Biserica închinată „Sfântului Mare Mucenic Mina”, din cartierul Tulbureni, de la marginea municipiului Botoșani, s-a îmbrăcat, ieri în haine de sărbătoare, pentru a-și cinsti ocrotitorul. Slujbele religioase specifice hramului a adunat sute de credincioși care au ținut să mulțumească sfântului pentru ajutorul oferit în vremuri de tulburare din viața lor.
Bunica Maria, care este nelipsită de la slujbele săvârșite de părintele Ovidiu Mărgineanu, își amintește că a văzut în decursul anilor multă lume plângând la icoana sfântului, căzând cu fruntea la pământ, oameni copleșiți de pagube și nedreptăți. „Multă lume…tare multă lume. Pe omul bolnav îl doare trupul, dar știți cum plânge un om nedreptățit? Din toată inima, pentru că îl doare sufletul și nu se alină decât la rugăciune. Îmi amintesc de doi tineri care au avut o problemă cu niște mașini, nu știu exact să vă spun. Tare mai plângeau…părintele nostru i-a liniștit și i-a pus la rugăciune. Veneau și ei și se mai rugau și nu a trecut mult și a descoperit Sfântul Mina totul bob numărat. Apăi…au venit aici, au adus veșminte, nu mai știau cum să mulțumească Sfântului Mina. Și de atunci sunt nelipsiți de la slujbe. Să îi vedeți și la Înviere cum vin și stau la slujbă și duminicile”, a rostit bunica Maria.
Și are multe exemple de oameni din tot județul. Acestora, Sfântul Mina nu numai că le-a descoperit paguba, dar le-a înfierbântat inima de dor după Dumnezeu care este minunat întru sfinții Săi.
Sărbătoarea de anul acesta a început, vineri seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de părintele protopop Petru Fercal, arhimandritul Calinic Chirvase, starețul de la Mănăstirea Cosula, ieromonahul Pimen Olaru de la Mănăstirea Popăuți, alături de un sobor de preoți.
La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, starețul Mănăstirii Coșula a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui protopop Petru Fercal, care în câteva cuvinte a pus la sufletul credincioșilor importanța moștenirii duhovnicești lăsate de Sfântul Mare Mucenic Mina.
Publicitate
„Astăzi avem nevoie pentru tinerii noștri, pentru oștenii noștri, pentru lumea întreagă de un astfel de reper care să tragă semnalul de alarmă mai întâi pentru întărirea familiei, mai apoi pentru educația în familie, începând mai întâi cu întărirea și sfințenia sufletului, apoi a trupului și mai apoi a minții. Apoi, țara aceasta are nevoie să fie apărată de bărbați demni, că au murit moșii și strămoșii noștri să ne lase pământul acesta binecuvântat și cu o credință adevărată și, iată, ne trezim acum la atâtea pericole care se abat asupra țării noastre …(…) Jurământul te leagă de țară și de Dumnezeu și îți cere să mori pentru țară. Nu să o trădezi, nu să fii nepăsător. Nu să te vinzi sau să o vinzi. Avem nevoie de oameni cu acel echilibru ca să fie urmași firești ai eroilor noștri, ai înaintașilor noștri care au sfințit pământul țării noastre cu sângele lor și atunci în fața Bunului Dumnezeu va trebui să dă seama cum păstrăm odorul acesta și cum îl transmitem copiilor noștri, pentru că vrem ca toți să fie liberi, nu încătușați. Nu-i totuna leu să mori sau câine înlănțuit! E nevoie de acea demnitate ca pământul acesta să fie bucurie pentru copiii noștri. Ne dorim libertatea, nu sclavia, dar toate astea le putem realiza nu numai cu puterea noastră omenească. Sfântul Mina rămâne pentru noi un reper, un drum care ne îndeamnă să ne unim, să respectăm credința strămoșească, familia, să ne creștem copiii în frica lui Dumnezeu”, a spus în predica sa părintele protopop, printre lacrimi.
La finalul slujbei, părintele Ovidiu Mărgineanu a mulțumit tuturor pentru evlavia la Sfântul Mina.
A doua zi, sărbătoarea a continuat cu Utrenia, Acatistul Sfântului Mina și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Nu a lipsit agapa frățească de la finalul slujbei, unde gospodinele din parohie au împărțit bucate în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina.
Primul hram al bisericii a fost „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. A fost de fapt un schit de mănăstire, iar apoi, în jurul anului 1790, s-a trecut la hramul Sfântului Mina. Proprietățile mănăstirii au fost mari la acea vreme, povestește părintele Ovidiu, restrângându-se la 1800 de mp, actuala curte. Lăcașul sfânt este încărcat de o mare energie spirituală, moștenită din nevoințele călugărilor care s-au ostenit în acest loc.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani (FJTB), prin Consiliul de Conducere, convoacă Adunarea Generală a Asociațiilor, în conformitate cu art. 9 alin. (1) din Regulamentul Intern de Organizare și Funcționare al FJTB. Ședința ordinară va avea loc joi, 17 aprilie 2025, la ora 18:00, la Casa Tineretului din Municipiul Botoșani, Bd. M. Eminescu nr. 48.
Ordinea de zi:
Aprobarea situațiilor financiar-contabile pentru anul 2024, în vederea depunerii acestora la ANAF.
Diverse.
În cazul în care nu se întrunește cvorumul necesar, Adunarea Generală va fi reconvocată în aceeași zi, la ora 18:30, în conformitate cu art. 9 alin. (3) din Regulamentul Intern de Organizare și Funcționare al FJTB.
Despre Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani (FJTB)
Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani (FJTB) este o organizație de și pentru tineret, care are ca scop principal susținerea, dezvoltarea și promovarea inițiativelor tinerilor din județul Botoșani. Activitatea FJTB se desfășoară în conformitate cu Legea nr. 146/2002 privind fundațiile județene pentru tineret și a municipiului București și are ca obiective principale:
-Crearea și susținerea unor programe educaționale, culturale și de voluntariat pentru tineri;
-Sprijinirea și dezvoltarea organizațiilor de tineret din județul Botoșani;
-Administrarea și valorificarea patrimoniului destinat activităților de tineret, inclusiv Casa Tineretului din Botoșani;
-Promovarea participării active a tinerilor în viața comunității locale și în procesele de luare a deciziilor.
Publicitate
Prin proiectele și inițiativele sale, FJTB contribuie la dezvoltarea unui mediu favorabil pentru implicarea tinerilor și creșterea impactului acestora asupra societății.
Botoșaniul, cunoscut drept un adevărat „oraș al geniilor” găzduiește cea de-a 75 ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică, pentru nivelul liceal. Participă sute de elevi din toată țara, inclusiv olimpici de top. Este una dintre cele mai puternice ediții din istoria olimpiadei, scrie ADEVĂRUL.
Anul acesta Olimpiada Națională de Matematică, regina concursurilor școlare la științe exacte, a fost organizată în municipiul Botoșani. Alegerea organizării celei de-a 75 a ediție a competiției, în nordul extrem al Moldovei, este un tribut adus Botoșaniului considerat un adevărat leagăn al geniilor României.
În județul nord-moldav s-au născut printre alții și Octav Onicescu, Dimitrie Pompeiu și Simion Sanielevici, matematici de top, adevărate legende și deschizători de drumuri în lumea științifică. Prima probă a avut loc pe 2 aprilie, dar olimpiada se va prelungi până pe 6 aprilie. Participă sute de elevi din toată țara, de nivel liceal.
„Este ocazia de a arăta ceea ce poate Botoșaniul cu adevărat”
Această ediție organizată în municipiul Botoșani cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, a Primăriei Botoșani, a Consiliului Județean Botoșani dar și a Societății Științifice Matematice din România reunește 365 de elevi din clasele IX-XIII din toată țara.
Inclusiv olimpici de top care s-au făcut remarcați și la edițiile anterioare. În plus, în orașul nord-moldav sunt prezenți și 64 de profesori din comisia centrală, dar și 47 de profesori însoțitori. Ca să nu mai vorbim de sutele de părinți veniți să-și susțină copiii. Pentru șase zile, Botoșaniul a devenit capitala matematicii în România. Reprezentanții Inspectoratului Școlar spun că această ediție istorică a Olimpiadei a fost organizată la Botoșani datorită faimei de care se bucură județul în lumea matematicii românești. Inclusiv prin rezultatele excepționale dobândite, anual, de elevii botoșăneni la concursurile naționale de profil.
Publicitate
„Am fost aleși datorită rezultatelor obținute de-a lungul anilor de elevi dar și fiindcă s-a dorit ca cea de-a 75 a ediție să fie organizată într-un centru cultural al țării, orașul geniilor. Este o chestiune importantă fiindcă astfel vorm avea ocazia să ne confirmăm renumele, dar și ocazia perfectă de a arăta ce poate Botoșaniul cu adevărat”, precizează Sebastian Mihalache, inspector școlar de matematică la Botoșani.
În plus, Botoșaniul este cunoscut în toată țara și pentru profesorii săi de matematică, mulți autori de culegeri folosite la nivel național. „Toată țara știe că la Botoșani există această tradiție la matematică și sunt un exemplu pentru ceilalți copii”, mărturisește mama unui olimpic din județul Hunedoara, venită să-și susțină copilul.
Premii speciale și o locație inedită
Această ediție a fost organizată în colaborare cu Societatea de Științe Matematice din România. Prin intermediul acestei societății științifice elevii beneficiază de facilități speciale. Mai precis, cei care vor reuși să obțină premii vor putea intra la facultăți fără examen.
„Parteneriatul constă în elaborarea subiectelor, în resursa umană folosită. În plus, Societatea de Științe Matematice premiază elevii cu diplome și medalii care sunt valabile pentru admiterea la facultate și mulți copii, dintre cei care au premii se bucură de acest avantaj”, precizează Ioan Ciobănașu, președintele filialei Botoșani a Societății Științifice Matematice din România. Pentru organizarea acestui eveniment educațional de top, autoritățile din Botoșani s-au mobilizat și au depus un efort uriaș pentru cazarea, masa elevilor și profesorilor veniți din țară dar și pentru organizarea sălilor de concurs.
Olimpiada de matematică de la Botoșani FOTO Cosmin Zamfirache
În mod inedit, prima probă s-a desfășurat într-o sală uriașă de sport. Este vorba despre Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani, acolo unde suprafața de joc a fost transformată într-o sală de examen, cu bănci individuale dar și toate facilitățile necesare. „Toată lumea a avut grijă de noi aici, să ne fie bine. Proverbiala ospitalitate moldovenească. Până în prezent este foarte bine”, mărturisește și mama unui participant la olimpiadă. „Pentru noi este o onoare că ni s-a dat șansa să organizăm cea de-a 75 a ediție aici la Botoșani. Efortul este extraordinar și ISJ și Consiliul Județean și Primăria și-au adus aportul extraordinar la organizare”, adaugă și profesorul Ioan Ciobănașu.
Subiectele, o provocare pentru olimpici
Această ediție se dovedește a fi una dintre cele mai puternice din istoria competiție. Cel puțin așa o resimt o parte a olimpicilor. Mai ales cei cu mai multe ediții la activ, spun că subiectele au fost mai dificile decât în alți ani. „A fost greu, foarte greu. Nu mă așteptam să fie așa de greu. Cred că subiectele doi și trei au fost cele mai grele”, a precizat una dintre olimpice, la ieșirea din concurs. Un alt elev, din județul Prahova a confirmat, pentru subiectele de la clasa a X a.
Părinții au venit să-și susțină copii FOTO Cosmin Zamfirache
„Destul de dificile. Toate au fost dificile, și problemele de combinatorică și cele de geometrie au fost mai grele față de cele din anii anteriori”, precizează acesta.
Părinții elevilor olimpici spun însă că până și un eșec reprezintă o experiență pozitivă, dacă reușești să înveți ceva din aceasta. „Olimpic la matematică ajungi cu foarte multă perseverență și după fiecare eșec trebuie să știi să te ridici. Nu toți copii au doar succese, trebuie să fie un talent special, o ambiție deosebită, să aibă mentorii potriviți, și nu întotdeauna succesul este garantat. Dacă ai un eșec trebuie să continui, dacă iubești matematica”, adaugă hunedoreanaca venită să-și susțină copilul.
Sfântul Nichita mărturisitorul s-a născut în Cezareea Bitiniei în jurul anului 760. La opt zile după naștere mama sa a murit. Tatăl Filaret, alegând să se retragă la mânăstire l-a încredințat bunicii sale spre creștere. Nichita a fost din fragedă tinerețe un copil duhovnicesc.
A avut și un duhovnic ales, pe pustnicul Ștefan. Acesta, la un moment dat, i-a dat binecuvântarea să meargă la mânăstirea Medikion pe care Sfântul Nichifor o fondase de curând. La șapte ani după intrarea în mânăstire, pentru sporirea sa duhovnicească, egumenul Nichifor a rânduit să fie hirotonit preot de către patriarhul Tarasie al Constantinopolului.
Fiind bolnav, Nichifor l-a asociat la conducerea mânăstirii. După moartea lui Nichifor monahii au decis ca Nichita să le devină egumen, iar sub înțeleapta sa oblăduire mânăstirea a crescut semnificativ ca obște și importanță. În timpul împăratului Leon al V-lea Armeanul, în anul 815, a reînceput prigoana împotriva cinstitorilor sfintelor icoane. Între primele victime a căzut și de acum faimosul egumen Nichita. El a fost aruncat în temnița din Masaleon din Asia Mică.
Fiind chemat de împărat a fost convins prin șiretlicuri să accepte comuniunea cu patriarhul eretic Teodot ce se afla pe scaunul constantinopolitan. Mulți prieteni ai săi, între care aproape sigur și Sfântul Teodor Studitul l-au convins prin epistole de greșeala făcută. Realizând el însuși aceasta, s-a pocăit și mergând din nou înaintea împăratului a mărturisit că a greșit și că păstrează neîntinată învățătura de credință ortodoxă a celui de-al șaptelea Sinod Ecumenic.
Pentru această îndrăzneală a fost iarăși întemnițat și timp de șase ani a suferit torturi cumplite din partea eunucului Antim, un crud persecutor al călugărilor ortodocși. Omorârea împăratului în noaptea de crăciun a anului 820 i-a adus Sfântului Nichita eliberarea. Datorită pocăinței sale nu s-a mai întors la mânăstire, ci și-a continuat viața în austeritate undeva în apropierea Constantinopolului.
A trecut la Domnul pe 3 aprilie în anul 824. Trupul său a fost dus cu mare cinste în mânăstirea Medikion. Sfântul Teodor Studitul l-a elogiat ca mărturisitor și mare apărător al credinței ortodoxe și al cinstirii sfintelor icoane. Viața Sfântului Nichita a fost scrisă de monahul Teostirict, ucenic al său.
Unitatea administrativ-teritorială Dângeni, județul Botoșani organizează în data de 16.04.2025 ora 10:00 licitație publică pentru închirierea pe o durată de 10 ani a unui spațiu care poate fi folosit ca și farmacie cu o suprafață de 45,44 mp la care se mai adaugă o suprafață de 39,55 mp care este folosit ca și spațiu comun.
Documentele necesare se pot ridica de la sediul Primăriei Comunei Dângeni începând cu data de 7.04.2025, costul și condițiile de plată pentru obținerea documentelor potrivit prevederilor OUG nr. 57/2019 este de 50 lei ce se achită la casieria Primăriei.
Ofertele se pot depune la sediul Primăriei începând cu data de 09.04.2025 până pe data de 15.04.2025.
Relațiile suplimentare se pot obține telefonic la: 0742856793 sau la sediul Primăriei.