Enoriașii Parohiei „Sfântul Nicolae” din Protopopiatul Botoșani au avut duminică motiv de bucurie duhovnicească cu prilejul ceremoniei de instalare a noului preot paroh, după ce părintele Dan Irimia s-a pensionat.
Imediat după săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele protopop l-a prezentat pe noul slujitor și păstor de suflete, care vine din Parohia Unguroaia și are opt ani de preoție, preotul Marcel Asmarandei. Părintele va fi susținut în activitatea liturgică și în proiectele social-misionare, care vor anima parohia în viitor, de îndrăgitul preot Ionuț-Bogdan Simionică, care este co-slujitor. Din soborul care a oficiat Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele Protopop Petru Fercal, părintele Cristian-Constantin Asmarandei de la Parohia Guranda și cei doi preoți nou-instalați părintele Marcel Asmarandei și părintele Ioan-Bogdan Simionică.
Părintele Marcel Asmarandei a slujit din anul 2015 la Parohia „Sfinții Arhangheli” și „Sf. Cuv. Parascheva”, Unguroaia, în timp ce părintele Ionuț-Bogdan Simionică a slujit din anul 2005 la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Mesteacăn, Protopopiatul Botoșani.
„Să-i ascultați și să nu vă îndoiți de tinerețea lor”
Cei doi preoți au misiunea de a anima viața Parohiei „Sfântul Nicolae” și de a păstra nestinsă flacăra credinței care a ars în sufletul părintelui Dan Irimia din 1991, când a primit misiunea, reușind astfel să întrețină spiritul creștin treaz în inimile enoriașilor din zonă. Când vorbesc despre părintele Dan Irimia, creștinii din Botoșani pomenesc despre evlavia acestui preot față de Sfânta Lumină de la Ierusalim pe care o păstra cu deosebită grijă în Biserica Sfântul „Nicolae” pe întreg parcursul anului.
„Veți forma împreună o comunitate stabilă, rodnică și plăcută lui Dumnezeu! Să aveți încredere și să-i ascultați și să nu vă îndoiți de tinerețea lor, pentru că și Sfântul Apostol Pavel i-a spus episcopului Timotei: Nimeni să nu-și bată joc de tinerețile tale! Ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie. Ca în orice domeniu, nu contează dacă omul este tânăr sau bătrân, ci contează dacă are pregătire sau jertfelnicie”, a spus protopopul Petru Fercal.
Publicitate
A venit apoi rândul părintelui Marcel, noul paroh, să se prezinte, cu lacrimi în ochi, abia stăpânindu-și emoțiile, dezvăluind latura sa extrem de sensibilă. „Cu mila Domnului, sunt preot de opt ani de zile, Dau slavă lui Dumnezeu pentru toate și mulțumesc ÎPS care m-a hirotonit preot acum opt ani,mulțumesc părintelui protopop care a venit cu dragoste alături de noi, mulțumesc părintelui duhovnic și tuturor celor prezenți”, a spus părintele Marcel.
„În timp, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne vom cunoaște, ne vom prezenta, ne vom ruga unii pentru alții, și să ne bucurăm împreună așa cum m-am bucurat cu creștinii de unde vin, spre Slava Sfintei Treimi și spre a noastră mântuire”, s-a adresat celor prezenți și părintele Ionuț Simionică.
Scurt istoric
Data la care s-a construit biserica nu se poate şti cu siguranţă dar, este făcută înainte de sec. XIX.
Documentele s-au pierdut, arse fiind, după cum se spune, odată cu casele preotului, unde se păstra arhiva, aşa că ceea ce este astăzi e numai de la 1894 încoace dar şi acestea incomplete.
Biserica a fost ridicată în plin război turc, la sfârșitul căruia, în 1812, Rusia țaristă anexează Basarabia, astăzi satul Moldova.
Că biserica este din sec. XVIII se poate deduce de pe inscripţia ce se găseşte deasupra locului unde a fost vechea uşă de intrare şi în care ni se spune că această biserică este zidită din piatră la anul 1808 pe locul unei biserici de lemn. Iată această inscripţie: „Această Sfântă Biserică ce să prăznueşte hramul Sf. Ierarh Nicolae întâi fiind de lemn făcută de unul Sandu Borcilă Dumitraş şi cum s-a prefăcut cu ajutorul lui Dumnezeu prin mila pravoslavnicilor creştini de piatră în vremea stăpânirii marelui împărat Alexandru Pavlovici, a toată Rosia, la anii de la Hristos 1808, mai 11″. Dimitrie Hriste.
Data întemeierii bisericii trebuie pusă între anii 1762 -1808. Se găseşte la această biserică o icoană pe care este zugrăvit Sf. Ilie şi împrejur viaţa lui iar deasupra Sf. Ierarhi Atanasie, Chiril şi Ioan cel Milostiv, Sf. Spiridon şi Sf. Nicolae cu data de 1797, martie 27. Dacă această icoană ar fi fost făcută odată cu biserica atunci ar trebui să i se dea data întemeierii – 1797.
Din următoarea inscripţie aflăm: „1808 erei Ioan, Ecaterina, Vasile preot s-au făcut această sfântă biserică prin osteneală cu milostenie, mai, 30″. Aşadar, aceştia trebuie să fie puşi ca primii ctitori la zidirea ei din nou.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Polițiștii din Hlipiceni au identificat, marți, pe drumul comunal DC 35 B, în comuna Călărași, un autoturism care se afla în șanțul de pe marginea drumului, iar conducătorul auto, un bărbat de 62 de ani, din județul Iași, era ieșit în afara acestuia.
Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1, 25 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Pericol public! Șofer din Viișoara, prins conducând beat criță două zile la rând. Alcoolemie peste 1,30 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost reținut
Polițiștii din Darabani au emis, marți, ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 40 de ani, din comuna Viișoara, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului.
Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 12 mai 2025, a fost depistat în timp ce se deplasa cu autoturismul pe drumul public, din comuna Viișoara, fiind sub influența alcoolului, respectiv, 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ulterior, la data de 13 mai 2025, acesta a fost din nou identificat în trafic, pe drumul județean DJ 293, în comuna Coțușca, fiind sub influența alcoolului, de data aceasta, valoarea rezultată în urma testării cu aparatul alcooltest, fiind de 1,32 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Publicitate
Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru comiterea a două infracțiuni de conducere sub influența alcoolului. Urmează ca în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 43 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.
În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 9 mai a.c., în timp ce se afla într-o stație de transport în comun, din municipiul Botoșani, profitând de neatenția victimei, o femeie de 37 de ani, din comuna Ungureni, i-ar fi sustras acesteia telefonul mobil, din buzunarul exterior al hainei.
Prejudiciul cauzat ca urmare a activității infracționale a fost recuperat.
Publicitate
Bărbatul de 43 de ani a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.
Institutul Național al Patrimoniului a emis ordinul de începere a lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a clădirii Muzeul de Științele Naturii Dorohoi, care își va recăpăta astfel strălucirea de odinioară.
„Este un proiect în care puțini au crezut, dar pe care, în calitate de președinte al Consiliului Județean, l-am promovat și susținut cu toată convingerea. Am demonstrat că, atunci când există determinare și profesionalism, imposibilul devine posibil. Asocierea formată din firmele Mădbeton (Borșa) și Euras (Satu Mare) are la dispoziție 36 de luni pentru a transforma muzeul din Dorohoi într-unul modern, care să pună în valoare exponatele deosebite din patrimoniu”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.
Lucrările prevăd consolidarea structurală, restaurarea arhitecturală și reconfigurarea spațiilor interioare pentru a răspunde nevoilor actuale ale publicului și ale personalului muzeal. Valoarea totală a contractului de execuție este de 42.959.495,05 lei, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată de Institutul Național al Patrimoniului, proiectul fiind cel mai important care a obținut sprijin în cadrul Programului Național de Restaurare a Monumentelor Istorice.
Prin implementarea acestui proiect, județul va beneficia de un muzeu modern, care va pune în lumină colecții deosebite, precum cea de insecte și fluturi exotici a profesorului Ioan Nemeș, cea de fluturi exotici a farmacistului Wilhelm Weber, cea de păsări de pe continentul african a profesorului Cătălin Rang sau expoziția de obiecte din sticlă și porțelan realizate în fosta fabrică de sticlă din Dorohoi.
„Pe lângă lucrările de consolidare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului expozițional, la Muzeul Științelor Naturii din Dorohoi se va readuce la viață biblioteca, care deține peste 6.500 de volume de specialitate și care vor putea fi consultate în sala de lectură. De asemenea, se vor amenaja un auditorium, o sală de educație muzeală, o sală pentru conferințe și simpozioane, precum și o cafenea. La subsolul clădirii vor fi amenajate două laboratoare – unul de cercetare și unul de conservare”, a mai spus senatorul Doina Federovici.
Clădirea muzeului a fost construită în 1887, ca sediu al Prefecturii județului Dorohoi, fiind prima clădire publică din oraș care a beneficiat de instalație de apă, canalizare și încălzire centralizată.