Connect with us

Eveniment

Vinerea Mare: Tradiții, obiceiuri și ce semnifică trecerea pe sub masă a credincioșilor, în biserică

Publicat

Publicitate

În Vinerea Mare, una dintre tradițiile religioase este trecerea pe sub masa pe care se află Sfântul Epitaf, în biserică, relatează alba24.ro.

Sfântul Epitaf este un obiect bisericesc confecţionat din pânză, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului. Este utilizat la slujba din Vinerea Mare, Denia Prohodului.

Acesta este aşezat pe o masă mai înaltă, iar credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaful şi trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat.

Trecerea pe sub masă a credincioşilor se doreşte a fi asemănarea trecerii prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor.

Unii credincioși trec pe sub masă o singură dată, închipuind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, iar alții trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a șezut în mormânt.

Fie o singură dată, fie de trei ori, important este ca, atunci când fac acest gest al smereniei și al credinței, credinciosii să știe că astfel închipuie în trupul și viața lor moartea și punerea în mormânt a lui Hristos.

Publicitate

Prezența mormântului Domnului și a Crucii Sale în mijlocul bisericii ne învață că, până să ajungă la Înviere, credincioșii trebuie să participe în chip simbolic și la Patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului. Coboară împreuna cu El în moarte, pentru ca în noaptea Învierii să învie împreună cu El.

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea „Sfintelor și Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, adică: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița, crucea și moartea, potrivit crestinortodox.ro

În Vinerea Mare, există credința conform căreia cine se spovedește şi se împărtășește astăzi nu trebuie să o mai facă tot anul.

Un alt obicei din Vinerea Mare este și cel al scăldatului. Se spune că persoana care se va scufunda în apă rece de trei ori va fi sănătoasă pe tot parcursul anului.

Se considera că Vinerea Mare, odată cu moartea Mântuitorului, deschide un timp al haosului şi întunericului, oamenii rămânând fără protecţie divină.

Urmează însă miracolul Învierii Domnului din noaptea de Paşti şi actele de purificare din Săptămâna Luminată care readuc echilibrul şi armonia.

Vinerea Mare – tradiții, obiceiuri, superstiții

  • dacă treci trei ori pe sub Sfântul Epitaf, scapi de dureri de cap sau spate, în cursul anului
  • credincioșii care își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi
  • preotul să împarte florile aduse la biserică; acestea sunt bune de leac
  • cu lumânarea de la biserică, în trecut, se ocolea casa de trei ori; la intrare, oamenii se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau doar la grindă de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie
  • cei care reușesc să țină post negru azi și beau doar apă se crede că vor fi protejați de boli și vor beneficia de protecție divină
  • nu se coc cozonaci și nu se prepară mâncare pentru Paște; se spune că aceia care o vor face vor arde mâinile Maicii Domnului
  • dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi bogat; dacă nu plouă, nu vor fi roade
  • nu se spală în godpodărie, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Întâlnire de cerc pastoral la Parohia Cotârgaci – Pastorația tinerilor, între misiune și responsabilitate

Publicat

Publicitate

Duminică, la Parohia Cotârgaci a avut loc o întâlnire de cerc pastoral a preoților din Cercul Misionar-Pastoral „Sfântul Spiridon” Leorda. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Părintelui vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, Timofte Marian și a Părintelui Protopop Apetrei Ionuț, fiind un moment de comuniune liturgică și reflecție pastorală pentru slujitorii Sfintelor Altare din această zonă, informează Slova Creștină de Dorohoi,

 

Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohială din Cotârgaci, păstorită de Părintele Ovidiu Lazăr, în prezența credincioșilor din parohie. La finalul slujbei, Părintele Vicar a rostit un cuvânt de învățătură cu tematică duhovnicească, subliniind importanța jertfei personale în viața creștinului, ca drum al mântuirii și al dăruirii autentice pentru Dumnezeu și aproapele.

 

După momentul liturgic, participanții au efectuat o scurtă vizită la Căminul Cultural din localitate, unde se află amenajat un spațiu muzeal ce păstrează obiecte tradiționale din gospodăria țărănească – un veritabil tezaur al memoriei locale.

 

Publicitate

În continuare, în biserica parohială s-a desfășurat lucrul efectiv al cercului pastoral, având ca temă centrală „Pastorația tinerilor – prioritate și oportunitate în lucrarea Bisericii”. Referatul a fost susținut de Părintele Gabriel Biță de la Parohia Brăiești, care a evidențiat provocările contemporane cu care se confruntă preoții în misiunea lor de a-i apropia pe tineri de Hristos și de Biserică. S-au subliniat atât nevoia unei prezențe constante a slujitorului în mijlocul tinerei generații, cât și importanța organizării unor activități care să răspundă nevoilor reale ale acestora.

 

În cadrul dezbaterii care a urmat, au fost schimbate idei și exemple de bune practici, subliniindu-se necesitatea unui efort comun și susținut pentru atragerea și implicarea tinerilor în viața parohială.

Întâlnirea s-a încheiat cu un cuvânt de încurajare și îndemn din partea Părintelui Vicar Timofte Marian, care a accentuat nevoia implementării unor proiecte educative și catehetice consistente, menite să întărească legătura dintre copii, tineri și Biserică.

 

Astfel de întâlniri reflectă responsabilitatea misionară a preoților și dorința sinceră de a răspunde provocărilor actuale prin comuniune, rugăciune și implicare activă în viața comunităților parohiale.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Botoșani: Activități preventive desfășurate de polițiștii rutieri

Publicat

Publicitate

*Activități preventive desfășurate de polițiștii rutieri*

 

La data de 1 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o activitate educativ-preventivă dedicată tinerilor care se deplasează pe biciclete sau trotinete, în cadrul unei campanii de conștientizare privind siguranța rutieră.

 

Activitatea s-a adresat celor mai tineri participanți la trafic, având ca obiectiv principal formarea unui comportament rutier responsabil încă de la cele mai fragede vârste.

 

Publicitate

Totodată, au fost oferite recomandări utile privind utilizarea în siguranță a trotinetelor și bicicletelor fiind evidențiate riscurile la care se expun copiii și adolescenții atunci când nu respectă regulile de circulație.

 

Tinerilor le-au fost oferite veste reflectorizante și pliante cu informații utile, care să îi ajute să rețină regulile de bază privind deplasarea în siguranță, atât ca pietoni, cât și ca utilizatori ai mijloacelor de deplasare individuale.

Citeste mai mult

Eveniment

Funcționari din Botoșani, reținuți într-un dosar privind identități false pentru mii de cetățeni străini

Publicat

Publicitate

Doi funcționari publici au fost reținuți de procurorii Parchetului General în dosarul privind obținerea de documente de identitate românești false pentru persoane din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic în formă continuată și luarea de măsuri preventive față de patru persoane, respectiv:

– pentru doi funcționari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor a fost dispusă măsura reținerii pe o durată de 24 de ore;

– pentru alți doi funcționari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

Marți, polițiștii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au efectuat peste 206 de percheziții la sediile unor instituții publice și la locuințele unor persoane fizice.

Cercetările se referă la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici din județul Botoșani, precum și dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Publicitate

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari publici dintr-un serviciu de evidența populației și o primărie, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

Datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România, precizează anchetatorii.

Datele menționate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea reală a beneficiarilor, în condițiile în care marea lor majoritate au depus certificate de cetățenie română anterior falsificate, sunt incluse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor.

În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române și care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv și chiar fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor.

Astfel, în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv un număr de 7.000 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state, foste republici sovietice. AGERPRES/

Citeste mai mult

Eveniment

Participarea Muzeului Județean Botoșani la Expoziția itinerantă „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

Publicitate

Pe 2 iulie 2025, de la ora 12.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț are loc vernisajul expoziției itinerante „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, la care Muzeul Județean Botoșani participă cu piese valoroase din patrimoniul cultural al Muzeului de Etnografie.

Expoziția a fost inițiată de dr. Roxana Deca și de colegii de la Muzeul Olteniei Craiova, reunind, alături de piesele din arealul etnografic al Botoșaniului, țesături din patrimoniul Complexului Muzeal Național „Astra” Sibiu, Muzeului Național al Țăranului Român, Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Muzeului Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” Sighetul Marmației și Muzeului de Etnografie Piatra-Neamț, alături de valoroasele covoare oltenești.

Evenimentul expozițional a fost deschis la Craiova, între 27 septembrie 2024 și 19 ianuarie 2025. Pe 5 februarie, al doilea popas al expoziției itinerante a fost Muzeul Național al Țăranului Român, cu prilejul a 35 de ani de la (re)înființarea instituției. Ulterior, la Sighetul Marmației, valoroasele piese au decorat pereții Palatului „Reduta”, unde au fost etalate în intervalul 8 aprilie – 22 iunie 2025.

Piatra-Neamț, unde expoziția va putea fi vizitată între 2 iulie și 28 septembrie 2025, reprezintă a patra și ultima etapă din acest an, pe simezele Muzeului de Istorie și Arheologie fiind etalate peste 40 de covoare (scoarțe, lăicere, păretare, țoluri, carpete, macaturi), la care se adaugă ștergare, fețe de pernă, glugi, cingători, trăistuțe, mostre de țesături din colecțiile Minerva Cosma și Dumitru Cosma (deținute de Muzeul ASTRA Sibiu).

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending