Miercuri, 17 ianuarie 2024, frumoasa biserică din Cartierul Rotunda, municipiul Botoșani, și-a serbat ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Antonie cel Mare, care ocupă un loc deosebit de important în sinaxarul Bisericii Ortodoxe. Este cinstit ca fiind cel dintâi monah care s-a retras în pustie, atrăgând după sine sute de ucenici. Evlavia creștinilor din Botoșani la acest mijlocitor la Tronul Împărătesc crește exponențial de la an la an, mulți dintre oferind mărturie a minunilor săvârșite de Sfântul Antonie în vremuri de încercare din viața lor.
Enoriașii Parohiei „Sfântul Antonie”din cartierul amintit pot spune cu mâna pe inimă că anul acesta a fost cea mai frumoasă sărbătoare de când se slujește în acest lăcaș. Sute de credincioși și zeci de preoți au umplut până la refuz biserica care arată ca o adevărată bijuterie arhitectonică și chiar dacă a fost împodobită cu numeroși crini și trandafiri, cele frumoase podoabe, adevărate nestemate, au fost credincioșii.
Prăznuirea Sfântului Antonie a început din seara zilei de marți, cu săvârşirea Vecerniei Mari cu Litie.
Un sobor impresionant de preoți din municipiul Botoșani, și nu numai, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, a oficiat slujba Vecerniei cu Litie, care a marcat începutul sărbătorii. Și anul acesta a fost alături de părintele Dumitru Butnariuc preotul Nicolae Crăciun, fost protopop de Hârlău. Protosinghelul Daniil, slujitor la singura mănăstire din Portugalia, a fost de asemeni prezent. „ Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat Sfântului Antonie, din glasurile și din harul a zeci de preoți care au evlavie la acest sfânt ce s-a nevoit și a sfințit pustia Egiptului.
La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, au fost binecuvântate pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut fostului protopop de Hârlău, Nicolae Crăciun, invitat la sărbătoare, care în câteva cuvinte a pus la sufletul credincioșilor importanța moștenirii duhovnicești lăsate de Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.
Publicitate
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de psalți, reuniți de la mai multe parohii din municipiul Botoșani, imnurile de slavă completând frumusețea slujbei.
În ziua hramului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a început în jurul orei 09:00 și a fost oficiată în sobor, fiind alături de părintele Dumitru protosinghelul Daniil și părintele Andrei Bucșă, din Parohia Poiana Voronei, părintele Vasile Burlacu de la Biserica din Cimitirul Eternitatea, printele Cristian Feraru din parohia Sfinții Martiri Brâncoveni Botoșani, părintele Dorin-Liviu Onciuleanu, dinParohia Coștiugeni.
Părintele protosinghel Daniil, slujitor la singura mănăstire ortodoxă din Portugalia, este doctorand la Facultatea de Teologie din Sibiu și, aflându-se în țară în aceste zile, și-a dorit să săvârșească Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Sfântului Antonie cel Mare care este și ocrotitorul monahilor.
Liantul între Altar și credincioșii veniți la fel de mulți ca în seara precedentă l-a reprezentat un grup de cântăreți de la bisericile din municipiul Botoșani, care au adus Raiul pe pământ prin frumusețea interpretării.
În cuvântul de învățătură, protosinghelul Daniil a prezentat viața și activitatea Sfântului Antonie cel Mare, dar a vorbit și despre darurile pe care sfântul le-a primit de la Dumnezeu, îndemnând credincioșii la rugăciune, avându-l model pe Cuviosul Antonie.
„Ce învățăm de la acest sfânt părinte Antonie? Chiar dacă nu suntem monahi cu toții avem nevoie de această viață de rugăciune și de postire și de pocăință, așa cum el însuși a făcut în timpul vieții. Și noi avem nevoie și voi avem nevoie de exemplul Sfântului Antonie. Deși sunteți încercați, deși sunteți în lume, încercați să nu rămâneți în această logică omenească și lumească și deși sunteți în lume să vă retrageți din ce este al lumii. Pentru că lumea întotdeauna ne-ar trage spre păcat și spre plăcere și spre lucruri care sunt străine de Dumnezeu. Cumva să stăm departe de ce este al lumii, de păcat și de ispite, de încercări care vin asupra noastră, să trecem această probă, să stăm alături de Dumnezeu, să nădăjduim la viața aceasta minunată în împărăția Sa”, a lăsat ca sfat de viață protosinghelul Daniil credincioșilor din Botoșani, în predica sa de după citirea Sfintei Evanghelii, predică pe care o puteți urmări integral în înregistrarea video din acest articol.
Părintele paroh al Bisericii Sfântul Antonie, Dumitru Butnariuc, a mulțumit tuturor credincioșilor, pentru prezența la slujbe și pentru osteneala și deschiderea de care dau dovadă în încercarea de a lăsa ceva în urmă, pentru generațiile viitoare, care să servească drept mărturie a credinței creștine fierbinți și lucrătoare în viețile enoriașilor parohiei din Cartierul Rotunda.
De peste 20 de ani, în această parohie s-a închegat o comunitate unită, s-a ridicat o biserică frumoasă care an de an se împodobește ca o mireasă prin pictură și prin cele care sunt necesare bisericii. În vecinătatea lăcașului s-a început construirea unui așezământ pentru activitățile social-filantropice și catehetice, închinat Sfântului Antonie. Toate acestea s-au realizat și cu sprijinul credincioșilor care au învățat ce înseamnă să fii ctitor și au făcut front comun în jurul părintelui Dumitru Butnariuc, însușindu-și spiritului lui de sacrificiu și dorința de a transforma locul într-un colțișor de Rai, demonstrând tuturor că BISERICA nu este din zid, ci din suflete și inimi care ard de dor după Dumnezeu .
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească, credincioșii prezenți fiind omeniți cu sarmăluțe și vin fiert.
Scurt istoric
Din încredințarea IPS Părinte Mitropolit Daniel, în anul 1997 a luat ființă parohia cu hramul „Sf. Cuvios Antonie cel Mare”, care s-a desprins din parohia „Sf. Trei Ierarhi”.
În anul 2001, la 1 octombrie, a fost numit prin transfer de la parohia „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul”, Negreni, Protopopiatul Săveni, actualul preot paroh, Dumitru Butnariuc,
La 25 decembrie 2001, în prima zi de Crăciun, s-a slujit pentru prima oară Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor din această parohie.
Prin grija p.c. Protopop Lucian Leonte și a p.c.pr. Marian Timofte, actual consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, parohia ,,Sf. Antonie’’ a primit ca donație din partea parohiei ,,Sf. Treime’’, Botoșani, păstorită de p.c. Marian Timofte, o capelă de lemn ce a fost reansamblată în cartierul Rotunda.
Începând cu anul următor s-au făcut demersurile pentru obținerea autorizației de construcție pentru biserica din zid. Lucrările propriu-zise au început la 24 mai 2004, sfințirea locului și punerea pietrei de temelie s-au realizat pe data de 25 septembrie de către p.c. Prot. Lucian Leonte, ca delegat al IPS. Daniel.
Biserica ,,Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Pantelimon” a crescut de la an la an în rugăciunile comune ale enoriașilor și preotului păstor Dumitru Butnariuc. A devenit prin contribuția financiară a tuturor și a devotamentului și muncii neobosite a slujitorilor de la altar un adevărat colț de Rai, mai ales de când pictura bisericii a fost desăvârșită.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Polițiștii atenționează privind tentative de fraudă prin telefon, cazuri în care infractorii pretind că sunt angajați ai băncilor și le cer cetățenilor transfer de bani în cont ”sigur”, scrie alba24.ro.
În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”.
Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor.
În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile.
Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.
Tentative de fraudă prin telefon. Dosar penale
Publicitate
La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale.
Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință).
Atenționările polițiștilor
Poliția Alba transmite recomandări pentru protecția cetățenilor:
Nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate, care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani
Verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate
Nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte!
Dacă aveți suspiciuni, contactați imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.).
Micuții botoșăneni sunt invitați în această săptămână la Teatrul „Vasilache” pentru a viziona spectacolul „Tigrişorul Pietrek”, după H. Januszewska, adaptare de Maria Baciu, în zilele de:
– joi, 23 ianuarie 2025, de la ora 18:00,
– duminică, 26 ianuarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30
Regia artistică Valentin Dobrescu, scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, muzica îi aparţine lui Constantin Panaite.
Distribuţia: Andrei Iurescu, Ioana Buta, Ana Apetrei, Adelina Cojocariu și Pavel Petraşi
Publicitate
Vă invităm la teatru să vedeți cât de fricos este puiul de tigru, să urmăriţi călătoria Tigrişorului Pietrek, aventurile prin care trece şi lecţia de viaţă pe care o primeşte! De aceea, Tigrișorul Pietrek a fost pedepsit de Regele Tigrilor şi alungat din junglă. Tigrişorul Pietrek îşi pierde dunguliţele, iar ca să şi le recapete trebuie să dovedească un act de curaj! Își va recăpăta dungulițele? Rămâne să aflați doar dacă veți veni la spectacol!
Spectacolul se adresează preşcolarilor şi şcolarilor.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, începând de luni, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din afara țării se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro.
Potrivit unui comunicat al AEP, până la ora 11.00 au fost primite patru cereri de vot prin corespondență, precizează sursa citată.
Portalul cuprinde două secțiuni: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.
Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.
Termenul-limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23,59.
De asemenea, alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. AEP menționează că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.
Publicitate
Termenul-limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate la o secție de votare este 4 martie 2025, ora 23,59.
Alegătorii pentru care Biroul electoral pentru votul prin corespondență nu a înregistrat primirea plicului cu opțiunea sa de vot își pot exercita dreptul de vot la acel scrutin la secțiile de votare.
Întrebări și sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro, mai precizează AEP. AGERPRES
Au apărut noile formulare de înregistrare fiscală care includ taxa pe stâlp și impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „proiectul de ordin pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal” potrivit Termene.ro.
Anexele acestuia includ noile variante ale formularelor 010 (pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică), 013 (pentru contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente) și 700 (pentru mențiuni ulterioare înregistrării fiscale).
Noile formulare de înregistrare fiscală au fost modificate astfel încât să reflecte modificările fiscale intrate în vigoare în lunile trecute, mai precis cele două noi impozite ce vor fi achitate de contribuabilii vizați: impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit și impozitul pe construcții speciale.
În referatul de aprobare se menționează că având în vedere noile prevederi legale, este necesară completarea vectorului fiscal cu două noi categorii de obligații fiscale de declarare, cu caracter permanent, respectiv:
impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit;
impozitul pe construcții.
Noile formulare de înregistrare fiscală
Prevederile art.496 din Codul fiscal reglementează categoriile de contribuabili care sunt obligate la plata impozitului pe construcții, respectiv:
Publicitate
– persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare;
– persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
– persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europen
Patru noi taxe introduse pentru companii în 2024 și 2025
Din cauza deficitului bugetar excesiv, statul a introdus anul trecut și anul acesta patru noi taxe pentru marii contribuabili.
Astfel, introdus de la 1 ianuarie 2024, prin legea 296/2023, impozitul minim de 1% pe cifra de afaceri a fost impus companiilor cu venituri peste 50 de milioane în cazul cărora impozitul de 16% pe profit este mai mic decât cota de 1% din venituri.
Tot de la 1 ianuarie instituțiile de credit au plătit un impozit de 2% pe veniturile din dobânzi, dividende, taxe și comisioane etc, peste cota de impozit pe profit.
Astfel, după cum prevede legea 296, ”instituţiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare: 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2025 inclusiv, 1% începând cu data de 1 ianuarie 2026”.
În ceea ce privește impozitul suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze, acesta a fost impus întreprinderilor cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro sub forma unei cote de 0,5% ”suplimentar impozitului pe profit”.