Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Mănăstirea Știubieni din Botoșani a fost în sărbătoare. Părintele Dumitru Mateciuc: „Familia este oglinda Sfintei Treimi”

Publicat

Publicitate

„Monahii au fost rânduiţi de Dumnezeu pe pământ ca să formeze ceata îngerilor care să completeze pe cei ce au căzut odată cu Lucifer şi să fie astfel alături de cei care stau lângă tronul Preasfintei Treimi, iar această taină în viaţa călugărilor se împlineşte încă din această lume. Mănăstirea nu este altceva decât pregustarea împărăţiei cerurilor, după cuvântul Mântuitorului Hristos, care a spus că în împărăţie nu se însoară, nici nu se mărită, ci toţi sunt ca îngerii lui Dumnezeu din ceruri”,spunea în urmă cu ceva timp IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Posibilitatea care a fost oferită mirenilor, de a participa la sfintele slujbe ale mănăstirilor, impresionante prin conținut și încărcătură, reprezintă o adevărată binecuvântare, o cale sigură și la îndemâna creștinilor pe care să pășească și sporească în credință.

La circa 40 de km de municipiul Botoșani, înspre Săveni, se află Mănăstirea Știubieni, cu hramul „Sfânta Treime”, înființată în 1996, situată pe un deal înconjurat de culturi de cereale. Spre est şi sud-est, se deschide o frumoasă priveliște, cu localitățile Săveni, Petricani şi Ştiubieni în vale, iar dincolo de acestea, se văd întinse dealuri acoperite de păşuni, fâneţe şi culturi cerealiere. În timp a devenit o oază de bucurie duhovnicească pe care ucenicii starețului Melchisedec Sandu, dar și pelerinii care poposesc mai rar, o aseamănă cu ceva din altă lume.

Luni a fost sărbătoare, iar curtea mănăstirii s-a umplut de credincioși veniți din toate colțurile județului. Pentru unii participarea la hramul acestei mănăstiri a devenit deja tradiție și de Sfânta Treime nimic nu îi poate opri să ajungă la Sfânta Liturghie.

Dimineața devreme, în poienița din curtea mănăstirii, un sobor de preoți și mai mulți credincioși s-au rugat pentru sănătate sufletească și trupească la Taina Sfântului Maslu, după care Sfânta Liturghie a strâns laolaltă sute de inimi care au venit de departe să preguste împărăția cea cerească. De douăzeci de ani, de când starețul Melchisedec Sandu slujește la Mănăstirea Știubieni, niciodată nu a plouat în ziua de Sfânta Treime. Ba și mai mult, un vânt răcoritor potolește din când în când arșița în care sute de credincioși îngenunchează la rugăciune. „Este al 20-lea hram pe care îl fac aici în calitate de stareț și mă surprinde în mod plăcut grija lui Dumnezeu pentru sărbătoarea sa. Pentru că în cei 20 de ani, nu a plouat niciodată. A fost vreme numai potrivită. Adierea aceasta de vânt parcă este Duhul Sfânt. Se spune în Evanghelia de astăzi s-a coborât peste apostoli ca o adiere de vânt. Iată și anul acesta nu a fost nici cald, nici ploaie, nici răcoare, doar o adiere de vânt ca să nu vă fie foarte cald. Fiecare dintre noi, care credem în Sfânta Treime trebuie să-I mulțumim lui Dumnezeu”, a spus părintele arhimandrit Melchisedec Sandu.

Un sobor impresionant de preoți, veniți din mai multe părți ale județului, mulți dintre aceștia ucenici ai starețului mănăstirii, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Corul de la strană a contribuit la o atmosferă duhovnicească înălțătoare. Cuvântul de învățătură i-a aparținut anul acesta părintelui Dumitru Mateciuc, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, care a pus la sufletul și în cugetele celor prezenți învățătura creștină despre Dumnezeu, pe care o crede și o mărturisește Biblia întreagă, învățătura pe care o cred și o mărturisesc cei peste opt sute de milioane de credincioși, câți numără astăzi creștinismul.

Publicitate

„De ce avem un singur Dumnezeu întreit în persoane? Cea mai corectă explicație a lui Dumnezeu ne-o dă Sfântul Evanghelist Ioan, care spune: Cel ce nu iubește, nu L-a cunoscut pe Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu este iubire. Dacă ar fi Dumnezeu o singură persoană nu ar mai putea să fie iubire. Iubirea se manifestă cel puțin între două persoane sau mai multe. Trebuie să fie cel puțin doi. Când e una singură este egoism nu ai pe cine iubi. Te iubești doar pe tine însuți pentru că nu ai cum să-ți manifești iubirea în exterior, față de altcineva  Când sunt două persoane, iubirea nu este completă, este doar reciprocă. Te iubesc pentru că mă iubești. Nu este o iubire desăvârșită, o iubire completă. Atunci când există și a treia persoană și a treia persoană se extinde la mii și mii și milioane de persoane, orice persoană în plus, atunci este desăvârșită, iubirea este completă. Pentru că iubirea nu mai este interesată. Te iubesc pe tine, cum îl iubesc și pe al treilea și al patrulea și al cincilea și așa mai departe. Sfânta Treime este modelul iubirii desăvârșite care se răsfrânge și în familie, cu cei care au doi, trei sau mai mulți copii, pentru că familia este oglinda Sfintei Treimi”, a explicat părintele Mateciuc.

După slujbă, starețul a mulțumit credincioșilor prezenți, dar și preoților slujitori. „De asemenea, îmi revine sarcina să mulțumesc părinților acestei obști. Eu am primit acum doi ani rangul de arhimandrit, dar doar eu am fost cel   felicitat, obștea săraca nu a primit nimic. De aceea se cuvine acum, în fața dumneavoastră, să le mulțumesc că mă ajută, mă rabdă așa cum sunt și să știți că rangul acesta pe care l-am primit, poate nemeritat, li se cuvine și lor”, a spus părintele arhimandrit Melchisedec Sandu.

La inițiativa părintelui Dumitru Mateciuc, credincioșii prezenți i-au cântat „La mulți ani” părintelui stareț al Mănăstirii Știubieni, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când a poposit pe aceste meleaguri și se află în fruntea obștii monahale. Părintele Dumitru Leonte, parohul Bisericii ,, Sfântul Nicolae” din Săveni, i-a urat părintelui arhimandrit Melchisedec Sandu „să ajungă pe treptele arhieriei”.

Publicitate

La final, a venit și „partea Martei”, agapa frățească pregătită credincioșilor, pentru care mai multe persoane, cu evlavie la această sărbătoare, au robotit câteva zile pentru ca fiecare participant la hramul bisericii să-și ostoiască și foamea trupească, după ce sufletul a fost hrănit cu dulceața Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.

Mănăstirea Știubieni a început a fi zidită în anul 1996, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ctitorii sfintei mănăstiri sunt PS Varlaam Ploieșteanu (Merticaru) și familia Mihai si Ana Dămii.

Șapte viețuitori se nevoiesc în acest așezământ monahal, iar smerenia lor impresionează până la lacrimi. Fiecare creștin care calcă pragul Mănăstirii „Sfânta Treime” din Știubieni învață să lase deoparte ambițiile deșarte, pierzătoare de suflet, schimbând calea largă și înșelătoare cu drumul strâmt care duce în Împărăția lui Dumnezeu.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un botoșănean a sunat de 5160 de ori la 112 pentru a face glume şi înjura operatorii. Este pe locul trei în România în topul celor care sună abuziv

Publicat

Publicitate

Peste un milion şi jumătate din apelurile de la 112 recepţionate de la începutul anului şi până în prezent au fost efectuate de persoane care fie au sunat din greşeală, fie nu au spus nimic la telefon, fie au fost apeluri abuzive, aducând ofense operatorilor, anunţă Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Acestea reprezintă mai mult de jumătate din cele aproximativ 2,7 milioane de apeluri non-urgente recepţionate în această perioadă, relatează agerpres.ro

Printre ei se află și un botoșănean care a sunat la 112 de nu mai puțin de 5160 de ori, botoșănean care se află practic pe locul trei în România topul celor care sună abuziv la 112, după un ieșean care a sunat de 15000 de ori și un locuitor din Maramureș care a sunat la acest servciu 7109 ori.

Purtătorul de cuvânt al STS, colonelul Cătălin Chirca, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că în anul 2024 un număr de 163.000 de apeluri la 112 au fost abuzive, fiind efectuate de persoane care au făcut glume sau au adresat injurii operatorilor. Trei sferturi dintre apelanţii abuzivi au fost adulţi.

“Apelul abuziv este atunci când o persoană sună în mod intenţionat la 112, fără a avea o urgenţă şi încarcă acest serviciu de urgenţă cu apeluri care nu sunt necesare. În cazul apelului fals, persoana sună şi descrie o potenţială urgenţă, iar atunci când ajung echipajele la faţa locului constată că acea urgenţă nu se confirmă”, a explicat Cătălin Chirca.

În total, în primele opt luni ale acestui an, operatorii STS din cadrul Serviciului de urgenţă au preluat şi gestionat peste 6,7 milioane de apeluri.

O pondere semnificativă a apelurilor non-urgente la 112 provine din manipularea necorespunzătoare a telefonului, din încercarea de a suna la un număr asemănător sau din neconfigurarea corectă a tastelor rapide.

Publicitate

Totodată, sunt şi multe situaţii de apelare neintenţionată, involuntară, din buzunar (“pocket dial”). În cele mai multe astfel de cazuri, persoana nu realizează că a sunat la 112. Aceste apeluri sunt efectuate de pe telefoane, ceasuri smart sau diferite gadgeturi. Operatorii STS recomandă utilizarea atentă a acestor dispozitive şi, în cazul în care o persoană este reapelată de Serviciul de urgenţă 112, să răspundă şi să informeze că apelul a fost făcut din greşeală.

Pe de altă parte, au fost şi apelanţi abuzivi care au sunat la 112 pentru a face glume şi a adresa înjurături, aceştia irosind peste 50.000 de minute (880 de ore) din timpul ce se putea aloca celor care au avut cu adevărat nevoie de ajutorul Serviciului de urgenţă, în situaţii critice.

Spre exemplu, o persoană din Iaşi a apelat în mod abuziv numărul 112 de peste 15.000 de ori în ultimele opt luni, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 62 de apeluri. Apelantul a utilizat o cartelă prepay şi, de cele mai multe ori, a avut un comportament neadecvat faţă de operatori şi a adresat cuvinte jignitoare.

Publicitate

De asemenea, o persoană din judeţul Mureş a sunat de 7.109 ori la numărul 112 de la începutul anului, iar o alta din judeţul Botoşani de 5.160 de ori.

Potrivit legislaţiei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale sesizează cazurile de persoane care apelează abuziv 112 către Poliţia Română, în vederea identificării şi sancţionării acestora.

Apelarea abuzivă a Serviciului de urgenţă 112 se pedepseşte cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenţie se deplasează în teren şi constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. O nouă contravenţie, în interval de un an, se sancţionează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.

“Este esenţială apelarea cu responsabilitate a numărului 112 doar în situaţii de urgenţă. Apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără a avea o urgenţă ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz şi se sancţionează, dar cel mai important poate costa viaţa unei persoane care are nevoie urgent de ajutor”, spune colonelul Cătălin Chirca.

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr care se întorcea din Belgia a dispărut după ce a ajuns în București. Polițiștii și familia îl caută

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unui tânăr, de 33 de ani, din municipiul Botoșani, care în data de 14 august a.c. ar fi ajuns în București, cu un autocar care l-a transportat din Belgia, însă după momentul în care și-a anunțat familia ca ajuns in țară, nu a mai putut fi contactat.

ISPIR RAJ are următoarele semnalmente: păr șaten, ochi căprui, 1,70 m înălțime, aproximativ 80 de kg.

Acesta are tatuaje pe ambele mâini.

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO. Dacă plecați la drum: A nins pe Transalpina. Stratul de zăpadă este deja de cinci centimetri iar vizibilitatea redusă

Publicat

Publicitate

Deși este abia mijlocul lunii septembrie deja a nins pe Transalpina. Şoferii care vor să traverseze Transalpina peste masivul Parâng sunt sfătuiţi să renunţe sau să caute rute alternative. Stratul de zăpadă în zonă măsoară cinci centimetri, iar vizibilitatea este redusă, a transmis, duminică, şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu.

Potrivit acestuia, din cauza temperaturilor scăzute se vor forma sectoare de polei, zăpadă îngheţată şi gheaţă.


De asemenea, circulație este îngreunată pe DN 67C, Transalpina, între Rânca și Obârșia Lotrului, au transmis reprezentanții DRPD Craiova.

Ce spun reprezentanții Salvamont

„Pe Transalpina, la peste 1.900 de metri altitudine, în sectorul Dengherul – Cărbunele, stratul de zăpadă căzut se apropie de media de 5 centimetri, iar vizibilitatea este redusă din cauza ceţii. Conducătorii auto care vor să traverseze Transalpina peste masivul Parâng sunt sfătuiţi să renunţe, să caute o cale rutieră alternativă sau să fie pregătiţi pentru drum în condiţii de iarnă”, a spus Cornoiu.

El a adăugat că, în cursul zilei, un grup de turişti străini aflaţi pe creastă au anunţat că au probleme de orientare din cauza ceţii.

Publicitate

„Imediat, ei au primit indicaţiile necesare pentru a reveni la traseul marcat şi de aici fiind recuperaţi la coborâre. Salvamontiştii vor rămâne în zonă, cu o ambulanţă de intervenţie Salvamont, pe partea sudică a masivului, către Gorj, şi vor ajuta toate persoanele care vor avea probleme. În zonă sunt deja două maşini care nu mai pot continua drumul, iar salvamontiştii vor analiza cu conducătorii auto dacă pot să se întoarcă sau le vor lăsa acolo peste noapte”, a mai spus şeful Salvamont Gorj.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 15 septembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 15 septembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 15 septembrie 2024:

Loto 6 din 49: 38, 6, 16, 14, 3, 29

Loto 5 din 40: 28, 4, 25, 29, 18, 1

Noroc: 3, 1, 9, 4, 6, 5, 7

SuperNoroc: 8, 1, 6, 2, 2, 7

Publicitate

Noroc Plus: 8, 5, 5, 0, 0, 8

Joker: 6 – 17, 41, 14, 23, 16

Loteria Română a organizat duminică 15 septembrie și Tragerile Speciale Loto Aniversare cu ocazia celor 118 ani de activitate.

Publicitate

Loto 6 din 49 suplimentară: 2, 15, 17, 16, 46, 6

Loto 5 din 40 suplimentară: 7, 22, 33, 5, 2, 8

Joker suplimentar: 5 – 32, 4, 23, 39, 29

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending