Duminică, după Sfânta Liturghie, la biserica ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, din Cătămărăști Deal, județul Botoșani, a avut loc concertul de colinde intens așteptat în fiecare an, susținut de corul ,,Voievodul”, îndrumat de ani de zile de părintele paroh Emanoil-Vasile Crețu. Zeci de botoșăneni au umplut lăcașul de cult încă de dimineață, în așteptarea evenimentului care în fiecare an le picură în suflet dragoste, bucurie și dor de momentul nașterii Pruncului Sfânt.
Membrii corului au interpretat impecabil și duios colinde tradiționale, unele pe patru voci, reușind să-i facă pe cei prezenți să simtă spiritul sfintei sărbători. Splendidul balans al vocilor, armonia tonurilor, grija pentru fiecare notă dusă până la perfecţiune, așa cum cere insistent conducătorul muzical al corului „Voievodul”, părintele Vasile Crețu, preotul cu glas de înger, au fost ingredientele unui adevărat regal de colinde.
De altfel, în duminici și în sărbători, în timpul Sfintei Liturghii, corul bisericii reușește să creeze un cadru divin unde Dumnezeu coboară în inimile celor prezenți, fiind liantul dintre Sfântul Altar și credincioși.
Concertul a creat o atmosferă de poveste şi emoție, specifică sezonului bucuriei, iubirii și al minunilor, prin colindele alese dintre cele mai vechi și frumoase, găsite în lada de zestre a țăranului român și salvate din negura uitării. Repertoriul a fost ales pe sprânceană, din fondul arhaic de colinde ale poporului nostru.
Pentru creștinii care au participat, concertul a fost un bun prilej de a asculta muzică de calitate, de a intra în atmosfera specifică Sărbătorii Nașterii Mântuitorului. Brăduțul frumos împodobit, ca în fiecare an de altfel, a adus un plus de emoție.
Publicitate
„Nu este un cor de profesioniști. Suntem cinci persoane maxim care cunoaștem note. În schimb, toți ceilalți au o ureche muzicală foarte bine formată și au o inimă foarte mare. EI cântă cu inima și cu sufletul pentru dumenavoastră. Vom susține, așadar, un cocert de cântări, de colinde, în mai multe stiluri. Avem colinde pe patru voci, avem colinde stil priceasnă, avem colinde psaltice, avem colinde populare. Avem colinde cântate la unison, cu ison, avem colinde cântate de soliști. Vom interpreta: O, ce veste minunată, Steaua sus răsare, Colindul ninsorilor, Praznic luminos, Dumnezeu cu Petru Sfânt, Minune prea mare, Legănelul, Iisus în casa noastră, În seara asta vom sta cu Dumnezeu la masă, Colindul tatălui, Triptic, de la maicile de la Durău, Ia, sculați, boieri, sculați, Plugușorul șiîn cele din urmă La mulți ani. Vor fi soliști doamna Larisa Buruiană, Gabriel Musteață și subsemnatul”, a detaliat părintele Vasile Crețu în debutul concertului.
Din culisele unui succes
Aproape 40 de persoane intră în alcătuirea Corului „Voievodul”, dacă punem la socoteală și dirijorul, părintele Vasile Crețu, cel care se face „responsabil” de emoția pe care au trăit-o, duminică, botoșănenii care au aplaudat frenetic după fiecare colind.
Puțini știu că membrii corului nu știu să cânte după note. După prestație, ai fi tentat să crezi că au studii muzicale, dar în această situație sunt doar patru sau cinci persoane. Au însă talent, dragoste de Dumnezeu și recunoștință că le-a fost rânduit un astfel de preot care face inima să vibreze atunci când înalță rugăciuni către Hristos.
Repetițiile au fost îndelungi și de multe ori stăruitoare, survenind după ore întregi petrecute la locul de muncă sau la școală (pentru că sunt și elevi în grup). Au reușit duminică să se ridice la nivelul așteptărilor, intrerpretarea lor fiind răsplătită viguros cu aplauze de către enoriașii aflați în public.
Finalul concertului i-a adus împreună pe fond muzical pe toți cei prezenți, membri ai corului și spectatori, după care colindătorii au fost răsplătiți cu colaci, împlinindu-se astfel tradiția.
Concertul de duminică a Corului „Voievodul” a demonstrat că moștenirea culturală și spirituală a popurului român nu piere și autenticitatea are aceeași aură divină.
Corul „Voievodul” a luat numeroase premii, în decursul anilor, la diverse concursuri de profil și a fost nelipsit de pe scena concertului de colinde organizat de Protopopiatul Botoșani.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Poșta Română a publicat un anunț important în legătură programul de lucru pentru ziua de 24 ianuarie. Astfel, programul Poștei Române de Ziua Unirii Principatelor Române se modifică: Subunitățile poștale din toată țara vor fi închise de vineri, 24 ianuarie 2025, scrie alba24.ro.
Compania Națională „Poșta Română” a anunțat că, pe data de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române – Mica Unire, toate subunitățile poștale din șară, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, vor fi închise. Decizia marchează celebrarea Zilei Unirii Principatelor Române, o sărbătoare legală prevăzută de Codul Muncii, în care nu se lucrează.
Această măsură vine în contextul respectării tradiției de a celebra una dintre cele mai importante zile din istoria României, în care a fost realizată unirea între Moldova și Țara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, la data de 24 ianuarie 1859.
Poșta Română: programul anunțat pentru ziua de 24 ianuarie
Vineri, 24 ianuarie 2025 – toate subunitățile poștale din mediul urban și rural vor fi închise.
Poșta Română transmite că toate punctele poștale din mediul urban și rural vor fi închise în această zi, decizia fiind luată în conformitate cu prevederile Codului Muncii, care stipulează că 24 ianuarie este declarată zi de sărbătoare legală.
Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 10:00, pentru o parte din județul Botoșani.
Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Corlăteni, Mihălășeni, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Concești, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.
În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.
✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!
În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!
Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.
Publicitate
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Originar din orașul Listra din Licaonia (Asia Mică), Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Apostol îl numește în nenumărat rânduri “fiul său”, alteori “fratele său”. În Epistola către Corinteni scrie: “…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit și credincios în Domnul…” (I Cor. IV, 16-17). În Epistola a II-a către Corinteni (I, 1) și în cea către Coloseni (I, 1) îl numește “fratele său”.
În timpul când Sfântul Apostol Pavel a fost pentru prima oară în Listra, Timotei era un copil și neputând să călătorească, Sfântul Apostol Pavel l-a lăsat acasă în grija unor dascăli iscusiți. Dar după câțiva ani, pornind Sfântul Pavel în călătoria a II-a apostolică, adică între ani 49-54, însoțit de Sila, a venit din nou în Listra și l-a luat și pe Timotei cu el la apostolie. Din Listra au trecut în Macedonia (anul 52). Au propovăduit în Filipi, în Tesalonic și Bereea. Timotei a rămas aici ca să întărească pe credincioși în sfânta învățătură. După aceea a fost trimis de Sfântul Pavel la Tesalonic să mângâie și să încurajeze pe cei de acolo. Cea mai târziu s-a întâlnit cu dascălul său în Corint și s-au dus la Ierusalim, apoi la Efesunde au stat mai bine de doi ani.
Cum creștinii din Corint aveau nevoie de ajutor în păstrarea credinței, Timotei a fost trimis la ei. Întâlnindu-se iarăși în Troada, s-au întors în Palestina. De data aceasta, Sfântul Apostol Pavel a fost prins în Cezareea și trimis la Roma. Timotei l-a însoțit și la Roma. După ce Sfântul Ioan Evanghelistul, primul Episcop al Efesului, a fost alungat de împăratul Domitian în insula Patmos, Sfântul Timotei a devenit episcopul Efesului.
La data de 22 ianuarie 97 păgânii din Efes l-au ucis pe Sfântul Apostol Timotei cu pietre, primind astfel cununa muceniciei. În anul 356, sfintele lui moaște au fost duse în Constantinopol de Sfântul Artemie Duxul, din porunca împăratului Constantin, și au fost puse în Biserica “Sfinților Apostoli”, împreună cu ale Sfinților Luca și Andrei.
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a lansat licitația pentru proiectarea și execuția tronsonului de autostradă Târgu Frumos – Târgu Neamț din Autostrada Unirii (A8), care are o lungime de 27 de kilometri. Valoarea proiectului, de aproximativ 6 miliarde de lei (fără TVA), este asigurată prin Programul Transport.
Pentru etapa de proiectare sunt alocate 10 luni, iar pentru cea de execuție a lucrărilor sunt alocate 36 de luni (46 de luni în total).
Pe traseul acestui nou tronson de autostradă vor fi construite: 4 tuneluri cu o lungime totală de 1,7 kilometri și 36 de poduri și pasaje cu o lungime totală de 8,5 kilometri.
“Vor fi construite două noduri rutiere, unul la Târgu Frumos, pe DN28B, și unul la Pașcani, pe DJ208, care vor asigura conexiuni suplimentare cu municipiul Botoșani. Acestea vor completa nodurile rutiere realizate prin sectorul din Autostrada A7, Pașcani – Suceava. Municipiul Botoșani va fi conectat la A7 prin Drumul Expres Botoșani – Suceava (la Salcea), DN29 (la Dumbrăveni), DJ208C (la Roșcani), DJ208I/DJ208 (la Dolhasca)”, a transmis senatorul PSD Doina Federovici.
Cel de-al treilea nod al tronsonului de autostradă Târgu Frumos – Târgu Neamț va fi realizat la Moțca, pe DN28A.
Ofertele pot fi depuse până pe 24 martie.
Publicitate
Senatorul PSD Doina Federovici, a mai adăugat că, de asemenea, a fost desemnat constructorul pentru cel mai greu sector din Autostrada Unirii – Lotul 2 din secțiunea montană: Pipirig – Leghin. Ca și sectorul Leghin – Târgu Neamț, acest lot va fi construit de o asociere condusă de firmele constructorului român Dorinel Umbrărescu.
Asocierea câștigătoare are la dispoziție un an pentru realizarea proiectului tehnic și 36 de luni pentru construirea propriu-zisă a celor 19,3 kilometri de autostradă. Este un sector greu, care necesită realizarea a 7 tuneluri, 46 de poduri, pasaje și viaducte, cel mai lung viaduct având o lungime de 428 de metri. Valoarea contractului se ridică la 2,7 miliarde de lei fără TVA.
Tot UMB va deschide, în luna februarie, primul șantier de pe Autostrada A8, pe sectorul II, Leghin – Târgu Neamț, după ce domnul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a semnat autorizația de construcție. Acest sector de 30 de kilometri va trebui finalizat în următorii doi ani.
Sectorul ardelean al Autostrăzii A8, Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, se află în proiectare, constructorul Nurol Insaat ve Ticaret urmând a începe și el în acest an lucrările de execuție.
Autostrada Unirii A8 va avea o lungime de peste 304 kilometri (de la Târgu Mureş la Ungheni) şi va asigura legătura cu Republica Moldova prin noul pod peste Prut de la Ungheni, care se află în etapa de proiectare, urmând a demara în acest an execuția, a mai adăugat sursa citată.