Sâmbătă, la Biserica Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, zeci de credincioși au ținut să fie alături de părintele paroh Ionică Alupoaiei, de fiica sa Teofana și de preoteasa Eusebia Alupoaiei, care și-a condus mama, pe Eugenia Bahrin, pe ultimul drum pământesc.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de părintele arhimandrit Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți, înconjurat de un sobor numeros de preoți.
La final, părintele arhimandrit a ținut un cuvânt de mângâiere pentru familia îndoliată, extrem de emoționant, atrăgând atenția asupra semnelor care pot arăta că oamenii care părăsesc această lume sunt sau nu împăcați cu Dumnezeu sau pot dezvălui dacă au avut sau nu o viață curată.
Publicitate
„Când cineva pleacă din lumea aceasta, atunci cei care l-au cunoscut sau nu l-au cunoscut să fie aproape de trupul cel neînsuflețit atunci când acesta pleacă. Omul trebuie să vină la acest moment pentru că este o adevărată sărbătoare care descoperă cum a fost cel care pleacă din lumea aceasta.
Și dă niște semne că acel care pleacă este împăcat cu Dumnezeu și cu oamenii și e plin de har duhovnicesc. Aceștia au o înfățișare deosebită. Se deosebesc de restul oamenilor pentru că au întipărit pe chip o pace, o blândețe și au o lumină, nu din lumea aceasta, ci din altă lume. Uitându-mă la sora Eugenia am găsit în parte aceste semne. Ea astăzi vrea să ne spună câteva cuvinte de folos pentru că, să știți, slujba înmormântării are în ea acest mesaj, al slujbei în sine. Oare ce vrea să ne spună sora Eugenia? Pacea pe care o are pe chipul ei, lumina duhovnicească, se datorează cel puțin a două lucruri. Unul este acela că a purtat toată viața crucile pe care le-a rânduit Dumnezeu. Cea mai grea a fost crucea văduviei. Treizeci și ceva de ani a stat singură. Spunea părintele că citea multe rugăciuni, multe acatiste zilnic. De fapt un om nu poate să ducă singur crucea, dacă nu ia putere de la cel care a pus crucea. Al doilea cuvânt pe care ni- dă azi: a fost o persoană foarte cuminte și cu bun simt. N-a supărat pe nimeni. În jurul mamei Eugenia totul a fost o minune și o taină. Și a încercat să nu calce aceste taine și fără să strivească printr-o atitudine neduhovnicească. Al treilea lucru, și-a iubit foarte mult familia și a încercat să se jertfească pentru familie. În rugăm pe Bunul Dumnezeu și pe Sfântul Nicolae, ca diseară, când va bate la ușile Împărăției, ca să fie primită acolo unde și-a dorit, să-i deschidă cei care sunt acolo puși”, a spus în cuvântul său părintele Ioan.
Publicitate
Îți mulțumesc, Sfinte Nicolae, pentru că de ziua ta i-ai adus bunicii mele VEȘNICIA
Eugenia Bahrin își iubea foarte mult nepoata, pe Teofana, fiica părintelui Ionică. Tare mult și-a dorit să mai trăiască puțin, atât cât să o vadă mireasă, pășind spre ALTAR, alături de Ovidiu, logodnicul său, pe care l-a binecuvântat și pe care l-a admirat. După predica părintelui Ioan, în fața credincioșilor a venit Teofana, cu o creație proprie: „Scrisoare pentru Sfântul Nicolae”. Textul s-a dorit a fi un arc peste timp, o metafora a unui suflet care a cimentat legătura trainică din familie, ca un liant între generații, asemenea unui fir conducător, cu valențe ca jertfa, devotamentul, iubirea infinită și, nu în în ultimul rând, credința. (VIDEO în articol)
„Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit. De acum mi s-a gătit cununa dreptăţii…”
Publicitate
Eugenia Bahrin a trecut în veșnicie la 88 de ani, după o viață destul de grea, plină de jerfă, dar și de multă iubire. După ce a făcut școala de asistente medicale în județul Iași, s-a întors în satul său natal, Coțușca, unde a vegheat sute de copii în decursul anilor. A primit daruri mari de la Bunul Dumnezeu, dar unul remarcabil este singura sa fiică, Eusebia, care a urmat meseria mamei, devenind în timp preoteasa puternică din spatele preotului devotat, care duce suflet după suflet pe calea mântuirii. Pentru fiecare om cu care a interacționat a avut un cuvânt de mângâiere, a dăruit din inima ei și din avutul ei și a lăsat în urmă un exemplu de femeie creștină care a învins orice obstacol cu rugăciunea și cu încrederea că Dumnezeu știe ce face.
Eusebia Alupoaiei, femeia din spatele îndrăgitului duhovnic Ionică Alupoaiei, și-a pierdut mama, dar a câștigat o rugătoare la Tronul Împărătesc, având misiunea de a continua jertfa mamei sale.
Dumnezeu să o ierte! Colectivul Redacției Botoșani24.ro transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Sfânta Cecilia a trăit la Roma şi a auzit de mică învăţăturile Evangheliei lui Hristos, de aceea s-a hotărât să rămână fecioară şi să se păzească de orice fel de însoţire. Părinţii ei au hotărât însă altfel, şi au logodit-o cu un tânăr de vază, care însă era necredincios.
A venit vremea nunţii şi atunci fecioara Cecilia i-a destăinuit mirelui său taina credinţei sale: „Iată, precum mă vezi, eu am pe îngerul Domnului care îmi păzeşte fecioria şi pe care tu nu-l vezi. Şi de te vei atinge de mine, apoi îndată te va omorî, pentru că stă aici gata să mă apere pe mine, roaba sa”. Cuvintele acestea l-au înfricoşat pe Valerian şi el a consimţit să meargă la episcopul Romei de atunci, Urban I (222-230), care, spun cărţile bisericeşti, se ascundea prin morminte şi prin peşteri, din pricina păgânilor sângeroşi, porniţi cu încrâncenare împotriva credincioşilor Bisericii.
Păstorul l-a primit cu lacrimi de bucurie, ştiind că l-a trimis Sfânta Cecilia, şi a zis: „Pe tânărul acesta l-a primit ca pe un leu în camera sa, iar către mine l-a trimis ca pe un miel, că de n-ar fi crezut el învăţătura ei, n-ar fi venit la mine. Deci deschide, Doamne, inima lui până la sfârşit, ca să Te cunoască pe Tine, Adevăratul Dumnezeu, iar de satana şi de toate lucrurile lui să se lepede”.
Publicitate
A rânduit Bunul Dumnezeu ca Valerian să primească învăţătura cea mântuitoare şi apoi marele dar al Sfântului Botez. În mijlocul acelei păgânătăţi, Sfânta Cecilia a adus la Credinţa în Mântuitorul nostru Iisus Hristos pe alţi doi, pe Tivurtie, fratele lui Valerian şi pe Maxim, fiind şi ei botezaţi de la episcopul Urban al Romei, căci atunci episcopii nu socoteau a fi sub demnitatea lor a boteza pe cei care veneau la Hristos.
Pentru viaţa ei curată şi pentru râvna pentru Hristos Mântuitorul, Sfânta Cecilia a fost arestată de mai-marii vremii şi supusă judecăţii. Au dus-o într-o baie aprinsă şi au chinuit-o trei zile şi trei nopţi, dar Preabunul Dumnezeu i-a stat în ajutor şi a răcorit baia. A venit apoi călăul şi de trei ori a lovit-o cu sabia peste grumaz, însă nu i-a tăiat capul.
A mai trăit trei zile şi a întărit pe credincioşi, apoi s-a mutat la Domnul în locaşurile cereşti. Pentru sfintele sale rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-ne pe noi păcătoşii
Microîntreprinderile bune platnice vor primi o bonificaţie de 5% din impozit. Acest lucru după ce Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind aprobarea ordonanței de urgenţă 107/2024, stabilind, printr-un amendament, majorarea bonificaţiei de care beneficiază microîntreprinderile bune platnice de la 3% la 5% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe venit, aferente anului fiscal 2024.
S-au înregistrat 158 voturi pentru, 40 contra şi 17 abțineri, transmite Agerpres.
Publicitate
”Am reușit! E adevărat doar prin presiune! Amendamentul Roman e literă de lege. Arătăm respectul PNL și al președintelui Nicolae Ciucă, pentru 560.000 de firme care își plătesc la timp, birurile către stat.
Plătitorii de impozit pe profit, precum și plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderilor beneficiază de o bonificație de 5%, din impozitul pe profitul anual și din impozitul pe venitul microîntreprinderilor, aferent anului 2024.
O altă veste bună este ca urmare a discuțiilor cu ministrul liberal de finanțe, se susține permanentizarea acestei măsuri pentru mediul privat. USR a votat împotriva, iar AUR s-a abținut, ceea ce e tot un vot împotrivă” a transmis deputatul de Alba, Florin Roman.
Publicitate
Bonificaţie de 5% din impozit. Ce prevede proiectul
OUG 107/2024 reglementează unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024.
Actul normativ prevede măsuri privind acordarea unor facilităţi fiscale, constând în anularea unor obligaţii de plată accesorii, monitorizarea cheltuielilor publice pentru flexibilizarea alimentării Fondului de rezervă bugetară, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.
“Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut la
art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), precum şi contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit titlului III “Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor” din aceeaşi lege, beneficiază de o bonificaţie de 5% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz”, prevede textul adoptat. În textul iniţial al ordonanţei de urgenţă, această bonificaţie este de 3%.
Publicitate
În cazul grupului fiscal, bonificația se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă.
Așa cum puteți observa, problemele județului își pot găsi rezolvarea. Important este să nu le mai ascundem sub preș, așa cum au făcut, ani de zile, cei de la PSD. De ce au făcut asta? Pentru că au vrut mereu să pozeze în echipa perfectă pentru administrarea județului, în timp ce Botoșaniul se prăbușea și ajungea pe ultimul loc în orice clasament al dezvoltării.
Pentru mine, în calitate de președinte al Consiliului Județean, este extrem de important să avem discuții constructive cu liderii principali ai României despre cum putem schimba situația din Botoșani. În vizita recentă a domnului Nicolae Ionel Ciucă am mers împreună să vedem care sunt proiectele eșuate ale județului și cum putem salva această situație. Am extrem de multe priorități pentru care am mare nevoie de sprijin total la nivel central.
Faptul că spitalul de paliație a fost tergiversat atât de mult, iar, într-un final, a fost construit complet greșit, reprezintă o adevărată rușine pentru cei care au gestionat și monitorizat proiectul. Probabil nu au considerat că au voturi de aici, așa a fost gândirea până acum, totul se traducea în voturi. Eu voi demonstra că pentru mine contează oamenii! Însă vom rezolva și această problemă. Dacă primăria nu va rezolva URGENT cu acest proiect, vom prelua proiectul la Consiliul Județean. Este imperativ ca botoșănenii să aibă acces la facilitățile oferite de un spital de paliație, pentru că este un coșmar ce trăiesc familiile acestor pacienți.
Publicitate
Împreună am fost și la fabrica Artsana, o fabrică care s-a închis și care a provocat un adevărat cutremur în întreg județul, lăsând oameni fără locuri de muncă, asta s-a intamplat EXCLUSIV din cauza lipsei de viziune a celor care au condus județul. Este necesar să investim în astfel de fabrici și să căutăm soluții pentru a atrage investitori și locuri de muncă. Oamenii trebuie să aibă posibilitatea de a munci aici, în Botoșani. Acesta este SINGURUL plan pentru o evoluție și o dezvoltare sigură.
Nu suntem aici pentru campanie, nu suntem doar în trecere. Dorința noastră este ca oamenii să vadă și să înțeleagă că nu repetăm modelele vechi.
Sunt alături de voi, dragi botoșăneni. Împreună aducem Botoșaniul la nivelul de progres pe care îl merită!