Connect with us
Publicitate

Actualitate

VIDEO: Botoșăneanul Viorel Ilișoi, stăpânul poveștilor. „Domnule doctor, ce faceți cu bisturiul, eu fac cu stiloul!”

Publicat

Publicitate

Viorel Ilișoi vorbește (povestește) minunat dar scrie senzațional. Dacă vreți să-l ascultați și să-l vedeți urmăriți podcast-ul de pe cluj24.ro. Dar bucuria cea mare o găsiți în cărțile lui de reportaj scrise cu talentul unuia dintre cei mai mari reporteri din România.

Îmi amintesc ce i-a spus profesorului Mihai Lucan, acum vreo 12 ani: Domnule doctor, ce faceți dumneavoastră cu bisturiul, eu știu să fac cu stiloul! Profesorului i s-a părut o maximă aroganță, dar asta nu l-a împiedicat să mă sune plîngînd, la telefon, citind reportajul ”Rinichiul, această inimă împuțită” publicat în ”Jurnalul Național” la cîteva zile după după ce REPORTERUL plecase de la Institutul de Transplant din Cluj. Vă recomand/îndemn să intrați pe site-ul Editurii Gri unde vă așteptă să le cumpărați cîteva cărți minunate: ”Strălucitor”, ”Cele mai frumoase reportaje”, ”Viața literară pe Bahlui” și ”Eroii mei” ale lui Viorel Ilișoi, autorul care ”nu scrie fără cafea”.

Publicitate

Viorel ILIȘOI

(Prezentare apărută în volumul colectiv „Cartea Jijiei”, Editura Alfa, Iași, 2013, actualizată)

Născut la 13 februarie 1968, la Ringhilești, județul Botoșani; a crescut la casa de c opii din Trușești, pe malurile Jijiei. Debutează ca ziarist în primele zile ale anului 1990 și scrie, pe rând, la Atitudinea (1990-1991), Timpul (1991-1998), Național (1998-2003), Cotidianul (2004-2009) și Jurnalul Național (2009-2014); mentor la ziarul „Viața liberă” din Galați (oct. 2014 – mai 2015). În 2013 înființează asociația Grupul Reporterilor Independenți. În prezent deține și coordonează Editura GRI.

Publicitate

În 1992 devine primul ziarist român postdecembrist condamnat pentru delict de presă, fiind condamnat definitiv la 3 luni de închisoare, cu executare, pentru pamfletul „Saddam Hussein se ascunde la Botoșani”. Faptul este trecut sub tăcere în țară, dar scandalizează presa internațională și aceasta va duce la eliberarea sa după doar 19 zile de închisoare. În 2011 va începe publicarea  în  Jurnalul Național, în foileton, a romanului „Paișpe”, inspirat din această experiență (57 de episoade).

Între 1993 și 1998 publică în revista Timpul, număr  de număr, intervuri cu cei mai importanți oameni de cultură ai vremii. Interviurile, ce surprind transformările din cultura română în vreme de tranziție, sunt reunite într-un volum și așteaptă încă un editor bogat și îndrăzneț. Din această perioadă a apărut deja volumul conținând ancheta literară „Viața literară pe Bahlui”, publicată în Timpul în perioada 1997-1998. Tot în acea perioadă se numără, alături de Dan Lungu, Ovidiu Nimigean, Radu Andriescu, printre inițiatorii grupului literar CLUB 8.

În 1997 realizează o carte de interviuri cu marele scriitor Cezar Ivănescu. Scriitorul a cerut ca volumul „Șapte zile cu Cezar Ivănescu” să apară după moartea sa. Câteva zeci de pagini au fost publicate deja pe site-ul de internet dedicat scriitorului. Va apărea în sfârșit la Editura GRI.

Publicitate

În 2007 inițiază, pe site-ul ziarului Cotidianul, rubrica „Momente și spițe”, prima rubrică multimedia (text, foto și audio-video) cu caracter permanent din presa scrisă.

Din 2009 lucrează la o proiectată carte de reportaje realizate incognito (cerșetor în „Cerșetor pentru o zi”, gunoier în „Oameni și gunoaie din București”, pacient în „Vino, mamă, să mă vezi la spitalul de obezi”, turist în  „Întâmplări  gazetărești”,  zilier în „Gustul amar al mărului românesc”, controlor  în „Biletul la control!“). Toate au fost incluse în volumul „Cele mai frumoase reportaje”.

În 2010 realizează de unul singur (documentare, scenariu, imagine, montaj, regie) filmul documentar „Maria Lătărețu. Ultimul  cântec, ultima zi”, prezentat în același an la Festivalul Internațional de Film Etno de la Slătioara (mențiune), apoi la festivalul „Amatorul” din Chișinău (marele premiu).

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 16 mai 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 16 mai 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 16 mai 2024:

Loto 6/49: 24, 22, 43, 26, 16, 37

Publicitate

Loto 5/40: 30, 12, 27, 15, 25, 21

Noroc: 2, 4 ,2, 1, 5 , 5, 0

Noroc Plus: 7, 7, 8, 8, 6, 1

Publicitate

Super Noroc: 6, 1, 1, 5, 3, 4

Joker: 18, 41, 9, 4, 6 +8

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ce altceva nu știm? MApN a recunoscut că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit la Unțeni, în Botoșani

Publicat

Publicitate

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a recunoscut joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit în judeţul Botoşani, în urmă cu aproape trei luni, la finele lui februarie 2024. Acesta era de proveniență civilă şi nu avea armament şi nici muniţie, precizează instituția.

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a recunoscut acest lucru abia după ce cazul a fost făcut public astăzi de către jurnaliștii de la Monitorul de Botoșani, după o amplă anchetă în comuna Unțeni, loc în care s-a prăbușit aparatul de zbor.

Cu privire la informațiile referitoare la aparatul de zbor fără pilot descoperit în luna februarie în județul Botoșani, Biroul de presă al MApN a transmis într-un comunicat că face următoarele precizări:

Publicitate

“În data de 29 februarie, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naționale pentru cercetarea și analiza unui aparat de zbor fără pilot, de mici dimensiuni, pe care l-a identificat în apropierea localității Unțeni, jud. Botoșani, ca urmare a sesizării făcute de un cetățean.

Echipa formată din specialiști ai MApN și ai altor instituții din Sistemul Național de Apărare a executat, în cursul aceleiași zile, cercetări la fața locului și a ridicat aparatul de zbor pentru expertizarea de natură tehnică.

În urma expertizărilor, a rezultat că aeronava fără pilot era de proveniență civilă, neavând la bord echipamente de tip sau de uz militar și nici armament sau muniție”, a transmis MApN.

Publicitate

Instituția nu a precizat însă despre ce tip de aparat de zbor este vorba și nici dacă era “fără pilot” în sensul că nu avea pilot uman la bord sau dacă era o dronă comandată de la distanță.

Citeste mai mult

Eveniment

O bătrână a pus oala pe foc și s-a culcat. Șoc și fum într-un cartier din Botoșani. Speriați, vecinii au sunat la ISU

Publicat

Publicitate

Fumul dens a alertat, în această după-amiază, locatarii unui bloc de pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani. Când și-au dat seama că ar putea să fie vorba despre un incendiu izbucnit într-un apartament situat la parter, vecinii au sunat la 112. a transmis ISU Botoșani.

Îngrijorarea acestora era și mai mare pentru că proprietara nu răspundea la ușă.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparținând SAJ Botoșani.

Publicitate

Aceștia au constatat faptul că fumul provenea de la o oală cu mâncare uitată în cuptorul aflat în funcțiune.

Proprietara, în vârstă de 79 de ani, a fost găsită într-una dintre încăperi, dormind. Aceasta nu a avut de suferit în urma întâmplării, dar a fost transportată la spital pentru evaluarea stării de sănătate. Pompierii au aerisit spațiul și s-au asigurat că pericolul a fost înlăturat.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

✔ să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

✔ după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

✔ curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

Publicitate

✔ nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

Publicitate

✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Citeste mai mult

Eveniment

Discriminările salariale din sistemul bugetar, subiect de PROTEST la Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoșani

Publicat

Publicitate

Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Botoşani au declanşat, joi, un protest spontan împotriva discriminării salariale din sistemul bugetar, relatează agerpres.ro.

Aceştia au decis întreruperea activităţii pentru câteva ore, ieşind în faţa sediului instituţiei. Ei au susţinut că sunt afectaţi de discriminările salariale, de salariile mici comparativ cu volumul mare de muncă, de personalul insuficient, de echipamentele folosite uzate moral.

“Nemulţumirea este legată de faptul că procedura de avizare a proiectului de Lege PL-x nr. 67/2024, privind aprobarea OUG nr. 128*) din 28 decembrie 2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară este mult întârziată în comisiile de specialitate. În prezent, din cele 7 avize necesare, proiectul mai necesită doar avizul Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, pentru a putea fi depus la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru muncă şi protecţie socială în vederea depunerii rapoartelor pentru votul în plenul Camerei Deputaţilor. Termenul pentru depunerea raportului – 19.03.2023 a fost depăşit. Precizăm faptul că OUG 128/2023 nu a inclus şi sectorul de activitate bugetară care vizează domeniul protecţiei mediului, ceea ce a condus la apariţia unor diferenţe salariale faţă de alte sectoare de activitate bugetară”, au transmis reprezentanţii APM.

Publicitate

Funcţionarii APM sunt decişi să recurgă la toate formele de protest prevăzute de normele legale în vigoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending