Connect with us

Eveniment

VIDEO: Sfântul Pantelimon a fost cinstit la Biserica Uspenia. Starețul Mănăstirii Popăuți: „Trebuie să-L mărturisim pe Hristos”

Publicat

Publicitate

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, medicul creștin de secol 4 martirizat la vârsta de 30 de ani, a fost cinstit sâmbătă la Biserica Uspenia din municipiul Botoșani, unde se află spre închinare părticele din sfintele sale moaște. După ce în seara precedentă a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu cu mai mulți preoți, în ziua prăznuirii sfântului a fost oficiată slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, precedată de Utrenie. Din soborul de preoți a făcut parte părintele arhimandrit Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți, părintele Marius Babiuc și părintele Andrei Ionuț Constantin.

Răspunsurile la strană au fost oferite de glasuri cristaline de copii, micuții membri ai Corului „Sfântul Nicolae”, condus de profesorul Gabriel Azamfirei, reușind să fie un liant plin de emoție între credincioșii prezenți și Altar.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui arhimandrit Ioan Harpa, care a pus la sufletul credincioșilor importanța ascultării de părinți, de duhovnicul care are un rol deosebit în viața creștinului, dar și a Adevărului, singurul lucru pentru care merită să îți dai viața, după exemplul Sfântului Pantelimon.

„Avem o viață scurtă și e doar una. nu avem zece vieți. Trece ca gândul, n-ai timp s-o irosești în păcate și în alte lucruri care nu sunt de folos. Și atunci, iată, omul care are învățătură sănătoasă din familie, omul care ascultă de duhovnic, pe parcursul vieții pământești ajunge să cunoască adevărul. Și adevărul îl face să-l mărturisească. Adevărul ne dă bucurie, ne zidește. Omul care este în minciună este trist, îl mustră conștiința. Noi, în viața asta trebuie să-L mărturisim pe Hristos. Nu ni s-a cerut până acum să -L mărturisim cum L-a mărturisit Sfântul Pantelimon, dar ni se cere să-L mărturisim la nivelul nostru”, a spus părintele Ioan.

La final, vizibil emoționat de slujba înălțătoare, părintele paroh Marius Babiuc i-a oferit părintelui stareț de la Popăuți o icoană cu Sfântul Pantelimon.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 27 martie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 27 martie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 27 martie 2025:

Loto 6/49: 7, 35, 4, 18, 9, 20

Loto 5/40: 7, 3, 28, 11, 4, 6

Joker: 44, 26, 32, 36, 14 + 5

Noroc: 8 3 9 1 4 0 4

Publicitate

Noroc Plus: 9 6 2 2 1 0

Super Noroc: 8 5 1 1 1 1

Citeste mai mult

Administratie

Comuna Roma investește în infrastructură: Modernizarea a peste 3 kilometri de drumuri scosă la licitație

Publicat

Publicitate

Administrația locală din comuna Roma, județul Botoșani, face un pas important în direcția modernizării infrastructurii rutiere. Autoritățile au scos la licitație execuția lucrărilor aferente proiectului „Modernizarea infrastructurii rutiere de bază în comuna Roma”, iar anunțul a fost publicat pe platforma națională de achiziții publice SEAP.

Proiectul prevede reabilitarea și modernizarea străzilor din comună pe o lungime totală de 3.353 de metri. Valoarea estimată a lucrărilor este de 6.184.680,49 lei fără TVA, sumă ce include atât lucrările propriu-zise (6.147.899,29 lei), cât și organizarea de șantier (36.781,20 lei). Din totalul sumei, 4.945.069,71 lei sunt eligibili, iar 1.239.610,78 lei reprezintă cheltuieli neeligibile.

Structura rutieră propusă este una suplă, cu o lățime a părții carosabile de 5,50 metri și acostamente cuprinse între 0 și 0,70 metri, acolo unde spațiul permite. Lucrările vor include amenajarea rigolelor betonate (peste 4.200 de metri), podețe tubulare, accese auto și pietonale din dale de beton, drumuri laterale și ridicarea căminelor la cotă.

Printre elementele de infrastructură prevăzute în proiect se numără:

  • 805,52 m de șanțuri betonate cu acostament;
  • 4249,22 m de rigolă betonată;
  • 135 accese auto și 89 accese pietonale;
  • 13 drumuri laterale amenajate;
  • 37 de indicatoare rutiere;
  • 10,06 km de marcaj longitudinal.

Operatorii economici interesați pot solicita clarificări până la 10 zile înainte de termenul-limită de depunere a ofertelor, iar administrația locală va răspunde în termen de 6 zile înainte de această dată.

Prin această investiție, comuna Roma își propune să îmbunătățească considerabil condițiile de trafic rutier și siguranța cetățenilor, marcând un pas important în direcția modernizării infrastructurii locale.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dronele rusești care traversează România pot fi date jos. CCR: Legile privind controlul spațiului aerian pe teritoriul național sunt constituționale

Publicat

Publicitate

Curtea Constituțională a României a respins joi, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de parlamentarii S.O.S. România, AUR și POT împotriva Legii privind controlul utilizării spațiului aerian national, relatează mediafax.ro.

De asemenea, CCR a respins și obiecțiile legate de legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul României.

În motivarea deciziei, CCR precizează că participarea autorităților militare ale NATO la controlul spațiului aerian național trebuie analizată în contextul obligațiilor asumate de România ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, iar acest lucru nu afectează suveranitatea țării.

„Transferul de autoritate reglementat are în vedere o acțiune de predare/preluare a controlului și comenzii de către autoritățile militare desemnate ale NATO asupra elementelor naționale din compunerea structurii de forțe a armatei care execută misiuni specifice”, se arată în comunicatul CCR.

În aceeași ședință, Curtea a declarat neconstituțională prevederea din Statutul funcționarilor publici referitoare la condamnările penale care ar face o persoană „incompatibilă cu exercitarea funcției publice”, considerând că sintagma este ambiguă și poate genera abuzuri.

De asemenea, CCR a respins sesizările de neconstituționalitate formulate împotriva hotărârilor Senatului și Camerei Deputaților privind restructurarea serviciilor parlamentare, reținând că acestea au fost emise în temeiul autonomiei organizatorice a celor două camere.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Trei decenii de excelență militară: Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” a împlinit 30 de ani de la înființare

Publicat

Publicitate

Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”, unitate emblematică a Forțelor Terestre Române, a sărbătorit astăzi împlinirea a 30 de ani de la înființare. Evenimentul marchează trei decenii de profesionalism, dăruire și implicare activă în apărarea și securitatea națională, dar și în viața comunității botoșănene.

Unitatea militară, cu sediul în municipiul Botoșani, este una dintre cele mai respectate structuri ale Armatei României, fiind cunoscută pentru performanțele obținute în exercițiile tactice, participarea la misiuni internaționale și formarea de cadre de elită în domeniul artileriei.

„La mulți ani, Batalionul 335 Artilerie «Alexandru cel Bun»! Mulțumim pentru tot ce faceți zi de zi și pentru că sunteți un exemplu de determinare și curaj”, a transmis, cu prilejul aniversării, senatorul PSD Doina Elena Federovici, care a subliniat că artileriștii botoșăneni reprezintă „garanția siguranței și liniștii noastre”.

De-a lungul timpului, militarii din cadrul batalionului au participat la numeroase exerciții și aplicații naționale și internaționale, iar unii dintre aceștia au fost prezenți în teatre de operații din Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, contribuind la misiunile NATO și ONU.

Evenimentul aniversar este un moment de mândrie pentru întreaga comunitate militară din Botoșani, dar și pentru cetățenii județului care văd în această unitate un simbol al disciplinei, onoarei și devotamentului față de patrie.

Aniversarea celor 30 de ani vine într-un context în care România își consolidează rolul strategic în regiune, iar unitățile militare din țară joacă un rol tot mai important în arhitectura de securitate națională și internațională.

Publicitate

În cadrul festivităților organizate cu această ocazie, au fost aduse omagii veteranilor batalionului, s-au rememorat momente importante din istoria unității și au fost reafirmate angajamentele privind pregătirea și misiunile viitoare.

Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” rămâne un reper de excelență pentru Armata României și un punct de sprijin pentru comunitatea botoșăneană.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending