În Vinerea de după Paști se face cinstire unui praznic închinat Maicii Domnului care datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. În biserici şi mănăstiri, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte în această zi sfinţirea apei, dar şi la fântâni şi izvoare, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate. Credincioşii care participă la Sfânta Liturghie iau Aghiasma Mică, pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor şi ogoarelor sau o consumă cu credință pentru sănătate.
La Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani a fost prilej de mare sărbătoare și bucurie. Zeci de credincioși au participat la slujbele specifice acestui mare praznic și la unison au cântat „Hristos a înviat din morți”, cu toată forța credinței, arătând că în inimile fiecăruia se află o biserică vie, cu altar pe care coboară în chip tainic Mântuitorul și revarsă liniște și iubire de aproapele. Cu toate că pelerinajul cu icoana Maicii Domnului, care marca această frumoasă sărbătoare, nu a mai avut loc de patru ani, credincioșii păstrează vie amintire unor momente cu adevărat înălțătoare pe care le-au trăit atunci când icoana trecea pe sub balcoanele blocurilor din cartier și „convingea” credincioșii să se alăture mulțimii pentru împreună rugăciune.
Sărbătoarea a început joi seară cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de părintele protopop Petru Fercal, în fruntea unui sobor impresionant de preoți care a ținut să fie aproape de părintele paroh al Bisericii Izvorul Tămăduirii, îndrăgitul duhovnic Ionică Alupoaiei. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de peste 30 de cântăreți de la bisericile din Botoșani și nu numai, țesând o atmosferă pătrunzătoare și, totodată, provocând credincioșii să li se alăture, astfel că la un moment dat în biserică aveai impresia că se află o strană uriașă.
Publicitate
„Hristos a Înviat”, salutau preoții, cădelnițând la ectenii, și într-un glas zecile de credincioși rosteau „Adevărat a Înviat”, cu vădită bucurie și cu evlavie pentru Măicuța Domnului, în cinstea căreia s-a serbat hramul, dar și a Fiului său cel Înviat.
Prin rugăciunea litiei, părintele protopop a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public. După binecuvântarea de la finalul slujbei Vecerniei a urmat cuvântul de învățătură a părintelui protopop Petru Fercal.
La ieșirea din biserică credincioșii prezenți au fost „omeniți” cu bucate cu specific pascal, dar și un pahar cu vin, în mod tradițional.
Publicitate
Sărbătoarea a continuat vineri, în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii cu Utrenia, Sfânta Liturghie și Sfințirea Mică a Apei, la care biserica a fost din nou plină până la refuz de credincioși veniți din toate colțurile municipiului Botoșani pentru a cinsti sărbătoarea închinată Maicii Domnului, ocrotitoarea săracilor, a văduvelor și copiilor orfani, cât și a celor nedreptățiți și împovărați de greutăți.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele Partenie Apostoaie, alături de acesta slujind preotul paroh Ionică Alupoaiei, părintele Constantin Bolohan, părintele Florin Marcu. După împărtășirea credincioșilor care au primit binecuvântare de la duhovnic, a urmat predica părintelui Partenie Apostoaie care a ținut cu sufletul la gură creștinii prezenți la slujbă, îndemnând la meditație asupra propriilor vieți.
A urmat slujba de sfințire a apei, fiind luate măsuri suplimentare pentru a nu se crea haos la împărțirea apei cu proprietăți binefăcătoare.
Publicitate
Vineri seară, slujba Sfântului Maslu cu mai mulți preoți a încheiat o sărbătoare memorabilă pentru credincioșii Parohiei Izvorul Tămăduirii.
„Un loc unde se întâmplă minuni”
Biserica Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani a fost ridicată cu cu „bănuțul văduvei” și este binecunoscută povestea „bisericii din tramvai”, care a ars din temelii. Lăcașul de cult, ridicat în zona săracă de la marginea orașul, cu oameni care însă tânjesc după Dumnezeu, a devenit acum un loc căutat de cei cu probleme mari și patimi grele care dau mărturie că li s-au împlinit rugăciunile.
Oameni bolnavi, bătrâni, femei cu probleme în familiile lor, cu toții au găsit alinare la părintele duhovnic Ioan Alupoaiei care este recunoscut pentru blândețea cu care ascultă și sfătuiește pe cei care vin la el, de multe ori cu lacrimi grele pe obraz. Și mulți dintre cei ajutați se întorc să mulțumească. „Cunoști, să știți, când plătești slujbe la el. Odată i-am povestit problemele mele din familie și am plâns de nu mă puteam opri. După ce m-a spovedit, mi-a dat o putere…și parcă eram ușoară ca un fulg. Și n-a trecut 40 de zile și problema mea s-a rezolvat”, a povestit Ramona.
Părintele este smerit, rar acceptă să vorbească despre lucrarea sa, dar pe fiecare îl îndrumă la icoana Maicii Domnului Portărița, primită de la preoții din Muntele Athos. „Am primit-o de la părinții de acolo, am adus-o aici, am sfințit-o”, spunea părintele Ionică.
Mulți credincioși au simțit ajutorul Maicii Domnului, odată cu venirea Sfintei icoane Portărița la Biserica Izvorul Tămăduirii.
Și chiar se întâmplă minuni….Oamenii care se roagă cu credință la icoana Maicii Domnului se întorc să mulțumească și mărturisesc tuturor din adâncul inimii minunea care li s-a întâmplat.
„Am o fată bolnavă de aproape 40 de ani și trebuia să merg cu ea la Iași pentru operație. Fiind așa de necăjită, am fost în fața Maicii Sfinte și m-am rugat cu credință, iar fata mea s-a simțit mai bine. Nu a mai fost necesară operația. M-am rugat și pentru fiul meu, că avea o neînțelegere în familie și s-au liniștit toate”, a spus Teodora B., credincioasă din parohie.
„Începutul primăverii 2016 a fost secetos, iar pământul avea nevoie de apă pentru semințele care le găzduia. În ziua primirii Sfintei icoane, nu era nici o bănuială de vreun strop de ploaie. Dar minunea s-a petrecut, căci am condus icoana Maicii Domnului Portărița cu ploaie și binecuvântare”, au rememorat două enoriașe.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
De astăzi, toate loturile montane de pe secțiunea montană de pe A8 sunt în licitație de Proiectare și Execuție, odată cu lansarea de astăzi în SEAP a lotului Grințieș-Pipirig. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al CNIR, Cătălin Urtoi.
1.Lotul 1C Sărățeni-Joseni (32,4 km) – Publicat în SEAP.
Termen pentru depunere ofertelor : 16.12. 2024
Publicitate
2.Lotul 1D Joseni-Ditrău (14,4 km) – Publicat în SEAP.
Termen pentru depunerea ofertelor : 18.12.2024
3.Lotul 2A Ditrău-Grințieș (37,9 km) – Publicat în SEAP.
Publicitate
Termen pentru depunerea ofertelor : 19.12.2024
4.Lotul 2B Grințieș-Pipirig (31,5 km) – Publicat în SEAP.
Termen pentru depunerea ofertelor: 15 Ianuarie 2025
Publicitate
La aceste patru loturi se adaugă loturile Miercurea Nirajului-Sărățeni și Pipirig-Leghin care sunt în licitație de Proiectare și Execuție la CNAIR, care după finalizarea acestei etape vor trece la CNIR.
“Odată cu finalizarea acestei etape, pot să răspund celor care m-au întrebat în ultima perioadă de ce secțiunea montană și nu Motca-Leţcani-Ungheni?
Deoarece secțiunea montană este mult mai dificilă din toate punctele de vedere, iar strategia pe care am gândit-o împreună cu cei din asociația #HaiCaSePoate în februarie 2022 și pe care am prezentat-o domnului ministru Sorin Grindeanu și premierului Marcel Ciolacu a fost ca până în noiembrie 2024 să avem acest tronson de la Miercurea Nirajului la Leghin în licitație de Proiectare și Execuție!
Dar asta nu înseamnă că am abandonat tronsonul Motca-Leţcani-Ungheni, iar vineri este pe ordinea de zi a Consiliului de Administrație CNIR pe care îl conduc din poziția de președinte și în care urmează să fie aprobată necesitatea și oportunitatea demarării licitației de Proiectare și Execuție!
Închei spunând doar atât: Tot respectul pentru ministrul transporturilor Sorin Grindeanu care s-a ținut de cuvânt în acești aproape trei ani de zile cu privire la Autostrada UNIRII-A8! Urmează o perioadă complicată, cea a licitației, dar o vom depăși! În perioada Decembrie 2026 – Decembrie 2030 va fi predată etapizat această autostradă!”, a transmis președintele Consiliului de Administrație al CNIR, Cătălin Urtoi.
În cel mai scurt timp operatorii economici nu mai trebuie să elibereze bon fiscal la plățile cu cardul. Prevederea se regăsește într-un proiect adoptat luni de plenul Camerei Deputaţilor.
Propunerea legislativă a fost adoptată cu 163 de voturi „pentru” şi 51 de abţineri.
Publicitate
Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art.1 din OUG nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Soluţiile legislative preconizate au în vedere eliminarea obligaţiei utilizatorilor aparatelor de marcat electronice fiscale de a elibera, din oficiu, bon fiscal pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit.
Obiectivul este optimizarea operaţiunilor şi reducerea costurilor aferente, consecutiv stimulării inovaţiei şi dezvoltării tehnologice.
Publicitate
În cazul echipamentelor nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce funcţionează exclusiv pe bază de plăţi cu cardul, aparatul de marcat electronic fiscal nu este obligatoriu.
Scutire de la emiterea facturii pentru mai multe operațiuni
Deputaţii au adoptat un amendament, iniţial respins, care modifică articolul 319 (referitor la facturare), alin.(10) lit.a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, potrivit căruia:
persoana impozabilă este scutită de obligaţia emiterii facturii pentru mai multe operaţiuni, cu excepţia cazului în care beneficiarul solicită factura.
Publicitate
Între aceste operațiuni sunt:
livrările de bunuri prin magazinele de comerţ cu amănuntul şi prestările de servicii către populaţie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale
livrările de bunuri şi prestările de servicii către populaţie efectuate prin echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce funcţionează exclusiv pe bază de plăţi cu cardul,
conform OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Scopul acestui ultim amendament este acela de a simplifica operaţiunile comerciale aferente tranzacţiilor efectuate prin carduri de credit sau debit, potrivit Agerpres.
De ce au fost aprobate modificările legislative
În contextul modificării legislaţiei care elimină obligaţia de a emite bon fiscal pentru aceste tranzacţii, ”este necesar să eliminăm şi obligaţia de a emite factură, pentru a evita suprapunerea unor proceduri administrative inutile”, arată în motivare iniţiatoarea acestuia, deputata USR Cristina Prună.
Emiterea unei facturi în locul bonului fiscal ar crea o povară birocratică suplimentară pentru comercianţi, contrară obiectivului de simplificare pe care proiectul de lege îl urmăreşte. În acest sens, amendamentul propus urmăreşte să asigure o fluidizare a tranzacţiilor realizate prin carduri, menţinând posibilitatea emiterii unei facturi doar la cererea expresă a clientului, în conformitate cu bunele practici comerciale şi cerinţele de transparenţă fiscală.
„Acest amendament se aliniază eforturilor de modernizare şi digitalizare a economiei, sprijinind atât comercianţii, cât şi consumatorii prin simplificarea proceselor asociate tranzacţiilor electronice”, precizează motivarea.
Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă în şedinţa din 9 octombrie 2023, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
La Botoșani există un ceas care funcționează perfect de aproape 140 de ani și care arată și acum ora exactă. Practic, într-un colț liniștit al județului Botoșani, timpul pare să curgă mai încet, dar cu aceeași precizie ca în urmă cu aproape 140 de ani.
În gara din Hlipiceni, o clădire istorică inaugurată în 1886, funcționează un ceas elvețian care continuă să indice ora exactă, neîntrerupt, din 1888. Acest mecanism impresionant a fost instalat odată cu darea în folosință a căii ferate Dorohoi – Iași și este un simbol al măiestriei și durabilității ceasurilor elvețiene, ne-a spus profesorul de istorie de la școala din localitate Ovidiu Ioan Cherniciuc, cel care a și documentat prezența ceasului în gara din localitate.
Ceasurile elvețiene sunt renumite în întreaga lume pentru calitatea, precizia și designul lor impecabil. De-a lungul timpului, ele au devenit sinonime cu excelența tehnologică și luxul. Fabricarea unui astfel de ceas este un proces meticulos, care implică sute de componente asamblate manual și testate riguros. În plus, multe dintre ele sunt echipate cu mecanisme complexe, cum ar fi tourbillonul, concepute pentru a reduce erorile cauzate de gravitație.
Publicitate
Ceasul din gara Hlipiceni este o mărturie a acestui standard de excelență. Deși au trecut mai bine de un secol de la instalarea sa, continuă să funcționeze fără cusur, oferind localnicilor și vizitatorilor un reper temporal și istoric. Această relicvă a trecutului reamintește de vremurile când infrastructura feroviară era considerată un simbol al progresului, iar fiecare detaliu, inclusiv ceasurile din gări, era proiectat să reziste în timp.
Astăzi, ceasurile elvețiene rămân o alegere de top pentru cei care apreciază arta orologeriei. Însă, ceasul din gara Hlipiceni dovedește că adevărata valoare a unui astfel de mecanism nu constă doar în prestigiu, ci și în capacitatea de a sfida timpul, păstrându-și utilitatea și farmecul de-a lungul generațiilor.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat astăzi că miercuri va deschide circulația pe un nou tronson al Autostrăzii Moldovei A7, pe ruta Buzău – Focșani.
Este vorba despre lotul 2, care măsoară 30,8 kilometri, între nodurile Buzău Nord (Vadu Pașii) și Râmnicu-Sărat, precum și despre 8 kilometri de drumuri de legătură de pe lotul 1, esențiale pentru funcționalitatea acestuia.
“Mâine, 20 noiembrie 2024, la ora 16.00, deschidem circulația pe încă 32 de km din A7 (secțiunea de autostradă Buzău – Focșani)!
Publicitate
Sectorul de autostradă cuprins între Buzău și Râmnicu Sărat se adaugă celor 11 km dintre Mândrești Munteni și Focșani, deschiși în urmă cu două săptămâni”, a transmis Directorul General al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA, Cristian Pistol.
Lotul, construit de compania lui Umbrărescu, UMB, va fi inaugurat cu mult înaintea termenului contractual stabilit pentru finalul lunii aprilie 2025.