Enoriașii Parohiei „Sfântul Nicolae” din Protopopiatul Botoșani au avut duminică motiv de bucurie duhovnicească cu prilejul ceremoniei de instalare a noului preot paroh, după ce părintele Dan Irimia s-a pensionat.
Imediat după săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele protopop l-a prezentat pe noul slujitor și păstor de suflete, care vine din Parohia Unguroaia și are opt ani de preoție, preotul Marcel Asmarandei. Părintele va fi susținut în activitatea liturgică și în proiectele social-misionare, care vor anima parohia în viitor, de îndrăgitul preot Ionuț-Bogdan Simionică, care este co-slujitor. Din soborul care a oficiat Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele Protopop Petru Fercal, părintele Cristian-Constantin Asmarandei de la Parohia Guranda și cei doi preoți nou-instalați părintele Marcel Asmarandei și părintele Ioan-Bogdan Simionică.
Părintele Marcel Asmarandei a slujit din anul 2015 la Parohia „Sfinții Arhangheli” și „Sf. Cuv. Parascheva”, Unguroaia, în timp ce părintele Ionuț-Bogdan Simionică a slujit din anul 2005 la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Mesteacăn, Protopopiatul Botoșani.
„Să-i ascultați și să nu vă îndoiți de tinerețea lor”
Cei doi preoți au misiunea de a anima viața Parohiei „Sfântul Nicolae” și de a păstra nestinsă flacăra credinței care a ars în sufletul părintelui Dan Irimia din 1991, când a primit misiunea, reușind astfel să întrețină spiritul creștin treaz în inimile enoriașilor din zonă. Când vorbesc despre părintele Dan Irimia, creștinii din Botoșani pomenesc despre evlavia acestui preot față de Sfânta Lumină de la Ierusalim pe care o păstra cu deosebită grijă în Biserica Sfântul „Nicolae” pe întreg parcursul anului.
„Veți forma împreună o comunitate stabilă, rodnică și plăcută lui Dumnezeu! Să aveți încredere și să-i ascultați și să nu vă îndoiți de tinerețea lor, pentru că și Sfântul Apostol Pavel i-a spus episcopului Timotei: Nimeni să nu-și bată joc de tinerețile tale! Ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie. Ca în orice domeniu, nu contează dacă omul este tânăr sau bătrân, ci contează dacă are pregătire sau jertfelnicie”, a spus protopopul Petru Fercal.
Publicitate
A venit apoi rândul părintelui Marcel, noul paroh, să se prezinte, cu lacrimi în ochi, abia stăpânindu-și emoțiile, dezvăluind latura sa extrem de sensibilă. „Cu mila Domnului, sunt preot de opt ani de zile, Dau slavă lui Dumnezeu pentru toate și mulțumesc ÎPS care m-a hirotonit preot acum opt ani,mulțumesc părintelui protopop care a venit cu dragoste alături de noi, mulțumesc părintelui duhovnic și tuturor celor prezenți”, a spus părintele Marcel.
„În timp, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne vom cunoaște, ne vom prezenta, ne vom ruga unii pentru alții, și să ne bucurăm împreună așa cum m-am bucurat cu creștinii de unde vin, spre Slava Sfintei Treimi și spre a noastră mântuire”, s-a adresat celor prezenți și părintele Ionuț Simionică.
Scurt istoric
Data la care s-a construit biserica nu se poate şti cu siguranţă dar, este făcută înainte de sec. XIX.
Documentele s-au pierdut, arse fiind, după cum se spune, odată cu casele preotului, unde se păstra arhiva, aşa că ceea ce este astăzi e numai de la 1894 încoace dar şi acestea incomplete.
Biserica a fost ridicată în plin război turc, la sfârșitul căruia, în 1812, Rusia țaristă anexează Basarabia, astăzi satul Moldova.
Că biserica este din sec. XVIII se poate deduce de pe inscripţia ce se găseşte deasupra locului unde a fost vechea uşă de intrare şi în care ni se spune că această biserică este zidită din piatră la anul 1808 pe locul unei biserici de lemn. Iată această inscripţie: „Această Sfântă Biserică ce să prăznueşte hramul Sf. Ierarh Nicolae întâi fiind de lemn făcută de unul Sandu Borcilă Dumitraş şi cum s-a prefăcut cu ajutorul lui Dumnezeu prin mila pravoslavnicilor creştini de piatră în vremea stăpânirii marelui împărat Alexandru Pavlovici, a toată Rosia, la anii de la Hristos 1808, mai 11″. Dimitrie Hriste.
Data întemeierii bisericii trebuie pusă între anii 1762 -1808. Se găseşte la această biserică o icoană pe care este zugrăvit Sf. Ilie şi împrejur viaţa lui iar deasupra Sf. Ierarhi Atanasie, Chiril şi Ioan cel Milostiv, Sf. Spiridon şi Sf. Nicolae cu data de 1797, martie 27. Dacă această icoană ar fi fost făcută odată cu biserica atunci ar trebui să i se dea data întemeierii – 1797.
Din următoarea inscripţie aflăm: „1808 erei Ioan, Ecaterina, Vasile preot s-au făcut această sfântă biserică prin osteneală cu milostenie, mai, 30″. Aşadar, aceştia trebuie să fie puşi ca primii ctitori la zidirea ei din nou.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Telefoanele, interzise la ore: Ministerul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că directorii în școlile cărora nu sunt respectate regulile legate de telefoane în timpul orelor vor fi sancționați. „Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat”, a precizat acesta, citat de Edupedu.
Regulamentul care a intrat în vigoare pentru anul școlar curent, 2024-2025 permite folosirea mobilelor la ore, însă doar cu aprobarea profesorului.
Ce mai este interzis
”Dacă profesorul nu dorește, eu nu pot să protejez împotriva dorinței lui, ca să-i fie mai bine.
Tot ce pot să fac este să creez un cadru legal astfel încât profesorul să poată să facă un act educațional de calitate” a spus ministrul.
„Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat, pentru că se întâmplă astfel de lucruri într-o școală, în condițiile în care legea nu permite și interzice, de fapt, aceste practici”, a adăugat Daniel David.
Publicitate
Ministerul Educației a cerut joi, 20 februarie, tuturor inspectorilor școlari și directorilor, să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli.
Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap
Elevilor le este interzis:
să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare (excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale / CES autorizați să le folosească)
să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ.
FC Botoșani și Universitatea Craiova au terminat la egalitate, scor 2-2, într-un meci din etapa a 28-a din Superliga României. Partida a fost una plină de momente intense, iar FC Botoșani a reușit să salveze un punct în ultima secundă a jocului, când Pavlovic a marcat golul de 2-2 în prelungiri.
FC Botoșani a deschis scorul în prima repriză după ce Popescu scoate cu piciorul lovitura de cap a lui Miron, dar respinge mingea exact la Lopez, care îndeplinește o simplă formalitate de la marginea careului mic. Imediat după, craiovenii au parte de o execuție spectaculoasă a lui Safira, care a înscris cu o semi-foarfecă din apropierea porții gazdelor.
Repriza secundă a fost dominată de Craiova, care a reușit să preia conducerea printr-un gol al lui Baiaram, la capătul unei faze în care Safira a oferit o pasă decisivă. Cu toate acestea, FC Botoșani nu a cedat și a reușit să egaleze în ultima fază a meciului, Pavlovic fiind cel care a adus calmul pe stadionul din Moldova.
În urma acestui rezultat, Universitatea Craiova rămâne pe locul 3 în clasament, în timp ce FC Botoșani și-a păstrat punctele acasă într-un meci de mare luptă.
În sâmbăta moșilor de iarnă, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. La eveniment au participat numeroși credincioși, veniți să-și pomenească înaintașii și să se roage pentru odihna sufletelor celor adormiți.
Slujba a început in dimineața zilei de sâmbătă̆, cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată̆ de parastasul pentru cei adormiți.
În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Să a subliniat importanța pregătirii sufletești pentru Sfintele Paști și a comuniunii veșnice dintre cei vii și cei adormiți:
Începând cu această sâmbătă̆, intram într-o perioadă de pregătire pentru întâmpinarea sărbătorilor Sfintelor Paști. Este o perioadă de pregătire în care toți cei ce suntem uniți în Biserica Domnului, prin post și rugăciune, ne rugăm deopotrivă pentru noi înșine, pentru a înțelege și a primi puterea de a face voia lui Dumnezeu, dar și pentru cei ce au adormit întru Domnul.
Postul Mare începe, iată, cu această slujbă de pomenire a celor adormiți, înțelegând că suntem uniți și rămânem uniți în veșnicie cu cei pe care i-am iubit, cu cei ce ne-au făcut bine, dar și cu cei ce, poate, ne-au rănit în această lume. Rămânem uniți și avem datoria de a duce mai departe această comuniune, spre a o curați și spre a o face deplină înaintea Domnului. Rămânem uniți pentru ca, împreună, să ne putem bucura de slava lui Dumnezeu.
În cadrul slujbei, ierarhul a săvârșit și două hirotonii, subliniind astfel importanța continuității slujirii preoțești în viața Bisericii. După Vohodul Mare, diaconul Sebastian Constantin Chifan a primit Taina Preoției pe seama Parohiei Damideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, iar după cântarea Axionului, teologul Ștefan Popescu a fost hirotonit întru diacon, urmând ca, în perioada următoare, să fie hirotonit preot și numit paroh pe seama Parohiei Iacobeni, Vlădeni, județul Iași.
Publicitate
La finalul Sfintei Liturghii, părintele asist. dr. Gheorghe Mihalache, cadru didactic la catedra de Misiologie Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a primit hirotesia întru duhovnic.