Joi, 30 noiembrie 2023, în toate bisericile ortodoxe din țară a fost cinstit Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României și părintele spiritual al românilor. A fost prilej de bucurie, de sărbătoare și de rugăciune și în municipiul Botoșani, la Biserica „Sfântul Andrei și Sfântul Nectarie”, din curtea Spitalului de Copii. Din nou lăcașul de cult a fost arhiplin, hramul fiind înfrumusețat de foarte multe flori, dar și de mulțime de credincioși din toate colțurile orașului, care au ținut să se roage Sfântului Andrei în biserica pe care o ocrotește.
Sărbătoarea a început miercuri seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de un sobor de preoți. Cântările de slavă răspunsurile de la strană, specifice acestui popas duhovnicesc, au fost oferite de cântăreți din cadrul parohiei amintite, emoționantă fiind în mod deosebit interpretarea Claudiei Stanciu și Alexandrei Purice.
La finalul slujbei, au fost binecuvântate pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, printr-o rugăciune specifică, rostită de părintele Cristian Buhaciuc, preot misionar la Protopopiatul Botoșani, care a ținut și cuvântul de învățătură (VIDEO).
Joi dimineață, a fost săvârșită slujba Utreniei și Sfânta Liturghie (prilej cu care au fost pomeniți toți ctitorii, binefăcătorii și miluitorii sfântului lăcaș), credincioșii fiind din nou prezenți în număr foarte mare. Anul acesta, de hramul Bisericii „Sfântul Andrei”, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată pentru prima dată de părintele arhimandrit Melchisedec Sandu, starețul Mănăstirii Știubieni. A fost prilej de mare emoție și pentru preotul paroh Marius Ciobanu pe care îl leagă o prietenie, dublată de recunoștință, de aproape de 30 de ani de îndrăgitul duhovnic de la Știubieni.
Părintele Melchisedec a rostit un cuvânt de învățătură la finalul slujbei, extrem de fin și de pătrunzător, în care a pus la sufletul credincioșilor importanța misiunii pe care a avut-o Sfântul Andrei care prin faptele sale a arătat ce înseamnă credința.
„Noi ne căutăm aici pe pământ fericirea, dar o căutăm în zadar! N-o găsim! Nu este om fericit pe pământ. Este autosuficient, să zic, este împlinit, este împăcat cu starea pe care o are, chiar dacă este sărac sau dacă este bogat. dar fericit NU. Fericirea este doar în CER. Și această învățătură a primit-o și a asumat-o Sfântul Apostol Andrei. Au trecut 2000 de ani și Sfântul Andrei rămâne la fel de actual, rămâne la fel de important pentru Biserică, cu toate că nu a rămas nimic scris de la el, nici măcar un rând. Ci pur și simplu prin faptă el ne-a învățat credința. Prin faptă a venit în Dobrogea, unde avem toponime în Dobrogea, ați văzut „Peștera Sfântului Andrei” și prin faptă ne arată cum să-L urmăm pe Hristos”, a spus părintele Melchisedec Sandu.
Publicitate
Părintele paroh al Bisericii „Sfântul Andrei” a mulțumit tuturor pentru că au contribuit la sărbătoare, în special credincioșilor prezenți care împodobesc cel mai frumos biserica prin participare. „Pentru că să știți că cea mai frumoasă podoabă este mulțimea credincioșilor. Degeaba punem flori, degeaba facem curat dacă biserica este goală. Este o mare binecuvântare să vină să slujească un părinte arhimandrit în această biserică micuță. Trebuie să vă spun că pe părintele îl cunosc de foarte mulți ani, eram student la Medicină veterinară acum chiar 30 de ani în urmă. Apoi mi-a fost și profesor la Teologie, la liturgică, am avut multe de învățat de la părintele și, apoi, așa s-a întâmplat, viața să ne despartă drumurile. Eu am mers la Vaslui, părintele la Știubieni la Mănăstire și prin ucenicii săi, părintele a venit în această biserică pentru a sluji și m-am bucurat atât de multă că am reînnodat o legătură atât de veche care nu poate fi ștearsă pentru că la vârsta tinereții este un entuziasm aparte și părintele, pe lângă alți părinți, mi-a fost și călăuzitor duhovnicesc și sprijin și aș putea îndrăzni, chiar și prieten atunci când eram în tulburare”, și-a amintit cu emoție părintele Marius.
Acesta a dat un sfat prețios tuturor creștinilor, cuvânt de folos și „de aur” în aceste vremuri în care ispitele parcă se înmulțesc prea mult. „Să nu renunțați la Sfânta Liturghie și la sfânta biserică. Chiar dacă veți vedea că este câte un slujitor nevrednic sau veți vedea puse pe tapet patimile unui preot. Spunea bine ÎPS Macarie: preoții sunt ca avioanele. Atunci când zboară, nimeni nu-l laudă, dar dacă pică unul toată lumea vorbește despre asta. De aceea, trebuie să fim atenți la viața noastră și să știm că Biserica nu este a preoților, ci este a lui Hristos”, a spus la final părintele paroh Marius Ciobanu.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.
Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.
Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.
Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.
În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.
Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.
Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.
La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.
Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.
În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.
Astfel, au fost controlate 18 autovehicule și fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.
În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.
Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.
Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.