Joi, 30 noiembrie 2023, în toate bisericile ortodoxe din țară a fost cinstit Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României și părintele spiritual al românilor. A fost prilej de bucurie, de sărbătoare și de rugăciune și în municipiul Botoșani, la Biserica „Sfântul Andrei și Sfântul Nectarie”, din curtea Spitalului de Copii. Din nou lăcașul de cult a fost arhiplin, hramul fiind înfrumusețat de foarte multe flori, dar și de mulțime de credincioși din toate colțurile orașului, care au ținut să se roage Sfântului Andrei în biserica pe care o ocrotește.
Sărbătoarea a început miercuri seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de un sobor de preoți. Cântările de slavă răspunsurile de la strană, specifice acestui popas duhovnicesc, au fost oferite de cântăreți din cadrul parohiei amintite, emoționantă fiind în mod deosebit interpretarea Claudiei Stanciu și Alexandrei Purice.
La finalul slujbei, au fost binecuvântate pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, printr-o rugăciune specifică, rostită de părintele Cristian Buhaciuc, preot misionar la Protopopiatul Botoșani, care a ținut și cuvântul de învățătură (VIDEO).
Joi dimineață, a fost săvârșită slujba Utreniei și Sfânta Liturghie (prilej cu care au fost pomeniți toți ctitorii, binefăcătorii și miluitorii sfântului lăcaș), credincioșii fiind din nou prezenți în număr foarte mare. Anul acesta, de hramul Bisericii „Sfântul Andrei”, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată pentru prima dată de părintele arhimandrit Melchisedec Sandu, starețul Mănăstirii Știubieni. A fost prilej de mare emoție și pentru preotul paroh Marius Ciobanu pe care îl leagă o prietenie, dublată de recunoștință, de aproape de 30 de ani de îndrăgitul duhovnic de la Știubieni.
Părintele Melchisedec a rostit un cuvânt de învățătură la finalul slujbei, extrem de fin și de pătrunzător, în care a pus la sufletul credincioșilor importanța misiunii pe care a avut-o Sfântul Andrei care prin faptele sale a arătat ce înseamnă credința.
„Noi ne căutăm aici pe pământ fericirea, dar o căutăm în zadar! N-o găsim! Nu este om fericit pe pământ. Este autosuficient, să zic, este împlinit, este împăcat cu starea pe care o are, chiar dacă este sărac sau dacă este bogat. dar fericit NU. Fericirea este doar în CER. Și această învățătură a primit-o și a asumat-o Sfântul Apostol Andrei. Au trecut 2000 de ani și Sfântul Andrei rămâne la fel de actual, rămâne la fel de important pentru Biserică, cu toate că nu a rămas nimic scris de la el, nici măcar un rând. Ci pur și simplu prin faptă el ne-a învățat credința. Prin faptă a venit în Dobrogea, unde avem toponime în Dobrogea, ați văzut „Peștera Sfântului Andrei” și prin faptă ne arată cum să-L urmăm pe Hristos”, a spus părintele Melchisedec Sandu.
Publicitate
Părintele paroh al Bisericii „Sfântul Andrei” a mulțumit tuturor pentru că au contribuit la sărbătoare, în special credincioșilor prezenți care împodobesc cel mai frumos biserica prin participare. „Pentru că să știți că cea mai frumoasă podoabă este mulțimea credincioșilor. Degeaba punem flori, degeaba facem curat dacă biserica este goală. Este o mare binecuvântare să vină să slujească un părinte arhimandrit în această biserică micuță. Trebuie să vă spun că pe părintele îl cunosc de foarte mulți ani, eram student la Medicină veterinară acum chiar 30 de ani în urmă. Apoi mi-a fost și profesor la Teologie, la liturgică, am avut multe de învățat de la părintele și, apoi, așa s-a întâmplat, viața să ne despartă drumurile. Eu am mers la Vaslui, părintele la Știubieni la Mănăstire și prin ucenicii săi, părintele a venit în această biserică pentru a sluji și m-am bucurat atât de multă că am reînnodat o legătură atât de veche care nu poate fi ștearsă pentru că la vârsta tinereții este un entuziasm aparte și părintele, pe lângă alți părinți, mi-a fost și călăuzitor duhovnicesc și sprijin și aș putea îndrăzni, chiar și prieten atunci când eram în tulburare”, și-a amintit cu emoție părintele Marius.
Acesta a dat un sfat prețios tuturor creștinilor, cuvânt de folos și „de aur” în aceste vremuri în care ispitele parcă se înmulțesc prea mult. „Să nu renunțați la Sfânta Liturghie și la sfânta biserică. Chiar dacă veți vedea că este câte un slujitor nevrednic sau veți vedea puse pe tapet patimile unui preot. Spunea bine ÎPS Macarie: preoții sunt ca avioanele. Atunci când zboară, nimeni nu-l laudă, dar dacă pică unul toată lumea vorbește despre asta. De aceea, trebuie să fim atenți la viața noastră și să știm că Biserica nu este a preoților, ci este a lui Hristos”, a spus la final părintele paroh Marius Ciobanu.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, ocrotitorul municipiului Botoșani, aduce anul acesta bucurii duhovnicești deosebite credincioșilor din oraș. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, vor fi aduse spre închinare la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul de la Mănăstirea Văratec, primirea acestora fiind rânduită pentru ziua de 22 aprilie, la ora 16.30, fiind aduse de stavrofora Iosefina Giosanu.
Înalt Preasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși începând cu ora 17.00 slujba Vecerniei cu Litie cu un numeros sobor de preoți și diaconi.
După slujbă, în jurul orei 18.30, va avea loc o procesiune cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul pe următorul traseu: Biserica Sf. Gheorghe – Str. Ion Pillat – Calea Naţională – Str. 1 Decembrie Biserica Uspenia- Str. Poştei- Biserica Sf. Gheorghe.
A doua zi, pe 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, lăcașul de cult va îmbrăca haină de sărbătoare, pregătit pentru o slujbă arhierească cu un sobor de ierarhi. Programul menționează că la ora 9.00 va avea loc primirea ÎPS Teofan și a celorlalți ierarhi invitați, după care va fi săvârșită Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Se va alătura la slujbă un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.
La sfârşitul slujbei, fiecare credincios participant va primi sărmăluţe, cozonac şi un pahar de vin oferit de Primăria Botoşani.
Cu binecuvântarea IPS Teofan, Sfintele Moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul vor rămâne spre venerare la biserica din municipiul Botoșani până pe 27 aprilie, ora 19:00.
Elevii vor reveni la cursuri, la finalul lunii aprilie, doar pentru trei zile. Ulterior va fi minivacanța de 1 Mai, cu alte zile libere pentru elevi și profesori.
Vacanța de Paște 2025 este în perioada 18-27 aprilie. Elevii revin la cursuri luni, 28 aprilie, însă vor avea doar trei zile de școală: luni, marți și miercuri. De joi, 1 mai, începe minivacanța.
Vor fi alte două zile libere plus cele din weekend, adică 1-4 mai.
Modulul al patrulea de cursuri și ultimul din acest an școlar va continua din 5 mai până în 20 iunie.
Din acest an școlar, elevii primesc o notă de purtare aferentă fiecărui modul de cursuri.
Noul an școlar 2025-2026 începe pe 8 septembrie și va fi împărțit tot în cinci module de învățare, alternând cu cinci vacanțe.
Publicitate
Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară până în 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare. Planificarea este la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
Zile libere 2025: minivacanța de Rusalii
Rusaliile se sărbătoresc în acest an în 8 iunie. Vor fi trei zile libere, de sâmbătă, 7 iunie până luni, 9 iunie inclusiv (a doua zi de Rusalii).
Următoarea minivacanță va fin de Sfânta Maria (trei zile), 15-17 august.
Calendar an școlar în 2025
Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025
Cursuri: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025
Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025
Zile libere până la finalul anului 2025
1 mai – Ziua Muncii (joi)
1 iunie – Ziua Copilului (duminică)
8 iunie – Prima zi de Rusalii (duminică)
9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)
30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)
1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)
25 decembrie – Prima zi de Crăciun (joi)
26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri)
Bacalaureat 2025. Probele scrise. Calendar
2—6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
10 iunie 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
13 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
16 iunie 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
20 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și
depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
23—24 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
30 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale
Între 14-21 iulie se vor înscrie candidaţii la a doua sesiune de examen.
Regulile la examen sunt similare sesiunilor derulate anterior. AICI, detalii
CALENDAR Evaluare Națională clasa a VIII-a 2025
Probele scrise încep din 23 iunie. Elevii își vor putea vedea lucrările în 4-5 iulie și apoi vor decide dacă depun contestații.
10-13 iunie 2025 Înscrierea la evaluarea naţională
13 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
23 iunie 2025 Limba şi literatura română – probă scrisă
25 iunie 2025 Matematică – probă scrisă
27 iunie 2025 Limba şi literatura maternă – probă scrisă
3 iulie 2025 Afişarea rezultatelor inițiale (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00 -18.00)
4-5 iulie 2025 Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestaţiilor
6-9 iulie 2025 Soluţionarea contestaţiilor
10 iulie 2025 Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor
Probele se vor desfășura în perioada 23-27 iunie. Primele rezultate vor fi comunicate în 3 iulie.
Viața Sfântului Teodor a fost scrisă de ucenicul său Eleusie. Teodor s-a născut în jurul anului 530 în satul Sicheon din Galatia. Încă de la naștere a avut o relație aparte cu Sfântul Gheorghe sub a cărui ocrotire a stat și a cărui evlavie a purtat-o toată viața.
Dedicat viețuirii austere și-a săpat o chilie în preajma unei biserici dedicate Sfântului Gheorghe.Mânat din prea multă râvnă, a exagerat cu nevoințele ajungând să-și pună viața în pericol. A fost dus fără întârziere la casa episcopului din Anastasiopol unde a primit îngrijiri. Uimit de devotamentul duhovnicesc al lui Teodor, îndată ce și-a revenit, episcopul l-a hirotonit.
La câtva timp după, pentru întărirea sa duhovnicească, Teodor a plecat într-un pelerinaj la locurile sfinte. A vizitat Ierusalimul și Țara Sfântă, alegând mai ales să meargă să ceară sfat părinților monahi îmbunătățiți din acea vreme. Starețul mânăstirii Khoziba i-a dat schima monahală. Astfel întărit s-a întors în patria sa, și în apropierea bisericii Sfântului Gheorghe a ridicat o mânăstire unde să se nevoiască el și ucenicii săi. Cunoscut pentru sporirea sa duhovnicească, Teodor a început să fie căutat de mulțime de oameni pentru sfat. Între cei ce l-au cercetat s-a aflat și un general bizantin numit Mavrichie, care l-a vizitat după o importantă victorie împotriva perșilor.
Acestui general Teodor i-a profețit că se va urca pe tronul imperial, fapt ce s-a adeverit ulterior în anul 582. La moartea episcopului Timotei de Anastasiopol, clerul și poporul deopotrivă au cerut ca Teodor să îi urmeze demnității episcopale. Teodor a refuzat, însă după îndelungi insistențe, inclusiv ale episcopilor din eparhiile vecine, a acceptat înălțarea la episcopie. S-a dedicat datoriilor pastorale, însă inima sa a rămas iubitoare de rugăciunea în singurătate. Ca să poată lămuri pentru sine această luptă a mai făcut o călătorie la Ierusalim.
Acolo s-a sfătuit cu un bătrân pustnic numit Antioh care l-a sfătuit să devină pustnic. Întorcându-se, i-a cerut mitropolitului Pavel de Ancira să îi numească un succesor însă lovindu-se de refuzul acestuia a trebuit să apeleze la Patriarh și la Împărat. Pentru multa sa smerenie i s-a acceptat cererea cu condiția să poarte în continuare însemnele episcopale. S-a întors fericit la mânăstire și la viața pustnicească.
Restul vieții l-a petrecut în solitudine ajutând foarte multă lume prin rugăciunile și minunile pe care le-a săvârșit. A trecut la Domnul în anul 613 iar sfintele sale moaște au fost depuse în biserica Sfântului Gheorghe pe care a iubit-o atât de mult și care în onoarea Sfântului Teodor a primit și numele de Sikeota.
Prima minivacanță după Paște. Românii se pregătesc pentru un nou weekend prelungit la începutul lunii mai. După zilele libere de Paște, angajații din România se vor bucura de o nouă minivacanță. La începutul lunii mai, urmează un weekend prelungit de patru zile, oferind o nouă oportunitate de relaxare înainte de vară, scrie alba24.ro.
Ziua de vineri, 2 mai a fost declarată zi liberă pentru angajații din sectorul bugetar, pentru a crea o punte între Ziua Muncii (joi, 1 Mai) și weekendul 3 – 4 mai.
Prima minivacanță după Paște
Reamintim faptul că ziua de joi, 1 Mai (Ziua Muncii) este declarată zi liberă nelucrătoare, conform prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.
Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituțiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, Guvernul a hotărât ca ziua de vineri, 2 mai să fie declarată zi liberă.
Există însă excepții în sectorul bugetar. Hotărârea nu se aplică:
personalului din locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului producției sau activității
magistraților și personalului din instanțele judecătorești implicat în soluționarea proceselor programate pentru data de 2 mai 2025
Cei din mediul privat vor avea liber doar în data de 1 Mai, care este sărbătoare legală conform Codului Muncii.
Publicitate
Minivacanță și pentru elevi și profesori
Pentru elevii și cadrele didactice, care revin la școală după vacanța de Paște luni, pe 28 aprilie, această minivacanță va oferi o pauză binevenită la începutul ultimului modul de învățare al anului școlar.
Întrucât profesorii fac parte din sistemul bugetar, aceștia vor beneficia și ei de ziua liberă din 2 mai.
Conform reglementărilor, ziua de cursuri din 2 mai va trebui recuperată până la finalul anului școlar 2024-2025.
Calendar complet al zilelor libere rămase în 2025
Românii mai beneficiază de următoarele zile libere legale în 2025:
1 iunie – Ziua Copilului (duminică)
8 iunie – Prima zi de Rusalii (duminică)
9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)
30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)
1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)
25 decembrie – Prima zi de Crăciun (joi)
26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri)
De remarcat că trei dintre sărbătorile legale din 2025 cad în zile de duminică (1 iunie, 8 iunie și 30 noiembrie), ceea ce înseamnă că nu vor aduce zile libere suplimentare pentru majoritatea angajaților.