Connect with us
Publicitate

Educație

VIDEO. Mesajul adolescenților de la Botoșani pentru ministrul Educației: Dacă educație nu e, nimic nu e. AJUNGE!

Publicat

Publicitate

Trupa de teatru antic „Katharsis” a Colegiului National “August Treboniu Laurian” de la Botoșani, o trupă care se bucură de aprecieri și chiar a fost premiată în plan național la mai multe festivaluri, a transmis un mesaj ministrului Educației, Ligia Deca, în numele generației care acum se află pe băncile școlii.

“Dacă educație nu e, nimic nu e!!!”, spun tinerii care sunt alături de profesorii lor în mișcarea de protest inițiată la nivel național de către cadrele didactice, tineri care au realizat pe Aleea personalităților culturii românești din Parcul “Mihai Eminescu” din Botoșani un moment artistic distribuit acum masiv pe rețelele sociale.

Iată mesajul tinerior de la Botoșani pentru ministrului Educației, Ligia Deca:

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Mircea Magdalena, administratorul public al Municipiului Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Mircea Magdalena, administratorul public al Municipiului Botoșani, unul dintre tinerii pe care PSD Botoșani se bazează în viitor și pe care i-a nominalizat pe locul al treilea în listele cu candidați la Camera Deputaților.

Mircea Magdalena a vorbit despre candidatura sa și a explicat că investițiile realizate în municipiu, proiectele derulate în poziția cheie pe care o deține în administrația publică locală și faptele colegilor cu care lucrează în echipă sunt argumente serioase pentru a obține votul botoșănenilor.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Omul zilei! Ilinca, o tânără de 17 ani, din municipiul Botoșani, a găsit o agendă în care se afla o sumă de bani și a mers la poliție

Publicat

Publicitate
Ilinca, o tânără de 17 ani, din municipiul Botoșani este “omul zilei”, adolescenta dând dovadă de cinste și spirit civic. Mai concret, fata a găsitp e strada Ion Pilat, în zona Pieței Centrale, o agendă în care se aflau 1.315 de lei.
Ilinca a mers direct la sediul poliției, unde a povestit cele întâmplate și a lăsat banii, pentru a fi restituiți proprietarului.
Ulterior, persoana care pierduse banii s-a prezentat la poliție, pentru a sesiza acest lucru și a fost foarte plăcut surprinsă când a aflat că cineva ii găsise și i-a adus la sediu.
Ilinca a dat dovadă de integritate și responsabilitate civică și merită toată aprecierea și respectul nostru!”, au transmis polițiștii.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod Rutier 2024. Este LEGAL să depășești pe linia continuă dacă nu vine nicio mașină din sens opus?

Publicat

Publicitate

În România, multe dintre accidentele rutiere se produc din cauza infrastructurii. Adică, a drumurilor amenajate ca acum 100 de ani, cu o singură bandă pe sens, sinuoase, fără vizibilitate. Cu toate că regulile de circulație și regulile au fost permanent adaptate, sunt în continuare șoferi care nu țin cont de aceste obligații. Probabil că toți șoferii au întâlnit, cel puțin o dată, pe drumurile din România o căruță, un tractor sau o altă mașină care circulă foarte lent. Și, ca un făcut, aceste obstacole erau exact în locul unde nu e permisă depășirea. Ei bine, dacă din sens opus nu vine nicio mașină, este legal să depășești pe linia continuă? În România, multe dintre accidentele rutiere se produc din cauza infrastructurii. Adică, a drumurilor amenajate ca acum 100 de ani, cu o singură bandă pe sens, sinuoase, fără vizibilitate, scrie realitatea.net.

Cu toate că regulile de circulație și regulile au fost permanent adaptate, sunt în continuare șoferi care nu țin cont de aceste obligații.

Astfel că, această combinație de șoferi indisciplinați și infrastructură subdezvoltată, duce la producerea a mii de accidente grave în fiecare an.

Reguli de depășire

Codul Rutier stabilește o serie de reguli de depășire, care trebuie respectate de toți șoferii.

Depășirea este manevră prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial”, se arată în legea circulației.

Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:

Publicitate
  • să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;
  • să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
  • să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficientă faţă de vehiculul depăşit;
  • să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

De asemenea, depășirea este interzisă în mai multe situații.

În ce situații este interzisă depășirea

Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.

În plus, la întâlnirea indicatorului  de interzicere a depășirii, nu poți pătrunde pe contrasens pentru a efectua această manevră.

Publicitate

Iar în apropierea intersecțiilor, trecerilor de pietoni sau a trecerilor de cale ferată, de asemenea, e interzisă această manevră.

Poți să depășești pe linia continuă dacă nu vine nicio mașină din sens opus?

Nu există nicio justificare pentru a încălca marcajul continuu, chiar dacă nu circulă nicio mașină din sens opus.

Însă, mulți șoferi nu țin cont de această regulă. Și, chiar dacă sunt într-o zonă unde e marcaj continuu, intră în depășire. Uneori chiar și când nu au vizibilitate, bazându-se pe experiența în conducere, pe cunoașterea drumului sau pe semnalele date de alți șoferi.

Numărul de kilometri (chiar și cu spatele) nu sunt o virtute. Virtute pentru un șofer profesionist înseamnă disciplină, înseamnă respect pentru ceilalți participanți la trafic și, mai cu seamă, înseamnă conștiință pentru respectarea normelor rutiere”, a scris pe contul său de Facebook polițistul Daniel Zontea, la descrierea unui clip.

În imagini se poate observa cum conducătorul unei mașini de mare tonaj depășește cu o viteză semnificativă mai multe mașini:

  • în zona cu indicator „Depășire interzisă”;
  • prin încălcarea liniei continue;
  • într-o curbă cu vizibilitate redusă;
  • în zona cu viteză limitată la 30 km/h.

Pe înregistrare se pot auzi alți conducători de tir care îl admonestează, prin radio, pentru depășirea riscantă. Chiar îi atrag atenția că poate oricând să omoare pe cineva. Însă, acesta nu consideră că a greșit cu nimic.

Dacă voi vreți să mergeți cu 30 pe oră, bine. Dar nu te mai lua de oameni aiurea. Ți se pare că am omorât pe cineva?! Taci, dr**u și vezi-ți de volanul tău”, spune șoferul care a făcut depășirea riscantă.

După această replică, a urmat o „ploaie” de înjurături din partea celorlalți șoferi de tir.

Polițistul Daniel Zontea a punctat, pe imagini, câteva dintre reguli de circulație încălcate de șoferul inconștient:

  • depășire neregulamentară;
  • încălcarea limitei inferioare de viteză.

Poți încălca linia continuă dacă banda proprie de circulație este blocată?

Teoretic, încălcarea marcajului longitudinal continuu e interzisă. Însă, există câteva excepții.

Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, stabilește legea circulației.

În afară de aceste situații, se poate întâmpla ca banda pe care circuli să fie blocată parțial sau total de un obstacol. Adică, o mașină oprită, un pom căzut, o groapă, etc.

Într-o astfel de situație, poți ocoli acel obstacol prin încălcarea marcajului continuu, dar numai dacă ai vizibilitate suficientă și nu vine nimeni din sens opus. Sau dacă ceilalți participanți la trafic, aflați pe contrasens, opresc pentru a-ți permite să efectuezi depășirea.

În cazul producerii unui accident rutier, dacă se constată că ai încălcat linia continuă, e foarte probabil ca întreaga vină să îți aparțină.

Citeste mai mult

Educație

Elevii din clasele primare ar trebui să știe să comunice online și să salveze date pe dispozitive

Publicat

Publicitate

Competențe digitale în școli. Una dintre cerințele privind competențele digitale se referă la elevii claselor primare. Aceștia ar trebui să știe să comunice online, pe mesagerie sau pe rețelele de socializare. De asemenea, ar trebui să poată salva poze, adrese web sau alte informații, pe dispozitive portabile. Toate acestea, cu sprijinul unui adult.

Cerințele sunt prevăzute de Ordinul ministrului Educației nr. din 30 august 2024 privind aprobarea Cadrului de competențe digitale pentru elevi, publicat recent în Monitorul Oficial, potrivit edupedu.ro

Documentul reglementează competențele digitale pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal.

Competența digitală reprezintă ansamblul competențelor-cheie care au ca scop pregătirea absolvenților pentru a face față provocărilor actuale atât în plan personal, cât și profesional.

Competențe digitale în școli. Învățământ primar

Potrivit ordinului citat, elevii din clasele primare trebuie să:

Publicitate
  • cunoască funcțiile de bază și înțeleagă date digitale simple (de exemplu, text, imagine, video)
  • identifice asemănări/deosebiri între obiecte din lumea reală și virtuală
  • știe să caute și să acceseze date, informații și conținut în mediile digitale, cu sprijinul unui adult
  • știe să aleagă surse de date, informații, conținut, cu sprijinul unui adult
  • salveze poze, informații, adrese web pe dispozitive portabile, cu sprijinul unui adult
  • găsească un film de o platformă video publică, o adresă favorită salvată în propriul dispozitiv, cu sprijinul unui adult
  • utilizeze tehnologiile digitale și mijloace de comunicare simplă (de exemplu, mesagerie telefonică, rețele de socializare) , cu sprijinul unui adult
  • să-și verifice propria identitate digital (acces la contul de pe platform de încățare a școlii)
  • editeze conținut digital în diferite formate
  • înțeleagă drepturile de autor și licențele și să le respecte, cu sprijinul unui adult

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending