Connect with us

Administratie

Viitorul ACUM: Liceul din România unde orele de fizică online se predau ca în filmele SF

Publicat

Aurelian Pintilei, un profesor de fizică din Botoşani a reuşit să construiască un dispozitiv hi-tech, inspirat de o inveţie americană pentru a preda mai uşor şi mai atractiv materia în timpul orelor online, relatează adevărul.ro. Realizarea şi folosirea acestui dispozitiv i-au adus şi un premiu naţional.

Aurel Pintilei, un profesor  de fizică din Botoşani a reuşit să realizeze, pe baza unei invenţii americane, un dispozitiv hi-tech necesar predării on-line. Este vorba despre un light-board, adică un fel de tablă transparentă şi luminată, aşa cum arată şi denumirea în engleză, prin intermediul căreia profesorul poate suprapune, în timpul predării online, text, imagini, schiţe.

Efectul este uluitor, mai ales pentru elevi, care au ajuns să se simtă, la orele de fizică exact ca în filmele science fiction. Dispozitivul a fost realizat în totalitate de către profesorul de fizică, folosind mai ales materiale pe care le-a găsit în laboratorul liceului. Datorită predării prin intermediul light-board-ului, Aurelian Pintilei a fost premiat la nivel naţional.

Invenţie americană recreată la Botoşani

Lightboard-ul a fost inventat de profesorul Michael Peshkin de la Nortwestern University din Statele Unite. Este un dispozitiv realizat dintr-o sticlă specială, stiplex, înrămată şi luminată. Propriu-zis, rama cu sticlă se montează între camera video şi profesorul care predă lecţia. Profesorul poate scrie pe sticla specială, poate suprapune imagini, schiţe sau alte aplicaţii. Totodată se foloseşte o oglindă pentru poziţionarea corectă a imaginii.

Acest concept a fost văzut, chiar la începutul pandemiei, şi de către Aurelian Pintilei, profesor de fizică, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. El a creat singur ramele, a montat luminile, camerele şi oglinzile pentru corectarea imaginii, a făcut teste ajutat de elevi şi apoi le-a predat.

„Elevii au reacţionat extraordinar. Era altceva. Ideea m-a tentat tocmai pentru a scăpa de orele online clasice, cu profesorul care stă cu ochii în cameră, mai stă cu spatele la tablă. Am reuşit să o realizez cu ce aveam prin laborator, cu rame făcute la atelierul şcolii. În plus, conducerea şcolii a achiziţionat această sticlă acrilică sau stiplex. Am făcut teste cu elevii atunci când au fost prezenţi la şcoală şi după aceea online am folosit cu succes acest lightboard”, spune Aurelian Pintilei pentru adevărul.ro.

Dispozitiv cu numeroase aplicaţii

Acest lightboard poate fi folosit şi cu alte ocazii nu doar în pandemie, spune Aurelian Pintilei. De exemplu, în Statele Unite este folosit în mod curent, în Universităţi la predare. Şi asta în condiţiile în care dispozitivul poate fi îmbunătăţit iar în timpul orei pot fi suprapuse schiţe şi imagini, pe lângă text. ”Ar trebui un mixer video. Este destul de costisitor dar am de gând să încercăm şi această achiziţie. Lightboard-ul ar putea fi folosit şi pentru şcolile din mediul rural unde sunt necalificaţi sau nu sunt profesori deloc”, spune Aurelian Pintilei. Acest dispozitiv poate fi folosit la orice disciplină.

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

CUTREMUR de peste 5 grade pe scara Richter în România. A avut loc la adâncimea de 6.4 kilometri

Publicat

Uu cutremur a zguduit marți seara, în jurul orei 20.26, zona Crișana, Arad, fiind un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 6.4 kilometri.

Cutremurul s-a produs la 24kilometri E de Arad, 50 kilometri NE de Timisoara, 74 kilometri SE de Bekescsaba, 93 kilometri N de Reșița.

Reprezentanții ISU Arad anunță că sunt două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri – strada Mărășești și Lucian Blaga.

„Până la această oră nu sunt raportate probleme deosebite. Revenim cu informații”, a declarat Ruxandra Klein, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Cutremurul s-a resimțit nu doar în România, ci și în Croația, Ungaria și Serbia.

Citeste mai mult

Administratie

Începe construirea noii creșe de la Bucecea. Amplasamentul a fost predat constructorului

Publicat

Liderii administrației publice de la Bucecea au anunțat astăzi că s-a făcut un nou pas pentru construirea noii creșe de la Bucecea.

Anunțul a fost făcut de Angel Gheorghiu, primarul orașului Bucecea, care a explicat că a predat amplasamentul constructorului pentru obiectivul “Construire creșă mică” în orașul Bucecea.

Noua investiție va fi realizată cu finanțare europeană prin PNRR de la Compania Națională pentru Investiții, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării,  Lucrărilor Publice și Administrației.

Valoarea investiției actualizate este de 5.500.000 lei ( 1.100.000 euro ), clădirea fiind pe model NZEP cu eficientă ridicată energetică ( Pompe de căldură, panouri fotovoltaice, etc), termenul de execuție fiind de 12 luni.

“Constructorul va demara efectiv lucrările de săptămâna viitoare, până atunci începe organizarea de șantier. Construcția va avea o amprenta la sol de aproximativ 1244 mp, și va avea spații de joacă pentru copii atât în interior cât și în exterior, camere pentru îngrijitori, bucătărie, spații recreative, spații de odihnă, spălătorie etc.”, a transmis primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu.

Citeste mai mult

Educație

Se stinge GREVA profesorilor? Zece mii de cadre didactice s-au întors la cursuri. Profesorii din Botoșani, în top 5

Publicat

Peste 10.000 de cadre didactice din România s-au întors la catedră. Potrivit Ministerului Educației, la nivel național, în perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice, relatează alba24.ro.

Situația la nivel național

Potrivit Ministerului Educației, după adoptarea Ordonanței de Urgență 53/2023, situația la nivel național se prezintă astfel:

În perioada 31 mai – 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).

Față de datele primite în 31 mai, în 6 iunie se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%).

La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).

În perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice

La nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, în 1.007 unități de învățământ procentul cadrelor didactice de participare la grevă este 0 (cu 168 de unități mai mult decât în 31 mai), iar în 233 de unități participă întregul personal didactic (cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai).

Niciun județ nu a raportat o participare la grevă a personalului din învățământul preuniversitar de 100%.

Datele prezentate sunt cele transmise de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București.

Întâlnire între sindicate, părinți și Ministerul Educației

Referitor la întâlnirea desfășurată marți, 6 iunie, între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, toți cei prezenți au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale.

De asemenea, Ministerul Educației a invitat reprezentanții federațiilor sindicale la o nouă întâlnire, pentru finalizarea negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă, a anunțat ministerul, într-un comunicat.

Citeste mai mult

Administratie

Hlipiceni: Un nou MONUMENT dedicat EROILOR neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial

Publicat

Un nou monument dedicat eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial va fi inaugurat la mijlocul aceste săptămâni în județul Botoșani, mai exact în comuna Hlipiceni, un monument care a fost realizat Preacuviosului părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru și autoritățile din România cu sprijinul unui sculptor din Soroca, Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut de prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, reprezentantul Guvernului în teritoriu, care a condus astăzi cea de-a doua ședință de organizare a festivității de dezvelire și sfințire a ”Monumentului dedicat Eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial” din comuna Hlipiceni.

Ceremonialul militar și religios va avea loc joi, 8 iunie 2023, la ora 11:00.

”Monumentul dedicat Eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial” a fost edificat în centrul comunei Hlipiceni, cu rol de obiectiv comemorativ și memorial, prin strădania Preacuviosului părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu al satului și cetățean de onoare al comunei și cu sprijinul primăriei Hlipiceni, în memoria ostașilor din satul Hlipiceni, care și-au jertfit viața pentru țară și credință, a transmis prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Lozan din Soroca, Republica Moldova, a mai adăugat sursa citată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending