Vineri, 30 septembrie 2022, debutează sesiunea de înscriere în cadrul Programul Rabla și Rabla Plus, a anunțat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), relatează alba24.ro.
Este vorba despre ultima sesiune de înscriere din acest an, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Rabla Clasic) și Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus).
Aceasta se va defășura în perioada 30 septembrie – 25 noiembrie 2022. Persoanele fizice se vor putea înscrie în cele două programe prin intermediul dealerilor autorizați, iar persoanele juridice vor putea depune dosarele de finanțare prin accesarea aplicației informatice puse la dispoziție de AFM.
Bugetele pentru Rabla Clasic și Rabla Plus
Potrivit AFM, bugetele totale, care vor fi puse la dispoziție pentru perioada 30 septembrie -25 noiembrie 2022, sunt:
Programul Rabla Clasic
- beneficiari persoane fizice – 139.898.500 lei
- beneficiari persoane juridice – 173.300.500 lei
- beneficiari instituții publice – 15.000.000 lei
Programul Rabla Plus
- beneficiari persoane fizice – 115.500.000 lei
- beneficiari persoane juridice – 202.303.000 lei
- beneficiari instituții publice – 15.000.000 lei
Ce se acordă prin Rabla Clasic 2022:
- tichet în valoare de 6.000 lei pentru o maşină veche casată
sau
- tichet în valoare de 9.000 lei pentru casarea a două vehicule uzate
Tichetul este utilizabil doar pentru achiziţia unei maşini noi cu noxe emise de maximum 160 g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziţia unui autoturism nou se pot folosi maximum două tichete Rabla.
Utilizatorul poate beneficia de eco-bonusuri suplimentare:
- eco-bonus de 1.500 lei – pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară
- eco-bonus de 1.500 lei – pentru cumpărarea unei maşini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 119 g CO2/km în regim WLTP
- eco-bonus de 1.500 lei – pentru achiziţia unei maşini noi cu sistem GPL/GNC
- eco-bonus de 3.000 lei – pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).
Programul Rabla Plus 2022 – valoarea eco-tichetelor
În programul Rabla Plus cei care optează pentru o maşină 100% electrică sau hibrid Plug-in pot beneficia de următoarele tipuri de vouchere:
- eco-tichet de 20.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WLTP (cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi)
- eco-tichet de 23.000 de lei, pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WTLP (cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi)
- eco-tichet de 45.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi
- eco-tichet de 48.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi.
- eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani şi are norma de poluare Euro 3 sau inferioară
Programul Rabla Local, amânat
AFM a anunțat recent că programul Rabla Local a fost amânat. Dacă inițial acesta ar fi trebuit să înceapă în septembrie, noul termen este mijlocul lunii octombrie. Suma alocată sesiunii de finanţare este de 50 de milioane de lei.
”În urma discuțiilor purtate cu asociațiile implicate în desfășurarea Programului privind casarea autovehiculelor uzate, pentru o derulare eficientă cu participarea cât mai multor unități administrativ-teritoriale, a reieșit necesitatea actualizării anumitor condiții, astfel că, la data prezentei, se lucrează la modificarea ghidului de finanțare aferent acestui program.
Crearea conturilor de utilizator în aplicația informatică de către solicitanții unități administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu și subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București se va putea realiza începând cu data de 14 octombrie 2022”, a precizat AFM.
Potrivit sursei citate, conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul Programului Iluminat public, Programului Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități, Programului Eficiență energetică în clădirile publice, Programului Rabla Clasic și a Programului Rabla Plus rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare pentru Programul privind casarea autovehiculelor uzate.
Ulterior, în perioada 21 octombrie 2022, ora 10.00 – 23 decembrie 2022, ora 14:00 sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare, solicitanții vor depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.
Rabla Local: câți bani poate lua o persoană fizică pe o mașină mai veche de 15 ani
În programul Rabla Local, în schimbul casării unui autovehicul mai vechi de 15 ani, persoana fizică primește un stimulent în valoare de 3.000 lei, jumătate din sumă fiind suportată de AFM și jumătate din bugetul local.
Condiții:
- solicitantul trebuie să aibă reședința pe raza primăriei la care face solicitarea
- beneficiarul trebuie să dețină, înmatriculată pe numele său, o mașină de cel puțin cinci ani și să figureze în evidențele fiscale ale primăriei respective
- persoana fizică trebuie să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și cel local
- mașina care urmează să fie casată trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației
- La casat vor putea fi aduse maşini mici, microbuze şi autoutilitare sau autospeciale uşoare. La programul pentru casarea maşinilor uzate nu vor putea participa şi persoanele juridice
Persoanele fizice interesate trebuie să:
- verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program
- să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News