Sâmbătă, la Biserica Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, zeci de credincioși au ținut să fie alături de părintele paroh Ionică Alupoaiei, de fiica sa Teofana și de preoteasa Eusebia Alupoaiei, care și-a condus mama, pe Eugenia Bahrin, pe ultimul drum pământesc.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de părintele arhimandrit Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți, înconjurat de un sobor numeros de preoți.
La final, părintele arhimandrit a ținut un cuvânt de mângâiere pentru familia îndoliată, extrem de emoționant, atrăgând atenția asupra semnelor care pot arăta că oamenii care părăsesc această lume sunt sau nu împăcați cu Dumnezeu sau pot dezvălui dacă au avut sau nu o viață curată.
„Când cineva pleacă din lumea aceasta, atunci cei care l-au cunoscut sau nu l-au cunoscut să fie aproape de trupul cel neînsuflețit atunci când acesta pleacă. Omul trebuie să vină la acest moment pentru că este o adevărată sărbătoare care descoperă cum a fost cel care pleacă din lumea aceasta.
Și dă niște semne că acel care pleacă este împăcat cu Dumnezeu și cu oamenii și e plin de har duhovnicesc. Aceștia au o înfățișare deosebită. Se deosebesc de restul oamenilor pentru că au întipărit pe chip o pace, o blândețe și au o lumină, nu din lumea aceasta, ci din altă lume. Uitându-mă la sora Eugenia am găsit în parte aceste semne. Ea astăzi vrea să ne spună câteva cuvinte de folos pentru că, să știți, slujba înmormântării are în ea acest mesaj, al slujbei în sine. Oare ce vrea să ne spună sora Eugenia? Pacea pe care o are pe chipul ei, lumina duhovnicească, se datorează cel puțin a două lucruri. Unul este acela că a purtat toată viața crucile pe care le-a rânduit Dumnezeu. Cea mai grea a fost crucea văduviei. Treizeci și ceva de ani a stat singură. Spunea părintele că citea multe rugăciuni, multe acatiste zilnic. De fapt un om nu poate să ducă singur crucea, dacă nu ia putere de la cel care a pus crucea. Al doilea cuvânt pe care ni- dă azi: a fost o persoană foarte cuminte și cu bun simt. N-a supărat pe nimeni. În jurul mamei Eugenia totul a fost o minune și o taină. Și a încercat să nu calce aceste taine și fără să strivească printr-o atitudine neduhovnicească. Al treilea lucru, și-a iubit foarte mult familia și a încercat să se jertfească pentru familie. În rugăm pe Bunul Dumnezeu și pe Sfântul Nicolae, ca diseară, când va bate la ușile Împărăției, ca să fie primită acolo unde și-a dorit, să-i deschidă cei care sunt acolo puși”, a spus în cuvântul său părintele Ioan.
Publicitate
Îți mulțumesc, Sfinte Nicolae, pentru că de ziua ta i-ai adus bunicii mele VEȘNICIA
Eugenia Bahrin își iubea foarte mult nepoata, pe Teofana, fiica părintelui Ionică. Tare mult și-a dorit să mai trăiască puțin, atât cât să o vadă mireasă, pășind spre ALTAR, alături de Ovidiu, logodnicul său, pe care l-a binecuvântat și pe care l-a admirat. După predica părintelui Ioan, în fața credincioșilor a venit Teofana, cu o creație proprie: „Scrisoare pentru Sfântul Nicolae”. Textul s-a dorit a fi un arc peste timp, o metafora a unui suflet care a cimentat legătura trainică din familie, ca un liant între generații, asemenea unui fir conducător, cu valențe ca jertfa, devotamentul, iubirea infinită și, nu în în ultimul rând, credința. (VIDEO în articol)
„Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit. De acum mi s-a gătit cununa dreptăţii…”
Eugenia Bahrin a trecut în veșnicie la 88 de ani, după o viață destul de grea, plină de jerfă, dar și de multă iubire. După ce a făcut școala de asistente medicale în județul Iași, s-a întors în satul său natal, Coțușca, unde a vegheat sute de copii în decursul anilor. A primit daruri mari de la Bunul Dumnezeu, dar unul remarcabil este singura sa fiică, Eusebia, care a urmat meseria mamei, devenind în timp preoteasa puternică din spatele preotului devotat, care duce suflet după suflet pe calea mântuirii. Pentru fiecare om cu care a interacționat a avut un cuvânt de mângâiere, a dăruit din inima ei și din avutul ei și a lăsat în urmă un exemplu de femeie creștină care a învins orice obstacol cu rugăciunea și cu încrederea că Dumnezeu știe ce face.
Eusebia Alupoaiei, femeia din spatele îndrăgitului duhovnic Ionică Alupoaiei, și-a pierdut mama, dar a câștigat o rugătoare la Tronul Împărătesc, având misiunea de a continua jertfa mamei sale.
Dumnezeu să o ierte! Colectivul Redacției Botoșani24.ro transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Guvernul României a aprobat trecerea celor 3,3 kilometri ai drumului forestier care unește localitățile Baranca (comuna Hudești) și Oroftiana (comuna Suharău), din patrimoniul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al județului Botoșani. Astfel, se asigură continuitatea drumului județean DJ 291D, care a fost rupt de râul Prut în zona pădurii de la Baranca.
„A fost un proiect pe care l-am promovat împreună cu echipa de la Consiliul Județean Botoșani pentru a putea asigura continuitatea drumului Darabani – Baranca – Oroftiana. Când am demarat proiectul de modernizare a acestui drum județean, a trebuit să excludem sectorul Baranca – Oroftiana, pentru că nu era în proprietatea județului. Am inițiat procedurile de transfer și acum drumul este integral la Consiliul Județean. Este de datoria noii conduceri a județului să continue proiectul de modernizare și pe acest sector, astfel încât să se poată circula în condiții normale de la Darabani până la Oroftiana”, a declarat senatorul social-democrat Doina Federovici.
Drumul Județean DJ 291D, Oroftiana; Baranca – Bajura, se află în plin proces de modernizare. Lucrările se desfășoară pe o lungime de 10,2 kilometri. „Ca președinte al Consiliului Județean am făcut din modernizarea drumurilor județene o prioritate. Am reabilitat și modernizat peste 300 de kilometri de drum din cei 652 de kilometri pe care-i are județul. La finalul tuturor proiectelor de modernizare pe care le-am demarat, drumurile județene de piatră vor reprezenta mai puțin de 2% din total”, a conchis senatorul PSD Doina Federovici.
Lansarea sesiunii din cadrul programului RABLA pentru achiziționarea de tractoare noi va avea loc anul viitor, imediat după aprobarea bugetului, a anunțat Adrian Corbu, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Aceasta va fi derulată simultan cu programele RABLA Clasic și RABLA Plus, scrie alba24.ro.
În prezent, AFM finalizează procesul de validare a dealerilor, fiind în desfășurare ultimele două zile de clarificări. După această etapă, lista dealerilor validați va fi publicată pe site-ul instituției. Adrian Corbu a subliniat că persoanele interesate nu ar trebui să plătească avansul pentru tractoare până la publicarea acestor liste oficiale.
Programul Rabla pentru tractoare: Detalii despre program și finanțare
Orice tip de autoturism poate fi casat pentru achiziționarea unui tractor nou.
Valoarea ajutorului financiar variază în funcție de vârsta solicitantului:
80% pentru cei sub 40 de ani.
65% pentru cei peste 40 de ani.
Valoarea maximă a tractorului, inclusiv accesoriile, nu trebuie să depășească 55.000 de euro cu TVA.
Publicitate
În 2024, bugetul alocat pentru programul RABLA destinat tractoarelor a fost de 600 de milioane de lei, iar trei mii de fermieri sunt deja eligibili pentru a primi tractoare aproape gratis. Monitorizări stricte vor fi aplicate pentru a preveni înstrăinarea echipamentelor achiziționate prin program.
Valoarea alocărilor bugetare și condițiile de finanțare vor fi ajustate
În funcție de cererea înregistrată în 2025, valoarea alocărilor bugetare și condițiile de finanțare vor fi ajustate, a mai precizat Adrian Corbu. Fermierii interesați sunt încurajați să urmărească anunțurile oficiale de pe site-ul AFM pentru informații suplimentare și actualizări.
Se poate casa orice tip de autoturism” în cadrul programului RABLA pentru achiziționarea unui tractor nou, precizează vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Corbu.
Vicepreședintele AFM a lămurit că procedura este exact ca în programul pentru panourile fotovoltaice. În acest moment, mai sunt două zile de clarificări pentru dealerii validați. Peste două zile, urmează să fie publicate pe site-ul AFM lista cu dealerii validați, iar persoanele fizice interesate se vor putea înscrie la aceștia. ”Până nu publicăm listele cu dealerii validați, oamenii n-ar trebui să dea avansul pentru tractoare” a atenționat Adrian Corbu.
”Lansarea sesiunii va avea loc anul viitor, imediat după aprobarea bugetului, odată cu RABLA Clasic și RABLA Plus” a anunțat Adrian Corbu la DCNews. Anul acesta, bugetul pentru tractoare a fost 600 de milioane de lei.
”Avem o diferențiere în funcție de vârsta solicitantului: pentru cei care au mai mult de 40 de ani, valoarea ajutorului este de 65%, iar pentru cei sub 40 de ani, 80%” a precizat vicepreședintele AFM. Solicitantul trebuie să aibă în vedere un tractor a cărui valoare să nu depășească 55.000 de euro cu tot cu TVA, bani în care pot fi incluse și accesoriile. Adrian Corbu a precizat că există monitorizări în program pentru a nu fi înstrăinat tractorul.
În acest moment, trei mii de fermieri sunt pe punctul de a primi tractoare aproape gratis. În funcție de cerere, în 2025, se va ajusta valoarea, a anunțat vicepreședintele Corbu.
Două persoane, soț și soție, de 76, respectiv 80 de ani, au ajuns la spital cu arsuri în urma unui incendiu produs în locuință. S-a întâmplat în această dimineață, în localitatea Dămideni. Cei doi au fost scoși din casa cuprinsă de flăcări de copiii acestora, care locuiesc în apropiere. Tot ei au sunat la 112, după ajutor.
La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stinge și o ambulanță SMURD, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD și două ambulanțe SAJ. Cele două victime au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Acestea prezentau arsuri și intoxicație cu fum.
Pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului, care a cuprins bunurile din două încăperi.
Cel mai probabil, incendiul s-a produs după ce una dintre persoane a încercat să aprindă focul cu benzină.
Pentru evitarea unor astfel de evenimente vă recomandăm să nu aprindeți focul cu benzină, gaz sau motorină! Vă puneți viața în pericol, dar și lucrurile pentru care ați muncit de-a lungul timpului.
Benzina, gazul sau alte lichide inflamabile nu trebuie folosite niciodată pentru aprinderea focului în sobă. Acestea sunt foarte periculoase și pot produce incendii.
Publicitate
Aveți grijă să nu folosiți alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba.
Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.
Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Drăgușeni, Corlăteni, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.
În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.
Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!
În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!
Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.
Publicitate
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.