VIDEO: Peste patruzeci de preoți au slujit, la Stăuceni, la înmormântarea mamei părintelui Partenie Apostoaie. „Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit această MAMĂ”
Peste patruzeci de preoți, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, au slujit, joi, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni, slujba de prohodire a Ortansei Apostoaie, mama părintelui Partenie, parohul Bisericii Vovidenia.
Lăcașul de cult a fost arhiplin, fiind prezenți la slujbă angajați ai Casei de Pensii, colegi ai Tatianei Apostoaiei, dar și multe rude și prieteni veniți din mai multe județe din țară pentru a-și exprima omagiul și compasiunea. A fost alături, profund îndurerat, fratele Ortansei Apostoaie, fost preot paroh la o biserică din județul Iași.
Slujba de înmormântare a încununat încă de pe pământ bunătătatea și smerenia cu care Ortansa Apostoaie a mers pe drumul vieții. Chiar dacă își iubea cei trei copiii ca pe ochii din cap, astfel că niciun efort nu era prea mare pentru a-i vedea realizați, în inima sa a încăput lumea toată, cu durerile și neajunsurile ei. Oamenii din sat dau mărturie că nu era persoană să nu fie ajutată măcar sufletește dacă, material, nu era posibil. „Tanti Ortanța”, cum o numeau localnicii, a fost un exemplu de iubire jertfelnică pentru semeni, fără a judeca situațiile care au dus la anumite circumstanțe.
Plină de credință și nădejde, de bunătate și smerenie, a fost o credincioasă practicantă, o vrednică fiică duhovnicească. Avea scaunul său în biserică, lângă strană, care de multe ori rămânea gol și dădea „alarma” între credincioși. „Chiar întrebam de multe ori, ce a pățit, pentru că mă obișnuisem să o văd mereu acolo”, spune părintele Nicolae, parohul bisericii din sat. Realitatea era că, aproape de fiecare dată, pleca „în pelerinaj” la Biserica Vovidenia, din municipiul Botoșani, ca să-l audă pe băiatul ei cât de frumos predică oamenilor și câtă lume adună la slujbă. Mare bucurie i-a adus „Partinel”, cum îi spunea de mic, când slujea lui Dumnezeu în Sfântul ALtar, fiind o vreme și cântăreț la Stăuceni, iar apoi un preot extraordinar de apreciat și un profesor blând la seminar.
Harnică şi darnică, înțeleaptă şi răbdătoare, unind rugăciunea cu munca, Ortansa Apostoaie şi-a crescut cei trei copii (doi băieți şi o fată) în dragoste faţă de Dumnezeu şi de Biserică, de frumusețile locurilor natale şi ale sufletului românesc, susţinându-i la şcoli, pentru a se forma intelectual ca oameni.
Ajutorul ei necondiționat a fost, mai ales în ultima parte a vieții, fiica sa, Tatiana, care a moștenit de la mama sa frumusețea, blândețea, spiritul civic și iubirea necondiționată de aproapele.
Publicitate
Pentru toată osteneala și iubirea cu care a trecut prin viață, Dumnezeu a rânduit să aibă o slujbă de înmormântare de neuitat, la care au fost atât de mulți preoți, cum nu poți vedea nici la sfințirile de biserici de la sate. Slujba impresionantă, înălțătoare a întărit tuturor că mama Ortansa a pregustat Raiul încă din această viață.
„Femeia se va mântui prin naștere de prunci. Mama este numită altarul unde se zămislesc, se sfințesc și cresc copiii. Mama transmite celor născuți credința în Dumnezeu iubirea cea fără de margini, dragostea față de semeni și toată lucrarea cea duhovnicească. De aceea mama este numită altar”, a spus protopopul Petru Fercal după slujba de înmormântare.
Apoi a venit rândul părintelui Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Botoșani, pentru a evoca existența jetfelnică a Ortansei Apostoaie, evidențiind frumoasa creștere pe care mama Ortansa a acordat-o celor trei copii ai săi, copii care i-au fost mângâiere, bucurie și sprijin bătrâneților, spre deosebire de vremurile actuale, când multe mame varsă lacrimi pentru fiii care își uită părinții și cad pradă patimilor acestui veac.
Despre modul în care trăia pentru Dumnezeu a vorbit duhovnicul său, Pr. Nicolae Cărăușu, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni, care i-a călăuzit pașii pe calea mântuirii.
La final, părintele Partenie Apostoaie a avut o scurtă intervenție, care i-a emoționat pe toți cei prezenți.
„Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu pentru toate! Mulțumim că ne-a dăruit această MAMĂ. A fost binecuvântată de Dumnezeu cu multe daruri. Mulțumesc părintelui protopop pentru toată dragostea, pentru cuvânt , pentru slujire. Mulțumesc părintelui mitropolit, Preasfințitului Nichifor, Preasfințitului Macarie, Preasfințitului Timotei care au trecut acolo ep pomelnic pe roaba lui Dumnezeu, mama, Ortansa”, a spus la începutul cuvântului Părintele Partenie, care a trecut pe lista de mulțumiri toate persoanele care s-au implicat și i-au fost alături la acestă grea încercare.
La final, preoți și credincioși au cântat la unison „Hristos a înviat din morți”, care doar la înmormântările de preoți, călugări sau la oameni virtuoși se întâlnește.
Mama Ortansa Apostoaie a fost înmormântată lângă biserică, în cavoul familiei, alături de altarul unde se săvârșesc Sfintele Liturghii pe care le-a iubit atât de mult.
Dumnezeu să 0 ierte și să o socotească cu sfinții! Colectivul redacției Botoșani24.ro este alături de părintele Partenie Apostoaie și de sora sa, Tatiana, la această grea încercare.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
O emisiune filatelică dedicată aniversării a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu va fi introdusă în circulație de Romfilatelia, miercuri, de Ziua Culturii Naționale, relatează agerpres.ro.
Emisiunea va fi disponibilă în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online.
Potrivit unui comunicat al Romfilatelia transmis, luni, AGERPRES, emisiunea ‘Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu’ cuprinde o marcă poștală, o coliță dantelată, două minicoli, un plic ‘prima zi’, precum și o mapă filatelică cu produs special în tiraj limitat.
Marca poștală cu valoarea nominală 14 lei ilustrează un portret al poetului asociat cu un facsimil al versurilor aparținând manuscrisului poeziei ‘Rugăciunea unui dac’.
Colița filatelică redă în imaginea mărcii poștale cu valoarea nominală 30 lei un portret reprodus după o gravură a marelui artist Ion Octavian Penda, încadrat de o grafică compozițională în care se regăsesc simbolurile poetului și poeziei (pana și călimara) și un portret al Ralucăi Eminovici, mama lui Eminescu.
Plicul ‘prima zi’ ilustrează alături de primul portret cunoscut al lui Eminescu o imagine de epocă a Bisericii Uspenia din Botoșani, unde nou-născutul Mihai a primit Taina Sfântului Botez și unde s-a scris actul care atestă ziua de 15 ianuarie 1850 ca dată a nașterii. Compoziția este întregită de portretele alăturate ale Ralucăi și lui Gheorghe Eminovici, părinții poetului.
Publicitate
Ziua de naștere a celui mai mare poet național, 15 ianuarie 1850, a devenit de un deceniu și jumătate, Ziua Culturii Naționale, instituită cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.
Romfilatelia amintește că Mihai Eminescu este socotit de critica literară postumă ‘poetul nepereche’, a cărui operă învinge timpul, iar prin scrierile sale limba română literară a atins apogeul.
Constantin Noica scria: ‘Prin Eminescu și moștenirea miraculos rămasă de la el, ni s-a făcut un dar de care n-au avut parte alte culturi, fie și cele mari. La scara culturii noastre, funcția lui Eminescu poate fi mai vie decât cea a lui Shakespeare în Anglia sau a lui Goethe în Germania, căci el nu e un simplu poet, nici un suflet nenorocit, ci o conștiință de cultură completă, de la deschiderea către matematici, pe care abia le cunoștea, până la aceea către istorie’.
Filatelia românească l-a omagiat pe poet în numeroase emisiuni începând cu anul 1939 când au fost introduse în circulație două mărci poștale ale emisiunii comemorative ’50 de ani de la moartea lui Eminescu’.
În noaptea de sâmbătă spre duminică a acestui sfârșit de săptămână, un echipaj de jandarmerie a observat, pe strada 1 Decembrie din orașul Darabani, două persoane care la vederea autospecialei de serviciu au încercat să evite interacțiunea cu jandarmii.
Jandarmii i-au interceptat imediat pe cei doi bărbați, în vârstă de 34, respectiv 24 de ani, iar controlul corporal a scos la iveală produse vegetale mărunțite cu miros înțepător, specific substanțelor interzise.
Jandarmii le-au întocmit actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, care vor fi înaintate, împreună cu substanțele vegetale ridicate în vederea confiscării, către Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, pentru continuarea cercetărilor.
În anul 2024, jandarmii botoșăneni au constatat, pe timpul misiunilor de ordine publică executate pentru siguranța cetățenilor, 38 de infracțiuni de acest gen, prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Clubul de lectură Institutul Blecher a luat naștere în septembrie 2009, la aniversarea centenarului M. Blecher. Fondatorii și-au propus să deruleze o serie de întâlniri care să-i aibă în prim-plan pe scriitorii cei mai valoroși și mai activi ai momentului, dar și pe tinerii încă nedebutați. Iar pentru a aminti de un scriitor exemplar proiectul a fost așezat sub tutela lui M. Blecher, considerat de fondatori un model posibil pentru scriitorii tineri din orice epocă.
În peste 300 de ediții, începând din septembrie 2009, în spațiul Institutului Blecher, au citit majoritatea scriitorilor emergenți, în special poeții, înainte de a debuta în volum, dar și o bună parte dintre autorii deja consacrați. La Institutul Blecher s-au conturat câteva dintre direcțiile potențiale și au fost confirmate personalități și prestigii ale câmpului literar.
Ediția specială – 309 – cu care începe sezonul XXXII – va avea loc, la invitația Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, pe data de 15 ianuarie, începând cu ora 15:00, la Botoșani, la Cafeneaua Artelor.
Invitatele acestei ediții sunt Laura Francisca Pavel, Olga Ștefan și Ligia Keșișian.
Bacalaureat 2025: Ministerul Educației a transmis recomandări pentru desfășurarea probelor de competențe în licee. Acestea se vor organiza în perioada 27 ianuarie-7 februarie, scrie alba24.ro. Recomandările cuprind planificări privind programul de examen și modificarea orarului elevilor care susțin probele, potrivit unui document citat de edupedu.ro.
„Conducerea unității de învățământ va întreprinde măsurile necesare în vederea asigurării suplinirii cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen, în situațiile în care acest lucru se impune”, se arată în nota ministerului.
Este vorba despre susținerea probelor de:
evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A
evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B
evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C
evaluare a competențelor digitale — Proba D
Bacalaureat 2025: reguli la probele de competențe și program
Consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, în care se susțin aceste probe, va aproba programul școlar al unității de învățământ pentru perioada respectivă.
Pentru probele A, B și D:
”Probele se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a.
În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru probele A, B și D se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00”.
Pentru proba C:
Publicitate
”Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va decala în mod corespunzător.
Proba orală se va desfășura în perioada 4-5.02.2025, începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar al claselor a XII-a. În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru proba orală din cadrul probei C se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00”.
Bacalaureat 2025: Probele de competențe. Calendar
27—29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
29—31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
3—5 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
5—7 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
30 mai — 4 iunie 2025 Susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat — 2025 pentru elevii prevăzuți la art. 18 alin. (3) din ordin
Bacalaureat 2025. Probele scrise. Calendar
2—6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
10 iunie 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
13 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
16 iunie 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
20 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și
depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
23—24 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
30 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale
Între 14-21 iulie se vor înscrie candidaţii la a doua sesiune de examen.