„Monahii au fost rânduiţi de Dumnezeu pe pământ ca să formeze ceata îngerilor care să completeze pe cei ce au căzut odată cu Lucifer şi să fie astfel alături de cei care stau lângă tronul Preasfintei Treimi, iar această taină în viaţa călugărilor se împlineşte încă din această lume. Mănăstirea nu este altceva decât pregustarea împărăţiei cerurilor, după cuvântul Mântuitorului Hristos, care a spus că în împărăţie nu se însoară, nici nu se mărită, ci toţi sunt ca îngerii lui Dumnezeu din ceruri”,spunea în urmă cu ceva timp IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Posibilitatea care a fost oferită mirenilor, de a participa la sfintele slujbe ale mănăstirilor, impresionante prin conținut și încărcătură, reprezintă o adevărată binecuvântare, o cale sigură și la îndemâna creștinilor pe care să pășească și sporească în credință.
La circa 40 de km de municipiul Botoșani, înspre Săveni, se află Mănăstirea Știubieni, cu hramul „Sfânta Treime”, înființată în 1996, situată pe un deal înconjurat de culturi de cereale. Spre est şi sud-est, se deschide o frumoasă priveliște, cu localitățile Săveni, Petricani şi Ştiubieni în vale, iar dincolo de acestea, se văd întinse dealuri acoperite de păşuni, fâneţe şi culturi cerealiere. În timp a devenit o oază de bucurie duhovnicească pe care ucenicii starețului Melchisedec Sandu, dar și pelerinii care poposesc mai rar, o aseamănă cu ceva din altă lume.
Luni a fost sărbătoare, iar curtea mănăstirii s-a umplut de credincioși veniți din toate colțurile județului. Pentru unii participarea la hramul acestei mănăstiri a devenit deja tradiție și de Sfânta Treime nimic nu îi poate opri să ajungă la Sfânta Liturghie.
Dimineața devreme, în poienița din curtea mănăstirii, un sobor de preoți și mai mulți credincioși s-au rugat pentru sănătate sufletească și trupească la Taina Sfântului Maslu, după care Sfânta Liturghie a strâns laolaltă sute de inimi care au venit de departe să preguste împărăția cea cerească. De douăzeci de ani, de când starețul Melchisedec Sandu slujește la Mănăstirea Știubieni, niciodată nu a plouat în ziua de Sfânta Treime. Ba și mai mult, un vânt răcoritor potolește din când în când arșița în care sute de credincioși îngenunchează la rugăciune. „Este al 20-lea hram pe care îl fac aici în calitate de stareț și mă surprinde în mod plăcut grija lui Dumnezeu pentru sărbătoarea sa. Pentru că în cei 20 de ani, nu a plouat niciodată. A fost vreme numai potrivită. Adierea aceasta de vânt parcă este Duhul Sfânt. Se spune în Evanghelia de astăzi s-a coborât peste apostoli ca o adiere de vânt. Iată și anul acesta nu a fost nici cald, nici ploaie, nici răcoare, doar o adiere de vânt ca să nu vă fie foarte cald. Fiecare dintre noi, care credem în Sfânta Treime trebuie să-I mulțumim lui Dumnezeu”, a spus părintele arhimandrit Melchisedec Sandu.
Un sobor impresionant de preoți, veniți din mai multe părți ale județului, mulți dintre aceștia ucenici ai starețului mănăstirii, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Corul de la strană a contribuit la o atmosferă duhovnicească înălțătoare. Cuvântul de învățătură i-a aparținut anul acesta părintelui Dumitru Mateciuc, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, care a pus la sufletul și în cugetele celor prezenți învățătura creștină despre Dumnezeu, pe care o crede și o mărturisește Biblia întreagă, învățătura pe care o cred și o mărturisesc cei peste opt sute de milioane de credincioși, câți numără astăzi creștinismul.
Publicitate
„De ce avem un singur Dumnezeu întreit în persoane? Cea mai corectă explicație a lui Dumnezeu ne-o dă Sfântul Evanghelist Ioan, care spune: Cel ce nu iubește, nu L-a cunoscut pe Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu este iubire. Dacă ar fi Dumnezeu o singură persoană nu ar mai putea să fie iubire. Iubirea se manifestă cel puțin între două persoane sau mai multe. Trebuie să fie cel puțin doi. Când e una singură este egoism nu ai pe cine iubi. Te iubești doar pe tine însuți pentru că nu ai cum să-ți manifești iubirea în exterior, față de altcineva Când sunt două persoane, iubirea nu este completă, este doar reciprocă. Te iubesc pentru că mă iubești. Nu este o iubire desăvârșită, o iubire completă. Atunci când există și a treia persoană și a treia persoană se extinde la mii și mii și milioane de persoane, orice persoană în plus, atunci este desăvârșită, iubirea este completă. Pentru că iubirea nu mai este interesată. Te iubesc pe tine, cum îl iubesc și pe al treilea și al patrulea și al cincilea și așa mai departe. Sfânta Treime este modelul iubirii desăvârșite care se răsfrânge și în familie, cu cei care au doi, trei sau mai mulți copii, pentru că familia este oglinda Sfintei Treimi”, a explicat părintele Mateciuc.
După slujbă, starețul a mulțumit credincioșilor prezenți, dar și preoților slujitori. „De asemenea, îmi revine sarcina să mulțumesc părinților acestei obști. Eu am primit acum doi ani rangul de arhimandrit, dar doar eu am fost cel felicitat, obștea săraca nu a primit nimic. De aceea se cuvine acum, în fața dumneavoastră, să le mulțumesc că mă ajută, mă rabdă așa cum sunt și să știți că rangul acesta pe care l-am primit, poate nemeritat, li se cuvine și lor”, a spus părintele arhimandrit Melchisedec Sandu.
La inițiativa părintelui Dumitru Mateciuc, credincioșii prezenți i-au cântat „La mulți ani” părintelui stareț al Mănăstirii Știubieni, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când a poposit pe aceste meleaguri și se află în fruntea obștii monahale. Părintele Dumitru Leonte, parohul Bisericii ,, Sfântul Nicolae” din Săveni, i-a urat părintelui arhimandrit Melchisedec Sandu „să ajungă pe treptele arhieriei”.
La final, a venit și „partea Martei”, agapa frățească pregătită credincioșilor, pentru care mai multe persoane, cu evlavie la această sărbătoare, au robotit câteva zile pentru ca fiecare participant la hramul bisericii să-și ostoiască și foamea trupească, după ce sufletul a fost hrănit cu dulceața Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.
Mănăstirea Știubieni a început a fi zidită în anul 1996, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ctitorii sfintei mănăstiri sunt PS Varlaam Ploieșteanu (Merticaru) și familia Mihai si Ana Dămii.
Șapte viețuitori se nevoiesc în acest așezământ monahal, iar smerenia lor impresionează până la lacrimi. Fiecare creștin care calcă pragul Mănăstirii „Sfânta Treime” din Știubieni învață să lase deoparte ambițiile deșarte, pierzătoare de suflet, schimbând calea largă și înșelătoare cu drumul strâmt care duce în Împărăția lui Dumnezeu.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Conturi de WhatsApp sparte: O nouă fraudă online circulă pe WhatsApp, prin care infractorii cer bani sub pretextul unei urgențe. Victimele primesc mesaje credibile de la contacte de încredere. În realitate, conturile acestora au fost, sparte în prealabil, scrie alba24.ro.
Hoții trimit mesaje care par autentice și solicită ajutor financiar pentru situații urgente.
Infractorii care sparg conturile oamenilor, cer apoi bani sub diverse pretexte, prin aplicația Revolut.
Aceștia se pot da drept prieteni, rude, sau chiar angajatori, iar victimele sunt induse în eroare să transfere bani fără să își dea seama că sunt înșelate.
Ce spune Poliția Română
Poliția Română a declarat că astfel de scheme evoluează constant, iar plângerile sunt trimise către omologii din țară, la fiecare secție și unitate.
Pe măsură ce sunt raportate cazuri, autoritățile pot obține o statistica sau cel puțin o idee despre modul de operare al infractorilor.
Publicitate
Citește și WhatsApp a remediat o eroare ce permitea salvare de conținut. Măsură pentru protejarea confidențialității utilizatorilor
Poliția a menționat că va oferi un răspuns privind numărul total de cazuri după centralizarea acestora.
Cele mai frecvente tipuri de fraude pe WhatsApp
Frauda cu prieteni și rude – Infractorii se dau drept prieteni sau membri ai familiei și cer bani urgent. Aceștia spun că au nevoie de ajutor și uneori pretind că și-au pierdut telefonul și nu pot contacta altcineva.
Frauda cu numărul greșit – Atacatorii te contactează și pretind că sunt altcineva. Ei încearcă să afle informații personale sau să îți promoveze oportunități false de investiții.
Câștiguri false la loterie și premii – Hoții îți trimit mesaje în care îți spun că ai câștigat un premiu sau un produs gratuit. Te fac să accesezi un link care cere date personale sau plăți pentru a „revendica premiul”.
Scamul cu asistența tehnică WhatsApp – Atacatorii se dau drept suport tehnic WhatsApp și cer informații personale, cum ar fi coduri de verificare sau date de pe carduri, pentru a-ți accesa contul.
Frauda cu angajare falsă – Infractorii îți promit un loc de muncă avantajos, fără ca tu să fi aplicat vreodată. Îți oferă „sarciuni ușor de făcut” pentru bani într-un mod rapid, iar apoi cer plăți sau informații personale.
Un bărbat din București a pierdut 1.800 de lei
Un bărbat din București a povestit pentru hotnews.ro cum a fost înșelat să transfere 1.800 de lei într-un cont Revolut din străinătate. Acesta a primit un mesaj pe WhatsApp de la o prietenă apropiată, care i-a cerut un împrumut.
Bărbatul a primit miercuri seara un mesaj pe WhatsApp de la o prietenă veche, care i-a cerut un împrumut urgent. Fără să verifice, pentru că era la muncă, acesta i-a transferat 1.800 de lei într-un cont Revolut pe care i l-a trimis.
Prietena i-a spus că își avea contul blocat și că trebuie să trimită banii într-un alt cont. După ce i-a trimis banii, i-a cerut și un screenshot ca dovadă. Apoi, bărbatul a descoperit că contul prietenei fusese spart și că fusese înșelat.
Bărbatul spune că nu mai speră să recupereze banii, dar nu vrea ca alți oameni să fie păcăliți. El a observat că schema este deja foarte răspândită.
La secțiile de poliție unde a fost, când întreba de biroul de fraudă financiară, polițiștii îl întrebau direct „1.800 de lei?!”, semn că au primit și alte plângeri.
De asemenea, știe și de o prietenă din Cluj căreia i-a fost spart contul și care a primit același mesaj.
Marți, 14 ianuarie 2025, ceremonia de decernare a Premiilor Naționale va fi încheiată cu un recital susținut de maestrul Constantin Chiriac, de la Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu. Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi porneşte de la dimensiunea poeziei populare ca matrice, explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.
Actor de teatru și film și lider în domeniul cultural, Constantin Chiriac este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, director al Bursei de Spectacole de la Sibiu, și fondator al Aleii Celebrităților din Sibiu, al Școlii de teatru și management cultural din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu, al Platformei Internaționale de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural din cadrul aceleiași universități, al Asociației Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.
În 2019 Ministrul Culturii din Franța, dl. Franck Riester l-a decorat în grad de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.
În 2020 a fost decorat în grad de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare Franța, de către Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe din Franța și a primit Distincția Culturală a Academiei Române.
La începutul anului 2024 Constantin Chiriac primește premiul The Angel Award din partea International Society for the Performing Arts (ISPA), Primăria Sibiu îi oferă titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu, iar Universitatatea ”Lucian Blaga” din Sibiu îi conferă titlul onorific de Profesor Emerit și medalia.
Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a desfășurat, de-a lungul a peste 30 de ediții, sub Înaltul Patronaj al Președinților României și a primit Înaltul Patronaj al Regelui Charles al III-lea și al Președintelui Germaniei. Festivalul a primit importante recunoașteri din partea Regelui Belgiei, a Președintelui Israelului, Împăratului Japoniei și a Regelui Spaniei. În cadrul Galei UNITER 2024, primește Premiul preşedintelui UNITER, pentru 30 de ani de FITS.
Evenimentul va fi prezentat de Mihai Cojocaru, consultant artistic în cadrul Filarmonicii „George Enescu” din București.
Accesul la teatru se face gratuit, pe bază de invitații. Telefon: 0754812321.
Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat o acțiune împreună cu cei din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, investigarea criminalității economice, rutieră, transporturi precum și cu sprijinul polițiștilor de frontieră și al jandarmilor, scopul fiind creșterea siguranței elevilor și personalului didactic prin sporirea vizibilității elementului polițienesc.
Activitatea s-a desfășurat în municipiul Botoșani, în zonele din apropierea unităților de învățământ, prilej cu care au fost legitimate 138 de persoane, 34 dintre acestea fiind elevi care lipseau de la cursuri.
De asemenea, au fost controlați și instruiți nouă agenti economici și verificate zece autoturisme din zona unităților școlare, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.800 de lei.
Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier care a avut loc pe E 85, în dreptul pădurii Lebăda, în urmă cu puțin timp. În eveniment au fost implicate două autoturisme.
La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD, o ambulanță SAJ și Poliția. Aceștia au constat faptul că una dintre mașini era în șanț și că nu erau persoane persoane încarcerate. Doi bărbați, de 50, respectiv 61 de ani, din același autoturism, au fost răniți, fiind preluați de echipajele medicale și transportați la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriilor.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.