Eveniment

Centre de dezintoxicare pentru dependenţii de droguri, cu jumătate din finanţare de la Ministerul Sănătăţii. Lege promulgată

Publicat

Publicitate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care sunt înfiinţate şi organizate centre de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri ca instituţii specializate pentru recuperarea socială a acestora în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării.

Actul normativ promulgat completează Legea privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, relatează tvrinfo.

Centrele urmează să aibă personalitate juridică şi se vor înfiinţa şi funcţiona în subordinea Ministerului Sănătăţii. Centrele vor fi acreditate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate conform standardelor internaţionale în materia recuperării persoanelor dependente de droguri.

Pentru construcţia, înfiinţarea şi funcţionarea centrelor se alocă sume de investiţii şi de funcţionare în proporţie egală 50% din bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii şi 50% din bugetele autorităţilor publice locale interesate ori fonduri din programe de finanţare europene.

Citeste mai mult

Eveniment

Program furnizare a apei în municipiul Dorohoi. Nova Apaserv face un nou apel către utilizatori

Publicat

Publicitate

S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani informează că din cauza consumului de apă foarte ridicat înregistrat în ultimele zile urmare a vremii caniculare și a utilizării apei potabile la lucrările agricole, dar și din cauza capacității limitate a conductelor de transport a apei, pentru menținerea unor valori minime necesare ale parametrilor hidraulici (nivelul apei în rezervoare, presiuni) ai sistemului de alimentare cu apă Leorda-Dorohoi, furnizarea apei, până în data de 26 iulie 2024, pentru utilizatorii situații în zona medie și de înaltă a municipiului Dorohoi, se va face în intervalul orar 07:00-18:00, iar pentru zona de case și localitățile limitrofe (comunele Broscăuți, Șendriceni) furnizarea se va face în intervalul orar 12:00-17:00.

S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani face un nou apel către toți utilizatorii pentru folosirea apei numai pentru uz casnic și menajer!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending