Ziua de 14 septembrie marchează o sărbătoare creștină importantă, existentă atât în calendarul ortodox, cât si în cel greco-catolic. Este vorba despre Înălțarea Sfintei Cruci, o zi în care se comemorează doua evenimente remarcabile din istoria creștinismului. Primul este legat de aflarea crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul de către mama lui Constantin cel Mare, Sfânta Elena și înălțarea sa pe 14 septembrie 326.
În toate bisericile din țară s-au oficiat slujba specifică acestei sărbători, elementul caracteristic fiind scoaterea Sfintei Cruci spre închinare. Acest ritual nu a lipsit nici în lăcașurile de închinare din Botoșani. Și la Biserica Sfânta Ecaterina au asistat la slujbă zeci de credincioși, preotul Liviu Florariu așezând Sfânta Cruce spre închinare după ritualul care a avut loc între Utrenie si Liturghie (VIDEO)
Publicitate
Sfânta Cruce rezumă în ea însăși întreaga operă mântuitoare a Fiului lui Dumnezeu Întrupat. Crucea înseamnă renunțare, înfrânare, despătimire, eliberare și înălțare la Dumnezeu, iar în asumarea Crucii ni S-a făcut model Mântuitorul Iisus Hristos, relatează basilica.ro. De aceea, Biserica a rânduit ca în a treia duminică din Postul Sfintelor Paști, la Doxologia mare din cadrul Utreniei, în timp ce la strană se cântă „Sfinte Dumnezeule”, preotul îmbrăcat cu toate veșmintele preoțești, după ce va cădi Sfânta Cruce așezată pe Sfânta Masă, să ridice Cinstita Cruce împreună cu Procovățul și, ajutat de diacon, să o pună pe cap, după care, ieșind pe ușa dinspre miazănoapte, să vină în fața ușilor împărătești și să zică: „Înțelepciune drepți”! După aceasta va veni în mijlocul bisericii, iar acolo, fiind pregătit analogul, va pune pe el Sfânta Cruce. O va cădi în cele patru părți, în timp ce strana cântă troparul glasului al 6-lea, „Crucii Tale ne închinăm Stăpâne și Sfântă Învie-rea Ta o lăudăm și o slăvim”! Urmează invitația tuturor credincioșilor să se închine, după care se începe Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
Aceasta este pe scurt rânduiala scoaterii Sfintei Cruci, un moment solemn, dătător de sfințenie, prin care Sfânta Cruce este cinstită, ea apărând ca o adevărată teofanie. Cei ce o sărută cu evlavie sunt încredințați că primesc ajutorul și sfințenia ce izvorăsc din razele nevăzute pe care le iradiază ea.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
VIDEO: Părintele din Drăgușeni, care a zidit trei biserici, a fost condus pe ultimul drum de Preasfințitul Nichifor și zeci de preoți. A avut viață de mucenic
Oameni din trei sate s-au adunat cu mic cu mare la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni pentru a aduce un ultim omagiu celui care fost păstor de mii de suflete, părintele Ioan Manoliu. De la poarta lăcașului de cult, până la intrare în biserică, aleea era străjuită pe o parte și pe cealaltă de candele aprinse, care au luminat în ciuda vântului tăios pe toată perioada slujbelor rânduite de la prima oră a dimineții.
Joi, cea mai grea zi pentru familia părintelui Ioan Manoliu și pentru toți cei care l-au cunoscut, a început de când s-a prins a miji de ziuă cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, unde un sobor de preoți a înălțat rugăciuni către Hristos pentru părintele Ioan, cerând lui Dumnezeu să îi așeze sufletul în Lumină, în Împărăția în care nu este nici întristare și nici suspin. Slujba de înmormântare de după liturghie a fost oficiată de aproape 40 de preoți, zece dintre aceștia fiind foști colegi de seminar cu părintele Ioan, veniți acum din mai multe județe. Unul dintre preoți a venit de la o parohie din Bssarabia. În fruntea lor s-a aflat Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul care a adus și cuvântul de mângâiere al ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După parcursul specific slujbei de înmormântare a unui preot, ierarhul prezent a avut un cuvânt de învățătură emoționant, menit să alunge tristețea membrilor familiei și a fiilor duhovnicești, pe care părintele Ioan Manoliu i-a ținut strânși ca într-un mănunchi de flori vii(VIDEO în text).
Ucenic al părintelui Ilie Cleopa
Cât timp preoții prezenți, membrii familiei și credincioșii prezenți și-au luat un ultim rămas bun de la părintele cel bun, a avut o scurtă intervenție un fost coleg de seminar al părintelui, Vasile Matcovici, din parohia „Sfântul Ilie”, din Plopești, județul Iași, care a dezvăluit celor prezenți momente din viața duhovnicească a părintelui Ion din vremea în care a fost seminarist la Mănăstirea Neamț. Părintele Vasile a pomenit despre evlavia pe care părintele Manoliu a avut-o față de preoții care la anul vor fi canonizați: Părintele Cleopa și Părintele Paisie, lângă care a petrecut toate zilele în care nu era la cursuri. Părintele Vasile își amintește că de foarte multe ori, preotul Ion Manoliu era un fel de intermediar între seminariști și părintele Cleopa care le trimitea sfat în problemele pe care le aveau (VIDEO în text).
„Hristos a înviat din morți…” au cântat cei aproape 40 de preoți și zeci de enoriași în biserica ticsită de lume, dar și pe aleile din curte, în bătaia vântului pătrunzător, după cum este specific înmormântării preoților. După acest moment, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a fost purtat pe umeri de preoți, înconjurând biserica în care a slujit părintele Ioan Manoliu peste 40 de ani.
Îndrăgitul duhovnic a fost înmormântat în curtea bisericii, lângă altarul unde a ridicat mîinile la Cer de mii de ori și au coborât cele cerești pe pământ, în lacrimile enoriașilor și plânsul încetișor al familiei. Cu toții au câștigat un rugător la Tronul Împărătesc.
A vrut să fie profesor de matematică
Viața părintelui Ion Manoliu a fost mucenicie, așa cum viața de preot în general se încadrează în acest registru duhovnicesc. Om harnic ca argintul viu, întreprinzător și de cuvânt, și-a construit în cei epste 40 de ani de slujire o reputație la care mulți doar visează. Puțini dintre cei care l-au cunoscut știu că părintele Ioan, care s-a născut într-o familie de oameni simpli, a vrut să se facă profesor de matematică pentru i-a plăcut foarte mult această materie de care a prins drag pentru că avea o profesoară care renunțase la catedra dintr-o universitate pentru școala din satul sucevean, unde s-a născut părintele. După multe, multe peripeții, cum însuși a povestit într-un interviu, a ajuns să dea examen la Seminarul de la Mănăstirea Neamț, unde a fost un student strălucit dacă se are în vedere că a avut bursă de merit în toți cei cinci ani de studiu. Pentru că mama sa dorea mult să-l vadă preot, părintele Ioan s-a căsătorit cerând o parohie în zona Neamțului. De la Iași i s-a propus o parohie în Dorohoi, un oraș considerat pe atunci un fel de Doftana parohiilor. Acolo erau trimiși doar disciplinar. La insistențele ÎPS Adrian de atunci, părintele Manoliu a acceptat să vină în Drăgușeni, de această dată de Botoșani, în anul 1980, unde avea să construiască o biserică în Podriga , care aparținea atunci de această parohie. În timpul regimului comunist, era greu să faci o biserică, avizele se obțineau foarte anevoios, de aceea părintele Ioan Manoliu a numit biserica din Podriga – „Biserica Dorinței”.
„Unde stai tu acolo sunt și eu”
A avut sprijinul necondiționat al soției care atunci când a venit în Drăgușeni gospodăriile erau sărace, nu aveau gard nici la șosea. Oamenii treceau nestingheriți pe lâng streașina casei vecine și perisajul nu era tocmai potrivit pentru o fată crescută la munte, în zona Neamțului. Spre surprinderea părintelui, preoteasa sa a devenit femeia puternică din spatele duhovnicului iscusit. După ce a fost finalizată Biserica Podriga, unde lucrările au durat șase ani, la insistențele preotesei sale, părintele decis a decis să restaureze apoi Biserica de la Drăgușeni, din care a făcut o adevărată bijuterie.
A fost numit misionar protopopesc în 1997-1998 și a cunoscut credincioșii din toată zona Dorohoiului și numea deseori această perioada ca fiind cea mai frumoasă din viața de preot.
Apoi a construit în satul Dimitrie Cantemir a zidit o biserică cu hramul „Sfânta Ana”, la sugestia ÎPS de atunci și un lăcaș de cult la Sărata, Biserica Sf. Constantin și Elena.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, Părintele Manoliu a restaurat complet începând cu anii ‘90 Biserica Drăgușeni, ctitoria soților Ecaterina și Gheorghe Codrescu (1861-1864), inclusiv pictura, a construit și dotat Casa de prăznuire (2017), a înființat Biblioteca ce numără azi cca 1.700 de volume (unele aparținând familiei Ortansa și Aristotel Crâșmaru), iar în 2017 a reușit să sfințească biserica Drăgușeni, sub binecuvântarea I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Slujba de sfințire a fost oficiată în prezența unui sobor impresionant de preoți și cu un număr mare de credincioși, fiind prima în ultimii 150 de ani de la întemeierea lăcașului. Ocazie cu care Părintele Manoliu a primit cu evlavie, drept recunoștință, distincția ”Crucea Sf. Dosoftei”, pentru toată strădania și viața sa închinată lui Hristos.
Plecarea în veșnicie a părintelui Ioan Manoliu lasă un gol imens în sufletele credincioșilor. A luat cu sine toate osteneala și toate temerile pe care le-a strîns în 44 de ani de slujire și le-a lăsat fiilor săi duhovnicești și noii generații exemplul să de jerfire pe altarul iubirii de Dumnezeu și de semeni.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Colectivul redacției Botoșani24.ro este alături de familia îndoliată.
Ministrul PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu s-a ținut de cuvânt și a început Autostrada Moldovei, pe care botoșănenii vor putea circula până la finalul acestui an pe o distanță de 130 de km.
„Autostrada Moldovei e soluția PSD pentru dezvoltarea județului Botoșani și pentru ca investitorii să ajungă mai ușor la noi în județ și să creeze locuri de muncă pentru tinerii noștri, ca să nu mai plece în străinătate. PSD își respectă întotdeauna promisiunile! Autostrada Moldovei a devenit realitate și se apropie de Botoșani”, a declarat Marius Budăi.
Prezența PSD la Guvernare în următorii patru ani este garanția că Autostrada Moldovei va fi finalizată până în Botoșani și mai departe spre Suceava, iar toate regiunile istorice ale României vor fi legate prin drumuri de mare viteză.
Publicitate
„Ministrul PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu s-a ținut de cuvânt și așa cum ne-a susținut cu finanțarea pentru drumurile Botoșani-Târgu-Frumos și Botoșani-Ștefînești, la fel și-a respectat promisiunea cu Autsotrada Moldovei care a devenit o realitate. PSD la guvernare în următorii 4 ani este garanția că Autostrada Moldovei va fi finalizată! Votați echipa PSD Botoșani pe 1 Decembrie!”, a declarat Doina Federovici președintele PSD Botoșani.
”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cătălin Silegeanu, candidatul A.U.R. la Senatul României.
Cătălin Silegeanu a vorbit despre candidatura sa dar și despre cum s-a schimbat lumea politică imediat după aflarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240014)
Un tânăr, în vârstă de 25 de ani, a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu autoturismul, în localitatea Răchiți. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.
La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD. Aceștia au constatat faptul că mașina era răsturnată pe cupolă, iar șoferul era în interior. Pompierii l-au ajutat pe tânăr să iasă din interior. Acesta era conștient, a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.
Publicitate
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.