„În această zi de pomenire a Preafericitului Părinte Teoctist aducem și noi cinstire, mulțumire și recunoștință pentru slujirea dusă până la capăt, slujire pe care a făcut-o cu bucurie, cu bunătate și cu tihnă. Deși atâtea griji apăsau asupra lui nu-l vedeai nici mâniat, nici nervos, nici grăbit, nici încruntat, ci întotdeauna cu o vorbă bună, cu un cuvânt de mângâiere, întotdeauna cu o putere de a privi și de a îmbrățișa pe om cu privirea și cu dragostea adâncă pe care a purtat-o în inimă”, a rostit Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, în predica sa pusă la sufletul credincioșilor la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită la biserica ctitorită de Preafericitul Teoctist Arăpașu, cel care a fost al cincilea patriarh al României, de la a cărui naștere s-au împlinit azi 109 ani.
Miercuri, în satul Victoria din comuna Stăuceni a fost cu adevărat sărbătoare, binecuvântată cu timp frumos, autentic primăvăratec. Cu mic cu mare, localnicii, dar și credincioși din alte zone ale județului, au ținut să își arate prețuirea față de cel care a plecat din mijlocul lor și a devenit un simbol al ortodoxiei românești. La biserica ctitorită de Preafericitul Teoctist a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de seminariștii botoșăneni, în frunte cu profesorul lor de psaltică, Gheorghe Bulboacă.
După citirea Sfintei Evangheliei, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a evocat personalitatea celui de al cincilea patriarh pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română. Au urmat celelalte momente înălțătoare din cadrul Sfintei Liturghii, la finalul căreia a fost săvârșit parastasul pentru Preafericitul Părinte Teoctist, la 109 de la naștere.
Părintele paroh a încheiat evenimentul din biserică cu un scurt cuvânt în care a mulțumit PS Nichifor pentru osteneala de a participa la slujba din satul în care PF Teoctist a ctitorit o biserică, oferindu-i două icoane. Și ceilalți preoți slujitori, prezenți în număr foarte mare, au fost cinstiți cu câte o icoană, printre aceștia regăsindu-se protopopul de Botoșani, Petru Fercal, părintele Gabriel Mihăescu, primul paroh al bisericii ctitorite de Patriarhul Teoctist în satul său natal, părintele Bogdan Racu, din partea Sectorul Învățământ din Arhiepiscopia Iașilor, părintele director al Seminarului Teologic, Daniel Dascălu, părintele Marius Onofrei, din parohia Strahova, Dorohoi, nașul de cununie al părintelui paroh al Bisericii din Victoria.
Au participat la slujba Sfintei Liturghii și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici și primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș, un vrednic apărător al valorilor culturale și creștine în zonă.
După slujbă, a urmat o slujbă de comemorare și la Casa Memorială din satul Tocileni, urmată de un cuvânt al PS Nichifor Botoșăneanul și al primarului Cosmin Epuraș.
Publicitate
„Dragostea nu moare niciodată. Dragostea este mai tare decât moartea. Dragostea trece dincolo de moarte. Singurele legături care trec în veșnicie nu sunt legăturile pe care le avem cu lucrurile noastre, ci sunt cele pe care le avem cu cei cei pe care i-am îndrăgit și care ne-au îndrăgit. acesta este temeiul pentru care ne rugăm pentru cei trecuți la Domnul. Moartea pentru cel care crede nu este pierzare, ci este asemenea unui somn care te întărește și te trece de la neputință la zi cu putere… Și aceste legături le avem și cei care poate nu i-am sărutat mâna direct Preafericitului Părinte Teoctist, dar indirect noi toți ne împărtășim din purtarea de grijă pe care a avut-o pentru sfânta sa biserică și și-a pus amprenta asupra Bisericii Ortodoxe Române. Suntem în fața casei în care a copilărit și poartă mărturia pașilor săi acest pământ. Omul sfințește locul și omul primește o putere de la cel care care a ajuns puternic. a devenit puternic să fie bun, a devenit puternic să păzească statornic adevărul și credința. Puterea nu este de a fi rău, de a te răzbuna, de a-l înjosi pe cel care a greșit în vreun fel. Puterea este, ca în ciuda durerii pe care ai primit-o, să te păstrezi senin, să te păstrezi nădăjduind în adevăr, nădăjduind în dragoste și împărțind din sufletul tău mângâiere și bucurie. Un asemenea om a fost Preafericitul Teoctist”, spus PS Nichifor Botoșăneanul în fața casei memoriale a celui care a fost al cincilea patriarh al României.
Patriarhul Teoctist, pe numele de mirean Teodor Arăpașu, s-a născut în data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, județul Botoșani. A fost cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu.
A intrat în mănăstire, fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi la Mănăstirea Neamț în anul 1931. A absolvit Seminarul Monahal de la Mănăstirea Cernica în anul 1940. A fost tuns în monahism la Bistrița, județul Neamț, sub numele Teoctist în data de 6 august 1935 și hirotonit ierodiacon în data de 4 ianuarie 1937.
În data de 9 noiembrie 1986 a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
În perioada 7-9 mai 1999, Patriarhul Teoctist a primit la București vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea. După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Guvernul României a aprobat trecerea celor 3,3 kilometri ai drumului forestier care unește localitățile Baranca (comuna Hudești) și Oroftiana (comuna Suharău), din patrimoniul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al județului Botoșani. Astfel, se asigură continuitatea drumului județean DJ 291D, care a fost rupt de râul Prut în zona pădurii de la Baranca.
„A fost un proiect pe care l-am promovat împreună cu echipa de la Consiliul Județean Botoșani pentru a putea asigura continuitatea drumului Darabani – Baranca – Oroftiana. Când am demarat proiectul de modernizare a acestui drum județean, a trebuit să excludem sectorul Baranca – Oroftiana, pentru că nu era în proprietatea județului. Am inițiat procedurile de transfer și acum drumul este integral la Consiliul Județean. Este de datoria noii conduceri a județului să continue proiectul de modernizare și pe acest sector, astfel încât să se poată circula în condiții normale de la Darabani până la Oroftiana”, a declarat senatorul social-democrat Doina Federovici.
Drumul Județean DJ 291D, Oroftiana; Baranca – Bajura, se află în plin proces de modernizare. Lucrările se desfășoară pe o lungime de 10,2 kilometri. „Ca președinte al Consiliului Județean am făcut din modernizarea drumurilor județene o prioritate. Am reabilitat și modernizat peste 300 de kilometri de drum din cei 652 de kilometri pe care-i are județul. La finalul tuturor proiectelor de modernizare pe care le-am demarat, drumurile județene de piatră vor reprezenta mai puțin de 2% din total”, a conchis senatorul PSD Doina Federovici.
Lansarea sesiunii din cadrul programului RABLA pentru achiziționarea de tractoare noi va avea loc anul viitor, imediat după aprobarea bugetului, a anunțat Adrian Corbu, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Aceasta va fi derulată simultan cu programele RABLA Clasic și RABLA Plus, scrie alba24.ro.
În prezent, AFM finalizează procesul de validare a dealerilor, fiind în desfășurare ultimele două zile de clarificări. După această etapă, lista dealerilor validați va fi publicată pe site-ul instituției. Adrian Corbu a subliniat că persoanele interesate nu ar trebui să plătească avansul pentru tractoare până la publicarea acestor liste oficiale.
Programul Rabla pentru tractoare: Detalii despre program și finanțare
Orice tip de autoturism poate fi casat pentru achiziționarea unui tractor nou.
Valoarea ajutorului financiar variază în funcție de vârsta solicitantului:
80% pentru cei sub 40 de ani.
65% pentru cei peste 40 de ani.
Valoarea maximă a tractorului, inclusiv accesoriile, nu trebuie să depășească 55.000 de euro cu TVA.
Publicitate
În 2024, bugetul alocat pentru programul RABLA destinat tractoarelor a fost de 600 de milioane de lei, iar trei mii de fermieri sunt deja eligibili pentru a primi tractoare aproape gratis. Monitorizări stricte vor fi aplicate pentru a preveni înstrăinarea echipamentelor achiziționate prin program.
Valoarea alocărilor bugetare și condițiile de finanțare vor fi ajustate
În funcție de cererea înregistrată în 2025, valoarea alocărilor bugetare și condițiile de finanțare vor fi ajustate, a mai precizat Adrian Corbu. Fermierii interesați sunt încurajați să urmărească anunțurile oficiale de pe site-ul AFM pentru informații suplimentare și actualizări.
Se poate casa orice tip de autoturism” în cadrul programului RABLA pentru achiziționarea unui tractor nou, precizează vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Corbu.
Vicepreședintele AFM a lămurit că procedura este exact ca în programul pentru panourile fotovoltaice. În acest moment, mai sunt două zile de clarificări pentru dealerii validați. Peste două zile, urmează să fie publicate pe site-ul AFM lista cu dealerii validați, iar persoanele fizice interesate se vor putea înscrie la aceștia. ”Până nu publicăm listele cu dealerii validați, oamenii n-ar trebui să dea avansul pentru tractoare” a atenționat Adrian Corbu.
”Lansarea sesiunii va avea loc anul viitor, imediat după aprobarea bugetului, odată cu RABLA Clasic și RABLA Plus” a anunțat Adrian Corbu la DCNews. Anul acesta, bugetul pentru tractoare a fost 600 de milioane de lei.
”Avem o diferențiere în funcție de vârsta solicitantului: pentru cei care au mai mult de 40 de ani, valoarea ajutorului este de 65%, iar pentru cei sub 40 de ani, 80%” a precizat vicepreședintele AFM. Solicitantul trebuie să aibă în vedere un tractor a cărui valoare să nu depășească 55.000 de euro cu tot cu TVA, bani în care pot fi incluse și accesoriile. Adrian Corbu a precizat că există monitorizări în program pentru a nu fi înstrăinat tractorul.
În acest moment, trei mii de fermieri sunt pe punctul de a primi tractoare aproape gratis. În funcție de cerere, în 2025, se va ajusta valoarea, a anunțat vicepreședintele Corbu.
Două persoane, soț și soție, de 76, respectiv 80 de ani, au ajuns la spital cu arsuri în urma unui incendiu produs în locuință. S-a întâmplat în această dimineață, în localitatea Dămideni. Cei doi au fost scoși din casa cuprinsă de flăcări de copiii acestora, care locuiesc în apropiere. Tot ei au sunat la 112, după ajutor.
La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stinge și o ambulanță SMURD, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD și două ambulanțe SAJ. Cele două victime au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Acestea prezentau arsuri și intoxicație cu fum.
Pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului, care a cuprins bunurile din două încăperi.
Cel mai probabil, incendiul s-a produs după ce una dintre persoane a încercat să aprindă focul cu benzină.
Pentru evitarea unor astfel de evenimente vă recomandăm să nu aprindeți focul cu benzină, gaz sau motorină! Vă puneți viața în pericol, dar și lucrurile pentru care ați muncit de-a lungul timpului.
Benzina, gazul sau alte lichide inflamabile nu trebuie folosite niciodată pentru aprinderea focului în sobă. Acestea sunt foarte periculoase și pot produce incendii.
Publicitate
Aveți grijă să nu folosiți alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba.
Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.
Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Drăgușeni, Corlăteni, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.
În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.
Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!
În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!
Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.
Publicitate
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.