Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Pelerinajul pedestru „Pe urmele sfinților nemțeni” 2024: Botoșani – Mănăstirea Neamț – Ceahlău – Mănăstirea Sihla

Publicat

Publicitate

În perioada 31 iulie – 7 august 2024, Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor și Protopopiatul Botoșani organizează Pelerinajul pedestru „Pe urmele sfinților nemțeni”, ediția a X-a. Încă un an în care, pentru câteva zile, zeci de tineri încearcă să se rupă de contextul actual și de tumultul orașului și al rutinei zilnice și facă o introspecție, căutând înlăuntrul sufletului pârghiile care să-i țină deasupra tentațiilor acestei lumi care se îndepărtează tot mai mult de adevăr. Vor avea la îndemână câteva „instrumente” și anume Sfânta Liturghie, citirea din Psaltire, zeci de km în pas de rugăciune, invitație la a contempla natura, la a dialoga, retragere din zgomotul lumii în încercarea de a auzi glasul conștiinței.

Sub genericul „Pe urmele sfinților nemțeni”, tinerii vor parcurge zilnic mergând pe jos, aproximativ 35 de km. În fiecare dimineață, pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie, apoi vor citi câte o catismă în fiecare biserică aflată pe traseu, iar seara vor fi cazați la parohiile pe unde vor trece. Aflat la cea de-a X-a ediție , Pelerinajul Sfinților Nemțeni este organizat de către Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor.

Miercuri dimineață, tinerii pelerini au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul de părintele misionar protopopesc Daniel Constantin Țăranu și parohul Bisericii Uspenia, Marius Babiuc. Cu toții au cerut să fie ocrotiți de Dumnezeu pe parcursul acestui pelerinaj și să primească daruri duhovnicești pe măsura ostenelii lor. Tinerii pelerini au rostit într-un glas simbolul de credință și au cântat AXIONUL, în fața icoanei Maicii Domnului, alături de corul de la strană.

Programul pelerinajului

 

Ziua I – Miercuri, 31 iulie 2024

Publicitate

Slujbă: Sfânta Liturghie la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul Botoşani

Traseu: Parohia Sfântul Ioan Botezătorul Botoşani – Parohia Orăşeni Deal – Parohia Orăşeni Vale – Parohia Vorona Centru

 

Publicitate

Ziua II – Joi, 1 august 2024

Slujbă: Sfânta Liturghie la Biserica Vorona Centru

Traseu: Parohia Vorona – Parohia Humosu – Filia Satu Nou – Parohia Sireţel

 

Ziua III – Vineri, 2 august 2024

Slujbă: Sfânta Liturghie la Biserica Sireţel

Traseu: Parohia Sireţel – Parohia Lespezi – Parohia Heci – Parohia Uda

 

Ziua IV – Sâmbătă, 3 august 2024

Slujbă: Sfânta Liturghie la Biserica Uda

Traseu:  Parohia Uda – Parohia Broșteni Suceava – Drăgușeni Suceava – Parohia Săvești Neamț – Sat Răuceşti – Parohia Oglinzi

 

Ziua V – Duminică, 4 august 2024

Traseu:  Parohia Oglinzi – Mănăstirea Neamţ – Cetatea Neamț

Slujbă: Sfânta Liturghie în Paraclisul Cetății Neamț

Traseu:  Cetatea Neamţ – Parohia Lunca – Parohia Nemţişor – Schitul Cărbuna – Seminarul Teologic Neamţ

Slujbă: Priveghere pentru Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ

 

Ziua  VI – Luni, 5 august 2024

Slujbă: Sfânta Liturghie la Seminarul Teologic Neamţ

Traseu: Seminarul Teologic Neamţ – Mănăstirea Durau

 

Ziua VII – Marţi, 6 august 2024

Traseu: Durău – Muntele Ceahlău

Slujbă: Sfânta Liturghie pe Muntele Ceahlău

Traseu: Plecare spre Botoşani

 

Întregul traseu va fi parcurs de tineri pe jos, fiind însoțiți de preoți și voluntari.

Masa se va lua în parohiile prin care se trece.

În fiecare dimineață, pelerinii participă la Sfânta Liturghie.

Pe traseu se fac opriri pentru rugăciuni și gustări.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Accident la Dorohoi! O mamă și fiul ei de 17 ani s-au dat peste cap cu mașina

Publicat

Publicitate

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, în urmă cu puțin timp, pe strada Progresului din municipiul Dorohoi. În eveniment a fost implicat un singur autoturism.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și două ambulanțe aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că autoturismul era răsturnat pe cupolă, iar cele două persoane erau ieșite din interior. Acestea au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

COD PORTOCALIU de ploi torențiale și abundente, dar și intensificări ale vântului pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Cod portocaliu de ploi torențiale și abundente, dar și intensificări ale vântului pentru județul Botoșani de duminică seară până luni dimineață, la ora 10:00

Județul Botoșani se va afla sub o avertizare meteorologică tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, de mâine seară, de la ora 20:00, până luni dimineață, la ora 10:00.

Aceasta se va manifesta prin perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și local peste 70 l/mp.
Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

ISU Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

Totodată, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Publicitate

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

– curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
– construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;
– urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;
– în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.

De asemenea, în caz de vânt puternic, trebuie respectate următoarele măsuri:

Publicitate

▪ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

▪ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

▪ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

▪ îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

▪ nu atingeți firele căzute la pământ.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Blândești! Patru persoane, cu vârste între 59 și 66 de ani, au ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Patru persoane, cu vârste între 59 și 66 de ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, în această dimineață, în localitatea Blândești. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, dotată cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD, printre care și cea de terapie intensivă mobilă, dar și două ambulanțe aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că persoanele, doi bărbați și două femei, nu erau încarcerate. Acestea au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Când se vor vira pe card pensiile în luna octombrie, după a doua majorare. Când se achită diferențele în urma CALCULELOR greșite

Publicat

Publicitate

De la 1 octombrie, pragul de impozitare a pensiilor va crește de la 2.000 de lei, la 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că puțin peste 3 milioane de seniori vor beneficia de majorare, scrie realitatea.net.  
Conform calendarului, cei care au carduri bancare vor primi pensiile între 9 și 11 octombrie, în funcție de banca la care sunt deschise conturile. Aceasta metodă de plată permite pensionarilor să aibă acces rapid la fonduri, facilitând gestionarea veniturilor lor.

Recalcularea pensiilor. Cine ar putea fi nevoit să restituie banii după primirea deciziilor

Pe de altă parte, pensionarii care aleg să utilizeze serviciile Poștei Române vor primi pensiile între 1 și 15 octombrie. Acest sistem asigură o distribuție uniformă și organizată a fondurilor, astfel încât toți seniorii să aibă ocazia să-și încaseze pensiile în timp util.

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Categoria de pensionari care poate cere recalcularea în fiecare an. Explicațiile unei șefe de la Casa de Pensii

Publicitate

La 1 ianuarie se face indexarea cu rata inflației, iar în februarie-martie se va finaliza mica recalculare, ceea ce înseamnă că unii pensionari au parte de încă o creștere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending