Connect with us

Cultura

VIDEO: „Chipuri de preoți duhovnici de vocație și mărturisitori în secolul XX, din Botoșani”, tema unei noi cateheze a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”

Publicat

Publicitate

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, copiii și tinerii din grupa de cateheză a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani, vor participa și anul acesta la Concursul Național Catehetic propus de Sectorul Teologic –Educaţional al Patriarhiei Române și organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Tema concursului de anul acesta este: „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”, perioada de desfășurare a activităților fiind 21 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.

Duminică, copiii și tinerii din Parohia Sfântul Ioan Botezătorul Botoșani, și nu numai, au bifat al doilea program de cateheză, cu tema „Chipuri de preoți duhovnici de vocație și mărturisitori în secolul XX, din Botoșani”, care se înscrie în proiectul menționat mai sus. Tema extrem de captivantă pentru copiii și tinerii prezenți i-a vizat pe cei doi duhovnici din județul Botoșani, Părintele Ilie Cleopa și Părintele Paisie Olaru, trecuți recent în rândul sfinților.

Grupul catehetic a fost coordonat de protopopul de Botoșani, părintele Petru Fercal, care a intervenit de mai multe ori pe parcursul activității, explicând în stilul său carismatic elemente definitorii ale credinței ortodoxe, antrenând copiii să răspundă , reușind de fiecare dată să-i determine să extragă singuri ideea care definea contextul.

Responsabilitatea de a picura în sufletele copiilor și tinerilor, prezenți la cateheză, un strop din sfințenia duhovnicilor din Botoșani, care au schimbat multe vieți în timpul misiunii lor pe pământ, i-a revenit profesoarei Iuliana Enache. Cadrul didactic  a structurat popasul duhovnicesc pe un dialog extrem de constructiv cu membrii grupului catehetic. Au fost vizionate diverse filmulețe pentru a evoca personalitatea imensă și lucrarea desăvârșită și divină a duhovnicilor amintiți. Copiii au avut posibilitatea să afle  lucruri minunate și cu ajutorul mai multor fotografii pe marginea cărora s-a insistat pe calitățile care i-au ajutat pe Sfântul  Cuvios Ilie și Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț să  devină  modele de părinți duhovnicești.

În timpul discuțiilor a fost evocată și personalitatea părintele Dionisie Ignat, plecat tot de pe meleaguri botoșănene, fiind născut la Vorniceni.

Răbdarea și ascultarea Sfântului Cuvios Ilie și blândețea Sfântului Cuvios Paisie, virtuți care i-au ajutat să dobândească sfințenia, au fost exemplificate și prin imaginile pregătite de profesoara Iuliana Enache, astfel că „testul” de la final, care i-a provocat pe copii să găsească cât mai multe calități care ajută omul să ajungă la această treaptă, a demonstrat că această cateheză a lăsat cu adevărat o amprentă în inimile copiilor și tinerilor prezenți.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a pentru admiterea la liceu

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat vineri că a fost publicată ierarhia la nivel județean/a municipiului București a absolvenților claselor a VIII-a, alături de listele cu specializările, liceele și școlile din județe pe siteul https://admitere.edu.ro/.

Ministerul Educației și Cercetării a informat joi că în urma reevaluării lucrărilor contestate la Evaluarea națională (clasa a VIII-a), ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 83,2%, în creștere cu 0,1% (122 de elevi) față de rezultatele inițiale.

JUDEȚUL BOTOȘANI: vizualizarea ierarhiei

În anul 2024, rata mediilor mai mari sau egale cu 5 (cinci) a fost 74,5%.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării, a crescut, de asemenea, numărul elevilor cu media generală 10: de la 75 la 85 față de 74 în anul 2024.

Rata de participare a fost de 95,6%: 152.235 de absolvenți ai clasei a VIII-a prezenți dintr-un total de 159.229 absolvenți înscriși. Dintre aceștia, 25.618 candidați (16,8%) au obținut medii sub 5. Trei elevi au fost eliminați (toți la proba de Limbă și literatură română), lucrările acestora fiind notate cu 1.

Publicitate

În prima etapă a admiterii în învățământul liceal de stat din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 14 – 21 iulie. Tot în acest interval sunt prevăzute și completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ, respectiv depunerea/ transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026 va avea loc în data de 23 iulie. Ulterior, între 24 și 29 iulie, dosarele de înscriere vor fi depuse în unitățile de învățământ liceal în care candidații au fost repartizați. Soluționarea situațiilor speciale post-repartizare, la nivelul comisiilor județene de admitere/comisia municipiului București, este programată în zilele de 30 iulie și 1 august.

A doua etapă a admiterii în învățământul liceal de stat, rezervată elevilor din seria curentă, precum și celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor în anul școlar 2025 – 2026 se desfășoară în intervalul 1 – 19 august. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 26 de ani, din Hilișeu Horia, a condus cu o alcoolemie de 1,42 mg/l alcool pur în aerul expirat

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un bărbat, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autoturisme suspendată, din anul 2020.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Hilișeu Horia, care rula cu viteză peste limită legală.

Publicitate

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Fructele proaspete și transportul pe calea ferată, în topul scumpirilor din ultimul an

Publicat

Publicitate

Fructele proaspete, transportul pe calea ferată și serviciile de igienă și cosmetică s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în timp ce zahărul, gazele sau serviciile de telefonie au avut prețuri mai mici, în iunie 2025 față de iunie 2024, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică.

La capitolul alimente, cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, care în iunie aveau prețuri mai mari cu 33,47% față de iunie 2024, citricele și alte fructe meridionale, cu prețuri mai mari cu 18,37%, legumele și conservele de legume, cu un plus de 11,78%, și cafeaua – 11,59%. Singurul produs alimentar care s-a ieftinit este zahărul, cu o scădere de preț de 3,76%.

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, alături de energia termică, care a înregistrat creșteri de preț de 13,63%, în topul scumpirilor se află tricotajele, cu prețuri mai mari cu 7,30%, și cărțile, ziarele și revistele – plus 6,74%. Tarifele la gaze erau mai mici cu 3,15% în luna iunie față de perioada similară din anul trecut.

La capitolul servicii, cele mai importante creșteri ale tarifelor au fost înregistrate la CFR (plus 16,92%), igienă și cosmetică (plus 14,30%) și servicii poștale (plus 12,10%). Pe de altă parte, serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 3,63% în ritm anual în luna iunie iar transportul aerian cu 1,38%.

Rata anuală a inflației a urcat la 5,7% în luna iunie 2025, de la 5,45% în luna mai, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 7,36%, serviciile cu 7,05% iar mărfurile nealimentare cu 3,9%.

Banca Națională a României a atenționat, în 8 iulie, că rata anuală a inflației va crește considerabil în următoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică și al majorării începând cu 1 august a cotelor TVA și a accizelor, situându-se mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp.

Publicitate

În luna mai, banca centrală a revizuit în creștere, la 4,6%, de la 3,8% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2025.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Blocada la Săveni: Zeci de mașini controlate, amenzi pe capete

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Săveni, împreună cu cei din Vlăsinești au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru reducerea riscului producerii de accidente rutiere.

 Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 16:00-18:00, prilej cu care au fost legitimate 46 de persoane și au fost controlate 29 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.000 de lei.

 Sancțiunile au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier, cele mai multe fiind pentru nerespectarea limitei legale de viteză.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending