Connect with us

Eveniment

VIDEO: Mulțime de credincioși la Biserica „Sfântul Antonie” din municipiul Botoșani care și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual

Publicat

Publicitate

Miercuri, 17 ianuarie 2024, frumoasa biserică din Cartierul Rotunda, municipiul Botoșani, și-a serbat ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Antonie cel Mare, care ocupă un loc deosebit de important în sinaxarul Bisericii Ortodoxe. Este cinstit ca fiind cel dintâi monah care s-a retras în pustie, atrăgând după sine sute de ucenici. Evlavia creștinilor din Botoșani la acest mijlocitor la Tronul Împărătesc crește exponențial de la an la an, mulți dintre oferind mărturie a minunilor săvârșite de Sfântul Antonie în vremuri de încercare din viața lor.

Enoriașii Parohiei „Sfântul Antonie”din cartierul amintit pot spune cu mâna pe inimă că anul acesta a fost cea mai frumoasă sărbătoare de când se slujește în acest lăcaș. Sute de credincioși și zeci de preoți au umplut până la refuz biserica care arată ca o adevărată bijuterie arhitectonică și chiar dacă a fost împodobită cu numeroși crini și trandafiri, cele frumoase podoabe, adevărate nestemate, au fost credincioșii.

Prăznuirea Sfântului Antonie a început din seara zilei de marți, cu săvârşirea Vecerniei Mari cu Litie.

Un sobor impresionant de preoți din municipiul Botoșani, și nu numai, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, a oficiat slujba Vecerniei cu Litie, care a marcat începutul sărbătorii. Și anul acesta a fost alături de părintele Dumitru Butnariuc preotul Nicolae Crăciun, fost protopop de Hârlău. Protosinghelul Daniil, slujitor la singura mănăstire din Portugalia, a fost de asemeni prezent. „ Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat Sfântului Antonie, din glasurile și din harul a zeci de preoți care au evlavie la acest sfânt ce s-a nevoit și a sfințit pustia Egiptului.

La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, au fost binecuvântate pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut fostului protopop de Hârlău, Nicolae Crăciun, invitat la sărbătoare, care în câteva cuvinte a pus la sufletul credincioșilor importanța moștenirii duhovnicești lăsate de Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.

Publicitate

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de psalți, reuniți de la mai multe parohii din municipiul Botoșani, imnurile de slavă completând frumusețea slujbei.

În ziua hramului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a început în jurul orei 09:00 și a fost oficiată în sobor, fiind alături de părintele Dumitru protosinghelul Daniil și părintele Andrei Bucșă, din Parohia Poiana Voronei, părintele Vasile Burlacu de la Biserica din Cimitirul Eternitatea, printele Cristian Feraru din parohia Sfinții Martiri Brâncoveni Botoșani, părintele Dorin-Liviu Onciuleanu,  dinParohia Coștiugeni.

Părintele protosinghel Daniil, slujitor la singura mănăstire ortodoxă din Portugalia, este doctorand la Facultatea de Teologie din Sibiu și, aflându-se în țară în aceste zile, și-a dorit să săvârșească Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Sfântului Antonie cel Mare care este și ocrotitorul monahilor.

Liantul între Altar și credincioșii veniți la fel de mulți ca în seara precedentă l-a reprezentat un grup de cântăreți de la bisericile din municipiul Botoșani, care au adus Raiul pe pământ prin frumusețea interpretării.

În cuvântul de învățătură, protosinghelul Daniil a prezentat viața și activitatea Sfântului Antonie cel Mare, dar a vorbit și despre darurile pe care sfântul le-a primit de la Dumnezeu, îndemnând credincioșii la rugăciune, avându-l model pe Cuviosul Antonie.

„Ce învățăm de la acest sfânt părinte Antonie? Chiar dacă nu suntem monahi cu toții avem nevoie de această viață de rugăciune și de postire și de pocăință, așa cum el însuși a făcut în timpul vieții. Și noi avem nevoie și voi avem nevoie de exemplul Sfântului Antonie. Deși sunteți încercați, deși sunteți în lume, încercați să nu rămâneți în această logică omenească și lumească și deși sunteți în lume să vă retrageți din ce este al lumii. Pentru că lumea întotdeauna ne-ar trage spre păcat și spre plăcere și spre lucruri care sunt străine de Dumnezeu. Cumva să stăm departe de ce este al lumii, de păcat și de ispite, de încercări care vin asupra noastră, să trecem această probă, să stăm alături de Dumnezeu, să nădăjduim la viața aceasta minunată în împărăția Sa”, a lăsat ca sfat de viață protosinghelul Daniil credincioșilor din Botoșani, în predica sa de după citirea Sfintei Evanghelii, predică pe care o puteți urmări integral în înregistrarea video din acest articol.

Părintele paroh al Bisericii Sfântul Antonie, Dumitru Butnariuc, a mulțumit tuturor credincioșilor, pentru prezența la slujbe și pentru osteneala și deschiderea de care dau dovadă în încercarea de a lăsa ceva în urmă, pentru generațiile viitoare, care să servească drept mărturie a credinței creștine fierbinți și lucrătoare în viețile enoriașilor parohiei din Cartierul Rotunda.

De peste 20 de ani, în această parohie s-a închegat o comunitate unită, s-a ridicat o biserică frumoasă care an de an se împodobește ca o mireasă prin pictură și prin cele care sunt necesare bisericii. În vecinătatea lăcașului s-a început construirea unui așezământ pentru activitățile social-filantropice și catehetice, închinat Sfântului Antonie. Toate acestea s-au realizat și cu sprijinul credincioșilor care au învățat ce înseamnă să fii ctitor și au făcut front comun în jurul părintelui Dumitru Butnariuc, însușindu-și spiritului lui de sacrificiu și dorința de a transforma locul într-un colțișor de Rai, demonstrând tuturor că BISERICA nu este din zid, ci din suflete și inimi care ard de dor după Dumnezeu .

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească, credincioșii prezenți fiind omeniți cu sarmăluțe și vin fiert.

Scurt istoric

Din încredințarea IPS Părinte Mitropolit Daniel, în anul 1997 a luat ființă parohia cu hramul „Sf. Cuvios Antonie cel Mare”, care s-a desprins  din parohia „Sf. Trei Ierarhi”.

În anul 2001, la 1 octombrie, a fost numit prin transfer de la parohia „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul”, Negreni, Protopopiatul Săveni, actualul preot paroh, Dumitru Butnariuc,
La 25 decembrie 2001, în prima zi de Crăciun, s-a slujit pentru prima oară Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor din această parohie.

Prin grija p.c. Protopop Lucian Leonte și a p.c.pr. Marian Timofte, actual consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, parohia ,,Sf. Antonie’’ a primit ca donație din partea parohiei ,,Sf. Treime’’, Botoșani, păstorită de p.c. Marian Timofte, o capelă de lemn ce a fost reansamblată în cartierul Rotunda.

Începând cu anul următor s-au făcut demersurile pentru obținerea autorizației de construcție pentru biserica din zid. Lucrările propriu-zise au început la 24 mai 2004, sfințirea locului și punerea pietrei de temelie s-au realizat pe data de 25 septembrie de către p.c. Prot. Lucian Leonte, ca delegat al IPS. Daniel.

Biserica ,,Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Pantelimon” a crescut de la an la an în rugăciunile comune ale enoriașilor și preotului păstor Dumitru Butnariuc. A devenit prin contribuția financiară a tuturor și a devotamentului și muncii neobosite a slujitorilor de la altar un adevărat colț de Rai, mai ales de când pictura bisericii a fost desăvârșită.

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața în județul Buzău

Publicat

Publicitate

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața, la ora 7:25, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 km în apropierea următoarelor orașe: 53 km vest de Focșani, 59 km nord-vest de Buzău, 61 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 70 km est de Brașov și 85 km nord-est de Ploiești.

În luna martie, în România s-au produs 35 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,9.

Anul trecut, cel mai important cutremur a avut magnitudinea de 5,4 și s-a produs în județul Buzău în data de 16 septembrie.

AGERPRES

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Turiștii vor veni de acasă cu zahăr, lapte și săpun? UE interzice mini-produsele din hoteluri. Directivă controversată

Publicat

Publicitate

O directivă europeană care stârnește controverse a fost adoptată recent și produce efecte și critici din partea industriei ospitalității. Documentul aprobat de Parlamentul European reglementează utilizarea ambalajele și deșeurile de ambalaje (Packaging and Packaging Waste Regulation – PPWR)  cu scopul de a reduce semnificativ deșeurile generate de ambalajele de unică folosință, mai ales cele din plastic, scrie alba24.ro.

Printre domeniile afectate de directiva europeană se numără industria ospitalității, iar noile reguli prevăd eliminarea unor facilități considerate standard de către turiști: pliculețele de zahăr, laptele portionat pentru cafea, mini-sticluțele de șampon și gel de duș oferite gratuit în camerele de hotel.

Comisia Europeană estimează că fiecare cetățean UE generează anual aproximativ 180 kg de deșeuri de ambalaje. O bună parte dintre acestea provin din ambalaje de unică folosință, greu sau imposibil de reciclat eficient.

Ce anume va fi interzis în hoteluri și restaurante

Conform formei aprobate de Parlamentul European :

  • Porțiile individuale de condimente (inclusiv sare, piper, zahăr, lapte pentru cafea)
  • Ambalajele de unică folosință pentru produse de îngrijire personală (mini-șampoane, geluri de duș, loțiuni etc.)
  • Ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi consumate la fața locului

Când vor intra în vigoare noile prevederi

Aceste prevederi vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2030, dar anumite state membre pot implementa etape intermediare începând chiar din 2026.

Motivația din spatele deciziei: un mediu mai curat

Prin eliminarea porțiilor individuale și a produselor miniaturale, se dorește promovarea unor soluții sustenabile:

Publicitate
  • Dozatoare reutilizabile de săpun/șampon
  • Zahăr și lapte oferite vrac, în recipiente refolosibile
  • Cafea, ceai și condimente servite din recipiente comune

Nemulțumiri din partea hotelierilor și turiștilor

Reacțiile nu au întârziat să apară. Mulți hotelieri și reprezentanți din industria HoReCa avertizează că eliminarea produselor de unică folosință ar putea afecta negativ igiena și confortul turiștilor.

De asemenea, există temeri privind:

  • Risipă alimentara: zahărul sau laptele servite vrac pot fi irosite dacă nu sunt consumate integral
  • Costuri suplimentare: pentru instalarea de dozatoare, curățarea acestora, și eventuale pierderi cauzate de clienți neglijenți
  • Imaginea serviciilor: lipsa „micilor cadouri” ar putea fi percepută ca o scădere a calității

Ce se schimbă pentru turiști

În esență directiva nu prevede e o interzicere a cafelei, zahărului sau produselor de igienă, ci modul în care aceste produse vor fi oferite. Turiștii nu vor fi obligați să vină cu propriile rezerve așa cum preconizează criticii deciziei, dar vor observa schimbări:

  • Dozatoare în locul flacoanelor individuale
  • Lipsa pliculețelor cu zahăr sau sare
  • Posibil mai puține produse gratuite lăsate în camerele închiriate

Ce obligații au statele UE până în 2030

Pentru ca regulamentul să fie aplicabil, fiecare stat membru va trebui să îl transpună în legislația națională și să asigure implementarea graduală.

Surse: Parlamentul European ; Comisia Europeană

 

Citeste mai mult

Economie

Cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină second hand. Ce spun specialiștii că trebuie verificat

Publicat

Publicitate

Mulți români preferă să cumpere un autoturism la mâna a doua pentru cǎ sunt mult mai ieftine decât cele noi. Speciștii oferă o serie de sfaturi privind alegerea unei mașini second tocmai pentru a reduce riscurile, scrie ADEVĂRUL. Piața de mașini second-hand din Europa este în plină dezvoltare, în condițiile în care mulți dintre cei care nu-și permit modelul preferat nou au o șansă bună de a conduce mașina visurilor.

De exemplu, un BMW seria 7, nou, poate depăși o sută de mii de euro. În schimb, un model mai vechi, la mâna a doua, în stare bună, nu depășește 50.000 de euro. Și acesta este un exemplu costisitor pentru mașini de lux.

Pentru mulți români, piața auto la mâna a doua reprezintă singura șansă de a cumpăra un autovehicul cu câteva mii de euro. Specialiștii europeni în vânzare de mașini second precizează, pe site-urile de specialitate, că o mașină second poate fi o bună opțiune dacă suntem atenți la anumite detalii. Riscurile sunt numeroase dacă ne ghidăm doar după impulsul de a cumpăra o mașină la care visam sau care ne încântă. Printre cele mai comune riscuri sunt un istoric cu accident, piese înlocuite în ateliere neautorizate, kilometri dați înapoi sau uzură pronunțată care poate dubla prețul mașinii în timp, odată cu reparațiile aferente. Specialiștii de la Rac.co, Which.co, dar și alte site-uri de profil au întocmit o listă cu verificările necesare atunci când vrem o mașină second, tocmai  pentru a evita țepele și neplăcerile ulterioare.

Atenție la distanța dintre elementele de la caroserie și semnele de impact frontal

Una dintre primele verificări și cea mai accesibilă este cea legată de caroserie. În primul rând trebuie să fim atenți să vedem dacă se păstrează linia caroseriei, adică linia de îmbinare între prag și uși dar și a diferitelor elemente din designul mașinii să poată fi urmărită de la un capăt în celălalt al autovehicolului. Dacă există asimetrie, este clar că s-a umblat la diferitele elemente ale caroseriei. Totodată, o mare atenție trebuie acordată distanței dintre elementele caroseriei. „Decalajele dintre toate panourile mașinii ar trebui să fie uniforme și consecvente. Panourile nealiniate pot fi un semn că mașina a fost implicată anterior într-un accident. Verificați dacă vopseaua se potrivește pe toate elementele caroseriei (ideal este să observăm acest lucru la lumină. Este, de obicei, dificil să potrivești perfect vopseaua cu cea originală, atunci când revopsești un element afectat sau înlocuit. O ușoară diferență poate trăda faptul că elementul a fost înlocuit în urma unei avarii”, arată Which.co.

Totodată, specialiștii site-ului menționat ne învață să dăm atenție zgârieturilor și denivelărilor. Dacă o zgârietură a trecut de lac și de vopsea ajungând la metal, atunci este foarte probabil că se instala rugina. Tot la capitolul caroserie trebuie să fim atenți și la semnele unui eventual impact frontal suferit de mașina pe care dorim să o cumpărăm. Inspectorauto.ro, de exemplu, ne oferă indiciile unui posibil impact frontal și ce ar trebui să verificăm:

Publicitate

„Pentru că accidentele grave lasă urme la interior, vom ridica capota și ne uităm la trager, elementul din plastic sau metal care leagă farurile între ele. Acesta ar trebui să aibă un sticker cu agentul refrigerant din sistemul de climatizare sau alte stickere în functie de producător. În general când se fac reparați în această zonă sau se înlocuitește, acea etichetă dispare. După aceea ne uităm la radiator dacă pare înlocuit. Se observă ușor un radiator nou. Este curat și nu prezintă urme de uzură. Urmatorul lucru de inspectat sunt farurile care trebuie sa fie uzate uniform (mătuite) și să aibă pe ele stickerul cu data de fabricație mai mică sau egală cu data de fabricație a mașinii.  Apoi încercăm cu o lanternă să inspectăm atent lonjeroanele  atât din partea de sus cât și de jos dacă se poate, pentru a vedea dacă există pe ele urme de sudură, tăieturi, vopsea proaspătă, mastic proaspăt, semne suspecte etc. Verificăm și șuruburile cu care sunt prinse capetele lonjeroanelor dacă sunt umblate și urmărim și elementele de polistiren care sunt de obicei în capătul lonjeronului, în bară, dacă mai sunt la locul lor și dacă prezintă urme de rupturi, crăpături”.

Verificarea părții electrice, o necesitate

După ce am terminat cu o verificare a caroseriei pentru a vedea posibile urme de avarie serioasă, trecem la partea electrică. Dincolo de verificările banale la care oricine s-ar gândi, adică dacă merg farurile, dacă bagă aer rece sau cald și, mai ales, oglinzile electrice (dacă este cazul) funcționează, putem trece la detalii. Specialiștii de la Which.co spun că trebuie să fim atenți la mirosul degajat de sistemul de aer condiționat. Dacă emană mirosuri specifice, atunci există o problemă. „Atunci când dăm drumul la aerul rece și în mașină apare un miros de șosete murdare, chiar dacă puțin sesizabil, atunci în sistem există mucegai sau bacterii”, spun britanicii. Totodată, ar trebui să stăm în mașină, fără odorizant, cu portierele închise, și să fim atenți la un eventual miros de umezeală. Acesta este un semn că există scurgeri de apă. Totodată, trebuie să verificăm dacă există probleme cu bateria. Primul semn este o pornire greoaie a motorului. Mai apoi, luminile scad ca intensitate în timp ce dăm contact.

Nivelul fluidelor poate spune multe despre cât de îngrijită a fost mașina

Specialiștii recomandă verificarea tuturor fluidelor, aici fiind incluse nivelul uleiului, a lichidului de frână și al servodirecției. În momentul în care nivelul este scăzut poate indica faptul că mașina nu a fost bine întreținută. Un nivel scăzut de ulei amplifică uzura, ceea ce înseamnă probleme pe viitor. Totodată ,trebuie să vedem dacă există scurgeri de ulei, chiar și minore. O verificare importantă are loc sub capacul de la ulei. „În timp ce verificați nivelul uleiului este bine să vedeți dacă sub capac există urmele unei substanțe albe, ca maioneza. Acesta este semnul unui condens provocat de amestecul dintre ulei și agentul de răcire, semn că garnitura de chiuloasă are probleme”, precizează cei de la Rac.co. Nu trebuie să uităm să verificăm și dacă vasul de expansiune al agentului de răcire este curat.

Proba finală

Ultima probă este cea de drum. Atunci putem vedea dacă motorul „trage” așa cum ar trebui, dacă se aud zgomote nepotrivite sau dacǎ sunt probleme cu suspensiile și alte părți mecanice din zona roților. Prima dată când pornim motorul ar fi bine să vedem dacă scoate fum și ce culoare are, mai ales atunci când accelerăm puternic sau demarăm. Dacă fumul este negru, atunci motorul consumă combustibil în mod ineficient. Asta indică, spun specialiștii, o uzură la unul dintre următoarele componente: injectoare, filtre,senzori sau EGR.

Dacă fumul este albastru, atunci motorul consumă ulei, ceea ce înseamnă probleme la garnitura de chiuloasă. În timpul mersului trebuie să vedem dacă ambreiajul nu „patinează” sau tresăriri la deplasare și accelarare. Trebuie să vedem dacă „punctul de mușcătură” este la o distanță prea lungă de cursa pedalei. Atunci, cel mai probabil, ambreiajul trebuie înlocuit. Totodată, trebuie să vedem dacă mașina ține linia dreaptă și nu „trage” stânga sau dreapta. În plus, neapărat atenție la un zgomot, ca un scâncet, atunci când virăm la viteză mică pentru cǎ poate semnala uzura mare a unei pompe în zona volanului sau a lichidului insuficient pentru servo-direcție. La frâne, pe lângă proptitudinea oprii mașini la acționarea pedalei, ar trebui urmărite eventualele pulsații ale pedalei. Acesta este un semn că discurile de frână sunt deformate și trebuie înlocuite. Specialiștii spun că trebuie să fim atenți la fiecare zgomot anormal pe care-l face mașina în mers. Nu trebuie să uităm să verificăm frâna de mână.

„O masină rulată de 5-6 ani fără nicio avarie este relativ greu de întâlnit, mai ales dacă mașina a circulat în România. De aceea este foarte important să putem evalua gravitatea daunelor. Dacă avem o aripă vopsită sau înlocuită, o bară revopsită, un parbriz schimbat, chestiuni acceptabile, atât timp cât lucrările sunt făcute de calitate putem merge mai departe cu achiziția la un preț corect. Însă dacă am observat avarii majore care au afectat caroseria serios, lonjeroanele, stâlpii, pragurile, structura de rezistență, airbag-urile etc., trecem mai departe și căutăm altă mașină”, oferă o concluzie cei de la inspectorauto.ro.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei

Publicat

Publicitate

Acest Sfânt Mucenic s-a născut în Cilicia,în a doua jumătate a secolului al III-lea și a fost hirotonit episcop al Gangrei, în Paflagonia, Asia Mică( în regiunea  Anatolia din Turcia de azi). A fost unul dintre cei 318 părinți care au participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, condamnând împreună cu ceilalți Sfinți Părinți erezia lui Arie, în prezența împăratului Constantin cel Mare (306-337).

Sfântul Ipatie a ajuns vestit datorită faptului că a răbdat foarte multe ispite, preferând să își petreacă viața și timpul în numele Domnului, în rugăciune și să savârșească nenumărate minuni.

Iubitor al înțelepciunii Sfintelor Scripturi încă din tinerețe, Sfântul Ipatie a săvârșit multe fapte bune și a propovăduit neîncetat dreapta credință păstoriților săi. Însuși împăratul Constanțiu (337-361) îl cinstea și-l prețuia. pentru minunile pe care le săvârșea Dumnezeu prin el. Însă, pentru că s-a dovedit un stâlp al Ortodoxiei, Sfântul Ipatie a fost atacat și bătut de o ceată de eretici novațieni când se întorcea din Constantinopol la cetatea sa, Gangra.

Apoi l-au aruncat într-o prăpastie și l-au lăsat pradă păsărilor și fiarelor sălbatice. Chinuindu-se în durerile morții, și-a adunat puterile și s-a rugat pentru iertarea și îmblânzirea ucigașilor săi.

Dar l-a găsit o femeie care ținea eresul lui Arie și luând o piatră ascuțită i-a zdrobit capul, dându-și astfel sufletul. Creștinii din Gangra au luat trupul episcopului lor și l-au înmormântat cu mare alai și jale.

Multe minuni și tămăduiri s-au petrecut apoi, cu harul lui Dumnezeu, oamenilor ce veneau cu credință la mormântul Sfântului Sfințit Mucenic Ipatie.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending