„În această zi de pomenire a Preafericitului Părinte Teoctist aducem și noi cinstire, mulțumire și recunoștință pentru slujirea dusă până la capăt, slujire pe care a făcut-o cu bucurie, cu bunătate și cu tihnă. Deși atâtea griji apăsau asupra lui nu-l vedeai nici mâniat, nici nervos, nici grăbit, nici încruntat, ci întotdeauna cu o vorbă bună, cu un cuvânt de mângâiere, întotdeauna cu o putere de a privi și de a îmbrățișa pe om cu privirea și cu dragostea adâncă pe care a purtat-o în inimă”, a rostit Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, în predica sa pusă la sufletul credincioșilor la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită la biserica ctitorită de Preafericitul Teoctist Arăpașu, cel care a fost al cincilea patriarh al României, de la a cărui naștere s-au împlinit azi 109 ani.
Miercuri, în satul Victoria din comuna Stăuceni a fost cu adevărat sărbătoare, binecuvântată cu timp frumos, autentic primăvăratec. Cu mic cu mare, localnicii, dar și credincioși din alte zone ale județului, au ținut să își arate prețuirea față de cel care a plecat din mijlocul lor și a devenit un simbol al ortodoxiei românești. La biserica ctitorită de Preafericitul Teoctist a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de seminariștii botoșăneni, în frunte cu profesorul lor de psaltică, Gheorghe Bulboacă.
După citirea Sfintei Evangheliei, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a evocat personalitatea celui de al cincilea patriarh pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română. Au urmat celelalte momente înălțătoare din cadrul Sfintei Liturghii, la finalul căreia a fost săvârșit parastasul pentru Preafericitul Părinte Teoctist, la 109 de la naștere.
Părintele paroh a încheiat evenimentul din biserică cu un scurt cuvânt în care a mulțumit PS Nichifor pentru osteneala de a participa la slujba din satul în care PF Teoctist a ctitorit o biserică, oferindu-i două icoane. Și ceilalți preoți slujitori, prezenți în număr foarte mare, au fost cinstiți cu câte o icoană, printre aceștia regăsindu-se protopopul de Botoșani, Petru Fercal, părintele Gabriel Mihăescu, primul paroh al bisericii ctitorite de Patriarhul Teoctist în satul său natal, părintele Bogdan Racu, din partea Sectorul Învățământ din Arhiepiscopia Iașilor, părintele director al Seminarului Teologic, Daniel Dascălu, părintele Marius Onofrei, din parohia Strahova, Dorohoi, nașul de cununie al părintelui paroh al Bisericii din Victoria.
Au participat la slujba Sfintei Liturghii și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici și primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș, un vrednic apărător al valorilor culturale și creștine în zonă.
După slujbă, a urmat o slujbă de comemorare și la Casa Memorială din satul Tocileni, urmată de un cuvânt al PS Nichifor Botoșăneanul și al primarului Cosmin Epuraș.
Publicitate
„Dragostea nu moare niciodată. Dragostea este mai tare decât moartea. Dragostea trece dincolo de moarte. Singurele legături care trec în veșnicie nu sunt legăturile pe care le avem cu lucrurile noastre, ci sunt cele pe care le avem cu cei cei pe care i-am îndrăgit și care ne-au îndrăgit. acesta este temeiul pentru care ne rugăm pentru cei trecuți la Domnul. Moartea pentru cel care crede nu este pierzare, ci este asemenea unui somn care te întărește și te trece de la neputință la zi cu putere… Și aceste legături le avem și cei care poate nu i-am sărutat mâna direct Preafericitului Părinte Teoctist, dar indirect noi toți ne împărtășim din purtarea de grijă pe care a avut-o pentru sfânta sa biserică și și-a pus amprenta asupra Bisericii Ortodoxe Române. Suntem în fața casei în care a copilărit și poartă mărturia pașilor săi acest pământ. Omul sfințește locul și omul primește o putere de la cel care care a ajuns puternic. a devenit puternic să fie bun, a devenit puternic să păzească statornic adevărul și credința. Puterea nu este de a fi rău, de a te răzbuna, de a-l înjosi pe cel care a greșit în vreun fel. Puterea este, ca în ciuda durerii pe care ai primit-o, să te păstrezi senin, să te păstrezi nădăjduind în adevăr, nădăjduind în dragoste și împărțind din sufletul tău mângâiere și bucurie. Un asemenea om a fost Preafericitul Teoctist”, spus PS Nichifor Botoșăneanul în fața casei memoriale a celui care a fost al cincilea patriarh al României.
Patriarhul Teoctist, pe numele de mirean Teodor Arăpașu, s-a născut în data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, județul Botoșani. A fost cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu.
A intrat în mănăstire, fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi la Mănăstirea Neamț în anul 1931. A absolvit Seminarul Monahal de la Mănăstirea Cernica în anul 1940. A fost tuns în monahism la Bistrița, județul Neamț, sub numele Teoctist în data de 6 august 1935 și hirotonit ierodiacon în data de 4 ianuarie 1937.
În data de 9 noiembrie 1986 a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
În perioada 7-9 mai 1999, Patriarhul Teoctist a primit la București vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea. După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.
Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.
Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.
Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.
În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.
Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.
Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.
La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.
Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.
În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.
Astfel, au fost controlate 18 autovehicule și fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.
În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.
Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.
Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.