Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Zeci de botoșăneni au participat la slujbele rânduite în cadrul Cercului Pastoral Misionar „Sfântul Ioan Botezătorul”

Publicat

Publicitate

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani a găzduit marți, 17 octombrie, începând cu ora 17:00, întâlnirea Cercului Pastoral Misionar „Sfântul Ioan Botezătorul”, zeci de credincioși fiind prezenți la slujbele rânduite unui astfel de eveniment. Din acest cerc fac parte opt parohii din municipiului Botoșani și prin rotație, la fiecare Biserică parohială se oficiază, în sobor, câte o slujbă și se ține un cuvânt de învățătură. În cadrul întâlnirii de astăzi s-au săvârșit Slujba de sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu.

 

Punctual, din CERCUL PASTORAL MISIONAR „SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL” fac parte:

Publicitate

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, Protoiereu Petru Fercal, paroh;
Biserica „Sfânta Treime”, Preot Gheorghiță Bădărău, paroh;
Biserica „Vovidenia”, Preot Partenie Apostoaie, paroh;
Biserica „Cuvioasa Parascheva”, Preot Visarion Vizitiu, paroh;
Biserica „Întâmpinarea Domnului”, Preot Grigorași Gheorghe, paroh;
Biserica „Sfântul Dumitru”, Preot Cezar Ștefan Grădinaru, paroh;
Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, Preot Chirvase Petru, paroh;
Biserica „Sfântul Apostol Andrei”, Preot Marius Ciobanu, paroh.

Slujba de sfințire a apei sau Sfeștania se face ori de câte ori este nevoie. De obicei în fiecare lună. Cu această apă se stropește casa, lucrurile din casă, gospodăria, animalele, oamenii bolnavi, ogoarele, mașinile și, în general, toate dependințele omenești, fără deosebire. Apa care rămâne de la sfințire, se pune într-un vas la un loc curat și se ia în fiecare dimineață pe nemâncate după anafură, când suntem curați trupește și sufletește și ne-am împlinit rugăciunile dimineții.

Sfântul Maslu se face, de obicei, în zilele de post cu trei, cu cinci sau cu şapte preoţi. Iar credincioşii bolnavi şi rudele lor, care participă la această taină şi doresc cu adevărat să-şi uşureze suferinţa trupului şi a sufletului. Pentru un credincios, principala călăuzire și sprijin în diverse situații de viață reprezintă Cuvântul lui Dumnezeu, exemplu de viață a Mântuitorului și a primilor creștini.

Publicitate

La finalul slujbelor, părintele Petru Chirvase a ținut un cuvânt de învățătură pentru credincioșii prezenței, tema prezentată fiind „Importanța muzicii bisericești în misiunea și pastorația preotului”.

În stilul său carismatic, părintele paroh al „Bisericii Sfântul Vasile cel Mare”, Petru Chirvase, a vorbit despre importanța cântării psaltice în timpul unei slujbe. Cântarea bizantină străpunge sufletul, indiferent de slujba care se săvârșește într-o biserică ortodoxă, de aceea este foarte bun să avem psalți pregătiți din punct de vedere al muzicii bizantine, arătat părintele..

„Să avem grijă să cultivăm cântarea la cei mici. Vă pun întrebarea: Când trebuie să îi învățăm să cânte, să laude pe Domnul pe copii”, a interacționat părintele Petru cu credincioșii prezenți în timpul cuvântului său. În timp ce se auzea: „3 ani”, 5,6,7 ani”, a răspuns: „Dar la un an? Acesta este Ștefănel. A învățat să cânte atunci când a făcut primii pași. Le-a făcut pe amândouă o dată, și să cânte și să meargă în piciorușe la un anișor!”, a precizat părintele arătând un scurt video cu Ștefănel care cânta muzică religioasă.

Publicitate

„Să cântăm Domnului și în interior, pentru că și rugăciunea, totul este în cultura bizantină. Cântul bizantin nu este spectaculos. Psaltul, cântărețul trebuie să se umple de Duh sfânt și să laude pe Domnul, nu cu floricele, zorzonele, nu exagerat sau cu emfază…Trebuie să ne rugăm pentru cei care au darul acesta și cad în astfel de …sau în rutină…Că ne paște și pe noi rutina, cei care slujim ca preoți și cântăreți”, a mai adăugat părintele Petru.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șofer din Albești, dat jos de la volan pentru că duhnea a alcool

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, în comuna Albești, un autoturism condus de un bărbat, de 65 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Noaptea trecută au fost organizate 12 filtre rutiere la intrările și ieșirile din Botoșani. Zeci de șoferi testați pentru alcool

Publicat

Publicitate

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier , împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani  și 3 Hlipiceni și cu polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutier care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

 

Astfel, au fost organizate  12 filtre rutiere la intrările și ieșirile din oraș, precum și pe principalele artere rutiere, fiind controlate 87 de autovehicule. Dintre conducătorii auto,  62 au fost testați alcoolscopic, rezultatul fiind pozitiv în 4 dintre cazuri.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 20.000 de lei, 16 dintre acestea fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier, iar 10 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute 9 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.

 

La activități s-a beneficat de câinele specializat în depistarea droguriolor, din cadrul ServiciuluiTeritorial al Poliției de Frontieră.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Evazioniștii din măcelăriile din Botoșani au fost amendați pe capete după o acțiune a polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspectoratului Teritorial de Muncă au acționat pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în domeniul producției, procesării cărnii și a produselor din carne.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost verificați 23 de agenți economici, din municipiul Botoșani, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, în valoare de 38.200 de lei.

Publicitate

 

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a utiliza casele de marcat electronice și de a respecta normele sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Tudora, prins beat la volan. Polițiștii l-au dus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 208I, în comuna Tudora, un autoturism condus de un tânăr, de 32 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending