Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: S-a împlinit un an! Sfânta Liturghie cu sobor de preoți, la Biserica „Sfântul Ioan Iacob” pentru Alexandra, mămica care a murit ca o muceniță

Publicat

Publicitate

Duminică se împlinește un an de când Alexandra Ivanov a trecut la cele veșnice și multe întrebări au rămas încă fără răspuns. Chiar dacă lacrimile s-au mutat din ochi în inimă, durerea persistă în sufletele celor care au iubit-o și au admirat-o pentru curajul și credința profundă care i-au luminat drumul vieții.

Sâmbătă, la Cimitirul Bisericii „Sfântul Ioan Hozevitul”, unde Alexandra Ivanov își doarme somnul de veci, familia a plâns și s-a rugat pentru sufletul ei. La mormântul ei, împodobit ca un loc de veci al unor sfinți încă din viață, s-au înălțat rugăciuni și s-au intonat imnuri de slavă lui Dumnezeu.

Rudele și apropiații au făcut o slujbă de parastas, după o sfântă liturghie îngerească, săvârșită în sobor de preoți, din care nu a lipsit părintele care i-a fost duhovnic, pr. Radu Zaiț, de la Parohia Sf. Ioan Iacob. A fost prezent și părintele Andrei Anușca,  de la Parohia Vorona Centru și președintele Asociației Ator Botoșani, structură care  i-a modelat și i-a pus în valoare Alexandrei spiritul de sacrificiu.  Cu toții s-au rugat pentru sufletul ei și pentru ca adevărul despre acea noapte cumplită să iasă la iveală. Din sobor au mai făcut parte pr. Petru Chirvase  de la Parohia Sf. Vasile cel Mare, pr. Mihai Marian Macuc  de la Parohia Pacea și pr. Dumitru Anușca  de la Parohia Icușeni Vale.

,,Vă rugăm să o pomeniți în rugăciunile voastre”, au transmis apropiații Alexandrei, care a trecut la cele veșnice la 25 de ani, lăsând în urmă trei copilași ce vor fi alinați doar de dragostea bunicilor și de iubirea necondiționată a tatălui lor.

Publicitate

Alexandra a fost o elevă eminentă și mai apoi a luat Crucea căsătoriei, întemeindu-și o familie invidiată de mulți. Era un model absolut de femeie creștină, mamă iubitoare cu viață curată trăită în rânduială riguroasă. A moștenit de la mama sa, Doina, asistentă medicală exemplară, empatia și spiritul de sacrificiu, evlavia și credința profundă în Dumnezeu. Nașii de cununie, preotul Marian Macuc și preoteasa Ana-Maria, au descris-o ca fiind „Un înger printre oameni”.

După parastas, sâmbătă după-amiază cu toții au aprins o lumânare în fața maternității unde s-a întâmplat tragedia.

 

Publicitate

„Stați aproape de Dumnezeu. Și nu fiți triști”

Moartea în chinuri groaznice a mămicii de 25 de ani, Alexandra Ivanov, a îndurerat o țară întreagă. Vestea că în numai câteva ore o femeie tânără, sănătoasă și motivată a trecut la cele veșnice pe patul unui spital unde, în mod normal, apare viața, a depășit granițele țării, în diaspora românească. După un an, tristețea încă persistă.

La Liturghia și Parastasul săvârșite la trecerea unui an de zile de la plecarea ei dintre noi, Sectorul de misiune, statistică și prognoză pastorală al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a trimis un mesaj de compasiune și încurajare al părintelui consilier Nicodim Petre, transmis prin delegatul acestuia, pr. Anușca Andrei, președintele ATOR Botoșani, în care se face un îndemn la iubire și la bunătate.

Publicitate

„Anul acesta ne-am adus aminte mai des de Alexandra și ne-am rugat mult pentru ea.
Ne-am amintit de ea mai des decât dacă ar fi rămas printre noi.
Dincolo de întâmplarea nefericită care a făcut să nu mai fie printre noi, prin trecerea ei la cele veșnice înainte de vreme, a transmis un MESAJ. Un mesaj pentru generația ei și pentru noi toți. Eu așa înteleg, că Alexandra ne spune prin necuvinte:
„Stați aproape de Dumnezeu. Este Singurul care ne salvează de tot ceea ce este rău, de ceea ce este urât, de întuneric, de singurătate și de moarte. Fiți uniți! Ajutați-vă unii pe alții! Fiți buni unii cu alții! Arătați-vă iubirea unii față de alții! Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate! Bucurați-vă cu bucurie curată de oameni și de toate darurile lăsate nouă de Dumnezeu! Viața este o clipă frumoasă… e păcat să nu fim buni.
Nu conteniți să mă pomeniți în rugăciunile voastre și la Sf. Liturghie. Și eu vă iubesc și mă rog pentru voi. Rămânem împreună până ce Dumnezeu va rândui să ne și revedem.
Și încă ceva: să nu fiți triști!”

(Preacuviosul Arhimandrit Nicodim Petre, consilier SMSPP al Arhiepiscopiei Iașilor și stareț al Mănăstirii Bucium)

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vouchere pentru alimente 2025. Câți bani se vor acorda pe cardurile sociale, anul viitor

Publicat

Publicitate

Vouchere pentru alimente 2025. Românii cu venituri reduse vor primi şi anul viitor bani pentru achiziționarea de produse alimentare și mese calde, în cadrul programului „Sprijin pentru România”. Valoarea voucherelor sociale se va reduce însă de la 250 la 125 de lei, iar distribuția acestora se va realiza o dată la șase luni, scrie alba24.ro

Modificările sunt semnificative în comparație cu 2024, când cardurile sociale sunt încărcate cu 250 de lei o dată la două luni. Asta înseamnă că românii din categoriile sociale vulnerabile (pensionari, persoane cu handicap, etc.), vor primi în 2025 doar 250 de lei pentru a-și cumpăra alimente de bază, față de 1.500 de lei cât primesc în acest an.

Publicitate

Ultima tranșă a voucherelor pentru alimente, în valoare de 250 de lei, urmează să fie acordată în luna decembrie 2024. Cel mai probabil banii vor ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă.

Vouchere pentru alimente 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, programul de sprijin social destinat persoanelor vulnerabile va suferi modificări. Pentru perioada 2025-2027, frecvența distribuirii tichetelor va fi redusă semnificativ.

Publicitate

Potrivit Ministerului Muncii, tichetele sociale pentru alimente vor fi alimentate cu 125 de lei, o dată la șase luni. Cadru legal este stabilit de Ordonanța de urgență nr. 115/2023 și Hotărârea Guvernului nr. 70/2024.

Așadar, în 2025 valoarea tichetelor sociale va fi de 125 de lei, față de 250 de lei în 2024. Totodată, frecvența distribuirii va fi o dată la șase luni, în loc de o dată la două luni, cum este în prezent.

Sumele disponibile pe cardurile sociale vor fi valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Publicitate

Cine primește vouchere pentru alimente

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:

  • persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
  • persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cardurile sociale pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Elisabeta Lipă, candidat PSD Botoșani la Camera Deputaților

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Elisabeta Lipă, candidat al PSD Botoșani la Camera Deputaților, dar în fond, unul din cei mai mari sportivi ai României din toate timpurile.

Elisabeta Lipă a vorbit despre candidatura sa pe listele PSD Botoșani dar și despre visele sale, despre proiectele sale și despre ceea ce ar dori să facă în următorii patru ani în Parlamentul României.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Ministerul Educației propune măsuri pentru prevenirea segregării școlare: Rotirea elevilor în bănci cel puțin o dată pe modul

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației propune măsuri pentru prevenirea segregării școlare. Este vorba despre modificarea legislației actuale, scrie alba24.ro. Sunt avute în vedere măsuri precum rotirea elevilor în bănci cel puțin o dată pe modul educațional. De asemenea, spațiul clase poate fi amenajat cu bănci așezate în cerc, semicerc, amfiteatru.

”Pentru prevenirea segregării școlare prin plasarea elevilor în ultimele două bănci, unitățile de învățământ preuniversitar pot să asigure rotirea elevilor în bănci cel puțin o dată pe modul educațional. Sau pot să reamenajeze spațiul clasei în alt fel decât cel pe șiruri de bănci, cum ar fi: în cerc, semicerc sau amfiteatru, salon etc”, prevede un document pus în consultare publică.

Este vorba despre proiectul de metodologie pentru monitorizarea, identificarea, evaluarea, prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar, citat de edupedu.ro.

Publicitate

Condiția privind rotirea periodică a elevilor în bănci este ca efectivul să depășească 24 de elevi.

Ce este segregarea școlară

Segregarea este definită ca „o formă gravă de discriminare și are drept consecință accesul inegal al copiilor la o educație de calitate, încălcarea exercitării în condiții de egalitate a dreptului la educație, precum și a demnității umane“, potrivit proiectului.

„Unitățile de învățământ preuniversitar care au săli de clasă ce păstrează aranjarea spațială pe șiruri de bănci, au minim 25 elevi înscriși în respectiva clasă și nu asigură rotirea elevilor în bănci cel puțin o dată pe modul educațional, au obligația de a distribui în mod echitabil elevii în bănci; acolo unde este posibil, elevii care aparțin grupurilor vulnerabile nu vor fi plasați în ultimele două bănci din sala de clasă”, se precizează în document.

Publicitate

Potrivit Ministerului Educaţiei, în învăţământul preuniversitar este interzisă segregarea şcolară la toate nivelurile, pe criteriile:

  • etnic
  • al dizabilităţii sau al cerinţelor educaţionale speciale (CES),
  • statutului socio-economic al familiilor
  • apartenenţei la o categorie defavorizată
  • mediului de rezidenţă
  • performanţelor şcolare

Citeste mai mult

Cultura

Moromeții 3, cel mai așteptat film al anului, va avea două proiecții speciale la Botoșani pe 9 noiembrie

Publicat

Publicitate

Moromeții 3, unul din cele mai așteptate filme românești ale anului, a pornit într-o amplă Caravană și ajunge pe 9 noiembrie în Botoșani, unde va avea două proiecții speciale, la care va participa regizorul Stere Gulea. Prima proiecție va începe la ora 19:00, la Cinema Unirea, în timp ce a doua proiecție este programată de la 20:00 la Happy Cinema.

Biletele au fost puse în vânzare online, dar pot fi achiziționate și direct de la casieriile celor două cinematografe:

https://eventbook.ro/film/bilete-morometii-3?hall=cinema-unirea-botosani

Publicitate

https://www.happycinema.ro/happy-botosani/program?date=2024-11-09

Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae, fiul cel mic al celebrei familii de țărani, care ajunge, în anii ’50, un scriitor cunoscut. Un moment dificil pentru istoria țării, instaurarea noului regim comunist devine astfel fundalul poveștilor complexe din viața acestui tânăr plin de idei, ambiții și speranțe. Interpretat de Alex Călin, personajul navighează interese amoroase, conflicte profesionale și ideologice, dar și relația cu bătrânul și înțeleptul său tată, Ilie Moromete, jucat de Horațiu Mălăele. Trailer oficial: https://bit.ly/Morometii3 

Regizat de Stere Gulea și surprins prin obiectiv de directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, Moromeții 3 a fost prezent deja pe marile ecrane în cadrul mai multor festivaluri de film naționale (TIFF, TIFF Chișinău, Serile Filmului Românesc – Iași, Film în Sat – Peștișani, TIFF Timișoara), unde genericul a rulat în aplauzele spectatorilor care au umplut sălile pentru a vedea finalul călătoriei lui Niculae Moromete. Filmul se va lansa în cinematografele din întreaga țară pe 22 noiembrie, iar de luna trecută a pornit într-o Caravană care va ajunge în peste 50 de orașe până în luna decembrie, multe dintre ele fără cinematograf.

Publicitate

Distribuția reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români, alături de tinere talente. În rolurile principale spectatorii îi vor vedea pe Alex Călin (Niculae Moromete), Horațiu Mălaele (Ilie Moromete), Olimpia Melinte, Mara Bugarin, Răzvan Vasilescu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Dana Dogaru, Toma Cuzin, Ana Ciontea, Laurențiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Ioan Andrei Ionescu, Andreea Bibiri, Ilinca Hărnuț, Dorina Chiriac, cu participarea extraordinară a Oanei Pellea.

Scenariul filmului este unul original, semnat de Stere Gulea, care s-a inspirat din numeroase însemnări ale lui Marin Preda în jurnalele sale, dar și din arhivele istorice despre perioada respectivă. „Este o imagine care acoperă comportarea și atitudinea lui Marin Preda în epocă, în situații politice. Am încercat să înțeleg, să intuiesc itinerariul său și am încercat să ilustrez această călătorie esențială, dar folosind ficțiune. Mi-a plăcut ideea de a face un film despre acele vremuri care acum sunt în mare parte ignorate; multe evenimente care s-au petrecut atunci sau imediat după, catalizate de acele momente, au influențat deceniile care au urmat și încă le simțim repercusiunile.”, a spus regizorul.

Filmările au avut loc anul trecut, la Talpa, județul Teleorman (aflat la doar 45 de kilometri de Siliștea-Gumești, satul natal al scriitorului Marin Preda) dar și la Sinaia, București, Golești și mai multe sate din jurul capitalei. Devenită deja emblematică, prispa casei Moromeților este aceeași în toate secvențele trilogiei, ea fiind refăcută pentru filmările din 2017 și 2023. Producătorii filmului sunt Oana Bujgoi Giurgiu și Tudor Giurgiu.

Publicitate

***

Moromeții 3 este o producție Libra Films, distribuită de Transilvania Film.

Co-finanțatori: Centrul Național al Cinematografiei, Cinema City, Vodafone, Inspire Cinema, Catena, PPC, Cineplexx, Superbet, Movieplex, Ursus, Henkel, Happy Cinema, Hollywood Multiplex, Fundația Fan Courier, Regina Maria

Parteneri campanie lansare film: Raiffeisen Bank, PPC, Aqua Carpatica, Veolia România, Lidl

Recomandat de: Europa FM

Parteneri media: Radio România Cultural, Adevărul de Weekend, Observator Cultural, Zile și Nopți, Revista BIZ, Haute Culture, Revista FILM, IQAds, Ziarul Metropolis, LiterNet, HAPP.ro, Cinefan, MovieNews

Partener de monitorizare: mediaTRUST

***

Noutăți, programul evenimentelor din țară și povești din culisele filmărilor vor fi postate pe paginile de Facebook, Instagram și TikTok ale filmului.

***

Ne puteți urmări pe: www.transilvaniafilm.ro | Facebook | Instagram

Pentru informații suplimentare: Laura Ducu, 0721376050, laura.ducu@gmail.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending