Duminică, după Sfânta Liturghie, la biserica ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, din Cătămărăști Deal, județul Botoșani, a avut loc concertul de colinde intens așteptat în fiecare an, susținut de corul ,,Voievodul”, îndrumat de ani de zile de părintele paroh Emanoil-Vasile Crețu. Zeci de botoșăneni au umplut lăcașul de cult încă de dimineață, în așteptarea evenimentului care în fiecare an le picură în suflet dragoste, bucurie și dor de momentul nașterii Pruncului Sfânt.
Membrii corului au interpretat impecabil și duios colinde tradiționale, unele pe patru voci, reușind să-i facă pe cei prezenți să simtă spiritul sfintei sărbători. Splendidul balans al vocilor, armonia tonurilor, grija pentru fiecare notă dusă până la perfecţiune, așa cum cere insistent conducătorul muzical al corului „Voievodul”, părintele Vasile Crețu, preotul cu glas de înger, au fost ingredientele unui adevărat regal de colinde.
De altfel, în duminici și în sărbători, în timpul Sfintei Liturghii, corul bisericii reușește să creeze un cadru divin unde Dumnezeu coboară în inimile celor prezenți, fiind liantul dintre Sfântul Altar și credincioși.
Concertul a creat o atmosferă de poveste şi emoție, specifică sezonului bucuriei, iubirii și al minunilor, prin colindele alese dintre cele mai vechi și frumoase, găsite în lada de zestre a țăranului român și salvate din negura uitării. Repertoriul a fost ales pe sprânceană, din fondul arhaic de colinde ale poporului nostru.
Pentru creștinii care au participat, concertul a fost un bun prilej de a asculta muzică de calitate, de a intra în atmosfera specifică Sărbătorii Nașterii Mântuitorului. Brăduțul frumos împodobit, ca în fiecare an de altfel, a adus un plus de emoție.
Publicitate
„Nu este un cor de profesioniști. Suntem cinci persoane maxim care cunoaștem note. În schimb, toți ceilalți au o ureche muzicală foarte bine formată și au o inimă foarte mare. EI cântă cu inima și cu sufletul pentru dumenavoastră. Vom susține, așadar, un cocert de cântări, de colinde, în mai multe stiluri. Avem colinde pe patru voci, avem colinde stil priceasnă, avem colinde psaltice, avem colinde populare. Avem colinde cântate la unison, cu ison, avem colinde cântate de soliști. Vom interpreta: O, ce veste minunată, Steaua sus răsare, Colindul ninsorilor, Praznic luminos, Dumnezeu cu Petru Sfânt, Minune prea mare, Legănelul, Iisus în casa noastră, În seara asta vom sta cu Dumnezeu la masă, Colindul tatălui, Triptic, de la maicile de la Durău, Ia, sculați, boieri, sculați, Plugușorul șiîn cele din urmă La mulți ani. Vor fi soliști doamna Larisa Buruiană, Gabriel Musteață și subsemnatul”, a detaliat părintele Vasile Crețu în debutul concertului.
Din culisele unui succes
Aproape 40 de persoane intră în alcătuirea Corului „Voievodul”, dacă punem la socoteală și dirijorul, părintele Vasile Crețu, cel care se face „responsabil” de emoția pe care au trăit-o, duminică, botoșănenii care au aplaudat frenetic după fiecare colind.
Puțini știu că membrii corului nu știu să cânte după note. După prestație, ai fi tentat să crezi că au studii muzicale, dar în această situație sunt doar patru sau cinci persoane. Au însă talent, dragoste de Dumnezeu și recunoștință că le-a fost rânduit un astfel de preot care face inima să vibreze atunci când înalță rugăciuni către Hristos.
Repetițiile au fost îndelungi și de multe ori stăruitoare, survenind după ore întregi petrecute la locul de muncă sau la școală (pentru că sunt și elevi în grup). Au reușit duminică să se ridice la nivelul așteptărilor, intrerpretarea lor fiind răsplătită viguros cu aplauze de către enoriașii aflați în public.
Finalul concertului i-a adus împreună pe fond muzical pe toți cei prezenți, membri ai corului și spectatori, după care colindătorii au fost răsplătiți cu colaci, împlinindu-se astfel tradiția.
Concertul de duminică a Corului „Voievodul” a demonstrat că moștenirea culturală și spirituală a popurului român nu piere și autenticitatea are aceeași aură divină.
Corul „Voievodul” a luat numeroase premii, în decursul anilor, la diverse concursuri de profil și a fost nelipsit de pe scena concertului de colinde organizat de Protopopiatul Botoșani.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
În perioada 9-11 mai 2025, Societatea de Științe Matematice – Filiala Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani și Școala Gimnazială Nr.17 Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani, organizează a XXIII-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”.
Președinte al concursului este domnul prof. univ. dr. Radu GOLOGAN, președintele Societății de Științe Matematice din România.
Concursul se adresează elevilor din clasele III-XI.
Programul concursului este următorul:
Sosirea participanților: vineri 9 mai, între orele 1400 – 1900 la Hotel Rapsodia.
Desfășurarea concursului: sâmbătă, 9 mai, între orele 900 – 1200, pentru toți elevii din clasele III-XI la Școala Gimnazială Nr. 17 Botoșani;
Elevii vor fi prezenți în săli la ora 845, având asupra lor carnetul de elev sau cartea de identitate;
Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor: sâmbătă, 10 mai, între orele 1700 – 1800.
Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 11 mai, ora 1000, în Aula Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani.
„Educația matematică este un pilon esențial în formarea gândirii critice și a abilităților analitice ale elevilor. Suntem încântați să colaborăm cu Societatea de Științe Matematice pentru a promova excelența în acest domeniu și pentru a le oferi elevilor și profesorilor oportunități valoroase de dezvoltare profesională și competițională. Le doresc mult succes tuturor participanților!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.
În această săptămână, polițiștii Serviciului Rutier Botoșani, împreună cu structurile rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, desfășoară sub egida ROADPOL, acțiunea „TRUCK & BUS”, ce are ca scop prevenirea și combaterea încălcării normelor legale în domeniul transporturilor rutiere publice de mărfuri și persoane.
Astfel, în perioada 5- 11 mai a.c., polițiștii rutieri desfășoară activități specifice pentru verificarea transportatorilor rutieri de mărfuri și persoane, în ceea ce privește existența autorizațiilor și a documentelor necesare și obligatorii a fi deținute la bordul autovehiculelor, respectarea traseului și a graficului de circulație, cu opririle aferente, precum și respectarea perioadelor de conducere și a pauzelor de odihnă impuse de legislația din domeniu.
În cadrul acțiunii, polițiștii verifică și respectarea numărului maxim de locuri pe scaune, prevăzute în certificatul de înmatriculare al vehiculului, precum și identificarea și sancționarea altor încălcări ale normelor de siguranță rutieră.
Miercuri, în intervalul orar 12:00-15:00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, cu sprijinul subunităților de profil au desfășurat activităţi de control si supraveghere a traficului rutier, în zonele de competenţă, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, prin sancționarea abaterilor de la normele rutiere, în special a cauzelor frecvent generatoare de accidente rutiere soldate cu victime omenești.
Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate aproximativ 60 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 18.000 de lei.
Dintre sancțiuni, 12 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, totodată fiind reținute și două permise de conducere.
Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Prăjeni, un autovehicul ce tracta o remorca neînmatriculată, condus de un bărbat, din aceeași localitate.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și punere în circulație a unui vehicul neînmatriculat.