Connect with us

Eveniment

VIDEO: Protopopul Petru Fercal, la hramul Bisericii „Sfântul Mina” din Tulbureni: „Va trebui să dăm seama în fața lui Dumnezeu”

Publicat

Publicitate

Biserica închinată „Sfântului Mare Mucenic Mina”, din cartierul Tulbureni, de la marginea municipiului Botoșani, s-a îmbrăcat, ieri în haine de sărbătoare, pentru a-și cinsti ocrotitorul. Slujbele religioase specifice hramului a adunat sute de credincioși care au ținut să mulțumească sfântului pentru ajutorul oferit în vremuri de tulburare din viața lor.

Bunica Maria, care este nelipsită de la slujbele săvârșite de părintele Ovidiu Mărgineanu, își amintește că a văzut în decursul anilor multă lume plângând la icoana sfântului, căzând cu fruntea la pământ, oameni copleșiți de pagube și nedreptăți. „Multă lume…tare multă lume. Pe omul bolnav îl doare trupul, dar știți cum plânge un om nedreptățit? Din toată inima, pentru că îl doare sufletul și nu se alină decât la rugăciune. Îmi amintesc de doi tineri care au avut o problemă cu niște mașini, nu știu exact să vă spun. Tare mai plângeau…părintele nostru i-a liniștit și i-a pus la rugăciune. Veneau și ei și se mai rugau și nu a trecut mult și a descoperit Sfântul Mina totul bob numărat. Apăi…au venit aici, au adus veșminte, nu mai știau cum să mulțumească Sfântului Mina. Și de atunci sunt nelipsiți de la slujbe. Să îi vedeți și la Înviere cum vin și stau la slujbă și duminicile”, a rostit bunica Maria.

Și are multe exemple de oameni din tot județul. Acestora, Sfântul Mina nu numai că le-a descoperit paguba, dar le-a înfierbântat inima de dor după Dumnezeu care este minunat întru sfinții Săi.

Sărbătoarea de anul acesta a început, vineri seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de părintele protopop Petru Fercal, arhimandritul Calinic Chirvase, starețul de la Mănăstirea Cosula, ieromonahul Pimen Olaru de la Mănăstirea Popăuți, alături de un sobor de preoți.

La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, starețul Mănăstirii Coșula a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui protopop Petru Fercal, care în câteva cuvinte a pus la sufletul credincioșilor importanța moștenirii duhovnicești lăsate de Sfântul Mare Mucenic Mina.

Publicitate

„Astăzi avem nevoie pentru tinerii noștri, pentru oștenii noștri, pentru lumea întreagă de un astfel de reper care să tragă semnalul de alarmă mai întâi pentru întărirea familiei, mai apoi pentru educația în familie, începând mai întâi cu întărirea și sfințenia sufletului, apoi a trupului și mai apoi a minții. Apoi, țara aceasta are nevoie să fie apărată de bărbați demni, că au murit moșii și strămoșii noștri să ne lase pământul acesta binecuvântat  și cu o credință adevărată și, iată, ne trezim acum la atâtea pericole care se abat asupra țării noastre …(…) Jurământul te leagă de țară și de Dumnezeu și îți cere să mori pentru țară. Nu să o trădezi, nu să fii nepăsător. Nu să te vinzi sau să o vinzi. Avem nevoie de oameni cu acel echilibru ca să fie urmași firești ai eroilor noștri, ai înaintașilor noștri care au sfințit pământul țării noastre cu sângele lor și atunci în fața Bunului Dumnezeu va trebui să dă seama cum păstrăm odorul acesta și cum îl transmitem copiilor noștri, pentru că vrem ca toți să fie liberi, nu încătușați. Nu-i totuna leu să mori sau câine înlănțuit! E nevoie de acea demnitate ca pământul acesta să fie bucurie pentru copiii noștri. Ne dorim libertatea, nu sclavia, dar toate astea le putem realiza nu numai cu puterea noastră omenească. Sfântul  Mina rămâne pentru noi un reper, un drum care ne îndeamnă să ne unim, să respectăm credința strămoșească, familia, să ne creștem copiii în frica lui Dumnezeu”, a  spus în predica sa părintele protopop, printre lacrimi.

La finalul slujbei, părintele Ovidiu Mărgineanu a mulțumit tuturor pentru evlavia la Sfântul Mina.

A doua zi, sărbătoarea a continuat cu Utrenia, Acatistul Sfântului Mina și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Nu a lipsit agapa frățească de la finalul slujbei, unde gospodinele din parohie au împărțit bucate în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina.

 

Primul hram al bisericii a fost „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. A fost de fapt un schit de mănăstire, iar apoi, în jurul anului 1790, s-a trecut la hramul Sfântului Mina. Proprietățile mănăstirii au fost mari la acea vreme, povestește părintele Ovidiu, restrângându-se la 1800 de mp, actuala curte. Lăcașul sfânt este încărcat de o mare energie spirituală, moștenită din nevoințele călugărilor care s-au ostenit în acest loc.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Daruri de la pompieri pentru mai mulți bunici din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sărbătorile de Iarnă se apropie, dar pentru mulți părinți și bunici care locuiesc singuri nu mai au farmec. Fără colindători, fără brad împodobit, masă bogată și oameni dragi alături, doar amintirea Crăciunurilor de altădată, când casa era plină de râsete și lumină, mai încălzesc atmosfera. Deși nu rostesc cu glas tare, toți visează la o vorbă bună sau un gest de omenie care să le aducă aminte nu sunt uitați.

Casele unor bunici din municipiul Dorohoi au prins, astăzi viață. Îmbrăcați în uniforme, care simbolizează nu doar siguranța, ci și speranța, pompierii de la Detașamentul Dorohoi, le-au trecut pragul. Alimentele dăruite au însemnat pentru bătrâni mai mult decât hrană.

„Pentru un om bătrân ca mine, cel mai mare dar nu sunt doar alimentele, ci faptul că cineva și-a amintit de mine. Nu mai sunt singur”, a spus unul dintre bătrânii vizitați.

Pompierii din Dorohoi au adus un strop de bucurie și în casele a două mame care își cresc singure patru, respectiv trei copii.

Aceste povești sunt doar câteva din multele misiuni frumoase realizate de pompieri care, dincolo de intervențiile lor obișnuite, aleg să aducă lumină și căldură în casele celor care au cel mai mult nevoie. Gesturile lor arată că înseamnă mai mult decât cadouri materiale – ele înseamnă umanitate, bunătate și grijă față de cei mai vulnerabili membri ai comunității.

Pompierii nu sunt doar salvatori în situații de urgență; ei sunt, mai presus de toate, oameni cu suflet mare, care, chiar și în cele mai grele momente, găsesc timp să dăruiască speranță.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Corul VOIEVODUL din Parohia Cătămărăști Deal a câștigat Trofeul Festivalului Concurs de Colinde „O, ce veste minunată!”, de la Coșula

Publicat

Publicitate

După o absență de un an, Festivalul Concurs de Colinde „O, ce veste minunată!”, a readus emoția și vibrația bucuriei nașterii Mântuitorului printr-un buchet de colinde tradiționale și religioase oferite de toți cei prezenți pe scena Centrului Cultural din Coșula.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție subordonată Consiliului Județean Botoșani, a căutat toate soluțiile posibile desfășurării acestui festival și printr-o mână de oameni dedicați a reușit să renască și să ducă această tradiție mai departe.

Momente de înălțare spirituală, de rugăciune cântată  au transformat scena în fereastră către trecut, readucându-se în atenție colinde vechi, costume tradiționale autentice, ceea ce ne confirmă conservarea și promovarea valorilor artistice spirituale ale strămoșilor noștri.

Totodată  s-a oferit concurenților și oportunitatea de a interpreta noi creații, ceea ce dă posibilitatea ca tradiția să fie adaptată la vremurile noastre însă fără a-i știrbi autenticitatea.

Centrul Cultural Coșula reprezentat prin domnul Nicolae Șchiopu a fost mai mult decât o gazdă primitoare. Ne-au oferit o parte din sufletele lor generoase creând dintr-o sală de spectacol un cămin cald, un cadru de poveste în care Maica Domnului a putut să renască pe Fiul ei.

O misiune dificilă a avut juriul care a evaluat prestațiile concurenților. Ei au urmărit atât autenticitatea colindelor, căt și calitățile intepretative, corectitudinea lingvistică, dificultatea repertoriului, etc.

Publicitate

Toți participanții au fost felicitați pentru pregătirea temeinică și pentru grija deosebită pe care coordonatorii o implementează copiilor, tinerilor și chiar adulților de a aduce colindul ca pios omagiu celei ce ne-a adus mântuirea prin nașterea Pruncului Iisus.

Trofeul festivalului a fost câștigat de un cor pe 3-4 voci condus de Pr. Emanoil Vasile Crețu din Cătămărăști-Deal. Președinta juriului lect. univ. dr. Gabriela Pepelea a ținut să aprecieze acuratețea, omogenitatea și nuanțele date de corul „Voievodul”  și a evidențiat profesionalismul părintelui în arta dirijatului.

Premiul I  – Grupul  „Sf. Ierarh Nicolae”, Botoșani, coordonator – Gabriel Azamfirei

Premiul I  – Grupul „Flori de mai”, Todirești Iași, coordonator –  Oana Gabriela Damaschin

Premiul al II – lea – Ansamblul folcloric „Brăduleț” , Dorohoi, coordonator – Lavinia Strugariu

Premiul al II – lea – Grupul „Cetinioară din Scobinți” , Scobinți, Iași, coordonator – Mariana Moruzi

Premiul al III – lea – Grupul „Voces Angelicae” Săveni, Botoșani – dirijor Maria Macuc

Premiul a III – lea Corul cadrelor didactice al Liceului Tehnologic „Ștefan cel mare și sfânt”, Vorona, Botoșani, dirijor – Andreea Amaricăi

Premiul special – Grupul de copii al Șc. primare Mănăstireni, Botoșani, coordonator –  Gabriela Zăiceanu

Premiul special – „Pescărușii Suliței”, Sulița, Botoșani, coordonator – Adrian Ursache

După înmânarea premiilor s-a servit masa la Mănăstirea Coșula unde Părintele Stareț, Calinic Chirvase, ne-a pregătit o agapă pentru cei aproximativ 200 de participanți, ne-a ghidat în muzeul care găzduiește o parte din tezaurul care s-a păstrat de pe timpul domnitorului Ștefan cel Mare, cel care a și construit Mănăstirea.

Cu sufletul înduhovnicit, cu bucurie și cu recunoștință s-a încheiat cea de-a XII – a ediție a Festivalului Concurs de Colinde „O, ce veste minunată!” 2024.

(Comunicat de presă)

Citeste mai mult

Eveniment

Ilie Bolojan este noul președinte al Senatului. A obținut 70 de voturi

Publicat

Publicitate

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a fost ales luni, în funcţia de preşedinte al Senatului, informează alba24.ro.

Ilie Bolojan a obţinut 70 de voturi, în timp ce contracandidaţii săi, Mircia Chelaru (AUR) şi Nadia-Cosmina Cerva (SOS România), au întrunit 29 de voturi, respectiv 14 voturi, potrivit Agerpres.

Grupul parlamentar al PSD şi cel al UDMR nu au avut o propunere pentru această funcţie.

De asemenea, nici USR și nici grupul parlamentar POT, nu au propus un candidat pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

Fiecare dintre cei trei candidaţi la şefia Senatului s-a prezentat de la microfonul forului.

Senatorul AUR Mircia Chelaru a dat detalii despre cariera sa militară şi politică, Ilie Bolojan (PNL) a arătat că are experienţă de 20 de ani în administraţie, iar senatoarea SOS România Nadia-Cosmina Cerva a declarat că este avocat.

Publicitate

„Vă mulţumesc pentru acest vot de încredere, nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să fiu preşedintele Senatului României. Nu a fost un obiectiv pentru mine ocuparea acestei funcţii, dar voi face tot ce este posibil ca să reprezint cu demnitate Senatul şi ţara noastră.

Pentru mine cred că sunt importante câteva lucruri din această poziţie şi sper să rezonaţi şi dumneavoastră cu ele.

În primul rând să putem genera legi cât mai bune, cât mai clare, nu legi care sună neapărat bine, dar care creează probleme de obicei, ci legi care rezolvă probleme, legi care creează un context bun pentru ca românii, pentru ca antreprenorii să se dezvolte şi ţara noastră să aibă o direcţie bună în anii următori”, a afirmat Bolojan, citat de G4Media.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident în municipiul Botoșani! Un bărbat de 35 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 35 de ani, a ajuns la spital în urma unui accident rutier, produs pe strada Tudor Vladimirescu, în municipiul Botoșani. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp. În eveniment au fost implicate două autoturisme, în care se aflau doar conducătorii auto.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că persoanele erau ieșite din mașini. Unul dintre șoferi a fost rănit, fiind preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending