Conform legislației în vigoare, Poliției Române îi revine sarcina emiterii ordinelor de protecție provizorii și obligația de punere în executare a acestora, precum și supravegherea măsurilor stabilite atât prin ordinele de protecție provizorii cât și prin ordinele de protecție emise de instanțele de judecată.
La nivelul instituției noastre Serviciul de Ordine Publică este cel care realizează îndrumarea, controlul și coordonarea operațională a structurilor de ordine publică subordonate, în ceea ce privește cazurile de violență domestică sau cele în care se impune emiterea unui ordin de protecție.
Începând cu 31 august 2024, pentru soluționarea faptelor comise cu violență, polițiștii acționează în baza Ordinului M.A.I. nr. 138 din 22 august 2024 privind stabilirea modalității de gestionare de către polițiști a cazurilor privind actele de violență.
Publicitate
Ordinul reglementează modalitatea de gestionare de către polițiști a actelor de violență, stabilind procedura de intervenție a acestora în cazurile privind actele de violență și de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea actelor de violență, modelul formularului de evaluare a riscului iminent și metodologia de utilizare a acestuia, procedura de emitere și modelul ordinului de protecție provizoriu, procedura de punere în executare a ordinului de protecție provizoriu, precum și procedura de monitorizare a respectării măsurilor dispuse prin ordinele de protecție provizorii.
Intervențiile polițiștilor la cazurile de violență se realizează ca urmare a sesizărilor prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităților de poliție de către persoanele implicate în actele de violență, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violență sau de către orice altă persoană care a luat cunoștință de producerea actelor de violență sau din oficiu.
Pe parcursul intervenției, după caz, polițiștii iau măsuri pentru separarea victimei de agresor și realizează orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate, observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică, emoțională și psihică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale, aduc la cunoștință victimei sau, după caz, tutorelui ori altui reprezentant legal al acesteia dreptul de a solicita un ordin de protecție provizoriu față de agresor și pun la dispoziția acestora formularul de cerere prevăzut în anexa nr. 1 la Legea nr. 26/2024 privind ordinul de protecție.
În situația în care victima nu solicită ordinul de protecție provizoriu, i se aduce la cunoștință posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecție, astfel cum acesta este reglementat de dispozițiile legale și i se pune la dispoziție formularul de cerere prevăzut în anexa nr. 2 la Legea nr. 26/2024.
În timpul intervenției, în vederea stabilirii existenței unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului, dacă victima sau, după caz, tutorele ori reprezentantul legal formulează cerere scrisă pentru emiterea unui ordin de protecţie provizoriu.
Conform Legii nr. 26/2024 privind ordinul de protecție, poliţiştii constată existenţa riscului iminent pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din completarea formularului de evaluare a riscului iminent.
În cazul în care se constată că sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii emit ordinul de protecție provizoriu.
În cazul în care se constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii au obligaţia de a informa persoanele care susţin că sunt victime ale unui act de violenţă cu privire la posibilitatea formulării unei cereri către judecătoria de pe raza teritorială în care își are domiciliul/reședința victima, pentru emiterea unui ordin de protecţie, prin care pot fi dispuse mai multe obligații sau interdicții față de agresor.
Concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului sunt aduse la cunoștința victimei, care semnează de luare la cunoștință.
Un aspect important, pe care vrem să-l precizăm, este faptul că ordinul de protecție provizoriu poate fi emis și în situația în care victima sau, după caz, tutorele ori alt reprezentant legal al acesteia, din cauza stării psihice sau fizice sau din alte motive, se află în imposibilitatea de a redacta cererea privind ordinul de protecție provizoriu sau se află în imposibilitatea obiectivă de a furniza informațiile necesare completării formularului de evaluare a riscului, pe baza evaluării criteriilor formularului de către polițist.
Originalul ordinului de protecție provizoriu se înregistrează, după emiterea acestuia, în evidențele unității/subunității de poliție din care face parte polițistul care l-a emis.
După emiterea ordinului de protecție provizoriu, în situația în care constată necesitatea acordării de servicii sociale, polițiștii solicită intervenția unei echipei mobile, formată din reprezentanți ai Serviciului Public de Asistență Socială, care îndeplinește atribuțiile stabilite de lege.
În situația în care a fost dispusă evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, iar acesta declară că nu are asigurată cazarea, polițistul care a emis ordinul de protecție provizoriu îl informează de îndată pe agresor cu privire la posibilitatea de a solicita găzduirea în cadrul centrelor rezidențiale pentru persoanele fără adăpost sau al adăposturilor de noapte.
Dacă agresorul nu dorește să beneficieze de cazarea pusă la dispoziție și optează să locuiască la o altă persoană, polițistul care a emis ordinul de protecție provizoriu îi va solicita să dea o declarație privind adresa la care va locui și persoana care îi va asigura cazarea.
Cu ocazia evacuării temporare din locuință, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să își poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate.
În situația în care a fost dispusă reintegrarea victimei și, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuința comună, după evacuarea agresorului din locuință, polițistul procedează la reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor acesteia în locuință.
Dacă ordinul de protecție provizoriu vizează minori, persoane cu dizabilități sau persoane cu nevoi speciale, polițiștii pun la dispoziția unei echipe mobile, formată din reprezentanți ai Serviciului Public de Asistență Socială, date necesare pentru punerea în aplicare a unor măsuri de protecție urgente și specifice sau, după caz, pentru sesizarea autorităților și instituțiilor publice competente cu punerea în aplicare a acestor măsuri.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Polițiștii Biroului Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 42 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Acesta ar fi condus un autoturism pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, fiind sub influența alcoolului, respectiv 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Mai mult decât atât, bărbatul a pierdut controlul asupra direcției de mers, împrejurare în care a întrat intr-un alt autoturism, care se deplasa regulamentar, din sens opus, al cărui conducător auto a suferit leziuni.
Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru infracțiunile de conducerea sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă.
Pașaportul românesc este unul dintre cele mai puternice din lume și se afla înainte de aprobarea scoaterii vizelor pentru SUA între primele 15 locuri de pe mapamond potrivit clasamentului publicat de Henley & Partners. Românii pot călători fără viză în 2025 în 178 de țări, iar după intrarea în vigoare a programului Visa Waiver, pașaportul românesc va fi valabil fără viză în 180 de țări, informează alba24.ro.
Cu toate acestea înainte de a pleca într-o călătorie este necesar să te informezi cu privire la accesul în statul pe care vrei să îl vizitezi și regulile privind șederea sau tranzitul.
În cazul călătoriilor în SUA, deși vor fi eliminate vizele și birocrația aferentă obținerii acestora, românii vor avea totuși nevoie de o autorizare electronică în sistemul „Electronic System for Travel Authorization” – ESTA.
Costul unei autorizații de călătorie este de 21 de dolari americani, a anunțat Ambasada României la Washington.
Autorizația de călătorie, care va înlocui vizele actuale, va fi valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA în acest interval și poate fi utilizată pentru vizite cu o durată de cel mult 90 de zile, doar pentru turism sau afaceri.
Aplicațiile ESTA pot fi completate AICI sau prin descărcarea aplicației „ESTA Mobile” din iOS App Store sau Google Play Store.
Publicitate
Ce este ESTA
„ESTA este un sistem automat care determină eligibilitatea vizitatorilor de a călători în Statele Unite în cadrul Programului Visa Waiver (VWP).
Autorizarea prin ESTA nu determină dacă un călător este admisibil în Statele Unite. Ofițerii Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierei din SUA determină, la sosirea călătorilor, dacă aceștia pot intra sau nu pe teritoriul SUA.
Aplicația ESTA colectează informații biografice și răspunsuri la întrebările de eligibilitate în Programul Visa Waiver.
Cele mai puternice pașapoarte din lume pentru anul 2025
Firma de consultanță Henley & Partners a publicat clasamentul celor mai puternice pașapoarte din lume pentru anul 2025. O țară asiatică deține cel mai puternic pașaport din lume. SUA s-au clasat pe locul nouă.
Pașapoartele sunt clasificate în funcție de numărul de destinații pe care le pot accesa fără viză sau viză electronică, bazându-se pe datele Autorității Internaționale de Transport Aerian (IATA).
Indicele include 199 de pașapoarte și ia în considerare ușurința de acces la 227 de destinații.
Țările care împart primele locuri sunt Singapore, Japonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Corea de Sud, Spania.
Statele Unite, care au fost pe primul loc în index în 2006 și 2014, se clasează pe locul nouă în 2024, alături de Estonia.
Pașaportul românesc – cât de puternic este în lume în 2025
Românii pot călători cu pașaportul, fără a avea nevoie de viză, în 180 de țări. Pașaportul Românesc se află pe locul 13 în lume ca putere, la același nivel cu Bulgaria și Croația.
În 2023 pașaportul românesc a oferit acces fără viză în 175 de țări din lume, pașaportul românesc situându-se pe locul 17 în clasamentul Henley Passport Index, care clasifică documentele în funcție de numărul de state care sunt accesibile fără o viză prealabilă.
Țările cu cele mai puternice pașapoarte în anul 2025
1. Singapore – 195 de destinații
2. Japonia – 194 de destinații
3. Finlanda, Franța, Germania, Italia, Corea de Sud, Spania – 193 de destinații
4. Austria, Danemarca, Irlanda și Țările de Jos, Luxembourg, Norvegia, Suedia – 192 destinații
5. Belgia, Portugalia și Regatul Unit, Noua Zealandă – 190 destinații
După ce SUA a ridicat vizele pentru români, pașaportul românesc a urcat pe locul 13 in topul celor mai puternice pașapoarte din lume. Pașaportul românesc ne dă acces la 180de țări unde putem călători fără viză și la încă 25 de state în care putem călători cu formalități minime.
Albania
Andorra
Angola
Anguilla
Antigua and Barbuda
Argentina
Armenia
Aruba
Australia E-VISA
Austria
Azerbaijan E-VISA
Bahamas
Bahrain VOA
Bangladesh VOA
Barbados
Belarus
Belgium
Belize
Benin E-VISA
Bermuda
Bolivia VOA
Bonaire; St. Eustatius and Saba
Bosnia and Herzegovina
Botswana
Brazil
British Virgin Islands
Brunei
Bulgaria
Burundi VOA
Cambodia VOA
Cameroon E-VISA
Canada ETA
Cape Verde Islands
Cayman Islands
Chile
China
Colombia
Comoro Islands VOA
Cook Islands
Costa Rica
Croatia
Cuba E-VISA
Curacao
Cyprus
Czechia
Denmark
Djibouti VOA
Dominica
Dominican Republic
Ecuador
Egypt VOA
El Salvador
Equatorial Guinea E-VISA
Estonia
Ethiopia VOA
Falkland Islands
Faroe Islands
Fiji
Finland
France
French Guiana
French Polynesia
French West Indies
Gabon E-VISA
Georgia
Germany
Gibraltar
Greece
Greenland
Grenada
Guatemala
Guinea E-VISA
Guinea-Bissau VOA
Haiti
Honduras
Hong Kong (SAR China)
Hungary
Iceland
India E-VISA
Indonesia VOA
Iran VOA
Iraq
Ireland
Israel ETA
Italy
Jamaica VOA
Japan
Jordan VOA
Kazakhstan
Kenya ETA
Kiribati
Kosovo
Kuwait VOA
Kyrgyzstan VOA
Laos VOA
Latvia
Lebanon VOA
Lesotho E-VISA
Liechtenstein
Lithuania
Luxembourg
Macao (SAR China)
Madagascar
Malawi VOA
Malaysia
Maldives VOA
Malta
Marshall Islands
Mauritania VOA
Mauritius
Mayotte
Mexico
Micronesia
Moldova
Monaco
Mongolia
Montenegro
Montserrat
Morocco
Mozambique VOA
Myanmar VOA
Namibia VOA
Nepal VOA
Netherlands
New Caledonia
New Zealand ETA
Nicaragua
Niue
North Macedonia
Norway
Oman
Pakistan E-VISA
Palau Islands
Palestinian Territory
Panama
Papua New Guinea E-VISA
Paraguay
Peru
Philippines
Poland
Portugal
Qatar VOA
Reunion
Russian Federation E-VISA
Rwanda
Samoa
San Marino
Sao Tome and Principe
Saudi Arabia VOA
Senegal
Serbia
Seychelles ETA
Sierra Leone VOA
Singapore
Slovakia
Slovenia
Solomon Islands
Somalia VOA
South Africa E-VISA
South Korea ETA
Spain
Sri Lanka ETA
St. Helena VOA
St. Kitts and Nevis
St. Lucia
St. Maarten
St. Vincent and the Grenadines
Suriname
Sweden
Switzerland
Syria E-VISA
Taiwan (Chinese Taipei)
Tajikistan
Tanzania
Thailand
The Gambia
Timor-Leste
Togo E-VISA
Tonga
Trinidad and Tobago
Tunisia
Türkiye
Turks and Caicos Islands
Tuvalu
Uganda E-VISA
Ukraine
United Arab Emirates
United Kingdom
United States
Uruguay
US Virgin Islands
Uzbekistan
Vanuatu
Vatican City
Venezuela
Vietnam E-VISA
Zambia
Zimbabwe VOA
E-VISA: este un sistem electronic de viză care permite cetățenilor străini să solicite și să obțină o viză pentru a intra într-o anumită țară printr-un proces online, eliminând necesitatea unei vizite fizice la o ambasadă sau consulat. Acest tip de viză este frecvent utilizat de țări care doresc să simplifice procesul de obținere a vizelor și să atragă mai mulți turiști, oameni de afaceri sau alte categorii de vizitatori.
VOA înseamnă Visa On Arrival (Viză la Sosire) și reprezintă un tip de viză care poate fi obținută direct la punctul de intrare în țara de destinație, cum ar fi un aeroport, un port sau o frontieră terestră. Acest sistem permite călătorilor să aplice pentru viză fără a o solicita în avans de la o ambasadă sau un consulat.
ETA înseamnă Electronic Travel Authorization (Autorizație Electronică de Călătorie) și este un sistem digital care permite călătorilor să obțină permisiunea de a intra într-o țară fără a avea nevoie de o viză tradițională. ETA este de obicei valabil pentru șederi pe termen scurt în scopuri turistice, de afaceri sau de tranzit.
Sâmbătă dimineața, la Mănăstirea Zosin, un sobor impresionant de preoți au slujit sfânta și dumnezeiasca Liturghie, în cinstea Sfântului Teodosie. În fruntea părinților veniți și din afara județului, a fost precuviosului arhimandrit Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, care la slujba privegherii de vineri seară a ținut un cuvânt de învățătură cu adânc mesaj duhovnicesc.
Strana a fost condusă de preacucernicul părinte Dumitru Anușca de la Icuseni Vale și de către precucernicul Arhidiacon Marius Filip de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
La finalul sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost ținut de preacucernicul pr. dr. Ioan Vicovan, fost decan al Facultății de Teologie „Dtru Staniloae” din Iași, care a ținut să slujească la Mănăstirea Zosin pentru a fi alături de preacuviosul părinte arhimandrit Teodosie (Constantin) Pleşca, care a ales să își sărbătorească onomastica prin săvârșirea Sfintei Liturghii, știut fiind că acesta este singurul timp care nu se pierde.
Părintele Teodosie s-a născut în data de 16 august 1977 în oraşul Darabani, judeţul Botoşani. Este un duhovnic îndrăgit de un număr mare de credincioşi care au fost atrași de viaţa liturgică frumoasă care se desfăşoară în mănăstire și de povățuirile care îi ajută să treacă peste situațiile dificile.
Părintele Teodosie este el însuși un exemplu de dăruire şi jertfelnicie, dar este și un administrator iscusit. A ridicat din temelii actualul ansamblu monastic compus din biserica mare de cărămidă, clopotniţa care adăposteşte pangarul mănăstirii şi un paraclis de iarnă, casa monahală ce cuprinde chiliile, trapeza, bucătăria, stăreţia şi un agheasmatar. Are de partea sa susținerea necondiționată a ucenicilor săi și a credincioșilor obișnuiți să participe la slujbe, dar în primul rând are parte de purtarea de grijă a Maicii Domnului, dar și a sfinților la care are evlavie deosebită.
Publicitate
Arhimandritul Teodosie a devenit stareț la doar 22 de ani, la câțiva ani de când a răspuns chemării lăuntrice de a îmbrăţişa viaţa monahală. A intrat în data de 26 octombrie 1992 ca vieţuitor în obştea Mănăstirii Pângăraţi, judeţul Neamţ, unde a dat dovadă de ascultare şi statornicie. În luna mai a anului 1993 a fost tuns rasofor pe seama Mănăstirii Pângăraţi, primind numele Cleopa, iar în luna august a anului 1995 a fost tuns în monahism pe seama aceleiaşi mănăstiri, primind numele Teodosie. În luna aprilie a anului 1997 a primit ascultarea de a intra în obştea Mănăstirii Popăuţi, judeţul Botoşani, pentru a ajuta la reorganizarea vieţii de obşte a acestei mănăstiri, care fusese redeschisă, amintește doxologia.ro. Aici a dovedit pricepere şi maturitate duhovnicească în ascultările ce i-au fost încredinţate. În luna ianuarie a anului 2008 a fost hirotonit de către actualul Părinte Patriarh Daniel întru ierodiacon şi mai apoi ieromonah, pe seama aceleiaşi mănăstiri. Rangul de protosinghel l-a primit pe data de 9 ianuarie 2008. În luna august a anului 1999 i s-a încredinţat ascultarea de stareţ al Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ – Zosin din judeţul Botoşani.
Arhimandritul Teodosie a primit de la mama și bunica sa zestrea spirituală și dragostea profundă de cele sfinte. După primul contact cu slujbele religioase a fost nelipsit de la biserică și în inima sa dorința de a-I sluji lui Dumnezeu se amplifica cu fiecare an și cu fiecare popas duhovnicesc. La terminarea ciclului gimnazial, viitorul călugăr Teodosie, intenţiona să dea examen la Seminarul Teologic ca să devină preot de mir. Imediat după Revoluţie, mai mulţi tineri din Darabani au mers în pelerinaj la mănăstirile din Bucovina şi din judeţul Neamţ. Au ajuns şi la Mănăstirea Pângăraţi, unde l-au cunoscut pe părintele stareţ Luca Diaconu, în prezent stareţ al Mănăstirii Bistriţa, ctitoria lui Alexandru cel Bun. Părintele s-a oferit să facă pregătire cu Teodosie pentru Seminar.
Rămâne o taină a sufletului său ce a simțit timp de două săptămâni cât a stat acolo la final hotărând să devină ostaș al lui Hristos. Atunci, în 1991, concurenţa la Seminar era foarte mare: 800 de candidaţi pe 60 de locuri. Între timp, a mers la Mănăstirea Neamţ şi s-a rugat la Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni să nu ia examenul. A fost respins la prima probă, cea medicală. A fost lucrarea lui Dumnezeu. A stat cinci ani la Pângăraţi, iar în anul 1996 a mers împreună cu părintele stareţ Luca şi încă un călugăr la Popăuţi, Mănăstirea voievodală ctitorită de Ştefan cel Mare și Sfânt. După doi ani a fost numit stareţ al Mănăstirii Zosin, ascultare de la care nu s-a abătut până astăzi, sporind duhovnicește, fiind un călăuzitor neobosit al sufletelor debusolate care își găsesc liniștea în cuvântul său stăruitor și blând.
Cu prilejul sărbătoririi zilei onomastice a Sfinției Voastre, colectivul redacțional al Botoșani24.ro vă transmite alese urări de sănătate și belșug duhovnicesc, dimpreună cu doriri de ajutor sfânt de la Dumnezeu în activitate pastorală, misionară și socială.
O casă din localitatea Coștiugeni a fost în pericol, seara trecută, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins.
Pompierii militari de la Garda de Intervenție Trușești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a produce pagube materiale însemnate.
Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă reamintește:
– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);
– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
Publicitate
– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
Material de informare preventivă: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY