Connect with us

Cultura

VIDEO: Ecaterina Mihăilă, eleva din Botoșani care a cântat la Marele Bal al Prinților și Prințeselor, din Londra, după ce a deschis la București concertul lui Richard Clayderman

Publicat

Publicitate

La doar 16 ani, Ecaterina Mihăilă nu este doar o adolescentă talentată. Este o luptătoare cu degete fine, care transformă fiecare zi într-o lecție de dăruire, disciplină și pasiune pură. Elevă la Liceul de Artă din Botoșani, la clasa profesoarei Marina Mihalenco-Prisacaru, Ecaterina a început să cânte la pian la doar 6 ani. De atunci, clapele au devenit pentru ea o extensie a sufletului.

Mâinile ei par să poarte grația unui întreg univers muzical. Nu doar că interpretează partituri cu o maturitate ce depășește cu mult vârsta ei, dar le și trăiește, cu fiecare notă, ca și cum viața însăși ar curge prin clapele pianului.

A cântat în deschiderea spectacolului lui Richard Clayderman – un vis pe care mulți artiști îl ating poate într-o viață întreagă. Pentru ea, a fost începutul. Nu al celebrității, ci al recunoașterii unei munci tăcute, zilnice, a câte șase ore pe zi, de studiu, cu disciplină, lacrimi, emoție și speranță. În spatele aplauzelor și al zâmbetului ei cald, se ascunde o poveste de voință rară. A fost un moment care i-a luminat drumul.

În urmă cu câteva zile, Ecaterina Mihăilă a trăit una dintre cele mai emoționante experiențe, și anume a avut privilegiul incredibil de The Grand Ball of Princes and Princesses – un eveniment de o rară eleganță, găzduit de prestigiosul hotel The Dorchester din Londra, un loc-simbol al rafinamentului, al aristocrației și al marilor spirite culturale ale lumii. Într-o atmosferă de vis, învăluită în lumini calde, rochii strălucitoare și emoții nerostite, a cântat pentru prinți, prințese și personalități remarcabile venite din toate colțurile globului. Muzica ei a prins glas într-un cadru regal, deschizând o seară în care emoția și eleganța au dansat la unison.

Și nu a cântat singură, ci alături de fratele ei, Emanuel-Emilian, care este student la Conservatorul ,,George Enescu’’ din Iași, anul 2, Secția pian. De asemeni este considerat un este pianist extrem de talentat și compozitor adaptat vremurilor.

„Am ajuns să cânt în deschiderea acestui eveniment, în primul cu ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Domnului. Apoi, am fost remarcată la București și la Cluj, unde am cântat în deschiderea spectacolului celebrului pianist Richard Clayderman. Am fost remarcată și am fost invitată la Londra, la The Grand Ball of Princes and Princesses, spune cu modestie Ecaterina. A îmbrăcat o rochie ca în povești și s-a bucurat de fiecare moment petrecut în cadrul evenimentului.

Publicitate

Puterea exemplului a răscolit talentul

De altfel, fratele Ecaterinei a fost cel care i-a deschis inima ca să încapă acolo dragostea pentru dansul notelor pe clapele pianului. I-a spus mamei că vrea la școala de pian și determinarea ei a adus-o elevă la Liceul de Artă Ștefan Luchian din Botoșani, la clasa reputatei profesoare Marina Mihalenco-Prisacaru, care i-a văzut potențialul și a pregătit-o cu rigurozitate. Însă, Ecaterina a surprins-o de multe ori cu partituri grele învățate de pe internet, pe lângă temele pe care le primea.

A moștenit talentul de la o bunică care în tinerețe a câștigat marele premiu la Concursul de talente „Cântarea României”. Dumnezeu i-a înzestrat cu talent pe toți cei trei copii ai familiei Dan și Daniela Mihăilă din Cătămărăști. După Ecaterina, fratele cel mic a ales tot Liceul de Artă pentru a deveni un artist celebru.

Ecaterina Mihăilă spune, cu ochii mari și limpezi, că vrea să devină o mare pianistă. Nu pentru faimă, ci pentru că muzica este felul ei de a vorbi cu lumea. De a vindeca, de a dărui, de a spune tot ce uneori cuvintele nu pot. Pianul e locul ei sigur, refugiul și zborul ei în același timp.

Ecaterina nu doar învață muzică. O trăiește. O duce cu ea în fiecare gest, în fiecare privire visătoare, în fiecare zi în care renunță la tot ceea ce alți adolescenți consideră esențial, pentru că știe că visurile mari cer jertfă și răbdare. A câștigat numeroase concursuri și chiar premiul al doilea la Olimpiada de muzică, faza zonală.

Profesoara ei, Marina Mihalenco-Prisacaru, o descrie ca fiind o elevă foarte ambițioasă și foarte talentată. „Muncește foarte mult, are performanțe și tot ce îi trebuie ca să ajungă unde își dorește”, a spus distinsa profesoară.

Ecaterina nu visează la faimă, ci la profunzime. Își dorește să devină o mare pianistă nu pentru a fi în lumina reflectoarelor, ci pentru a da lumină. Pentru a duce mai departe ceva ce nu se învață din manuale: sensibilitatea, forța blândă a muzicii și harul muncii făcute cu sufletul.

În spatele notelor, Ecaterina trăiește o poveste rară, a unei adolescente care a ales să creadă în visul ei, zi după zi, oră după oră. Poate că într-o zi numele ei va apărea pe marile afișe ale lumii. Poate că va înregistra concerte și va cutreiera continente. Dar dincolo de toate, cel mai important e că, la 16 ani, o fată a învățat ce înseamnă vocația și îndrăznește să viseze. Nu cu ochii închiși, ci cu mâinile pe clape și inima larg deschisă, cu credință puternică în Dumnezeu și cu nădejde în ajutorul Maicii Domnului.

 

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Nevoie de ajutor: O tânără de 18 ani din Botoșani a rămas orfană și are grijă de frații mai mici după moartea mamei

Publicat

Publicitate

O tragedie zguduitoare a lovit satul Șarafinești, comuna Corni, din județul Botoșani. Todirișcă Andreea-Denisa, o tânără de doar 18 ani, a rămas orfană de ambii părinți și a preluat singură responsabilitatea îngrijirii celor doi frați mai mici, în urma unei drame petrecute pe 21 iulie 2025.

Potrivit reprezentanților Asociației Grup Civic Botoșani, mama fetei, Daniela, a murit brusc în locuința familiei. Cu o zi înainte, femeia mersese pe jos până la un magazin pentru a cumpăra materiale necesare reparării unei sobe defecte – sobă la care lucra alături de fiica sa. A reușit să ajungă acasă, dar în cursul serii, viața i s-a curmat fulgerător. Andreea a fost cea care a găsit-o fără suflare.

Decesul mamei vine după mai multe pierderi cumplite suferite de familie în ultimii ani. Doi dintre frații Denisei – un băiat de 5 ani și o fetiță de aproape 3 ani – au murit în urma unor intervenții pe cord. În septembrie 2023, tatăl lor a decedat și el, lăsând în urmă o soție îndurerată și trei copii minori.

„Aceste tragedii, acumulate în sufletul mamei, au fost, poate, prea mult pentru o inimă deja îndurerată”, au transmis reprezentanții asociației într-un mesaj public.

Andreea, care tocmai a absolvit liceul și își făcea planuri pentru admiterea la facultate, a fost nevoită să-și abandoneze visurile pentru a rămâne alături de frații săi. Fără părinți, fără sprijin financiar, tânăra se confruntă acum cu costurile înmormântării și cu dificultățile întreținerii zilnice a gospodăriei.

Asociația Grup Civic Botoșani, împreună cu apropiații fetei, a lansat un apel public pentru sprijin umanitar. Oricine dorește să o ajute pe Andreea poate face donații în contul deschis pe numele său:

Publicitate

Nume: Todirișcă Andreea-Denisa

IBAN: RO09RNCB0578176241650001

Banca: BCR – Cont George (RON)

„Fiecare donație contează. Fiecare distribuire ajută. Împreună putem aduce lumină acolo unde este acum întuneric”, a transmis asociația, îndemnând oamenii din județ și din toată țara să nu rămână indiferenți.

Citeste mai mult

Eveniment

Bătrân de 88 de ani găsit căzut pe carosabil în Botoșani. A fost transportat la spital de urgență

Publicat

Publicitate

Un echipaj al Poliției Locale Botoșani a intervenit duminică seară, în jurul orei 18:54, pe strada Primăverii, unde a observat un bărbat căzut pe carosabil, în apropierea trotuarului, în dreptul imobilului nr. 17.

La fața locului, polițiștii au constatat că era vorba despre un bărbat în vârstă de 88 de ani, care prezenta o plagă sângerândă la nivelul capului.

În urma discuției cu acesta, s-a stabilit că are nevoie urgentă de îngrijiri medicale, motiv pentru care a fost solicitată o ambulanță prin serviciul de urgență 112.

Bătrânul a fost preluat de echipajul medical și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe pentru investigații și tratament de specialitate.

Citeste mai mult

Economie

De astăzi APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverințe, începând de marți, fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare, informează Agerpres.ro.

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare în domeniul agricol.

Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare care au încheiat convenții cu APIA.

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2025, a Cererii de plată și prin care se confirmă numărul de animale pentru intervențiile în sectorul zootehnic indicate mai sus. Adeverința se eliberează conform procedurilor aprobate și transmise spre aplicare Centrelor Județene APIA.

Valoarea finanțării va fi de până la 90% din valoarea calculată prin înmulțirea cuantumului unitar minim planificat conform Planului Național Strategic PS 2023-2027, pentru anul de cerere 2025, cu numărul de animale confirmate prin adeverință pentru fiecare intervenție în sectorul zootehnic, gestionat de APIA și menționate în convenție.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Publicitate

Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maximum 2%.

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Citeste mai mult

Eveniment

Patru minori au fost sancționați pentru scăldat în fântână arteziană și comportament indecent în Parcul Vârnav din Botoșani

Publicat

Publicitate

Patru adolescenți, cu vârste între 10 și 13 ani, au fost surprinși de camerele de supraveghere ale Poliției Locale Botoșani în timp ce se scăldau în fântâna arteziană din Parcul Vârnav.

Incidentul a avut loc duminică, 21 iulie, în jurul orei 15:20, și a fost semnalat de dispeceratul Poliției Locale, care a observat totodată că minorii aveau un comportament indecent, manifestând gesturi obscene în spațiul public.

O patrulă a fost trimisă imediat la fața locului, iar faptele sesizate s-au confirmat. Cei patru au fost legitimați, iar polițiștii locali le-au atras atenția cu privire la comportamentul inadecvat, avertizându-i cu privire la consecințele legale.

Conform HCL nr. 44/2025, este interzis scăldatul sau spălatul în fântâni arteziene, cișmele sau lacuri din parcurile publice. Fapta se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

În acest caz, adolescenții au fost avertizați și au primit indicații ferme de a manifesta pe viitor un comportament civilizat.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending