Zeci de cadre didactice din județul Botoșani au participat, joi, la un simpozion devenit tradiție organizat la Școala Gimnazială Nr. 11, tema propusă în acest an vizând promovarea exemplelor de bună practică ale dascălilor din învățământul preuniversitar. Acțiunea este parte componentă a unui proiectul interjudețean, denumit generic „Profesionalism și eficiență în învățământ”, coordonat de Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Casa Corpului Didactic Botoșani, Biblioteca „Mihai Eminescu” Botoșani, Centrul Județean de Excelență Botoșani, Asociația Învățătorilor din Botoșani.
Au supervizat acțiunea inspectorul general al Inspectoratului Școlar Botoșani, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, directorul Casei Corpului Didactic Botoșani, profesor Sorin Luca, precum și Inspectorii școlari nelipsiți de la evenimente profesor dr. Ada- Alexandrina Macovei și prof. Olguța Șchiopu. De asemenea, la acest simpozion au participat numeroși profesori din județele Moldovei prin intermediul platformei Meet.
„Proiectul are mai multe activități. Prima care s-a desfășurat a fost pentru elevii din învățământul preuniversitar. A constat într-un concurs de creație literară și plastică. Lucrările trimise la simpozion au fost expuse. A doua activitate pentru care ne-am întâlnit astăzi aici este simpozionul, anul acesta sub un titlu interesant: Dincolo de alfabetizare- Creativitatea cadrului didactic în formarea elevilor. Este o temă de actualitate care se poate plia pe toate disciplinele din învățământ. La final intenționăm să lansăm revista simpozionului. Anul acesta încercăm să o lansăm în format electronic”, a detaliat învățătoarea Violeta Apostoaie, care este unul dintre coordonatorii proiectului menționat.
O scurtă intervenție a avut inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc, care a apreciat că la Botoșani avem parte de profesionalism și eficiență în educație, mărturie stând rezultatele remarcabile la diverse concursuri.
„Acest simpozion nu este ușor, nouăsprezece ediții spun tot despre munca care stă în spatele acestui eveniment și vă felicit pentru asta. Sper că toți acei tineri care intră în sistemul educație să vadă în dumneavoastră un exemplu de urmat și să se dedice întru totul educării tinerii generații și creării unei baze pe care noi să putem construi mai departe societatea în care trăim”, a spus șeful IȘJ Botoșani.
Scurte intervenții au avut și inspectorii școlari prezenți, profesor dr. Ada Macovei și prof. Olguța Șchiopu, care au accentuat importanța creativității cadrului didactic în procesul de învățământ.
Publicitate
Și directorul Școlii Gimnaziale Nr. 11 s-a adresat cadrelor didactice prezente în sală, detaliind un proiect interesant care tocmai se încheie, „Metode ale teatrului de improvizație aplicate în predarea limbii engleze, la care a colaborat cu profesoara Cristina Aionițioaie. ( VIDEO în articol)
„Șorțul de povestitor”
O intervenție carismatică a avut a avut-o Valentina Trincu, o educatoare de la Seminarul Teologic Botoșani, care a explicat și a exemplificat video și practic „Care-i treaba cu cititul” la nivel preșcolar, intervalul de vârstă în care se pun bazele formării personalității. Potrivit metodei experimentate la grupele de prichindei, două aripi pot purta copilașii prin lumea poveștilor și acestea ar putea fi teatrul de marionete și teatrul de umbre. În fața cadrelor didactice de la simpozion, educatoarea Valentina Trincu a prezentat „Șorțul de povestitor”, pe care îl poartă fiecare copilaș care descrie firul unei povești, confecționat chiar de ea.
Coaching-ul educațional
În cadrul simpozionului de la Școala Nr 11, profesorul Corina Palade a adus în discuție noțiunea de Coaching școlar, care are în vedere un proces psihologic ce implică schimbarea comportamentală, o modalitate prin care elevii pot fi modelați. Profesorul ar putea fi una dintre piesele cheie de cultivare modernă a unei capacități de reziliență, de adaptare la realitatea imediată. Un antrenament susținut al inteligenței emoționale poate debloca rezistențele la adaptare și, pe această cale, perspectiva asupra interacțiunii cu realitatea să se amelioreze pentru educabili.
O părere interesantă, într-o scurtă intervenție, a avut-o un psiholog botoșănean, care le-a recomandat cadrelor didactice prezente să se reinventeze permanent. „ Două lucruri să nu lipsească: flexibilitatea mentală și spiritul ludic”, a transmis psihologul invitat. (VIDEO în articol)
Desfășurarea simpozionul a cuprins mai multe intervenții ale cadrelor didactice prezente, pe care le puteți regăsi în cadrul acestui articol.
Trebuie menționat un moment special din cadrul simpozionului, ale cărui protagoniste sunt trei eleve din clasa a IV-a, de la Școala Nr.11, învățător Violeta Apostoaie, care au prezentat celor prezenți câte un eseu pe marginea unui subiect în subiectul acțiunii: „Care-i treaba cu cititul?”, prestația lor fiind răsplătită cu multe aplauze
„Profesionalism și eficiență în învățământ”…19 ediții
Scopul proiectului a fost din start este realizarea unui schimb de experienţă privind dezvoltarea profesională a cadrelor didactice şi diseminarea noutăţilor din domeniul învăţământului preuniversitar cu impact asupra creşterii calităţii educaţiei în şcoală.
Dacă ar fi să ne întoarcem la prima ediție a acestui simpozion, în anul 2004, regăsim o inimoasă învățătoare a Școlii Gimnaziale Nr.11, Greta Cojocaru, dornică să afle metode noi prin care să-și desăvârșească misiunea nobilă. Dăscălița a preluat o idee întâlnită undeva în țară și a pus-o în practică și la Botoșani, sprijinită de o altă învățătoare extrem de îndrăgită la acea vreme, Lizeta Lohan. Timp de 10 ani, simpozionul s-a desfășurat la Teatrul „Mihai Eminescu”, cu sala arhiplină, printre participanți regăsindu-se profesori din toată țara. În ultimii ani, însă, ideea a prin contur în tot județul și numărul simpozioanelor a crescut exponențial, astfel încât participarea nu a mai fost atât de numeroasă. Cu toate acestea, evenimentul nu și-a pierdut spiritul și multe dintre schimburile de experiență și-au văzut roadele după ce cadrele didactice și-au expus ideile.
Anul acesta, învățătoarea Greta Cojocaru a predat ștafeta unor colege, profesoare din cadrul Școlii Gimnaziale 11. „Participarea este multă redusă acum, pentru că s-au înmulțit aceste simpozioane. Școlile organizează peste tot în județ…dar în toți acești ani s-a întâmplat de multe ori ca ideile prezentate să fie preluate de alte cadre didactice, îmbunătățite și puse în practică la clasele lor. Anul acesta, am predat acest proiect și a fost preluat în forță de doamna învățătoare Violeta Apostoaie, alături de doamna Aionițoaie care a venit în echipă cu câțiva ani în urmă pentru că am considerat că este momentul să predau ștafeta”, a spus Greta Cojocaru care a fost surprinsă de colege, în timpul acțiunii de ieri, cu un superb buchet de flori. Printre coordonatorii care s-au implicat anul acesta se regăsesc și profesoarele Daniela Ganea și Gabi Popovici.
„Participarea la sesiunea de comunicări și referate are impact asupra dezvoltării competenţelor profesionale ale cadrelor didactice, conduce la creşterea gradului de pregătire stiinţifică şi metodică a acestora, folosirea de noi metode de predare, conduce la adaptarea procesului didactic la cerinţele educaţiei europene. Mulțumim pentru implicare și pentru materiale tuturor participanților, îi felicităm pentru originalitate”, au transmis organizatorii.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Conflictul colectiv de muncă apare atunci când între angajați și angajatori intervin neînțelegeri legate de negocierea, desfășurarea sau încheierea contractelor ori acordurilor colective de muncă.
Legea garantează lucrătorilor dreptul de a iniția astfel de conflicte în contextul negocierilor contractuale. Totuși, revendicările care necesită modificarea legislației sau adoptarea unor acte normative nu pot face obiectul unui conflict colectiv.
Situații în care poate fi declanșat un conflict colectiv:
Angajatorul sau organizația patronală refuză să demareze negocierile pentru un contract colectiv, deși nu există unul în vigoare sau cel anterior a expirat.
Angajatorul nu acceptă revendicările angajaților.
Negocierile nu duc la un acord până la termenul stabilit de comun acord de ambele părți
Când există premisele declanșării unui conflict, sindicatul reprezentativ sau, în lipsa acestuia, reprezentanții aleși ai angajaților, trebuie să informeze în scris angajatorul sau organizația patronală. În notificare trebuie incluse revendicările, justificarea acestora și propunerile de soluționare.
Angajatorul are obligația să primească și să înregistreze această sesizare și să răspundă în scris în maximum două zile lucrătoare, punctând clar poziția față de fiecare revendicare.
Publicitate
Dacă aceste aspecte sunt discutate direct între reprezentanții angajaților și ai angajatorului și sunt consemnate într-un proces-verbal, obligația de notificare este considerată îndeplinită.
Ce se întâmplă în timpul unui contract colectiv în vigoare?
Pe durata valabilității unui contract colectiv, nu pot fi declanșate conflicte colective de muncă. Orice neînțelegeri sau încălcări ale prevederilor contractuale se soluționează fie amiabil, fie în instanță. Totuși, acest lucru nu exclude apariția unor proteste spontane, neorganizate oficial de sindicate sau de reprezentanții salariaților.
Dacă în urma negocierilor părțile ajung la un acord, conflictul colectiv se consideră încheiat.
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au identificat, luni, un bărbat, de 45 de ani, din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Dorohoi, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
Acesta a fost condamnat la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Bărbatul a fost depistat în municipiul Dorohoi, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării.
Ordin de protecție emis de către polițiști pentru violență în familie
La data de 1 iulie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Răchiți, pentru faptul că, în timp ce se afla la domiciliu, pe fondul unui conflict, ar fi agresat-o fizic pe soția sa.
Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatul are obligația de a păstra o distanță de 50 de metri față de soția sa. În situația în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încălcare a ordinului de protecție, iar față de bărbat poate fi dispusă o măsură privativă de libertate.
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.
Măsurile de siguranță care se pot lua în cazul violenței în familie
Măsurile de siguranţă au ca scop eliminarea stării de pericol public şi prevenirea infracţionalităţii în general.
Publicitate
Astfel, Legea nr. 217/2003 Rep., pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prevede instituirea Ordinului de protecţie. Potrivit prevederilor art.23, ordinul de protecţie reprezintă hotărârea emisă de instanţa de judecată cu caracter provizoriu, prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei, una sau mai multe dintre următoarele măsuri/obligaţii/interdicţii:
–evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
–reintegrarea victimei, și după caz, a copiilor în locuința familiei;
–obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ ale victimei.
–interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mod cu victima.
Victima violenței în familie se poate adresa:
-Poliției pentru a depune o plângere;
– unei unități spitalicești, pentru a primi îngrijiri medicale;
– Medicului legist pentru a obține certificat medico legal;
-Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales în cazul în care sunt implicați copiii victimei.
Trei bărbați au fost depistați de polițiștii botoșăneni în timp ce conduceau sub influența alcoolului, în doar două zile. Valoarea cea mai ridicată a fost de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat, înregistrată în comuna Todireni.
Primul caz a fost înregistrat pe 1 iulie, în municipiul Dorohoi, unde un bărbat de 56 de ani a fost oprit pentru control de un echipaj rutier. Acesta mirosea a alcool, iar testarea cu aparatul etilotest a indicat o concentrație de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost dus la spital pentru recoltarea de probe biologice.
Tot în Dorohoi, în aceeași zi, polițiștii au tras pe dreapta un tânăr de 33 de ani, din comuna George Enescu. Și în cazul său, aparatul etilotest a confirmat suspiciunea: 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Al treilea caz s-a produs în noaptea de 2 iulie, în comuna Todireni. Un tânăr de 20 de ani, din Trușești, a fost oprit pe drumul județean DJ 282. Testul a indicat o alcoolemie de 0,99 mg/l în aerul expirat – cea mai mare dintre cele trei.
Toți șoferii au fost duși la spital pentru probe de sânge, iar polițiștii continuă cercetările pentru comiterea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.