Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Sărbătoare în Parohia „Petru și Pavel”din Curtești. Slujbă impresionantă cu sobor de preoți

Publicat

Publicitate

Sfinții Petru și Pavel au fost cinstiți și în localitatea botoșăneană Curtești, unde zeci de enoriași s-au adunat să sărbătorească hramul parohiei.

Slujba Vecerniei cu Litie a dat startul sărbătorii și a fost oficiată de un sobor de preoți de la parohiile învecinate. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de cântăreți care au înfrumusețat slujirea și au îndemnat la rugăciune.

La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, au fost binecuvântate pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Publicitate

Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui Daniel Țăranu din parohia Cristești, invitat la sărbătoare, care în câteva cuvinte a pus la sufletul credincioșilor importanța moștenirii duhovnicești lăsate de Sfinții Petru și Pavel. Sărbătoarea a continuat cu Sfânta Liturghie și cu tradiționala agapă frățească, gospodinele din Curtești gătind cele mai gustoase sărmăluțe în foi de viță.

 

Scurt istoric

Publicitate

Câțiva răzeși cu dare de inimă, apropiați ai curții boierului, – „curteștii” – au construit în anul 1809, Biserica acestei comunități, având hramul „Sfântul Nicolae“. Acești răzeși ctitori au fos: Costache Roset, Ioan Romanov, Chiriac Scoghihorn, Gheorghe Timuş, Iordache Lebădă, Gheorghe Caraiman, coordonați de boierul Iordache Boyan. Mai târziu, Teodor Boyan, fiul boierului a avut grijă de această biserică, mai ales că a fost primar al oraşului Botoşani şi ministru de Finanţe.

După moartea lui, biserica a ajuns într-o stare de ruină avansată. Astfel că, în anul 1889, s-a reclădit din nou, din cărămidă, pe temelie de piatră, de Natalia Boyan, pentru pomenirea răposatului ei soţ, Teodor Boyan şi a întregii familii. Biserica a fost sfinţită în anul 1889, luna octombrie, când s-a adăugat hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, de către Sfântul mitropolit Iosif al II-lea Naniescu al Moldovei. În anul 1932 s-a făcut prima restaurare a bisericii de către preotul Constantin Dănilă, În anul 1965 s-a pus pe întregul acoperiş tabla zincată.

În anul 1966 s-au făcut reparaţi exterioare la ziduri, s-a subzidit peretele de miazăzi şi s-a trotuarul de beton împrejurul bisericii. În anul 1986, preotul Gheorghe Constantinescu a început din nou refacerea bisericii.

Publicitate

A fost sfinţită de către Înalt Prea Sfinţitul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în anul 1992.

În primăvara anului 2004 s-a pus temelia Casei de prăznuire. Preoții slujitori la această biserică au fost: Ioan Zugravu, Gheorghe Moisiu, Dimitrie Musniteanu, Mihai Zaharescu, Constantin Simiceanu (mormântul se afla în curtea bisericii), Constantin Dănilă, Gheorghe Constantinescu, Fredolin Drobota, Vasile Burlacu şi în prezent preotul Dan Sanduleac.

Preotul Dan Sanduleac s-a născut la Botoşani în data de 25 octombrie 1978. Am urmat cursurile Sc. Generale Nr. 6 din Botoşani. Absolvent al Seminarului Teologic Liceal, Sf. Gheorghe” Botoşani, promoţia 1998 şi absolvent cu Licenţă al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Dumitru Stăniloae” Iaşi specializarea, Teologie Ortodoxă Pastorala”, promoţia 2006. Preot slujitor din anul 2000 în Parohia Zoitani Com. Avrămeni, iar din toamnă lui 2006 slujitor la Parohia Curteşti, Com. Curteşti. În data de 19 ianuarie 2010, ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Curteşti. Alături de mitropolit au slujit părintele protopop Lucian Leonte, alţi preoţi şi diaconi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cum poți face ITP la mașină, chiar dacă aplicația nu funcționează. RAR a emis o decizie temporară

Publicat

Publicitate

Cum poți face ITP la mașină, chiar dacă aplicația nu funcționează: Stațiile ITP din toată țara efectuează marți inspecția tehnică prin înregistrare manuală, din cauză că aplicația utilizată în mod uzual nu funcționează de câteva zile.

Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor centrale ale Registrului Auto Român, generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a provocat o întrerupere a echipamentelor vitale care susțin infrastructura IT a RAR.

Decizia temporară pe care instituția a decis să o urmeze este ca stațiile ITP din toată țara să efectueze inspecția tehnică prin înregistrare manuală, până la reluarea funcționării aplicației.

Publicitate

Măsura a fost luată pentru ca șoferii să nu fie amendați din cauza lipsei dovezii inspecției tehnice. Reprezentanții RAR explică faptul că această măsură este temporară, deoarece aplicația online care gestionează evidența inspecțiilor nu funcționează încă, după incidentul cibernetic de săptămâna trecută.

Între timp, specialiștii lucrează pentru a repara sistemul cât mai repede posibil, spun reprezentanții Registrului Auto.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului internațional de colinde al diasporei române va avea loc la Iași

Publicat

Publicitate

În acest an, Festivalul Internațional de Colinde al Diasporei Române, ediția a VI-a, se va desfășura la Iași, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan și a Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și implicarea Ateneului Național din Iași și al Asociației Culturale Educație ReCreație, evenimentul reunește în acest an cinci corale din diaspora.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif și sub egida Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM), Asociația „La Chorale les Saints Archanges – Paris” a organizat, la inițiativa președintelui Ionuț Furtună, prima ediție a „Festivalului Internațional de Colinde”, care a avut loc la Catedrala Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli” din Paris, în 2016.

Festivalul a continuat în anii următori la Torino (2017), Viena (2018) și Nürenberg (2019), bucurându-se de aprecierea atât a comunităților de români, cât și a diverselor comunități din spațiul gazdelor. La fiecare ediție, peste 500 de persoane au fost prezente în cele două zile de desfășurare, iar peste 8000 de auditori au urmărit evenimentul online. Au fost prezenți reprezentanți ai Centrelor Culturale Române, ai Ambasadelor și Guvernului României, membri ai fundațiilor și asociațiilor internaționale cu care colaborăm, reprezentanți politici locali, precum și mass-media locală și internațională.

Publicitate

După pauza pandemică, sub egida și împreună cu Episcopia Ortodoxă Română din Italia, asociația „La Chorale les Saints Archanges – Paris” a organizat, în perioada 1-3 decembrie 2023, a V-a ediție a Festivalului, la Roma (Castel Gandolfo, Centro Mariapoli). Spre deosebire de edițiile anterioare, festivalul a marcat și Ziua Națională a României, devenind un festival al colindelor și al apartenenței naționale, având titlul „Festivalul Internațional de Colinde și Cântece Patriotice”, ediția a V-a. Totodată, festivalul a adus pe scenă, pentru prima dată în cele cinci ediții, o corală formată din 35 de copii români și 40 de tineri ai asociației NEPSIS.

În acest an, Festivalul Internațional de Colinde al Diasporei Române, ediția a VI-a, se va desfășura la Iași, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan și a Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și implicarea Ateneului Național din Iași și al Asociației Culturale Educație ReCreație, evenimentul reunește în acest an cinci corale din diaspora.

Vor participa Corala „Sfinții Arhangheli” din Paris, Franța; Corul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Viena, Austria; Corala „Cântăm Domnului” din Torino, Italia; Corul „Sfântul Roman Melodul” al asociației tinerilor NEPSIS din Irlanda; Ansamblul etnofolcloric „Izvoraș” din Cernăuți, Ucraina; Corul mic de copii „VITEJII” al IPLT „Mihai Viteazul” din Chișinău, Republica Moldova. Participanții vor fi întâmpinați cu căldura caracteristică gazdelor ieșene, în glasurile îngerești ale coralei de copii a Școlii „Varlaam Mitropolitul” din Iași.

Publicitate

Festivalul Internațional de Colinde contribuie la promovarea imaginii României în Europa, prin intermediul artei și culturii românești. Identitatea națională a unui popor nu se limitează la granițele sale. În procesul de integrare într-o nouă societate, este esențial să ne păstrăm identitatea românească. Aceasta se realizează prin implicarea în activități care vizează conservarea și transmiterea culturii și tradițiilor românești.

Sărbătoarea Nașterii Domnului, alături de Sfintele Paști, constituie un pilon esențial al culturii românești. Tradiția de a asculta și cânta colinde în ajunul Crăciunului face parte din ființa noastră, devenind un simbol al identității noastre culturale, naționale și spirituale.

Sursa Doxologia.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Programul manifestărilor culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, prilejuite de împlinirea a 84 de ani de la trecerea în eternitate a istoricului

Publicat

Publicitate

Muzeul Judeţean Botoşani organizează miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 13.00, la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, manifestările prilejuite de împlinirea a 84 de ani de la trecerea în eternitate a istoricului.

Programul manifestărilor:

  • depunere de flori la bustul lui Nicolae Iorga, opera sculptorului Oscar Han;
  • vernisajul expoziției foto-documentare „Nicolae Iorga – elev la Botoșani”;
  • fragmente din opera lui Nicolae Iorga, în lectura istoricului Andrei Pippidi.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul PSD Marius Budăi: „Cu PSD putem avea o guvernare a păcii, a stabilității și a dezvoltării. Nu ne putem întoarce la o coaliție a austerității de tip PNL-USR”

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, spune că duminică botoșănenii vor avea de ales între o guvernare PSD „a păcii, a stabilității și a dezvoltării” și o guvernare a austerității de tip PNL-USR. Social-democratul spune că prezența PSD în viitoarea guvernare oferă botoșănenilor două garanții certe: creșterea veniturilor și finalizarea Autostrăzii Moldovei.

Indiferent cine va fi ales președinte, România va trebui condusă de un guvern competent care să asigure stabilitatea economică și creșterea nivelului de trai. PSD poate fi factorul de echilibru și garanția creșterii veniturilor în viitorul guvern. Știm sigur că prezența PSD în viitoarea guvernare înseamnă finalizarea Autostrăzii Moldovei care va genera investiții și locuri de muncă în județul nostru. Cu PSD putem avea o guvernare a păcii, a stabilității și a dezvoltării!”, a scris Marius Budăi pe o rețea de socializare.

Pe de altă parte, deputatul PSD spune că formarea unei coaliții a austerității de tip PNL-USR nu poate fi exclusă, pentru că PNL Botoșani deja s-a pronunțat că va vota pentru șefa USR, Elena Lasconi. „Nu ne putem întoarce la o coaliție a austerității de tip PNL-USR, cu înghețări de pensii și de venituri, cu subfinanțarea sistemelor de educație și sănătate, dar cu achiziții inutile și la prețuri exagerate (amintiți-vă de achiziția de vaccinuri și alte lucruri din pandemie) cu liberalizarea sălbatică a prețurilor la energie. Acest scenariu sumbru nu e imposibil: PNL Botoșani a anunțat deja că va vota cu președinta USR, Elena Lasconi,”, a avertizat Budăi.

Publicitate

În final, reprezentantul PSD Botoșani îi îndeamnă pe botoșăneni ca la alegerile din 1 decembrie pentru Parlamentul României să voteze „pentru pace și dezvoltare” și să oprească austeritatea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending