Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Ziua de 20 ianuarie încheie ciclul sărbătorilor de iarnă pe stil vechi.
Calendarul Iulian după care sărbătoresc ucrainenii Sărbătoarea Nașterii Domnului este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Datorită diferențelor calendaristice (stil nou și stil vechi), o bună parte dintre ortodocși au serbat multă vreme Crăciunul în ianuarie. Chiar și în zilele noastre, ucrainenii au păstrat acest obicei.
Și în județul Botoșani, au găsit un cămin departe de bombardamentele din țara lor mai mulți ucraineni. Mamele și-au dat copiii la școlile românești, și-au găsit de lucru, păstrând intacte tăria și credința puternică că Dumnezeu nu-i părăseşte, deşi durerea lor e foarte mare. Și-au pierdut casele, rudele… Pacea pe care o găsesc aici la noi şi dragostea cu care, iată, botoșănenii îi primesc, le mai alină această suferință.
Pentru ucrainenii care au fugit din calea războiului, din dispoziția Înalt Preasfințitul Teofan și cu binecuvântarea părintelui protopop, Petru Fercal, se oficiază slujbe la sărbătorile importante într-o biserică din municipiul Botoșani.
Lăcașul din municipiul Botoșani, binecuvântat să oficieze slujbe în limba ucraineană, pentru cei aflați în pribegie, este Biserica Înălțarea Domnului, unde paroh este pr.Thoader Pețenchea. Preotul care a primit misiunea de a picura bucurie duhovnicească în sufletele credincioșilor ucraineni este Ilie-Iulian Ivanciuc, vorbitor de limbă ucraineană, paroh la Biserica din Sinăuți, un cătun alipit de comuna Mihăileni, cu oameni profund credincioși.
La ospățul Împărătesc masa a rămas goală
Publicitate
După popasul duhovnicesc de pe 7 ianuarie, când este sărbătorit Crăciunul pe rit vechi, vineri, 19 ianuarie, la Biserica „Înălțarea Domnului” din municipiul Botoșani a fost oficiată slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în cinstea Botezului Domnului în râul Iordan, în sobor de preoți, alăturându-se părintelui Ilie și părintele paroh Thoader Pețenchea. Cu toate eforturile care s-au făcut de promovare a acestei oportunități duhovnicești pentru alinarea sufletelor celor care se află în pribegie în județul Botoșani, la slujba Bobotezei nu a fost prezent nici măcar un creștin ucrainean.
Au împlinit, însă, o mare poruncă dumnezeiască, aceea a iubirii aproapelui, mai mulți enoriași ai Parohiei „Înălțarea Domnului”, care au înălțat rugăciuni în timpul Sfintei Liturghii și pentru frații ucraineni, care în mare parte sunt creștini practicanți și absența lor este posibil să fie justificată de factori care țin mai mult de mediatizarea popasului duhovnicesc și un mare rol ar fi putut să îl aibă în informare autoritățile locale care dețin o evidență.
Nu numai cu pâine va trăi omul, ci și cu cuvântul lui Dumnezeu, iar la slujba de vineri s-au auzit pe alocuri rugăciuni în limba ucraineană, cuprinse și în înregistrările video din acest articol.
„Încă ne rugăm și pentru frații noștri, care din binecuvântate pricini nu se află aici”, a rostit de mai multe ori părintele Ilie pe parcursul slujbei, completat la strană de cântărețul bisericesc Cristian Antica, vorbitor de asemenea a limbii ucrainene.
La finalul slujbei, potrivit rânduielii, a avut loc slujba de sfințire a Aghesmei cele mari, afară, pe un frig pătrunzător, care amintea de frigul Bobotezei, în fața căruia credincioșii prezenți au rămas neclintiți, rugându-se în continuare pentru frații de-o credință cu ei care au fugit din calea războiului.
„Mulțumim părintelui paroh care a alocat spațiul acesta pentru desfășurarea Sfintei Liturghii din ziua Bobotezei Iordanului pentru cei pe care noi, cu inima deschisă, i-am așteptat să fie printre noi. Chiar dacă ei au fost personajele principale care trebuiau să fie aici, eu zic că alții din pricini binecuvântate poate n-au putut să ajungă chiar dacă au vrut, dar cu inima au fost alături de noi. Și am dus la bun sfârșit și această rânduială și această ascultare a Înalt Preasfințitului Teofan, săvârșind și slujba de sfințire a Aghesmei cele mari, afară. Iată că pe o vreme destul de rece, care ne duce aminte de frigul Bobotezei.
Dumnezeu să vă răsplătească osteneala de a fi astăzi, aici, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și vă mulțumesc tuturor pentru timp, pentru rugăciune, pentru răbdare. Dumnezeu văzând osteneala fiecăruia dintre noi, mai mică sau mai mare, să ne vină în ajutor nu când suntem mai bine, ci când suntem în greutăți și în necazuri să reverse asupra noastră bunătățile LUI ca să putem să răzbim și să fim mlădițe vrednice și roditoare ale lui Dumnezeu”, a spus la sfârșit părintele Ilie-Iulian Ivanciuc.
Creștinii ucraineni sunt așteptați la Biserica „Înălțarea Domnului” să ia Agheasmă Mare pentru sănătate și pentru alungarea gândurilor rele, pentru putere și pentru întărire în credință.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 10:00, pentru o parte din județul Botoșani.
Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Corlăteni, Mihălășeni, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Concești, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.
În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.
✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!
În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!
Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.
Publicitate
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Originar din orașul Listra din Licaonia (Asia Mică), Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Apostol îl numește în nenumărat rânduri “fiul său”, alteori “fratele său”. În Epistola către Corinteni scrie: “…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit și credincios în Domnul…” (I Cor. IV, 16-17). În Epistola a II-a către Corinteni (I, 1) și în cea către Coloseni (I, 1) îl numește “fratele său”.
În timpul când Sfântul Apostol Pavel a fost pentru prima oară în Listra, Timotei era un copil și neputând să călătorească, Sfântul Apostol Pavel l-a lăsat acasă în grija unor dascăli iscusiți. Dar după câțiva ani, pornind Sfântul Pavel în călătoria a II-a apostolică, adică între ani 49-54, însoțit de Sila, a venit din nou în Listra și l-a luat și pe Timotei cu el la apostolie. Din Listra au trecut în Macedonia (anul 52). Au propovăduit în Filipi, în Tesalonic și Bereea. Timotei a rămas aici ca să întărească pe credincioși în sfânta învățătură. După aceea a fost trimis de Sfântul Pavel la Tesalonic să mângâie și să încurajeze pe cei de acolo. Cea mai târziu s-a întâlnit cu dascălul său în Corint și s-au dus la Ierusalim, apoi la Efesunde au stat mai bine de doi ani.
Cum creștinii din Corint aveau nevoie de ajutor în păstrarea credinței, Timotei a fost trimis la ei. Întâlnindu-se iarăși în Troada, s-au întors în Palestina. De data aceasta, Sfântul Apostol Pavel a fost prins în Cezareea și trimis la Roma. Timotei l-a însoțit și la Roma. După ce Sfântul Ioan Evanghelistul, primul Episcop al Efesului, a fost alungat de împăratul Domitian în insula Patmos, Sfântul Timotei a devenit episcopul Efesului.
La data de 22 ianuarie 97 păgânii din Efes l-au ucis pe Sfântul Apostol Timotei cu pietre, primind astfel cununa muceniciei. În anul 356, sfintele lui moaște au fost duse în Constantinopol de Sfântul Artemie Duxul, din porunca împăratului Constantin, și au fost puse în Biserica “Sfinților Apostoli”, împreună cu ale Sfinților Luca și Andrei.
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a lansat licitația pentru proiectarea și execuția tronsonului de autostradă Târgu Frumos – Târgu Neamț din Autostrada Unirii (A8), care are o lungime de 27 de kilometri. Valoarea proiectului, de aproximativ 6 miliarde de lei (fără TVA), este asigurată prin Programul Transport.
Pentru etapa de proiectare sunt alocate 10 luni, iar pentru cea de execuție a lucrărilor sunt alocate 36 de luni (46 de luni în total).
Pe traseul acestui nou tronson de autostradă vor fi construite: 4 tuneluri cu o lungime totală de 1,7 kilometri și 36 de poduri și pasaje cu o lungime totală de 8,5 kilometri.
“Vor fi construite două noduri rutiere, unul la Târgu Frumos, pe DN28B, și unul la Pașcani, pe DJ208, care vor asigura conexiuni suplimentare cu municipiul Botoșani. Acestea vor completa nodurile rutiere realizate prin sectorul din Autostrada A7, Pașcani – Suceava. Municipiul Botoșani va fi conectat la A7 prin Drumul Expres Botoșani – Suceava (la Salcea), DN29 (la Dumbrăveni), DJ208C (la Roșcani), DJ208I/DJ208 (la Dolhasca)”, a transmis senatorul PSD Doina Federovici.
Cel de-al treilea nod al tronsonului de autostradă Târgu Frumos – Târgu Neamț va fi realizat la Moțca, pe DN28A.
Ofertele pot fi depuse până pe 24 martie.
Publicitate
Senatorul PSD Doina Federovici, a mai adăugat că, de asemenea, a fost desemnat constructorul pentru cel mai greu sector din Autostrada Unirii – Lotul 2 din secțiunea montană: Pipirig – Leghin. Ca și sectorul Leghin – Târgu Neamț, acest lot va fi construit de o asociere condusă de firmele constructorului român Dorinel Umbrărescu.
Asocierea câștigătoare are la dispoziție un an pentru realizarea proiectului tehnic și 36 de luni pentru construirea propriu-zisă a celor 19,3 kilometri de autostradă. Este un sector greu, care necesită realizarea a 7 tuneluri, 46 de poduri, pasaje și viaducte, cel mai lung viaduct având o lungime de 428 de metri. Valoarea contractului se ridică la 2,7 miliarde de lei fără TVA.
Tot UMB va deschide, în luna februarie, primul șantier de pe Autostrada A8, pe sectorul II, Leghin – Târgu Neamț, după ce domnul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a semnat autorizația de construcție. Acest sector de 30 de kilometri va trebui finalizat în următorii doi ani.
Sectorul ardelean al Autostrăzii A8, Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, se află în proiectare, constructorul Nurol Insaat ve Ticaret urmând a începe și el în acest an lucrările de execuție.
Autostrada Unirii A8 va avea o lungime de peste 304 kilometri (de la Târgu Mureş la Ungheni) şi va asigura legătura cu Republica Moldova prin noul pod peste Prut de la Ungheni, care se află în etapa de proiectare, urmând a demara în acest an execuția, a mai adăugat sursa citată.
Aproape 900.000 de mașini Citroën și DS din toată Europa sunt chemate în service din cauza unor probleme tehnice. Sunt vizate defecte descoperite de experți.
Problemele sunt cauzate de airbag-uri defecte și sunt necesare reparații urgente.
Companiile franceze Stellantis- Citroën și DS Automobiles cheamă sute de mii de mașini în service pentru reparații, potrivit Mediafax. Primul lot de peste 100.000 de mașini din Franța, Italia, Spania și Portugalia a îndeplinit deja procedura.
La sfârșitul lunii ianuarie în service vor ajunge alte 98.000 de vehicule, dintre care 73.000 din Franța, au anunțat marți reprezentanții grupului Stellantis, potrivit Le Figaro. Ei au explicat că vehiculele sunt periculoase din cauza airbag-urilor defecte.
Campania va include numeroase mașini din Germania, Austria, Ungaria, Moldova, Elveția, Ucraina și Irlanda.
În următoarele săptămâni, vor fi rechemate mașini și din alte state. În total, vor ajunge în service peste 869.000 de vehicule, dintre care 400.000 în Franța.