Connect with us

Cultura

VIDEO: Simpozion cu tradiție, la Școala Gimnazială Nr.11 Botoșani. Tema de anul acesta: Creativitatea cadrului didactic în formarea elevilor

Publicat

Publicitate

Zeci de cadre didactice din județul Botoșani au participat, joi, la un simpozion devenit tradiție organizat la Școala Gimnazială Nr. 11,  tema propusă în acest an vizând promovarea exemplelor de bună practică ale dascălilor din învățământul preuniversitar. Acțiunea este parte componentă a unui proiectul interjudețean, denumit generic „Profesionalism și eficiență în învățământ”, coordonat de Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Casa Corpului Didactic Botoșani, Biblioteca „Mihai Eminescu” Botoșani, Centrul Județean de Excelență Botoșani, Asociația Învățătorilor din Botoșani.

Au supervizat acțiunea inspectorul general al Inspectoratului Școlar Botoșani, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, directorul Casei Corpului Didactic Botoșani, profesor Sorin Luca, precum și Inspectorii școlari nelipsiți de la evenimente profesor dr. Ada- Alexandrina Macovei și  prof. Olguța Șchiopu. De asemenea, la acest simpozion au participat numeroși profesori din județele Moldovei prin intermediul platformei Meet.

„Proiectul are mai multe activități. Prima care s-a desfășurat a fost pentru elevii din învățământul preuniversitar. A constat într-un concurs de creație literară și plastică. Lucrările trimise la simpozion au fost expuse. A doua activitate pentru care ne-am întâlnit astăzi aici este simpozionul, anul acesta sub un titlu interesant: Dincolo de alfabetizare- Creativitatea cadrului didactic în formarea elevilor. Este o temă de actualitate care se poate plia pe toate disciplinele din învățământ. La final intenționăm să lansăm revista simpozionului. Anul acesta încercăm să o lansăm în format electronic”, a detaliat învățătoarea Violeta Apostoaie, care este unul dintre coordonatorii proiectului menționat.

O scurtă intervenție a avut inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc, care a apreciat că la Botoșani avem parte de profesionalism și eficiență în educație, mărturie stând rezultatele remarcabile la diverse concursuri.

„Acest simpozion nu este ușor,  nouăsprezece ediții spun tot despre munca care stă în spatele acestui eveniment și vă felicit pentru asta. Sper că toți acei tineri care intră în sistemul educație să vadă în dumneavoastră un exemplu de urmat și să se dedice întru totul educării tinerii generații și creării unei baze pe care noi să putem construi mai departe societatea în care trăim”, a spus șeful IȘJ Botoșani.

Scurte intervenții au avut și inspectorii școlari prezenți, profesor dr. Ada Macovei și prof. Olguța Șchiopu, care au accentuat importanța creativității cadrului didactic în procesul de învățământ.

Publicitate

Și directorul Școlii Gimnaziale Nr. 11 s-a adresat cadrelor didactice prezente în sală, detaliind un proiect interesant care tocmai se încheie, „Metode ale teatrului de improvizație aplicate în predarea limbii engleze, la care a colaborat cu profesoara Cristina Aionițioaie. ( VIDEO în articol)

„Șorțul de povestitor”

O intervenție carismatică a avut a avut-o Valentina Trincu, o educatoare de la Seminarul Teologic Botoșani, care a explicat și a exemplificat video și practic „Care-i treaba cu cititul” la nivel preșcolar, intervalul de vârstă în care se pun bazele formării personalității. Potrivit metodei experimentate la grupele de prichindei, două aripi pot purta copilașii prin lumea poveștilor și acestea ar putea fi teatrul de marionete și teatrul de umbre. În fața cadrelor didactice de la simpozion, educatoarea Valentina Trincu a prezentat „Șorțul de povestitor”, pe care îl poartă fiecare copilaș care descrie firul unei povești, confecționat chiar de ea.

Coaching-ul educațional

În cadrul simpozionului de la Școala Nr 11, profesorul Corina Palade a adus în discuție noțiunea  de Coaching școlar, care are în vedere un proces psihologic ce implică schimbarea comportamentală, o modalitate prin care elevii pot fi modelați. Profesorul ar putea fi una dintre piesele cheie de cultivare modernă a unei capacități de reziliență, de adaptare la realitatea imediată. Un antrenament susținut al inteligenței emoționale poate debloca rezistențele la adaptare și, pe această cale, perspectiva asupra interacțiunii cu realitatea să se amelioreze pentru educabili.

O părere interesantă, într-o scurtă intervenție, a avut-o un psiholog botoșănean, care le-a recomandat cadrelor didactice prezente să se reinventeze permanent. „ Două lucruri să nu lipsească: flexibilitatea mentală și spiritul ludic”, a transmis psihologul invitat. (VIDEO în articol)

Desfășurarea simpozionul a cuprins mai multe intervenții ale cadrelor didactice prezente, pe care le puteți regăsi în cadrul acestui articol.

Trebuie menționat un moment special din cadrul simpozionului, ale cărui protagoniste sunt trei eleve din clasa a IV-a, de la Școala Nr.11, învățător Violeta Apostoaie, care au prezentat celor prezenți câte un eseu pe marginea unui subiect în subiectul acțiunii: „Care-i treaba cu cititul?”, prestația lor fiind răsplătită cu multe aplauze

 

„Profesionalism și eficiență în învățământ”…19 ediții

 

Scopul proiectului a fost din start este realizarea unui schimb de experienţă privind dezvoltarea profesională a cadrelor didactice şi diseminarea noutăţilor din domeniul învăţământului preuniversitar cu impact asupra creşterii calităţii educaţiei în şcoală.

Dacă ar fi să ne întoarcem la prima ediție a acestui simpozion, în anul 2004, regăsim o inimoasă învățătoare a Școlii Gimnaziale Nr.11, Greta Cojocaru, dornică să afle metode noi prin care să-și desăvârșească misiunea nobilă. Dăscălița a preluat o idee întâlnită undeva în țară și a pus-o în practică și la Botoșani, sprijinită de o altă învățătoare extrem de îndrăgită la acea vreme, Lizeta Lohan. Timp de 10 ani, simpozionul s-a desfășurat la Teatrul „Mihai Eminescu”, cu sala arhiplină, printre participanți regăsindu-se profesori din toată țara. În ultimii ani, însă, ideea a prin contur în tot județul și numărul simpozioanelor a crescut exponențial, astfel încât participarea nu a mai fost atât de numeroasă. Cu toate acestea, evenimentul nu și-a pierdut spiritul și multe dintre schimburile de experiență și-au văzut roadele după ce cadrele didactice și-au expus ideile.

Anul acesta, învățătoarea Greta Cojocaru a predat ștafeta unor colege, profesoare din cadrul Școlii Gimnaziale 11. „Participarea este multă redusă acum, pentru că s-au înmulțit aceste simpozioane. Școlile organizează peste tot în județ…dar în toți acești ani s-a întâmplat de multe ori ca ideile prezentate să fie preluate de alte cadre didactice, îmbunătățite și puse în practică la clasele lor. Anul acesta, am predat acest proiect și a fost preluat în forță de doamna învățătoare Violeta Apostoaie, alături de doamna Aionițoaie care a venit în echipă cu câțiva ani în urmă pentru că am considerat că este momentul să predau ștafeta”, a spus Greta Cojocaru care a fost surprinsă de colege, în timpul acțiunii de ieri, cu un superb buchet de flori. Printre coordonatorii care s-au implicat anul acesta se regăsesc și profesoarele Daniela Ganea și Gabi Popovici.

 

„Participarea la sesiunea de comunicări și referate are impact asupra dezvoltării competenţelor profesionale ale cadrelor didactice, conduce la creşterea gradului de pregătire stiinţifică şi metodică a acestora, folosirea de noi metode de predare, conduce la adaptarea procesului didactic la cerinţele educaţiei europene. Mulțumim pentru implicare și pentru materiale tuturor participanților, îi felicităm pentru originalitate”, au transmis organizatorii.

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare

Publicat

Publicitate

Sfânta Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa, s-a născut în anul 327, primind la botez numele bunicii sale. A primit o educație aleasă de la mama ei, Emilia, care era o bună creștină.

Tatăl ei, Vasile dorea ca fiica sa să își întemeieze o familie prin Taina Nunții, însă tânărul cu care trebuia să se căsătorească Sfânta Macrina a murit la scurt timp după logodnă, fapt pentru care sfânta a refuzat să se se mai căsătorească, închinându-și viața în totalitate lui Dumnezeu. Îmbrățișează viața monahală (în vremurile acelea viața monahală se putea desfășura în sânul familiei), transformând astfel casa părintească într-un adevărat loc de asceză.

Până când frații ei au ajuns la vârsta maturității, Sfânta Macrina s-a dedicat creșterii și educării lor, apoi, împreună cu mama ei, cu alte câteva rude și foste servitoare s-au retras la o proprietate din Pont, unde au întemeiat o comunitate cu viața de obște, a cărei cârmuitoare a fost Sfânta Macrina până când sufletul ei a plecat la Domnul, în anul 379.

Citeste mai mult

Actualitate

Permisul de conducere ar putea fi suspendat pentru neplata amenzilor. Noi reguli și la achiziția unei mașini

Publicat

Publicitate

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat vineri că Guvernul Bolojan intenționează să adopte măsuri ferme pentru combaterea neplății amenzilor și taxelor, relatează alba24.ro.

Una dintre cele mai importante propuneri este suspendarea permisului de conducere pentru șoferii care nu își achită amenzile de circulație în termen de 90 de zile.
„Permisul va putea fi restituit doar după ce se face dovada achitării tuturor obligațiilor restante. Dacă mai există datorii, permisul rămâne suspendat”, a explicat ministrul.

Reguli noi pentru radierea și cumpărarea autovehiculelor
Radierea unui vehicul va fi posibilă doar cu prezentarea unui certificat de atestare fiscală, care să confirme absența datoriilor către bugetul local.

De asemenea, cumpărarea unei mașini va fi condiționată de lipsa restanțelor fiscale ale cumpărătorului — o schimbare importantă față de situația actuală, în care doar vânzătorul trebuie să prezinte acest document.

Autorizațiile de construire, legate de plata datoriilor
Guvernul mai pregătește o măsură care va condiționa eliberarea autorizațiilor de construire de plata integrală a tuturor taxelor și amenzilor de către solicitant.

În plus, va fi introdus un cadru legal care va permite utilizarea dronelor pentru identificarea clădirilor și a suprafețelor acestora, în vederea actualizării și verificării bazei de date fiscale.

Publicitate

Citeste mai mult

Actualitate

Noi reguli de salarizare, mai puțini polițiști locali. Reforma administrației locale propusă de Guvernul Bolojan

Publicat

Publicitate

Reforma administrației locale propusă de Guvernul Bolojan. Guvernul condus de Ilie Bolojan pregătește o reformă amplă a administrației locale, care va include plafonarea numărului de angajați din primării și consilii județene, precum și limitarea numărului de polițiști locali și introducerea unei grile de salarizare unice pentru anumite localități.

Pentru primării, principalul criteriu în stabilirea numărului maxim de posturi va fi numărul de locuitori. În cazul consiliilor județene, indicatorii vor fi mai detaliați, incluzând numărul de unități administrativ-teritoriale din județ, existența unui spital județean în subordine și alți factori.

Scopul acestor măsuri este de a elimina discrepanțele actuale: în prezent, există primării cu un număr redus de angajați care funcționează eficient, dar și primării cu personal numeros, fără îmbunătățiri vizibile ale serviciilor publice.

Acolo unde personalul este supradimensionat, va fi necesară reducerea acestuia. În schimb, primăriile care au un număr redus de angajați nu vor fi afectate.

În premieră, un funcționar public va putea avea norma împărțită între două – trei primării.

”La o primărie mică, colaborarea între primării este foarte importantă. Un contabil poate rezolva problemele de contabilitate cu o jumătate de normă la primărie, o jumătate de normă la alta.

Publicitate

Sunt situații în care nu mai avem biblioteci în rural și un bibliotecar poate lucra la două primării. Un bilbiotecar la o comună mică nu se justifică cu normă întreagă” a spus Bolojan.

Limitarea numărului de polițiști locali și reducerea suprapunerilor de competențe

Guvernul intenționează și modificarea normei privind numărul de polițiști locali. În prezent, standardul este de 1 polițist local la 1.000 de locuitori, însă această normă va fi majorată, întrucât există orașe care funcționează bine cu 1 polițist la 2.000 de locuitori, în timp ce altele depășesc limita legală din cauza constrângerilor juridice.

Se vor lua măsuri pentru a evita suprapunerile de atribuții cu Poliția Națională, inclusiv:

  • organizarea de dispecerate comune;

  • utilizarea eficientă a sistemelor de supraveghere video;

  • coordonarea clară a echipajelor.

Reforma administrației locale: Salarii plafonate în localitățile cu venituri insuficiente

O altă măsură esențială este stabilirea unei grile de salarizare unice pentru localitățile care nu-și pot acoperi din venituri proprii nici măcar cheltuielile de personal.

Această grilă, aplicabilă la nivel național, nu va putea fi depășită, având în vedere că statul acoperă deja, prin transferuri, o parte importantă din cheltuielile acestor administrații.

Citeste mai mult

Eveniment

Motivul întârzierii recalculării pensiilor. Ce explicații dă ministrul Muncii, Florin Manole

Publicat

Publicitate

Întârzierea recalculării pensiilor are cauze obiective, printre care și implementarea în sistem a contribuției CASS pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei, a explicat vineri ministrul Muncii, Florin Manole, în cadrul unei dezbateri organizate de IMM România, scrie alba24.ro.

”Există și un argument obiectiv pentru care se poate accepta o mică întârziere de la termenul asumat.

Argumentul obiectiv este că, între timp, Casei de Pensii i-a revenit și tema implementării în sistem a CASS-ului pentru pensiile de peste 3.000 lei.

Dar, e un termen asumat acolo de către o instituție și va trebui să-l urmărească și să-l îndeplinească”, a precizat ministrul, potrivit Agerpres.

El a mai spus că mulți dintre angajații Caselor de pensii lucrează în condiții improprii.

”Nu vreau să scuz conducerea, mai ales conducerea anterioară a Casei de Pensii, pentru ca actuala conducere are mai puțin de două luni, dar există condiții de muncă foarte proaste la unele case de pensii și este bine să se știe asta.

Publicitate

Tot discursul public despre bugetari are și exemple concrete, relevante și clare de bugetari care poate nu-și fac treaba, dar sunt sute de mii de oameni în sistemul bugetar care muncesc pe bune, care sunt competenți, care sunt serioși și care, uneori, lucrează în condiții improprii.

Să știți că pentru acești oameni cu venituri mici sau medii, condițiile vătămătoare chiar există atunci când lucrezi cu dosare de pensii vechi de zeci de ani, cu praf, cu acarieni și cu alte probleme”, a afirmat Manole.

Ministrul a menționat că s-au făcut și abuzuri cu acordarea sporului de condiții vătămătoare.

”S-au abuzat în niște birouri și au plătit oameni modești, simpli și muncitori care chiar lucrează în genul ăsta de activitate.

Mi-a scris un muzeograf, cu toate studiile făcute, cu doctorat, cu totul în specialitate, că n-are un salariu mare și că pentru el condițiile vătămătoare într-un subsol de muzeu chiar există.
Și că e frustrat că are doctorat, că are toate studiile în profesie, că lucrează de zeci de ani acolo și că este tratat la grămadă cu foarte mulți despre care se spune că nu-și fac treaba, sunt neserioși, profită și care sunt ca omul gras care stă pe mediul economic slab.

Pentru acești oameni există nedreptăți care trebuie reglate”, consideră ministrul Muncii.

Angajații caselor de pensii din țară lucrează, în prezent, la dosarele pensionarilor anticipat care au ajuns la limită de vârstă. Modulul din softul de pensii e funcțional de puțin timp, la mai bine de zece luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending