Sâmbătă, 6 aprilie 2024, Focșani a fost capitala muzicii corale din zona Moldovei, în cadrul Olimpiadei Naționale Corale, faza interjudețeană.
În Aula Colegiului Național „Unirea” s-a desfășurat, începând cu ora 9.00, faza zonală a Olimpiadei Naționale Corale. În cadrul olimpiadei, au participat 24 de formații corale din toată Moldova: Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea.
Două dintre cele trei secțiuni ale competiției au fost dominate clar de formații corale din Botoșani, Liceul de Artă adjudecându-și premiul întâi la categoria „licee de artă” și Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, locul I la secțiunea „licee și școli gimnaziale care nu au profil de muzică”. De asemenea, la cea de a treia secțiune, „seminarii teologice”, s-au evidențiat două coruri din Botoșani și Dorohoi.
Corul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, dirijat de profesorul Laurențiu Palade, compus din 40 de fete, a demonstrat că se poate plia cu succes pe nevoia de performanță care, de la an la an, capătă noi valențe. Pe lângă faptul că a fost nevoie să se încadreze în cerințele regulamentului, adică două piese românești și două din repertoriul internațional, fetele au avut de înfruntat emoțiile pe care implică prestația în fața publicului, corul de la „Pedagogic” nefiind familiarizat cu scena și cu provocările pe care le implică participarea la un concurs de anvergură. După o interpretare impecabilă, fetele au reușit să obțină pentru al doilea an consecutiv premiul I.
„Eu particip la concursuri din 1998 și experiența își spune cuvântul. Dar nivelul la acest moment este foarte, foarte ridicat. Se merge mult pe elementul-surpriză, formații despre care nu ai auzit au o prestație care te lasă fără cuvinte. Dar noi vrem să menținem spiritul de competiție. Emoțiile trăite de copii nu pot fi povestite. Este o mare bucurie și dincolo de premiu au avut șansa să cunoască și alți colegi de-ai lor pentru că până la urmă cu toții sunt copii”, a spus cu modestie profesorul Laurențiu Palade.
Dascălul este de părere că participarea la un concurs școlar nu implică doar simpla prezență fizică în ziua concursului, ci un întreg bagaj de ore de pregătire alături de alți elevi, un alt beneficiu pe care concursurile îl aduc este dezvoltarea relațiilor sociale, un câștig mult mai important decât premiul cel mare.
Nu destinația este cea care contează, ci călătoria
După explozia de bucurie, la auzul veștii că sunt cei mai buni pe secțiunea la care au concurat, membrii Corului Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”din Botoșani, condus de profesorul Palade Laurențiu, au adus un omagiu vibrant sacrificiului înaintașilor noștri, la Borna de hotar din Focșani, un monument în forma de trunchi de piramida cu baza mare jos și a fost ridicat ca semn de amintire a unui trecut de credință biruitoare. În locul în care a fost înalțat, odinioară se afla Pichetul de graniță nr. 47, la hotarul Milcovului, care despărțea cele doua țări surori, Moldova si Țara Românească.
La „Borna de hotar” din Focșani, care este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, fetele din corului liceului botoșănean au cântat din toată inima cântece patriotice care au făcut să vibreze sufletele locuitorilor Focșaniului care s-au oprit o clipă să asculte interpretarea minunată.
Recital în Gara Focșani
O mostră de talent și bucurie lăuntrică a oferit Corul de la „Pedagogic” și în gara din Focșani, în așteptarea îndelungată a trenului care avea să aducă copiii acasă. În fața călătorilor și a trecătorilor, fetele au interpretat cântece religioase și au smuls lacrimi auditoriului cu „Floare albastră”, un cântec pe versurile poetului Mihai Eminescu. Asta așa… ca să se știe de unde vin câștigătorii! Inclusiv polițiștii de serviciu au ținut să imortalizeze momentul emoționant cu telefonul mobil.
Fetele de la Pedagogic s-au întors acasă cu o bucurie enormă, cu un bagaj complex de informații despre istoria neamului românesc și cu un noian de prieteni în toată Moldova. Mulți dintre membrii corului botoșănean au mers prima dată cu trenul, la Focșani. Aceștia au scris pe sufletele lor, pe lângă povestea de succes, noțiuni de educație pe care nu le vor uita niciodată.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.
Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.
Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.
Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.
Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele
PSD va avea opt ministere, după cum urmează:
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Culturii – Natalia Intotero
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu
PNL va avea șase ministere, după cum urmează:
Publicitate
Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.
S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.
“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.
Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a pierdut funcția pe care o deținea în cadrul conducerii centrale a Partidului Național Liberal, locul său de prim-vicepreședinte al PNL fiind deja luat deCătălin Predoiu.
Anunțul de nominalizare a lui Cătălin Predoiu pe această funcție a fost făcut de președintele PNL, Ilie Bolojan, care a precizat în cadrul unei conferințe de presă că Predoiu va fi unul dintre miniștrii propuși de acest partid în noul Guvern.
Cătălin Predoiu, actual ministrul de Interne, preia funcția de prim-vicepreședinte al PNL după ce Valeriu Iftime ar fi demisionat din această funcție.
Cu această ocazie, preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, duminică seară, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern.
Potrivit lui Bolojan, acestea vor fi: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.