Connect with us
Publicitate

Cultura

VIDEO: Corul Liceului Pedagogic din Botoșani a luat premiul întâi la Olimpiada Națională Corală. Din culisele unei performanțe

Publicat

Publicitate
Sâmbătă, 6 aprilie 2024, Focșani a fost capitala muzicii corale din zona Moldovei, în cadrul Olimpiadei Naționale Corale, faza interjudețeană.

În Aula Colegiului Național „Unirea” s-a desfășurat, începând cu ora 9.00, faza zonală a Olimpiadei Naționale Corale. În cadrul olimpiadei, au participat 24 de formații corale din toată Moldova: Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea.

Două dintre cele trei secțiuni ale competiției au fost dominate clar de formații corale din Botoșani, Liceul de Artă adjudecându-și premiul întâi la categoria „licee de artă” și Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, locul I la secțiunea „licee și școli gimnaziale care nu au profil de muzică”. De asemenea, la cea de a treia secțiune, „seminarii teologice”, s-au evidențiat două coruri din Botoșani și Dorohoi.

Corul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, dirijat de profesorul Laurențiu Palade, compus din 40 de fete, a demonstrat că se poate plia cu succes pe nevoia de performanță care, de la an la an, capătă noi valențe. Pe lângă faptul că a fost nevoie să se încadreze în cerințele regulamentului, adică două piese românești și două din repertoriul internațional, fetele au avut de înfruntat emoțiile pe care implică prestația în fața publicului, corul de la „Pedagogic” nefiind familiarizat cu scena și cu provocările pe care le implică participarea la un concurs de anvergură. După o interpretare impecabilă, fetele au reușit să obțină pentru al doilea an consecutiv premiul I.

„Eu particip la concursuri din 1998 și experiența își spune cuvântul. Dar nivelul la acest moment este foarte, foarte ridicat. Se merge mult pe elementul-surpriză, formații despre care nu ai auzit au o prestație care te lasă fără cuvinte. Dar noi vrem să menținem spiritul de competiție. Emoțiile trăite de copii nu pot fi povestite. Este o mare bucurie și dincolo de premiu au avut șansa să cunoască și alți colegi de-ai lor pentru că până la urmă cu toții sunt copii”, a spus cu modestie profesorul Laurențiu Palade.

Dascălul este de părere că participarea la un concurs școlar nu implică doar simpla prezență fizică în ziua concursului, ci un întreg bagaj de ore de pregătire alături de alți elevi, un alt beneficiu pe care concursurile îl aduc este dezvoltarea relațiilor sociale, un câștig mult mai important decât premiul cel mare.

Nu destinația este cea care contează, ci călătoria

După explozia de bucurie, la auzul veștii că sunt cei mai buni pe secțiunea la care au concurat, membrii Corului Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”din Botoșani, condus de profesorul Palade Laurențiu, au adus un omagiu vibrant sacrificiului înaintașilor noștri, la Borna de hotar din  Focșani, un monument în forma de trunchi de piramida cu baza mare jos și a fost ridicat ca semn de amintire a unui trecut de credință biruitoare. În locul în care a fost înalțat, odinioară se afla Pichetul de graniță nr. 47, la hotarul Milcovului, care despărțea cele doua țări surori, Moldova si Țara Românească.

La „Borna de hotar” din Focșani, care este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, fetele din corului liceului botoșănean au cântat din toată inima cântece patriotice care au făcut să vibreze sufletele locuitorilor Focșaniului care s-au oprit o clipă să asculte interpretarea minunată.

Recital în Gara Focșani
O mostră de talent și bucurie lăuntrică a oferit Corul de la „Pedagogic” și în gara din Focșani, în așteptarea îndelungată a trenului care avea să aducă copiii acasă. În fața călătorilor și a trecătorilor, fetele au interpretat cântece religioase și au smuls lacrimi auditoriului cu „Floare albastră”, un cântec pe versurile poetului Mihai Eminescu. Asta așa… ca să se știe de unde vin câștigătorii! Inclusiv polițiștii de serviciu au ținut să imortalizeze momentul emoționant cu telefonul mobil.
Fetele de la Pedagogic s-au întors acasă cu o bucurie enormă, cu un bagaj complex de informații despre istoria neamului românesc și cu un noian de prieteni în toată Moldova. Mulți dintre membrii corului botoșănean au mers prima dată cu trenul, la Focșani. Aceștia au scris pe sufletele lor, pe lângă povestea de succes, noțiuni de educație pe care nu le vor uita niciodată.



https://youtu.be/f2Rp5g9M-K4?feature=shared

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO Accident la Românești: Trei persoane, printre care și un copil, au ajuns la spital în urma unui accident rutier

Publicat

Publicitate

Trei persoane, printre care și un copil, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs în urmă cu puțin timp, în localitatea Dămideni. În eveniment au fost implicate două autoturisme, în care erau, în total, cinci persoane.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere, dotată cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD, dar și două echipaje aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Trei dintre acestea, un bărbat, o femeie și o fetiță, care se aflau într-unul dintre autoturisme, au fost rănite. Victimele au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Înaltpreasfințitul Teofan va oficia slujba înmormântării părintelui Ioan Alupoaiei. Va sluji alături de un sobor de preoți

Publicat

Publicitate

După o lună de suferință, duhovnicul credincioșilor din Cartierul Parcul Tineretului și nu numai, Părintele Ionică a trecut la cele veșnice joi dimineața. Pentru el se oficiază slujbe și parastase la Biserica „Izvorul Tămăduirii”. Luni, 16 septembrie, la aniversarea zilei de naștere a preotesei Eusebia, după Sfânta Liturghie, în jurul orei 12:30, un sobor de preoți va săvârși Slujba înmormântării pentru clerici.

Va participa și Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Dumnezeu să-l odihnească cu drepții și sfinții în Împărăția Sa! Consiliul și comitetul parohial, au comunicat reprezentanții parohiei.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Zeci de credincioși s-au rugat împreună cu un sobor de preoți la primul parastas pentru pomenirea părintelui paroh Ioan Alupoaiei

Publicat

Publicitate

Joi, la Biserica „Izvorul Tămăduirii”  din municipiul Botoșani, zeci de credincioși s-au rugat împreună cu un sobor de preoți la primul parastas pentru pomenirea părintelui paroh Ioan Alupoaiei. În cadrul slujbei, preoții au citit rugăciuni de dezlegare din rânduiala specială a înmormântării preoților.  La sfârșit, părinte profesor Partenie Apostoaie de la Biserica Vovidenia a ținut un cuvânt de învățătură și de îmbărbătare pentru familie și enoriași.

Mâine dimineață, începând cu ora 7.00, se va oficia Sfânta Liturghie și pomenire pentru părintele Ioan. Vineri seară,începând cu ora 18.00 se va oficia din nou slujba parastasului.

Trupul părintelui va fi depus în biserica în care a slujit peste 20 de ani.

Sâmbătă și duminică, va fi oficiată sfânta și dumnezeiasca liturghie. De menționat că rânduiala liturgică se va desfășura în mod obișnuit.

Luni dimineață se va oficia sfânta liturghie, după care va urma slujba înmormântării.

Începând de marți, până la împlinirea a 40 de zile, în fiecare zi se va oficia sfânta liturghie în biserica ctitorită de părintele Ioan ALupoaie.

Publicitate

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii de la Botoșani au ARBORAT drapelul României pe Vârful Omu. Vineri este Ziua Pompierilor. Sărbătoare la Darabani

Publicat

Publicitate

În lupta pentru viață sau cu flăcările, fizic și emoțional, un pompier urca și coboară, într-o singură misiune, cei mai înalți munți din lume. Nu există suficiente cuvinte și nici înălțimea adecvată de a le mulțumi pentru efortul depus, spun pompierii ISU de la Botoșani.

Pentru al patrulea an consecutiv, salvatorii botoșăneni au ales să sărbătorească Ziua Pompierilor din România, la înălțime.

Anul acesta, plutonier adjutant șef Adrian Maghiar, plutonier adjutant șef Radu Sorlescu, plutonier adjutant șef Paul Dohotaru, plutonier adjutant Dragoș Zamfir, plutonier adjutant Paul Ciocan, plutonier adjutant Teodor Nedelcu, plutonier adjutant Iulian Ticu, sergent major Andrei Puiu și sergent major Cosmin Tîmpău au arborat drapelul României pe Vf. Omu, la o altitudine de peste 2 500 de metri. Au ajuns și la Crucea Caraiman, Babele și Sfinxul.

“Ei au considerat că aceste vârfuri muntoase sunt cele mai bune locuri de unde ar putea să le ureze colegilor un gând bun de ziua lor. La mulți ani tuturor pompierilor!”, au transmis pompierii ISU pe pagina lor de socializare.

Vineri, pompierii sărbătoresc împlinirea a 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii și Ziua Pompierilor din România, la Darabani.

“Vă invităm să fiți alături de noi”, au transmis pompierii ISU Botoșani.

Publicitate

Manifestările vor avea loc începând cu ora 12:00, în Parcul Central al orașului, unde se va desfășura un ceremonial militar, care se va încheia cu defilarea gărzii de onoare, a plutoanelor de pompieri și a tehnicii de intervenție.

De asemenea, între orele 13:00 – 15:00, tot în Parcul Central din orașul Darabani, vor fi organizate acțiuni de informare și educare preventivă, exerciții demonstrative și activități interactive, care presupun parcurgerea unui traseu aplicativ, plimbarea cu șenilata și coborârea pe tiroliană.

Activitățile vor fi organizate în colaborare cu Primăria Orașului Darabani.

Publicitate

În același timp, Vineri, 13 septembrie a.c., între orele 10:00 – 15:00, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești și Coțușca își vor deschide porțile pentru toți cei care își doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de pompier militar.

Aceștia vor avea ocazia să vadă autospecialele folosite în misiunile operative și vor afla informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Activitățile se vor desfășura în aer liber.

În situația în care copiii vor fi însoțiți de cadre didactice, accesul se va realiza în mod organizat, pe baza unui tabel nominal al fiecărei clase în parte, întocmit în prealabil, au transmis pompierii ISU Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending