„În această zi de pomenire a Preafericitului Părinte Teoctist aducem și noi cinstire, mulțumire și recunoștință pentru slujirea dusă până la capăt, slujire pe care a făcut-o cu bucurie, cu bunătate și cu tihnă. Deși atâtea griji apăsau asupra lui nu-l vedeai nici mâniat, nici nervos, nici grăbit, nici încruntat, ci întotdeauna cu o vorbă bună, cu un cuvânt de mângâiere, întotdeauna cu o putere de a privi și de a îmbrățișa pe om cu privirea și cu dragostea adâncă pe care a purtat-o în inimă”, a rostit Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, în predica sa pusă la sufletul credincioșilor la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită la biserica ctitorită de Preafericitul Teoctist Arăpașu, cel care a fost al cincilea patriarh al României, de la a cărui naștere s-au împlinit azi 109 ani.
Miercuri, în satul Victoria din comuna Stăuceni a fost cu adevărat sărbătoare, binecuvântată cu timp frumos, autentic primăvăratec. Cu mic cu mare, localnicii, dar și credincioși din alte zone ale județului, au ținut să își arate prețuirea față de cel care a plecat din mijlocul lor și a devenit un simbol al ortodoxiei românești. La biserica ctitorită de Preafericitul Teoctist a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de seminariștii botoșăneni, în frunte cu profesorul lor de psaltică, Gheorghe Bulboacă.
După citirea Sfintei Evangheliei, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a evocat personalitatea celui de al cincilea patriarh pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română. Au urmat celelalte momente înălțătoare din cadrul Sfintei Liturghii, la finalul căreia a fost săvârșit parastasul pentru Preafericitul Părinte Teoctist, la 109 de la naștere.
Părintele paroh a încheiat evenimentul din biserică cu un scurt cuvânt în care a mulțumit PS Nichifor pentru osteneala de a participa la slujba din satul în care PF Teoctist a ctitorit o biserică, oferindu-i două icoane. Și ceilalți preoți slujitori, prezenți în număr foarte mare, au fost cinstiți cu câte o icoană, printre aceștia regăsindu-se protopopul de Botoșani, Petru Fercal, părintele Gabriel Mihăescu, primul paroh al bisericii ctitorite de Patriarhul Teoctist în satul său natal, părintele Bogdan Racu, din partea Sectorul Învățământ din Arhiepiscopia Iașilor, părintele director al Seminarului Teologic, Daniel Dascălu, părintele Marius Onofrei, din parohia Strahova, Dorohoi, nașul de cununie al părintelui paroh al Bisericii din Victoria.
Au participat la slujba Sfintei Liturghii și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici și primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș, un vrednic apărător al valorilor culturale și creștine în zonă.
După slujbă, a urmat o slujbă de comemorare și la Casa Memorială din satul Tocileni, urmată de un cuvânt al PS Nichifor Botoșăneanul și al primarului Cosmin Epuraș.
Publicitate
„Dragostea nu moare niciodată. Dragostea este mai tare decât moartea. Dragostea trece dincolo de moarte. Singurele legături care trec în veșnicie nu sunt legăturile pe care le avem cu lucrurile noastre, ci sunt cele pe care le avem cu cei cei pe care i-am îndrăgit și care ne-au îndrăgit. acesta este temeiul pentru care ne rugăm pentru cei trecuți la Domnul. Moartea pentru cel care crede nu este pierzare, ci este asemenea unui somn care te întărește și te trece de la neputință la zi cu putere… Și aceste legături le avem și cei care poate nu i-am sărutat mâna direct Preafericitului Părinte Teoctist, dar indirect noi toți ne împărtășim din purtarea de grijă pe care a avut-o pentru sfânta sa biserică și și-a pus amprenta asupra Bisericii Ortodoxe Române. Suntem în fața casei în care a copilărit și poartă mărturia pașilor săi acest pământ. Omul sfințește locul și omul primește o putere de la cel care care a ajuns puternic. a devenit puternic să fie bun, a devenit puternic să păzească statornic adevărul și credința. Puterea nu este de a fi rău, de a te răzbuna, de a-l înjosi pe cel care a greșit în vreun fel. Puterea este, ca în ciuda durerii pe care ai primit-o, să te păstrezi senin, să te păstrezi nădăjduind în adevăr, nădăjduind în dragoste și împărțind din sufletul tău mângâiere și bucurie. Un asemenea om a fost Preafericitul Teoctist”, spus PS Nichifor Botoșăneanul în fața casei memoriale a celui care a fost al cincilea patriarh al României.
Patriarhul Teoctist, pe numele de mirean Teodor Arăpașu, s-a născut în data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, județul Botoșani. A fost cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu.
A intrat în mănăstire, fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi la Mănăstirea Neamț în anul 1931. A absolvit Seminarul Monahal de la Mănăstirea Cernica în anul 1940. A fost tuns în monahism la Bistrița, județul Neamț, sub numele Teoctist în data de 6 august 1935 și hirotonit ierodiacon în data de 4 ianuarie 1937.
În data de 9 noiembrie 1986 a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
În perioada 7-9 mai 1999, Patriarhul Teoctist a primit la București vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea. După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe strada Ștefan Luchian, un autoturism condus de un bărbat, de 56 de ani, din municipiul Botoșani.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Din această cauză, pe drumurile din județ se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.
Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață și polei, pentru județul Botoșani, până la ora 13:00.
În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.
✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!
În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!
Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.
Publicitate
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Marți, polițiștii din Vlăsinești au identificat un tânăr, de 34 de ani, din comuna Știubieni, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
Acesta a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.
Tânărul a fost identificat în localitatea de domiciliu, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani.
Marți, polițiștii din Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni, nr.6 Pomîrla și Serviciului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere, care au drept cauză generatoare viteza excesivă.
Astfel, polițiștii au acționat în intervalul orar 08:00-13:00, pe principalele artere rutiere din municipiul Dorohoi și localitățile apropiate, prilej cu care au fost controlate peste 150 de autovehicule, 48 dintre acestea fiind testate cu aparatul etilotest, fără a fi înregistrate rezultate pozitive.
În urma neregulilor constatate au fost aplicate 103 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 250.000 de lei, 60 dintre acestea fiind depistați conducând cu viteză peste limită legală.