A fost sărbătoare în bisericuța cochetă de la marginea municipiului Botoșani care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Pantelimon, protector al medicilor și tămăduitor al bolnavilor, cinstit cu multă evlavie în fiecare an la data de 27 iulie, zi care amintește de martiriul său din anul 304, când a primit cununa muceniciei, dobândind astfel Împărăția lui Dumnezeu.
Praznicul acesta a fost prilej de profunde bucurii duhovnicești, pentru al treilea an consecutiv, pentru enoriașii din această parohie, care au venit în număr mare și s-au rugat laolaltă cu credincioși din mai multe colțuri ale orașului.
Parohia este relativ nou-înființată pentru circa o mie de familii de la marginea orașului, situată în zona străzilor: Împărat Traian (parțial), Parcul Tineretului (parțial), Vâlcelei, Cișmelei și adiacente. După analiza teritorială făcută de Protopopiatul Botoșani, această parohie nou-înființată era necesară pentru o mai bună păstorire a credincioșilor. Misiunea de a păstori credincioșii a primit-o părintele paroh Constantin Iordache, venit prin transfer de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Bodeasa, Protopopiatul Săveni.
S-au împlinit astfel rugăciunile a sute de credincioși care erau nevoiți să urce un deal foarte anevoios „la pas” pentru a se putea închina în cea mai apropiată biserică în duminici și în sărbători.
Părintele Constantin, care prin statura sa pare mai degrabă un ascet, vorbește puțin, dar se roagă mult și acționează și mai mult. Astfel încât, noua biserică este de nerecunoscut față de anii trecuți. Cu toate că mai sunt multe de făcut, care țin de aspectul financiar, lăcașul de închinăciune a devenit cu adevărat Casa lui Dumnezeu. Pentru multă lume poate părea iluzoriu, dar Sfântul Pantelimon este acolo printre enoriași, mijlocind la Dumnezeu continuu, în sprijinul acestei afirmații stând rezolvări ale unor situații care nu aveau soluții. Amintim aici, printre altele, declarația părintelui Cristian Buhaciuc, în primul an de slujire în acest lăcaș: „Am avut emoții pentru că am fost ieri aici și o parte a acoperișului nu era acoperit cu tablă, pereții nu erau gata, nu erau uși, geamuri. Și am zis: Nu se poate. Nu va fi gata până mâine. Și uite că astăzi totul este perfect”, spunea părintele Cristian la prima slujbă din această biserică. Enoriașii sunt hotărâți să nu uite osteneala colectivă care a marcat prima slujbă oficiată în bisericuța cochetă, aduc slavă lui Dumnezeu că nu mai este nevoie să urce dealul abrupt și nădăjduiesc că de la an la an lăcașul va deveni și mai mândru. Cu toții îl au ca mângâietor pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, care săvârșește și astăzi nenumărate minuni, ascultând rugăciunilor tuturor celor care cinstesc numele Preasfintei Treimi.
Sărbătoarea de anul acesta a început, vineri seară, cu slujba Vecerniei cu LITIE, săvârșită de un sobor numeros de preoți în frunte cu părintele misionar protopopesc Constantin Daniel Țăranu. Alături de părintele paroh Constantin Iordache s-au aflat unii dintre cei mai cunoscuți preoți din municipiul Botoșani, printre aceștia pr. Ionică Alupoaiei, pr Gabriel Mihăescu, pr. Vasile Acatrinei, pr Gheorghe Grigorași.
Publicitate
„Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat Sfântului Pantelimon, din glasurile și din harul preoților prezenți, dar și din inimile zecilor de credincioși care au umplut biserica până la refuz, în semn de evlavie față de sfântul care tămăduiește bolnavi și oblojește suflete întristate.
Răspunsurile la strană de mai mulți cântăreți, anul acesta aflându-se în mijlocul lor părintele cu voce de aur de la Mănăstireni, comuna Unțeni, care a adus un plus de frumusețe misiunii de a lega sufletele credincioșilor de rugăciunile din Altar.
La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, părintele misionar protopopesc Daniel Constantin Țăranu a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public, după care a îndemnat la mărturisire în cuvântul de învățătură, detaliind martiriul Sfântului Pantelimon, faptele sale minunate, minunile acestui sfânt cunoscut tămăduitor de boli și doctor fără de arginți.
Sărbătoarea a continuat, sâmbătă, cu Sfânta Liturghie.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Din 1 aprilie: La Bucecea colectarea gunoiului se va face din poartă în poartă. Punctele fixe de colectare vor fi desființate. Ce reguli trebuie respectate
Primăria orașului Bucecea a anunțat introducerea unui nou sistem de colectare a deșeurilor menajere, care va fi implementat începând cu data de 1 aprilie 2025. Colectarea se va face direct din poartă în poartă, începând cu ora 7:00 dimineața, fiecare stradă având alocată o zi clar stabilită în graficul oficial de colectare.
Măsura are drept scop îmbunătățirea gestionării deșeurilor, creșterea gradului de curățenie în oraș și reducerea poluării. Potrivit autorităților locale, noul sistem va aduce mai mult confort cetățenilor, care nu vor mai fi nevoiți să transporte gunoiul la punctele de colectare.
Principalele beneficii ale sistemului nou de colectare sunt eliminarea necesității deplasării la punctele fixe, reducerea depozitărilor necontrolate de deșeuri, un oraș mai curat și un mediu mai sănătos și colectare organizată, pe zile și străzi, a transmis administrația publică locală.
Puncte de colectare desființate, sancțiuni pentru depozitări ilegale
Începând cu aceeași dată, toate punctele fixe de colectare din zonele de case – inclusiv cele din Călinești, Bohoghina, Bucecea (str. Gării), Leordei, Satul Nou, Siminiceanu, Eroilor, Stadionului – vor fi desființate, iar depozitarea deșeurilor pe amplasamentele vechi va fi strict interzisă.
Cetățenii care vor fi surprinși depozitând deșeuri vegetale, resturi provenite de la animale sau alte tipuri de gunoi în aceste locații riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 10.000 de lei, în funcție de gravitatea faptelor. Persoanele care aruncă gunoi pe câmp și sunt identificate cu ajutorul camerelor de supraveghere vor fi sancționate cu amendă fixă de 10.000 de lei.
Publicitate
Reguli pentru colectarea deșeurilor și informații pentru cetățeni
Primăria face apel la cetățeni să respecte programul de colectare și să pregătească deșeurile în recipientele distribuite, pentru ca procesul să se desfășoare în mod eficient.
Persoanele care nu au primit încă recipientele pot depune o cerere la secretariatul primăriei, urmând ca acestea să fie livrate a doua zi, împreună cu contractul de salubrizare.
Societățile comerciale care au nevoie de containere de capacitate mare sunt rugate să transmită o cerere oficială pentru a primi logistica necesară în cel mai scurt timp.
Pentru orice întrebări sau nelămuriri, locuitorii sunt invitați să se adreseze direct Primăriei Bucecea.
„Împreună facem Bucecea un oraș mai curat și mai frumos!”, a fost mesajul transmis de reprezentanții administrației locale, prin primarul Angel Gheorghiu, care au mulțumit tuturor cetățenilor care se implică activ în acest demers de modernizare a serviciului de salubrizare.
Guvernul României a decis, joi, prelungirea plafonării tarifelor pentru polițele de asigurare auto obligatorie (RCA) cu încă trei luni, până la data de 30 iunie 2025. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
„Prelungim cu încă trei luni plafonarea prețurilor la polițele RCA, până la 30 iunie 2025. Vrem să prevenim atât dezechilibre în piață, cât și posibile creșteri de prețuri”, a declarat prim-ministrul, menționând că măsura vine la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Prelungirea plafonării vine în contextul în care piața asigurărilor auto continuă să fie fragilă, iar autoritățile încearcă să evite majorări semnificative de tarife care ar putea afecta consumatorii.
Potrivit proiectului de hotărâre aprobat joi, se prelungește aplicarea prevederilor din HG nr. 1326/2023, referitoare la stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare RCA, până la 30 iunie 2025. Documentul prevede că hotărârea va intra în vigoare la 1 aprilie 2025.
Contextul acestei decizii are rădăcini în HG 298/2023, care a stabilit tarifele RCA la nivelul celor practicate de fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023. Inițial, plafonarea era valabilă pentru 6 luni, până la 10 octombrie 2023, însă a fost prelungită în mai multe rânduri. Cele mai recente prevederi urmau să expire la 31 martie 2025.
Totodată, în aceeași perioadă a fost plafonat și comisionul de distribuție la 8% din prima netă, o măsură menită să tempereze presiunea asupra tarifelor finale achitate de șoferi.
Publicitate
Prin această decizie, Guvernul își propune să mențină un echilibru pe piața asigurărilor, oferind protecție consumatorilor în fața unor eventuale scumpiri nejustificate.
Vești bune pentru elevii și cadrele didactice din orașul Darabani. Două noi investiții în infrastructura educațională vor fi realizate cu finanțare prin Programul Național de Investiții „Școli sigure și sănătoase”, gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Orașul Darabani a fost inclus oficial, săptămâna aceasta, pe lista obiectivelor finanțate prin acest program, care are ca scop reabilitarea, modernizarea și consolidarea seismică a unităților de învățământ preuniversitar din România.
Concret, vor fi realizate două investiții majore, respectiv reabilitarea celui de-al doilea corp de clădire al Școlii Bajura, pentru a asigura un mediu educațional sigur și eficient pentru elevii din această zonă, precum și construirea unui corp nou de clădire în incinta Liceului „Dimitrie Cantemir”, pe amplasamentul fostei săli de festivități, cu scopul de a extinde capacitatea și funcționalitatea spațiilor destinate activităților educaționale.
Primarul orașului Darabani, Mihai-Alin Gîrbaci, a anunțat că în ședința ordinară a Consiliului Local, desfășurată astăzi, cele două proiecte au primit votul în unanimitate al consilierilor locali, ceea ce reflectă sprijinul deplin al administrației pentru investițiile în educație.
„Aceste proiecte vin ca răspuns la nevoile reale ale comunității noastre și sunt un pas important pentru viitorul copiilor din Darabani. Le mulțumesc consilierilor locali pentru susținerea unanimă”, a explicat primarul Mihai-Alin Gîrbaci.
Programul „Școli sigure și sănătoase” prevede, printre altele, lucrări de consolidare seismică, reabilitare, modernizare, creșterea performanței energetice, dar și intervenții la internate, cantine, biblioteci sau ateliere școlare. Prin aceste fonduri, se urmărește crearea unui mediu educațional sigur, modern și adaptat nevoilor actuale.