A fost sărbătoare în bisericuța cochetă de la marginea municipiului Botoșani care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Pantelimon, protector al medicilor și tămăduitor al bolnavilor, cinstit cu multă evlavie în fiecare an la data de 27 iulie, zi care amintește de martiriul său din anul 304, când a primit cununa muceniciei, dobândind astfel Împărăția lui Dumnezeu.
Praznicul acesta a fost prilej de profunde bucurii duhovnicești, pentru al treilea an consecutiv, pentru enoriașii din această parohie, care au venit în număr mare și s-au rugat laolaltă cu credincioși din mai multe colțuri ale orașului.
Parohia este relativ nou-înființată pentru circa o mie de familii de la marginea orașului, situată în zona străzilor: Împărat Traian (parțial), Parcul Tineretului (parțial), Vâlcelei, Cișmelei și adiacente. După analiza teritorială făcută de Protopopiatul Botoșani, această parohie nou-înființată era necesară pentru o mai bună păstorire a credincioșilor. Misiunea de a păstori credincioșii a primit-o părintele paroh Constantin Iordache, venit prin transfer de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Bodeasa, Protopopiatul Săveni.
S-au împlinit astfel rugăciunile a sute de credincioși care erau nevoiți să urce un deal foarte anevoios „la pas” pentru a se putea închina în cea mai apropiată biserică în duminici și în sărbători.
Părintele Constantin, care prin statura sa pare mai degrabă un ascet, vorbește puțin, dar se roagă mult și acționează și mai mult. Astfel încât, noua biserică este de nerecunoscut față de anii trecuți. Cu toate că mai sunt multe de făcut, care țin de aspectul financiar, lăcașul de închinăciune a devenit cu adevărat Casa lui Dumnezeu. Pentru multă lume poate părea iluzoriu, dar Sfântul Pantelimon este acolo printre enoriași, mijlocind la Dumnezeu continuu, în sprijinul acestei afirmații stând rezolvări ale unor situații care nu aveau soluții. Amintim aici, printre altele, declarația părintelui Cristian Buhaciuc, în primul an de slujire în acest lăcaș: „Am avut emoții pentru că am fost ieri aici și o parte a acoperișului nu era acoperit cu tablă, pereții nu erau gata, nu erau uși, geamuri. Și am zis: Nu se poate. Nu va fi gata până mâine. Și uite că astăzi totul este perfect”, spunea părintele Cristian la prima slujbă din această biserică. Enoriașii sunt hotărâți să nu uite osteneala colectivă care a marcat prima slujbă oficiată în bisericuța cochetă, aduc slavă lui Dumnezeu că nu mai este nevoie să urce dealul abrupt și nădăjduiesc că de la an la an lăcașul va deveni și mai mândru. Cu toții îl au ca mângâietor pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, care săvârșește și astăzi nenumărate minuni, ascultând rugăciunilor tuturor celor care cinstesc numele Preasfintei Treimi.
Sărbătoarea de anul acesta a început, vineri seară, cu slujba Vecerniei cu LITIE, săvârșită de un sobor numeros de preoți în frunte cu părintele misionar protopopesc Constantin Daniel Țăranu. Alături de părintele paroh Constantin Iordache s-au aflat unii dintre cei mai cunoscuți preoți din municipiul Botoșani, printre aceștia pr. Ionică Alupoaiei, pr Gabriel Mihăescu, pr. Vasile Acatrinei, pr Gheorghe Grigorași.
Publicitate
„Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat Sfântului Pantelimon, din glasurile și din harul preoților prezenți, dar și din inimile zecilor de credincioși care au umplut biserica până la refuz, în semn de evlavie față de sfântul care tămăduiește bolnavi și oblojește suflete întristate.
Răspunsurile la strană de mai mulți cântăreți, anul acesta aflându-se în mijlocul lor părintele cu voce de aur de la Mănăstireni, comuna Unțeni, care a adus un plus de frumusețe misiunii de a lega sufletele credincioșilor de rugăciunile din Altar.
La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, părintele misionar protopopesc Daniel Constantin Țăranu a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public, după care a îndemnat la mărturisire în cuvântul de învățătură, detaliind martiriul Sfântului Pantelimon, faptele sale minunate, minunile acestui sfânt cunoscut tămăduitor de boli și doctor fără de arginți.
Sărbătoarea a continuat, sâmbătă, cu Sfânta Liturghie.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Iason era din Tars (Cilicia – Asia Mică), ajungând mai târziu episcop aici, iar Sosipatru era din Ahaia (Grecia) şi a ajuns episcop în Iconia (Asia Mică). Au zidit o biserică în insula Corfu în cinstea Sfântului Mucenic Ştefan.
Au fost închişi de către guvernatorul insulei, Querculin, împreună cu şapte tâlhari care au trecut la creştinism suferind, în cele din urmă, moarte martirică în cazanul cu smoală.
Fiind supuşi supliciilor, Sfinţii Iason şi Sosoipatru, au suferit pentru Hristos şi au oferit un exemplu pentru Cherchira, fiica chinuitorului lor care a trecut la creştinism şi apoi a suferit moarte martirică.
Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă consumatorilor să acorde o atenție deosebită la aspectul produselor din carne tocată și la cel al berii, dar să verifice și modul de etichetare al acestor produse, având în vedere că în această perioadă românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere, relatează agerpres.ro.
‘La achiziționarea produselor alimentare: verificați cu atenție aspectul cărnii tocate; nu cumpărați produse neetichetate; eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate. Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate. Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate, pentru că riscați să cumpărați produse nesigure’, a scris duminică Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.
În ceea ce privește berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor, limpiditatea lichidului și data durabilității minimale.
‘Dacă petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement: asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale. Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă’, a subliniat el.
Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să acorde atenție prețului afișat și să verifice concordanța între prețurile afișate și cele marcate pe bonurile de casă.
‘Solicitați și păstrați bonul fiscal: este singura dovadă în cazul unei reclamații justificate!’, a mai scris Anghel pe rețeaua de socializare.
Publicitate
În urma controalelor din anii anteriori, ANPC a constatat nereguli grave, printre care: utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare, lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor (proaspete vs. decongelate).
Un nou-născut a dispărut din secția de maternitate a unui spital din municipiul Bacău, duminică după-amiază, polițiștii sesizați de către personalul medical demarând cercetări pentru găsirea copilului și clarificarea incidentului, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), relatează agerpres.ro.
„La data de 27 aprilie a.c., în jurul orei 15:10, polițiștii Secției 1 Poliție Bacău au fost sesizați de către personalul medical al unui spital din municipiu despre faptul că, din secția de maternitate, a dispărut un nou-născut. Polițiștii deplasați la fața locului au identificat mama copilului, o femeie de 33 de ani, din comuna Valea Seacă. Aceasta a născut gemeni la data de 23 aprilie a.c., iar astăzi, în jurul orei 14:45, când s-a dus în salon să îi alăpteze, a observat că unul dintre copii lipsește”, precizează sursa citată.
Cazul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și ai Biroului de Investigații Criminale Bacău, care desfășoară activități sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale din cadrul I.G.P.R. pentru identificarea copilului și clarificarea tuturor împrejurărilor în care s-a produs incidentul, se mai arată în informarea transmisă de reprezentanții IPJ Bacău.