Connect with us
Publicitate

Actualitate

VIDEO: Hram la Capela Penitenciarului Botoșani. Protopopul Petru Fercal: „Să alegem viața, pentru că așa ne învață sfinții”

Publicat

Publicitate

Faptele milei trupești sunt șapte: a hrăni pe cei flămânzi, a-i adăpa pe cei însetați, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i cerceta pe cei bolnavi, a-i vizita pe cei închiși și a-i îngropa pe cei morți. Toate faptele milei creștine au valențe veșnice.

În mod deosebit, astăzi, în Duminica Tuturor Sfinților, ne aducem aminte de una dintre faptele milosteniei: a-i cerceta pe cei închiși, pentru că toți sfinții din Biserica Ortodoxă sunt ocrotitorii Capelei din Penitenciarul Botoșani, hram rânduit în anul 1993 când a fost aprobată înființarea unui loc de închinare în curtea închisorii. Anul acesta s-au împlinit treizeci de ani de la acest moment.

Sâmbătă seară, în capela Penitenciarului Botoșani, a fost o bucurie duhovnicească deosebită, preoți și mulțime de credincioși unindu-și inimile în rugăciune, spre cinstirea tuturor sfinților.

Publicitate

La popasul duhovnicesc s-a aflat un sobor numeros de preoți, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, dar și credincioși de la parohiile din municipiul Botoșani.  Vecernia Mare cu Litie este singurul moment din an în care au acces la slujba bisericii credincioși din afara închisorii. În rest, slujbele se desfășoară cu persoanele private de libertate.

Au venit să împlinească cuvântul Mântuitorului: „În temniță am fost și ați venit la Mine” mai mulți psalți de la Catedrala Mitropolitană din Iași care au dat răspunsurile la strană, transformând locul într-o oază de bucurie duhovnicească din care să se adape sufletele celor care ispășesc anumite greșeli între pereții celulelor din Penitenciarul Botoșani.

Ce s-a auzit, părinte?

Publicitate

Vocile psalților, unite cu ale preoților pe parcursul slujbei Vecerniei, au ținut la ferestre zeci de perechi de ochi, au trezit interesul multora dintre cei închiși. „Este o stare deosebită. Poate pentru că o singură dată în an au acces și cei din afară. Pentru că la o biserică ca aceasta, când vin oameni din afară, nu știți câtă mărturisire facem împreună pentru cei care sunt aici. pentru că astăzi mărturisim noi, nu doar rugăciunea pe care ați făcut -o aici. Cum se face această cercetare? Numai așa, ai pe cineva cunoscut și îi aduci un pachet cu cele de trebuință? Nu este doar atât. Ci să arătăm celor care sunt aici ce zice Hristos: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața! Zeci de ochi privesc în seara aceasta la ce se întâmplă aici și mulți nu înțeleg. Mulți întreabă: Dar ce a fost acolo, părinte? Ce s-a întâmplat? Cei care sunt aici sunt rupți de comuniunea cu cei dragi, cu Hristos…” , a spus preotul Florin Lucian Marcu.  Acest părinte se străduiește de aproape 17 ani să pună în mâinilor celor din închisoare câte o făclie care să le ducă sufletele spre Lumină, arîtându-le că Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut.

La sfârșitul slujbei Vecerniei cu Litie, părintele protopop Petru Fercal a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

„Să alegem viața”

Publicitate

Cuvântul de învățătură, cutremurător ca de fiecare dată, a pus accent pe unitatea bisericii, pe priveghere și pe smerenie, cu încrederea că Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut.

„Să rămânem și noi cum ne-au lăsat moșii și strămoșii noștri, mulți dintre ei trecuți în rândul sfinților care împodobesc pământul țării noastre și care mijlocesc ca neamul acestă să nu se piardă și copiii noștri  parte de un viitor binecuvântat. De aceea, chiar dacă unii dintre cei care conduc țara aceasta uită de sfințenie, uită de urmași și se împotmolesc în ofertele lumii acesteia trecătoare, noi să rămânem uniți și priveghind. De aceea să avem încredere că nu ne lasă Dumnezeu, pentru că niciun fir de păr din capul vostru nu se mișcă fără voia lui Dumnezeu. S-alegem viața, pentru că așa ne învață sfinții. În această seară ne-am bucurat la popasul vecerniei, trăind împreună cum frumusețea vieții sfinților, nevoința lor, fiind aproape de Dumnezeu. Și toate acestea prin cei care se ostenesc aici, prin bunăvoința conducerii, prin misiunea părintelui prin toți ostenitorii care întrețin flacăra credinței ortodoxe, oferind fiecărui om făclia aceasta de a vedea calea mântuirii, ca să nu se împiedice de ceva,aibă lumina în fața sa. Și lumina aceasta este Hristos. Și aceasta ne dă curaj și putere, că încă avem oameni care îl iubesc pe Dumnezeu și care ascultă de sfinți” a spus părintele Petru Fercal.

La final, părintele capelan Florin Marcu a mulțumit tuturor celor care îi fac misiunea mai ușoară. Și are și de ce pentru inițiativele sale sunt sprijinite de angajații închisorii. De altfel, prin strădania părintelui Florin și a conducerii, la Botoșani s-a oficiat prima slujbă din noaptea de Înviere cu biserica plină de persoane lipsite de libertate. Până acum câțiva ani, preotul slujea singur Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii și ducea Sfânta Lumină la ușile celulelor. S-ar putea spune că părintele Florin este un fel de „pionier” al unei astfel de practici, deoarece exemplul de la Botoșani a fost preluat în capelele penitenciarelor din toată țara.

Publicitate

Părintele Florin nu are pălimar sau copii de altar, frumos înveșmântați, la Sfânta Liturghie. Dar este sprijin sigur și constant celor că­zuți, în încercarea lor de a se ridica deasu­pra pro­priilor slăbiciuni și nepu­tințe.

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

„Satule, mândră grădină”. Mai sunt câteva zile până când orașul Bucecea va îmbrăca haină de sărbătoare.

Publicat

Publicitate

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Bucecea, organizează Festivalul – Concurs al Cântecului Popular Românesc „SATULE, MÂNDRĂ GRĂDINĂ”, care a ajuns la cea de-a – XLIII – a ediție.

A devenit tradiție ca în fiecare an de sărbătoarea ortodoxă a Sfinților Constantin și Elena, la Bucecea să aibă loc această manifestare culturală.

Fiind un festival de renume național, concurenți buni și foarte buni se înscriu anual în număr foarte mare pentru a urca pe scena de la Bucecea, unde s-au lansat numeroși interpreți din lumea muzicii populare românești.

Publicitate

Anul acesta s-au înscris peste 85 de concurenți din județele Iași, Suceava, Vaslui, Vrancea, Neamț, Brăila și Botoșani, dintre care 50 s-au calificat la preselecție și vor intra în concurs.

Juriul format din personalități de seamă ai folclorului românesc precum:

Elise Stan  –  (Președinte al juriului) – Profesor  Doctor,  etnomuzicolog și realizator de emisiuni la Televiziunea Română

Publicitate

Gabriel-Ciprian Chițu  –  Conferențiar Universitar Doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din lași și dirijor al Ansamblului Folcloric „Doina Carpaților” al Casei De Cultură a Studenților din Iași.

Cornelia Ciobanu  –  cunoscută interpretă de muzică populară, fostă membră a Orchestrei Rapsozii Botoșanilor, fostă manager al Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Botoșani și fost profesor de canto al Școlii Populare de Arte „George Enescu” Botoșani.

Alina- Anișoara Spătaru  –  interpretă, referent de specialitate la Centrul Cultural Bucecea

Publicitate

Agnes Daliana Bejan  –  referent cultural al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – compartimentul „Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale”

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor -Ioan Cobâlă”  –  dirijor Ion Oloieru, manager – Dan Doboș  – va asigura acompaniamentul tuturor concurenților și a invitaților speciali.

-Festivalul se va desfășura pe parcursul a două zile după cum urmează:

Publicitate

Luni, 20 mai, ora 16:00 ;

Deschiderea Festivalului

– Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă” –suită de melodii populare

– Grup vocal al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – coordonator Mariana Ichim Hodan

– Categoria soliști vocali 10-13 ani

– Categoria soliști instrumentiști 10- 14 ani

– Invitat special Delia Gandore câștigătoare a trofeului „Satule mândră grădină” în anul 2022

– Categoria soliști vocali 14- 18 ani

– Categoria soliști instrumentiști peste 15 ani

– Invitat special Patrick Petrescu câștigătorul trofeului „Satule mândră grădină” în anul 2023

– Categoria soliști vocali 19 – 30 ani

– Rapsozi populari

Marți 21 mai, ora 18:00 ;

– Gala laureaților Festivalului – Concurs al Cântecului Popular Românesc  „Satule,  mândră grădină”

– Invitat special – Cornelia Ciobanu

–  Premierea concurenților de la categoriile soliști vocali 10-13 ani și soliști instrumentiști 10 -14 ani

-Invitat special – Iustina Irimia- Cenușă

– Premierea concurenților de la categoriile soliști vocali 14-18 ani și a soliștilor instrumentiști cu vârsta de peste 15 ani

-Invitat special – Angelica Flutur

-Premierea concurenților de la categoria soliști vocali 19-30 de ani, a rapsozilor populari și trofeul festivalului

Festivalul se va încheia pe acordurile invitaților de onoare „Grupul Ștefan Vodă”  din Republica Moldova.

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani, Eusebiu Laurențiu Cilibiu.
Inginer ca specializare, Eusebiu Laurențiu Cilibiu a vorbit despre candidatura sa la președinția Consiliului Județean Botoșani, despre soluțiile sale și despre noua echipă de la AUR Botoșani într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O șoferiță din Botoșani a trăit clipe de coșmar când s-a trezit că mașina a luat foc în mers

Publicat

Publicitate

Un autoturism a luat foc astăzi, în timp ce se deplasa pe strada Primăverii dinmunicipiul Botoșani.

Conducătoarea auto a fost atenționată de ceilalți participanți la trafic că iese fum de sub capotă, a oprit mașina și a coborât imediat.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Publicitate

Aceștia au constatat faptul că ardea partea din față a autoturismului și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga mașină.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Publicitate

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

Publicitate

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Broșura pentru admiterea la liceu 2024, Botoșani. Numărul de locuri pentru clasa a IX-a

Publicat

Publicitate
  • Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare nu pot publica Broșura pentru admiterea la liceu 2024, pe 13 mai, conform calendarului, pentru că Guvernul nu a aprobat documentul privind cifra de școlarizare. Pe baza acestui document, peste 170.000 de elevi de clasa a VIII-a își stabilesc opțiunile pentru admiterea la liceu. Pe 16 mai Guvernul a aprobat proiectul de HG privind cifra de școlarizare pentru anul 2024-2025 și Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ministerul Educației a propus un număr de 134 de mii de locuri la liceu în clasa a IX-a, număr identic cu cel de anul trecut.

Pentru al doilea an consecutiv, media claselor gimnaziale nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu. Înscrierile pentru admiterea la liceu, în 2024, vor începe pe 11 iulie, iar repartizarea candidaților are loc pe 24 iulie, potrivit calendarului oficial.

 

Publicitate

Broșura de admitere în învățământul liceal, profesional și dual, an școlar 2024-2025, BOTOȘANI

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending