Enoriașii Parohiei „Sfântul Nicolae” din Protopopiatul Botoșani au avut duminică motiv de bucurie duhovnicească cu prilejul ceremoniei de instalare a noului preot paroh, după ce părintele Dan Irimia s-a pensionat.
Imediat după săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele protopop l-a prezentat pe noul slujitor și păstor de suflete, care vine din Parohia Unguroaia și are opt ani de preoție, preotul Marcel Asmarandei. Părintele va fi susținut în activitatea liturgică și în proiectele social-misionare, care vor anima parohia în viitor, de îndrăgitul preot Ionuț-Bogdan Simionică, care este co-slujitor. Din soborul care a oficiat Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele Protopop Petru Fercal, părintele Cristian-Constantin Asmarandei de la Parohia Guranda și cei doi preoți nou-instalați părintele Marcel Asmarandei și părintele Ioan-Bogdan Simionică.
Părintele Marcel Asmarandei a slujit din anul 2015 la Parohia „Sfinții Arhangheli” și „Sf. Cuv. Parascheva”, Unguroaia, în timp ce părintele Ionuț-Bogdan Simionică a slujit din anul 2005 la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Mesteacăn, Protopopiatul Botoșani.
„Să-i ascultați și să nu vă îndoiți de tinerețea lor”
Cei doi preoți au misiunea de a anima viața Parohiei „Sfântul Nicolae” și de a păstra nestinsă flacăra credinței care a ars în sufletul părintelui Dan Irimia din 1991, când a primit misiunea, reușind astfel să întrețină spiritul creștin treaz în inimile enoriașilor din zonă. Când vorbesc despre părintele Dan Irimia, creștinii din Botoșani pomenesc despre evlavia acestui preot față de Sfânta Lumină de la Ierusalim pe care o păstra cu deosebită grijă în Biserica Sfântul „Nicolae” pe întreg parcursul anului.
„Veți forma împreună o comunitate stabilă, rodnică și plăcută lui Dumnezeu! Să aveți încredere și să-i ascultați și să nu vă îndoiți de tinerețea lor, pentru că și Sfântul Apostol Pavel i-a spus episcopului Timotei: Nimeni să nu-și bată joc de tinerețile tale! Ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie. Ca în orice domeniu, nu contează dacă omul este tânăr sau bătrân, ci contează dacă are pregătire sau jertfelnicie”, a spus protopopul Petru Fercal.
Publicitate
A venit apoi rândul părintelui Marcel, noul paroh, să se prezinte, cu lacrimi în ochi, abia stăpânindu-și emoțiile, dezvăluind latura sa extrem de sensibilă. „Cu mila Domnului, sunt preot de opt ani de zile, Dau slavă lui Dumnezeu pentru toate și mulțumesc ÎPS care m-a hirotonit preot acum opt ani,mulțumesc părintelui protopop care a venit cu dragoste alături de noi, mulțumesc părintelui duhovnic și tuturor celor prezenți”, a spus părintele Marcel.
„În timp, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne vom cunoaște, ne vom prezenta, ne vom ruga unii pentru alții, și să ne bucurăm împreună așa cum m-am bucurat cu creștinii de unde vin, spre Slava Sfintei Treimi și spre a noastră mântuire”, s-a adresat celor prezenți și părintele Ionuț Simionică.
Scurt istoric
Data la care s-a construit biserica nu se poate şti cu siguranţă dar, este făcută înainte de sec. XIX.
Documentele s-au pierdut, arse fiind, după cum se spune, odată cu casele preotului, unde se păstra arhiva, aşa că ceea ce este astăzi e numai de la 1894 încoace dar şi acestea incomplete.
Biserica a fost ridicată în plin război turc, la sfârșitul căruia, în 1812, Rusia țaristă anexează Basarabia, astăzi satul Moldova.
Că biserica este din sec. XVIII se poate deduce de pe inscripţia ce se găseşte deasupra locului unde a fost vechea uşă de intrare şi în care ni se spune că această biserică este zidită din piatră la anul 1808 pe locul unei biserici de lemn. Iată această inscripţie: „Această Sfântă Biserică ce să prăznueşte hramul Sf. Ierarh Nicolae întâi fiind de lemn făcută de unul Sandu Borcilă Dumitraş şi cum s-a prefăcut cu ajutorul lui Dumnezeu prin mila pravoslavnicilor creştini de piatră în vremea stăpânirii marelui împărat Alexandru Pavlovici, a toată Rosia, la anii de la Hristos 1808, mai 11″. Dimitrie Hriste.
Data întemeierii bisericii trebuie pusă între anii 1762 -1808. Se găseşte la această biserică o icoană pe care este zugrăvit Sf. Ilie şi împrejur viaţa lui iar deasupra Sf. Ierarhi Atanasie, Chiril şi Ioan cel Milostiv, Sf. Spiridon şi Sf. Nicolae cu data de 1797, martie 27. Dacă această icoană ar fi fost făcută odată cu biserica atunci ar trebui să i se dea data întemeierii – 1797.
Din următoarea inscripţie aflăm: „1808 erei Ioan, Ecaterina, Vasile preot s-au făcut această sfântă biserică prin osteneală cu milostenie, mai, 30″. Aşadar, aceştia trebuie să fie puşi ca primii ctitori la zidirea ei din nou.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Actualizare Coduri CAEN 2025: O informație potrivit căreia prostituția ar fi fost introdusă printre activitățile legale din România a apărut în spațiul public și a fost chiar publicată de unele presa centrală, relatează alba24.ro.
Acest lucru s-ar fi întâmplat odată cu actualizarea codurilor CAEN, de la 1 ianuarie 2025. Registrul Comerțului a transmis miercuri seară o serie de precizări legate de acest lucru.
”Nu toate activitățile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerțului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activitățile economice din România”, precizează reprezentanții Registrului Comerțului.
Actualizare Coduri CAEN 2025: Precizările oficiale ale Registrului Comerțului
Având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la structura versiunii actualizate a Clasificării Activităților din Economia Națională, CAEN Rev.3 (aprobată prin Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17.04.2024), vă informăm că profesioniștii trebuie să țină cont de prevederile legale în vigoare la nivel național atunci când solicită înregistrarea unui cod CAEN în registrul comerțului.
Această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este conform cu Nomenclatorul de activități utilizat în cadrul Comunității Europene – Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025), potrivit REGULAMENTULUI DELEGAT (UE) 2023/137 AL COMISIEI din 10 octombrie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire.
Publicitate
Menționăm că nu toate activitățile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerțului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activitățile economice din România.
Cu privire la afirmațiile vehiculate în spațiul public referitoare la introducerea prostituției ca obiect de activitate al unei firme, precizăm că aceasta nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerțului întrucât nu este legalizată în România.
Clasificarea activităților din economia națională nu a fost elaborată de către Ministerul Justiției și nici de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), ci de către Institutul Național de Statistică (INS), instituție care urmează să facă publice și Notele explicative pentru CAEN Rev.3.
ONRC, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției, doar înregistrează obiectul de activitate al persoanelor juridice și al persoanelor fizice (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale) care solicită înregistrarea în registrul comerțului.
Informații suplimentare cu privire la încadrarea corectă a activităților economice în structura CAEN Rev.3, precum și referitoare la corespondența CAEN Rev.2 – CAEN Rev.3 puteți afla adresându-vă Institutului Național de Statistică la acest LINK.
Subliniem importanța ca toți reprezentanții mediului de afaceri să se bazeze pe informațiile furnizate prin intermediul instituțiilor și autorităților publice.
În vederea participării la exercițiul multinațional ‘STEADFAST DART 25’ (STDT’25), pe teritoriul României sunt programate, începând de miercuri, 22 ianuarie, deplasări de tehnică militară și personal aparținând forțelor armate ale Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Exercițiul face parte din seria de activități de instruire planificate la nivel aliat și are ca obiectiv principal consolidarea capacității de reacție și a interoperabilității forțelor participante.
Unitățile britanice vor tranzita și desfășura activități în diverse zone din țara noastră, în cooperare cu forțele naționale și cu cele ale altor state aliate dislocate în România. Principalele axe rutiere de deplasare sunt Nădlac – Cincu – Smîrdan și Negru Vodă – Constanța – Smîrdan.
De asemenea, tehnica militară aparținând forțelor armate franceze participante la acest exercițiu va sosi pe calea ferată, pe traseul Carcassonne (Franța) – Voila (România), cel mai probabil pe data de 2 februarie.
În perioada 28 ianuarie – 9 februarie vor avea loc, totodată, deplasări ale militarilor și tehnicii Brigăzii 15 Mecanizată ‘Podu Înalt’ din orașele Iași, Piatra Neamț, Bacău, Botoșani, Dej și Turda, către poligonul Smârdan.
Pentru buna desfășurare a STDT’25, autoritățile naționale, împreună cu aliații NATO, vor lua toate măsurile necesare pentru a minimiza impactul asupra comunităților locale și traficului rutier, deplasările urmând a fi executate, cu preponderență, pe timp de noapte.
Publicitate
Exercițiile NATO precum STDT’25 sunt defensive și transparente, fiind desfășurate cu respect deplin față de obligațiile internaționale ale României.
Mulțumim cetățenilor pentru înțelegere și adresăm rugămintea participanților la trafic să respecte indicațiile reprezentanților autorităților competente pe durata deplasării tehnicii militare.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să urmăriți canalele oficiale de comunicare ale Ministerului Apărării Naționale.
‘STEADFAST DART 25’ este un exercițiu planificat în 2024, în cadrul căruia, în premieră de la înființare (1 iulie 2024), Forța de Reacție Aliată va exersa o desfășurare de efective și tehnică militară în context operațional. Exercițiul va demonstra capacitatea NATO de a activa Forța de Reacție Aliată și de a coordona tranziția rapidă a acesteia.
Exercițiul se va desfășura în Bulgaria, Grecia și România, cu participarea a peste 10.000 de militari din Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, România, Slovenia, Spania și Turcia.
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotație de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunțase marți Banca Națională a României (BNR). Este o nouă valoare record, informează alba24.ro.
Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9768 lei, în creștere cu 0,04 bani (+0,01%) față de cotația precedentă, de 4,9764 lei.
În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7609 lei, în scădere cu 4,65 bani (-0,97%), comparativ cu marți, când s-a situat la 4,8074 lei, potrivit Agerpres.
De asemenea, moneda națională s-a apreciat și în raport cu francul elvețian, calculat de BNR la 5,2692 lei, în scădere cu 0,86 bani (-0,16%), față de 5,2778 lei, cotația anterioară.
Declarația unică. În 2025, au intrat în vigoare mai multe modificări la Formularul 212 privind raportările veniturilor obținute de către persoanele fizice, din activități independente, chirii și alte surse, scrie alba24.ro.
Termenul pentru depunerea Declarației unice – Formular 212 este 25 mai, însă anul acesta va fi 23 mai (vineri).
Aceasta trebuie depusă de către persoanele fizice cu venituri obținute din:
activități independente
chirii
drepturi de autor
investiții
alte surse similare (de exemplu criptomonede, dobânzi)
Formularul trebuie completat și de cei care nu au venituri, dar aleg să plătească contribuția pentru asigurările de sănătate
Declarația unică. Noutăți în 2025
A fost eliminată obligația de estimare a veniturilor și contribuțiile pentru anul curent. Contribuabilii declară doar veniturile realizate în anul precedent.
Publicitate
Persoanele care înregistrează pierderi sau venituri zero nu mai datorează CASS. Acestea pot opta pentru asigurare.
Veniturile din chirii vor fi calculate simplificat, deducând 20% din venitul brut.
ANAF va introduce anul viitor Declarația precompletată. Redirecționarea impozitului de până la 3,5% va fi posibilă doar pentru veniturile din salarii și pensii, potrivit ziare.com.