Connect with us

Eveniment

VIDEO: Regal de colinde la Biserica din Cătămărăști Deal! Concertul Corului „Voievodul”, dirijat de preotul cu glas de înger

Publicat

Publicitate

Duminică, după Sfânta Liturghie, la biserica ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, din Cătămărăști Deal, județul Botoșani, a avut loc concertul de colinde intens așteptat în fiecare an, susținut de corul ,,Voievodul”, îndrumat  de ani de zile de părintele paroh Emanoil-Vasile Crețu. Zeci de botoșăneni au umplut lăcașul de cult încă de dimineață, în așteptarea evenimentului care în fiecare an le picură în suflet dragoste, bucurie și dor de momentul nașterii Pruncului  Sfânt. 

 

Membrii corului au interpretat impecabil și duios colinde tradiționale, unele pe patru voci, reușind să-i facă pe cei prezenți să simtă spiritul sfintei sărbători. Splendidul balans al vocilor, armonia tonurilor, grija pentru fiecare notă dusă până la perfecţiune, așa cum cere insistent conducătorul muzical al corului „Voievodul”, părintele Vasile Crețu, preotul cu glas de înger, au fost ingredientele unui adevărat regal de colinde.

De altfel, în duminici și în sărbători, în timpul Sfintei Liturghii, corul bisericii reușește să creeze un cadru divin unde Dumnezeu coboară în inimile celor prezenți, fiind liantul dintre Sfântul Altar și credincioși.

Concertul a creat o atmosferă de poveste şi emoție, specifică sezonului bucuriei, iubirii și al minunilor, prin colindele alese dintre cele mai vechi și frumoase, găsite în lada de zestre a țăranului român și salvate din negura uitării. Repertoriul a fost ales pe sprânceană, din fondul arhaic de colinde ale poporului nostru.

Pentru creștinii care au participat, concertul a fost un bun prilej de a asculta muzică de calitate, de a intra în atmosfera specifică Sărbătorii Nașterii Mântuitorului. Brăduțul frumos împodobit, ca în fiecare an de altfel, a adus un plus de emoție.

Publicitate

„Nu este un cor de profesioniști. Suntem cinci persoane maxim care cunoaștem note. În schimb, toți ceilalți au o ureche muzicală foarte bine formată și au o inimă foarte mare. EI cântă cu inima și cu sufletul pentru dumenavoastră. Vom susține, așadar, un cocert de cântări, de colinde, în mai multe stiluri. Avem colinde pe patru voci, avem colinde stil priceasnă, avem colinde psaltice, avem colinde populare. Avem colinde cântate la unison, cu ison, avem colinde cântate de soliști. Vom interpreta: O, ce veste minunată, Steaua sus răsare, Colindul ninsorilor, Praznic luminos, Dumnezeu cu Petru Sfânt, Minune prea mare, Legănelul, Iisus în casa noastră, În seara asta vom sta cu Dumnezeu la masă, Colindul tatălui, Triptic, de la maicile de la Durău, Ia, sculați, boieri, sculați, Plugușorul șiîn cele din urmă La mulți ani. Vor fi soliști doamna Larisa Buruiană, Gabriel Musteață și subsemnatul”, a detaliat părintele Vasile Crețu în debutul concertului.

Din culisele unui succes

Aproape 40 de persoane intră în alcătuirea Corului „Voievodul”, dacă punem la socoteală și dirijorul, părintele Vasile Crețu, cel care se face „responsabil” de emoția pe care au trăit-o, duminică, botoșănenii care au aplaudat frenetic după fiecare colind.

Puțini știu că membrii corului nu știu să cânte după note. După prestație, ai fi tentat să crezi că au studii muzicale, dar în această situație sunt doar patru sau cinci persoane. Au însă talent, dragoste de Dumnezeu și recunoștință că le-a fost rânduit un astfel de preot care face inima să vibreze atunci când înalță rugăciuni către Hristos.

Repetițiile au fost îndelungi și de multe ori stăruitoare, survenind după ore întregi petrecute la locul de muncă sau la școală (pentru că sunt și elevi în grup). Au reușit duminică să se ridice la nivelul așteptărilor, intrerpretarea lor fiind răsplătită viguros cu aplauze de către enoriașii aflați în public.

Finalul concertului i-a adus împreună pe fond muzical pe toți cei prezenți, membri ai corului și spectatori, după care colindătorii au fost răsplătiți cu colaci, împlinindu-se astfel tradiția.

Concertul de duminică a Corului „Voievodul” a demonstrat că moștenirea culturală și spirituală a popurului român nu piere și autenticitatea are aceeași aură divină.

Corul „Voievodul” a luat numeroase premii, în decursul anilor, la diverse concursuri de profil și a fost nelipsit de pe scena concertului de colinde organizat de Protopopiatul Botoșani.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Astăzi este ziua lui: Academicianul Leon Dănăilă a împlinit 92 de ani. O viață dedicată neurochirurgiei și cercetării

Publicat

Publicitate

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător și inventator de renume internațional, a împlinit astăzi, 1 iulie, venerabila vârstă de 92 de ani.

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător și inventator, s-a născut la 1 iulie 1933 în Darabani, județul Botoșani. Este considerat unul dintre cei mai importanți neurochirurgi români și o personalitate științifică de prestigiu internațional.

După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958), a lucrat ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958–1960) și la Circumscripția Sanitară din Dărmănești (1960–1961). În 1961 a devenit medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului „Gh. Marinescu” din București.

A obținut titlul de medic specialist neurochirurg în 1966, doctor în medicină în 1972 cu teza „Neurinomul spinal” și medic primar neurochirurg gradul III în 1974. Ulterior, a condus Secția VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În paralel, a absolvit cursurile Facultății de Filozofie – Psihologie din București (1972).

Pentru perfecționare, a studiat neurochirurgia în SUA, la New York (bursă Fulbright, 1980–1981), și a participat la specializări în Budapesta, Delft, Moscova, Edinburgh, Glasgow, Düsseldorf, Paris și Bruxelles. A avut ocazia să colaboreze și să schimbe opinii profesionale cu mari personalități neurochirurgicale din lume.

În 1991 a devenit profesor universitar la Clinica II Neurochirurgie a UMF „Carol Davila” din București, iar în 1992, profesor de psihoneurologie la Universitatea „Titu Maiorescu”.

Publicitate

Aplicând tehnici moderne în sala de operație – inclusiv microscopul operator (1979) și laserul (1984) – a redus dramatic mortalitatea operatorie în cazuri complexe: de la 51% la 4% în neurinoamele de acustic și de la 49% la 4% în anevrismele intracerebrale.

De-a lungul carierei, a realizat peste 27.000 de intervenții chirurgicale, dintre care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul. Printre acestea se numără peste 2.700 de anevrisme intracraniene, peste 300 de malformații arteriovenoase și peste 350 de neurinoame acustice.

Leon Dănăilă deține 18 brevete de inventator și 10 de inovator, este autor a 39 de cărți de specialitate și are 317 lucrări științifice publicate sau comunicate, dintre care 93 în reviste cu circulație internațională. A participat la peste 150 de manifestări științifice naționale și internaționale.

A fost recompensat cu numeroase premii și distincții, inclusiv patru premii ale Academiei Române pentru lucrările „Tratamentul tumorilor cerebrale” (1995), „Apoptoza” (2001), „Atlas of Surgical Pathology of the Brain” (2002) și „Lasers in Neurosurgery” (2003). A primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer (2000) și Comandor (2010), Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2015) și alte distincții naționale și internaționale.

Este membru titular al Academiei Române (din 2004) și al Academiei de Științe Medicale, membru de onoare al AOSR, dar și membru al numeroase societăți științifice internaționale, precum New York Academy of Sciences, European Association of Neurosurgical Sciences și World Federation of Neurosurgical Societies.

Leon Dănăilă este cetățean de onoare al orașelor Darabani, Dorohoi și Botoșani. De asemenea, face parte din comitetele editoriale ale mai multor reviste medicale și este editor-șef al „Romanian Journal of Neurosurgery”.

Citeste mai mult

Bucecea

Avertisment oficial la Bucecea: Apa de la patru izvoare nu mai este potabilă. Primarul Angel Gheorghiu cere populației să nu o consume

Publicat

Publicitate

Primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, a transmis luni un anunț important prin care avertizează populația că apa provenită de la cele patru izvoare publice din oraș nu mai este potabilă și prezintă un risc real pentru sănătate.

„Dragi cetățeni, în urma analizelor de laborator realizate recent de instituții specializate, vă informăm că apa provenită de la cele patru izvoare publice (Izvorul Fântânele, Izvorul de la Gura Leului, Izvorul de la Lupu, Izvorul Elvira) NU mai este potabilă și prezintă un risc real pentru sănătate, în special pentru copii și persoanele cu imunitate scăzută”, a transmis edilul în mesajul public.

Primăria precizează că rezultatele analizelor de laborator au evidențiat prezența unor substanțe peste limitele admise. Cauza principală o reprezintă poluarea excesivă a solului din zonă, generată de activitățile agricole intensive.

„Analizele au evidențiat prezența unor substanțe peste limitele admise, rezultat al unei poluări excesive cauzate de activitățile agricole – în special din cauza folosirii intensive a insecticidelor, îngrășămintelor chimice și altor substanțe parțial toxice care s-au infiltrat în sol și au afectat sursele subterane de apă”, a explicat primarul Angel Gheorghiu.

Din acest motiv, autoritățile locale le cer oamenilor să nu mai folosească apa de la aceste izvoare pentru băut, gătit sau alte utilizări alimentare, până la o nouă informare oficială.

„Vă rugăm să nu mai consumați apa de la aceste izvoare pentru băut, gătit sau alte utilizări alimentare, până la o nouă informare oficială”, se mai arată în apelul transmis populației.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu violent la Mileanca: Un garaj cu tot cu autoturismul din interior și uneltele agricole a fost distrus de flăcări

Publicat

Publicitate

Un incendiu puternic a izbucnit, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Mileanca. Flăcările au cuprins un garaj în care se aflau un autoturism, mai multe bunuri și unelte electrice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă pagubele materiale sunt considerabile.

La fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Detașamentului Dorohoi, sprijiniți de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Darabani și Mileanca. Trei autospeciale de stingere au fost mobilizate pentru a limita extinderea incendiului.

La sosirea echipajelor, garajul ardea în totalitate. Pompierii au acționat rapid pentru a împiedica propagarea flăcărilor către casă și celelalte construcții din curte. În urma incendiului au ars garajul, autoturismul aflat în interior, două drujbe, două motoare electrice, o pompă electrică și patru roți auto.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului este un scurtcircuit la instalația electrică a autoturismului.

Pentru a preveni incendiile auto, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

Publicitate

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Citeste mai mult

Eveniment

Antifrauda rămâne organizată pe structuri regionale. OUG aprobat de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență adoptată luni, ca Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF să-și păstreze actuala structură, cu sedii doar la nivel regional. Astfel, se renunță la planurile de înființare a unor structuri antifraudă județene, care ar fi trebuit să devină operaționale începând cu 1 iulie 2025.

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, măsura a fost luată pentru a păstra o viziune unitară în analiza riscurilor și pentru a evita costuri suplimentare legate de funcționarea unor noi sedii județene și angajarea de personal nou.

Tot prin această ordonanță, a fost amânată până la 1 octombrie 2025 obligativitatea folosirii sistemului RO e-Factura de către institutele culturale străine care activează în România și de agricultorii persoane fizice aflați în regim special. Autoritățile spun că aceste categorii nu pot, în prezent, respecta cerințele tehnice ale sistemului.

Decizia face parte din obiectivele guvernării 2025–2028, care include reorganizarea ANAF pentru a crește eficiența și veniturile bugetare, dar fără a genera cheltuieli administrative suplimentare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending