Connect with us

Eveniment

VIDEO: Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani, între cateheze și răspândirea învățăturii de credință

Publicat

Publicitate

Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani duce o luptă neobosită de peste treizeci de ani pentru a păstra vie și autentică credința strămoșească. Această acțiune este posibilă prin osteneala și implicarea activă, „cu timp și fără timp” a părintelui paroh Petru Fercal, actualmente protopop, dar și a mai multor cadre didactice, parohia devenind o adevărată pepinieră de absolvenți de seminare teologice, facultăți de profil, dar și cântăreți bisericești, dezvoltându-se aici o adevărată școală de psaltică. 

Un aspect deosebit vizează catehizarea copiilor și tinerilor care este în această parohie un proces continuu, cu toate că și oameni trecuți de prima tinerețe participă cu un interes crescut la acțiunile din pridvorul bisericii, împlinindu-se astfel porunca dumnezeiască. „Mergând, învăţaţi toate neamurile“. Programele de cateheză colectivă, dar și activități separate cu copiii și tinerii, în care se deslușesc tainele ortodoxiei, au dat roade în timp, recunoscute prin răspunderea cuvântului lui Dumnezeu și au luminat calea profesiilor pe care copiii din cercul de cateheză și le-au ales mai târziu, în decursul acestor peste 30 de ani.

Emisiunile TV, ca o formă de catehizare, la care sunt invitați profesorii care s-au format de mici copii în Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul

„Cumințenia pământului” este o emisiune a unui post local de televiziune din municipiul Botoșani, unde profesorii care au deprins tainele credinței profunde în Dumnezeu la parohia amintită, crescuți în Sfântul Altar sau la strană, însoțiți de tinere vlăstare care pășesc acum pe urmele lor, dezvoltă  subiecte legate de spiritualitate, înregistrând un nivel de maximă audiență, raportat la grila de programe a postului respectiv.

De la începutul acestui an, au fost câteva situații în care anumite teme au adus emoția în sufletul telespectatorilor.

Profesorul de psaltică de la Seminarul Teologic Botoșani, Gheorghe Bulboacă, este unul dintre invitații emisiunii menționate, din ultimul timp. Nu a venit singur, ci însoțit de un tânăr crescut în Sfântul Altar de când a prins a merge în picioruțe, Ioan Fercal. Chiar dacă este elev în clasa a X-a la Liceul „A.T. Laurian” din municipiul Botoșani, o școală de prestigiu, fără profil teologic, a reușit să transmită emoție, alături de profesorul Gheorghe Bulboacă, abordând o temă vastă,, și ”Anul Omagial al Centenarului Patriarhiei Române”. Discuțiile deosebit de fructuoase legate de istoria bisericească și cea a neamului nostru românesc au consolidat, cu siguranță, informațiile telespectatorilor, legate de împlinirea a 140 de ani de Autocefalie şi Centenarul Patriarhiei Române,  două aniversări cu semnificaţii deosebit de importante pentru spiritualitatea şi demnitatea noastră naţională, creând prilejul, dar şi datoria, de a omagia cu recunoştinţă memoria tuturor celor care s-au ostenit pentru recunoaşterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi dobândirea rangului de Patriarhie.

Publicitate

În timpul discuțiilor au fost amintitți și cei cinci patriarhi pe care i-a avut Biserica Ortodoxă Română, despre abilitatea și responsabilitățile pe care le-au avut în perioadele în care au păstorit credincioșii, caracterizate de un context extrem de dificil din toate punctele de vedere, dar cu rezultate remarcabile. Adolescentul Ioan Fercal a dat dovadă de maturitate și curaj atunci când a răspuns la întrebarea legată de tinerii din ziua de azi și percepția asupra valorilor creștine, adresată de abilul moderator preot Marius Babiuc. „Tinerii, cumva, se lasă influențați de alte lucruri, cum ar fi influența tehnologiei. Toate filmulețele care apar acum îi fac să se desprindă cumva de învățătura tradițională și preferă să studieze, să învețe de aici și, în același timp, să pună în plan secund credința și virtuțile creștine”, a spus Ioan Fercal.

Și profesoara de religie Iuliana-Magdalena Enache, un cadru didactic foarte apropiat al activităților din Prohia „Sfântul Ioan Botezătorul a fost parte a emisiunii „Cumințenia pământului, alături de o elevă extrem de activă la catehezele organizate la biserică, Ștefana Popovici. Tema abordată, de asemeni foarte atractivă și sensibilă, a fost        „ Sfinții, mărturii ale iubirii lui Dumnezeu”, moderată de preotul Cristian Buhaciuc. Emisiunea foarte captivantă a reprezentat doar un crâmpei a ceea ce se poate spune despre chipurile de preoți duhovnici de vocație și mărturisitori. A fost omagiați, printre alți sfinți pomeniți Sfântul Cuvios Ilie Cleopa și Sfântul Cuvios Paisie Olaru, trecuți recent în rândul sfinților. Telespectatorii au fost invitați la sfințenie, pentru că oricine ar putea avea un loc în calendar , dacă este un mărturisitor al lui Hristos și duce o viață curată.

De curând, la postul local de televiziune, a poposit și profesoara Mariana Fortoeș, considerată de „cursanții” din parohie ca fiind sufletul lecțiilor de psaltică. A venit însoțită de o liceană de 15 ani, elevă la Liceul Pedagogic din municipiul Botoșani, Ioana Cojocaru, care a crescut de asemenea în sânul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”. Tema abordată în această ediție, moderată de directorul Seminarului Teologic, Daniel Dascălu, a fost „Duhovnicul – Rolul și lucrarea lui în viața bisericii”. Cu toate că este doar o copilă, Ioana, care este nelipsită din acțiunile desfășurate în cadrul Grupei de cateheză a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, a dat dovadă de cunoștințe vaste, arătând că este subiect pe care îl stăpânește cu tărie. Răspunsurile sale, la întrebările moderatorului, pline de candoarea specifică vârstei, le puteți regăsi în înregistrarea video postată în acest articol.

Cele două invitate au explicat telespectatorilor de ce duhovnicul are un rol esențial în viața spirituală a credincioșilor și în cadrul Bisericii Ortodoxe. El nu este doar un preot obișnuit, ci un îndrumător sufletesc, un părinte spiritual care ajută credincioșii să se apropie de Dumnezeu prin rugăciune, pocăință și viață duhovnicească autentică.

Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani continuă întâlnirile catehetice cu o rigurozitate constantă, iar subiectele abordate, adaptate la evenimentele Bisericii Ortodoxe, au rolul de a-L mărturisi pe Mântuitorul Hristos și de a transmite învățăturile de credință.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Spectacolul „Frumoasa şi Bestia, la Teatrul „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

În această săptămână în zilele de joi, 8 mai 2025, de la ora 18:00 şi duminică, 11 mai 2025, de la orele 11:00 și 12:30, micuții sunt așteptați să vizioneze spectacolul  „Frumoasa şi Bestia”.

„Frumoasa şi Bestia“ este un spectacol de Valentin Dobrescu,  după o poveste engleză. Regia artistică este semnată de Valentin Dobrescu, scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu, iar muzica este compusă de  Alin Macovei-Moraru.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Adelina Cojocariu, Andrei Iurescu, Marius Rusu, Ioana Buta, Anamaria Chelaru, Alin Gheorghiu şi Ana Apetrei

 

„V-aţi întrebat, ce e povestea ? Nu e uşor s-o defineşti.

Pot să vă spun că o poveste este doar ceea ce-ţi doreşti.

Publicitate

E ce visezi cu ochii minţii, e gândul tău neîmplinit,

E-o lume-n care-ai vrea să fii, şi-n care-acuma te-ai trezit.

Vreţi o poveste ? Da ? Prea bine. Ştiu una care v-ar plăcea,

Şi-n care veţi vedea cu toţii ce poate face dragostea.” (Valentin Dobrescu)

 

Spectacolul este recomandat copiilor peste 3 ani.

 

Prețul biletului este de 20 lei.

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Izvor de credință, cuvânt și jertfă: Revista religioasă săptămânală „Izvorul Tămăduirii”, la numărul 2000. Primul mesaj al părintelui Ioan Alupoaiei, în urmă cu 22 de ani

Publicat

Publicitate

Într-un colț al Botoșaniului, unde odinioară doar liniștea unui parc acompania pașii celor grăbiți, s-a născut, din jertfă și rugăciune, o biserică. Nu doar din piatră și cupru, ci și din cuvânt. De 22 de ani, Parohia „Izvorul Tămăduirii și Sfântul Haralambie” scrie, cu suflet și condei, o pagină vie a credinței: „Foaia religioasă săptămânală Izvorul Tămăduirii”.

Această publicație nu este doar o simplă revistă parohială. Este un glas al Bisericii care, număr după număr, cheamă la lumină, la comuniune și la trăirea tainelor dumnezeiești. Încă din 15 februarie 2004, când a apărut primul număr – mai degrabă un program liturgic decât un material editorial – s-a simțit nevoia unui dialog profund cu sufletul credinciosului. De atunci și până astăzi, cu peste 2000 de apariții, foaia religioasă a devenit o cronică a trăirii, o punte între altar și inimile celor care caută mântuirea.

Inițiativa a fost semnul unei viziuni profunde, născute în inima preotului Ioan Alupoaiei, cel care a zidit nu doar pereți sfințiți, ci și o comunitate. În anii când Parohia „Izvorul Tămăduirii” își făcea pașii timizi în viața liturgică, totul părea fragil. Într-un tramvai dezafectat, devenit loc de rugăciune, s-a rostit pentru prima dată numele lui Dumnezeu într-un lăcaș improvizat, dar plin de Duh. Era 13 martie 2003. Și până la 25 noiembrie același an, „biserica din tramvai” a fost loc de închinare, de început și de nădejde.

Încercările nu au lipsit. Două incendii – unul la capelă, altul la acoperiș – au pus la încercare rezistența credinței. Dar focul jertfei nu s-a stins. Astăzi, în locul tramvaiului, se înalță o biserică de zid, cu turlă spre cer și catapeteasmă din stejar, cu icoane care privesc din veșnicie. Sfântul Altar este pictat, iar sufletele celor ce pășesc în acest spațiu se simt mai aproape de Împărăție.

Dar dincolo de ziduri, rămâne cuvântul. Foaia religioasă săptămânală a devenit altarul scris al parohiei. A transmis, cu răbdare și inspirație, chemarea lui Hristos: „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați…” A vorbit despre evenimentele bisericii, despre sărbători, despre viețile sfinților, dar mai ales despre viața trăită în comuniune. A devenit un glas pentru cei ce nu puteau rosti și o lumină pentru cei ce căutau sens.

Această publicație este, fără îndoială, dovada că Biserica nu este o clădire. Este o familie. Este o respirație comună. Este iubirea care lucrează, în fiecare duminică, o nouă înviere în suflete. Nu este egocentrică, ci misionară. Nu este rece, ci lucrătoare, în duh și adevăr.

Publicitate

După 22 de ani, „Foaia religioasă Izvorul Tămăduirii” nu este doar o arhivă. Este un document viu, care pulsează cu fiecare rugăciune rostită în taină, cu fiecare lacrimă ștersă în tăcere și cu fiecare bucurie împărtășită în credință. Este un dar. Un izvor.

La ceas aniversar, să le spunem celor ce au scris, editat, tipărit și răspândit această lucrare: La mulți ani binecuvântați! Și la cât mai multe suflete atinse de cuvânt!

La mulţi ani şi la cât mai mulţi cititori!

Citeste mai mult

Eveniment

COD RUTIER 2025: Șoferii își pot recupera mai rapid permisul! Află noua condiție

Publicat

Publicitate

Parlamentul a aprobat o modificare a Codului Rutier 2025, care le oferă șoferilor posibilitatea de a reduce perioada de suspendare a permisului auto dacă achită amenda contravențională.

Parlamentul a adoptat marți proiectul legislativ care introduce o condiție suplimentară pentru șoferii care doresc să își reducă perioada de suspendare a permisului de conducere, respectiv plata amenzii contravenționale.

Modificare Cod Rutier 2025. Noua condiție pentru reducerea suspendării permisului

Conform noii legislații, pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, șoferii trebuie să îndeplinească trei condiții:

  • admiterea la testul de verificare a cunoștințelor rutiere
  • deținerea permisului auto de cel puțin un an
  • dovada achitării amenzii contravenționale ce a dus la suspendarea dreptului de a conduce.

Proiectul a fost inițiat de USR. Inițiatorii susțin că măsura va contribui la reducerea numărului de accidente rutiere și la îmbunătățirea sistemului de colectare a amenzilor, potrivit Mediafax.

Citeste mai mult

Eveniment

„Părintele Cleopa, mare mărturisitor și duhovnic”. Întâlnirea Cercului Pastoral Misionar „Sfântul Spiridon” Botoșani

Publicat

Publicitate

Biserica Militară Botoșani va găzdui în data de 8 mai 2025, începând cu ora 17:00, întâlnirea Cercului Pastoral Misionar „Sfântul Spiridon”.

Din acest cerc fac parte parohiile din partea de sud-est a municipiului Botoșani și prin rotație, la fiecare Biserică parohială se oficiază în sobor câte o slujbă și se prezintă o temă misionară.

În cadrul întâlnirii de joi, se va oficia Taina Sfântului Maslu și va fi susținută conferința cu tema „Părintele Cleopa, mare mărturisitor și duhovnic”, de către Preot Teodor Cenușă, slujitor la Biserica Militară Botoșani.

Dumnezeu, în marea Sa iubire de oameni, binecuvântează lumea, din vreme în vreme, cu genii ale sfinţeniei destinate a arăta pământenilor calea către o vieţuire adevărată întru dobândirea Împărăţiei Cerurilor. Părintele Cleopa, adică Sfântul Cuvios Cleopa de Sihăstria, a fost un astfel de om. Dumnezeu l-a rânduit să vieţuiască în vremuri grele pentru a fi călăuză celor ce caută calea spre Împărăţia Cerurilor.

CERCUL PASTORAL MISIONAR „SF. SPIRIDON”

Parohii, lăcașuri de cult și slujitori:

Publicitate

 

  1. Biserica „Sfântul Ilie”, Preot Lucian Leonte, paroh, Pr. Constantin Leonte, co-slujitor;
  2. Biserica „Duminica Mare”, Preot Florin Marcu, paroh;
  3. Biserica „Înălțarea Domnului”, Preot Thoader Pețenchea, paroh;
  4. Biserica „Izvorul Tămăduirii”, Preot Daniel Țăranu, paroh;
  5. Biserica „Sfântul Pantelimon”, Preot Constantin Iordache, paroh;
  6. Biserica Militară „Sfântul Voievod Ștefan”, Preot Teodor Cenușă, slujitor;
  7. Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe”, Preot Ionuț Moise, misionar de caritate;
  8. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” II, Preot Mihail Ulman, paroh.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending