Sărbătoarea Buneivestiri a umplut bisericile și mănăstirile din întreaga țară, pentru a aduce prea cinstire Maicii Domnului, prilej de rugăciune, de bucurie și de multumire lui Dumnezeu și Sfinților, pentru binefacerile pe care le primim. Bucuria hramului i-a adunat laolaltă pe credincioși, de la cel mic până la cel mare, de la cei vii până la cei care nu mai sunt printre noi, în fiecare an, ajungând până la originea lui și la Mănăstirea Sihăstria Voronei, din anul 1861.
De atunci și până astăzi, în această sfântă zi s-a săvârșit în această pustie pe atunci, pentru că acum nu mai este locul de altădată, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Prima liturghie a fost și momentul sfințirii bisericii vechi de către arhiereul episcop și locțiitor de mitropolit al Moldovei din acea vreme, Chesarie Sinadon, iar de atunci, neîntrerupt până astăzi, anual, de 25 martie, în Sfântul Altar, Mântuitorul Iisus Hristos coboară pe Sfânta Masă. Chiar și în perioada comunistă, când mănăstirea a fost închisă, venea o dată pe an, de Bunavestire, preotul paroh din Oneaga cu credincioșii, dădeau la o parte spinii de la ușa bisericii, făceau curățenie cu câteva zile înainte și săvârșeau Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Cu toate că perioada de tristă amintire a făcut multe pagube , nu numai în mănăstirea Sihăstria Voronei, ci și în alte mănăstiri, însă cu toate acestea, de odorul cel de mult preț al lăcașului sfânt: moaștele Sfântului Cuvios Onufrie, nu a avut îndrăzneala niciun securist, niciun necredincios să se apropie.
„Deși ca și viețuitori în perioada comunistă… au fost unii dintre oamenii stăpânirii de atunci care îi spuneau părintelui meu stareț: Ce mai țineți oasele acelea în biserică. Luați-le și aruncați-le pe pârâu. Iar părintele când vedea că insistă mai mult, le-a zis, vă rog, poftiți, vă deschid biserica și luați-le. Și atunci s-au înspăimântat. Din clipa aceea nu a mai zis nimic nimeni. Nu era proclamată atunci canonizarea Sfântului Onufrie, dar de atunci se cunoștea că era mare făcător de minuni. Ceea ce vedem noi azi că s-a înfăptuit după revoluție a fost numai minunea Sfântului Cuvios Onufrie, fiindcă noi oameni păcătoși puțini la număr să reușim să facem lucruri care uneori par imposibile și unor oameni mai mari să le facă, cu venituri foarte modeste, lucruri atât de mărețe. Însă se vede că este dorința Sfântului Onufrie și a Maicii Domnului care ocrotește mănăstirea noastră”, a spus părintele Ghedeon Huțanașu.
Bucuria obștii monahale, dar și a pelerinilor care au luat parte la slujbele rânduite, a fost încununată de prezența Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul, care a slujit Sfânta Liturghie unită cu Vecernia, potrivit tipicului, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în Paraclisul Mănăstirii Sihăstria Voronei. După citirea pericopei evanghelice a sărbătorii, Preasfinţitul Părinte Nichifor a rostit o frumoasă predică în care a subliniat însemnătatea praznicului Bunei Vestiri pentru mântuirea neamului omenesc.
„ Ziua de Bunăvestire este ziua în care Domnul Hristos a luat chip în lume. Dumnezeu s-a arătat lumii împlinind un dor al oamenilor de a-L vedea, de a-L cunoaște, de a-L simți apropiat, dar împlinind și dorul lui Dumnezeu de a lucra mântuirea în mijlocul poporului. De a împlini planul de mântuire pe care l-a făgăduit Evei atunci când s-a lăsat amăgită de șarpe, atunci când a cunoscut despărțirea de Dumnezeu. Și prin întruparea pe care Domnul o ia, îl duce pe Adam mai departe…(…) Mântuirea noastră a început. Doar necredința omului, doar împotrivirea omului mai poate să zădărnicească acest plan și vedem că din păcate împotriviri în continuare sunt. Și vor până spre sfârșit. Dar vedem că în ciuda acestor împotriviri, lumina Învierii a răsărit ca nădejde și chemare pentru noi toți. Suntem chemați să nădăjduim. O dată început acest plan al mântuirii devine un ASTĂZI al nostru, al tuturor. De aceea noi nu spunem: Atunci a fost începutul mântuirii noastre, în acel an, în acea zi a lui Dumnezeu, ci ASTĂZI este începutul mântuirii noastre. Devine un ASTĂZI al nostru, al tuturor. Fiecare dintre noi suntem chemați să primim acest ASTĂZI pe care Maica Domnului l-a primit. Dumnezeu nu forțează libertatea, dar orice amânare, orice împotrivire are și niște consecințe în planul vieții noastre și în istorie”, a spus celor prezenți PS Nichifor (VIDEO integral în articol)
Publicitate
La finalul slujbei, părintele stareț Ghedeon a mulțumit în mod deosebit Preasfințitului Părinte Nichifor pentru că a bucurat cu prezența hramul din acest an, oferind binecuvântare ca de astăzi înainte să se săvârșească Sfânta Liturghie în paraclisul noii biserici, improvizat deocamdată, la demisol, care va avea ca ocrotitor Duminica Tuturor Sfinților. Părintele a explicat de ce a ales acest hram pentru noul paraclis și originea deciziei ne duce până în anul 2005, când biserica veche avea și acest hram. După ce a fost resfințită de PF Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei, a fost rânduit ca primul hram după canonizarea Sfântului Onufrie să fie chiar aici, unde sunt adăpostite moaștele sfântului. Și atunci s-a renunțat la hramul Duminica Tuturor Sfinților și a fost rânduit ca al doilea hram să fie Sfântul Cuvios Onufrie. „Iar noi acum prin construirea acestei biserici, la demisol va fi Paraclisul cu hramul Duminica Tuturor Sfinților, iar sus biserica propriu-zisă va purta hramul Sfântului Cuvios Onufrie, care va fi chivotul care va adăposti pentru veșnicie moaștele Sfântului Onufrie. Această zi este intens așteptată de credincioșii care vin frecvent la slujbele mănăstirii pentru că biserica veche era neîncăpătoare și astăzi s-a umplut paraclisul, fiind totuși un spațiu generos”, a explicat părintele stareț.
A mulțumit și autorităților care sprijină mănăstirea și încurajează viețuitorii și care au răspuns la plângerile lor legate de starea drumului și acum nu se mai poate spune că „drumul este rău”, lucru evidențiat și de PS Nichifor în cuvântul său de final, mulțumind la rândul său președintelui Consiliului Județean, Doina Federovici, care s-a alăturat credincioșilor în timpul slujbei, în ciuda programului încărcat.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească. Nu a fost pelerin din mulțimea care a fost prezentă la hramul mănăstirii să nu fie omenit cum se cuvine cu sărmăluțe, pește prăjit, apă minerală și colaci. Pentru obștea micuță, este lesne de înțeles, că a fost un efort deosebit să pregătească bucatele, dar cu siguranța răsplata va veni de la Mica lui Dumnezeu care ocrotește Mănăstirea Sihăstria Voronei din 1861.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea lui Călin Georgescu privind impunerea de măsuri provizorii în dosarul în care acesta contestă anularea alegerilor prezidențiale din România.
‘Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, astăzi, reunindu-se în complet de Cameră și în baza unui vot unanim, să nu indice nicio măsura provizorie în cauza Călin Georgescu contra România (cererea nr. 37327/24). Cauza privește anularea de către Curtea Constituțională a României a alegerilor prezidențiale în care Georgescu a fost candidat. Georgescu ceruse adoptarea de măsuri provizorii, în particular ca decizia Curții Constituționale să fie suspendată și procesul electoral să fie reluat. Curtea a respins cererea de măsuri provizorii, ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curții (măsuri provizorii)’, se arată într-un comunicat al CEDO dat, marți, publicității.
Conform CEDO, această hotărâre nu influențează o decizie ulterioară pe fondul procesului.
‘Măsurile provizorii prevăzute de articolul 39 din Regulamentul Curții (Rules of Court) sunt decise în legătură cu proceduri în fața Curții, fără a influența orice decizie ulterioară privind admisibilitatea sau fondul cauzei. Curtea impune asemenea măsuri provizorii numai în cazuri excepționale, când reclamanții ar fi altfel expuși unui risc iminent de vătămare ireparabilă’, spune CEDO.
Pe 24 noiembrie 2024, a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale în România, al doilea tur de scrutin fiind programat să aibă loc la 8 decembrie 2024.
Călin Georgescu a candidat la aceste alegeri și s-a calificat pentru al doilea tur de scrutin.
Publicitate
Pe 6 decembrie 2024, în temeiul articolului 146 f) din Constituția României, Curtea Constituțională a României a anulat întregul proces electoral. CCR a decis atunci ca alegerile pentru președintele României să fie reluate în integralitate și reorganizate de către Guvern la o dată ulterioară.
Pe 16 decembrie 2024, invocând încălcări ale drepturilor sale prevăzute de articolele 6 (dreptul la un proces echitabil) și 13 (dreptul la un remediu efectiv) din Convenție și de articolul 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție (dreptul la alegeri libere), Călin Georgescu a solicitat măsuri provizorii în temeiul articolului 39 din Regulamentul Curții împotriva deciziei nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale a României, care anulase procesul electoral al alegerilor prezidențiale în curs la data pronunțării acesteia.
El a cerut în mod specific suspendarea efectelor deciziei Curții Constituționale până la soluționarea cauzei sale la Curte, pentru a preveni un prejudiciu ireparabil asupra drepturilor democratice ale reclamantului și ale cetățenilor romani.
De asemenea, el a cerut obligarea Guvernului României să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur de scrutin, și să organizeze turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidențiale.
În plus, el a solicitat obligarea statului român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral.
CEDO detaliază motivele pentru care a respins cererea lui Georgescu.
‘Decizia a fost adoptată, în unanimitate, de o Cameră compusă din șapte judecători. În decizia sa, Curtea a reamintit că, în conformitate cu articolul 39 din Regulament, măsurile provizorii sunt aplicabile numai în caz de risc iminent de vătămare ireparabilă a unui drept prevăzut de Convenție care, dat fiind natura sa, nu ar putea fi reparată, iar persoana care invocă asemenea drept nu ar putea fi repusă în situația anterioară sau despăgubită în mod corespunzător. În plus, astfel de măsuri nu pot fi adoptate decât în circumstanțe excepționale, atunci când acest lucru este necesar în interesul părților sau pentru buna desfășurare a procedurii. Curtea a respins cererea lui Georgescu ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulament. Luând în considerare cererea prezentată, împreună cu temeiurile și motivele pe care aceasta se bazează, Curtea a decis, în conformitate cu practica sa bine stabilită, că cererea lui Georgescu nu se referă la o vătămare ireparabilă în înțelesul articolului 39 din Regulamentul Curții’, explică CEDO.
Totodată, CEDO a considerat că cererea este în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentului Curții și a decis să nu indice Guvernului României nicio măsură provizorie dintre cele solicitate. AGERPRES
Alcoolemie incompatibilă cu viaţa. Un ieşean de 40 de ani a reuşit să sfideze moartea cu 9.69 la mie alcool în sânge. Este echivalentul consumului a 9 litri de vin
Cea mai mare alcoolemie înregistrată vreodată în România a fost atinsă la Iaşi. 9,69 la mie, adică echivalentul consumului a 9 litri de vin, este recordul absolut al unui bărbat de 40 de ani. A ajuns la camera de gardă a Spitalului Judeţean în comă alcoolică, după ce tot de acolo se externase pe semnătură, cu câteva ore înainte. Medicii avertizează: consumul excesiv poate fi fatal, relatează observatornews.ro.
Bărbatului de 40 de ani i s-a făcut rău din cauza alcoolului şi a fost găsit căzut pe o stradă din apropierea spitalului.
Bărbatul a ajuns la spital şi cu o seară înainte, tot din cauza consumului de alcool. A rămas internat peste noapte, a primit tratament de specialitate, iar dimineaţa s-a externat la cererea lui. A plecat nu departe de spital şi s-a oprit în primul local unde se vindeau băuturi alcoolice. De acolo a fost preluat cinci ore mai târziu cu ambulanţa, în comă alcoolică.
Este echivalentul consumului a 9 litri de vin. Rezultatul analizelor i-a şocat pe medici. Bărbatul depăşise de aproape trei ori pragul de comă alcoolică. 9,69 la mie au indicat analizele din sânge.
O femeie, în vârstă de 64 de ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază. În eveniment, care s-a produs pe strada George Enescu din municipiul Dorohoi, au fost implicate un autoturism și un microbuz, în care se aflau doi pasageri și șoferul. În mașină era doar conducătorul auto.
La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, o ambulanță aparținând SAJ și Poliția.
Pompierii militari au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule. O femeie, pasageră în maxi-taxi, a fost preluată de echipajul medical, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de incendiu.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în februarie, 97 programe de formare profesională pentru 1.418 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și a municipiului București.
Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: agent de securitate – 133 de persoane; referent resurse umane – 99 de persoane; operator introducere validare și prelucrare date – 87 de persoane; ajutor bucătar – 84 de persoane; coafor – 71 de persoane; bucătar – 56 de persoane; competență digitală, inclusiv de siguranță pe internet și securitate cibernetică – 56 de persoane; lucrător comercial – 56 de persoane; cofetar – 42 de persoane; îngrijitor spații verzi – 42 persoane.
Județele în care, în ianuarie, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanți, sunt: Brașov (pentru 126 de persoane), Municipiul București (pentru 112 de persoane) și Botoșani (pentru 84 de persoane). AGERPRES