Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Doi preoți îndrăgiți au primit misiunea de a sluji în Parohia „Sfântul Nicolae” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Enoriașii Parohiei „Sfântul Nicolae” din Protopopiatul Botoșani au avut duminică motiv de bucurie duhovnicească cu prilejul ceremoniei de instalare a noului preot paroh, după ce părintele Dan Irimia s-a pensionat.

Imediat după săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele protopop l-a prezentat pe noul slujitor și păstor de suflete, care vine din Parohia Unguroaia și are opt ani de preoție, preotul Marcel Asmarandei. Părintele va fi susținut în activitatea liturgică și în proiectele social-misionare, care vor anima parohia în viitor, de îndrăgitul preot Ionuț-Bogdan Simionică, care este co-slujitor. Din soborul care a oficiat Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele Protopop Petru Fercal, părintele Cristian-Constantin Asmarandei  de la Parohia Guranda și cei doi preoți nou-instalați părintele Marcel Asmarandei și părintele Ioan-Bogdan  Simionică.

Părintele Marcel Asmarandei a slujit din anul 2015 la Parohia „Sfinții Arhangheli” și „Sf. Cuv. Parascheva”, Unguroaia, în timp ce părintele Ionuț-Bogdan Simionică a slujit din anul 2005 la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Mesteacăn, Protopopiatul Botoșani.

Publicitate

„Să-i ascultați și să nu vă îndoiți de tinerețea lor”

Cei doi preoți au misiunea de a anima viața Parohiei „Sfântul Nicolae” și de a păstra nestinsă flacăra credinței care a ars în sufletul părintelui Dan Irimia din 1991, când a primit misiunea, reușind astfel să întrețină spiritul creștin treaz în inimile enoriașilor din zonă. Când vorbesc despre părintele Dan Irimia, creștinii din Botoșani pomenesc despre evlavia acestui preot față de Sfânta Lumină de la Ierusalim pe care o păstra cu deosebită grijă în Biserica Sfântul „Nicolae” pe întreg parcursul anului.

„Veți forma împreună o comunitate stabilă, rodnică și plăcută lui Dumnezeu! Să aveți încredere și să-i ascultați și să nu vă îndoiți de tinerețea lor, pentru că și Sfântul Apostol Pavel i-a spus episcopului Timotei: Nimeni să nu-și bată joc de tinerețile tale! Ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie. Ca în orice domeniu, nu contează dacă omul este tânăr sau bătrân, ci contează dacă are pregătire sau jertfelnicie”, a spus protopopul Petru Fercal.

Publicitate

A venit apoi rândul părintelui Marcel, noul paroh, să se prezinte, cu lacrimi în ochi, abia stăpânindu-și emoțiile, dezvăluind latura sa extrem de sensibilă. „Cu mila Domnului, sunt preot de opt ani de zile, Dau slavă lui Dumnezeu pentru toate și mulțumesc ÎPS care m-a hirotonit preot acum opt ani,mulțumesc părintelui protopop care a venit cu dragoste alături de noi, mulțumesc părintelui duhovnic și tuturor celor prezenți”, a spus părintele Marcel.

„În timp, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne vom cunoaște, ne vom prezenta, ne vom ruga unii pentru alții, și să ne bucurăm împreună așa cum m-am bucurat cu creștinii de unde vin, spre Slava Sfintei Treimi și spre a noastră mântuire”, s-a adresat celor prezenți și părintele Ionuț Simionică.

Scurt istoric

Publicitate

Data la care s-a construit biserica nu se poate şti cu siguranţă dar, este făcută înainte de sec. XIX.
Documentele s-au pierdut, arse fiind, după cum se spune, odată cu casele preotului, unde se păstra arhiva, aşa că ceea ce este astăzi e numai de la 1894 încoace dar şi acestea incomplete.
Biserica a fost ridicată în plin război turc, la sfârșitul căruia, în 1812, Rusia țaristă anexează Basarabia, astăzi satul Moldova.
Că biserica este din sec. XVIII se poate deduce de pe inscripţia ce se găseşte deasupra locului unde a fost vechea uşă de intrare şi în care ni se spune că această biserică este zidită din piatră la anul 1808 pe locul unei biserici de lemn. Iată această inscripţie: „Această Sfântă Biserică ce să prăznueşte hramul Sf. Ierarh Nicolae întâi fiind de lemn făcută de unul Sandu Borcilă Dumitraş şi cum s-a prefăcut cu ajutorul lui Dumnezeu prin mila pravoslavnicilor creştini de piatră în vremea stăpânirii marelui împărat Alexandru Pavlovici, a toată Rosia, la anii de la Hristos 1808, mai 11″. Dimitrie Hriste.
Data întemeierii bisericii trebuie pusă între anii 1762 -1808. Se găseşte la această biserică o icoană pe care este zugrăvit Sf. Ilie şi împrejur viaţa lui iar deasupra Sf. Ierarhi Atanasie, Chiril şi Ioan cel Milostiv, Sf. Spiridon şi Sf. Nicolae cu data de 1797, martie 27. Dacă această icoană ar fi fost făcută odată cu biserica atunci ar trebui să i se dea data întemeierii – 1797.
Din următoarea inscripţie aflăm: „1808 erei Ioan, Ecaterina, Vasile preot s-au făcut această sfântă biserică prin osteneală cu milostenie, mai, 30″. Aşadar, aceştia trebuie să fie puşi ca primii ctitori la zidirea ei din nou.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Un bărbat din Ungureni era să dea foc la casă. Intervenția pompierilor a limitat proporțiile incendiului violent

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici. Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ajuns pe furaje. În scurt timp, flăcările au cuprins întregul depozit. Soția proprietarului a sunat după ajutor la pompieri, îngrijorată că incendiul s-ar putea extinde la casa, aflată la mai puțin de zece metri de depozitul de furaje.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ungureni, cu două buldoexcavatoare. Aceștia au constat că ardeau aproximativ 1500 de baloți de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de patru ore. Au ars aproximativ 70 de tone de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Au fost protejate de foc mai multe construcții din gospodărie.

Informare preventivă

Publicitate

Utilizarea aparatelor de sudură sau de tăiere a metalelor fără luarea măsurilor necesare pentru prevenirea incendiilor poate fi foarte periculoasă. Scânteile mecanice provenite de la astfel de aparate pot aprinde materialele combustibile din apropiere, iar flăcările se pot extinde în timp scurt.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii reamintesc cetățenilor că efectuarea lucrărilor de sudare, tăiere, lipire sau a altor asemenea operaţiuni, care prezintă pericol de incendiu, se poate executa în siguranță numai după ce s-au luat măsuri pentru îndepărtarea sau protejarea materialelor combustibile.

De asemenea, în locurile în care se desfășoară astfel de activități trebuie să fie asigurate mijloace de limitare şi de stingere a incendiilor.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Tânără rănită, dusă cu ajutorul pompierilor la ambulanță

Publicat

Publicitate

O tânără, în vârstă de 25 de ani, din localitatea Cătămărăști Deal, rănită după ce a căzut de pe bicicletă, a avut nevoie de ajutorul pompierilor militari pentru a ajunge la ambulanță. Evenimentul a avut loc în pădurea Ipotești, într-o zonă greu accesibilă dintre Lacul cu Nuferi și Observator, în această după-amiază.

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat sprijinul pompierilor.

Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o șenilata a ajuns, în cel mai scurt timp, la tânăra rănită și a adus-o, în siguranță, la ambulanța SAJ. Ulterior, pacienta a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Publicitate

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani

Publicat

Publicitate

Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani.
Ioan Butnaru a vorbit despre candidatura sa pentru un nou mandat de primar al acestei comune, dar și despre investițiile care se fac în această zonă din Nordul României prin Programul Național de Reconstrucție și Dezvoltare (PNRR), Programul Național „Anghel Saligny”, proiectele care se desfășoară prin AFM, PIM, POR sau cu bani de la Compania Națională de Dezvoltare. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Incendiu la Flămânzi. Un transformator electric pe bază de ulei a luat foc. Două ore au luptat pompierii cu flăcările

Publicat

Publicitate

Un transformator electric pe bază de ulei a luat foc, cel mai probabil, din cauza suprasolicitării. S-a întâmplat în această după-amiază, la un punct de trasformare din orașul Flămânzi. Localnicii au observat că iese fum din clădire și au sunat la 112 după ajutor.

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au constatat faptul că ardea violent transformatorul și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se se extindă la celelalte încăperi ale clădirii, dar și la alte construcții din apropiere, inclusiv la Casa de Cultură din orașul Flămânzi. După stingerea incendiului, pompierii au răcit transformatorul, eliminând astfel pericolul de explozie care putea să apară că urmare a supraîncălzirii celor aproximativ 1000 de litri de ulei.

Intervenția a durat mai bine de două ore.

Publicitate

Specialiștii furnizorului de energie electrică urmează să remedieze defecţiunile.

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending