Connect with us

Eveniment

VIDEO: Părintele din Drăgușeni, care a zidit trei biserici, a fost condus pe ultimul drum de Preasfințitul Nichifor și zeci de preoți. A avut viață de mucenic

Publicat

Publicitate
Oameni din trei sate s-au adunat cu mic cu mare la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni pentru a aduce un ultim omagiu celui care fost păstor de mii de suflete, părintele Ioan Manoliu. De la poarta lăcașului de cult, până la intrare în biserică, aleea era străjuită pe o parte și pe cealaltă de candele aprinse, care au luminat în ciuda vântului tăios pe toată perioada slujbelor rânduite de la prima oră a dimineții. 
Joi, cea mai grea zi pentru familia părintelui Ioan Manoliu și pentru toți cei care l-au cunoscut, a început de când s-a prins a miji de ziuă cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, unde un sobor de preoți a înălțat rugăciuni către Hristos pentru părintele Ioan, cerând lui Dumnezeu să îi așeze sufletul în Lumină, în Împărăția în care nu este nici întristare și nici suspin. Slujba de înmormântare de după Liturghie a fost oficiată de aproape 40 de preoți, zece dintre aceștia fiind foști colegi de seminar cu părintele Ioan, veniți acum din mai multe județe. Unul dintre preoți a venit de la o parohie din Bssarabia. În fruntea lor s-a aflat Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul care a adus și cuvântul de mângâiere al ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După parcursul specific slujbei de înmormântare a unui preot, ierarhul prezent a avut un cuvânt de învățătură emoționant, menit să alunge tristețea membrilor familiei și a fiilor duhovnicești, pe care părintele Ioan Manoliu i-a ținut strânși ca într-un mănunchi de flori vii(VIDEO în text).
Ucenic al părintelui Ilie Cleopa
Cât timp preoții prezenți, membrii familiei și credincioșii prezenți și-au luat un ultim rămas-bun de la părintele lor iubit, a avut o scurtă intervenție un fost coleg de seminar al părintelui, Vasile Matcovici, din parohia „Sfântul Ilie”, din Plopești, județul Iași, care a dezvăluit celor prezenți momente din viața duhovnicească a părintelui Ioan din vremea în care a fost seminarist la Mănăstirea Neamț. Părintele Vasile a pomenit despre evlavia pe care părintele Manoliu a avut-o față de preoții care la anul vor fi canonizați: Părintele Cleopa și Părintele Paisie, lângă care a petrecut toate zilele în care nu era la cursuri. Părintele Vasile își amintește că de foarte multe ori, preotul Ioan Manoliu era un fel de intermediar între seminariști și părintele Cleopa care le trimitea sfat în problemele pe care le aveau (VIDEO în text).
„Hristos a înviat din morți…” au cântat cei aproape 40 de preoți și zeci de enoriași în biserica ticsită de lume, dar și pe aleile din curte, în bătaia vântului pătrunzător, după cum este specific înmormântării preoților. După acest moment, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a fost purtat pe umeri de mai mulți preoți care au înconjurat biserica în care a slujit părintele Ioan Manoliu peste 40 de ani.
Îndrăgitul duhovnic a fost înmormântat în curtea bisericii, lângă altarul unde a ridicat mîinile la Cer de mii de ori și au coborât cele cerești pe pământ, în lacrimile enoriașilor și plânsul încetișor al familiei. Cu toții au câștigat un rugător la Tronul Împărătesc.
A vrut să fie profesor de matematică
Viața părintelui Ion Manoliu a fost mucenicie, așa cum viața de preot, în general, se încadrează în acest registru duhovnicesc. Om harnic ca argintul viu, întreprinzător și de cuvânt, și-a construit în cei peste 40 de ani de slujire o reputație la care mulți doar visează.
Puțini dintre cei care l-au cunoscut știu că părintele Ioan, care s-a născut într-o familie de oameni simpli, a vrut să se facă profesor de matematică pentru i-a plăcut foarte mult această materie de care a prins drag pentru că avea o profesoară care renunțase la catedra dintr-o universitate pentru școala din satul sucevean, unde s-a născut părintele.
După multe, multe peripeții, cum însuși a povestit într-un interviu, a ajuns să dea examen la Seminarul de la Mănăstirea Neamț, unde a fost un student strălucit dacă se are în vedere că a avut bursă de merit în toți cei cinci ani de studiu. Pentru că mama sa dorea mult să-l vadă preot, părintele Ioan s-a căsătorit, cerând o parohie în zona Neamțului. De la Iași i s-a propus o parohie în Dorohoi, un oraș considerat pe atunci un fel de „Doftana” parohiilor. Acolo erau trimiși doar disciplinar. La insistențele ÎPS Adrian de atunci, părintele Manoliu a acceptat să vină în Drăgușeni, de această dată … de Botoșani, în anul 1980, unde avea să construiască o biserică în Podriga , care aparținea atunci de această parohie. În timpul regimului comunist, era greu, aproape imposibil, să faci o biserică, avizele se obțineau foarte anevoios, de aceea părintele Ioan Manoliu a numit biserica din Podriga – „Biserica Dorinței”.
„Unde stai tu acolo sunt și eu”
A avut sprijinul necondiționat al soției care atunci când a venit în Drăgușeni gospodăriile erau sărace, nu aveau gard nici la șosea. Oamenii treceau nestingheriți pe lâng streașina casei vecine și perisajul nu era tocmai potrivit pentru o fată crescută la munte, în zona Neamțului. Spre surprinderea părintelui, preoteasa sa a devenit femeia puternică din spatele duhovnicului iscusit. După ce  a fost finalizată Biserica Podriga, unde lucrările au durat șase ani, la insistențele preotesei sale, părintele decis a decis să restaureze apoi Biserica de la Drăgușeni, din care a făcut o adevărată bijuterie.
A fost numit misionar protopopesc în 1997-1998 și a cunoscut credincioșii din toată zona Dorohoiului, numind  deseori această perioada că fiind cea mai frumoasă din viața de preot.
Apoi a construit în satul Dimitrie Cantemir o biserică cu hramul „Sfânta Ana”, la sugestia ÎPS de atunci și  un lăcaș de cult la Sărata, Biserica Sf. Constantin și Elena.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, Părintele Manoliu a restaurat complet începând cu anii ‘90 Biserica Drăgușeni, ctitoria soților Ecaterina și Gheorghe Codrescu (1861-1864), inclusiv pictura, a construit și dotat Casa de prăznuire (2017), a înființat Biblioteca ce numără azi cca 1.700 de volume (unele aparținând familiei Ortansa și Aristotel Crâșmaru), iar în 2017 a reușit să sfințească biserica Drăgușeni, sub binecuvântarea I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Slujba de sfințire a fost oficiată în prezența unui sobor impresionant de preoți și cu un număr mare de credincioși, fiind prima în ultimii 150 de ani de la întemeierea lăcașului. Ocazie cu care Părintele Manoliu a primit cu evlavie, drept recunoștință, distincția ”Crucea Sf. Dosoftei”, pentru toată strădania și viața sa închinată lui Hristos.
Plecarea în veșnicie a părintelui Ioan Manoliu lasă un gol imens în sufletele credincioșilor. A luat cu sine toată osteneala și toate temerile pe care le-a strîns în 44 de ani de slujire și le-a lăsat fiilor săi duhovnicești și noii generații  exemplul său de jerfire pe altarul iubirii de Dumnezeu și de semeni.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Colectivul redacției Botoșani24.ro este alături de familia îndoliată.

Iată și imaginile surprinse astăzi:

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tabără de vară cu lecții de siguranță: Polițiștii, alături de 500 de copii din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 11–17 iulie 2025, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității al I.P.J. Botoșani au desfășurat activități educative dedicate siguranței copiilor, în cadrul școlilor de vară organizate la Parohia Sf. Nicolae Rădeni – Frumușica, Parohia Înălțarea Domnului Copălău și Parohia Sf. Gheorghe Săveni.

Peste 500 de copii și voluntari au participat la întâlnirile cu polițiștii, care au adaptat mesajele și activitățile la specificul fiecărei comunități și la vârstele celor prezenți. Copiii au primit informații utile despre siguranța personală – acasă, pe stradă, în mediul online sau în locurile de joacă – și au învățat cum să reacționeze în situații care le pot pune viața sau integritatea în pericol.

Una dintre temele principale a fost siguranța online, un subiect de actualitate în contextul vacanței de vară, când copiii petrec mai mult timp pe internet. Polițiștii au vorbit despre riscurile utilizării necorespunzătoare a rețelelor sociale, despre fenomenul cyberbullying și despre cum pot evita să devină victime în mediul digital.

Adolescenții prezenți în tabără au aflat informații esențiale despre consumul și traficul de droguri, legislația în vigoare, efectele acestor substanțe asupra organismului, dar și consecințele legale ale implicării în astfel de fapte. Polițiștii au oferit exemple concrete și au încercat să dezvolte spiritul critic al tinerilor pentru a face alegeri corecte.

La activități au participat și polițiști din cadrul Serviciului Rutier, care au discutat cu copiii despre regulile de circulație, traversarea în siguranță, comportamentul pe bicicletă sau în calitate de pasageri în autovehicule. Cei mici au avut ocazia să urce într-o mașină de intervenție, simțindu-se pentru câteva momente adevărați polițiști.

De asemenea, specialiștii din cadrul Serviciului Criminalistic le-au prezentat copiilor activitățile specifice domeniului lor: cum se iau amprentele, cum se desfășoară o cercetare la fața locului și cum se identifică urmele lăsate de infractori.

Publicitate

Întâlnirile au fost interactive, pline de energie și curiozitate, copiii implicându-se activ în discuții și exerciții practice. La finalul activităților, fiecare participant a primit materiale educative realizate în cadrul parteneriatului dintre I.P.J. Botoșani și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică – Consiliul Județean Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Sprijin concret pentru protejarea copiilor afectați de plecarea părinților la muncă în străinătate

Publicat

Publicitate

Salvați Copiii solicită sprijin concret pentru protejarea minorilor afectați de plecarea părinților la muncă în străinătate

Peste 50% dintre copiii ai căror părinți muncesc în afara țării ajung să preia responsabilități care nu corespund vârstei lor, arată o anchetă recentă derulată de Salvați Copiii România. În plus, mai mult de jumătate dintre acești copii sunt separați de părinți de peste patru ani. Organizația solicită alocarea de fonduri pentru dezvoltarea serviciilor de sprijin dedicate lor, semnalând efectele dezechilibrante ale migrației economice asupra familiei.

Potrivit anchetei realizate în 2025 în rândul beneficiarilor programelor Salvați Copiii, concluziile sunt alarmante:

  • 56% dintre copii au părinții plecați de peste patru ani.

  • 33,6% dintre respondenți spun că au preluat frecvent responsabilități de adult; alți 21,8% au resimțit acest lucru ocazional.

  • 22,3% dintre copii se declară triști din cauza dorului de părinți, iar 3% sunt îngrijorați. În același timp, 42,2% manifestă înțelegere, 26,1% spun că s-au obișnuit, iar 1,2% se simt furioși pentru că au fost lăsați singuri.

    Publicitate
  • Doar 36% dintre copii vor fi vizitați de părinți în vacanța de vară. 41% nu vor fi vizitați, din motive financiare sau de serviciu, iar 23% nu știu dacă părinții vor veni.

  • Doar 10% dintre copii vor merge în străinătate la părinți, în vacanță.

„Copiii afectați de migrația economică sunt adesea invizibili în politicile publice. Mulți dintre ei resimt profund lipsa părinților și sunt forțați să se maturizeze prematur. Comunicarea regulată cu părinții este vitală pentru echilibrul lor emoțional, dar 14% dintre copii și 20% dintre adolescenți vorbesc cu părinții doar o dată pe săptămână sau mai rar. Pentru a susține aceste familii, lansăm o amplă campanie de informare privind importanța comunicării constante. Un simplu apel video le poate reaminti copiilor că sunt iubiți”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România.

O problemă sistemică de amploare națională

Datele recente confirmă concluziile studiului Salvați Copiii din 2022, potrivit căruia peste 536.000 de copii au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate într-un singur an (iunie 2021 – iunie 2022). Aproximativ 25% dintre copiii României au trăit experiența dureroasă a separării de părinți pentru o perioadă îndelungată.

Campania „Sună-i zilnic! Conexiune dincolo de granițe”

În acest context, Salvați Copiii lansează campania „Sună-i zilnic! Conexiune dincolo de granițe”, dedicată sensibilizării părinților plecați la muncă în străinătate și celor care au în grijă copiii rămași acasă. Campania promovează contactul frecvent prin apeluri video și implicarea activă a părinților în viața copiilor, chiar și de la distanță.

Mesajul campaniei„Un simplu apel video le amintește copiilor că sunt iubiți” – este transmis prin spoturi emoționante, povești reale și resurse disponibile pe platforma: www.copiisinguriacasa.ro

▶️ Spotul video al campaniei poate fi urmărit aici:
https://youtu.be/JvazLxMA3JE?si=KW79rM_DsJdQZeke

Sprijin concret pentru copii și familii

Începând cu 2010, Salvați Copiii a dezvoltat o rețea de servicii specializate pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Până în prezent:

  • Peste 16.000 de copii și 10.500 de adulți au beneficiat de consiliere psihologică, socială, sprijin școlar și educație parentală.

  • Peste 130.000 de persoane au fost informate direct, iar peste 5 milioane, prin campanii media și online.

Serviciile de consiliere pot fi accesate la 021.224.24.52 și pe platforma: www.copiisinguriacasa.ro

Un apel la acțiune instituțională

Salvați Copiii atrage atenția asupra nevoii urgente de politici publice integrate, care să includă:

  • identificarea sistematică a copiilor afectați de migrația economică;

  • sprijin psihosocial continuu;

  • educație parentală;

  • colaborare între școli și serviciile de asistență socială;

  • alocarea de fonduri europene pentru întărirea serviciilor de protecție a copilului.

„România nu își poate permite să ignore soarta a sute de mii de copii care cresc fără sprijin emoțional constant. Separarea de părinți nu trebuie să devină o normalitate. Este responsabilitatea noastră, ca societate, să ne asigurăm că niciun copil nu este lăsat în urmă”, a concluzionat Gabriela Alexandrescu.

Citeste mai mult

Cultura

Cultura, în pericol: Spectacole și muzee, posibile închideri în weekend din toamnă

Publicat

Publicitate

În lipsa unei soluții bugetare, evenimentele culturale, spectacolele de teatru, concertele și accesul la muzee ar putea fi suspendate în weekend și în zilele de sărbătoare legală începând din toamnă, a declarat joi ministrul Culturii, Andras Demeter, într-un interviu acordat Radio România Cultural

Ministrul susține că situația este cauzată de prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de ramură, care impune plăți suplimentare pentru activitățile desfășurate în zilele de sâmbătă și duminică.

Astfel, în contextul crizei bugetare, aceste costuri nu mai pot fi susținute.

„Este un contract colectiv de muncă aplicabil, în vigoare, și lumea ar trebui să-și facă calcule pentru că, conform clauzelor acceptate de părți în acest contract colectiv de muncă, în mod normal, există riscul ca niciun eveniment cultural din sectorul public în zilele de sâmbătă, duminică sau sărbători legale să nu mai poată avea loc din toamnă.

Mai mult decât atât, acest contract creează obligații mai ales în ograda autorităților locale, deoarece majoritatea covârșitoare a instituțiilor publice de cultură, fie biblioteci, muzee, teatre, se află sub autoritatea acestor apeleuri.

Doar câteva sunt în ograda Ministerului Culturii. Deci toată lumea care finanțează instituțiile publice de cultură, pe durata acestei veri, ar trebui să-și facă niște calcule mult mai aprofundate decât le face sectorul privat,” a declarat ministrul.

Publicitate

Demeter face apel la un dialog între autoritățile locale și sindicate, pentru a găsi o soluție și a evita blocajele în sectorul cultural.

Ministrul a afirmat totodată, în contextul speculațiilor privind posibile disponibilizări în sectorul public, că nu se intenționează concedieri. Potrivit acestuia, se urmărește o restructurare și recentralizare a unor instituții, cu revalorificarea resursei umane existente.

sursa: radioromaniacultural.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Prins la volan fără permis, pe un drum din comuna Mitoc

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit, joi, pentru control un autoturism care circula pe un drum public din comuna Mitoc. La volan se afla un bărbat de 49 de ani, din localitate.

În urma verificărilor, s-a constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză, a fost deschis un dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending