„Monahii au fost rânduiţi de Dumnezeu pe pământ ca să formeze ceata îngerilor care să completeze pe cei ce au căzut odată cu Lucifer şi să fie astfel alături de cei care stau lângă tronul Preasfintei Treimi, iar această taină în viaţa călugărilor se împlineşte încă din această lume. Mănăstirea nu este altceva decât pregustarea împărăţiei cerurilor, după cuvântul Mântuitorului Hristos, care a spus că în împărăţie nu se însoară, nici nu se mărită, ci toţi sunt ca îngerii lui Dumnezeu din ceruri”,spunea în urmă cu ceva timp IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Posibilitatea care a fost oferită mirenilor, de a participa la sfintele slujbe ale mănăstirilor, impresionante prin conținut și încărcătură, reprezintă o adevărată binecuvântare, o cale sigură și la îndemâna creștinilor pe care să pășească și sporească în credință.
La circa 40 de km de municipiul Botoșani, înspre Săveni, se află Mănăstirea Știubieni, cu hramul „Sfânta Treime”, înființată în 1996, situată pe un deal înconjurat de culturi de cereale. Spre est şi sud-est, se deschide o frumoasă priveliște, cu localitățile Săveni, Petricani şi Ştiubieni în vale, iar dincolo de acestea, se văd întinse dealuri acoperite de păşuni, fâneţe şi culturi cerealiere. În timp a devenit o oază de bucurie duhovnicească pe care ucenicii starețului Melchisedec Sandu, dar și pelerinii care poposesc mai rar, o aseamănă cu ceva din altă lume.
Luni a fost sărbătoare, iar curtea mănăstirii s-a umplut de credincioși veniți din toate colțurile județului. Pentru unii participarea la hramul acestei mănăstiri a devenit deja tradiție și de Sfânta Treime nimic nu îi poate opri să ajungă la Sfânta Liturghie.
Dimineața devreme, în poienița din curtea mănăstirii, un sobor de preoți și mai mulți credincioși s-au rugat pentru sănătate sufletească și trupească la Taina Sfântului Maslu, după care Sfânta Liturghie a strâns laolaltă sute de inimi care au venit de departe să preguste împărăția cea cerească. De douăzeci de ani, de când starețul Melchisedec Sandu slujește la Mănăstirea Știubieni, niciodată nu a plouat în ziua de Sfânta Treime. Ba și mai mult, un vânt răcoritor potolește din când în când arșița în care sute de credincioși îngenunchează la rugăciune. „Este al 20-lea hram pe care îl fac aici în calitate de stareț și mă surprinde în mod plăcut grija lui Dumnezeu pentru sărbătoarea sa. Pentru că în cei 20 de ani, nu a plouat niciodată. A fost vreme numai potrivită. Adierea aceasta de vânt parcă este Duhul Sfânt. Se spune în Evanghelia de astăzi s-a coborât peste apostoli ca o adiere de vânt. Iată și anul acesta nu a fost nici cald, nici ploaie, nici răcoare, doar o adiere de vânt ca să nu vă fie foarte cald. Fiecare dintre noi, care credem în Sfânta Treime trebuie să-I mulțumim lui Dumnezeu”, a spus părintele arhimandrit Melchisedec Sandu.
Un sobor impresionant de preoți, veniți din mai multe părți ale județului, mulți dintre aceștia ucenici ai starețului mănăstirii, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Corul de la strană a contribuit la o atmosferă duhovnicească înălțătoare. Cuvântul de învățătură i-a aparținut anul acesta părintelui Dumitru Mateciuc, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, care a pus la sufletul și în cugetele celor prezenți învățătura creștină despre Dumnezeu, pe care o crede și o mărturisește Biblia întreagă, învățătura pe care o cred și o mărturisesc cei peste opt sute de milioane de credincioși, câți numără astăzi creștinismul.
Publicitate
„De ce avem un singur Dumnezeu întreit în persoane? Cea mai corectă explicație a lui Dumnezeu ne-o dă Sfântul Evanghelist Ioan, care spune: Cel ce nu iubește, nu L-a cunoscut pe Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu este iubire. Dacă ar fi Dumnezeu o singură persoană nu ar mai putea să fie iubire. Iubirea se manifestă cel puțin între două persoane sau mai multe. Trebuie să fie cel puțin doi. Când e una singură este egoism nu ai pe cine iubi. Te iubești doar pe tine însuți pentru că nu ai cum să-ți manifești iubirea în exterior, față de altcineva Când sunt două persoane, iubirea nu este completă, este doar reciprocă. Te iubesc pentru că mă iubești. Nu este o iubire desăvârșită, o iubire completă. Atunci când există și a treia persoană și a treia persoană se extinde la mii și mii și milioane de persoane, orice persoană în plus, atunci este desăvârșită, iubirea este completă. Pentru că iubirea nu mai este interesată. Te iubesc pe tine, cum îl iubesc și pe al treilea și al patrulea și al cincilea și așa mai departe. Sfânta Treime este modelul iubirii desăvârșite care se răsfrânge și în familie, cu cei care au doi, trei sau mai mulți copii, pentru că familia este oglinda Sfintei Treimi”, a explicat părintele Mateciuc.
După slujbă, starețul a mulțumit credincioșilor prezenți, dar și preoților slujitori. „De asemenea, îmi revine sarcina să mulțumesc părinților acestei obști. Eu am primit acum doi ani rangul de arhimandrit, dar doar eu am fost cel felicitat, obștea săraca nu a primit nimic. De aceea se cuvine acum, în fața dumneavoastră, să le mulțumesc că mă ajută, mă rabdă așa cum sunt și să știți că rangul acesta pe care l-am primit, poate nemeritat, li se cuvine și lor”, a spus părintele arhimandrit Melchisedec Sandu.
La inițiativa părintelui Dumitru Mateciuc, credincioșii prezenți i-au cântat „La mulți ani” părintelui stareț al Mănăstirii Știubieni, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când a poposit pe aceste meleaguri și se află în fruntea obștii monahale. Părintele Dumitru Leonte, parohul Bisericii ,, Sfântul Nicolae” din Săveni, i-a urat părintelui arhimandrit Melchisedec Sandu „să ajungă pe treptele arhieriei”.
La final, a venit și „partea Martei”, agapa frățească pregătită credincioșilor, pentru care mai multe persoane, cu evlavie la această sărbătoare, au robotit câteva zile pentru ca fiecare participant la hramul bisericii să-și ostoiască și foamea trupească, după ce sufletul a fost hrănit cu dulceața Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.
Mănăstirea Știubieni a început a fi zidită în anul 1996, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ctitorii sfintei mănăstiri sunt PS Varlaam Ploieșteanu (Merticaru) și familia Mihai si Ana Dămii.
Șapte viețuitori se nevoiesc în acest așezământ monahal, iar smerenia lor impresionează până la lacrimi. Fiecare creștin care calcă pragul Mănăstirii „Sfânta Treime” din Știubieni învață să lase deoparte ambițiile deșarte, pierzătoare de suflet, schimbând calea largă și înșelătoare cu drumul strâmt care duce în Împărăția lui Dumnezeu.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
În cursul acestei seri, echipajele de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi au fost solicitate să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o locuință din localitatea Dumeni. A fost afectată o cameră a casei, iar în urma evenimentului, proprietarul, un bărbat în vârstă de 77 de ani, a suferit arsuri.
Se pare că victima se afla într-una dintre camere și efectua lucrări de reparație la o drujbă, moment în care, cel mai probabil, vaporii de combustibil acumulați în încăpere s-au aprins, declanșând incendiul.
La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi cu o autospecială de stingere, precum și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță. La sosirea forțelor de intervenție, bărbatul fusese evacuat din locuință de către un vecin. Împreună cu echipajul medical, pompierii i-au acordat imediat primul ajutor și au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, prevenind extinderea acestuia.
Publicitate
Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al județului Botoșani recomandă cetățenilor să evite efectuarea lucrărilor care implică substanțe inflamabile în spații închise, neventilate. Manipularea necorespunzătoare a carburanților sau a echipamentelor ce funcționează pe bază de combustibil poate duce la acumularea de vapori inflamabili și, implicit, la producerea unor evenimente tragice.
Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienților finali de energie electrică. Măsurile adoptate urmăresc creșterea gradului de informare a consumatorilor, în vederea unei tranziții clare și echitabile la încheierea, începând cu data de 1 iulie 2025, a schemei de sprijin instituită de stat.
Astfel, furnizorii de energie electrică vor avea obligația de a transmite, până cel târziu la data de 10 iunie 2025, o informare scrisă, adresată fiecărui client din portofoliu propriu, cu privire la:
încetarea schemei de sprijin pentru energie electrică începând cu 1 iulie 2025;
revenirea la prețul contractual stabilit între părți, fie cel agreat la semnarea contractului, fie cel comunicat cu ocazia actualizării condițiilor economice;
modul de stabilire a prețului pentru clienții aflați în regim de furnizare de ultimă instanță, dacă este cazul;
posibilitatea schimbării furnizorului, proces care este gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic;
modalitățile de încheiere a unui contract de furnizare în regim concurențial și accesul la aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, de pe site-ul ANRE.
Pentru clienții care nu vor înregistra modificări de preț contractual de la 1 iulie 2025, furnizorii au obligația de a comunica explicit prețul actual aplicabil, pentru a permite o informare corectă și decizii fundamentate privind schimbarea furnizorului sau negocierea unui nou contract.
Informarea se va transmite anexată facturii sau prin modalitatea agreată contractual astfel încât fiecare client final să primească în timp util toate datele esențiale.
ANRE a desfășurat un proces de consultare publică asupra proiectului de ordin, în perioada 1–14 aprilie 2025, implicând activ operatorii economici din domeniu și organizațiile reprezentative ale consumatorilor. Propunerile primite au fost analizate și integrate, acolo unde s-a considerat justificat din punct de vedere tehnic și legal.
În spațiul digital, delimitarea clară între realitate și dezinformare devine tot mai dificilă. Mesajele false, livrate convingător și repetitiv, pot modela percepții și influența decizii.
Impactul primei expuneri la o informație este semnificativ. Tocmai de aceea, este esențial să verificăm înainte de a crede sau distribui, au transmis sâmbătă reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).
Potrivit DNSC, gândirea critică, verificarea informațiilor și prudența digitală sunt elemente-cheie în combaterea manipulării online.
Cum poți identifica un conținut manipulator sau un zvon?
Evaluează sursa – Are credibilitate? E semnată de un autor cunoscut?
Solicită dovezi – Date verificabile, surse transparente, nu doar opinii.
Analizează contextul – Informația este completă și actualizată?
Observă tonul – Este emoțional, alarmist sau lipsit de asumare?
Verifică în mai multe surse – Preferabil din zona instituțională sau media consacrată.
Resurse utile despre percepție, tehnici de manipulare și strategii de protecție cognitivă pot fi găsite pe platforma sigurantaonline.ro/fakenews.
O femeie din municipiul Botoșani a trecut prin clipe de groază, în această după-amiază, după ce un incendiu a izbucnit în apartamentul său. Aflată în bucătărie, proprietara a observat că centrala termică a luat foc în urma unui scurtcircuit. S-a evacuat imediat și a solicitat ajutor.
La caz s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, care au reușit să împiedice extinderea flăcărilor la celelalte bunuri din locuință. Proprietara, în vârstă de 61 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale de la echipajul medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, aflat la fața locului.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:
✔verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;
Publicitate
✔nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;
✔nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;
✔nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici;
✔nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;
✔nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu.