Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Slujbă impresionantă la biserica din municipiul Botoșani ocrotită de Sfânta Treime

Publicat

Publicitate

„În Biserica slavei Tale stând, în cer ni se pare a sta” ar fi putut spune, luni, zeci de credincioși din municipiul Botoșani, care au participat la sărbătoarea bisericii  ce poartă hramul „Sfânta Treime”, situată „în capătul liniei 1”. În paraclisul de la demisolul acestei impunătoare clădiri, într-un spațiu destul de generos, nu aveai unde să arunci un ac. Credincioșii s-au rugat împreună la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de părintele paroh, Gheorghiță Bădărău, alături de sobor de preoți, din care au făcut parte pr. Grigore Diaconu, fost protopop de Botoșani, pr. Gheorghe Andrișescu și pr. Eugen Vornicu de la Parohia Pacea.

La strană, răspunsurile duhovnicești au fost oferite de un cor format din cântăreți bisericești de la mai multe parohii.

Atmosfera din timpul slujbei a fost de nedescris, credincioșii prezenți identificându-se cu cântăreții bisericești, vocile lor alcătuind o strană imensă unde Dumnezeu, unul în ființă, dar întreit în persoane, a fost slăvit din adâncul inimilor.

Un moment aparte a fost cel oferit de Anastasia Podovei care a interpret priceasna „Se aude clopotul bătând”.

Momentele liturgice au fost urmate de rostirea rugăciunilor de dezlegare rostite de cei patru preoți care au invocat mila lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor credincioșilor prezenți la slujbă.

Parohia Sfânta Treime din Botoșani a luat ființă la data de 1 mai 1995, prin Decizia IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. În toamna anului 1995 a început construcția unui paraclis din lemn, în care s-a slujit începâand cu data de 7 aprilie 1996 si care a fost sfintit la data de 1 iunie 1996, de catre PS Episcop Calinic Botosaneanul. În martie 1998 au inceput sapaturile pentru biserica mare, care este prevazuta cu demisol. Sfintirea locului bisericii mari s-a facut la data de 28 iunie 1998 de catre PS Episcop Calinic Botosaneanul.

Publicitate

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Clienții Hidroelectrica vor putea PLĂTI facturile cu cardul prin aplicația iHidro și direct pe site

Publicat

Publicitate

Clienții Hidroelectrica vor putea plăti facturile cu cardul prin aplicația iHidro și direct pe site după ce furnizorul de energie electrică a încheiat luni  un contract pentru furnizarea de servicii de plată cu cardul pentru clienţii finali cu compania PayU, relatează alba24.ro

Acest lucru va permite clienților să plătească facturile direct din aplicația iHidro sau pe site-ul companiei, informează un comunicat preluat de Agerpres.

Compania nu a anunțat o dată clară de la care plata cu cardul direct din aplicație sau de pe site va fi disponibilă pentru clienți.

Anunț important pentru clienții Hidroelectrica

Contractul încheiat cu PayU este rezultatul unei proceduri de achiziţie sectorială la care au participat alți doi ofertanți –  asocierea formată din CEC Bank – Europayment Services şi Netopia Financial Services – și are o valoare de 3,463 milioane de lei.

Implementarea procesatorului de plăţi are ca termen 15 zile de la emiterea ordinului de execuţie de către Hidroelectrica, după ce vor fi parcurși mai mulți pași tehnici ce țin de compatibilitatea tehnologiilor informatice utilizate și modificările ce trebuie aduse aplicației iHidro.

Publicitate

Noua metodă de plată cu cardul va permite și  integrarea cu serviciile Apple Pay şi Google Pay.

În prezent, clienții serviciului de furnizare de energie al Hidroelectrica au ca modalități de plată a facturilor transferul bancar, plata la ghișeele Poștei Române sau prin automate de plată ale băncilor.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW.

Publicitate

În plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. Compania acoperă, de asemenea, 13,09% din piaţa de furnizare de energie electrică din România, iar de la lansarea pe acest segment de piață, în urmă cu câțiva ani, compania s-a confruntat cu probleme privind procesarea contractelor și emiterea de facturi la timp către clienți.

Citeste mai mult

Eveniment

Proiectile explozive de calibru 75 mm descoperite de un localnic la marginea localității Lozna. A sunat URGENT la 112

Publicat

Publicitate

Șase proiectile explozive, calibru 75 mm, dar și două elemente de muniție, au fost descoperite, astăzi, pe un câmp de la marginea localității Lozna, a anunțat ISU Botoșani. Unul dintre ele a fost găsit de un localnic, care a sunat la 112.

La caz a ajuns, în cel mai scurt timp, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al Județului Botoșani. Pirotehnicienii au stabilit că este vorba de un proiectil exploziv calibru 75 mm. Aceștia au verificat zona cu ajutorul unui detector de metale și au mai găsit alte cinci proiectile explozive calibru 75 mm, o carcasă de proiectil și un tub de proiectil, ambele de calibru 75 mm. Muniția și elementele de muniţie erau îngropate parțial în pământ.

Pirotehnicienii au stabilit că cele șase proiectile sunt în perfectă stare de funcționare. Muniția și elementele de muniție au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranţă, în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distruse.

ISU Botoșani a explicat că muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Publicitate

“Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani au dat startul unei noi sesiuni de admitere

Publicat

Publicitate

Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani au dat startul unei noi sesiuni de admitere, iar unul dintre cele 700 de locuri scoase la concurs poate fi chiar al tău.

Fiecare din cele două școli îi așteaptă pe candidați cu câte 350 de locuri disponibile, din care 3 locuri pentru romi și 3 locuri pentru alte minorități.
Cererea-tip de înscriere se descarcă de pe site-ul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, din secțiunea Carieră (https://www.jandarmeriabotosani.ro/cariera.html), unde este postat și anunțul de concurs, apoi se completează în mod olograf, se semnează și se transmite scanată, exclusiv în format electronic, pe adresa de e-mail contact@jandarmeriabotosani.ro, până pe data de 06 octombrie 2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Candidații la concursul de admitere la programele de studii universitare de licență la Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București, Facultatea de Poliţie, care au fost declarați respinși și au obținut un rezultat mai mare sau egal cu media minimă de admitere, au șansa de a fi repartizați, fără concurs de admitere, în baza unei cereri de repartizare la o școală postliceală a M.A.I, ulterior primirii unei informări din partea unității de recrutare.
Data limită la care pot fi depuse dosarele de candidat în volum complet este 24 octombrie 2024 inclusiv, de luni până vineri, între orele 08.00 – 16.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani din municipiul Botoșani, str. I.C. Brătianu, nr.110 – 112, județul Botoșani.

Proba de evaluare a performanței fizice pentru candidații recrutați de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani se va susține în perioada 01 – 06 noiembrie 2024, în centrul zonal de selecție – Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni.
Proba de evaluare a cunoștințelor se susține în data de 09 noiembrie 2024, la unitățile de învățământ pentru care au optat, de către candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice.

Examinarea medicală se realizează pentru candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la proba scrisă, în perioada 13 noiembrie – 23 decembrie 2024.

Evaluarea performanței sportive a candidaților se realizează prin parcurgerea unui traseu practic-aplicativ, iar evaluarea cunoștințelor constă într-un test scris tip grilă, cu subiecte din limba română, limbă străină, legislație specifică M.A.I. şi educație civică şi cetățenească (15%).

Publicitate

Recomandăm celor interesați să studieze cu atenție anunțul de concurs, iar în cazul în care au nelămuriri să solicite relații suplimentare în mod direct, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani sau la numărul de telefon 0231/511533, interior 24527, de luni până vineri, între orele 08.00 – 16.00.
De asemenea, informaţii privind organizarea concursurilor se găsesc pe site-urile celor două instituții de învățământ: www.scoaladragasani.ro și www.jandarmeriafalticeni.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Poştaşii vor putea încasa datoriile la stat ale contribuabililor care beneficiază de amnistia fiscală

Publicat

Publicitate

Poştaşii vor putea încasa datoriile la stat ale contribuabililor care beneficiază de facilităţile ordonanţei privind amnistia fiscală. Asta prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, scrie alba24.ro.

Compania Naţională „Poşta Română” SA, în baza unei convenții cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, va transmite o scrisoarea de informare privind beneficiile şi condiţiile de accesare a facilităţilor fiscale, inclusiv cuantumul total al obligaţiilor bugetare restante la data de 31 august 2024.

Defalcat, va fi evidențiată valoarea acestora ce trebuie plătită şi, respectiv, valoarea care poate face obiectul anulării.

Poştaşii vor putea încasa datoriile la stat ale contribuabililor

De asemenea, Poşta Română va putea încasa prin mijloacele legale de plată, la domiciliul fiscal al contribuabilului sau la oficiul poştal, sumele aferente obligaţiilor bugetare ce trebuie achitate în vederea accesării facilităţilor fiscale.

Asta în cazul contribuabililor care optează pentru plata acestor obligaţii în numerar sau prin intermediul cardurilor bancare.

Publicitate

Potrivit notei de fundamentare, MF consideră că o atenţie deosebită trebuie acordată categoriei de persoane fizice, care prin natura obiectului de activitate nu utilizează mijloace electronice de comunicare la distanţă şi nici nu a avut obligaţia de a se înregistra în Spaţiul Privat Virtual.

În categoria potenţialilor beneficiari se regăsesc şi persoane fizice pentru care utilizarea internetului nu este o obişnuinţă sau se află în arii unde nu exista conexiune la internet.

Comisionul perceput pentru încasarea oaferente obligaţiilor bugetare ce trebuie achitate este de 4 lei, fără TVA, pentru fiecare operaţiune de încasare prin salariaţii poştali.

Publicitate

Amnistie fiscală prin ordonanță de urgență
Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionarii creanţelor bugetare şi a deficitului în anul 2024 s-au reglementat cinci tipuri de facilităţi fiscale care vizează toţi contribuabilii care au datorii restante la 31 august 2024.

Amnistia fiscală prevede, printre altele, anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cazul contribuabililor care datorează atât obligaţii bugetare accesorii, cât şi obligaţii bugetare principale.

În acest caz, pentru a beneficia de măsura anulării accesoriilor, contribuabilii trebuie să plătească obligaţiile bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv, să achite obligaţiile curente (cele născute după 1 septembrie 2024), să depună toate declaraţiile fiscale şi să depună cererea de anulare a accesoriilor până la data 25 noiembrie 2024 inclusiv.

De asemenea, ordonanţa prevede anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente diferenţelor de obligaţii bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declaraţie rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending