Connect with us

Eveniment

VIDEO: Doi preoți îndrăgiți au primit misiunea de a sluji în Parohia „Sfântul Nicolae” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Enoriașii Parohiei „Sfântul Nicolae” din Protopopiatul Botoșani au avut duminică motiv de bucurie duhovnicească cu prilejul ceremoniei de instalare a noului preot paroh, după ce părintele Dan Irimia s-a pensionat.

Imediat după săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele protopop l-a prezentat pe noul slujitor și păstor de suflete, care vine din Parohia Unguroaia și are opt ani de preoție, preotul Marcel Asmarandei. Părintele va fi susținut în activitatea liturgică și în proiectele social-misionare, care vor anima parohia în viitor, de îndrăgitul preot Ionuț-Bogdan Simionică, care este co-slujitor. Din soborul care a oficiat Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele Protopop Petru Fercal, părintele Cristian-Constantin Asmarandei  de la Parohia Guranda și cei doi preoți nou-instalați părintele Marcel Asmarandei și părintele Ioan-Bogdan  Simionică.

Părintele Marcel Asmarandei a slujit din anul 2015 la Parohia „Sfinții Arhangheli” și „Sf. Cuv. Parascheva”, Unguroaia, în timp ce părintele Ionuț-Bogdan Simionică a slujit din anul 2005 la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Mesteacăn, Protopopiatul Botoșani.

„Să-i ascultați și să nu vă îndoiți de tinerețea lor”

Cei doi preoți au misiunea de a anima viața Parohiei „Sfântul Nicolae” și de a păstra nestinsă flacăra credinței care a ars în sufletul părintelui Dan Irimia din 1991, când a primit misiunea, reușind astfel să întrețină spiritul creștin treaz în inimile enoriașilor din zonă. Când vorbesc despre părintele Dan Irimia, creștinii din Botoșani pomenesc despre evlavia acestui preot față de Sfânta Lumină de la Ierusalim pe care o păstra cu deosebită grijă în Biserica Sfântul „Nicolae” pe întreg parcursul anului.

„Veți forma împreună o comunitate stabilă, rodnică și plăcută lui Dumnezeu! Să aveți încredere și să-i ascultați și să nu vă îndoiți de tinerețea lor, pentru că și Sfântul Apostol Pavel i-a spus episcopului Timotei: Nimeni să nu-și bată joc de tinerețile tale! Ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie. Ca în orice domeniu, nu contează dacă omul este tânăr sau bătrân, ci contează dacă are pregătire sau jertfelnicie”, a spus protopopul Petru Fercal.

Publicitate

A venit apoi rândul părintelui Marcel, noul paroh, să se prezinte, cu lacrimi în ochi, abia stăpânindu-și emoțiile, dezvăluind latura sa extrem de sensibilă. „Cu mila Domnului, sunt preot de opt ani de zile, Dau slavă lui Dumnezeu pentru toate și mulțumesc ÎPS care m-a hirotonit preot acum opt ani,mulțumesc părintelui protopop care a venit cu dragoste alături de noi, mulțumesc părintelui duhovnic și tuturor celor prezenți”, a spus părintele Marcel.

„În timp, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne vom cunoaște, ne vom prezenta, ne vom ruga unii pentru alții, și să ne bucurăm împreună așa cum m-am bucurat cu creștinii de unde vin, spre Slava Sfintei Treimi și spre a noastră mântuire”, s-a adresat celor prezenți și părintele Ionuț Simionică.

Scurt istoric

Data la care s-a construit biserica nu se poate şti cu siguranţă dar, este făcută înainte de sec. XIX.
Documentele s-au pierdut, arse fiind, după cum se spune, odată cu casele preotului, unde se păstra arhiva, aşa că ceea ce este astăzi e numai de la 1894 încoace dar şi acestea incomplete.
Biserica a fost ridicată în plin război turc, la sfârșitul căruia, în 1812, Rusia țaristă anexează Basarabia, astăzi satul Moldova.
Că biserica este din sec. XVIII se poate deduce de pe inscripţia ce se găseşte deasupra locului unde a fost vechea uşă de intrare şi în care ni se spune că această biserică este zidită din piatră la anul 1808 pe locul unei biserici de lemn. Iată această inscripţie: „Această Sfântă Biserică ce să prăznueşte hramul Sf. Ierarh Nicolae întâi fiind de lemn făcută de unul Sandu Borcilă Dumitraş şi cum s-a prefăcut cu ajutorul lui Dumnezeu prin mila pravoslavnicilor creştini de piatră în vremea stăpânirii marelui împărat Alexandru Pavlovici, a toată Rosia, la anii de la Hristos 1808, mai 11″. Dimitrie Hriste.
Data întemeierii bisericii trebuie pusă între anii 1762 -1808. Se găseşte la această biserică o icoană pe care este zugrăvit Sf. Ilie şi împrejur viaţa lui iar deasupra Sf. Ierarhi Atanasie, Chiril şi Ioan cel Milostiv, Sf. Spiridon şi Sf. Nicolae cu data de 1797, martie 27. Dacă această icoană ar fi fost făcută odată cu biserica atunci ar trebui să i se dea data întemeierii – 1797.
Din următoarea inscripţie aflăm: „1808 erei Ioan, Ecaterina, Vasile preot s-au făcut această sfântă biserică prin osteneală cu milostenie, mai, 30″. Aşadar, aceştia trebuie să fie puşi ca primii ctitori la zidirea ei din nou.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

MAE: Atenționare de călătorie în Bulgaria – oprirea temporară a circulației rutiere a autocamioanelor de peste 20 de tone în 9 regiuni

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria că în perioada 21-25 iulie, între orele 13:00 și 21:00, circulația autocamioanelor cu masa mai mare de 20 de tone va fi oprită pe anumite secțiuni rutiere din regiunile Vidin, Pleven, Veliko Târnovo, Stara Zagora, Ruse, Razgrad, Șumen și Târgoviște.

Potrivit unui comunicat al MAE, aceste măsuri restrictive, care au fost luate pe fondul temperaturilor ridicate, nu se vor aplica autostrăzilor și drumurilor expres, ci doar pe secțiunile de drumuri de categoria I, II și III.

‘În cazul înregistrării de temperaturi de peste 38 de grade și de prognoză meteorologică de tip cod portocaliu, autocamioanele vor aștepta în afara carosabilului în locuri stabilite fără a împiedica circulația rutieră’, mai precizează sursa citată.

Conform MAE, circulația autocamioanelor cu masa mai mare de 20 de tone va fi întreruptă pe secțiuni de drum astfel:

– Drumul I-2 Ruse – Varna, pe segmentele rutiere situate în regiunile Ruse, Razgrad și Șumen – de la km 12 până la km 146;

 Drumul I-3 Byala – Botevgrad pe segmentul rutier Kozar Belene – Pleven – Radomirtsi, pe teritoriul regiunilor Veliko Târnovo și Pleven – de la km 7 până la km 135;

Publicitate

– Drumul I-5 Ruse – Veliko Târnovo – Debeleț pe segmentul rutier de la km 6 până la km 115 și pe traseul de la linia de demarcație cu regiunea Gabrovo, prin pasul Șipka, până la satul Byal Izvor – de la km 170 până la km 266, pe teritoriul regiunilor Ruse, Veliko Târnovo și Stara Zagora;

– Drumul I-6 pe segmentul Kalofer – Kazanlâk – Nikolaevo – de la km 276 până la km 352, pe teritoriul Stara Zagora;

– Drumul II-66 Stara Zagora – Chirpan pe secțiunea de la satul Bogomilovo până la intersecția rutieră către autrostrada Trakia în zona satului Svoboda – de la km 72 până la km 91, precum și drumul III-63 pe secțiunea Chirpan – Tselina – de la km 0 până la km 15;

– Drumul II-55 pe segmentul rutier Debeleț – Predela – Pasul Republica/Mishemorkov Han – Lagerite – Zlatirat – Gurkovo și Stara Zagora;

– Drumul I-4 pe segmentele rutiere Novo Selo – Veliko Târnovo și Moravița și între joncțiunea rutieră pentru Cherepcha și intersecția rutieră Velokopitovo în regiunile Veliko Târnovo, Șumen și Târgoviște;

– Drumul I-7 Silistra – Șumen pe teritoriul regiunii Șumen – între km 56 și km 189;

– Drumul I-1 Vidin – Montana, la intrarea în Bulgaria pe la Podul Dunării dinspre Calafat.

‘Măsurile descrise nu se aplică autocamioanelor care transportă mărfuri perisabile, încărcături cu regim de temperatură, animale vii, încărcături periculoase și autocamioanelor specializate pentru ecarisaj’, mai arată sursa citată.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758, mai transmite MAE. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Rovinieta se scumpește din 1 septembrie 2025: Tarife majorate și sancțiuni mai dure pentru șoferi

Publicat

Publicitate

Începând cu 1 septembrie 2025, șoferii care circulă pe drumurile naționale vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru rovinietă. Noile tarife vin la pachet și cu amenzi mai usturătoare pentru cei care nu achită taxa de drum.

Autoritățile au anunțat modificări semnificative în sistemul de tarifare, în conformitate cu noile reglementări europene. Scumpirile vor afecta atât autoturismele, cât și vehiculele de transport marfă sau pasageri.

Mai mult, șoferii care circulă fără rovinietă valabilă riscă amenzi considerabil mai mari, în încercarea de a descuraja încălcarea legii.

Rămâne de văzut cum vor reacționa conducătorii auto la aceste schimbări, însă un lucru e cert: drumurile devin mai costisitoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Localitățile: Flămânzi, Frumușica, Prăjeni și Răuseni se află sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru o parte din județul Botoșani, valabilă, astăzi, până la ora 19:15.

Sunt vizate localitățile: Flămânzi, Frumușica, Prăjeni și Răuseni.

Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula 10…15 l/mp, grindină (până la 2 cm) și
descărcări electrice.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult

Eveniment

Femeie din Suceava prinsă la volan fără permis și beată, la Flămânzi. A fost reținută de polițiști

Publicat

Publicitate

O femeie în vârstă de 57 de ani, din județul Suceava, a ajuns în arestul Poliției după ce a fost depistată conducând un autoturism, deși avea dreptul de a șofa suspendat. Incidentul a avut loc pe raza orașului Flămânzi, iar polițiștii au emis pe numele acesteia o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Verificările au scos la iveală că femeia se afla deja sub interdicția de a conduce, ca urmare a unor infracțiuni comise în 2025 – refuzul de a i se preleva mostre biologice și conducerea unui vehicul fără permis.

Ca și cum nu ar fi fost suficient, testarea cu etilotestul a indicat o valoare de 0,33 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Femeia a fost dusă la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Botoșani, iar cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără drept.

Fotografie cu caracter generic

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending