Connect with us
Publicitate

Cultura

VIDEO: Simpozion cu tradiție, la Școala Gimnazială Nr.11 Botoșani. Tema de anul acesta: Creativitatea cadrului didactic în formarea elevilor

Publicat

Publicitate

Zeci de cadre didactice din județul Botoșani au participat, joi, la un simpozion devenit tradiție organizat la Școala Gimnazială Nr. 11,  tema propusă în acest an vizând promovarea exemplelor de bună practică ale dascălilor din învățământul preuniversitar. Acțiunea este parte componentă a unui proiectul interjudețean, denumit generic „Profesionalism și eficiență în învățământ”, coordonat de Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Casa Corpului Didactic Botoșani, Biblioteca „Mihai Eminescu” Botoșani, Centrul Județean de Excelență Botoșani, Asociația Învățătorilor din Botoșani.

Au supervizat acțiunea inspectorul general al Inspectoratului Școlar Botoșani, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, directorul Casei Corpului Didactic Botoșani, profesor Sorin Luca, precum și Inspectorii școlari nelipsiți de la evenimente profesor dr. Ada- Alexandrina Macovei și  prof. Olguța Șchiopu. De asemenea, la acest simpozion au participat numeroși profesori din județele Moldovei prin intermediul platformei Meet.

„Proiectul are mai multe activități. Prima care s-a desfășurat a fost pentru elevii din învățământul preuniversitar. A constat într-un concurs de creație literară și plastică. Lucrările trimise la simpozion au fost expuse. A doua activitate pentru care ne-am întâlnit astăzi aici este simpozionul, anul acesta sub un titlu interesant: Dincolo de alfabetizare- Creativitatea cadrului didactic în formarea elevilor. Este o temă de actualitate care se poate plia pe toate disciplinele din învățământ. La final intenționăm să lansăm revista simpozionului. Anul acesta încercăm să o lansăm în format electronic”, a detaliat învățătoarea Violeta Apostoaie, care este unul dintre coordonatorii proiectului menționat.

Publicitate

O scurtă intervenție a avut inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc, care a apreciat că la Botoșani avem parte de profesionalism și eficiență în educație, mărturie stând rezultatele remarcabile la diverse concursuri.

„Acest simpozion nu este ușor,  nouăsprezece ediții spun tot despre munca care stă în spatele acestui eveniment și vă felicit pentru asta. Sper că toți acei tineri care intră în sistemul educație să vadă în dumneavoastră un exemplu de urmat și să se dedice întru totul educării tinerii generații și creării unei baze pe care noi să putem construi mai departe societatea în care trăim”, a spus șeful IȘJ Botoșani.

Scurte intervenții au avut și inspectorii școlari prezenți, profesor dr. Ada Macovei și prof. Olguța Șchiopu, care au accentuat importanța creativității cadrului didactic în procesul de învățământ.

Publicitate

Și directorul Școlii Gimnaziale Nr. 11 s-a adresat cadrelor didactice prezente în sală, detaliind un proiect interesant care tocmai se încheie, „Metode ale teatrului de improvizație aplicate în predarea limbii engleze, la care a colaborat cu profesoara Cristina Aionițioaie. ( VIDEO în articol)

„Șorțul de povestitor”

O intervenție carismatică a avut a avut-o Valentina Trincu, o educatoare de la Seminarul Teologic Botoșani, care a explicat și a exemplificat video și practic „Care-i treaba cu cititul” la nivel preșcolar, intervalul de vârstă în care se pun bazele formării personalității. Potrivit metodei experimentate la grupele de prichindei, două aripi pot purta copilașii prin lumea poveștilor și acestea ar putea fi teatrul de marionete și teatrul de umbre. În fața cadrelor didactice de la simpozion, educatoarea Valentina Trincu a prezentat „Șorțul de povestitor”, pe care îl poartă fiecare copilaș care descrie firul unei povești, confecționat chiar de ea.

Publicitate

Coaching-ul educațional

În cadrul simpozionului de la Școala Nr 11, profesorul Corina Palade a adus în discuție noțiunea  de Coaching școlar, care are în vedere un proces psihologic ce implică schimbarea comportamentală, o modalitate prin care elevii pot fi modelați. Profesorul ar putea fi una dintre piesele cheie de cultivare modernă a unei capacități de reziliență, de adaptare la realitatea imediată. Un antrenament susținut al inteligenței emoționale poate debloca rezistențele la adaptare și, pe această cale, perspectiva asupra interacțiunii cu realitatea să se amelioreze pentru educabili.

O părere interesantă, într-o scurtă intervenție, a avut-o un psiholog botoșănean, care le-a recomandat cadrelor didactice prezente să se reinventeze permanent. „ Două lucruri să nu lipsească: flexibilitatea mentală și spiritul ludic”, a transmis psihologul invitat. (VIDEO în articol)

Desfășurarea simpozionul a cuprins mai multe intervenții ale cadrelor didactice prezente, pe care le puteți regăsi în cadrul acestui articol.

Trebuie menționat un moment special din cadrul simpozionului, ale cărui protagoniste sunt trei eleve din clasa a IV-a, de la Școala Nr.11, învățător Violeta Apostoaie, care au prezentat celor prezenți câte un eseu pe marginea unui subiect în subiectul acțiunii: „Care-i treaba cu cititul?”, prestația lor fiind răsplătită cu multe aplauze

 

„Profesionalism și eficiență în învățământ”…19 ediții

 

Scopul proiectului a fost din start este realizarea unui schimb de experienţă privind dezvoltarea profesională a cadrelor didactice şi diseminarea noutăţilor din domeniul învăţământului preuniversitar cu impact asupra creşterii calităţii educaţiei în şcoală.

Dacă ar fi să ne întoarcem la prima ediție a acestui simpozion, în anul 2004, regăsim o inimoasă învățătoare a Școlii Gimnaziale Nr.11, Greta Cojocaru, dornică să afle metode noi prin care să-și desăvârșească misiunea nobilă. Dăscălița a preluat o idee întâlnită undeva în țară și a pus-o în practică și la Botoșani, sprijinită de o altă învățătoare extrem de îndrăgită la acea vreme, Lizeta Lohan. Timp de 10 ani, simpozionul s-a desfășurat la Teatrul „Mihai Eminescu”, cu sala arhiplină, printre participanți regăsindu-se profesori din toată țara. În ultimii ani, însă, ideea a prin contur în tot județul și numărul simpozioanelor a crescut exponențial, astfel încât participarea nu a mai fost atât de numeroasă. Cu toate acestea, evenimentul nu și-a pierdut spiritul și multe dintre schimburile de experiență și-au văzut roadele după ce cadrele didactice și-au expus ideile.

Anul acesta, învățătoarea Greta Cojocaru a predat ștafeta unor colege, profesoare din cadrul Școlii Gimnaziale 11. „Participarea este multă redusă acum, pentru că s-au înmulțit aceste simpozioane. Școlile organizează peste tot în județ…dar în toți acești ani s-a întâmplat de multe ori ca ideile prezentate să fie preluate de alte cadre didactice, îmbunătățite și puse în practică la clasele lor. Anul acesta, am predat acest proiect și a fost preluat în forță de doamna învățătoare Violeta Apostoaie, alături de doamna Aionițoaie care a venit în echipă cu câțiva ani în urmă pentru că am considerat că este momentul să predau ștafeta”, a spus Greta Cojocaru care a fost surprinsă de colege, în timpul acțiunii de ieri, cu un superb buchet de flori. Printre coordonatorii care s-au implicat anul acesta se regăsesc și profesoarele Daniela Ganea și Gabi Popovici.

 

„Participarea la sesiunea de comunicări și referate are impact asupra dezvoltării competenţelor profesionale ale cadrelor didactice, conduce la creşterea gradului de pregătire stiinţifică şi metodică a acestora, folosirea de noi metode de predare, conduce la adaptarea procesului didactic la cerinţele educaţiei europene. Mulțumim pentru implicare și pentru materiale tuturor participanților, îi felicităm pentru originalitate”, au transmis organizatorii.

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Cateheza demonstrativă în Parohia „Sfinții Voievozi” Cristești susținută de preotul Mihai Bendiac

Publicat

Publicitate
Elevii clasei a VIII-a A de la Școala Gimnazială Nr. 1 Cristești au participat la Cateheza „Dumnezeu se descoperă mai ușor oamenilor încercați de boală sau suferințe fizice”.
Au fost prezenți părintele Bogdan Azamfirei , coordonatorul activităților catehetice la nivel de protopopiat, părintele Daniel-Constantin Țăranu, misionar protopopesc, părintele Ciornei Mihai-Gabi Bucătăriu, de la Bălușeni, părintele Claudiu Ionescu de la Buzeni și părintele Ovidiu Lungu de la Unguroaia care a conferențiat în partea a doua a întâlnirii.
„Mulțumirile se adresează tinerilor noștri, părintelui Bendiac Mihai Paroh la Parohia Cristești II și conferențiarul de astăzi, doamnei profesor de religie Feciuc Mihaela și părinților participanți”, au transmis organizatorii evenimentului.
Sursa: Protopopiatul Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen în ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniştrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

România şi Bulgaria, membre ale Uniunii Europene şi NATO, au aderat parţial la Schengen în martie, după un acord cu Austria care s-a opus iniţial aderării lor pe motiv că trebuie să facă mai mult pentru a preveni imigraţia ilegală.

Deşi controalele la frontierele aeriene şi maritime dintre România şi Bulgaria şi celelalte 27 de ţări membre ale zonei Schengen au fost ridicate, negocierile cu Austria privind intrarea în Schengen şi cu graniţele terestre au continuat pe tot parcursul anului 2024, aminteşte Reuters.

Publicitate

„Cele două ţări au făcut paşi importanţi pentru a obţine statutul de membru cu drepturi depline”, a declarat ministrul de interne ungar Sandor Pinter, într-o conferinţă de presă, după discuţii cu omologii săi român, bulgar şi austriac. ”Suntem… cu un pas mai aproape ca Bulgaria şi România să devină membre cu drepturi depline ale Schengen”, a adăugat el.

Pinter a anunţat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniştrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puţin 100 de poliţişti de frontieră pentru a proteja graniţa dintre Turcia şi Bulgaria.

România şi Bulgaria se află pe rute majore pentru comerţul ilegal cu arme şi droguri, precum şi pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigaţie amănunţită, că cele două ţări au îndeplinit toate cerinţele Schengen.

Publicitate

România a descris opoziţia Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenţia de frontieră Frontex care arată că migranţii ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

„România şi Bulgaria aparţin pe deplin spaţiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuţiilor informale de astăzi (vineri – n.r.), la Budapesta. Urmează decizia oficială a @EUCouncil”, a reacţionat pe platforma X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

Publicitate


La rândul său, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat tot pe platforma X „evoluţia pozitivă în privinţa aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei” şi a menţionat că legislativul european a fost vârful de lance al acestui demers de la bun început.


”Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai puternică”, a apreciat Metsola, care a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare o decizie finală în următoarele zile.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a apreciat la rândul său că „cetăţenii României şi Bulgariei aparţin Schengen şi merită să beneficieze pe deplin de libertăţile” acestui spaţiu comun.

„Astăzi am făcut un pas important către o decizie pozitivă a Consiliului de luna viitoare”, a declarat politiciana suedeză, care la 11 decembrie nu va mai fi comisar pentru afaceri interne. Portofoliul ei urmează să fie preluat de austriacul Magnus Brunner, dacă votul din plenul Parlamentului European de săptămâna viitoare validează – aşa cum este de aşteptat – noua Comisie Europeană, care îşi va începe activitatea la 1 decembrie, notează EFE. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Dezvoltare accelerată a rețelei de drumuri din Botoșani în mandatul Doinei Federovici

Publicat

Publicitate

În timpul administrației Federovici, rețeaua de drumuri din județul Botoșani a cunoscut o dezvoltare fără precedent. „În ultimii patru ani, am modernizat și reabilitat peste 300 de kilometri, adică jumătate din rețeaua de drumuri județene și am demarat proiecte pentru modernizarea a încă 50 de kilometri. Investițiile în infrastructura rutieră sunt cele mai sigure pentru viitorul nostru, pentru că fără drumuri bune nu putem vorbi de atragerea investitorilor, de dezvoltarea zonei de business și implicit de crearea de locuri de muncă bine plătite”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

 

Cele mai importante sectoare de drum județean modernizate sau în plin proces de modernizare sunt:

Publicitate
  • Drumul Strategic – 106 kilometri, care străbat 14 comune de pe teritoriul județului Botoșani: Răuseni, Călărași, Hlipiceni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Hănești, Dobârceni, Mihălășeni, Gorbănești, Blândești, Sulița și Lunca;
  • Drumul Mănăstirilor – 12,7 kilometri: Vorona – Oneaga (Cristești) – Pădureni (Coșula)
  • Prăjeni – Plugari – 2,8 kilometri, care scurtează drumul spre Iași, dar pe care administrația liberală i-a condamnat la „epoca de piatră”;
  • Sectoarele de drum modernizate prin PNDL – 24,2 kilometri: Corlăteni – Dimăcheni; Ibănești – Cristinești; Coțușca – Ghireni și Ionășeni – Mășcăteni;
  • Stabilizările alunecărilor de teren de la Roma – Nicșeni și Dumeni – Havârna;
  • 100 de kilometri de covoare asfaltice;
  • Proiectele derulate prin PNI „Anghel Saligny” – 42 de kilometri: Viișoara – Coțușca (recepționat); Avrămeni – Panaitoaia – Dimitrie Cantemir – Mitoc și Dobârceni – Murguța – Ștefănești (ambele finalizate); Lozna – Călinești – Talpa și Oroftiana; Bajura – Baranca (aflate în diferite stadii de execuție);
  • Mileanca – Codreni – Puțureni – Coțușca – 15 kilometri (în execuție);
  • Borolea – Hănești – 5,5 kilometri (în execuție);

 

Pe lângă aceste drumuri, am lăsat în licitație modernizarea Drumului Vămii (aproximativ 50 de kilometri), pentru care am obținut o finanțare europeană de 60 de milioane de euro din Programul Regional 2021-2027. De altfel, Botoșani este singurul județ din Regiunea de Nord-Est care a semnat contractul de finanțare”, a mai spus Doina Federovici

 

Publicitate

Nici drumurile naționale nu au fost neglijate, în ultimii ani finalizându-se două proiecte promovate de parlamentarii PSD, Botoșani – Târgu Frumos și Botoșani – Ștefănești. „Ne-am ținut de cuvânt și am modernizat cele două drumuri naționale importante ale județului nostru. Le mulțumesc colegilor parlamentari, domnului ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, și reprezentanților DRDP pentru că au susținut și găsit soluțiile pentru implementarea acestor investiții. Împreună am reușit să trecem peste votul împotrivă dat de parlamentarii PNL, atunci când în Parlament s-a dezbătut amendamentul la Legea bugetului, care să permită finanțarea acestor investiții. Liberalii au știut doar să se laude, dar când au trebuit să facă ceva și pentru județul nostru au dat înapoi”, a subliniat liderul social-democraților botoșăneni, Doina Federovici.

 

Aceasta a reamintit că județul Botoșani are nevoie de conectarea la drumurile de mare viteză, fără de care nu se poate dezvolta județul. „Atunci când am vorbit prima dată de Autostradă pentru Botoșani, toți au privit cu neîncredere și mulți chiar au luat în derâdere acest proiect major. Astăzi, suntem în postura de a avea trei oferte pentru sectorul de autostradă care va străbate județul la Tudora. De asemenea, proiectul Drumului Expres Botoșani – Suceava, care va avea o descărcare la Huțani pentru a lega și zonele Bucecea și Dorohoi de rețeaua de drumuri de mare viteză a avansat rapid în ultimul an”, a mai spus Doina Federovici, insistând pe necesitatea continuării acestor proiecte pentru Botoșani.

Publicitate

 

Investim în drumuri, investim în oameni! Doar așa putem să dezvoltăm județul și să creăm locuri de muncă bine plătite pentru botoșăneni! Pe 1 decembrie, vă invităm să ne susțineți în alegerile parlamentare. Votați pentru continuitatea acestor proiecte și pentru un viitor mai bun pentru toți. Alegeți candidații PSD, poziția 3 pe buletinul de vot! Împreună, suntem mai puternici și mai uniți!”, a conchis Doina Federovici.

 

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

 

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

ANAF avertizează cu privire la reapariţia mesajelor false transmise în numele instituţiei

Publicat

Publicitate

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează contribuabilii cu privire la reapariţia unor mesaje false transmise în numele său, care pot conţine informaţii înşelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase ce le pot pune în pericol securitatea datelor personale şi financiare.

Potrivit sursei citate, mesajele false utilizează adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.

„Aceste mesaje nu sunt emise de ANAF şi urmăresc să inducă în eroare destinatarii. Mesajele false pot conţine informaţii înşelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase care pot pune în pericol securitatea datelor personale şi financiare ale contribuabililor”, atenţionează instituţia, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Publicitate

Reprezentanţii ANAF recomandă utilizatorilor să ignore şi să şteargă mesajele provenite de la adresa stefania.neagu@anaf.re sau alte surse suspecte şi să nu acceseze link-uri sau să nu descarce fişiere din astfel de mesaje.

„ANAF interacţionează cu contribuabilii fie prin Spaţiul Privat Virtual (SPV), platforma oficială securizată, fie prin Poşta Română cu confirmare de primire. ANAF nu solicită informaţii personale sau financiare prin adrese de e-mail neoficiale”, notează instituţia. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending