Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: IPJ Botoșani anunță modificări legislative pentru gestionarea eficientă a cazurilor de violență de către polițiști

Publicat

Publicitate

Conform legislației în vigoare, Poliției Române îi revine sarcina emiterii ordinelor de protecție provizorii și obligația de punere în executare a acestora, precum și supravegherea măsurilor stabilite atât prin ordinele de protecție provizorii cât și prin ordinele de protecție emise de instanțele de judecată.

 

La nivelul instituției noastre Serviciul de Ordine Publică este cel care realizează îndrumarea, controlul și coordonarea operațională a structurilor de ordine publică subordonate, în ceea ce privește cazurile de violență domestică sau cele în care se impune emiterea unui ordin de protecție.

Publicitate

 

Începând cu 31 august 2024, pentru soluționarea faptelor comise cu violență, polițiștii acționează în baza Ordinului M.A.I. nr. 138 din 22 august 2024 privind stabilirea modalității de gestionare de către polițiști a cazurilor privind actele de violență.

 

Publicitate

Ordinul reglementează modalitatea de gestionare de către polițiști a actelor de violență, stabilind procedura de intervenție a acestora în cazurile privind actele de violență și de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea actelor de violență, modelul formularului de evaluare a riscului iminent și metodologia de utilizare a acestuia, procedura de emitere și modelul ordinului de protecție provizoriu, procedura de punere în executare a ordinului de protecție provizoriu, precum și procedura de monitorizare a respectării măsurilor dispuse prin ordinele de protecție provizorii.

 

Intervențiile polițiștilor la cazurile de violență se realizează ca urmare a sesizărilor prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităților de poliție de către persoanele implicate în actele de violență, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violență sau de către orice altă persoană care a luat cunoștință de producerea actelor de violență sau din oficiu.

Publicitate

 

Pe parcursul intervenției, după caz, polițiștii iau măsuri pentru separarea victimei de agresor și realizează orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate, observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică, emoțională și psihică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale, aduc la cunoștință victimei sau, după caz, tutorelui ori altui reprezentant legal al acesteia dreptul de a solicita un ordin de protecție provizoriu față de agresor și pun la dispoziția acestora formularul de cerere prevăzut în anexa nr. 1 la Legea nr. 26/2024 privind ordinul de protecție.

 

În situația în care victima nu solicită ordinul de protecție provizoriu, i se aduce la cunoștință posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecție, astfel cum acesta este reglementat de dispozițiile legale și i se pune la dispoziție formularul de cerere prevăzut în anexa nr. 2 la Legea nr. 26/2024.

 

 

În timpul intervenției, în vederea stabilirii existenței unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului, dacă victima sau, după caz, tutorele ori reprezentantul legal formulează cerere scrisă pentru emiterea unui ordin de protecţie provizoriu.

 

Conform Legii nr. 26/2024 privind ordinul de protecție, poliţiştii constată existenţa riscului iminent pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din completarea formularului de evaluare a riscului iminent.

 

În cazul în care se constată că sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii emit ordinul de protecție provizoriu.

 

În cazul în care se constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii au obligaţia de a informa persoanele care susţin că sunt victime ale unui act de violenţă cu privire la posibilitatea formulării unei cereri către judecătoria de pe raza teritorială în care își are domiciliul/reședința victima, pentru emiterea unui ordin de protecţie, prin care pot fi dispuse mai multe obligații sau interdicții față de agresor.

 

Concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului sunt aduse la cunoștința victimei, care semnează de luare la cunoștință.

 

Un aspect important, pe care vrem să-l precizăm, este faptul că ordinul de protecție provizoriu poate fi emis și în situația în care victima sau, după caz, tutorele ori alt reprezentant legal al acesteia, din cauza stării psihice sau fizice sau din alte motive, se află în imposibilitatea de a redacta cererea privind ordinul de protecție provizoriu sau se află în imposibilitatea obiectivă de a furniza informațiile necesare completării formularului de evaluare a riscului, pe baza evaluării criteriilor formularului de către polițist.

 

Originalul ordinului de protecție provizoriu se înregistrează, după emiterea acestuia, în evidențele unității/subunității de poliție din care face parte polițistul care l-a emis.

 

După emiterea ordinului de protecție provizoriu, în situația în care constată necesitatea acordării de servicii sociale, polițiștii solicită intervenția unei echipei mobile, formată din reprezentanți ai Serviciului Public de Asistență Socială, care îndeplinește atribuțiile stabilite de lege.

 

În situația în care a fost dispusă evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, iar acesta declară că nu are asigurată cazarea, polițistul care a emis ordinul de protecție provizoriu îl informează de îndată pe agresor cu privire la posibilitatea de a solicita găzduirea în cadrul centrelor rezidențiale pentru persoanele fără adăpost sau al adăposturilor de noapte.

 

Dacă agresorul nu dorește să beneficieze de cazarea pusă la dispoziție și optează să locuiască la o altă persoană, polițistul care a emis ordinul de protecție provizoriu îi va solicita să dea o declarație privind adresa la care va locui și persoana care îi va asigura cazarea.

 

Cu ocazia evacuării temporare din locuință, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să își poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate.

 

În situația în care a fost dispusă reintegrarea victimei și, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuința comună, după evacuarea agresorului din locuință, polițistul procedează la reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor acesteia în locuință.

 

Dacă ordinul de protecție provizoriu vizează minori, persoane cu dizabilități sau persoane cu nevoi speciale, polițiștii pun la dispoziția unei echipe mobile, formată din reprezentanți ai Serviciului Public de Asistență Socială, date necesare pentru punerea în aplicare a unor măsuri de protecție urgente și specifice sau, după caz, pentru sesizarea autorităților și instituțiilor publice competente cu punerea în aplicare a acestor măsuri.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cine e Cristela, soția lui Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale: fost bancher la Citi, în prezent autor și educator naturopat

Publicat

Publicitate

Cristela Georgescu, soția câștigătorului din primul tur al alegerilor prezidențiale a lucrat peste 15 ani la subsidiara Citi în România, după care a ieșit din banking și s-a dedicat sănătății naturale cu ajutorul nutriției integrative, scrie hotnews.ro.

În 2007, după ce petrecuse deja 10 ani în cadrul Citibank ca Director al diviziei Global Transactions Services, Cristela Georgescu a fost numită vicepreședinte al băncii. „Sub managementul său, divizia Global Transactions Services a lansat produse inovative de management al lichiditatilor, finantare si custodie valori mobiliare, oferind un portofoliu complex de servicii companiilor si institutiilor financiare. Cristela Georgescu este membru in board pentru numeroase ONG-uri dedicate dezvoltarii proiectelor comunitare”, arăta un comuniat al băncii din 2007.

În prezent, Cristela este autor și educator naturopat, cu 20 de ani de experiență personală directă în domeniul sănătății naturale cu ajutorul nutriției integrative, apifitoterapiei, gemoterapiei, detoxificării regenerative, iridologiei clinice, biorezonanței și al tehnicilor de eliberare emoțională, potrivit site-ului propriu.

Publicitate

Tot de pe pagina personală aflăm că ea are studii postuniversitare și certificări profesionale de la Institute for Integrative Nutrition și Departamentul de Stat pentru Educatie din New York (Certified Integrative Nutrition Coach), prestigioasa Universitate Cornell – Catedra de Nutriție Vegetariană și Centrul pentru Studii în Nutriție “Dr. T. Colin Campbell” (Certificate in Plant Based Nutrition), American Association for Drugless Practitioners (Certified Holistic Health Practitioner), Școala Internațională de Detoxificare Regenerativă coordonată de Dr. Robert Morse (Certified Regenerative Detoxification Specialist).

Este absolvent al programului de formare profesională și de experimentare personală directă în domeniul detoxificării regenerative cu ajutorul dietei și al fitoterapiei, Școala Sănătate 5D coordonată de Dr. Sorina Soescu.

Are atestat de formare profesională în Germania ca Practician Organetik cu ajutorul metodelor de biorezonanță și al tehnologiilor de echilibrare energetică pe bază de impulsuri, este membru al International Association for Health Coaches, al American Association for Drugless Practitioners, al organizatiei Physicians Committee for Responsible Medicine din Washington DC, al Dr. Morse’s Herbal Health Club si al Clubului Dr. Soescu – ”Iubim Fructele”. În cei peste 15 de ani de carieră în management executiv în mari corporații internationale, Cristela a urmat stagii intensive de formare și de certificare profesională ca trainer, leader de seminar, coach și mentor în domeniul leadershipului, al dezvoltării personale și al obținerii de rezultate în carieră, vânzări și marketing, comunicare, negocieri, organizare, management de conflicte, de proiecte și de echipe.

Publicitate

Cristela are studii universitare în economie și finanțe si peste 15 ani de carieră în banking, management executiv, public speaking si voluntariat in educatie pentru formarea noii generatii. Este căsătorită, are doi copii, a locuit și a profesat în Austria (AICI), iar din 2021 a revenit împreună cu familia ei în România.

Citeste mai mult

Eveniment

Cine este Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate

Cine este Călin Georgescu, surpriza de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu este, practic, necunoscut pe scena mare a politicii româneşti. Numele său a mai fost vehiculat ca premier tehnocrat, atât din partea PSD (vehiculat de publicaţia Sputnik), dar şi de la PD-L (2016) şi AUR (2020), scrie alba24.ro.

În vârstă de 62 de ani, este pentru prima oară când candidează pentru alegerile prezidenţiale. Programul său politic include, printre altele, reducerea dependenţei de importuri, sprijinirea fermierilor, sporirea producţiei interne de alimente şi energie, dar şi facilităţi fiscale pentru producătorii români, scrie ZF.ro

Călin Georgescu este unul dintre experţii în domeniul dezvoltării durabile, având în spate o experienţă de peste 15 ani în cadrul structurilor ONU, dar şi reprezentant al Comitetului Naţional UNEP pentru România, se arată în descrierea sa publică.

Publicitate

Acesta a mai ocupat funcţii de consilier şi de secretar general al Ministerului Mediului, director al Departamentului Organizaţiilor Economice Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe şi secretar general al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma.

În luna noiembrie 2020, Călin Georgescu a realizat o înregistrare video controversată pe Facebook, în care, alături de alte figuri istorice, i-a enumerat printre eroi pe Ion Antonescu şi Corneliu Zelea Codreanu, liderul mişcării legionare.

Cine este Călin Georgescu. Candidatul TikTok

Strategia de comunicare a lui Călin Georgescu în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2024 s-a concentrat în mare parte pe contul său de TikTok.

Publicitate

O analiză publicată de G4Media.ro în luna noiembrie arată că popularitatea candidatului pe platformă, în timpul campaniei, a crescut grație numărului foarte mare de tag-uri cu numele acestuia care apăreau la postări aleatorii despre primul tur al alegerilor, la mesajele publicate de contracandidați, precum orice postare legată de alegeri.

Contul de TikTok al lui Călin Georgescu are în prezent peste 65.000 de urmăritori și 1,3 milioane de like-uri.

Declarațiile pro ruse ale lui Călin Georgescu

Călin Georgescu a făcut mai multe declarații considerate pro-ruse, care au generat controverse în spațiul public. Într-un interviu din 2021, el a afirmat că „scutul de la Deveselu este o rușine diplomatică” și că „NATO nu va lua apărarea niciunei țări aliate dacă va fi atacată de Rusia”, scrie G4Media.ro.

Publicitate

De asemenea, în 2022, Georgescu a declarat că „Vladimir Putin este un om care-și iubește țara” și că „Ucraina este un stat inventat”, susținând că România ar avea mai mult de câștigat din relații mai bune cu Rusia și China, scrie Newsweek.

Georgescu a fost lăudat de organul de propagandă al Moscovei, Sputnik: „Georgescu a inițiat mișcarea <Pământul strămoșesc> pe care o descrie astfel: <Mișcarea este, în aceste vremuri de cumpănă, un act istoric izvorât din iubire profundă de neam și de țară>”.

Călin Georgescu este descris în CV-urile publice ca un cunoscut expert internaţional în domeniul dezvoltării durabile. A lucrat 17 ani în sistemul ONU, deţinând diferite funcţii în cadrul Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu şi raportor special al ONU pentru deşeurile toxice şi periculoase din cadrul Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului.

De asemenea, a coordonat Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă din România în 1999 şi 2008 şi a fost director al Departamentului Organizaţiilor Economice Internaţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Este membru al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma, condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, şi a fost preşedintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, în perioada 2013-2015.

A scris mai multe cărţi de studii prospective privind dezvoltarea umană şi progresul socio-economic al României. A contribuit, de asemenea, la capitolele privind mediul şi dezvoltarea durabilă din cadrul rapoartelor strategice internaţionale privind România. A obţinut doctoratul în ştiinţa solului la Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti.

A absolvit Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu” din București în anul 1986 și a obținut în 1999 titlul de doctor în pedologie din partea aceleiași instituții, redenumită în 1995 Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. În 2007 acesta a absolvit un program postuniversitar la Colegiul Național de Apărare MECT Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Citeste mai mult

Eveniment

Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din funcția de președinte al PNL: „Eu și întreaga conducere trebuie să asumăm acest eșec”

Publicat

Publicitate

Nicolae Ciucă a anunțat că își dă demisia din funcția de președinte al PNL. Sunt așteptate și demisii ale liderilor partidului care au făcut parte din echipa de campanie a generalului, informează alba24.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a confirmat că Nicolae Ciucă și-a cerut demisia din funcția de președinte al PNL.

„Da, domnul Ciucă ne-a anunțat că va dori să-și depună demisia. Mâine va fi convocat în Biroul Politic Național, care va decide interimatul până la organizarea alegerilor.

Publicitate

Fiind doar 6 zile până la alegerile parlamentare nu e loc pentru altceva.

Va fi desemnat un interimat pentru conducerea partidului”, a declarat Daniel Fenechiu, în direct la Antena 3 CNN.

Ce a declarat Nicolae Ciucă la plecarea din sediul de campanie
Declarația lui Nicolae Ciucă la plecarea din sediul PNL: „Este opțiunea românilor și trebuie respectată. Dacă acest candidat a ajuns pe primul loc, trebuie să respectăm votul românilor.

Publicitate

Ne-am întrebat și noi în seara asta de ce s-a întâmplat asta. Nu a fost măsurat decât pe final.

Eu îmi asum responsabilitatea acestui rezultat. Se pare că românii au avut o cu totul și cu totul altă opțiune și trebuie să o respectăm (…) Vă rog să așteptăm rezultatele finale și apoi vom lua o decizie.

Peste tot în țară sunt rezultate slabe, ca atare trebuie să facem o analiză și trebuie să vedem care sunt toate elementele care au dus la acest rezultat. Dacă ar fi fost vorba despre 2-3 filiale puteam să vorbim despre sabotaj, dar fiind un rezultat general putem spune doar că asta a fost opțiunea românilor, o decizie a lor pentru tot ce s-a întâmplat în această perioadă.

Publicitate

Acum cred că este important să subliniez faptul că eu sunt președinte al PNL, nu cred că trebuie să dezertăm din această situație.

Este un eșec pe care trebuie să-l asumăm cu toții, eu și întreaga conducere trebuie să asumăm acest eșec”, a spus Nicolae Ciucă.

Citeste mai mult

Eveniment

Cine intră în turul 2 la prezidențiale: Cine se va lupta cu Georgescu în finală

Publicat

Publicitate

Alegerile prezidențiale din România au oferit o cursă plină de răsturnări de situație, tensiuni și emoții intense până târziu în noapte. Duminică seara, pe măsură ce numărătoarea voturilor avansa, calculele s-au schimbat dramatic pentru unii candidați și aduceau speranță pentru alții.

Imediat după ce au venit primele rezultate Candidatul independent Călin Georgescu a ”lovit” cu prima surpriză, preluând conducerea cu puțin înainte de miezul nopții, detronându-l pe Marcel Ciolacu, candidatul PSD prezentat câștigător în Exitpoll-uri.

Dar tensiunea și dramatismul situației a venit din lupta pentru locul al doilea, unde diferența dintre Marcel Ciolacu (PSD) și Elena Lasconi (USR) s-a micșorat constant, lăsând deschisă întrebarea crucială: cu cine va intra Georgescu în marea finală a turului doi?

Publicitate

Pe măsură ce noaptea înainta, diferențele dintre candidați au continuat să se modifice, iar fiecare proces-verbal numărat părea să rescrie scenariul politic al următoarelor zile. Iată cronologia:

Călin Georgescu vine de nicăieri și trece pe primul loc

Duminică ora 23,30: Cu puțin înainte de miezul nopții candidatul independent Călin Georgescu a trecut pe primul loc și spre dimineată a ajuns la 22,5%. După numărarea proceselor verbale din 81,78% din secțiile de votare Georgescu a obținut peste 2 milioane de voturi și intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Pe locurile doi și trei s-au clasat Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.

Clasamentul din Diaspora

În Diaspora, tot Călin Georgescu este pe primul loc în preferințe, după o centralizare a 93,78% dintre secții. Călin Georgescu are 320.421 de voturi. Pe locul 2 este Elena Lasconi (USR), la o diferență mare de primul loc, ea având 196.428 de voturi.

Publicitate

Pe locul 3 este George Simion (AUR) – 89.781 de voturi, pe locul 4 este Mircea Geoană (independent) – 5.991 de voturi, pe locul 5 este Nicolae Ciucă (PNL) – 34.666 de voturi, iar Marcel Ciolacu (PSD) este doar pe locul 6, cu 21.565 de voturi.

Luni ora 01,30:Mai puțin de 250000 de voturi, diferența dintre locurile 2 și 3 la prezidențiale

În jurul orei 2,00 diferența dintre locul 2 și locul 3, Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, după numărarea voturilor din 94% din secțiile de votare a ajuns la puțin peste 240.000 de voturi.

După numărarea voturilor din 94,18% din secțiile de votare, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale, avea 1.682.989 de voturi, fiind situat pe locul al doilea după Călin Georgescu, candidat independent.

Publicitate

Elena Lasconi, candidatul USR, a primit 1.441.261 voturi.

Diferența dintre Ciolacu și Lasconi era la momentul respectiv ma puțin peste 240.000 de voturi și era în scădere.

Luni ora 02:15: Diferența dintre Ciolacu și Lasconi scade la sub 200.000 de voturi

Diferența dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi pentru locul doi la primul tur al alegerilor prezidențiale a scăzut, după numărarea voturilor din 95,43% din secțiile de votare, la sub 200.000 de voturi.

După numărarea voturilor din 95,43% din secțiile de votare, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale, avea 1.703.321 de voturi, fiind situat pe locul al doilea după Călin Georgescu, candidat independent.

Elena Lasconi, candidatul USR, a primit 1.505.403voturi.

Direferența dintre Ciolacu și Lasconi s-a diminuat sub 200.000 de voturi și era în scădere.

Luni, la 03:00, Elena Lasconi a declarat din sediul de campanie că la numărătoarea voturilor ”pare că e bine, dar suntem rezervați”. În acest moment, există o diferență de aproximativ 114.000 de voturi între candidata USR și Marcel Ciolacu (PSD) aflat pe locul doi.

Mai erau de numărat aproximativ 670.000 de mii de voturi. Se votează în continuare în SUA și Canada, unde procesul electoral se încheie în jurul orei 07:00. Elena Lasconi a transmis că din calculele USR va avea în final aproximativ 120.000 de voturi peste Marcel Ciolacu și va intra în turul 2.

Simulările arată că lupta pentru turul doi se va decide la câteva mii de voturi.

Ora 3,45: Un singur procent între Ciolacu și Lasconi

Distanța între Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus la un procent, conform rezultatelor după centralizarea a peste 98% din voturile exprimate la alegerile prezidențiale de duminică.

Candidatul PSD, Marcel Ciolacu, înregistra 19,69% din voturile exprimate, în timp ce candidatul USR, Elena Lasconi, avea 18,7% din voturi. Mai era de numărat peste 200.000 de voturi din București și din diaspora, iar diferența dintre cei doi candidați era de 76.000 de voturi.

06:00 – rezultate după numărarea a 99,49% din procesele verbale

  • Marcel Ciolacu – 19,29%
  • Elena Lasconi – 19,06%

06:30 – rezultate după numărarea a 99,61% din procesele verbale

  • Marcel Ciolacu – 19,26%
  • Elena Lasconi – 19,11%

ora 7.00 – rezultate după numărarea a 99,69%  din procesele verbale

  • Marcel Ciolacu – 19,22%
  • Elena Lasconi – 19,14%

Diferenţa dintre Ciolacu şi Lasconi a scăzut din nou: sub 7500 de voturi. Mai sunt de numărat câteva zeci de secţii din Bucureşti, Marea Britanie, SUA şi Canada.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending