Connect with us

Eveniment

VIDEO: Slujire arhierească în Parohia „Sfinții Petru și Pavel II”, din Botoșani. Ctitorii bisericii au primit „Crucea Sf. Ierarh Dosoftei”

Publicat

Publicitate

În Duminica Tuturor Sfinților, când cinstim laolaltă și după cuviință, pe cei mai vrednici fii ai neamului omenesc, a fost mare sărbătoare în Parohia „Sfinții Petru și Pavel II”, din cartierul ANL Cișmea, municipiul Botoșani. Sute de credincioși au venit cu mic cu mare, din toate colțurile orașului pentru a participa la ceremonia de sfințire a picturii bisericii din această zonă, construită „de la pământ și până la ultimul cui”, cum îi place să spună, de omul de afaceri Petrică Berișteanu, împreună cu familia sa. 

Binecuvântarea în har a lucrărilor de pictură a fost dată de doi ierarhi, Înalt Preasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Înalt Preasfințitul Atanasie, Mitropolit de Sisaniou şi Siatistis, Grecia. Ierarhii au sfințit biserica prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și prin stropire cu agheasmă, desăvârșind astfel lucrările care s-au făcut în acest lăcaș sfânt timp de 16 ani.

Înveșmântarea în lumină a bisericii a fost urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită de cei doi ierarhi, împreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de câți membri ai Corului „Chivotul”, cântăreți de vocație, cărora li se oferă oportunitatea experienței la strana Catedralei Mitropolitane din Iași, desăvârșind astfel o slujbă cu adevărat memorabilă pentru comunitatea botoșăneană.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut  Înalt Preasfințitului Athanasie din Grecia. Predica sa, extrem de emoționantă, a fost tradusă de părintele Ioan, interpretul său pe perioada popasului la Botoșani. Ierarhul a sugerat că sfințenia nu este un cerc închis, ci poate fi dobândită de oricine se dăruiește pe sine ca să locuiască în el Duhul Sfânt dimpreună cu Dumnezeu Tatăl, devenind astfel Templul dumnezeiesc.

„Dar ce este sfântul? Care om este sfânt? Este oare persoana zâmbitoare și serviabilă nouă? În primul rând, un sfânt nu este numai o persoană bună sau o persoană calmă, respectă legea sau milostivă sau strict morală. Un sfânt nu este cel care ne spune mereu: DA și-a cultivat niște virtuți sau are niște harisme înnăscute.Un sfânt nu este cel care mereu ne ajută sau este respectuos sau cel activ social sau, dimpotrivă, cel care nu apare în viața publică. Astfel de oameni există și în locuri din afara Bisericii și care nu cred în Dumnezeu. În al doilea rând, un sfânt este cel care a dobândit desăvârșirea în Dumnezeu. Sfinții sunt martorii lui Hristos cei credincioși, cum ne spune Apocalipsa. După cum ne evidențiază Sfântul Vasile cel Mare, sfinții au avut și au în sufletele lor pe Duhul Sfânt. Sfinții sunt scrisoarea lui Dumnezeu, scrisă nu cu cerneală, ci cu Duhul lui Dumnezeu Celui Viu, nu pe plăci de piatră, ci în inimile lor. Sfântul este cel mai potrivit loc pentru Duhul Sfânt, deoarece se dăruiește pe sine ca să locuiască în el Duhul Sfânt dimpreună cu Dumnezeu Tatăl, devenind astfel Templu Dumnezeiesc. Un sfânt este omul care îl are îl are chiriaș în el pe Dumnezeu. este cel care cu alegerea sa, voința sa și cu lupta pe care o duce, care în mod liber a devenit receptiv al harului lui Dumnezeu”, a spus în cuvântul său Înalt Preasfințitul  Mitropolit Athanasie. Predica sa emoționantă poate fi urmărită în înregistrarea video inserată în acest articol.

 

Publicitate

Când un preot paroh devine iconom stavrofor se cinstește nu numai preotul, ci întreaga comunitate

La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii care au primit dezlegare de la duhovnici au avut bucuria să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului.

Pentru activitate bisericească excepțională, parohul Bisericii „Sfinții Petru și Pavel II”, părintele Mihail Ulman, a fost hirotesit de către ÎPS Teofan în iconom stavrofor, care înseamnă o recunoaștere a vredniciei de până acum și o încurajare pentru o lucrare mai intensă și mai bogată în viitor. Cel hirotesit este între preoți un model de iubire jertfelnică și viețuire sfântă. Când un preot paroh devine iconom stavrofor se cinstește nu numai preotul, ci întreaga comunitate.

„Este o zi de mare bucurie pentru noi, am putea spune că este ca o zi a Învierii. Astăzi este o zi de duminică și știm că în biserica primară creștinii spuneau Hristos a înviat! Pe de o parte, iar pe de altă parte sfânta noastră biserică s-a umplut de lumină și de bucurie. Această biserică este o lucrare deosebită și cum a amintit Înalt Preasfințitul , biserica din temelie a fost zidită, înfrumusețată și pictată de o familie deosebită, o familie cu multă dragoste față de Dumnezeu, față de Maica Domnului și față de Sfinții Apostoli, ctitorul Petru are ca ocrotitor pe Sfântul Apostol, o familie care prin multă jerfă, osteneală ți de multe ori multe ispite. Cum spunea înțeleptul Solomon: Dacă vrei să-i slujești lui Dumnezeu, pregătește-ți sufletul de ispite. Și într-adevăr nu a fost ușor. Cu dragoste a zidit această biserică și ne-a dăruit-o nouă și lucrarea noastră de acum încolo este să zidim biserici în sufletele creștinilor. Pentru că așa cum spunea vrednicul de pomenire părintele Ilie Cleopa: Mai ușor este să zidești o biserică decât să zidești biserică în sufletele creștinilor”, a spus tuturor părintele Mihai Ulman.

 

Un moment emoționant s-a consumat la finalul slujbei, când familiile: Berișteanu Petrică și Minodora; Berișteanu Bogdan și Khaterine; Grădinariu Ionuț și Bogdana au primit din partea Înalt Preasfințitului „Crucea Sf Ierarh Dosoftei” pentru pentru contribuția și aportul financiar aduse la realizarea acestei frumoase lucrări de înfrumusețare a lăcașului de cult. Părintele Mihail Ulman le-a oferit ctitorilor, în mod simbolic, câte o icoană și și o Sfântă Scriptură.

„Mulțumim pentru onoarea de a împărtăși cu noi bucurie finalizării acestui lăcaș sfânt. Nici nu-mi vine să cred că au trecut 16 de la punerea primei pietre de temelie și tot atâția ani de încercări și trudă, însă nicio clipă nu ne-am gândit să renunțăm. Încă din 2003, familia noastră a donat pământul nou-înființatei parohii, Sfinții Petru și Pavel II, pentru a fi construit un nou lăcaș de cult. Construcția a început în anul 2008 și a fost finalizată în anul 2013, când Sfânta Masă din Sfântul Altar a fost sfințită de ÎPS Teofan. În 2018 a fost începută lucrarea de pictură în tehnică frescă, de către pictorul Gheorghe Drăgoi. În tot acest timp ne-am îngrijit de împodobirea bisericii cu clopot, catapeteasmă, iconostase, strane și tot ce a fost nevoie pentru săvârșirea sfintelor slujbe. Această biserică a fost zidită și sfințită cu eforturile părinților mei, Petrică și Minodora Berișteanu, a surorii mele Bogdana și a cumnatului meu Ionuț și a mea (Bogdan Berișteanu n.r.) și a soției mele, Khaterine. Am consultat cei mai buni artizani și a ieșit ce vedem astăzi, o sfântă biserică ce își deschide larg ușile către semeni, ca loc de rugăciune și alinare sufletească. Biserica este mai mult un edificiu , este o poartă spre Împărăția lui Dumnezeu, pentru fiecare suflet care dorește mângâiere. Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu, pentru ajutorul oferit, în acești 16 ani de lucrări, și sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii acestui sfânt lăcaș, având nădejdea că această biserică va dăinui peste secole”, a spus în cuvântul său Bogdan Berișteanu, care a fost vocea plină de emoție a întregii familii de ctitori, copleșite de însemnătatea și bucuria evenimentului.

Toți credincioșii prezenți la eveniment au fost „omeniți” la plecare, potrivit tradiției,  de gospodinele parohiei gazdă.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Poate află și patronii de la Botoșani: Angajatorii pot oferi 300 de lei vouchere CADOU de 8 martie pentru femei

Publicat

Publicitate

Vine primăvara iar angajatorii din România și implicit oamenii de afaceri din Botoșani, trebuie să știe că au posibilitatea de a oferi angajatelor tichete cadou cu ocazia zilei de 8 Martie, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, relatează alba24.ro.

Aceste tichete sunt scutite de impozit pe venit și de contribuțiile sociale obligatorii, în limita a 300 de lei per angajată.

Este al doilea an în care angajatorii au această posibilitate, după intrarea în vigoare a legii.

8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Acesta este motivul pentru care femeile ar trebui să fie răsfățate în această zi.

Vouchere cadou de 8 martie. Fundamentul legal:

  • Codul Fiscal prevede că angajatorii pot acorda angajatelor cadouri în bani, inclusiv tichete cadou, cu ocazia zilei de 8 Martie, fără ca acestea să fie supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale, în măsura în care valoarea pentru fiecare persoană, cu fiecare ocazie, nu depășește 300 de lei.
  • Potrivit art. 76 alin. (4 ) lit. a) din Codul fiscal, în cazul cadourilor în bani şi/sau în
    natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depășește 300 lei:
  • Acordarea de vouchere pentru angajate este prevăzută în OUG 130/2001, potrivit documentelor.
  • DOCUMENT: vezi aici precizările ANAF legate de acordarea de vouchere de 8 martie.

Vouchere cadou de 8 martie: pot fi acordate exclusiv angajatelor

Este important de menționat că această facilitate fiscală se aplică strict angajatelor și numai cu ocazia zilei de 8 Martie.

Publicitate

Depășirea plafonului de 300 de lei sau acordarea tichetelor în alte condiții poate atrage obligații fiscale suplimentare pentru angajator, precizează ANAF.

În concluzie, oferirea de tichete cadou de până la 300 de lei angajatelor de 8 Martie reprezintă o modalitate prin care angajatorii pot manifesta aprecierea față de acestea.

În același timp, angajatul beneficiază și de avantaje fiscale.

Precizare importantă pentru contabili: Cadourile oferite salariatilor nu pot fi tratate fiscal si contabil drept cheltuieli de protocol. În această categorie intră alte tipuri de cheltuieli și este nevoie de documente justificative pentru a le trata contabil.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean dispărut în Marea Britanie. Autoritățile și familia cer ajutorul cetățenilor

Publicat

Publicitate

Un bărbat din Dorohoi, județul Botoșani, este căutat de autorități după ce a dispărut în Marea Britanie.

Neghina Ionuț Bogdan, în vârstă de 37 de ani, a plecat la muncă în Anglia pe 1 decembrie 2024, însă contactul cu familia sa s-a pierdut la scurt timp după ce le-a spus că a ajuns la destinație. De atunci, nu s-au mai primit informații despre el.

Ionuț Bogdan are o înălțime de 1,80 m, cântărește aproximativ 50 kg și are o constituție slabă. Este posibil să fi lucrat ca șofer în perioada în care a mai fost plecat în Marea Britanie între 2020 și 2023, însă nu se cunosc detalii precise despre angajatorul sau zona în care ar putea lucra.

Oricine îl vede sau are informații despre locul în care se află este rugat să sune la numărul de urgență 112. Autoritățile colaborează cu poliția din Marea Britanie pentru a-l găsi pe bărbatul dispărut.

Citeste mai mult

Eveniment

Vine Dragobetele: Iubește Românește și surprinde-ți jumătatea. Mesaje de Ziua tradițională a Îndrăgostiților

Publicat

Publicitate

Dragobetele, sărbătorit pe 24 februarie, este o tradiție românească dedicată iubirii, cu rădăcini adânci în folclorul și mitologia noastră. Cu ocazia acestei zile, pe lângă darurile pentru persoana iubită, românii își transmit mesaje de dragoste. Considerat echivalentul românesc al Sfântului Valentin, Dragobetele simbolizează renașterea naturii și iubirea pură, fiind strâns legat de începutul primăverii, relatează alba24.ro.

Mesaje de Dragobete pentru ea și pentru el

De Dragobete, te iubesc mai mult ca ieri și mai puțin ca mâine! Ești sufletul meu pereche și cel mai frumos dar al vieții mele.

Dragostea noastră este ca o poveste fără sfârșit. De Dragobete, îți promit că te voi iubi mereu, cu aceeași pasiune și devotament!

Astăzi, de sărbătoarea iubirii românești, vreau să îți reamintesc că inima mea bate doar pentru tine!

Nu există zi în care să nu mă gândesc la tine, dar azi vreau să îți spun și mai tare: te iubesc enorm!

De Dragobete, iubirea noastră înflorește ca o primăvară veșnică. Îți mulțumesc că îmi luminezi viața!

Publicitate

Când te am alături, fiecare zi este o sărbătoare a iubirii. De Dragobete, îți mulțumesc că mă faci atât de fericit!

Ești primăvara inimii mele și lumina sufletului meu. Dragobetele este doar un motiv în plus să îți spun cât de mult te iubesc!

Tu ești motivul pentru care zâmbesc în fiecare zi. Îți ofer tot sufletul meu, astăzi și pentru totdeauna!

Nu am nevoie de o zi specială ca să te iubesc, dar Dragobetele îmi oferă ocazia perfectă să îți spun încă o dată cât de mult însemni pentru mine!

Când te privesc, văd viitorul nostru împreună. Când te țin de mână, simt că am lumea întreagă. Te iubesc!

Iubirea noastră este ca un cântec frumos care nu se termină niciodată. De Dragobete, vreau să îți spun că inima mea va fi mereu a ta.

Dragobetele este despre noi, despre iubirea sinceră și despre visurile noastre comune. Te iubesc din tot sufletul!

Tu ești soarele dimineților mele și liniștea nopților mele. Te iubesc azi, mâine și în fiecare zi care va urma!

Ești cel mai frumos dar pe care viața mi l-a oferit. De Dragobete, îți dau în dar inima mea, pentru totdeauna!

Fiecare zi petrecută alături de tine este un vis împlinit. De Dragobete, îți promit să îți fiu mereu alături, cu toată iubirea mea!

Nu există cuvinte suficiente să descriu cât de mult însemni pentru mine. De Dragobete, îți dau un singur cuvânt: „Întotdeauna”.

Dragostea noastră este ca un foc ce arde mereu, fără să se stingă vreodată. Azi, de Dragobete, îți promit că voi păstra această flacără vie pentru totdeauna.

Ești raza mea de soare în zilele mohorâte, bucuria mea în fiecare moment. Dragostea mea pentru tine este nemărginită!

Astăzi, de Dragobete, îți mulțumesc pentru că ești alături de mine și pentru că mă iubești așa cum sunt. Te iubesc mai mult decât orice pe lume!

Când mă gândesc la fericire, mă gândesc la tine. Când mă gândesc la iubire, îți rostesc numele. De Dragobete și în fiecare zi, ești inima mea!

Fiecare dintre aceste mesaje este o declarație sinceră de iubire pe care o poți transmite persoanei dragi de Dragobete!

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu și la Concești în această dimineață: Podul unei case s-a făcut scrum de la un scurt circuit

Publicat

Publicitate

În această dimineață,  pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit în podul unei case din localitatea Concești, a anunșțat ISU Botoșani.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Concești, cu două autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga acoperișul casei.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

Publicitate

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric la contactul cu apa.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending