Sâmbătă, 25 noiembrie 2020, când Biserica ortodoxă o pomenește pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, lăcașul de cult din cartierul ANL Bucovina și-a sărbătorit ocrotitoarea spirituală.
Parohia Sfânta Ecaterina s-a înființat în anul 2006, având în prezent peste o mie de familii.
Demersurile pentru ridicarea noii biserici au fost începute în 2008. În 2009 a fost turnată temelia, iar în 2011 s-a început lucrul la ziduri. Pe 27 mai 2012, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de părintele protopop, la acea vreme, Lucian Leonte, alături de mai mulți preoți, a oficiat slujba de sfinţire a temeliei Bisericii „Sfânta Ecaterina”.
Prima slujbă în Biserica „Sfânta Ecaterina” a fost oficiată pe 30 octombrie 2018.
Sfânta Ecaterina a trăit spre sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, pătimind moarte martirică în timpul împăratului Maximinus (305 – 313). Era originară dintr-o familie nobilă, bucurându-se de o educație aleasă în Alexandria Egiptului. A trăit în feciorie, preferând să moară pentru credința în Hristos, în loc să accepte să slujească idolilor pentru bogățiile și cinstea ce i se promiteau. Evlavia către ea se află cuprinsă în tropar, rugăciunea care expune pe scurt semnificația sărbătorii și modelul pe care prăznuirea sfintei mucenițe îl pune înaintea creștinilor: „Cu înţelepciunea ca şi cu razele soarelui ai luminat pe filosofii cei păgâni şi ca o lună prealuminoasă, care strălucea în noaptea necredinţei, întunericul l-ai gonit; iar pe împărăteasa ai încredinţat-o, dimpreună şi pe prigonitorul l-ai mustrat, mireasă de Dumnezeu chemată, Fericită Ecaterina! Cu bucurie ai alergat la Cămara cea Cerească, către Hristos, Mirele Cel Preafrumos şi de la Dânsul te-ai încununat cu cunună împărătească. Înaintea Căruia împreună cu îngerii stând, roagă-te pentru noi, cei ce cinstim sfântă pomenirea ta”.
Sărbătoarea a început vineri seară, cu slujba Vecerniei și a Litiei. Biserica a fost împodobită cu flori albe din abundență, însă de departe cea mai frumoasă podoabă a fost mulțimea de credincioși, parcă mai mulți ca niciodată, ce alcătuiesc BISERICA VIE. Cu toții au venit din evlavie pentru sfânta care ocrotește familiile, dar și pentru slujbele pătrunzător de frumoase caracteristice acestui eveniment.
Publicitate
Salba de preoți a împodobit Altarul unde pe Sfânta Masă se jertfește Hristos la fiecare Sfântă Liturghie. Anul acesta, peste treizeci de preoți, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal au săvârșit slujba Vecerniei cu Litie care a dat startul sărbătorii în parohia amintită.
Răspunsurile la strană au fost oferite în stilul psaltic bizantin de mai mulți psalți din oraș și un grup de seminariști, coordonați de profesorul și teologul Gheorghe Bulboacă.
La sfârșit, prin rugăciunea Litiei, părintele protopop Petru Fercal a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Litia simbolizează şi este, de asemenea, o actualizare a agapelor din comunităţile creştine foarte timpurii. Pe atunci, după ce credincioşii primeau Trupul şi Sângele lui Hristos se adunau la o masă comună. În acest fel, ei exprimau legătura frăţească care izvora din credinţa comună şi Împărtăşirea din acelaşi Dumnezeu.
Cuvântul de învățătură a aparținut părintelui protopop de Botoșani, Petru Fercal, care a vorbit celor prezenți despre importanța duhovnicească a sărbătorii.
La sfârșit, enoriașii parohiei au pregătit câte un pachețel pentru închinătorii care le-au fost oaspeți, prilej excelent pentru gospodinele din cartier să demonstreze că știu să facă bucate gustoase.
Sâmbătă, de dimineață, a fost săvârșită slujba Utreniei urmată de Sfânta Liturghie de un sobor impresionant de preoți. Biserica a fost arhiplină, mulți dintre credincioșii prezenți fiind nevoiți să asculte slujba din curtea bisericii. La strană, alături de corul Bisericii „Sfânta Ecaterina”, coordonat de psaltul Ciprian Munteanu, au înfrumusețat slujba mai mulți seminariști. Bucuria duhovnicească, pe care au transmis-o, i-a însuflețit pe credincioșii prezenți care au cântat la unison, dând impresia unei strane uriașe.
La final, părintele Olivian Sandu a ținut cuvântul de învățătură, în stilul său carismatic, dar extrem de mobilizator.
O scurtă intervenție a avut și părintele paroh, Liviu-Ilie Florariu, care a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru prezență și implicare.
La finalul slujbei, credincioșii prezenți au primit un pachet cu bucate și un pahar de vin fiert.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Data de 29 martie 2025 va rămâne pentru mult timp în amintirea botoșănenilor, întrucât cea de-a VI-a ediție a Festivalului-Concurs de Muzică Sacră a fost un succes. Organizat de Consiliul Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, o instituție publică de cultură, festivalul și-a propus promovarea valorilor veritabile ale creației corale și psaltice de cult ortodox și revigorarea mișcării corale în ansamblul ei.
Casa Tineretului Botoșani s-a umplut de iubitori ai muzicii sacre, iar pe scenă au urcat cele 14 coruri înscrise în competiție la cele 3 secțiuni: coruri de copii, coruri de adulți și grupuri psaltice. Participanții au fost foarte bine pregătiți și au reprezentat județele Botoșani, Iași, Neamț, dar și orașele Ialoveni, Orhei și Chișinău din Republica Moldova.
Juriul, format din Marius – Ioan Corugă – profesor de ansamblu coral la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț și la Liceul Teologic Ortodox – Piatra Neamț, Ciprian – Iulian Rusu, arhidiacon al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași, coordonator ale activităților diaconilor Catedralei Mitropolitane Iași, sectorul de activitate Teologie Liturgică practică și muzică bisericească, dirijor al Corului psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași și Alexandru Liviu Mocanu – prof. la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani, fondator și dirijor la Corul de Copii și Tineret Botoșani, administrator la Alma’s Academy Botoșani, a stabilit clasamentul final.
SECȚIUNEA B – Coruri de copii ale așezămintelor culturale, ale parohiilor și grupuri vocale (cu vârsta cuprinsă între 8-14 ani)
Premiul I – Corul „Axios” din Orhei, Rep. Moldova, dirijor Anghelina Usatîi
Premiul al II-lea – Corul Școlii „Filip Toderașcu” din Costești, Ialoveni, Rep. Moldova, dirijor Cristina Mereacre
Premiul al III-lea – Corul de copii „Sf. Antonie cel Mare” din Botoșani, dirijor Onofrei Dumitru Cristian
Corul „Sf. Ierarh Nicolae” din Botoșani, dirijor Gabriel Dumitru Azamfirei
Publicitate
SECȚIUNEA C – Coruri de adulți ale așezămintelor culturale, ale parohiilor și grupuri vocale (cu vârsta peste 15 ani, coruri mixte sau pe voci egale – feminine și bărbătești)
Premiul I – Corul „Cantabile” din Chișinău, Rep. Moldova, dirijor Marian Elena
Premiul I – Corul Bisericii Militare din Botoșani, dirijor Ilaș Victor Marian
Premiul al II-lea – Corul „Angeli” din Iași, dirijor David Florin Valentin
Premiul al III-lea – Corul „Muguri de cânt” din Valea Lupului, Iași, dirijor Macarie Mariana
Premiul al III-lea – Corul „Sf. Dimitrie cel Nou” din Iași, dirijor Mihaela Loredana Gîrlea
Mențiune – Grupul vocal „Cantus Armonia” din Piatra Neamț, dirijor Chelsoiu Severin Iulian
SECȚIUNEA D – Grupuri de muzică psaltică (coruri mixte sau pe voci egale bărbătești)
Premiul I – Corul „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoșani, dirijor Bulboacă Gheorghe
Premiul al II-lea – Grupul Psaltic „Filotheos” din Botoșani, dirijor Bulboacă Gheorghe
Premiul al III-lea – Corul „Antoniada” al Parohiei „Sf. Antonie cel Mare” din Botoșani, dirijor Onofrei Dumitru Cristian
Mențiune – Corul „Elefterios” din Răuseni, Botoșani, dirijor George Gontineac
Trofeul festivalului a fost acordat, conform regulamentului, unui câștigător al premiului I la una dintre secțiunile concursului și a fost adjudecat de Corul „Cantabile” din Chișinău, Rep. Moldova, dirijor Marian Elena.
Un alt moment de excepție a fost recitalul Corului Psaltic TRONOS al Patriariei Române, dirijat de Arhidiaconul Mihail Bucă, care a creat o atmosferă de înălțare spirituală în sufletele celor prezenți.
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe 30 martie, pe numele unui bărbat, de 64 de ani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de viol și violență în familie.
Din cercetări a reieșit faptul că acesta, în noaptea de 29 înspre 30 martie a.c., prin folosirea forței, ar fi întreținut relații sexuale cu o rudă.. Mai mult decât atât, ulterior, acesta ar fi lovit victima, producându-i leziuni.
Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Începând cu 2 aprilie, europenii vor fi obligați să obțină un permis de călătorie (ETA) pentru a intra în Regatul Unit, informează alba24.ro. Acest proces poate fi realizat online, prin plata unei taxe de 12 euro, sumă care va crește în curând la 19 euro, potrivit agerpres, după AFP.
Permisul, denumit Autorizație Electronică de Călătorie (ETA), trebuie obținut înainte de plecare și este valabil timp de doi ani. Poate fi solicitat prin aplicația ‘UK ETA’ sau pe site-ul oficial al guvernului britanic, gov.uk.
Autorizația Electronică de Călătorie (ETA) era deja obligatorie pentru cei care veneau din afacerea UE și nu aveau nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit.
Ce este ETA
ETA este un permis de călătorie digital, obligatoriu pentru cetățenii țărilor care pot călători în Regatul Unit (Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord) fără viză pentru vizite scurte. Printre aceștia se numără și cetățenii români.
Acest permis va simplifica călătoriile pentru românii care vor să viziteze familia și prietenii în Regatul Unit, dar și pentru cei aproximativ 500.000 de români care vizitează anual Marea Britanie pentru turism, afaceri sau studii, conform uk-eta.ro.
Precum ESTA pentru Statele Unite, scopul ETA este de a spori securitatea la frontiere, explică autoritățile britanice.
Publicitate
De miercuri, 2 aprilie 2025, cetățenii din aproximativ 30 de țări europene, inclusiv toți cei din Uniunea Europeană (UE), cu excepția Irlandei, vor trebui să obțină acest permis pentru a călători în Marea Britanie, după ce țara a părăsit UE în 2020.
Taxa pentru permis este de 10 lire (aproape 12 euro), dar va crește la 16 lire (aproape 19 euro) din 9 aprilie.
Pentru a obține autorizația, solicitanții trebuie să încarce o fotografie a pașaportului și o fotografie cu chipul lor. Procesul este rapid și durează mai puțin de zece minute, iar autorizația este aprobată în câteva momente și asociată digital cu pașaportul, potrivit Ministerului britanic de Interne.
Deși guvernul recomandă un termen de trei zile lucrătoare pentru a primi un răspuns, în cazuri rare poate fi necesară o verificare suplimentară.
ETA permite șederea în Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni și călătorii nelimitate pe o perioadă de doi ani. Totuși, dacă pașaportul este schimbat, va fi necesară o nouă cerere.
Din ianuarie, ETA a devenit obligatorie pentru cetățenii a aproximativ 50 de țări și teritorii, inclusiv Statele Unite, Canada și Australia. Sistemul, lansat în 2023, a început cu cetățenii din Qatar, iar apoi a fost extins și pentru alte țări din Golf.
Autorizația ETA, necesară pentru copii și bebeluși
Autorizația Electronică de Călătorie (ETA) este obligatorie și pentru copii și bebeluși. Totuși, elevii sub 18 ani care vin din Franța într-o excursie școlară nu vor avea nevoie de acest permis de călătorie, la fel ca și posesorii de pașapoarte britanice sau irlandeze și persoanele care locuiesc în Regatul Unit.
Pasagerii care tranzitează prin aeroporturile din Regatul Unit, fără a trece prin controalele de frontieră, cum ar fi cele de la Heathrow și Manchester, sunt scutiți de ETA.
În schimb, cei care tranzitează prin majoritatea celorlalte aeroporturi din țară, unde sunt necesare controale de securitate la aterizare, vor avea nevoie de autorizația de călătorie.
Guvernul britanic a justificat această măsură ca parte a eforturilor de „securizare a granițelor” și de „digitizare a sistemului de imigrație”. Până la sfârșitul anului 2024, Ministerul britanic de Interne a emis aproximativ 1,1 milioane de ETA.
Statele care vor avea nevoie de ETA din 2 aprilie 2025
Potrivit Economedia, cetățenii din următoarele state vor trebui să obțină o ETA pentru a călători în Regatul Unit din 2 aprilie 2025:
Duminică, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, în comuna Albești, un autoturism condus de un bărbat, de 32 de ani, din județul Ilfov.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.