Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Primul hram al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, din Botoșani, cinstit cu emoție de zeci de credincioși. „Părintele Cătălin este un temerar”

Publicat

Publicitate

În contextul socio-economic, care vine cu apanajul ostil al aversiunii față de biserică și de tot ce înseamnă religie, generația de azi are oportunitatea, dar şi cinstea, de a sprijini construirea de noi lăcașuri sfinte, mărturii ale credinței neclintite.

Paradoxal, lăcașurile de cult existente au devenit neîncăpătoare, în dorința creștinilor de a avea un scut de apărare în greutățile care îi copleșesc. Din această nevoie s-a născut în municipiul Botoșani necesitatea construirii de noi biserici. Cu îngăduința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, anul trecut s-a înființat Parohia „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, care s-a desprins din  Parohia „Pacea”, unde trebuia să se facă în acest sens niște pași în funcție de cerinţele şi de numărul credincioşilor.
Ieri, în ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, la Botoșani a avut loc un eveniment istoric pentru parohia nou-înființată. Credincioșii au venit în număr mare pentru a-și arăta evlavia față de sfânta odrăslită de ținutul Moldovei, dar și susținerea față de un preot tânăr care a primit misiunea de a ridica mândrețe de lăcaș de închinăciune închinat Sfintei Teodora. Slujbele rânduite acestei sărbători au fost săvârșite la Biserica „Buna Vestire” din municipiul Botoșani, prin bunăvoința părintelui paroh Dan Afloarei, cel care a oferit găzduire misiunii tânărului preot Cătălin Ailenei.
„Părintele Cătălin este un temerar și trebuie respectat și ajutat. Ce înseamnă temerar sau cutezător…să mergi pe un drum sau să începi o lucrare care este greu de făcut. De aceea temerarii trebuie respectați. Dar are nevoie și de o echipă. Părintele este un temerar pentru că a venit să construiască o biserică în timpuri foarte grele. Și mie mi-a fost greu când am început această biserică. Dar am avut echipă, am avut oameni inimoși, din comitetul parohial doamne deosebite care m-au ajutat, m-au sprijinit. Deci, numai alcătuind o echipă veți avea realizări frumoase. Așa cum spuneam, el a venit să facă biserică. Pentru că nu învățăm în facultate nici să fim juriști, nici să luptăm cu acte, nici să fim ingineri constructori, dar să avem încredere că Dumnezeu ți-i dă la momentul potrivit. Dumneavoastră să aveți încredere că părintele este un om serios, credincios. Nu vă va înșela așteptările! Și dumneavoastră să fiți alături de părintele ca, poate, din această toamnă sau din primăvară să puteți începe lucrările”, a spus părintele Dan Afloarei, parohul Bisericii Buna Vestire.
Și chiar dacă nu are biserică de zid decât în faza de aprobări, părintele Cătălin Ailenei se poate poate mândri cu biserica vie închinată Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla mare cât o catedrală, pentru că la slujba Vecerniei cu Litie de marți seară nu aveai unde să arunci un ac, mulți credincioși fiind nevoiți să stea afară în timpul rugăciunilor. Lângă părintele Cătălin a slujit un sobor de preoți în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, majoritatea de la parohii din municipiul Botoșani. Cântările de la strană au înfrumusețat în chip minunat slujba Vecerniei , răspunsurile fiind oferite de diaconul Adrian Matei, alături de îndrăgitul profesor de la Seminarul Teologic din Botoșani Cezar Grădinaru și mai mulți cântăreți bisericești.

Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult din glasul preoților prezenți în număr mare și a zecilor de credincioși, oferind intensitate slujbei închinate Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.

La final, prin rugăciunea Litiei, părintele protopop Petru Fercal a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public, după care a pus la sufletul credincioșilor un deosebit cuvânt de învățătură, în care a evocat sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihla și a îndemnat pe cei prezenți să urmeze învățăturile Mântuitorului.

Publicitate

„Să încercăm să oferim copiilor noștri, de mici, o învățătură sănătoasă, împletită cu o duhovnicie mântuitoare. Trebuie copiii de mici să învețe bine, să se spovedească la duhovnic, să se împărtășească, pentru că știința fără Dumnezeu nu poate duce la ceva bun, ci duce de multe ori la rătăcire. Numai în umbra Duhului sfânt rămâne cu adevărat înțelepciune. Că știința acestei lumi este nebunie când nu-L ai pe Hristos. Încercăm să mergem mai departe în ascultare de Dumnezeu, de strămoșii noștri, păstrând dragoste de țară cum ne-au învățat voievozii noștri, păstrând dragoste de Biserică cum ne-au învățat ierarhii noștri, păstrând dragostea de familie cum ne-au învățat bunicii și strămoșii noștri, păstrând dragostea față de semeni ajutându-ne unii pe alții și numai așa vom rămâne un popor binecuvântat din care răsar sfinți. Iată, cu ajutorul Celui de Sus am reușit să mai dobândim un loc de biserică, închinată Sfintei Teodora de la Sihla. Este vorba de acel teren de lângă Hotel Premier, unde cu ajutorul lui Dumnezeu părintele Cătălin se nevoiește și acum cu aprobări, cu documentația aproape este pe un drum bun ca să dobândească autorizația ca să construiască acolo o minunată biserică închinată Sfintei Teodora de la Sihla. Să ne rugăm la Dumnezeu și la Sfânta Teodora să-l călăuzească, să dea gând bun tuturor acelora care sunt în măsură să aprobe, să dea curs acestei lucrări frumoase și în felul acesta să mai împodobim orașul nostru cu încă un altar de unde izvorăște lumina lui Hristos și viața cea veșnică”, a spus părintele protopop celor prezenți.

Părintele Cătălin Ailenei, cel care a primit misiunea de a călăuzi sufletele creștinilor din Parohia „Sfânta Teodora de la Sihla” pe drumul mântuirii, a mulțumit tuturor celor care îi acordă sprijin într-un fel sau altul, învestindu-l cu încredere.

„Cei care sunteți prezenți astăzi în sfânta biserică sunteți pentru că aveți evlavie la Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla. Și lucrul acesta mă bucură enorm. Ne dorim ca prin altarul care urmează să fie construit acolo lângă Hotel Premier să o aducem mai aproape pe Sfânta Teodora, o sfântă atât de iubită de noi, mai ales în partea aceasta a țării. Și mă bucur că azi am adus-o pe sfânta mai aproape și este un eveniment istoric, aș putea spune, pentru că este prima slujbă a Vecerniei în sobor așa frumos spre cinstirea Sfintei Teodora de la Sihla. Vreau să mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate. Și când spun toate, El știe la ce mă refer. Vreau să mulțumesc părintelui Dan Afloarei, parohul de la Buna Vestire. Vă mărturisesc că el a fost printre puținii preoți care atunci când am luat această parohie mi-a spus că-mi va oferi tot sprijinul, cât îi stă în putință. Și să știți că este un om înțelept, cu un cuvânt bun. Îi mulțumesc din toată inima pentru tot sprijinul acordat. Mai sunt aici multe persoane cărora vreau să le mulțumesc. Vă mulțumesc și dumneavoastră că dați dovadă de evlavie deosebită față de sfânta”, a spus părintele Cătălin Ailenei, care a descris situația actuală a demersului curajos de a ridica lăcașul de cult de la marginea orașului.

Publicitate

A doua zi, credincioșii botoșăneni au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în sobor.

Se cuvine a face o precizare imperios necesară lămuririi unui aspect important, deslușit din numeroase comentarii primite în mediul online.

Biserica „Buna Vestire” din municipiul Botoșani NU are ca al doilea hram sărbătoarea Sfintei Teoodora de la Sihla, ci doar găzduiește slujbele oficiate de părintele Cătălin Ailenei până când se va ridica pe locul alocat parohiei un paraclis cu acest hram, după care se va construi o mândrețe de biserică, lucru evidențiat de părintele protopop, Petru Fercal, în cuvântul său: „Mulțumim părintelui paroh Dan Afloarei care a făcut un gest atât de minunat, să-l primească pe părintele Cătălin aici, în biserica aceasta, pentru că acolo nu are unde sluji încă. Și aici săvârșește slujbele, cununiile, botezurile, pomenirile, până când se va ridica acolo mai întâi un paraclis, apoi biserica, în ajutorul creștinilor pentru că acolo, în zona aceea este nevoie de o biserică”.

Publicitate

***

De aici încolo, se cere dragoste faţă de Dumnezeu și multă osteneală. Părintele Cătălin Ailenei a primit misiunea divină de a păstori sufletele credincioșilor din noua parohie, ocrotită de o sfântă foarte iubită de credincioșii botoșăneni. Unele voci vorbesc chiar despre o datorie istorică faţă de înaintaşii noştri care, în vremuri de încercare, au reuşit să ridice atâtea ctitorii.  Dar pe lângă biserica vie, alcătuită din enoriași, este nevoie și de construcție de zid și aici începe jertfa. Botoșănenii sunt chemați să fie ctitori. Biserica însăşi a rânduit o cinste aparte ctitorului – care poate fi individual ori colectiv. Întâi, prin zugrăvirea pe un spațiu consacrat, în pronaos, apoi printr-o ectenie rostită la Sf. Liturghie: „Încă ne rugăm pentru fericiţii şi pururea pomeniţii ctitori ai sfânt lăcaşului acestuia…”. Ctitorii sunt pomeniți la fiecare Sf. Liturghie. Fiind pomeniţi în biserică, sunt implicit pomeniţi în Împărăţia Cerurilor. Astfel au parte de lumină veșnică.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

VIDEO: Pledoarie pentru iubire, respect, empatie a elevilor de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona

Publicat

Publicitate

Săptămâna Educației Globale este dedicată promovării unei perspective globale asupra problemelor actuale. Tema propusă anul acesta „Oameni conectati pentru o planeta incluziva ” i – a inspirat pe elevii claselor a X a A si a X a C de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt ” din Vorona să transmită mesajul lor într-un mod inedit.

Videoclipul realizat de aceștia se vrea a fi o pledoarie pentru iubire, respect, empatie, solidaritate și în același timp un apel la responsabilitate, arătând ca schimbarea începe cu gesturi mici și cu fiecare dintre noi.

Visul lor de a trai într-o lume în care nimeni să nu mai fie judecat va deveni realitate. Aceasta este promisiunea lor!

Publicitate

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidenţiale2024 AEP: Până la ora 9,00 au votat în diaspora 4.377 de alegători

Publicat

Publicitate

Până la ora 9,00 au votat vineri, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, în diaspora, 4.377 de alegători, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Au votat pe liste suplimentare 150 de cetăţeni români.

Prin corespondenţă şi-au exercitat dreptul constituţional 4.227 de alegători din străinătate.

Publicitate

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul www.roaep.ro.

Vineri este prima zi de alegeri prezidenţiale în diaspora. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dan Șlincu, deputat PSD: „Am votat pentru eficientizarea cheltuielilor publice, acordarea de facilități fiscale prin anularea dobânzilor și penalităților ”

Publicat

Publicitate

Dan Șlincu, deputat PSD: „Am votat Ordonanța Guvernului Ciolacu pentru eficientizarea cheltuielilor publice, acordarea de facilități fiscale prin anularea dobânzilor și penalităților precum și acordarea de bonificații celor cu taxele la zi”

 

Deputatul PSD Dan Șlincu, care a votat proiectul de lege al guvernului, a arătat că principala prevedere se referă la ștergerea dobânzilor și penalităților, total sau parțial, pentru cei care își achită datoriile către stat.

Publicitate

Este pentru prima oară când amnistia a oferit o bonificație de 3% din impozitul pe profit pentru buni platnici. O altă măsură importantă s-a referit la redistribuirea banilor de investiții prin acordarea posibilității ca autoritățile locale să-și poată redistribui, în interiorul bugetului, banii alocați pentru a-și asigura finanțarea proiectelor avansate. În același timp, pentru autoritățile locale, a avut loc o creștere a plafonului de împrumut de la 1 miliard de lei, la 2 miliarde de lei, pentru a putea finanța proiectele locale de investiții. În ceea ce privește eficientizarea cheltuielilor publice, s-a prevăzut limitarea cheltuielilor instituțiilor statului la media din primele 8 luni ale anului, precum și suspendarea, până la finalul anului 2024, a cheltuielilor care nu sunt necesare”, a declarat Dan Șlincu.

În momentul emiterii actului normativ, premierul Marcel Ciolacu a procedat așa cum  trebuie să facă toți cei care gestionează bani publici: a luat măsuri pentru a ține sub control cheltuielile publice și pentru a recupera cât mai mult din banii datorați statului.

Avem o amnistie care stimulează firmele și cetățenii, nu sancționează și mai mult oferă flexibilitate aleșilor locali, pentru a-și putea asigura finanțarea pentru proiectele de investiții. Astfel, pentru firmele și persoanele fizice s-au șters dobânzile și penalitățile, total sau parțial, pentru cei care și-au achitat datoriile către stat. În acelai timp s-a promovat și o formă de bonificație pentru cei care sunt corecți și își plătesc la timp taxele și impozitele. Aceștia vor beneficia de o reducere a taxelor datorate. Se încurajează astfel conformarea la plata taxelor, dincolo de recuperarea unor taxe datorate care se va realiza prin această măsură”, a subliniat Dan Șlincu.

Publicitate

Meritul principal al Guvernului Ciolacu este că, pentru prima dată sunt premiați și contribuabilii corecți care își plătesc taxele la timp.

Președintele PSD a demonstrat că este un prim-ministru eficient: a redus inflația la o singură cifră, a oprit specula din piața de alimente, a dus la bun sfârșit cea mai amplă reformă a pensiilor cu beneficii importante pentru  3,8 milioane de pensionari, iar lista măsurilor bune poate continua.

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Legea prin care PFA-urile puteau deveni SRL-uri, declarată neconstituţională de CCR

Publicat

Publicitate

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituțională modificarea legislativă prin care persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se puteau transforma în societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau altfel de societăţi comerciale, scrie alba24.ro.

În cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, CCR a admis joi o obiecţie de neconstituţionalitate ridicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, scrie agerpres.ro.

Legea a fost adoptată în Parlament în luna octombrie şi prevedea introducerea art. 33 (1) în OUG 44/2008, cu următorul cuprins:

Publicitate

„(1) Prin excepţie de la prevederile art.21, 27 şi 33, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale pot opta, după minimum un an de funcţionare, pentru modificarea formei de organizare în societate în una dintre formele prevăzute la art. 2 din Legea societăţilor nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă depun la oficiul registrului comerţului în a cărui rază teritorială îşi va avea sediul societatea următoarele documente:

a) certificatul de înregistrare obţinut conform prezentei ordonanţe de urgenţă;
b) actul constitutiv al societăţii şi dovada efectuării vărsămintelor în temeiul actului constitutiv, cu excepţia societăţilor cu răspundere limitată;
c) dovada sediului social;
d) certificatul de atestare fiscală;
e) codul de înregistrare în scopuri de TVA, după caz.
(2) Societatea înfiinţată potrivit alin.(1) îşi menţine codul de identificare fiscală şi codul de înregistrare în scopuri de TVA.

(3) În termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea documentelor, autorităţile competente vor elibera certificatul de înmatriculare al noii societăţi”.

Publicitate

Prin această modificare legislativă persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se puteau reorganiza, prin transformare, în una dintre entităţile reglementate de art. 2 din Legea societăţilor nr.31/1990, respectiv: societate în nume colectiv, societate în comandită simplă, societate pe acţiuni, societate în comandită pe acţiuni, societate cu răspundere limitată.

În esenţă, CCR a reţinut că intenţia legiuitorului de a reglementa un drept de opţiune al persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor individuale şi al celor familiale pentru modificarea formei de organizare în societate în una dintre formele prevăzute de Legea societăţilor nr.31/1990 nu este însoţită de reglementarea în concret a unei proceduri legale care să permită realizarea efectivă a acestei modificări, având în vedere regimul juridic diferit al societăţilor reglementat prin Legea nr.31/1990.

Curtea a constatat că simpla exercitare a unui drept de opţiune recunoscut la nivel legal unor entităţi fără personalitate juridică, chiar însoţită de depunerea unor înscrisuri, nu este suficientă şi nu poate conduce în mod automat şi integral la asimilarea regimului juridic al entităţilor economice fără personalitate juridică, reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu regimul juridic al societăţilor cu personalitate juridică, reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi nici nu determină aplicarea corespunzătoare a procedurii prevăzute de Legea nr.31/1990 în cazul schimbării formei societăţilor.

Publicitate

Curtea a mai reţinut că, în condiţiile în care nu se stabilesc în mod expres şi neechivoc procedura de transformare, condiţiile de fond şi formă necesare pentru a opera transformarea unei entităţi fără personalitate juridică în societate, legea criticată creează, sub unele aspecte, premisele unei aplicări neunitare a normelor legale instituite, iar în unele cazuri duce la imposibilitatea aplicării efective a legii criticate, generate de modul defectuos, imprecis şi incomplet de redactare a normelor acesteia, de natură a contraveni dispoziţiilor constituţionale referitoare la principiul legalităţii, în componenta sa referitoare la calitatea legii.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending