Connect with us

Eveniment

VIDEO Hramul Mănăstirii „Sihăstria Voronei”. Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul: „ASTĂZI este începutul mântuirii noastre”

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Buneivestiri a umplut bisericile și mănăstirile din întreaga țară, pentru a aduce prea cinstire Maicii Domnului, prilej de rugăciune, de bucurie și de multumire lui Dumnezeu și Sfinților, pentru binefacerile pe care le primim. Bucuria hramului i-a adunat laolaltă pe credincioși, de la cel mic până la cel mare, de la cei vii până la cei care nu mai sunt printre noi, în fiecare an, ajungând până la originea lui și la Mănăstirea Sihăstria Voronei, din anul 1861.

De atunci și până astăzi, în această sfântă zi s-a săvârșit în această pustie pe atunci, pentru că acum nu mai este locul de altădată, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Prima liturghie a fost și momentul sfințirii bisericii vechi de către arhiereul episcop și locțiitor de mitropolit al Moldovei din acea vreme, Chesarie Sinadon, iar de atunci, neîntrerupt până astăzi, anual, de 25 martie, în Sfântul Altar, Mântuitorul Iisus Hristos coboară pe Sfânta Masă. Chiar și în perioada comunistă, când mănăstirea a fost închisă, venea o dată pe an, de Bunavestire, preotul paroh din Oneaga cu credincioșii, dădeau la o parte spinii de la ușa bisericii, făceau curățenie cu câteva zile înainte și săvârșeau Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Cu toate că perioada de tristă amintire a făcut multe pagube , nu numai în mănăstirea Sihăstria Voronei, ci și în alte mănăstiri, însă cu toate acestea, de  odorul cel de mult preț al lăcașului sfânt: moaștele Sfântului Cuvios Onufrie, nu a avut îndrăzneala niciun securist, niciun necredincios să se apropie.

„Deși ca și viețuitori în perioada comunistă… au fost unii dintre oamenii stăpânirii de atunci care îi spuneau părintelui meu stareț: Ce mai țineți oasele acelea în biserică. Luați-le și aruncați-le pe pârâu. Iar părintele când vedea că insistă mai mult, le-a zis, vă rog, poftiți, vă deschid biserica și luați-le. Și atunci s-au înspăimântat. Din clipa aceea nu a mai zis nimic nimeni. Nu era proclamată atunci canonizarea Sfântului Onufrie, dar de atunci se cunoștea că era mare făcător de minuni. Ceea ce vedem noi azi că s-a înfăptuit după revoluție a fost numai minunea Sfântului Cuvios Onufrie, fiindcă noi oameni păcătoși puțini la număr să reușim să facem lucruri care uneori par imposibile și unor oameni mai mari să le facă, cu venituri foarte modeste, lucruri atât de mărețe. Însă se vede că este dorința Sfântului Onufrie și a Maicii Domnului care ocrotește mănăstirea noastră”, a spus părintele Ghedeon Huțanașu.

Bucuria obștii monahale, dar și a pelerinilor care au luat parte la slujbele rânduite, a fost încununată de prezența Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul, care a slujit Sfânta Liturghie unită cu Vecernia, potrivit tipicului, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în Paraclisul Mănăstirii Sihăstria Voronei. După citirea pericopei evanghelice a sărbătorii, Preasfinţitul Părinte Nichifor a rostit o frumoasă predică în care a subliniat însemnătatea praznicului Bunei Vestiri pentru mântuirea neamului omenesc.

„ Ziua de Bunăvestire este ziua în care Domnul Hristos a luat chip în lume. Dumnezeu s-a arătat lumii împlinind un dor al oamenilor de a-L vedea, de a-L cunoaște, de a-L simți apropiat, dar împlinind și dorul lui Dumnezeu de a lucra mântuirea în mijlocul poporului. De a împlini planul de mântuire pe care l-a făgăduit Evei atunci când s-a lăsat amăgită de șarpe, atunci când a cunoscut despărțirea de Dumnezeu. Și prin întruparea pe care Domnul o ia, îl duce pe Adam mai departe…(…) Mântuirea noastră a început. Doar necredința omului, doar împotrivirea omului mai poate să zădărnicească acest plan și vedem că din păcate împotriviri în continuare sunt. Și vor până spre sfârșit. Dar vedem că în ciuda acestor împotriviri, lumina Învierii a răsărit ca nădejde și chemare pentru noi toți. Suntem chemați să nădăjduim. O dată început acest plan al mântuirii devine un ASTĂZI al nostru, al tuturor. De aceea noi nu spunem: Atunci a fost începutul mântuirii noastre, în acel an, în acea zi a lui Dumnezeu, ci ASTĂZI este începutul mântuirii noastre. Devine un ASTĂZI al nostru, al tuturor. Fiecare dintre noi suntem chemați să primim acest ASTĂZI pe care Maica Domnului l-a primit. Dumnezeu nu forțează libertatea, dar  orice amânare, orice împotrivire are și niște consecințe în planul vieții noastre și în istorie”, a spus celor prezenți PS Nichifor (VIDEO integral în articol)

Publicitate

La finalul slujbei, părintele stareț Ghedeon a mulțumit în mod deosebit Preasfințitului Părinte Nichifor pentru că a bucurat cu prezența  hramul din acest an, oferind binecuvântare ca de astăzi înainte să se săvârșească Sfânta Liturghie în paraclisul noii biserici, improvizat deocamdată, la demisol, care va avea ca ocrotitor Duminica Tuturor Sfinților. Părintele a explicat de ce a ales acest hram pentru noul paraclis și originea deciziei ne duce până în anul 2005, când biserica veche avea și acest hram. După ce a fost resfințită de PF Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei,  a fost rânduit ca primul hram după canonizarea Sfântului Onufrie să fie chiar aici, unde sunt adăpostite moaștele sfântului. Și atunci s-a renunțat la hramul Duminica Tuturor Sfinților și a fost rânduit ca al doilea hram să fie Sfântul Cuvios Onufrie. „Iar noi acum prin construirea acestei biserici, la demisol va fi Paraclisul cu hramul Duminica Tuturor Sfinților, iar sus biserica propriu-zisă va purta hramul Sfântului Cuvios Onufrie, care va fi chivotul care va adăposti pentru veșnicie moaștele Sfântului Onufrie. Această zi este intens așteptată de credincioșii care vin frecvent la slujbele mănăstirii pentru că biserica veche era neîncăpătoare și astăzi s-a umplut paraclisul, fiind totuși un spațiu generos”, a explicat părintele stareț.

A mulțumit și autorităților care sprijină mănăstirea și încurajează viețuitorii și care au răspuns la plângerile lor legate de starea drumului și acum nu se mai poate spune că „drumul este rău”, lucru evidențiat și de PS Nichifor în cuvântul său de final, mulțumind la rândul său președintelui Consiliului Județean, Doina Federovici, care s-a alăturat credincioșilor în timpul slujbei, în ciuda programului încărcat.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească. Nu a fost pelerin din mulțimea care a fost prezentă la hramul mănăstirii să nu fie omenit cum se cuvine cu sărmăluțe, pește prăjit, apă minerală și colaci. Pentru obștea micuță, este lesne de înțeles, că a fost un efort deosebit să pregătească bucatele, dar cu siguranța răsplata va veni de la Mica lui Dumnezeu care ocrotește Mănăstirea Sihăstria Voronei din 1861.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Jocurile de noroc ilegale pot fi raportate, din 1 iulie, pe WhatsApp. Ce trebuie să conțină sesizarea

Publicat

Publicitate

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc lansează, de marți, 1 iulie 2025, o linie de contact prin intermediul aplicației WhatsApp, pentru sesizări privind piața neagră a jocurilor de noroc din România, a anunțat instituția.

Persoanele care au informații legate de existența unor activități de jocuri de noroc nelicențiate pot sesiza în mod direct ONJN, la numărul de WhatsApp: 0761 890 899, potrivit sursei citate.

”În cadrul sesizării, cetățenii sunt rugați să ofere cât mai multe detalii, inclusiv fotografii și adresa exactă, pentru ca echipele de control să poată acționa rapid și eficient.

Totodată, dacă se dețin informații despre website-uri nelicențiate pe care se desfășoară jocuri de noroc, publicul este rugat să transmită, la numărul de contact oferit, linkul către site și o captură de ecran.

Această măsură a fost inițiată în urma mai multor sesizări primite din partea publicului privind activități desfășurate la negru, în locații nelicențiate, din domeniul jocurilor de noroc”, a anunțat Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

Jocurile de noroc ilegale pot fi raportate, din 1 iulie, pe WhatsApp. Verificări în teren

ONJN precizează că luni, în urma unei sesizări pe un număr de WhatsApp al instituției, referitoare la existența unor mijloace de joc neautorizate, s-a dispus trimiterea unei echipe de control la fața locului. Informația a fost confirmată și au fost dispuse indisponibilizarea mijloacelor de joc și sesizarea organelor de urmărire penală.

Publicitate

De la schimbarea conducerii ONJN (25 aprilie 2025) și până în prezent, s-au efectuat 2181 de acte de control, au fost aplicate 70 de sancțiuni contravenționale însumând 1.785.000 lei, au fost depuse 10 plângeri penale și au fost confiscate aprox. 50 de mijloace de joc.

Veniturile obținute din jocurile de noroc ilegale

”Veniturile obținute din jocurile de noroc ilegale sunt una dintre principalele surse de finanțare a altor activități criminale, inclusiv terorism, spălarea banilor, și reprezintă totodată un spațiu necontrolat, lipsit de orice formă de protecție pentru jucători.

Deși în spațiul public din România se vorbește prea puțin sau deloc despre piața neagră, aceasta are, la nivel mondial, o dimensiune nebănuită. Se estimează că, la nivelul UE, din totalul veniturilor din jocurile de noroc, peste 70 % merg în piața neagră, iar sub 30 % în piața reglementată (taxată)”, mai precizează ONJN.

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc va continua acțiunile de combatere a pieței negre pentru a descuraja astfel de practici și încurajează cetățenii să sesizeze orice neregularitate privind desfășurarea jocurilor de noroc la negru.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Medicii atrag atenția asupra scăderii vârstei persoanelor care suferă de accidente vasculare cerebrale

Publicat

Publicitate

Vârsta persoanelor care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) a scăzut până la 35 de ani, a declarat, miercuri, medicul neurolog Cristina Luchian de la Spitalul Județean de Urgență ‘Mavromati’ Botoșani.

Potrivit sursei citate, în 2024 au fost înregistrate la unitatea medicală din Botoșani aproximativ 700 de cazuri de AVC, fie ischemic, fie hemoragic. Înmulțirea numărului de astfel de cazuri este pusă pe seama modului de viață.

‘Cea mai tânără pacientă, pe care am înregistrat-o zilele trecute, are 35 de ani. A avut un accident vascular cerebral hemoragic. Într-adevăr, vârsta a scăzut. Stilul de viață predominant… Mult stres’, a afirmat Luchian într-o conferință de presă.

Medicul neurolog atrage atenția populației să accidentul vascular diagnosticat în primele ore de la producerea sa poate fi eligibil pentru tromboliza intravenoasă, care dă șanse pacientului să fie recuperat.

‘Majoritatea ajung târziu la medic. Ori nu realizează, ori spun că mai stau puțin, că le trece, dar orice minut pierdut înseamnă pierdere’, a adăugat medicul. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Când pot angajații declanșa un conflict colectiv de muncă? Tot ce trebuie să știi

Publicat

Publicitate

Conflictul colectiv de muncă apare atunci când între angajați și angajatori intervin neînțelegeri legate de negocierea, desfășurarea sau încheierea contractelor ori acordurilor colective de muncă.

Legea garantează lucrătorilor dreptul de a iniția astfel de conflicte în contextul negocierilor contractuale. Totuși, revendicările care necesită modificarea legislației sau adoptarea unor acte normative nu pot face obiectul unui conflict colectiv.

Situații în care poate fi declanșat un conflict colectiv:

  • Angajatorul sau organizația patronală refuză să demareze negocierile pentru un contract colectiv, deși nu există unul în vigoare sau cel anterior a expirat.
  • Angajatorul nu acceptă revendicările angajaților.
  • Negocierile nu duc la un acord până la termenul stabilit de comun acord de ambele părți

 

Când există premisele declanșării unui conflict, sindicatul reprezentativ sau, în lipsa acestuia, reprezentanții aleși ai angajaților, trebuie să informeze în scris angajatorul sau organizația patronală. În notificare trebuie incluse revendicările, justificarea acestora și propunerile de soluționare.

Angajatorul are obligația să primească și să înregistreze această sesizare și să răspundă în scris în maximum două zile lucrătoare, punctând clar poziția față de fiecare revendicare.

Publicitate

Dacă aceste aspecte sunt discutate direct între reprezentanții angajaților și ai angajatorului și sunt consemnate într-un proces-verbal, obligația de notificare este considerată îndeplinită.

Ce se întâmplă în timpul unui contract colectiv în vigoare?

Pe durata valabilității unui contract colectiv, nu pot fi declanșate conflicte colective de muncă. Orice neînțelegeri sau încălcări ale prevederilor contractuale se soluționează fie amiabil, fie în instanță. Totuși, acest lucru nu exclude apariția unor proteste spontane, neorganizate oficial de sindicate sau de reprezentanții salariaților.

Dacă în urma negocierilor părțile ajung la un acord, conflictul colectiv se consideră încheiat.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 45 de ani, din Dorohoi, dus cu escortă la locul de detenție. Motivul pentru care a fost trimis după gratii

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au identificat, luni, un bărbat, de 45 de ani, din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Dorohoi, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

 

Acesta a fost condamnat la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Bărbatul a fost depistat în municipiul Dorohoi, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending