Connect with us

Eveniment

VIDEO: Fiica părintelui Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din Botoșani, s-a cununat cu alesul inimii

Publicat

Publicitate

Toți tinerii visează și așteaptă cu mare bucurie ziua în care vor deveni mire și mireasă. Ziua nunții este cea mai frumoasă din viaţa lor, este ziua de naștere a unei noi familii. O familie se naște din căutarea și găsirea reciprocă a celor doi tineri, în taina iubirii și a unirii lor în Hristos. În Duminica Sfinților Români, comunitatea din Parohia „Izvorul Tămăduirii” de la marginea municipiului Botoșani a făcut front comun cu emoțiile părintelui paroh Ioan Alupoaiei care și-a lăsat scumpa sa fiică, pe Teofana, unicul copil, în mâinile lui Ovidiu Costea, un tânăr care s-a învrednicit de încrederea și de iubirea fetei. În fața Altarului, mirii au jurat lui Dumnezeu că vor păzi legătura dragostei și a unirii dintre ei până la mormânt, curată, neîntreruptă, dreaptă și cinstită și nu se vor abate de la datoriile lor nici unul, nici altul, urmând ce este plăcut lui Dumnezeu și oamenilor.

Taina Sfintei Cununii a fost oficiată de un sobor impresionat de preoți, în frunte cu părintele Gheorghe Grigorași, din care a făcut parte și părintele Ioan Alupoaiei, vizibil emoționat.

Răspunsurile la strană, extrem de emoționante, au fost oferite de  membrii Grupului psaltic „Macarie Ieromonahul” și de cântărețul Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, Simon Petru Mihai.

Nașii de cununie, Ioana și  Lucian Viziteu, au fost martorii și garanții temeiniciei făgăduințelor făcute de viitorii soți unul față de altul și ai trăiniciei legăturii pentru tot restul vieții. Au demonstrat acest lucru atunci când au pus mâna pe cununiile așezate pe capul mirilor de preoții Gheorghe Grigorași și Petru Chirvase.

Un moment cu adevărat înălțător a fost dansul sfânt de la nunta celor doi tineri, Ovidiu și Teofana, care a făcut să vibreze inimile celor prezenți. După ce mâinile lor au fost înfășurate sub epitrahil în semnul unirii veșnice, soborul de preoți, cu mirii și nașii au înconjurat împreună masa de trei ori, ca semn al urmării de către tineri a drumului vieții. „Isaie, dănțuiește…”Sfinților Mucenici…”și Slavă Ție, Hristoase Dumnezeule…” sunt cele trei imnuri înălțătoare, intonate la unison de preoți și cântăreții de la strană, care au sporit emoțiile celor prezenți.

La final, carismaticul părinte Gheorghe Grigorași a ținut o predică memorabilă presărată cu sfaturi prețioase oferite celor doi tineri, Ovidiu și Teofana, care să îi ajute să înmulțească talanții primiți la Taina Sfintei Cununii, pe drumul vieții lor. În stilul său blând, dar ferm, părintele Grigorași a atras atenția și nașilor de cununie asupra rolului pe care îl au în calitate de părinți spirituali și a datoriei care este  similară cu cea a nașilor de botez. Naşii sunt primii care intervin atunci când apar neînţelegeri în familie pentru a salva unitatea şi trăinicia ei și părintele i-a încurajat să facă uz de acest drept oferit prin Taina Sfintei Cununii.

Publicitate

„Tinerii căsătoriți pleacă din casa părintească, unde au avut mai puține griji, luându-și viața pe umerii lor. A te căsători, nu este lucru ușor. Încercăm să-l descoperim pe celălalt de lângă noi, cu care dorim să întemeiem o familie. Noi suntem aici cu nunta în fața altarului pentru trei motive: pentru a înălța o rugăciune lui Dumnezeu la începutul căsniciei, să fie binecuvântare,  pentru a împlini o rânduială înaintea lui Dumnezeu, unirea prin Taina Cununiei,  pentru ca tinerii să păstreze, prin jurământul care l-au făcut, legătura dragostei până la mormânt. Fiecare tânăr, băiat sau fată, când pornește în viața de familie, își dorește să fie fericit alături de cel pe care și l-a ales. Fericirea aceasta se construiește pe doi piloni: pilonul dragostei și pilonul credinței. Credința este aceea care îl cumințește pe om. Când îți vine să faci o faptă rea, credința își aduce aminte că există Dumnezeu și te oprești. Vă îndemn să nu lipsească rugăciunea din casa dumneavoastră, dimineața, seara și ori de câte ori simțiți nevoia. Căutați să mergeți pe calea credinței și a Bisericii și nu veți ajunge rău în viață. Căutați să vă respectați părinții. Din momentul acesta nu mai sunt părinții mei și părinții tăi, ci părinții noștri. De ce a lăsat Dumnezeu nași la cununie? Pentru că, de multe ori, asupra familiei se abat furtuni. Atunci nașii trebuie să intervină. A fi naș nu înseamnă doar să ții două lumânări în fața altarului, să dai bani și să  cânți mulți ani trăiască. Nu s-a terminat cu acestea obligația de naș. Nașii sunt răspunzători de sufletele finilor, trebuie să supravegheze înțelegerea tinerilor”, a spus părintele Gheorghe.

La final, potrivit tradiției, toți cei prezenți au fost omeniți cu dulciuri și sucuri reci, moment propice fotografiilor cu mirele și mireasa.

 

 

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

MAI: Se vehiculează un fake news privind faptul că „a fost premeditat” procesul de anulare a alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, marți, că în spațiul public se vehiculează un fake news prin care se induce ideea că ‘a fost premeditat’ procesul de anulare a turului I al alegerilor prezidențiale de anul trecut.

‘Printr-o postare din social media și prin afirmațiile făcute în timpul unei emisiuni de televiziune se induce ideea falsă și artificial construită că anumite structuri ale MAI au acționat în acest scop, prin ‘cererea ca ștampilele să fie predate în aceeași saci cu voturile anulate’. Modelul ștampilelor de vot utilizate pentru alegerile parlamentare a fost diferit față de modelul ștampilelor de vot utilizate la alegerile pentru președinte, deci cele utilizate pentru alegerile parlamentare NU se mai utilizau la nimic’, a informat un comunicat al MAI transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, prefecturile nu sunt implicate, nu au atribuții, în procesul privind operațiunile de predare și primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare, deci nu puteau ‘cere secțiilor de votare’. Operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare se stabilesc prin decizie BEC, a indicat MAI.

‘Pentru alegerile parlamentare BEC a stabilit operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare prin Decizia 261/D/21.11.2024 (și DA, se predau în sacii cu buletinele neutilizate) – art. 3 (5) c. Pentru alegerile prezidențiale BEC a stabilit operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare prin Decizia 160/D/17.11.2024 (inclusiv cu instrucțiuni clare pentru ștampilele de vot care se reutilizează în turul 2 – se predau separat la birourile electorale județene) – art.3 (4) și art.7 (1)’, a explicat Ministerul de Interne. AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025: Simulare tehnică în licee, pentru probele de competențe, în 22 ianuarie

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025: Miercuri, 22 ianuarie, se derulează o simulare tehnică în licee, în vederea organizării probelor de competențe. Nu vor participa elevii, iar simularea va fi fără subiecte reale, scrie alba24.ro.

Simularea tehnică va fi organizată în toate liceele care sunt centre de examen, potrivit unei adrese a Centrului Național de Evaluare și Politici în Educație, citată de edupedu.ro.

„Pentru desfășurarea în bune condiții a procesului de transfer/preluare a arhivelor de subiecte pentru probele examenului national de bacalaureat – 2025, în ziua de 22 ianuarie 2025, începând cu ora 9.00, se organizează o simulare tehnică fără subiecte reale și fără participarea candidaților cu toate centrele de examen/de comunicare”, prevede documentul.

Bacalaureat 2025. Cum se organizează probele de competențe

Liceenii din clasele XII-XIII susțin, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie, probele de:

  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C
  • evaluare a competențelor digitale — Proba D

Potrivit ministerului, probele se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a. Acestea însă pot fi organizate și înainte de ora 13.00, în funcție de situația din fiecare liceu.

  • Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va decala în mod corespunzător.
  • Proba orală se va desfășura în perioada 4-5.02.2025, începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar al claselor a XII-a. În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru proba orală din cadrul probei C se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00

Bacalaureat 2025: Probele de competențe. Calendar

  • 27—29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 29—31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 3—5 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 5—7 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani: Precizări cu privire la eco-schemele din sectorul zootehnic Campania 2024

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botoșani informează că până la data de 31.01.2025 inclusiv, solicitantii eco-schemelor din sectorul zootehnic, care prin cererea de plată depusă la Centrele APIA în Campania 2024, și-au asumat voluntar angajamente anuale, trebuie să depună deconturile justificative anuale/trimestriale însoțite de documentele care atestă îndeplinirea cerințelor specifice de bunăstare.

În condițiile în care solicitanții nu depun deconturile justificative vor fi respinși de la plată.

Ecoschemele care se acordă în sectorul zootehnic, pe baza cererii depuse pentru Campania 2024, sunt următoarele:

   PD-07 – Creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte;

   ► PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat;

   ► PD-27 – Creşterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin păşunat extensiv pe pajişti în condiţii optime de sustenabilitate.

Publicitate

Formularul decontului justificativ precum și documentele specifice sunt prevăzute în ”Ghidul informativ pentru solicitanții intervențiilor în sectorul zootehnic, Campania 2024, Ediția II” afișat pe site-ul APIA www.apia.org.ro, si poate fi accesat la link: https://apia.org.ro/wp-content/uploads/2024/06/Ghid-informativ-interventii-sector-zootehnic-C2024-editia-II.pdf.

Reamintim că în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024:

  • efectivele de bovine pentru care s-au asumat voluntar angajamente privind eco-schemele „PD-07 – Creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte” și „PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşatși pentru care nu au fost respectate condițiile superioare de bunăstare în perioada 01.01.2024 și până la data depunerii cererii de plată, nu vor putea fi eligibile la plată dar nu vor fi sancționate, perioada respectivă fiind considerată perioadă de adaptare.

 

Legislație:

Hotărârea nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă şi de la bugetul de stat cu modificările și completările ulterioare.

Ordinul nr. 106/2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condiţiilor şi altor cerinţe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) şi b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă şi de la bugetul de stat, începând cu anul 2024, cu modificările si completările ulterioare.

Ordinului MADR nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Citeste mai mult

Eveniment

Cu ochii pe operatorul de apă: „ADI Aqua” Botoșani va prelua în regim non-stop sesizarile clienților Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

ADI „AQUA BOTOŞANI” s-a constituit în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza județului. Asociația își exercită rolul de monitorizare și control al operatorului Nova Apaserv SA Botoșani în baza Contractului unic de delegare a gestiunii la nivelul județului Botoșani.

 

“În urma analizei amănunțite a activității operatorului  Nova Apaserv  SA, pentru o mai bună monitorizare  si gestionare a deficiențelor care pot surveni în serviciul de alimentare cu apă și canalizare în aria de operare a Nova Apaserv SA,  ADI Aqua vine în sprijinul clienților operatorului prin preluarea in regim nonstop a sesizarilor acestora” a declarat președintele ADI Aqua Botoșani, vicepreședintele CJ Botoșani, dl. Constantin Bursuc.

“Punem la dispoziția utilizatorilor serviciilor de apă și canalizare numărul de telefon 0743149450, funcțional 24 ore/24 unde, prin intermediul aplicației Whatsapp, aceștia ne pot semnala avariile survenite în funcționarea în parametri a sistemului de alimentare cu apă și canalizare aflat in exploatarea operatorului Nova Apaserv SA” precizează directorul executiv al ADI Aqua Botoșani, dl. Dan Deleanu.

Sesizarile vor trebui să conțină adresa exactă și o descriere sumară a situației însoțită de fotografii. Echipele de experți tehnici ale ADI Aqua se vor deplasa la fața locului, vor transmite către operator situațiile apărute și le vor monitoriza până la remediere.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending