Connect with us

Eveniment

VIDEO: Se ridică o mândrețe de biserică la Tocileni, satul unde s-a născut Patriarhul Teoctist. PS Nichifor Botoșăneanul va sfinți lucrările

Publicat

Publicitate

La Tocileni, satul unde s-a născut Patriarhul Teoctist, comuna Stăuceni, judetul Botoșani, lângă casa parohială, parintele Marian Octavian Podut , împreună cu enoriașii, ridică o nouă biserică.

Duminica, 28 iulie, după ora 14, Preasfințitul Nichifor Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, alături de un sobor de preoti si diaconi, va săvârși slujba de sfințire la începutul lucrărilor.

Patriarhul Teoctist s-a născut în anul 1915 în satul Tocileni, județul Botoșani, din familia părinților Dumitru și Marghioala Arăpașu, primind la botez numele Teodor.

A intrat ca frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928, iar ulterior a viețuit la Mănăstirile Neamț și Cernica.

Este tuns în monahism la Mănăstirea Bistrița, sub numele Teoctist în data de 6 august 1935 și este hirotonit ierodiacon în data de 4 ianuarie 1937.

În anul 1940 s-a înscris la Facultatea de Teologie din București, pe care o absolvă cinci ani mai târziu. În perioada studenției, a îndeplinit diferite funcții administrative în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Publicitate

La data de 1 martie 1945 a fost transferat la Centrul Eparhial din Iași, fiind hirotonit ieromonah în data de 25 martie 1945 și hirotesit arhimandrit în 1946.

Între anii 1945-1947 a fost preot slujitor, iar apoi mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitană din Iași și Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor (1946-1948). Concomitent cu aceste sarcini a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie din Iași. În data de 28 februarie 1950 a fost ales în funcția de Episcop vicar patriarhal cu titlul Botoșăneanul, fiind instalat în data de 5 martie a aceluiași an.

În perioada petrecută în funcția de Episcop vicar patriarhal a fost numit și secretar al Sfântului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din București (1950-1954) și a condus diferite sectoare din cadrul Administrației Patriarhale.

Ales în demnitatea de Episcop la Arad, a fost instalat în data de 16 septembrie 1962, eparhie pe care a păstorit-o vreme de 10 ani (între decembrie 1969 – decembrie 1970, locțiitor de Episcop la Oradea). La 25 februarie 1973 a fost înscăunat în funcția de Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei (28 ianuarie).

Patru ani mai târziu, în 25 septembrie 1977, a fost ales în demnitatea de Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei, fiind întronizat în data 9 octombrie 1977. Începând cu luna iulie a anul 1980 și până în ianuarie 1982 a îndeplinit și funcția de locțiitor de Mitropolit al Ardealului.

Ca urmare a trecerii la cele veșnice a Patriarhului Iustin, în 31 iulie 1986, a devenit locțiitor de Patriarh, demnitate în care a și fost ales în data de 9 noiembrie a aceluiași an. O săptămână mai târziu, la 16 noiembrie 1986, a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

În timpul în care a păstorit Biserica Ortodoxă Română au existat numeroase schimbări sociale și civile, precum Revoluția din decembrie 1989 și schimbarea regimului politic.

După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ionuț – Lucian Melinte, primarul comunei Gorbănești

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” în la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi primarul comunei Gorbănești, Ionuț – Lucian Melinte.
Unul dintre cei mai tineri primari din România, Ionuț – Lucian Melinte a vorbit despre investițiile din această comună mică dar cochetă din județul Botoșani, unde în ultimi patru ani au fost investite milioane de euro de la Uniunea Europeană în diferite proiecte de infrastructură.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Administratie

Școala Populară de Arte „George Enescu” și Palatul Copiilor, din Botoșani, vor avea filiale la Săveni

Publicat

Publicitate

Orașul Săveni face pași concreți pentru extinderea educației culturale și vocaționale! Primăria orașului Săveni, reprezentată de primar Relu Petru Tîrzioru, în parteneriat cu instituțiile de învățământ locale și organizațiile neguvernamentale active în domeniul educației și culturii, a organizat luni, 7 aprilie 2025, un focus grup consultativ, în cadrul inițiativei de înființare în orașul Săveni a filialelor Școlii Populare de Arte „George Enescu” Botoșani și ale Palatului Copiilor Botoșani.

Evenimentul s-a desfășurat în sala Amfiteatru a Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” și a reunit elevi, părinți, cadre didactice, artiști locali, formatori, reprezentanți ai ONG-urilor culturale și ai administrației locale, într-un dialog deschis despre nevoile educaționale ale comunității și importanța extinderii ofertei de educație nonformală.

Consultare Publică – Orașul Săveni – Domeniul educație, cultură și tineret – Google Forms

Obiectivele consultării publice:

identificarea interesului real pentru activități culturale, artistice și vocaționale; evaluarea tipurilor de cursuri dorite de copii, tineri și părinți;
propuneri privind spațiile, dotările și resursele umane necesare;
stabilirea unor direcții de parteneriat între instituțiile locale și județene;
colectarea de idei și soluții pentru implementarea sustenabilă a inițiativei.
„Orașul Săveni cunoaște o dinamică pozitivă în ceea ce privește participarea cultural-artistică a tinerilor, însă lipsa unor structuri educative specializate în formarea artistică, tehnică și vocațională, în afara sistemului formal de educație, limitează accesul și dezvoltarea copiilor cu potențial și talent. Prin inițierea acestui demers, domnul primar Relu Petru Tîrzioru, alături de partenerii instituționali, oferă comunității o șansă reală de a construi un ecosistem educațional incluziv și durabil. Cererea comunitară este reală, iar sprijinul partenerilor locali demonstrează că există voință și resurse pentru a transforma această inițiativă într-un model de bună practică în zona GAL „Valea Bașeului de Sus”. Mulțumim tuturor celor care promovează și susțin aceast demers, prin prezența la activități și distribuirea formularului de consultare publică. Mulțúmim doamnelor director Cristina Chiorescu, Mihaela Drasleucă, Angelica Maticiuc, Ana Butnaru, doamnelor profesor Felicia Napircă, Carmen Romaniuc, Popovici Anca, Elena Bordianu, Vițelariu Lăcrămioara, Nechifor Florica, Gabriela Răducanu, Marcela Ștefănescu, Fociac Florentina, Antonia Petraru, de asemenea domnilor Emil Caranica, Sorin Luță, Ionuț iftime, Marius Pomîrleanu, Marius Băltoi, tinerilor și tuturor cetățenilor, specialiștilor, cadrelor didactice, elevilor și părinților care au fos, sunt și vor fi alături în acest demers” a menționat Flavius Damean, consilier în Cabinetul Primarului și CEO al Asociației: Societatea cultural-artistică Arlechin Botoșani

În urma completării formularului și a consultărilor publice care se vor desfășura în mai multe localități, până în data de 10 iunie 2025, sub forma mai multor întâlniri zonale (focus grupuri), se vor elabora:

Publicitate

un raport de sinteză care va fi transmis autorităților competente (Consiliului Județean Botoșani, Inspectoratului Școlar Județean Botoșani);
propunere oficială pentru înființarea filialelor menționate;
un plan de lucru cu implicarea actorilor locali pentru organizarea cursurilor și activităților extracurriculare.
Participanții și-au exprimat dorința de a se implica activ, iar comunitatea locală a demonstrat că este pregătită să susțină un proiect educațional și cultural de anvergură, care să ofere copiilor și tinerilor acces real la dezvoltare personală, artistică și profesională.

 

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Campionatul Național de cros la Pădurea Rediu, din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, împreună cu Asociația Județeană de Atletism și Liceul cu Program Sportiv Botoșani, organizează, în perioada 11 – 13 aprilie 2025, în Pădurea Rediu, etapa națională a Campionatului Național de Cros, din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, gimnaziu/ liceu, fete/ băieți, competiție la care vor participa peste 150 sportivi din toată țara.

Festivitatea de deschidere va avea loc vineri, 11.04.2025, ora 18,00, în Aula Magna a Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani.

Competiția se va desfășura sâmbătă, 12.04.2025, începând cu ora 09,00, în Pădurea Rediu, un cadru natural de excepție, ideal pentru competiții fizice. Evenimentul va aduce la start cei mai pregătiți sportivi școlari din întreaga țară, dornici să își depășească limitele și să lupte pentru titlurile naționale.

Festivitatea de premiere va avea loc în Pădurea Rediu, începând cu ora 11,00.

„Această competiție reprezintă nu doar o oportunitate de afirmare pentru elevii talentați din întreaga țară, ci și un prilej de promovare a sportului și a unui stil de viață sănătos.

Ne bucurăm să vedem tineri ambițioși, dând dovadă de perseverență și determinare, în cadrul acestei competiții prestigioase. Educația fizică și sportul sunt componente esențiale ale dezvoltării armonioase a fiecărui elev, iar astfel de evenimente contribuie la formarea unor caractere puternice și la cultivarea spiritului de echipă.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Educație

Programul „Euro 200” în anul 2025: elevii pot primi bani ca să-și cumpere laptopuri. Condiții, calendar înscrieri

Publicat

Publicitate

Programul „Euro 200” continuă și în anul 2025, anunță Ministerul Educației. Elevii și studenții pot depune cereri și documente doveditoare până în 16 mai. Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro, informează alba24.ro.

Prin Programul „Euro 200” se urmărește stimularea achiziţionării de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv dezvoltarea competenţelor de utilizare a mijloacelor IT & C.

De acest sprijin beneficiază elevii și studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie, a comunicat ministerul.

Venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei la 500 de lei, anul trecut, urmare a evoluției indicelui prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică.

Configurația minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziționarea cărora se acordă sprijinul financiar este următoarea:

  • pentru desktop: procesor cu frecvență nominală minimum 3.0 GHz, HDD minimum 500 GB sau SSD minim 240 GB, RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB, monitor LCD sau LED cu diagonală minimum 18.5“ și rezoluție minimum 1920 x 1080, tastatură, mouse optic, cameră WEB;
  • pentru laptop sau notebook, ultrabook sau dispozitive echivalente: procesor cu minimum 2 nuclee, RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB, HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240GB, diagonală minimum 14“, rezoluție minimum 1.366 x 768, cameră WEB.

Programul „Euro 200” în 2025. Calendar

  • până în 16 mai: depunerea cererilor/documentelor doveditoare
  • până în 6 iunie: efectuarea anchetelor sociale și evaluarea cererilor de către comisiile din unitățile și instituțiile de învățământ, împreună cu comisiile de anchetă socială
  • 20 iunie: afișarea listei beneficiarilor, la minister
  • 27 iunie: afișarea listei beneficiarilor, în unitățile de învățământ
  • 1-4 iulie: depunerea contestațiilor
  • 14 iulie: afișarea rezultatului contestațiilor în unitățile de învățământ
  • 25 iulie: afișarea listei finale a beneficiarilor

Programul Euro 200: Cum se pot cumpăra calculatoare

Potrivit programului guvernamental, elevii și studenții pot primi 200 de euro pentru achiziția de calculatoare sau laptopuri.

Publicitate

De acest ajutor financiar pot beneficia elevi sau studenți în învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani. Condiția este să aibă venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 500 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending