Sâmbătă, 25 noiembrie 2020, când Biserica ortodoxă o pomenește pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, lăcașul de cult din cartierul ANL Bucovina și-a sărbătorit ocrotitoarea spirituală.
Parohia Sfânta Ecaterina s-a înființat în anul 2006, având în prezent peste o mie de familii.
Demersurile pentru ridicarea noii biserici au fost începute în 2008. În 2009 a fost turnată temelia, iar în 2011 s-a început lucrul la ziduri. Pe 27 mai 2012, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de părintele protopop, la acea vreme, Lucian Leonte, alături de mai mulți preoți, a oficiat slujba de sfinţire a temeliei Bisericii „Sfânta Ecaterina”.
Prima slujbă în Biserica „Sfânta Ecaterina” a fost oficiată pe 30 octombrie 2018.
Sfânta Ecaterina a trăit spre sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, pătimind moarte martirică în timpul împăratului Maximinus (305 – 313). Era originară dintr-o familie nobilă, bucurându-se de o educație aleasă în Alexandria Egiptului. A trăit în feciorie, preferând să moară pentru credința în Hristos, în loc să accepte să slujească idolilor pentru bogățiile și cinstea ce i se promiteau. Evlavia către ea se află cuprinsă în tropar, rugăciunea care expune pe scurt semnificația sărbătorii și modelul pe care prăznuirea sfintei mucenițe îl pune înaintea creștinilor: „Cu înţelepciunea ca şi cu razele soarelui ai luminat pe filosofii cei păgâni şi ca o lună prealuminoasă, care strălucea în noaptea necredinţei, întunericul l-ai gonit; iar pe împărăteasa ai încredinţat-o, dimpreună şi pe prigonitorul l-ai mustrat, mireasă de Dumnezeu chemată, Fericită Ecaterina! Cu bucurie ai alergat la Cămara cea Cerească, către Hristos, Mirele Cel Preafrumos şi de la Dânsul te-ai încununat cu cunună împărătească. Înaintea Căruia împreună cu îngerii stând, roagă-te pentru noi, cei ce cinstim sfântă pomenirea ta”.
Sărbătoarea a început vineri seară, cu slujba Vecerniei și a Litiei. Biserica a fost împodobită cu flori albe din abundență, însă de departe cea mai frumoasă podoabă a fost mulțimea de credincioși, parcă mai mulți ca niciodată, ce alcătuiesc BISERICA VIE. Cu toții au venit din evlavie pentru sfânta care ocrotește familiile, dar și pentru slujbele pătrunzător de frumoase caracteristice acestui eveniment.
Publicitate
Salba de preoți a împodobit Altarul unde pe Sfânta Masă se jertfește Hristos la fiecare Sfântă Liturghie. Anul acesta, peste treizeci de preoți, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal au săvârșit slujba Vecerniei cu Litie care a dat startul sărbătorii în parohia amintită.
Răspunsurile la strană au fost oferite în stilul psaltic bizantin de mai mulți psalți din oraș și un grup de seminariști, coordonați de profesorul și teologul Gheorghe Bulboacă.
La sfârșit, prin rugăciunea Litiei, părintele protopop Petru Fercal a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Litia simbolizează şi este, de asemenea, o actualizare a agapelor din comunităţile creştine foarte timpurii. Pe atunci, după ce credincioşii primeau Trupul şi Sângele lui Hristos se adunau la o masă comună. În acest fel, ei exprimau legătura frăţească care izvora din credinţa comună şi Împărtăşirea din acelaşi Dumnezeu.
Cuvântul de învățătură a aparținut părintelui protopop de Botoșani, Petru Fercal, care a vorbit celor prezenți despre importanța duhovnicească a sărbătorii.
La sfârșit, enoriașii parohiei au pregătit câte un pachețel pentru închinătorii care le-au fost oaspeți, prilej excelent pentru gospodinele din cartier să demonstreze că știu să facă bucate gustoase.
Sâmbătă, de dimineață, a fost săvârșită slujba Utreniei urmată de Sfânta Liturghie de un sobor impresionant de preoți. Biserica a fost arhiplină, mulți dintre credincioșii prezenți fiind nevoiți să asculte slujba din curtea bisericii. La strană, alături de corul Bisericii „Sfânta Ecaterina”, coordonat de psaltul Ciprian Munteanu, au înfrumusețat slujba mai mulți seminariști. Bucuria duhovnicească, pe care au transmis-o, i-a însuflețit pe credincioșii prezenți care au cântat la unison, dând impresia unei strane uriașe.
La final, părintele Olivian Sandu a ținut cuvântul de învățătură, în stilul său carismatic, dar extrem de mobilizator.
O scurtă intervenție a avut și părintele paroh, Liviu-Ilie Florariu, care a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru prezență și implicare.
La finalul slujbei, credincioșii prezenți au primit un pachet cu bucate și un pahar de vin fiert.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Aceşti sfinți au pătimit pe timpul lui Deciu împăratul, în insula Creta şi nu erau toţi din acelaşi oraş, ci din mai multe părţi. Din mitropolia Gortinei erau cinci: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian; din Cnos, unul: Zotic; din Epinia Panormului, Agatopus; din Chionia Vasilide şi din Iraclia: Evarest şi Pompie.
Ei au fost daţi de necredincioşi ighemonului insulei, care a poruncit călăului să-i ducă la altarele idoleşti ca să jertfească. Vreme de treizeci de zile, Sfinţii au fost chinuiţi, batjocoriţi şi târâţi pe jos prin gunoaie, de necredincioşi, iar la 23 decembrie, au fost duşi la judecată. Au fost din nou bătuţi, loviţi cu pietre, pălmuiţi, scuipaţi, dar au rămas neînduplecaţi şi tari în credinţa Lui Hristos.
După ce au fost chinuiţi, dregătorul a dat osânda de moarte, prin sabie. Ei au făcut rugăciune şi ziceau: „Iartă Doamne, pe robii Tăi şi primeşte vărsarea sângelui nostru, pentru noi, pentru rudeniile şi prietenii noştri şi pentru toată ţara, ca să scape de întunericul nerecunoştinţei şi cu ochi curaţi să vadă credinţa cea bună şi să te cunoască pe tine, lumina cea adevărată, veşnice Împărat.
Aşa rugându-se i s-a tăiat fiecăruia capul, iar după tăiere, cunoscuţii au adunat Sfintele trupuri şi le-au îngropat cu cinste.
Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.
Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.
Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.
Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.
Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele
PSD va avea opt ministere, după cum urmează:
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Culturii – Natalia Intotero
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu
PNL va avea șase ministere, după cum urmează:
Publicitate
Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.
S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.
“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.