Connect with us
Publicitate

Eveniment

Vin ploile! Vremea în România în perioada 30 octombrie – 05 noiembrie 2023

Publicat

Publicitate

Vremea în România 30 octombrie – 05 noiembrie 2023: În primele zile ale săptămânii vom avea temperaturi mai degrabă potrivite pentru anotimpul vară. Maximele vor ajunge la 27 de grade Celsius, în mare parte din țară. Apoi, de la jumătatea săptămânii, vremea intră într-un proces de răcire. Maximele nu vor mai trece de pragul de 17 – 18 grade.

Potrivit prognozemeteo, de marți, 31 octombrie, sunt așteptate și ploi, în toate regiunile țării.

Prognoza meteo în săptămâna 30 octombrie – 5 noiembrie. Temperaturi minime

Publicitate

Începem săptămâna cu minime cuprinse între 7 – 9, 10 grade în cea mai mare parte a țării, valori ceva mai ridicate (11 – 13, 14 grade) urmând să fie prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, Banat și Crișana.

MARȚI dimineața minimele sunt cu mult peste valorile normale prin Dobrogea, Banat, Crișana (15 – 17, 18 grade), în timp ce prin restul țării se vor atinge 8 – 10, 11 grade, cu 2 –4 grade la munte și pe creste.

Minimele de MIERCURI ajung la valori de 10 – 11 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane (cu 2 – 4 grade pe creste), în timp ce prin Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea se ating și minime de 13 – 15 grade.

Publicitate

Dimineața zilei de JOI vine cu cele mai scăzute temperaturi minime ale  săptămânii (6 – 8, 9 grade) în cea mai mare parte a țării.

Valori ușor mai ridicate, spre 10 – 11 grade sunt posibile prin sudul extrem al Munteniei și Dobrogea, în timp ce minime mai scăzute, de 3 – 5 grade, sunt posibile prin Transilvania și Maramureș, în timp ce la munte nu mai depășim 0 – 2 grade cu –2, –1 grade pe creste.

VINERI, Banatul, Crișana, Muntenia, zona litoralului, au parte de minime de 11 – 13 grade, iar în restul țării se vor atinge 6 –8, 9 grade. La munte nu trecem de 1 – 3 grade, cu valori ușor negative (-1, –2 grade pe creste).

Publicitate

WEEKENDUL readuce valorile ridicate de temperatură și pe timpul nopților, astfel că vor fi valori de 11 – 13, 14 grade pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică.

În ultima zi a săptămânii este posibil ca minimele din Moldova să urce chiar spre 15 – 16 grade, iar în estul Munteniei și Dobrogea să atinge chiar pragul unor nopți tropicale, cu 19 – 20 de grade.

Prognoza meteo în săptămâna 30 octombrie – 5 noiembrie. Temperaturi maxime

Primele două zile ale săptămânii, LUNI și MARȚI, aduc în continuare temperaturi ridicate, care vor depăși chiar pragul zilelor de vară prin sudul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei (cu 25 – 27 de grade).

În restul țării vor fi valori spre 20 – 22, 23 de grade. Și la munte va fi cald (14 – 16 grade, cu 8 – 10 grade pe creste).

MIERCURI, prin Transilvania, nordul Moldovei, Crișana Maramureș, nu mai depășim maxime de 14 – 16 grade, iar prin vestul Olteniei, Banat, centrul Moldovei sunt posibile și 17 – 18 grade.

În restul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea urcăm cu maximele spre valori de 20 – 22, 23 de grade.

JOI, cele mai ridicate maxime vor fi prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (17 – 19 grade) iar în restul țării se pot atinge 15 – 16 grade, cu 11 – 12 grade la munte (5 – 7 grade pe creste).

VINERI urcăm iarăși spre valori de 20 – 22 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, iar în restul țării termometrele vor arăta 17 – 19 grade.

Prima zi de WEEKEND vine cu discrepanțe importante de la o regiune la alta.

Astfel, prin Transilvania, Maramureș, Oltenia, NV Moldovei, nu depășim maxime de 13 – 15 , 16 – 18 grade prin Banat, Crișana, 20 – 22 de grade prin mare parte din Muntenia, Moldova, nordul Dobrogei.

În SE extrem al Munteniei și sudul Dobrogei sunt posibile maxime chiar de 25 – 26 de grade.

La munte vor fi posibile maxime de 14 – 16 grade, cu 5 – 7 grade pe creste.

Prognoza meteo în săptămâna 30 octombrie – 5 noiembrie. . Precipitații

Despre precipitații vorbim abia începând cu ziua de MARȚI. Odată cu orele după amiezii, prin vestul țării avem parte de ploi, însoțite de descărcări electrice și vânt cu aspect de vijelie. Până la finalul intervalului de prognoză ploile ajung și prin Transilvania, Oltenia, Maramureș.

În noaptea de marți spre miercuri și pe parcursul zilei de MIERCURI ploile vor fi prezente prin bună parte din țară, cantități un pic mai importante (5 – 10 l/mp) urmând să avem prin zona Moldovei (nord și centru) dar și prin Maramureș. În rest, mai mult burnițe.

JOI ploile lipsesc din nou din peisajul meteo al țării noastre, vineri le vom întâlni prin Banat, Crișana și Meridionali. În vestul extrem al Banatului se pot acumula și 7 – 10 l/mp.

Odată cu orele serii de VINERI și pe parcursul zilei de SÂMBĂTĂ avem parte de ploi pe arii extinse prin Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania și prin nordul Moldovei.

Cantitățile cele mai importante le vom avea prin Oltenia (15 –2 0 de l/mp) iar prin Banat, Crișana, Maramureș se pot acumula 5 – 10 l/mp.

Încheiem săptămâna cu un nou val de precipitații care va pătrunde prin vestul țării, va cuprinde inițial Banatul, Crișana, Oltenia și care apoi, începând cu săptămâna 06 – 12 noiembrie va aduce ploi pe arii extinse și în sudul țării.

Încheiem luna octombrie tot cu același regim deficitar de precipitații prin cea mai mare parte a țării, săptămâna care urmează va aduce ploi mai consistente doar prin Oltenia (15 – 20 de l/mp), Banat, Crișana, nordul Transilvaniei (5 – 10 l/mp). În rest, cu greu vom strânge măcar de 1 – 2 l, iar prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, 0 l.

Prognoza meteo în săptămâna 30 octombrie – 5 noiembrie. Context sinoptic
O activitate ciclonică intensă din Atlantic, cu centrul baric ”Zeus” poziționat deasupra Marii Britanii, va determina aspectul vremii din cea mai mare parte a continentului european pe tot parcursul săptămânii viitoare.

Câmpul de presiune scăzută, asociat nucleului ciclonic vast din vestul continentului își va extinde talvegul până spre estul extrem al Europei, permițând, astfel, și avansul unor fronturi atmosferice. Țara noastră va fi traversată, mai ales în intervalul marți – miercuri, de un front rece, pe o direcție de la SV – NE.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, vorbim de o săptămână dominată de prezența maselor de aer cald și foarte cald, cu abateri termice chiar și cu +10, +12 grade peste ce ar fi normal la final de octombrie, început de noiembrie. O ușoară răcorire este posibilă în prima zi a lui noiembrie, care va aduce temperaturile la valori normale pentru ca restul săptămânii să revenim la o vreme anormal de caldă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Obligație nouă de la 1 ianuarie 2025 pentru firmele cu peste 50 de angajați. Ce este raportul de sustenabilitate

Publicat

Publicitate

Obligație nouă de la 1 ianuarie 2025 pentru firmele cu peste 50 de angajați. Este vorba despre obligația întocmirii rapoartelor de sustenabilitate pentru firmele cu peste 50 de angajați și cifre de afaceri de peste 50 de milioane de lei. Este vorba despre aplicarea unei directive UE, care vizează peste 5.000 de firme românești.

Obligativitatea raportării exista deja de la 1 ianuarie 2024 pentru firmele care au peste 500 de angajați.

În România, peste 5.300 de companii trebuie să întocmească astfel de rapoarte, de anul viitor, scrie Termene.ro.

Publicitate

Obligație nouă de la 1 ianuarie 2025: Condițiile în care firmele trebuie să întocmească rapoarte de sustenabilitate:

să aibă peste 50 de angajati
să aibă cifra de afaceri de peste 50 milioane lei
să aibă active de peste 25 milioane lei, inclusiv societățile mama ale grupurilor.
Rapoartele aferente vor fi emise in 2026.

De la 1 ianuarie 2026, același raport devine obligatoriu și pentru IMM-urile cotate la bursă.

Publicitate

Raportarea corporativă în materie de sustenabilitate (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) vizează aspecte precum drepturile în materie de mediu, drepturile sociale, drepturile omului, factorii de guvernanță, modelul de afaceri, indicatori-cheie de performanță nefinanciară și indicatori țintă.
Nu în ultimul rând, un astfel de raport presupune o transparență a informațiilor, spre deosebire de perioada anterioară când pentru obținerea anumitor informații trebuia făcut apel la Registrul Comerțului contra cost.

Parlamentul European a adoptat, în noiembrie 2022, Directiva Privind Raportarea de Sustenabilitate a Companiilor, CSRD (COM/2021/189).

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri parlamentare 2024: Ce partide și alianțe au candidați la alegerile de duminică

Publicat

Publicitate

Alegeri parlamentare 2024. Duminică, 1 decembrie 2024, se desfășoară alegerile parlamentare, pentru alegerea componenței noului Parlament. Cetăţenii cu drept de vot vor alege senatorii şi deputaţii care vor avea un mandat de patru ani.

Parlamentul României este format din Senat şi Camera Deputaţilor. Parlamentarii sunt aleşi pe liste, pe principiul reprezentării proporţionale: 1 deputat la 73.000 de locuitori şi 1 senator la 168.000 de locuitori.

Votul poate fi exercitat atât de cetăţenii care se află în ţară (domiciliu sau reşedinţă) şi de cei din străinătate, pe baza unui act de identitate valabil.

Publicitate

La alegerile parlamentare din acest an s-au înscris candidaţi din 31 de partide politice şi alianţe şi 19 organizaţii care reprezintă minorităţile naţionale, potrivit Mediafax.

Județului Alba îi sunt alocate două mandate de senator și cinci mandate de deputați.

Alegeri parlamentare 2024: Ce partide au candidați la alegerile din 1 decembrie

  • Partidul Social Democrat (PSD)
  • Partidul Naţional Liberal (PNL)
  • Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)
  • Forţa Dreptei (FD)
  • Uniunea Salvaţi România (USR)
  • Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
  • Partidul S.O.S. România
  • Partidul Naţional Conservator Român (PNCR)
  • Partidul Social Democrat Independent (PSDI)
  • Partidul România în Acţiune
  • România Socialistă
  • Partidul Social Democrat Unit
  • Alternativa pentru Demnitate Naţională (ADN)
  • Reînnoim Proiectul European al României (REPER)
  • Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi (DREPT)
  • Alianţa Naţional Creştină
  • Patrioţii Poporului Român
  • Partidul Oamenilor Tineri (POT)
  • Partidul Ecologist Român
  • Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate (SENS)
  • Partidul Noua Românie
  • Liga Acţiunii Naţionale
  • Partidul Republican din România
  • Partidul Oamenilor Credincioşi
  • Partidul Verde
  • Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD)
  • Uniunea Geto-Dacilor
  • Partidul Patria
  • Partidul Dreptăţii
  • Partidul Pensionarilor Uniţi
  • Partidul Phralipe al Romilor

Alegeri parlamentare 2024: organizații ce reprezintă minorități

  • Asociaţia Macedonenilor din România
  • Uniunea Elenă din România
  • Uniunea Democrată Turcă din România
  • Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România
  • Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT.
  • Uniunea Croaţilor din România
  • Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România
  • Forumul Democrat al Germanilor din România
  • Uniunea Polonezilor din România
  • Uniunea Armenilor din România
  • Asociaţia Liga Albanezilor din România
  • Uniunea Ucrainenilor din România
  • Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România
  • Uniunea Culturală a Rutenilor din România
  • Uniunea Bulgară din Banat – România
  • Uniunea Sârbilor din Români
  • Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
  • Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa”
  • Forumul Cehilor din România

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Suspendarea TikTok în România: Vicepreședintele ANCOM cere ca măsura să intre în vigoare de joi

Publicat

Publicitate

Suspendarea TikTok în România: Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a cerut ca în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de către platforma TikTok, aceasta să fie suspendată pe teritoriul României.

Pavel Popescu a scris pe Facebook, miercuri seara, că cere suspendarea TikTok începând de joi, 28 noiembrie.

„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale)”, a scris Popescu.

Publicitate

Acesta adaugă că va da curs procedurilor oficiale în acest sens.

Popescu cere această suspendare „doar în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de către platformă”.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis notificări către TikTok semnalând diverse nereguli
ANCOM a transmis marți că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis notificări către TikTok semnalând diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit şi a solicitat acesteia luarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România, însă reprezentanţii platformei nu au acţionat cu celeritate la solicitarea autorităţii române.

Publicitate

ANCOM a solicitat Comisiei Europene o anchetă detaliată asupra impactului platformei TikTok în alegerile din România din acest an, susținând că platforma ar reprezenta un risc semnificativ pentru securitatea națională și suveranitatea statului român.

De asemenea, și CNA a solicitat marţi Comisiei Europene să investigheze cu privire la rolul jucat de TikTok în alegeri, având în vedere ceea ce Consiliul a calificat drept „suspiciuni de manipulare a opiniei publice”.

 
TikTok neagă acuzațiile

Publicitate

Un purtător de cuvânt al platformei digitale TikTok a respins îngrijorările formulate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la faptul că algoritmii platformei „au fost amplificaţi cu conţinut favorabil unui anumit candidat” la alegerile prezidenţiale de duminică din România, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Algoritmii TikTok, după părerea noastră, este clar că au fost amplificaţi cu conţinut favorabil unui anumit candidat, generând dezechilibru în competiţia electorală şi periclitând pluralismul politic”, a afirmat Valentin-Alexandru Jucan, vicepreşedinte al CNA.

Citeste mai mult

Eveniment

Percheziţii la falsificatori de bani, acuzaţi că au introdus în bancomate 400.000 de dolari falşi

Publicat

Publicitate

Procurorii DIICOT şi poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Oficiul Naţional Central pentru combaterea falsurilor de monedă au efectuat joi două percheziţii domiciliare în municipiile Bucureşti şi Giurgiu, într-un dosar în care două persoane sunt suspectate că au introdus în bancomate aproximativ 400.000 de dolari falşi, după care i-au schimbat în lei şi i-au retras folosind acte false.

„Din probatoriul administrat a reieşit că, în perioada octombrie 2021 – februarie 2022, trei unităţi bancare au fost prejudiciate cu suma de aproximativ de 400.000 USD, prin încărcarea în automatele bancare a aproximativ 4.000 de bancnote falsificate cu valoare individuală de 100 USD, urmată de conversia în lei şi retragerea în numerar a acestor sume. În cazul uneia dintre aceste bănci, făptuitorii au utilizat cărţi de identitate falsificate pentru deschiderea unor conturi de client necesare operaţiunilor de conversie valutară la automatele bancare”, transmite DIICOT.

Bancnotele contrafăcute fac parte dintr-un tip de fals foarte bine realizat, fiind depistate abia în centrele de procesare, trecând de sistemele de securitate ale ATM-urilor.

Publicitate

Audierile se desfăşoară la sediul DIICOT – Structura Centrală, pe numele a doi făptuitori fiind emise mandate de aducere.

Suportul tehnico-criminalistic a fost asigurat de Institutul Naţional de Criminalistică.

Acţiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending