Zeci de cadre didactice din județul Botoșani au participat, joi, la un simpozion devenit tradiție organizat la Școala Gimnazială Nr. 11, tema propusă în acest an vizând promovarea exemplelor de bună practică ale dascălilor din învățământul preuniversitar. Acțiunea este parte componentă a unui proiectul interjudețean, denumit generic „Profesionalism și eficiență în învățământ”, coordonat de Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Casa Corpului Didactic Botoșani, Biblioteca „Mihai Eminescu” Botoșani, Centrul Județean de Excelență Botoșani, Asociația Învățătorilor din Botoșani.
Au supervizat acțiunea inspectorul general al Inspectoratului Școlar Botoșani, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, directorul Casei Corpului Didactic Botoșani, profesor Sorin Luca, precum și Inspectorii școlari nelipsiți de la evenimente profesor dr. Ada- Alexandrina Macovei și prof. Olguța Șchiopu. De asemenea, la acest simpozion au participat numeroși profesori din județele Moldovei prin intermediul platformei Meet.
„Proiectul are mai multe activități. Prima care s-a desfășurat a fost pentru elevii din învățământul preuniversitar. A constat într-un concurs de creație literară și plastică. Lucrările trimise la simpozion au fost expuse. A doua activitate pentru care ne-am întâlnit astăzi aici este simpozionul, anul acesta sub un titlu interesant: Dincolo de alfabetizare- Creativitatea cadrului didactic în formarea elevilor. Este o temă de actualitate care se poate plia pe toate disciplinele din învățământ. La final intenționăm să lansăm revista simpozionului. Anul acesta încercăm să o lansăm în format electronic”, a detaliat învățătoarea Violeta Apostoaie, care este unul dintre coordonatorii proiectului menționat.
O scurtă intervenție a avut inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc, care a apreciat că la Botoșani avem parte de profesionalism și eficiență în educație, mărturie stând rezultatele remarcabile la diverse concursuri.
„Acest simpozion nu este ușor, nouăsprezece ediții spun tot despre munca care stă în spatele acestui eveniment și vă felicit pentru asta. Sper că toți acei tineri care intră în sistemul educație să vadă în dumneavoastră un exemplu de urmat și să se dedice întru totul educării tinerii generații și creării unei baze pe care noi să putem construi mai departe societatea în care trăim”, a spus șeful IȘJ Botoșani.
Scurte intervenții au avut și inspectorii școlari prezenți, profesor dr. Ada Macovei și prof. Olguța Șchiopu, care au accentuat importanța creativității cadrului didactic în procesul de învățământ.
Publicitate
Și directorul Școlii Gimnaziale Nr. 11 s-a adresat cadrelor didactice prezente în sală, detaliind un proiect interesant care tocmai se încheie, „Metode ale teatrului de improvizație aplicate în predarea limbii engleze, la care a colaborat cu profesoara Cristina Aionițioaie. ( VIDEO în articol)
„Șorțul de povestitor”
O intervenție carismatică a avut a avut-o Valentina Trincu, o educatoare de la Seminarul Teologic Botoșani, care a explicat și a exemplificat video și practic „Care-i treaba cu cititul” la nivel preșcolar, intervalul de vârstă în care se pun bazele formării personalității. Potrivit metodei experimentate la grupele de prichindei, două aripi pot purta copilașii prin lumea poveștilor și acestea ar putea fi teatrul de marionete și teatrul de umbre. În fața cadrelor didactice de la simpozion, educatoarea Valentina Trincu a prezentat „Șorțul de povestitor”, pe care îl poartă fiecare copilaș care descrie firul unei povești, confecționat chiar de ea.
Coaching-ul educațional
În cadrul simpozionului de la Școala Nr 11, profesorul Corina Palade a adus în discuție noțiunea de Coaching școlar, care are în vedere un proces psihologic ce implică schimbarea comportamentală, o modalitate prin care elevii pot fi modelați. Profesorul ar putea fi una dintre piesele cheie de cultivare modernă a unei capacități de reziliență, de adaptare la realitatea imediată. Un antrenament susținut al inteligenței emoționale poate debloca rezistențele la adaptare și, pe această cale, perspectiva asupra interacțiunii cu realitatea să se amelioreze pentru educabili.
O părere interesantă, într-o scurtă intervenție, a avut-o un psiholog botoșănean, care le-a recomandat cadrelor didactice prezente să se reinventeze permanent. „ Două lucruri să nu lipsească: flexibilitatea mentală și spiritul ludic”, a transmis psihologul invitat. (VIDEO în articol)
Desfășurarea simpozionul a cuprins mai multe intervenții ale cadrelor didactice prezente, pe care le puteți regăsi în cadrul acestui articol.
Trebuie menționat un moment special din cadrul simpozionului, ale cărui protagoniste sunt trei eleve din clasa a IV-a, de la Școala Nr.11, învățător Violeta Apostoaie, care au prezentat celor prezenți câte un eseu pe marginea unui subiect în subiectul acțiunii: „Care-i treaba cu cititul?”, prestația lor fiind răsplătită cu multe aplauze
„Profesionalism și eficiență în învățământ”…19 ediții
Scopul proiectului a fost din start este realizarea unui schimb de experienţă privind dezvoltarea profesională a cadrelor didactice şi diseminarea noutăţilor din domeniul învăţământului preuniversitar cu impact asupra creşterii calităţii educaţiei în şcoală.
Dacă ar fi să ne întoarcem la prima ediție a acestui simpozion, în anul 2004, regăsim o inimoasă învățătoare a Școlii Gimnaziale Nr.11, Greta Cojocaru, dornică să afle metode noi prin care să-și desăvârșească misiunea nobilă. Dăscălița a preluat o idee întâlnită undeva în țară și a pus-o în practică și la Botoșani, sprijinită de o altă învățătoare extrem de îndrăgită la acea vreme, Lizeta Lohan. Timp de 10 ani, simpozionul s-a desfășurat la Teatrul „Mihai Eminescu”, cu sala arhiplină, printre participanți regăsindu-se profesori din toată țara. În ultimii ani, însă, ideea a prin contur în tot județul și numărul simpozioanelor a crescut exponențial, astfel încât participarea nu a mai fost atât de numeroasă. Cu toate acestea, evenimentul nu și-a pierdut spiritul și multe dintre schimburile de experiență și-au văzut roadele după ce cadrele didactice și-au expus ideile.
Anul acesta, învățătoarea Greta Cojocaru a predat ștafeta unor colege, profesoare din cadrul Școlii Gimnaziale 11. „Participarea este multă redusă acum, pentru că s-au înmulțit aceste simpozioane. Școlile organizează peste tot în județ…dar în toți acești ani s-a întâmplat de multe ori ca ideile prezentate să fie preluate de alte cadre didactice, îmbunătățite și puse în practică la clasele lor. Anul acesta, am predat acest proiect și a fost preluat în forță de doamna învățătoare Violeta Apostoaie, alături de doamna Aionițoaie care a venit în echipă cu câțiva ani în urmă pentru că am considerat că este momentul să predau ștafeta”, a spus Greta Cojocaru care a fost surprinsă de colege, în timpul acțiunii de ieri, cu un superb buchet de flori. Printre coordonatorii care s-au implicat anul acesta se regăsesc și profesoarele Daniela Ganea și Gabi Popovici.
„Participarea la sesiunea de comunicări și referate are impact asupra dezvoltării competenţelor profesionale ale cadrelor didactice, conduce la creşterea gradului de pregătire stiinţifică şi metodică a acestora, folosirea de noi metode de predare, conduce la adaptarea procesului didactic la cerinţele educaţiei europene. Mulțumim pentru implicare și pentru materiale tuturor participanților, îi felicităm pentru originalitate”, au transmis organizatorii.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Hidroelectrica a anunțat că a schimbat perioada de transmitere a indexului în luna decembrie.
Mai exact, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare furnizor de energie electrică din România, a anunțat recent că perioada pentru transmiterea indexului autocitit a fost extinsă în luna decembrie, relatează alba24.ro.
Mai concret, în această lună, clienții Hidroelectrica vor putea comunica indexul în intervalul 20 – 26 decembrie.
De regulă, perioada de transmitere a indexului este stabilită între zilele de 24 și 28 a fiecărei luni, însă în lunile cu evenimente speciale calendarul este ajustat.
Potrivit reprezentanților Hidroelectrica, comunicarea indexului se poate face:
Botoșaniul găzduiește astăzi cea de-a XLIX-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”, un eveniment dedicat păstrării și promovării tradițiilor de iarnă organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale de la Botoșani.
Festivalul are loc duminică, 22 decembrie 2024, în centrul municipiului, și promite o experiență de neuitat pentru toți participanții.
Spectacol impresionant cu 36 de formații și 1200 de participanți
Evenimentul va reuni 36 de formații de datini și obiceiuri de iarnă, dintre care 30 din județul Botoșani și 6 din județele vecine, însumând aproximativ 1200 de participanți. Parada tradițiilor va include momente artistice autentice și va oferi ocazia publicului de a redescoperi frumusețea și unicitatea obiceiurilor moldovenești.
Modificări în traficul din centrul orașului
Pentru buna desfășurare a festivalului, traficul va suferi câteva modificări semnificative:
Strada Cuza Vodă va fi închisă între orele 9:30 și 22:00.
În intervalul 11:00 – 12:00, traficul va fi restricționat pe traseul paradei: Primăria Municipiului Botoșani – Str. Cuza Vodă – Casa Sindicatelor – Liceul „A.T. Laurian” – Podul de Piatră – Calea Națională – Direcția Muncii – Hotel Rapsodia – Str. Cuza Vodă.
Organizatorii recomandă evitarea utilizării autovehiculelor personale în zona centrală a municipiului pe durata evenimentului.
Recomandări pentru siguranța publicului
Publicitate
Parada va fi însoțită de două trăsuri cu cai, iar participanții sunt rugați să respecte următoarele reguli pentru siguranță:
Evitați apropierea de cai, pentru a preveni reacții neașteptate.
Nu utilizați obiecte pirotehnice.
Evitați consumul de substanțe psihoactive sau alcoolice pe domeniul public.
Parteneri și organizatori
“Evenimentul este posibil datorită sprijinului oferit de Consiliul Județean Botoșani, Primăria Municipiului Botoșani, precum și de instituțiile de ordine publică și siguranță din județ: Inspectoratul de Poliție, Jandarmeria, Poliția Locală, Poliția Rutieră și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Vă așteptăm cu drag să celebrăm împreună tradițiile strămoșești și să întâmpinăm sărbătorile de iarnă cu bucurie!”, a transmis Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale de la Botoșani.
A pus preparatele din carne la afumat, dar a lăsat focul nesupravegheat. În lipsa lui, grăsimea scursură s-a aprins. Un vecin a observat flăcările și a dat alarma, a anunțat ISU Botoșani.
Evenimentul a avut loc în această noapte, într-o gospodărie din orașul Săveni.
La caz au ajuns pompierii militari din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la o anexă.
Până la sosirea pompierilor, proprietarul a reușit să își scoată carnea din afumătoare.
Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, ISU Botoșani a transmis că trebuie să țineți cont de următoarele recomandări:
▪️ afumătorile nu trebuie amplasate în apropierea clădirilor, a depozitelor de furaje, în magazii, şoproane etc. sau lângă materiale combustibile.
Publicitate
▪️se recomandă ca acestea să fie făcute din cărămidă şi materiale incombustibile.
▪️este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului.
▪️curațați afumatoarea, astfel încât să evitați scurgerea grăsimii de pe preparatele din carne în locurile fierbinți sau în contact cu sistemul de producere a fumului.
O casă din localitatea Sârbi a fost în pericol, seara trecută, din cauza unui incendiu care a izbucnit în jurul coșului de fum.
Pompierii din cadrul Stației Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.
Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza coșului de fum neprotejat față de materialele combustibile din care este construit acoperișul casei.
Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor reguli:
▪️îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişul;
Publicitate
▪️verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);
▪️curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisuridle unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.).