Biserica închinată „Sfântului Mare Mucenic Mina”, din cartierul Tulbureni, de la marginea municipiului Botoșani, s-a îmbrăcat, ieri în haine de sărbătoare, pentru a-și cinsti ocrotitorul. Slujbele religioase specifice hramului a adunat sute de credincioși care au ținut să mulțumească sfântului pentru ajutorul oferit în vremuri de tulburare din viața lor.
Bunica Maria, care este nelipsită de la slujbele săvârșite de părintele Ovidiu Mărgineanu, își amintește că a văzut în decursul anilor multă lume plângând la icoana sfântului, căzând cu fruntea la pământ, oameni copleșiți de pagube și nedreptăți. „Multă lume…tare multă lume. Pe omul bolnav îl doare trupul, dar știți cum plânge un om nedreptățit? Din toată inima, pentru că îl doare sufletul și nu se alină decât la rugăciune. Îmi amintesc de doi tineri care au avut o problemă cu niște mașini, nu știu exact să vă spun. Tare mai plângeau…părintele nostru i-a liniștit și i-a pus la rugăciune. Veneau și ei și se mai rugau și nu a trecut mult și a descoperit Sfântul Mina totul bob numărat. Apăi…au venit aici, au adus veșminte, nu mai știau cum să mulțumească Sfântului Mina. Și de atunci sunt nelipsiți de la slujbe. Să îi vedeți și la Înviere cum vin și stau la slujbă și duminicile”, a rostit bunica Maria.
Și are multe exemple de oameni din tot județul. Acestora, Sfântul Mina nu numai că le-a descoperit paguba, dar le-a înfierbântat inima de dor după Dumnezeu care este minunat întru sfinții Săi.
Sărbătoarea de anul acesta a început, vineri seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de părintele protopop Petru Fercal, arhimandritul Calinic Chirvase, starețul de la Mănăstirea Cosula, ieromonahul Pimen Olaru de la Mănăstirea Popăuți, alături de un sobor de preoți.
La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, starețul Mănăstirii Coșula a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui protopop Petru Fercal, care în câteva cuvinte a pus la sufletul credincioșilor importanța moștenirii duhovnicești lăsate de Sfântul Mare Mucenic Mina.
Publicitate
„Astăzi avem nevoie pentru tinerii noștri, pentru oștenii noștri, pentru lumea întreagă de un astfel de reper care să tragă semnalul de alarmă mai întâi pentru întărirea familiei, mai apoi pentru educația în familie, începând mai întâi cu întărirea și sfințenia sufletului, apoi a trupului și mai apoi a minții. Apoi, țara aceasta are nevoie să fie apărată de bărbați demni, că au murit moșii și strămoșii noștri să ne lase pământul acesta binecuvântat și cu o credință adevărată și, iată, ne trezim acum la atâtea pericole care se abat asupra țării noastre …(…) Jurământul te leagă de țară și de Dumnezeu și îți cere să mori pentru țară. Nu să o trădezi, nu să fii nepăsător. Nu să te vinzi sau să o vinzi. Avem nevoie de oameni cu acel echilibru ca să fie urmași firești ai eroilor noștri, ai înaintașilor noștri care au sfințit pământul țării noastre cu sângele lor și atunci în fața Bunului Dumnezeu va trebui să dă seama cum păstrăm odorul acesta și cum îl transmitem copiilor noștri, pentru că vrem ca toți să fie liberi, nu încătușați. Nu-i totuna leu să mori sau câine înlănțuit! E nevoie de acea demnitate ca pământul acesta să fie bucurie pentru copiii noștri. Ne dorim libertatea, nu sclavia, dar toate astea le putem realiza nu numai cu puterea noastră omenească. Sfântul Mina rămâne pentru noi un reper, un drum care ne îndeamnă să ne unim, să respectăm credința strămoșească, familia, să ne creștem copiii în frica lui Dumnezeu”, a spus în predica sa părintele protopop, printre lacrimi.
La finalul slujbei, părintele Ovidiu Mărgineanu a mulțumit tuturor pentru evlavia la Sfântul Mina.
A doua zi, sărbătoarea a continuat cu Utrenia, Acatistul Sfântului Mina și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Nu a lipsit agapa frățească de la finalul slujbei, unde gospodinele din parohie au împărțit bucate în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina.
Primul hram al bisericii a fost „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. A fost de fapt un schit de mănăstire, iar apoi, în jurul anului 1790, s-a trecut la hramul Sfântului Mina. Proprietățile mănăstirii au fost mari la acea vreme, povestește părintele Ovidiu, restrângându-se la 1800 de mp, actuala curte. Lăcașul sfânt este încărcat de o mare energie spirituală, moștenită din nevoințele călugărilor care s-au ostenit în acest loc.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Sâmbătă, 22 februarie 2025, va avea loc meciul de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Universitatea Craiova. Partida, contând pentru etapa a XXVIII-a a Superligii României, se va desfășura pe stadionul municipal din Botoșani și va începe la ora 18.00.
Pentru menținerea ordinii și siguranței publice, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău si Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor forma un dispozitiv integrat, acționând alături de celelalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne. Scopul principal este asigurarea unui climat de securitate optim atât în zona stadionului, cât și pe traseele de deplasare ale suporterilor.
Pentru prevenirea introducerii în stadion a materialelor pirotehnice și a altor obiecte interzise conform legislației în vigoare, se vor aplica măsuri suplimentare de control al autovehiculelor care intră în incinta arenei sportive. De asemenea, spectatorii vor fi supuși unui control corporal preventiv înainte de accesul pe stadion, care va fi permis începând cu ora 16:00.
Recomandăm tuturor celor care doresc să asiste la meci să se prezinte din timp la porțile de acces pentru a evita aglomerația și pentru a facilita intrarea tuturor spectatorilor înainte de startul partidei.
Recomandări pentru spectatori:
Pentru evitarea incidentelor, jandarmii transmit următoarele recomandări:
* Colaborați cu forțele de ordine pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerațiilor la accesul în stadion.
* Evitați implicarea în incidente care pot perturba ordinea și liniștea publică și delimitați-vă de orice formă de violență. Orice încălcare a legii va fi sancționată ferm de către forțele de ordine.
Pentru a preveni situațiile neplăcute, reamintim că:
* Este interzis accesul în stadion cu obiecte pirotehnice și orice tip de recipient cu capac.
* Este interzisă afișarea de inscripții care instigă la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, la discriminare ori violență.
* Spectatorii nu au voie să staționeze pe coronamentul arenei sportive sau pe scările de acces către scaune, pentru a nu bloca intervenția pompierilor în caz de urgență.
* Este strict interzisă pătrunderea spectatorilor pe terenul de joc, atât în timpul partidei, cât și după finalul acesteia.
Prevederi legale și sancțiuni:
Recomandăm tuturor participanților să adopte un comportament civilizat și să respecte legislația în vigoare. În acest sens, reamintim câteva dintre prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței la competițiile sportive:
Art. 20 – Spectatorilor le este interzis:
* m) să comită acte sau gesturi obscene, să adreseze injurii, expresii jignitoare ori amenințări cu violență la adresa altor spectatori, oficiali, jucători sau bunurile acestora;
* n) să profereze injurii, expresii jignitoare sau vulgare la adresa forțelor de ordine sau a personalului de securitate.
Conform art. 22 din Legea nr. 4/2008, aceste fapte constituie contravenții dacă nu au produs vătămări corporale sau pagube materiale. Sancțiunile sunt:
* Amendă între 150 și 400 lei sau 70-120 ore de muncă în folosul comunității.
* Pentru amenințarea forțelor de ordine (art. 20, lit. o), amenda este între 250 și 750 lei, iar sancțiunea complementară prevede 100-150 ore de muncă în folosul comunității și interzicerea accesului la competițiile sportive timp de 6 luni.
Forțele de ordine asigură condițiile necesare pentru desfășurarea meciului în siguranță, protejând toți participanții și persoanele aflate în spațiul public, atât înainte de startul partidei, cât și după finalul acesteia.
Care este suma maximă de bani cash cu care poți cumpăra o mașină: În România, legislația privind plățile în numerar este strict reglementată pentru a combate evaziunea fiscală și a încuraja utilizarea mijloacelor electronice de plată, scrie alba24.ro.
Achiziționarea unui autoturism cu numerar este supusă unor plafoane specifice, care variază în funcție de statutul vânzătorului și al cumpărătorului.
Achiziția de la o persoană juridică (dealership sau firmă)
Conform Legii nr. 70/2015, actualizată prin OUG nr. 15/2023, plățile în numerar între persoane fizice și persoane juridice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei per persoană. Adică 2.000 de euro.
Aceasta înseamnă că, dacă intenționați să cumpărați un autoturism de la un dealer auto sau o companie, suma maximă pe care o puteți plăti în numerar într-o singură zi este de 10.000 lei.
Pentru sumele care depășesc acest plafon, este obligatorie utilizarea instrumentelor de plată fără numerar, precum transferurile bancare, precizează ANAF.
Care este suma maximă de bani cash cu care poți cumpăra o mașină: achiziția de la o persoană fizică
În cazul tranzacțiilor între două persoane fizice, legislația permite plăți în numerar până la un plafon de 50.000 lei pe zi.
Publicitate
Astfel, dacă achiziționați un autoturism de la un alt particular, puteți efectua plata în numerar până la această sumă.
Pentru orice sumă care depășește 50.000 lei, diferența trebuie achitată prin mijloace de plată fără numerar.
Aspecte importante de reținut
Fragmentarea plăților: Este interzisă divizarea unei sume mai mari în plăți mai mici pentru a evita respectarea plafoanelor legale. De exemplu, nu puteți efectua mai multe plăți de 10.000 lei în zile consecutive către o persoană juridică pentru a achita o datorie totală mai mare.
Documentarea tranzacției: Indiferent de modalitatea de plată, este esențial să documentați corespunzător tranzacția printr-un contract de vânzare-cumpărare și, dacă este cazul, să înregistrați vehiculul la autoritățile competente.
Sancțiuni: Nerespectarea plafoanelor legale pentru plățile în numerar poate atrage sancțiuni atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător.
În concluzie, dacă doriți să achiziționați un autoturism în România și să efectuați plata în numerar, trebuie să respectați plafoanele menționate: până la 10.000 lei pentru tranzacțiile cu persoane juridice și până la 50.000 lei pentru tranzacțiile între persoane fizice.
Pentru sumele care depășesc aceste limite, este necesară utilizarea mijloacelor de plată electronice.
O ambulanță a fost implicată, vineri seară, într-un accident rutier în municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).
Potrivit acestora, autospeciala sanitară a intrat în coliziune cu un autoturism.
‘Au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare, și două ambulanțe SMURD (Echipaj de prim-ajutor și Terapia intensivă mobilă), cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean’, precizează ISU.
În eveniment au fost implicate patru persoane, dar acestea nu au necesitat transportul la spital. AGERPRES
În România, există mai multe opțiuni pentru cei care doresc să se pensioneze mai devreme, însă nu toți românii pot beneficia de aceleași condiții. Unele persoane pot ieși la pensie fără penalizări, în timp ce altele trebuie să își cumpere ani suplimentari de vechime pentru a se încadra în cerințele necesare pensionării. În 2025, legea prevede mai multe posibilități pentru cei care vor să își completeze stagiul de cotizare, însă acest proces nu vine fără costuri, informează playtech.ro.
Reducerea vârstei de pensionare pentru cei cu stagiu complet
Românii care au contribuit la sistemul public de pensii timp de 40 de ani pot ieși la pensie cu 5 ani mai devreme față de vârsta standard, fără a fi penalizați.Aceștia nu vor avea nicio diminuare a pensiei, iar perioada de studii universitare sau de serviciu militar poate fi luată în calcul la vechimea în muncă.
Vârsta la care femeile pot ieşi la pensie dacă au stat în concediu pentru creşterea copilului. Ce scrie în lege exact
Diferențele dintre pensii și venituri în Europa: cum se compară România cu restul țărilor
Acest lucru oferă o mare flexibilitate celor care doresc să se bucure de pensie mai devreme, fără a suporta scăderi semnificative ale venitului lunar.
Boala incurabilă de care suferă Cosmina Păsărin. De asta are mereu la ea acest obiect: „Nu o să scap niciodată”
Mulți români se gândesc la pensionare mai devreme, în special după vârsta de 55 de ani, când unii își reevaluează opțiunile pentru un trai mai liniștit.
Pensionarea anticipată și penalitățile pentru stagiul incomplet
Publicitate
Pe de altă parte, românii care nu au realizat stagiul complet de cotizare, între 35 și 40 de ani, pot beneficia de pensie anticipată. Totuși, aceștia vor înregistra o pensie mai mică, întrucât se aplică o penalizare.
Dacă o persoană își începe pensia la 60 de ani, iar stagiul de cotizare este de 35 de ani, penalitatea poate ajunge până la 24%. Totuși, aceasta a scăzut față de 35%, cât era în trecut, iar penalizarea se reduce pe măsură ce persoana se apropie de vârsta standard de pensionare de 65 de ani.
În cazul mamelor, există reduceri pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 14 ani, iar în anumite domenii de activitate, cum ar fi industria de apărare sau pentru sudori, există reduceri semnificative ale vârstei de pensionare.
Ce pot face cei care nu au vechimea necesară
Pentru cei care nu au vechimea necesară, există opțiunea de a cumpăra ani suplimentari de vechime. În 2025, costul unei luni de vechime este de aproximativ 1.000 de lei, iar pentru un an întreg, suma ajunge la peste 11.000 de lei.
De asemenea, este important de menționat că persoanele care aleg să își cumpere ani de vechime nu vor beneficia de pensionare anticipată pe baza acestor contribuții. Până la șase ani pot fi cumpărați, iar plata acestora se poate face în mai multe tranșe.
Așadar, opțiunile pentru pensionare mai devreme sunt diverse, iar românii au posibilitatea să își regleze stagiul de cotizare, inclusiv prin achiziționarea de ani suplimentari. Totuși, acest lucru vine cu costuri, iar fiecare persoană trebuie să facă un calcul atent înainte de a lua o decizie.