Connect with us

Eveniment

VIDEO: Primul hram al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, din Botoșani, cinstit cu emoție de zeci de credincioși. „Părintele Cătălin este un temerar”

Publicat

Publicitate

În contextul socio-economic, care vine cu apanajul ostil al aversiunii față de biserică și de tot ce înseamnă religie, generația de azi are oportunitatea, dar şi cinstea, de a sprijini construirea de noi lăcașuri sfinte, mărturii ale credinței neclintite.

Paradoxal, lăcașurile de cult existente au devenit neîncăpătoare, în dorința creștinilor de a avea un scut de apărare în greutățile care îi copleșesc. Din această nevoie s-a născut în municipiul Botoșani necesitatea construirii de noi biserici. Cu îngăduința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, anul trecut s-a înființat Parohia „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, care s-a desprins din  Parohia „Pacea”, unde trebuia să se facă în acest sens niște pași în funcție de cerinţele şi de numărul credincioşilor.
Ieri, în ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, la Botoșani a avut loc un eveniment istoric pentru parohia nou-înființată. Credincioșii au venit în număr mare pentru a-și arăta evlavia față de sfânta odrăslită de ținutul Moldovei, dar și susținerea față de un preot tânăr care a primit misiunea de a ridica mândrețe de lăcaș de închinăciune închinat Sfintei Teodora. Slujbele rânduite acestei sărbători au fost săvârșite la Biserica „Buna Vestire” din municipiul Botoșani, prin bunăvoința părintelui paroh Dan Afloarei, cel care a oferit găzduire misiunii tânărului preot Cătălin Ailenei.
„Părintele Cătălin este un temerar și trebuie respectat și ajutat. Ce înseamnă temerar sau cutezător…să mergi pe un drum sau să începi o lucrare care este greu de făcut. De aceea temerarii trebuie respectați. Dar are nevoie și de o echipă. Părintele este un temerar pentru că a venit să construiască o biserică în timpuri foarte grele. Și mie mi-a fost greu când am început această biserică. Dar am avut echipă, am avut oameni inimoși, din comitetul parohial doamne deosebite care m-au ajutat, m-au sprijinit. Deci, numai alcătuind o echipă veți avea realizări frumoase. Așa cum spuneam, el a venit să facă biserică. Pentru că nu învățăm în facultate nici să fim juriști, nici să luptăm cu acte, nici să fim ingineri constructori, dar să avem încredere că Dumnezeu ți-i dă la momentul potrivit. Dumneavoastră să aveți încredere că părintele este un om serios, credincios. Nu vă va înșela așteptările! Și dumneavoastră să fiți alături de părintele ca, poate, din această toamnă sau din primăvară să puteți începe lucrările”, a spus părintele Dan Afloarei, parohul Bisericii Buna Vestire.
Și chiar dacă nu are biserică de zid decât în faza de aprobări, părintele Cătălin Ailenei se poate poate mândri cu biserica vie închinată Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla mare cât o catedrală, pentru că la slujba Vecerniei cu Litie de marți seară nu aveai unde să arunci un ac, mulți credincioși fiind nevoiți să stea afară în timpul rugăciunilor. Lângă părintele Cătălin a slujit un sobor de preoți în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, majoritatea de la parohii din municipiul Botoșani. Cântările de la strană au înfrumusețat în chip minunat slujba Vecerniei , răspunsurile fiind oferite de diaconul Adrian Matei, alături de îndrăgitul profesor de la Seminarul Teologic din Botoșani Cezar Grădinaru și mai mulți cântăreți bisericești.

Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult din glasul preoților prezenți în număr mare și a zecilor de credincioși, oferind intensitate slujbei închinate Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.

La final, prin rugăciunea Litiei, părintele protopop Petru Fercal a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public, după care a pus la sufletul credincioșilor un deosebit cuvânt de învățătură, în care a evocat sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihla și a îndemnat pe cei prezenți să urmeze învățăturile Mântuitorului.

„Să încercăm să oferim copiilor noștri, de mici, o învățătură sănătoasă, împletită cu o duhovnicie mântuitoare. Trebuie copiii de mici să învețe bine, să se spovedească la duhovnic, să se împărtășească, pentru că știința fără Dumnezeu nu poate duce la ceva bun, ci duce de multe ori la rătăcire. Numai în umbra Duhului sfânt rămâne cu adevărat înțelepciune. Că știința acestei lumi este nebunie când nu-L ai pe Hristos. Încercăm să mergem mai departe în ascultare de Dumnezeu, de strămoșii noștri, păstrând dragoste de țară cum ne-au învățat voievozii noștri, păstrând dragoste de Biserică cum ne-au învățat ierarhii noștri, păstrând dragostea de familie cum ne-au învățat bunicii și strămoșii noștri, păstrând dragostea față de semeni ajutându-ne unii pe alții și numai așa vom rămâne un popor binecuvântat din care răsar sfinți. Iată, cu ajutorul Celui de Sus am reușit să mai dobândim un loc de biserică, închinată Sfintei Teodora de la Sihla. Este vorba de acel teren de lângă Hotel Premier, unde cu ajutorul lui Dumnezeu părintele Cătălin se nevoiește și acum cu aprobări, cu documentația aproape este pe un drum bun ca să dobândească autorizația ca să construiască acolo o minunată biserică închinată Sfintei Teodora de la Sihla. Să ne rugăm la Dumnezeu și la Sfânta Teodora să-l călăuzească, să dea gând bun tuturor acelora care sunt în măsură să aprobe, să dea curs acestei lucrări frumoase și în felul acesta să mai împodobim orașul nostru cu încă un altar de unde izvorăște lumina lui Hristos și viața cea veșnică”, a spus părintele protopop celor prezenți.

Părintele Cătălin Ailenei, cel care a primit misiunea de a călăuzi sufletele creștinilor din Parohia „Sfânta Teodora de la Sihla” pe drumul mântuirii, a mulțumit tuturor celor care îi acordă sprijin într-un fel sau altul, învestindu-l cu încredere.

„Cei care sunteți prezenți astăzi în sfânta biserică sunteți pentru că aveți evlavie la Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla. Și lucrul acesta mă bucură enorm. Ne dorim ca prin altarul care urmează să fie construit acolo lângă Hotel Premier să o aducem mai aproape pe Sfânta Teodora, o sfântă atât de iubită de noi, mai ales în partea aceasta a țării. Și mă bucur că azi am adus-o pe sfânta mai aproape și este un eveniment istoric, aș putea spune, pentru că este prima slujbă a Vecerniei în sobor așa frumos spre cinstirea Sfintei Teodora de la Sihla. Vreau să mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate. Și când spun toate, El știe la ce mă refer. Vreau să mulțumesc părintelui Dan Afloarei, parohul de la Buna Vestire. Vă mărturisesc că el a fost printre puținii preoți care atunci când am luat această parohie mi-a spus că-mi va oferi tot sprijinul, cât îi stă în putință. Și să știți că este un om înțelept, cu un cuvânt bun. Îi mulțumesc din toată inima pentru tot sprijinul acordat. Mai sunt aici multe persoane cărora vreau să le mulțumesc. Vă mulțumesc și dumneavoastră că dați dovadă de evlavie deosebită față de sfânta”, a spus părintele Cătălin Ailenei, care a descris situația actuală a demersului curajos de a ridica lăcașul de cult de la marginea orașului.

Publicitate

A doua zi, credincioșii botoșăneni au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în sobor.

Se cuvine a face o precizare imperios necesară lămuririi unui aspect important, deslușit din numeroase comentarii primite în mediul online.

Biserica „Buna Vestire” din municipiul Botoșani NU are ca al doilea hram sărbătoarea Sfintei Teoodora de la Sihla, ci doar găzduiește slujbele oficiate de părintele Cătălin Ailenei până când se va ridica pe locul alocat parohiei un paraclis cu acest hram, după care se va construi o mândrețe de biserică, lucru evidențiat de părintele protopop, Petru Fercal, în cuvântul său: „Mulțumim părintelui paroh Dan Afloarei care a făcut un gest atât de minunat, să-l primească pe părintele Cătălin aici, în biserica aceasta, pentru că acolo nu are unde sluji încă. Și aici săvârșește slujbele, cununiile, botezurile, pomenirile, până când se va ridica acolo mai întâi un paraclis, apoi biserica, în ajutorul creștinilor pentru că acolo, în zona aceea este nevoie de o biserică”.

***

De aici încolo, se cere dragoste faţă de Dumnezeu și multă osteneală. Părintele Cătălin Ailenei a primit misiunea divină de a păstori sufletele credincioșilor din noua parohie, ocrotită de o sfântă foarte iubită de credincioșii botoșăneni. Unele voci vorbesc chiar despre o datorie istorică faţă de înaintaşii noştri care, în vremuri de încercare, au reuşit să ridice atâtea ctitorii.  Dar pe lângă biserica vie, alcătuită din enoriași, este nevoie și de construcție de zid și aici începe jertfa. Botoșănenii sunt chemați să fie ctitori. Biserica însăşi a rânduit o cinste aparte ctitorului – care poate fi individual ori colectiv. Întâi, prin zugrăvirea pe un spațiu consacrat, în pronaos, apoi printr-o ectenie rostită la Sf. Liturghie: „Încă ne rugăm pentru fericiţii şi pururea pomeniţii ctitori ai sfânt lăcaşului acestuia…”. Ctitorii sunt pomeniți la fiecare Sf. Liturghie. Fiind pomeniţi în biserică, sunt implicit pomeniţi în Împărăţia Cerurilor. Astfel au parte de lumină veșnică.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cod galben de ceaţă în nordul Moldovei dar și în Muntenia şi Ardeal

Publicat

Publicitate

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ceaţă valabilă duminică dimineaţă în mai multe judeţe din Moldova, Muntenia şi Ardeal.

Potrivit avertizării este vorba despre ceaţă ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m şi izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcţie de condiţiile locale, formarea gheţuşului sau chiciurei.

Codul de Ceaţă este valabil în judeţele Botoşani şi Iaşi, dar şi în zona joasă a judeţului Suceava.

Avertizarea cod galben este valabilă duminică, până la ora 10.00.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții paisprezecemii de prunci uciși de Irod

Publicat

Publicitate

Din Scriptura aflam că magii, sosind la Ierusalim, nu au mai văzut steaua care îi călăuzise până în cetatea sfânta și atunci au început să întrebe unde se afla regele iudeilor. În vremea aceea, regatul evreu era condus de Irod.

Acesta a fost proclamat rege de stăpânitorii romani, împotriva voinței poporului evreu. Vestea că s-a născut un nou rege l-a tulburat. Din acest motiv îi convoacă pe arhierei și cărturari pentru a-i interpreta profețiile legate de nașterea lui Mesia. Aceștia îi vestesc că Mesia se va naște în Betleem, conform profeției lui Mihea.

Irod, orbit de patima puterii lumești și crezând că noul născut îi va lua stăpânirea, va căuta să-l ucidă. Spun orbit pentru că un prunc era incapabil să amenințe. Ii cheamă pe magi „în ascuns” că să afle când s-a arătat pe cer steaua care i-a călăuzit, pentru a identifica vârsta Pruncului. Irod îi va trimite pe magi la Betleem, că urmare a discuției avute cu cărturarii evrei. Însă, că unealta a diavolului, el îi roagă pe magi că atunci când Îl vor găsi pe copil să-i dea și lui de veste spre a merge la el să I se închine.

Dar prin acest indemn, Irod devine o persoana care îi călăuzește pe magi pe drumul cel bun. Nu este singurul caz când o unealta a diavolilor devine un instrument prin care se împlinesc planurile divine. Magii părăsesc Ierusalimul și conform indemnului primit și călăuziți de stea, ajung la Betleem, în locul unde se afla Pruncul. Cad la pământ, I se închină Dumnezeului întrupat și Îi dăruiesc aur, smirna și tămâie. După adorarea Pruncului, magii au primit în vis vestea de nu se mai întoarce pe la Irod. Au ocolit Ierusalimul, întorcându-se pe o altă cale în țara lor.

În același timp, un înger îi vestește lui Iosif să ia Pruncul și mama Lui (Matei 2, 13) și să plece în Egipt, pentru a-L feri de uciderea pe care avea să o aducă porunca lui Irod. Când Irod observa că a fost înșelat de magi, poruncește să fie uciși toți pruncii mai mici de doi ani din Betleem și din jurul acestui oraș. De fapt, magii de la răsărit nu l-au înșelat pe Irod după cum mărturisește Sfântul Nicolae Velimirovici. Ei nu-i făgăduiseră nimic. Evanghelia spune: „Iar ei ascultând pe rege au plecat.” (Matei 2:9). Dar Irod era obișnuit că oricine îi asculta voia lui să i-o împlinească negreșit. Din acest motiv el a socotit că magii l-au înșelat pentru că nu s-au întors la Ierusalim că să-i dea informații despre Pruncul cel sfânt. „După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arată în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul și pe mama Lui și fugi în Egipt și stai acolo până ce-ți voi spune, fiindcă Irod are să caute Pruncul că să-L ucidă. Și sculându-se, a luat, noaptea, Pruncul și pe mama Lui și a plecat în Egipt. Și au stat acolo până la moartea lui Irod, că să se împlinească cuvântul spus de Domnul, prin prorocul: «Din Egipt am chemat pe Fiul Meu»”, spune Sfântul Evanghelist Matei (2, 13-15).

Crima pruncilor mai mici de doi ani din Betleem și din jurul acestui oraș a fost descoperita de prorocul Ieremia prin cuvintele: „Glas în Rama s-a auzit, plângere și tânguire multa. Rahela își plânge copiii și nu voiește să se mângâie pentru că nu mai sunt” (Ieremia 31:15; Matei 2:18). Sunt Părinți care afirma că diavolul cunoștea că Fiul lui Dumnezeu se întrupase, dar nu Îl identificase.

Publicitate

Duhurile rele se folosesc de pofta de a ucide a lui Irod, pe care o împlinise chiar și în cadrul propriei sale familii și căuta să-L ucidă pe Hristos din frageda copilărie. Irod credea că prin crima să va avea parte de o domnie netulburată, în vreme ce diavolul căuta să-L ucidă pentru a nu se împlini lucrarea de mântuire a omului. Crima aceasta fără seamăn s-a petrecut la un an după Nașterea Mântuitorului, când Irod căuta Pruncul că o fiara sălbatică, că să Îl ucidă. Prin voia lui Dumnezeu, familia sfânta și Pruncul Iisus s-au refugiat în Egipt și astfel a scapăt de mania împăratului. Tot în aceasta vreme, la porunca lui Irod, Zaharia, tatăl Sfanțului Ioan Botezătorul, pentru că nu l-a dat pe fiul la moarte, a fost ucis de către soldați în Templul din Ierusalim. După moartea acestuia, Irod a pus la cale omorârea bătrânilor lui Israel, cei pe care îi întrebase despre Prunc, și care îi spuseseră că are să se nască în Betleemul Iudeii.

Tot atunci au fost uciși: Hircan, Marele Preot, și cei șaptezeci de bătrâni ai Sinedriului. După ziua în care prăznuim nașterea Domnului facem pomenirea martirilor și mucenicilor: pe 27 decembrie a Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan, pe 28 decembrie a celor 20.000 de mucenici arși în Nicomidia și pe 29 decembrie a celor 14.000 de prunci din Betleem și împrejurimi uciși de Irod. Acest fapt denota că Mântuitorul Se îndreaptă spre jertfa de la începutul vieții Sale pământești. Cu alte cuvinte, nașterea Domnului poarta în ea sămânța Crucii și a Învierii Sale. „După moartea lui Irod, iată că îngerul Domnului s-a arătat în vis lui Iosif în Egipt, și i-a zis: Scoală-te, ia Pruncul și pe mama Lui și mergi în pământul lui Israel, căci au murit cei ce căutau să ia sufletul Pruncului. Iosif, sculându-se, a luat Pruncul și pe mama Lui și a venit în pământul lui Israel.

Și auzind că domnește Arhelau în Iudeea, în locul lui Irod, tatăl său, s-a temut să meargă acolo și, luând poruncă, în vis, s-a dus în părțile Galileii. Și venind a locuit în orașul numit Nazaret, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin proroci, că Nazarinean Se va chema.” Sfântul Evanghelist Matei (2, 19-23).

Citeste mai mult

Eveniment

Când au loc alegerile prezidențiale, în 2025? S-a decis data la care românii vor merge din nou la vot

Publicat

Publicitate

În ședința de Guvern de sâmbătă, 28 decembrie, stabilirea calendarului pentru alegeri a fost una dintre urgențele guvernului proaspăt instalat. Iată care este data la care românii vor merge din nou la vot, scrie cancan.ro.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025 va fi organizat pe 23 martie, urmând ca al doilea tur să aibă loc pe data de 6 aprilie 2025, notează Digi24. Reamintim că alegerile prezidențiale din 2024 vor fi repetate în 2025 după decizia Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a primului tur de la finalul lunii noiembrie 2024.

În acest moment, există mai multe date luată în calcul pentru alegerile prezidențiale din 2025. În ședința de vineri, 27 decembrie, la prima reuniune a noului guvern condus de Marcel Ciolacu, deputații au avut mai multe date puse pe masa discuțiilor. Pentru a respecta calendarul electoral, executivul trebuie să stabilească data alegerilor cu 75 de zile înainte, iar asta înseamnă că primul tur ar putea avea loc în a doua jumătate a lunii martie.

Citeste mai mult

Eveniment

Angajații care au copii vor plăti taxe pe muncă mai mici cu până la 5%. Pachet demografic pentru familii în programul de guverna

Publicat

Publicitate

Angajații care au copii vor plăti taxe pe muncă mai mici cu până la 5%, prevede programul de guvernare al Coaliției. Concret, povara fiscală pe muncă va scădea de la 42% la 37%, scrie alba24.ro

Documentul nu prevede deocamdată un mecanism prin care se va realiza acest lucru, însă cel mai probabil se va face printr-o lege suplimentară.

”Reducerea taxelor și impozitelor pe muncă. Reducerea graduală a poverii fiscale pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și al familiilor cu copii”, prevede programul de guvernare al Coaliției.

Documentul mai conține și un ”pachet demografic de sprijin pentru familiile cu copii”. Acesta cuprinde, pe lângă prevederea legată de taxe pe muncă mai mici pentru muncă în cazul părinților angajați:

  • Facilități concrete pentru achiziționarea locuințelor, inclusiv programe de subvenționare și garanții pentru credite;
  • Credite avantajoase cu sprijin pentru dobânzi, care să ofere familiilor acces la resurse financiare necesare pentru un trai decent;
  • Construirea a 100.000 de locuințe sociale în următorii ani, pentru a asigura soluții accesibile de locuire, sprijinind în mod special familiile tinere și cele cu copii, contribuind astfel la revitalizarea demografică;
  • Construirea de creșe va continua, pentru a sprijini familiile tinere și a oferi condiții moderne pentru îngrijirea copiilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending