Connect with us

Eveniment

VIDEO: Slujire arhierească în Parohia „Sfinții Petru și Pavel II”, din Botoșani. Ctitorii bisericii au primit „Crucea Sf. Ierarh Dosoftei”

Publicat

Publicitate

În Duminica Tuturor Sfinților, când cinstim laolaltă și după cuviință, pe cei mai vrednici fii ai neamului omenesc, a fost mare sărbătoare în Parohia „Sfinții Petru și Pavel II”, din cartierul ANL Cișmea, municipiul Botoșani. Sute de credincioși au venit cu mic cu mare, din toate colțurile orașului pentru a participa la ceremonia de sfințire a picturii bisericii din această zonă, construită „de la pământ și până la ultimul cui”, cum îi place să spună, de omul de afaceri Petrică Berișteanu, împreună cu familia sa. 

Binecuvântarea în har a lucrărilor de pictură a fost dată de doi ierarhi, Înalt Preasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Înalt Preasfințitul Atanasie, Mitropolit de Sisaniou şi Siatistis, Grecia. Ierarhii au sfințit biserica prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și prin stropire cu agheasmă, desăvârșind astfel lucrările care s-au făcut în acest lăcaș sfânt timp de 16 ani.

Înveșmântarea în lumină a bisericii a fost urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită de cei doi ierarhi, împreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de câți membri ai Corului „Chivotul”, cântăreți de vocație, cărora li se oferă oportunitatea experienței la strana Catedralei Mitropolitane din Iași, desăvârșind astfel o slujbă cu adevărat memorabilă pentru comunitatea botoșăneană.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut  Înalt Preasfințitului Athanasie din Grecia. Predica sa, extrem de emoționantă, a fost tradusă de părintele Ioan, interpretul său pe perioada popasului la Botoșani. Ierarhul a sugerat că sfințenia nu este un cerc închis, ci poate fi dobândită de oricine se dăruiește pe sine ca să locuiască în el Duhul Sfânt dimpreună cu Dumnezeu Tatăl, devenind astfel Templul dumnezeiesc.

„Dar ce este sfântul? Care om este sfânt? Este oare persoana zâmbitoare și serviabilă nouă? În primul rând, un sfânt nu este numai o persoană bună sau o persoană calmă, respectă legea sau milostivă sau strict morală. Un sfânt nu este cel care ne spune mereu: DA și-a cultivat niște virtuți sau are niște harisme înnăscute.Un sfânt nu este cel care mereu ne ajută sau este respectuos sau cel activ social sau, dimpotrivă, cel care nu apare în viața publică. Astfel de oameni există și în locuri din afara Bisericii și care nu cred în Dumnezeu. În al doilea rând, un sfânt este cel care a dobândit desăvârșirea în Dumnezeu. Sfinții sunt martorii lui Hristos cei credincioși, cum ne spune Apocalipsa. După cum ne evidențiază Sfântul Vasile cel Mare, sfinții au avut și au în sufletele lor pe Duhul Sfânt. Sfinții sunt scrisoarea lui Dumnezeu, scrisă nu cu cerneală, ci cu Duhul lui Dumnezeu Celui Viu, nu pe plăci de piatră, ci în inimile lor. Sfântul este cel mai potrivit loc pentru Duhul Sfânt, deoarece se dăruiește pe sine ca să locuiască în el Duhul Sfânt dimpreună cu Dumnezeu Tatăl, devenind astfel Templu Dumnezeiesc. Un sfânt este omul care îl are îl are chiriaș în el pe Dumnezeu. este cel care cu alegerea sa, voința sa și cu lupta pe care o duce, care în mod liber a devenit receptiv al harului lui Dumnezeu”, a spus în cuvântul său Înalt Preasfințitul  Mitropolit Athanasie. Predica sa emoționantă poate fi urmărită în înregistrarea video inserată în acest articol.

 

Publicitate

Când un preot paroh devine iconom stavrofor se cinstește nu numai preotul, ci întreaga comunitate

La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii care au primit dezlegare de la duhovnici au avut bucuria să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului.

Pentru activitate bisericească excepțională, parohul Bisericii „Sfinții Petru și Pavel II”, părintele Mihail Ulman, a fost hirotesit de către ÎPS Teofan în iconom stavrofor, care înseamnă o recunoaștere a vredniciei de până acum și o încurajare pentru o lucrare mai intensă și mai bogată în viitor. Cel hirotesit este între preoți un model de iubire jertfelnică și viețuire sfântă. Când un preot paroh devine iconom stavrofor se cinstește nu numai preotul, ci întreaga comunitate.

„Este o zi de mare bucurie pentru noi, am putea spune că este ca o zi a Învierii. Astăzi este o zi de duminică și știm că în biserica primară creștinii spuneau Hristos a înviat! Pe de o parte, iar pe de altă parte sfânta noastră biserică s-a umplut de lumină și de bucurie. Această biserică este o lucrare deosebită și cum a amintit Înalt Preasfințitul , biserica din temelie a fost zidită, înfrumusețată și pictată de o familie deosebită, o familie cu multă dragoste față de Dumnezeu, față de Maica Domnului și față de Sfinții Apostoli, ctitorul Petru are ca ocrotitor pe Sfântul Apostol, o familie care prin multă jerfă, osteneală ți de multe ori multe ispite. Cum spunea înțeleptul Solomon: Dacă vrei să-i slujești lui Dumnezeu, pregătește-ți sufletul de ispite. Și într-adevăr nu a fost ușor. Cu dragoste a zidit această biserică și ne-a dăruit-o nouă și lucrarea noastră de acum încolo este să zidim biserici în sufletele creștinilor. Pentru că așa cum spunea vrednicul de pomenire părintele Ilie Cleopa: Mai ușor este să zidești o biserică decât să zidești biserică în sufletele creștinilor”, a spus tuturor părintele Mihai Ulman.

 

Un moment emoționant s-a consumat la finalul slujbei, când familiile: Berișteanu Petrică și Minodora; Berișteanu Bogdan și Khaterine; Grădinariu Ionuț și Bogdana au primit din partea Înalt Preasfințitului „Crucea Sf Ierarh Dosoftei” pentru pentru contribuția și aportul financiar aduse la realizarea acestei frumoase lucrări de înfrumusețare a lăcașului de cult. Părintele Mihail Ulman le-a oferit ctitorilor, în mod simbolic, câte o icoană și și o Sfântă Scriptură.

„Mulțumim pentru onoarea de a împărtăși cu noi bucurie finalizării acestui lăcaș sfânt. Nici nu-mi vine să cred că au trecut 16 de la punerea primei pietre de temelie și tot atâția ani de încercări și trudă, însă nicio clipă nu ne-am gândit să renunțăm. Încă din 2003, familia noastră a donat pământul nou-înființatei parohii, Sfinții Petru și Pavel II, pentru a fi construit un nou lăcaș de cult. Construcția a început în anul 2008 și a fost finalizată în anul 2013, când Sfânta Masă din Sfântul Altar a fost sfințită de ÎPS Teofan. În 2018 a fost începută lucrarea de pictură în tehnică frescă, de către pictorul Gheorghe Drăgoi. În tot acest timp ne-am îngrijit de împodobirea bisericii cu clopot, catapeteasmă, iconostase, strane și tot ce a fost nevoie pentru săvârșirea sfintelor slujbe. Această biserică a fost zidită și sfințită cu eforturile părinților mei, Petrică și Minodora Berișteanu, a surorii mele Bogdana și a cumnatului meu Ionuț și a mea (Bogdan Berișteanu n.r.) și a soției mele, Khaterine. Am consultat cei mai buni artizani și a ieșit ce vedem astăzi, o sfântă biserică ce își deschide larg ușile către semeni, ca loc de rugăciune și alinare sufletească. Biserica este mai mult un edificiu , este o poartă spre Împărăția lui Dumnezeu, pentru fiecare suflet care dorește mângâiere. Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu, pentru ajutorul oferit, în acești 16 ani de lucrări, și sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii acestui sfânt lăcaș, având nădejdea că această biserică va dăinui peste secole”, a spus în cuvântul său Bogdan Berișteanu, care a fost vocea plină de emoție a întregii familii de ctitori, copleșite de însemnătatea și bucuria evenimentului.

Toți credincioșii prezenți la eveniment au fost „omeniți” la plecare, potrivit tradiției,  de gospodinele parohiei gazdă.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cine sunt miniștrii propuși în NOUL Guvern Ciolacu. Care sunt propunerile de miniștri din partea PSD, PNL și UDMR

Publicat

Publicitate

Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.

Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.

Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.

Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.

Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele

PSD va avea opt ministere, după cum urmează:

  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Culturii – Natalia Intotero
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu

PNL va avea șase ministere, după cum urmează:

Publicitate
  • Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
  • Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
  • Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)

UDMR va avea două ministere:

  • Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
  • Ministerul Finanțelor – Tanczos Barna

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean trimis în judecată pentru tentativă de omor după ce și-a bătut cu parul un cunoscut în Centrul Istoric din Botoșani

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.

S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 22 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 22 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 22 decembrie 2024:

Loto 6/49: 25, 46, 49, 35, 31, 19

Loto 5/40: 40, 16, 8, 3, 23, 6

Joker: 22, 24, 10, 15, 37 + 20

Noroc: 4 4 8 1 8 2 9

Publicitate

Noroc Plus: 7 2 8 9 6 4

Super Noroc: 6 7 1 4 1 0

Citeste mai mult

Eveniment

Oficial: Valeriu Iftime izolat la Botoșani. A pierdut funcția de prim-vicepreședinte al PNL

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a pierdut funcția pe care o deținea în cadrul conducerii centrale a Partidului Național Liberal, locul său de prim-vicepreședinte al PNL fiind deja luat de Cătălin Predoiu.

Anunțul de nominalizare a lui Cătălin Predoiu pe această funcție a fost făcut de președintele PNL, Ilie Bolojan, care a precizat în cadrul unei conferințe de presă că Predoiu va fi unul dintre miniștrii propuși de acest partid în noul Guvern.

Cătălin Predoiu, actual ministrul de Interne, preia funcția de prim-vicepreședinte al PNL după ce Valeriu Iftime ar fi demisionat din această funcție.

Cu această ocazie, preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, duminică seară, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern.

Potrivit lui Bolojan, acestea vor fi: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending