Connect with us

Eveniment

VIDEO: Primul hram al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, din Botoșani, cinstit cu emoție de zeci de credincioși. „Părintele Cătălin este un temerar”

Publicat

Publicitate

În contextul socio-economic, care vine cu apanajul ostil al aversiunii față de biserică și de tot ce înseamnă religie, generația de azi are oportunitatea, dar şi cinstea, de a sprijini construirea de noi lăcașuri sfinte, mărturii ale credinței neclintite.

Paradoxal, lăcașurile de cult existente au devenit neîncăpătoare, în dorința creștinilor de a avea un scut de apărare în greutățile care îi copleșesc. Din această nevoie s-a născut în municipiul Botoșani necesitatea construirii de noi biserici. Cu îngăduința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, anul trecut s-a înființat Parohia „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, care s-a desprins din  Parohia „Pacea”, unde trebuia să se facă în acest sens niște pași în funcție de cerinţele şi de numărul credincioşilor.
Ieri, în ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, la Botoșani a avut loc un eveniment istoric pentru parohia nou-înființată. Credincioșii au venit în număr mare pentru a-și arăta evlavia față de sfânta odrăslită de ținutul Moldovei, dar și susținerea față de un preot tânăr care a primit misiunea de a ridica mândrețe de lăcaș de închinăciune închinat Sfintei Teodora. Slujbele rânduite acestei sărbători au fost săvârșite la Biserica „Buna Vestire” din municipiul Botoșani, prin bunăvoința părintelui paroh Dan Afloarei, cel care a oferit găzduire misiunii tânărului preot Cătălin Ailenei.
„Părintele Cătălin este un temerar și trebuie respectat și ajutat. Ce înseamnă temerar sau cutezător…să mergi pe un drum sau să începi o lucrare care este greu de făcut. De aceea temerarii trebuie respectați. Dar are nevoie și de o echipă. Părintele este un temerar pentru că a venit să construiască o biserică în timpuri foarte grele. Și mie mi-a fost greu când am început această biserică. Dar am avut echipă, am avut oameni inimoși, din comitetul parohial doamne deosebite care m-au ajutat, m-au sprijinit. Deci, numai alcătuind o echipă veți avea realizări frumoase. Așa cum spuneam, el a venit să facă biserică. Pentru că nu învățăm în facultate nici să fim juriști, nici să luptăm cu acte, nici să fim ingineri constructori, dar să avem încredere că Dumnezeu ți-i dă la momentul potrivit. Dumneavoastră să aveți încredere că părintele este un om serios, credincios. Nu vă va înșela așteptările! Și dumneavoastră să fiți alături de părintele ca, poate, din această toamnă sau din primăvară să puteți începe lucrările”, a spus părintele Dan Afloarei, parohul Bisericii Buna Vestire.
Și chiar dacă nu are biserică de zid decât în faza de aprobări, părintele Cătălin Ailenei se poate poate mândri cu biserica vie închinată Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla mare cât o catedrală, pentru că la slujba Vecerniei cu Litie de marți seară nu aveai unde să arunci un ac, mulți credincioși fiind nevoiți să stea afară în timpul rugăciunilor. Lângă părintele Cătălin a slujit un sobor de preoți în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, majoritatea de la parohii din municipiul Botoșani. Cântările de la strană au înfrumusețat în chip minunat slujba Vecerniei , răspunsurile fiind oferite de diaconul Adrian Matei, alături de îndrăgitul profesor de la Seminarul Teologic din Botoșani Cezar Grădinaru și mai mulți cântăreți bisericești.

Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult din glasul preoților prezenți în număr mare și a zecilor de credincioși, oferind intensitate slujbei închinate Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.

La final, prin rugăciunea Litiei, părintele protopop Petru Fercal a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public, după care a pus la sufletul credincioșilor un deosebit cuvânt de învățătură, în care a evocat sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihla și a îndemnat pe cei prezenți să urmeze învățăturile Mântuitorului.

„Să încercăm să oferim copiilor noștri, de mici, o învățătură sănătoasă, împletită cu o duhovnicie mântuitoare. Trebuie copiii de mici să învețe bine, să se spovedească la duhovnic, să se împărtășească, pentru că știința fără Dumnezeu nu poate duce la ceva bun, ci duce de multe ori la rătăcire. Numai în umbra Duhului sfânt rămâne cu adevărat înțelepciune. Că știința acestei lumi este nebunie când nu-L ai pe Hristos. Încercăm să mergem mai departe în ascultare de Dumnezeu, de strămoșii noștri, păstrând dragoste de țară cum ne-au învățat voievozii noștri, păstrând dragoste de Biserică cum ne-au învățat ierarhii noștri, păstrând dragostea de familie cum ne-au învățat bunicii și strămoșii noștri, păstrând dragostea față de semeni ajutându-ne unii pe alții și numai așa vom rămâne un popor binecuvântat din care răsar sfinți. Iată, cu ajutorul Celui de Sus am reușit să mai dobândim un loc de biserică, închinată Sfintei Teodora de la Sihla. Este vorba de acel teren de lângă Hotel Premier, unde cu ajutorul lui Dumnezeu părintele Cătălin se nevoiește și acum cu aprobări, cu documentația aproape este pe un drum bun ca să dobândească autorizația ca să construiască acolo o minunată biserică închinată Sfintei Teodora de la Sihla. Să ne rugăm la Dumnezeu și la Sfânta Teodora să-l călăuzească, să dea gând bun tuturor acelora care sunt în măsură să aprobe, să dea curs acestei lucrări frumoase și în felul acesta să mai împodobim orașul nostru cu încă un altar de unde izvorăște lumina lui Hristos și viața cea veșnică”, a spus părintele protopop celor prezenți.

Părintele Cătălin Ailenei, cel care a primit misiunea de a călăuzi sufletele creștinilor din Parohia „Sfânta Teodora de la Sihla” pe drumul mântuirii, a mulțumit tuturor celor care îi acordă sprijin într-un fel sau altul, învestindu-l cu încredere.

„Cei care sunteți prezenți astăzi în sfânta biserică sunteți pentru că aveți evlavie la Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla. Și lucrul acesta mă bucură enorm. Ne dorim ca prin altarul care urmează să fie construit acolo lângă Hotel Premier să o aducem mai aproape pe Sfânta Teodora, o sfântă atât de iubită de noi, mai ales în partea aceasta a țării. Și mă bucur că azi am adus-o pe sfânta mai aproape și este un eveniment istoric, aș putea spune, pentru că este prima slujbă a Vecerniei în sobor așa frumos spre cinstirea Sfintei Teodora de la Sihla. Vreau să mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate. Și când spun toate, El știe la ce mă refer. Vreau să mulțumesc părintelui Dan Afloarei, parohul de la Buna Vestire. Vă mărturisesc că el a fost printre puținii preoți care atunci când am luat această parohie mi-a spus că-mi va oferi tot sprijinul, cât îi stă în putință. Și să știți că este un om înțelept, cu un cuvânt bun. Îi mulțumesc din toată inima pentru tot sprijinul acordat. Mai sunt aici multe persoane cărora vreau să le mulțumesc. Vă mulțumesc și dumneavoastră că dați dovadă de evlavie deosebită față de sfânta”, a spus părintele Cătălin Ailenei, care a descris situația actuală a demersului curajos de a ridica lăcașul de cult de la marginea orașului.

Publicitate

A doua zi, credincioșii botoșăneni au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în sobor.

Se cuvine a face o precizare imperios necesară lămuririi unui aspect important, deslușit din numeroase comentarii primite în mediul online.

Biserica „Buna Vestire” din municipiul Botoșani NU are ca al doilea hram sărbătoarea Sfintei Teoodora de la Sihla, ci doar găzduiește slujbele oficiate de părintele Cătălin Ailenei până când se va ridica pe locul alocat parohiei un paraclis cu acest hram, după care se va construi o mândrețe de biserică, lucru evidențiat de părintele protopop, Petru Fercal, în cuvântul său: „Mulțumim părintelui paroh Dan Afloarei care a făcut un gest atât de minunat, să-l primească pe părintele Cătălin aici, în biserica aceasta, pentru că acolo nu are unde sluji încă. Și aici săvârșește slujbele, cununiile, botezurile, pomenirile, până când se va ridica acolo mai întâi un paraclis, apoi biserica, în ajutorul creștinilor pentru că acolo, în zona aceea este nevoie de o biserică”.

***

De aici încolo, se cere dragoste faţă de Dumnezeu și multă osteneală. Părintele Cătălin Ailenei a primit misiunea divină de a păstori sufletele credincioșilor din noua parohie, ocrotită de o sfântă foarte iubită de credincioșii botoșăneni. Unele voci vorbesc chiar despre o datorie istorică faţă de înaintaşii noştri care, în vremuri de încercare, au reuşit să ridice atâtea ctitorii.  Dar pe lângă biserica vie, alcătuită din enoriași, este nevoie și de construcție de zid și aici începe jertfa. Botoșănenii sunt chemați să fie ctitori. Biserica însăşi a rânduit o cinste aparte ctitorului – care poate fi individual ori colectiv. Întâi, prin zugrăvirea pe un spațiu consacrat, în pronaos, apoi printr-o ectenie rostită la Sf. Liturghie: „Încă ne rugăm pentru fericiţii şi pururea pomeniţii ctitori ai sfânt lăcaşului acestuia…”. Ctitorii sunt pomeniți la fiecare Sf. Liturghie. Fiind pomeniţi în biserică, sunt implicit pomeniţi în Împărăţia Cerurilor. Astfel au parte de lumină veșnică.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Apel la implicare la Vorona: Curățenie generală înaintea Sărbătorilor Pascale

Publicat

Publicitate

Autoritățile locale de la Vorona fac un apel către toți cetățenii comunei pentru a contribui la menținerea curățeniei în cimitire, în pragul Sărbătorilor Pascale. Într-un mesaj transmis public, administrația locală subliniază importanța respectului față de cei trecuți în neființă și îndeamnă la mobilizare pentru întreținerea mormintelor.

Primăria a intervenit deja în toate cimitirele din comună, unde au fost amenajate aleile principale de la intrare, s-au recondiționat monumentele existente și au fost create spații speciale pentru depozitarea deșeurilor vegetale.

În plus, la intrările în curțile bisericilor au fost instalate bănci și coșuri de gunoi pentru confortul și igiena vizitatorilor.

„Nu rămâne decât ca dumneavoastră să vă implicați în curățirea mormintelor, îngrijirea florilor și întreținerea monumentelor”, a transmis liderul administrației publice locale, primarul Sergiu Dascălu.

Primăria reamintește că doar prin voință și implicare comună poate fi păstrată curățenia în întreaga localitate, mai ales în această perioadă încărcată de semnificație spirituală.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Primăriile municipiilor vor putea susține spitalele județene cu bani din bugetul local. Camera Deputaților a dat undă verde

Publicat

Publicitate

Primăriile municipiilor din România vor avea posibilitatea să aloce cel puțin 5% din bugetul local aprobat pentru finanțarea spitalelor de interes județean, indiferent de subordonarea administrativă a acestora, conform unui proiect de lege care modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, adoptat marți de Camera Deputaților.

S-au înregistrat 240 de voturi în favoarea propunerii legislative și 56 de voturi contra, scrie Agerpres.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art.199 alin.(1) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul asigurării cadrului legal pentru angrenarea constantă a bugetelor locale, mai precis a bugetelor primăriilor municipiilor din România, în finanțarea și susținerea spitalelor de interes județean, cu excepția acelora care au preluat în administrare ca și ordonator de credite un spital.

Potrivit acesteia, autoritățile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condițiile legii, bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităților sanitare cu paturi transferate, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale.

„Autoritățile publice locale municipale de pe raza teritorială a aceluiași județ, care nu au în rețeaua proprie spitale publice alocă obligatoriu minim 5% din bugetul local aprobat, pentru a finanța și susține spitalele de interes județean, indiferent de subordonarea acestora”, prevede proiectul care a fost respins de Senat.

Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Pirat” auto din Botoșani, prins cu opt pasageri pe un drum din Flămânzi. NU mai are voie să folosească mașina șase luni

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit pentru control, pe drumul european DE 58, în orașul Flămânzi, un autoturism condus de un bărbat, din municipiul Botoșani.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta opt persoane, contra cost, în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

 

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a utiliza autoturismul pentru o perioadă de 6 luni.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Firmele care își plătesc la timp datoriile la stat au o bonificație de 3%. Cum se aplică compensarea

Publicat

Publicitate

Firmele care își achită la timp datoriile către stat beneficiază de o bonificație de 3%. Ordinul emis de ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care stabilește procedura de acordare a reducerii de 3% din impozitul pe profitul anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024 (sau unui an fiscal modificat ce începe în 2024), a fost publicat recent în Monitorul Oficial, scrie alba24.ro.

Bonificația este reglementată de OUG 107/2024 și vine ca o recompensă pentru firmele care își plătesc la timp datoriile la stat.

„Am introdus această facilitate în lege pentru cele aproximativ 560.000 de firme bune platnice, care își achită la timp datoriile la bugetul de stat. Este o măsură liberală ce vine în sprijinul mediului de afaceri, a celor care muncesc cinstit în această țară”, a scris deputatul PNL de Alba, Florin Roman, pe pagina de Facebook.

Bonificație de 3% pentru firmele care își plătesc la timp datoriile la stat

Ordinul ministrului finanțelor nr. 540/2025 pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificației de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 14 aprilie.

Ordinul aprobă procedura de acordare a bonificației de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

Publicitate

Procedura se aplică contribuabililor plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată, precum și contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Contribuabilii beneficiază de o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual și/sau din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz.

Organul fiscal central competent constată din oficiu îndeplinirea condițiilor pentru acordarea bonificațiilor prevăzute prin emiterea unei decizii, astfel:

a) în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe profit anual, potrivit legii, aferentă anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;

b) în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferentă trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.

Condiții pentru acordarea bonificației
Bonificația se acordă de către organul fiscal central competent, cu respectarea de către contribuabil a următoarelor condiții:

a) are depuse toate declarațiile conform vectorului fiscal. Această condiție se consideră îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal;

b) are stins integral, la termenele prevăzute de lege, impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz

c) nu înregistrează nicio altă obligație fiscală restantă ori creanțe bugetare restante individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal central în vederea recuperării, la termenul legal pentru depunerea declarațiilor prin care se declară impozitul pe profit anual aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, respectiv prin care se declară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.

Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit care redirecționează sume din impozitul pe profit anual potrivit legii, acestea nu sunt luate în calcul la stabilirea bonificației.

Bonificația se calculează prin aplicarea procentului de 3% asupra:

a) impozitului pe profit anual/impozitului pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă, în cazul grupului fiscal, din care se scad sumele redirecționate potrivit legii;

b) impozitului datorat pe întregul an fiscal, determinat prin însumarea impozitelor pe veniturile microîntreprinderilor datorate trimestrial, potrivit legii;

c) atât a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, cât și a impozitului pe profit anual, impozite determinate potrivit lit. a) și b), în cazul microîntreprinderilor care devin plătitoare de impozit pe profit în anul 2024;

d) impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri dacă, la sfârșitul anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, acesta se datorează potrivit art. 181 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Bonificație de 3% pentru firmele care își plătesc la timp datoriile la stat. Procedura de acordare
Pentru acordarea bonificației, compartimentul de evidență analitică pe plătitori din cadrul organului fiscal central competent, denumit în continuare compartiment de specialitate, identifică în evidențele fiscale contribuabilii:

a) după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe profit anual, potrivit legii, aferentă anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit;

b) după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferentă trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Compartimentul de specialitate întocmește o listă separată pentru fiecare categorie de contribuabili, editată automat din aplicația informatică, care trebuie să conțină următoarele elemente:

a) denumirea contribuabilului;
b) codul de identificare fiscală;
c) denumirea obligației fiscale;
d) obligația fiscală declarată de contribuabili reprezentând impozit pe profit anual/impozit pe veniturile microîntreprinderilor, de natura celor ce fac obiectul acordării bonificației;
e) obligația fiscală stinsă de contribuabili în contul obligațiilor reprezentând impozit pe profit anual/impozit pe veniturile microîntreprinderilor;
f) cuantumul bonificației.

La întocmirea listelor, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, se vor avea în vedere următoarele condiții:

a) există obligații fiscale privind impozitul pe profit anual aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz, din care se scad sumele redirecționate din impozit, potrivit legii;

b) există obligații fiscale privind impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri dacă, la sfârșitul anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, acesta se datorează potrivit art. 181 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare;

c) obligațiile fiscale privind impozitul pe profit anual/impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz, inclusiv impozitul pe profit anual/impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, declarat de persoana juridică responsabilă, în cazul grupului fiscal, sunt stinse integral și la termenele prevăzute de lege;

d) sunt depuse toate declarațiile conform vectorului fiscal. Acest criteriu se consideră îndeplinit și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal;

e) nu sunt înregistrate nicio altă obligație fiscală restantă ori creanțe bugetare restante individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal central în vederea recuperării, la termenul legal pentru depunerea declarațiilor prin care se declară impozitul pe profit anual aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

La întocmirea listelor, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, se vor avea în vedere următoarele condiții:

a) există obligații fiscale reprezentând impozit pe veniturile microîntreprinderilor, după expirarea termenului de depunere a declarației privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferentă trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii, sau există, concomitent, și obligații reprezentând impozitul pe profit anual, în cazul microîntreprinderilor care devin plătitoare de impozit pe profit în anul 2024, după caz;

b) sunt depuse toate declarațiile conform vectorului fiscal. Această condiție se consideră îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal;

c) sunt stinse integral și la termenele prevăzute de lege impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent anului fiscal 2024, potrivit legii, și impozitul pe profit anual, în cazul microîntreprinderilor care devin plătitoare de impozit pe profit în anul 2024, după caz;

d) nu sunt înregistrate nicio altă obligație fiscală restantă ori creanțe bugetare restante individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal central în vederea recuperării, la termenul legal pentru depunerea declarațiilor prin care se declară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending