Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Protopopul Petru Fercal, la hramul Bisericii „Sfântul Mina” din Tulbureni: „Va trebui să dăm seama în fața lui Dumnezeu”

Publicat

Publicitate

Biserica închinată „Sfântului Mare Mucenic Mina”, din cartierul Tulbureni, de la marginea municipiului Botoșani, s-a îmbrăcat, ieri în haine de sărbătoare, pentru a-și cinsti ocrotitorul. Slujbele religioase specifice hramului a adunat sute de credincioși care au ținut să mulțumească sfântului pentru ajutorul oferit în vremuri de tulburare din viața lor.

Bunica Maria, care este nelipsită de la slujbele săvârșite de părintele Ovidiu Mărgineanu, își amintește că a văzut în decursul anilor multă lume plângând la icoana sfântului, căzând cu fruntea la pământ, oameni copleșiți de pagube și nedreptăți. „Multă lume…tare multă lume. Pe omul bolnav îl doare trupul, dar știți cum plânge un om nedreptățit? Din toată inima, pentru că îl doare sufletul și nu se alină decât la rugăciune. Îmi amintesc de doi tineri care au avut o problemă cu niște mașini, nu știu exact să vă spun. Tare mai plângeau…părintele nostru i-a liniștit și i-a pus la rugăciune. Veneau și ei și se mai rugau și nu a trecut mult și a descoperit Sfântul Mina totul bob numărat. Apăi…au venit aici, au adus veșminte, nu mai știau cum să mulțumească Sfântului Mina. Și de atunci sunt nelipsiți de la slujbe. Să îi vedeți și la Înviere cum vin și stau la slujbă și duminicile”, a rostit bunica Maria.

Și are multe exemple de oameni din tot județul. Acestora, Sfântul Mina nu numai că le-a descoperit paguba, dar le-a înfierbântat inima de dor după Dumnezeu care este minunat întru sfinții Săi.

Publicitate

Sărbătoarea de anul acesta a început, vineri seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de părintele protopop Petru Fercal, arhimandritul Calinic Chirvase, starețul de la Mănăstirea Cosula, ieromonahul Pimen Olaru de la Mănăstirea Popăuți, alături de un sobor de preoți.

La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, starețul Mănăstirii Coșula a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui protopop Petru Fercal, care în câteva cuvinte a pus la sufletul credincioșilor importanța moștenirii duhovnicești lăsate de Sfântul Mare Mucenic Mina.

Publicitate

„Astăzi avem nevoie pentru tinerii noștri, pentru oștenii noștri, pentru lumea întreagă de un astfel de reper care să tragă semnalul de alarmă mai întâi pentru întărirea familiei, mai apoi pentru educația în familie, începând mai întâi cu întărirea și sfințenia sufletului, apoi a trupului și mai apoi a minții. Apoi, țara aceasta are nevoie să fie apărată de bărbați demni, că au murit moșii și strămoșii noștri să ne lase pământul acesta binecuvântat  și cu o credință adevărată și, iată, ne trezim acum la atâtea pericole care se abat asupra țării noastre …(…) Jurământul te leagă de țară și de Dumnezeu și îți cere să mori pentru țară. Nu să o trădezi, nu să fii nepăsător. Nu să te vinzi sau să o vinzi. Avem nevoie de oameni cu acel echilibru ca să fie urmași firești ai eroilor noștri, ai înaintașilor noștri care au sfințit pământul țării noastre cu sângele lor și atunci în fața Bunului Dumnezeu va trebui să dă seama cum păstrăm odorul acesta și cum îl transmitem copiilor noștri, pentru că vrem ca toți să fie liberi, nu încătușați. Nu-i totuna leu să mori sau câine înlănțuit! E nevoie de acea demnitate ca pământul acesta să fie bucurie pentru copiii noștri. Ne dorim libertatea, nu sclavia, dar toate astea le putem realiza nu numai cu puterea noastră omenească. Sfântul  Mina rămâne pentru noi un reper, un drum care ne îndeamnă să ne unim, să respectăm credința strămoșească, familia, să ne creștem copiii în frica lui Dumnezeu”, a  spus în predica sa părintele protopop, printre lacrimi.

La finalul slujbei, părintele Ovidiu Mărgineanu a mulțumit tuturor pentru evlavia la Sfântul Mina.

A doua zi, sărbătoarea a continuat cu Utrenia, Acatistul Sfântului Mina și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Nu a lipsit agapa frățească de la finalul slujbei, unde gospodinele din parohie au împărțit bucate în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina.

Publicitate

 

Primul hram al bisericii a fost „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. A fost de fapt un schit de mănăstire, iar apoi, în jurul anului 1790, s-a trecut la hramul Sfântului Mina. Proprietățile mănăstirii au fost mari la acea vreme, povestește părintele Ovidiu, restrângându-se la 1800 de mp, actuala curte. Lăcașul sfânt este încărcat de o mare energie spirituală, moștenită din nevoințele călugărilor care s-au ostenit în acest loc.

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A fost zi de doliu și la Biserica „Sfânta Ecaterina” din Botoșani. Zeci de credincioși prezenți la Denia Prohodului Domnului

Publicat

Publicitate

A fost zi de doliu și la Biserica „Sfânta Ecaterina” din cartierul ANL Bucovina, municipiul Botoșani, credincioșii tânguindu-se la cântarea Prohodului Domnului, asemenea ortodocșilor din lumea întreagă în VINEREA MARE sau „vinerea seacă” cum o numesc oamenii din popor. Cu haine cernite, cu lumânări aprinse, mulți dintre ei cu lacrimile șiroind, zeci credincioși au înconjurat biserica în cântări sfâșietoare, într-o procesiune care prefigurează înmormântarea Mântuitorului.

Ziua a început cu slujba Vecerniei din Vinerea Patimilor, numită și Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf, care se săvârșește în cursul dimineții din Vinerea Mare. Aici are loc procesiunea scoaterii din sfântul altar a sfântului Epitaf, care este aşezat în mijlocul bisericii.

Sfântul Epitaf, numit şi Sfântul Aer, este o pânză de in sau de mătase, pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. În cadrul acestei slujbe, preoții și credincioșii vor purta în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului nostru Iisus Hristos. După încheierea pro­ce­siu­nii, Sfân­tul Epi­taf este dus în Sfân­tul Altar, fiind aşe­zat pe Sfântă Masă unde va rămâne în toată peri­oada pas­cală – până în aju­nul săr­bă­to­rii Înălţă­rii Dom­nu­lui, când este aşe­zat la locul său, în biserică, se arată în „Învățătura de credință ortodoxă”.

Publicitate

Seara, la ora 18.00, credincioșii au umplut biserica la Denia Prohodului Domnului. După intonarea celor trei stări ale Prohodului, au înconjurat biserica cu Sfântul Epitaf, după care la întoarcerea în sfântul lăcaș au plecat genunchii la citirea pericopei evanghelice. Slujba s-a încheiat cu cuvântul de învățătură al părintelui paroh Liviu Florariu, care a scos în evidență frumusețea cântărilor de la Prohodul Domnului. „Sunt cântări de o frumusețe aparte. Parcă îți încălzesc inima, parcă te gândești cum Domnul s-a răstignit pe cruce, a răbdat pentru noi, oamenii, iar acum se coboară cu trupul în mormânt”, a spus în cuvântul său părintele Liviu (VIDEO integral în articol) .

Prohodul este ultima slujbă a Deniilor şi poate cea mai înălțătoare. Peste o zi credincioșii se vor întâlni din nou și starea de tristețe va dispărea, preschimbându-se în Bucuria Învierii când vor auzi salutul pascal: „Hristos a înviat!”.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Un bărbat din Ungureni era să dea foc la casă. Intervenția pompierilor a limitat proporțiile incendiului violent

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici. Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ajuns pe furaje. În scurt timp, flăcările au cuprins întregul depozit. Soția proprietarului a sunat după ajutor la pompieri, îngrijorată că incendiul s-ar putea extinde la casa, aflată la mai puțin de zece metri de depozitul de furaje.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ungureni, cu două buldoexcavatoare. Aceștia au constat că ardeau aproximativ 1500 de baloți de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de patru ore. Au ars aproximativ 70 de tone de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Au fost protejate de foc mai multe construcții din gospodărie.

Informare preventivă

Publicitate

Utilizarea aparatelor de sudură sau de tăiere a metalelor fără luarea măsurilor necesare pentru prevenirea incendiilor poate fi foarte periculoasă. Scânteile mecanice provenite de la astfel de aparate pot aprinde materialele combustibile din apropiere, iar flăcările se pot extinde în timp scurt.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii reamintesc cetățenilor că efectuarea lucrărilor de sudare, tăiere, lipire sau a altor asemenea operaţiuni, care prezintă pericol de incendiu, se poate executa în siguranță numai după ce s-au luat măsuri pentru îndepărtarea sau protejarea materialelor combustibile.

De asemenea, în locurile în care se desfășoară astfel de activități trebuie să fie asigurate mijloace de limitare şi de stingere a incendiilor.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Tânără rănită, dusă cu ajutorul pompierilor la ambulanță

Publicat

Publicitate

O tânără, în vârstă de 25 de ani, din localitatea Cătămărăști Deal, rănită după ce a căzut de pe bicicletă, a avut nevoie de ajutorul pompierilor militari pentru a ajunge la ambulanță. Evenimentul a avut loc în pădurea Ipotești, într-o zonă greu accesibilă dintre Lacul cu Nuferi și Observator, în această după-amiază.

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat sprijinul pompierilor.

Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o șenilata a ajuns, în cel mai scurt timp, la tânăra rănită și a adus-o, în siguranță, la ambulanța SAJ. Ulterior, pacienta a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Publicitate

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani

Publicat

Publicitate

Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani.
Ioan Butnaru a vorbit despre candidatura sa pentru un nou mandat de primar al acestei comune, dar și despre investițiile care se fac în această zonă din Nordul României prin Programul Național de Reconstrucție și Dezvoltare (PNRR), Programul Național „Anghel Saligny”, proiectele care se desfășoară prin AFM, PIM, POR sau cu bani de la Compania Națională de Dezvoltare. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending