VIDEO: Primul hram al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, din Botoșani, cinstit cu emoție de zeci de credincioși. „Părintele Cătălin este un temerar”
În contextul socio-economic, care vine cu apanajul ostil al aversiunii față de biserică și de tot ce înseamnă religie, generația de azi are oportunitatea, dar şi cinstea, de a sprijini construirea de noi lăcașuri sfinte, mărturii ale credinței neclintite.
Paradoxal, lăcașurile de cult existente au devenit neîncăpătoare, în dorința creștinilor de a avea un scut de apărare în greutățile care îi copleșesc. Din această nevoie s-a născut în municipiul Botoșani necesitatea construirii de noi biserici. Cu îngăduința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, anul trecut s-a înființat Parohia „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, care s-a desprins din Parohia „Pacea”, unde trebuia să se facă în acest sens niște pași în funcție de cerinţele şi de numărul credincioşilor.
Ieri, în ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, la Botoșani a avut loc un eveniment istoric pentru parohia nou-înființată. Credincioșii au venit în număr mare pentru a-și arăta evlavia față de sfânta odrăslită de ținutul Moldovei, dar și susținerea față de un preot tânăr care a primit misiunea de a ridica mândrețe de lăcaș de închinăciune închinat Sfintei Teodora. Slujbele rânduite acestei sărbători au fost săvârșite la Biserica „Buna Vestire” din municipiul Botoșani, prin bunăvoința părintelui paroh Dan Afloarei, cel care a oferit găzduire misiunii tânărului preot Cătălin Ailenei.
„Părintele Cătălin este un temerar și trebuie respectat și ajutat. Ce înseamnă temerar sau cutezător…să mergi pe un drum sau să începi o lucrare care este greu de făcut. De aceea temerarii trebuie respectați. Dar are nevoie și de o echipă. Părintele este un temerar pentru că a venit să construiască o biserică în timpuri foarte grele. Și mie mi-a fost greu când am început această biserică. Dar am avut echipă, am avut oameni inimoși, din comitetul parohial doamne deosebite care m-au ajutat, m-au sprijinit. Deci, numai alcătuind o echipă veți avea realizări frumoase. Așa cum spuneam, el a venit să facă biserică. Pentru că nu învățăm în facultate nici să fim juriști, nici să luptăm cu acte, nici să fim ingineri constructori, dar să avem încredere că Dumnezeu ți-i dă la momentul potrivit. Dumneavoastră să aveți încredere că părintele este un om serios, credincios. Nu vă va înșela așteptările! Și dumneavoastră să fiți alături de părintele ca, poate, din această toamnă sau din primăvară să puteți începe lucrările”, a spus părintele Dan Afloarei, parohul Bisericii Buna Vestire.
Și chiar dacă nu are biserică de zid decât în faza de aprobări, părintele Cătălin Ailenei se poate poate mândri cu biserica vie închinată Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla mare cât o catedrală, pentru că la slujba Vecerniei cu Litie de marți seară nu aveai unde să arunci un ac, mulți credincioși fiind nevoiți să stea afară în timpul rugăciunilor. Lângă părintele Cătălin a slujit un sobor de preoți în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, majoritatea de la parohii din municipiul Botoșani. Cântările de la strană au înfrumusețat în chip minunat slujba Vecerniei , răspunsurile fiind oferite de diaconul Adrian Matei, alături de îndrăgitul profesor de la Seminarul Teologic din Botoșani Cezar Grădinaru și mai mulți cântăreți bisericești.
„Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult din glasul preoților prezenți în număr mare și a zecilor de credincioși, oferind intensitate slujbei închinate Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.
La final, prin rugăciunea Litiei, părintele protopop Petru Fercal a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public, după care a pus la sufletul credincioșilor un deosebit cuvânt de învățătură, în care a evocat sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihla și a îndemnat pe cei prezenți să urmeze învățăturile Mântuitorului.
Publicitate
„Să încercăm să oferim copiilor noștri, de mici, o învățătură sănătoasă, împletită cu o duhovnicie mântuitoare. Trebuie copiii de mici să învețe bine, să se spovedească la duhovnic, să se împărtășească, pentru că știința fără Dumnezeu nu poate duce la ceva bun, ci duce de multe ori la rătăcire. Numai în umbra Duhului sfânt rămâne cu adevărat înțelepciune. Că știința acestei lumi este nebunie când nu-L ai pe Hristos. Încercăm să mergem mai departe în ascultare de Dumnezeu, de strămoșii noștri, păstrând dragoste de țară cum ne-au învățat voievozii noștri, păstrând dragoste de Biserică cum ne-au învățat ierarhii noștri, păstrând dragostea de familie cum ne-au învățat bunicii și strămoșii noștri, păstrând dragostea față de semeni ajutându-ne unii pe alții și numai așa vom rămâne un popor binecuvântat din care răsar sfinți. Iată, cu ajutorul Celui de Sus am reușit să mai dobândim un loc de biserică, închinată Sfintei Teodora de la Sihla. Este vorba de acel teren de lângă Hotel Premier, unde cu ajutorul lui Dumnezeu părintele Cătălin se nevoiește și acum cu aprobări, cu documentația aproape este pe un drum bun ca să dobândească autorizația ca să construiască acolo o minunată biserică închinată Sfintei Teodora de la Sihla. Să ne rugăm la Dumnezeu și la Sfânta Teodora să-l călăuzească, să dea gând bun tuturor acelora care sunt în măsură să aprobe, să dea curs acestei lucrări frumoase și în felul acesta să mai împodobim orașul nostru cu încă un altar de unde izvorăște lumina lui Hristos și viața cea veșnică”, a spus părintele protopop celor prezenți.
Părintele Cătălin Ailenei, cel care a primit misiunea de a călăuzi sufletele creștinilor din Parohia „Sfânta Teodora de la Sihla” pe drumul mântuirii, a mulțumit tuturor celor care îi acordă sprijin într-un fel sau altul, învestindu-l cu încredere.
„Cei care sunteți prezenți astăzi în sfânta biserică sunteți pentru că aveți evlavie la Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla. Și lucrul acesta mă bucură enorm. Ne dorim ca prin altarul care urmează să fie construit acolo lângă Hotel Premier să o aducem mai aproape pe Sfânta Teodora, o sfântă atât de iubită de noi, mai ales în partea aceasta a țării. Și mă bucur că azi am adus-o pe sfânta mai aproape și este un eveniment istoric, aș putea spune, pentru că este prima slujbă a Vecerniei în sobor așa frumos spre cinstirea Sfintei Teodora de la Sihla. Vreau să mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate. Și când spun toate, El știe la ce mă refer. Vreau să mulțumesc părintelui Dan Afloarei, parohul de la Buna Vestire. Vă mărturisesc că el a fost printre puținii preoți care atunci când am luat această parohie mi-a spus că-mi va oferi tot sprijinul, cât îi stă în putință. Și să știți că este un om înțelept, cu un cuvânt bun. Îi mulțumesc din toată inima pentru tot sprijinul acordat. Mai sunt aici multe persoane cărora vreau să le mulțumesc. Vă mulțumesc și dumneavoastră că dați dovadă de evlavie deosebită față de sfânta”, a spus părintele Cătălin Ailenei, care a descris situația actuală a demersului curajos de a ridica lăcașul de cult de la marginea orașului.
Publicitate
A doua zi, credincioșii botoșăneni au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în sobor.
Se cuvine a face o precizare imperios necesară lămuririi unui aspect important, deslușit din numeroase comentarii primite în mediul online.
Biserica „Buna Vestire” din municipiul Botoșani NU are ca al doilea hram sărbătoarea Sfintei Teoodora de la Sihla, ci doar găzduiește slujbele oficiate de părintele Cătălin Ailenei până când se va ridica pe locul alocat parohiei un paraclis cu acest hram, după care se va construi o mândrețe de biserică, lucru evidențiat de părintele protopop, Petru Fercal, în cuvântul său: „Mulțumim părintelui paroh Dan Afloarei care a făcut un gest atât de minunat, să-l primească pe părintele Cătălin aici, în biserica aceasta, pentru că acolo nu are unde sluji încă. Și aici săvârșește slujbele, cununiile, botezurile, pomenirile, până când se va ridica acolo mai întâi un paraclis, apoi biserica, în ajutorul creștinilor pentru că acolo, în zona aceea este nevoie de o biserică”.
Publicitate
***
De aici încolo, se cere dragoste faţă de Dumnezeu și multă osteneală. Părintele Cătălin Ailenei a primit misiunea divină de a păstori sufletele credincioșilor din noua parohie, ocrotită de o sfântă foarte iubită de credincioșii botoșăneni. Unele voci vorbesc chiar despre o datorie istorică faţă de înaintaşii noştri care, în vremuri de încercare, au reuşit să ridice atâtea ctitorii. Dar pe lângă biserica vie, alcătuită din enoriași, este nevoie și de construcție de zid și aici începe jertfa. Botoșănenii sunt chemați să fie ctitori. Biserica însăşi a rânduit o cinste aparte ctitorului – care poate fi individual ori colectiv. Întâi, prin zugrăvirea pe un spațiu consacrat, în pronaos, apoi printr-o ectenie rostită la Sf. Liturghie: „Încă ne rugăm pentru fericiţii şi pururea pomeniţii ctitori ai sfânt lăcaşului acestuia…”. Ctitorii sunt pomeniți la fiecare Sf. Liturghie. Fiind pomeniţi în biserică, sunt implicit pomeniţi în Împărăţia Cerurilor. Astfel au parte de lumină veșnică.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Doi pietoni au fost acroşaţi, miercuri seară, de o maşină care a ieşit în afara părţii carosabile pe raza oraşului Milişăuţi, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
Potrivit acestora, la faţa locului au intervenit pompierii militari ai Detaşamentului Rădăuţi cu o autospecială pentru descarcerare şi o ambulanţă SMURD B2, cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean.
“Este vorba despre un autoturism care a ieşit în afara părţii carosabile şi a acroşat doi pietoni. Ambii pietoni, bărbat şi femeie, primesc îngrijiri medicale la locului evenimentului şi ulterior vor fi transportaţi la spital pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate”, au transmis oficialii ISU. AGERPRES
13 cetățeni români sunt dați dispăruți după inundațiile catastrofale din Spania, în urma cărora au murit cel puțin 95 de persoane. Anunțul a fost făcut, miercuri, de Ministerul Afacerilor Externe, care a transmis că se fac verificări, scrie antena3.ro.
În regiunea Valenciană locuiesc aproximativ 160.000 de români, potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, Radu Filip.
Actualizare ”În continuarea comunicărilor Ministerului Afacerilor Externe cu privire la situația cetățenilor români din Comunitatea Valenciană, în contextul inundațiilor care au afectat Regatul Spaniei, soldate cu numeroase victime, dispăruți și pagube materiale, MAE, prin intermediul Consulatului României la Castellón de la Plana, verifică informațiile cu privire la semnalarea dispariției a 13 cetățeni români. Oficiul consular se află în contact permanent cu autoritățile spaniole, verificările fiind în curs. În contextul acestor demersuri, Ambasada României la Madrid este în contact, pe linia atașaților pentru afaceri interne, cu autoritățile centrale spaniole. Reprezentanții Consulatului României la Castellón de la Plana rămân în continuare în contact permanent cu autoritățile locale competente și sunt pregătiți să acorde asistență consulară dacă situația o va impune. Totodată, reprezentanții oficiului consular mențin legătura cu cetățenii care au semnalat că se află în situații dificile, până la identificarea unor soluții dispuse de autoritățile locale. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 677 842 467”, se arată în comunicatul emis de MAE.
Publicitate
Știrea inițială
Reprezentanţii Consulatului României la Castellon de la Plana verifică informaţiile cu privire la dispariţia a cinci cetăţeni români în contextul inundaţiilor din regiune, fiind notificate autorităţile spaniole, a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe.
Astfel, MAE, prin intermediul Consulatului de la Castellon de la Plana, s-a autosesizat şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă printre cei afectaţi se află şi cetăţeni români.
Publicitate
Conform MAE, încă de la debutul acestor fenomene meteorologice, reprezentanţii consulatului au acordat sprijin în relaţia cu autorităţile locale cetăţenilor români care, prin intermediul telefonului de urgenţă, au solicitat informaţii şi asistenţă consulară. În dialogul cu cetăţenii români, reprezentanţii oficiului consular au subliniat necesitatea respectării instrucţiunilor autorităţilor locale. Până la acest moment, toţi cetăţenii români care au apelat telefonul de urgenţă se află în afara oricărui pericol, a indicat Ministerul de Externe.
De asemenea, au fost contactate autorităţile locale din Comunitatea Valenciană, respectiv delegatul Guvernului în Comunitatea Valenciană şi subdelegatul Guvernului în Provincia Valencia, pentru a solicita notificări cu privire la existenţa unor posibili cetăţeni români printre victimele şi persoanele afectate de inundaţiile produse.
Consulatul României la Castellon de la Plana este în contact permanent cu autorităţile competente, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară dacă situaţia o va impune, a evidenţiat MAE.
Sfinţii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis sunt consemnaţi în Sfânta Scriptură lucrând împreună cu Sfântul Apostol Pavel la întemeierea Bisericii din Roma (Romani 16, 8-11).
Din Tradiţia Bisericii aflăm că au făcut parte din cei 70 de ucenici ai Domnului, de care aminteşte Sfântul Luca în Evanghelia sa (Luca 10, 1-4). Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pentru osteneala lor, nu atât din timpul vieţii Domnului Iisus Hristos pe pământ, cât mai ales pentru dumnezeiasca lor luptă după mutarea la cele veşnice a Sfinţilor Apostoli.
Aceşti sfinţi au dus mai departe lucrarea mântuirii şi Biserica lui Hristos, cu fapta, cu cuvântul, cu minunile şi cu sângele lor. Sfântul Stahie a fost aşezat episcop în Bizanţ de Sfântul Apostol Andrei. Împreună cu acesta a ridicat o biserică la Arghiropol, sfânt lăcaş de rugăciune în care se adunau creştinii, primind hrana cea duhovnicească. După 16 ani de arhipăstorire, a plecat în pace la Domnul. Sfinţii Amplie şi Urban au fost puşi episcopi tot de Sfântul Apostol Andrei: Amplie în Odisopole (Varna de astăzi), iar Urban în Macedonia.
Publicitate
Amândoi au fost martirizaţi pentru curajul lor de a mărturisi credinţa în Hristos Domnul, primind astfel cununa mucenicilor. Sfântul Narcis a fost pus episcop la Atena, Sfântul Apelie la Heracleea, iar Sfântul Aristobul în Britania şi, mărturisind pe Hristos, şi-au luat fericitul sfârşit al nevoinţelor.
Astăzi, Biserica Ortodoxă îl pomeneşte şi pe Sfântul Mucenic Epimah. El era din Egipt, iar părinţii lui erau creştini. Urmând exemplul Sfântului Ioan Botezătorul, a vieţuit mulţi ani în pustie, în muntele Pilusiului.
Publicitate
Neavând pe cineva din sfinţii părinţi povăţuitor la viaţa cea pustnicească, se povăţuia cu Duhul lui Dumnezeu şi dragostea cea către Dumnezeu îi era lui dascăl.
Auzind că în Alexandria creştinii erau chinuiţi de păgâni, a plecat acolo dorind să pătimească şi el pentru Domnul Iisus Hristos. Plin de curaj, a răsturnat jertfele idolilor, iar pe idoli i-a trântit la pământ şi i-a sfărâmat. Pentru aceasta a fost cumplit chinuit, iar apoi i-au tăiat capul, şi astfel şi-a dat sfântul lui suflet în mâinile Domnului, pentru care a pătimit.
Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Ichimeni. Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări. Deși erau acasă, proprietarii au realizat că le arde locuința când focul a ajuns și la bunurile din două camere. Au ieșit imediat din interior și au sunat după ajutor.
La caz au ajuns pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SAJ și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Avrămeni. Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile din două camere și o parte din acoperișul casei și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu cuprindă întregul imobil. S-au salvat și protejat de foc bunurile din trei camere.
Publicitate
Proprietarul a primit îngrijiri medicale la fața locului întrucât acuza o stare de rău din cauza frigului, dar a refuzat transportul la spital.
Cel mai probabil, incendiul a fost generat de un coș de fum necurățat de funingine.
Vă reamintim faptul că în sezonul toamnă-iarnă multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.
Publicitate
Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).
✔ Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).
Publicitate
Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.
↔️ Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.