Connect with us

Eveniment

VIDEO: Ceremonie emoționantă la Biserica Duminica Mare din municipiul Botoșani. Profesorul și elevul vor sluji împreună pentru enoriașii parohiei

Publicat

Publicitate

În Duminica Înfricoşatei Judecăţi sau Duminica lăsatului sec de carne, care este a treia etapă a Triodului, părintele protopop Petru Fercal a poposit în mijlocul credincioşilor Parohiei Duminica Mare din municipiul Botoșani, pentru a instala cel de al doilea preot care va sluji în Sfântul Altar, fostul capelan Florin Lucian Marcu, care aproape douăzeci de ani a fost duhovnicul persoanelor care își ispășesc pedeapsa în penitenciarul de la marginea orașului. Noul preot co-slujitor se va afla sub ascultarea părintelui paroh Vasile Ștefan, care i-a fost profesor și diriginte în vremea în care a studiat la Seminarul Teologic Botoșani.

Ceremonia de investire a fost precedată de săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, de către părintele paroh Vasile Ștefan și noul său slujitor Florin Marcu. Cuvântul de învățătură la Evanghelia din Duminica Înfricoşatei Judecăţi i-a aparținut părintelui Florin care a vrut să așeze la sufletul credincioșilor importanța milosteniei și a iubirii față de aproapele.

Faptele milei trupești sunt șapte: a hrăni pe cei flămânzi, a-i adăpa pe cei însetați, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i cerceta pe cei bolnavi, a-i vizita pe cei închiși și a-i îngropa pe cei morți. Toate faptele milei creștine au valențe veșnice. Și părintele Florin a experimentat în acești aproape 20 de ani de slujire în capela penitenciarului ce înseamnă cu adevărat fiecare dintre cele enumerate.

Cine este părintele Florin Lucian Marcu

Fostul preot capelan s-a învrednicit aproape douăzeci de ani de cuvintele Mântuitorului cuprinse în Biblie: „…în temniţă am fost şi aţi venit la Mine”. A alinat suferința și a redat speranța și încrederea acelor persoane care, într-un moment de slăbiciune din viața lor, au încălcat anumite norme morale şi juridice.

Misiunea pe care părintele Florin a avut-o la Penitenciarul Botoșani se deosebește de practica existentă în parohii. Pe lângă săvârșirea Sfintelor Liturghii din duminici și sărbători, părintele a desfășurat zi de zi și o bogată activitate de educație moral-religioasă cu persoanele private de libertate, unora dintre acestea făcându-le cunoscute noțiuni elementare despre credință, Dumnezeu, Biserică. A adus alinare, nădejde, tocmai acelor oameni care sunt respinși toată lumea, cu convingerea neclintită că Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut. Părintele Florin Marcu a avut aproape douăzeci de ani respon­sabilitatea de a-i încredin­ța pe cei din penitenciar că Hristos este aproape de toți oamenii, indiferent de locul în care se află.

Publicitate

De altfel, prin strădania părintelui Florin, la Botoșani s-a oficiat prima slujbă din noaptea de Înviere cu biserica plină de persoane lipsite de libertate. Până acum câțiva ani, preotul slujea singur Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii și ducea Sfânta Lumină la ușile celulelor. Capela din incinta Penitenciarului Botoșani nu are ziduri înalte, nici turle dinlăuntrul cărora să străbată dangăt de clopot. Și, totuși, și aici se săvâr­șește Sfânta Liturghie, oamenii se spovedesc, se împărtă­șesc, își plâng morții la câte-un parastas. Nu se fac cununii, nu plânge niciun copilaș botezat în cristelniță. Părintele Florin nu a avut pălimar sau copii de altar, frumos înveșmântați, la Sfânta Liturghie. Șoția Anca nu și-a putut exercita statutul, atât de valoros, de preoteasă în adevăratul sens al cuvântului. Copiii părintelui, Emilia și Alexandru, nu au putut asista niciodată la o sfântă liturghie oficiată de tatăl lor, pentru că regulile în cadrul unui penitenciar sunt foarte stricte.

Dar a fost sprijin sigur și constant celor că­zuți, în încercarea lor de a se ridica deasu­pra pro­priilor slăbiciuni și nepu­tințe. S-ar putea spune că părintele Florin este un fel de „pionier” al unei astfel de practici, cum a fost slujba din Noaptea de Înviere cu participarea deținuților, deoarece exemplul de la Botoșani a fost preluat în capelele penitenciarelor din toată țara.

„După 20 de ani de slujire preoțească la penitenciar îmi imaginam că voi sluji undeva, dar niciodată nu m-am gândit că în această biserică. Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că am ajuns să slujesc într-o parohie…În penitenciar este orice altceva, dar numai parohie nu se poate chema.  Mulțumesc în acest ceas familiei mele: soției, copiilor, mamei mele, tatălui meu care nu mai este, dar care cu siguranță se bucură, părinților soției mele pentru tot ajutorul acordat în acești ani care nu au fost ușori. Mulțumesc profesorilor și, în acest moment, pentru că este ceva deosebit să ajung să slujesc alături de părintele profesor care mi-a fost și diriginte, îi mulțumesc și îl prețuiesc și îl respect. Și vă mai spun ceva…eu nu știu cum de a fost fost rânduit așa…pe lângă această biserică am trecut de zeci, de sute de ori poate, am slujit de câteva ori la vecernia hramului, dar afară. În toate bisericile am mai slujit, dar aici în Sfântul ALtar nu am intrat niciodată. Astăzi a fost pentru prima dată”, a spus, vizibil emoționat celor prezenți la ceremonia de investire părintele Florin Marcu.

Protopopul Petru Fercal a avut un cuvânt de învățătură mobilizator și i-a îndemnat pe cei prezenți la slujbă. și nu numai, să participe la Sfânta Liturghie, pentru că în acest fel îl putem avea cu noi pe Dumnezeu, prin Sfânta împărtășanie.

„Părintele Florin Marcu va sluji aici, are experiență, are râvnă, are și dragoste și va fi preot co-slujitor. Va fi, dacă putem spune așa, mâna dreaptă a părintelui Vasile care rămâne paroh și va coordona toate activitățile care vor fi aici. Părintele Marcu vine cu tinerețea sa, cu experiența sa, orice ascultare va primi din partea părintelui Vasile o va face cu dragoste. Vor săvârși slujbe mai dese la biserică, mai ales că vine Postul mare. va fi Sfântă Liturghie și sâmbătă și duminică, o dată pe săptămâna va fi Sfântul maslu, spovedanie mai deasă. ÎPS a cerut ca bisericile să fie deschise în timpul zilei pentru că oamenii sunt la serviciu și când vor putea de acum vor avea ocazia să lase un acatist, o rugăciune și să plece mai departe. Prin Sfânta liturghie, prin Sfânta Împărtășanie Dumnezeu este cu noi și nu ne va lăsa. Îndemnați pe vecini, pe colegi, pe oricine să vină la Sfânta liturghie două ore. La câtă tehnică militară este în lume, la câtă tehnologie, dacă nu ne va apăra Dumnezeu suntem zero. Nu putem face nimic”, a spus părintele protopop în predica sa pe care o puteți urmări integral în acest articol.

Enoriașii Bisericii Duminica Mare l-au primit cu bucurie pe „ajutorul” părintelui Vasile Ștefan și cu aplauze.

În mulțime, smerită și recunoscătoare, cu ochii în lacrimi, a stat mama părintelui Florin Lucian Marcu, care a venit de la Onești ca să-și vadă visul cu ochii. În aproape douăzeci de ani, s-a rugat zilnic, fierbinte, la Maica lui Dumnezeu să-i apere fiul în misiunea extrem de dificilă pe care singur și-a dorit-o atunci când s-a înscris la examenul pentru postul de duhovnic al persoanelor lipsite de libertate. Și-a dorit să poată participa la sfintele liturghii săvârșite de fiul său, lucru care nu a fost posibil în vechea misiune. Duminică l-a auzit predicând pentru prima dată și a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru  că după aproape două decenii inima sa de mamă s-a liniștit, știindu-și fiul într-o parohie. L-a simțit în în chip tainic și pe tatăl părintelui Florin Lucian Marcu care a trecut în veșnicie în urmă cu douăzeci de ani, chiar de Crăciun, care visa să-și vadă băiatul slujind în Sfântul altar. A trecut la Domnul cu câteva luni înainte ca fiul său să fie hirotonit preot de către patriarhul Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei. Zinica Marcu și-a binecuvântat fiul cu o îmbrățișare și un buchet de flori.

La final, toți cei prezenți au fost invitați în curtea bisericii pentru o agapă frățească, potrivit obiceiului.

Redacția Botoșani24.ro urează părintelui Florin Lucian Marcu slujire rodnică, să ducă această cruce cu credință lucrătoare și să fie în permanentă stare de trezvie și ascultare!

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

România votează duminică! Detalii de la BEC despre alegerile prezidențiale 2025. Aproape 18 milioane de români sunt așteptați la urne

Publicat

Publicitate

Alegeri prezidențiale 2025: Aproape 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei doi candidați ajunși în cursa finală pentru Cotroceni.

Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.

În țară, votarea se desfășoară duminică, între orele 7:00 – 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea ”VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele unuia dintre cei doi candidați pentru care optează.

Cel care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta.

Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

Publicitate

Alegeri prezidențiale 2025: cum se desfășoară votul

După ce a votat, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă. Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.

Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale.

Totodată, alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, denumit alegător netransportabil, poate depune cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale.

Potrivit BEC, operațiunile electorale în al doilea tur de scrutin se desfășoară în aceleași secții de votare organizate pentru primul tur.

În situații temeinic justificate, sediile secțiilor de votare utilizate la al doilea tur pentru alegerea președintelui României pot fi diferite față de cele folosite la primul tur, cu condiția asigurării accesibilității și publicității acestora cu cel puțin trei zile înaintea zilei votării.

Dacă schimbarea sediului secției de votare intervine cu mai puțin de trei zile înaintea zilei votării, publicitatea este asigurată de îndată.

Au dreptul să voteze cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

La alegerile din 18 mai, alegătorul își poate exprima dreptul constituțional la una dintre următoarele secții de votare:

  • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii; alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de a alege la orice secție de votare aflată în alt județ;
  • în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
  • în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
  • în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al unei secții de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția unde își desfășoară activitatea;
  • în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție care îi asigură accesul la urne.

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Biroul Electoral Central a venit cu precizări în cazul alegătorilor care dețin cărți electronice de identitate de pe care a fost eliminată mențiunea referitoare la adresa de domiciliu, fiind vizați cetățenii care vor fi trecuți în lista electorală suplimentară.

Prin art. II pct. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 17/2025 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români a fost eliminată de pe cărțile electronice de identitate în format tipărit mențiunea referitoare la adresa de domiciliu.

”Astfel, în cazul persoanelor care își vor exercita dreptul de vot în baza unei asemenea cărți electronice de identitate la o secție de votare unde sunt înscriși în lista electorală suplimentară, membrii biroului electoral al secției de votare se află în imposibilitatea de a completa cu informații probate de un înscris oficial rubrica destinată domiciliului alegătorului din respectiva listă electorală.

În aceste situații, în vederea identificării corecte a adresei de domiciliu a alegătorului, președintele biroului electoral al secției de votare trebuie să apeleze Centrul de suport tehnic asigurat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de unde va fi redirecționat către Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, care îi va comunica informațiile privind domiciliul alegătorului necesare corectei completări a listei electorale suplimentare”, precizează BEC, citat de Agerpres.

În cursa finală pentru Cotroceni au rămas doi candidați din cei 11 înscriși în competiția electorală – George Simion (AUR) și Nicușor Dan (independent).

George Simion, candidatul AUR, a obținut 3.862.761 voturi (40,96%) la primul tur de scrutin din 4 mai, fiind urmat de candidatul independent Nicușor Dan, cu 1.979.767 voturi (20,99%), potrivit rezultatelor finale anunțate de Biroul Electoral Central.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne la primul tur de scrutin a fost de 9.571.899, reprezentând 53,19% din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Citeste mai mult

Eveniment

George Simion, depășit de Nicușor Dan într-un sondaj IRSOP. Ce procente au fiecare înainte de turul doi al prezidențialelor

Publicat

Publicitate

George Simion, depășit de Nicușor Dan într-un sondaj IRSOP dat publicității joi. Dan ar avea 52%, pe când Simion 48%. Asta după ce, în primul tur, candidatul AUR a obținut un procent dublu de voturi față de candidatul independent. De asemenea, 51% dintre români preferă tandemul Nicușor Dan – Ilie Bolojan pentru conducerea țării, față de tandemul George Simion – Călin Georgescu, scrie alba24.ro

Candidatul independent Nicușor Dan este cotat peste George Simion, candidatul AUR, într-un sondaj de opinie realizat de IRSOP și prezentat joi, 15 mai 2025.

George Simion, depășit de Nicușor Dan: Potrivit rezultatelor, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc acum, 52% dintre românii cu intenția fermă de a vota l-ar susține pe Nicușor Dan, în timp ce George Simion ar obține 48% din voturi.

Estimarea privind prezența la urne este de peste 60%, conform analizei IRSOP, prezentate de G4Media.

Sondajul oferă și o perspectivă asupra preferințelor legate de echipa care ar trebui să conducă România.

51% dintre respondenți susțin tandemul Nicușor Dan – Ilie Bolojan, în timp ce 42% ar opta pentru o conducere George Simion – Călin Georgescu.

Publicitate

Cercetarea a fost realizată telefonic, în perioada 10–13 mai 2025, pe un eșantion de 951 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă din România. Marja de eroare este de ±3,2%, la un nivel de încredere de 95%.

Sondajul a fost finanțat integral de IRSOP, institut independent de cercetare și consultanță cu o activitate continuă din 1990.

Reprezentanții IRSOP au subliniat că acest studiu are caracter exclusiv informativ, în sprijinul unei dezbateri democratice transparente.

Citeste mai mult

Eveniment

Substanțe periculoase cu destinația Franța oprite la intrarea în țară

Publicat

Publicitate

Echipa comună de control formată din polițiști de frontieră și lucrători vamali a descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui autoturism condus de un bărbat cu cetățenie română, o cutie ce conținea o butelie de freon precum și cantitatea totală de 48 de litri de alcool.

În data de 14 mai a.c., în jurul orei 15.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat cu cetățenie română, în vârstă de 27 de ani, aflat la volanul unui autoturism ce se deplasa către Franța.

În baza profilului de risc, echipa comună de control a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care a fost descoperită o cutie ce conținea o butelie cu freon, cantitatea de 18 litri de vin spumant și 30 litri de băuturi spirtoase.

Persoana în cauză nu deținea autorizație de transport pentru butelia cu freon transportată, iar întreaga cantitate de bunuri, în valoare de aproximativ 3.500 lei, a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la transportul și tranzitul de substanțe și preparate periculoase, cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, urmând ca, la finalizarea acestora, să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet.

Conform prevederilor legale, pentru bunurile transportate ilegal, persoana a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, iar autoturismul a fost reținut până la plata amenzii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Contrabandă cu băuturi și carne, oprită la frontiera Stânca

Publicat

Publicitate

Echipa comună de control formată din polițiști de frontieră și lucrători vamali a descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui ansamblu auto, condus de un bărbat cu cetățenie română, ascunsă și nedeclarată cantitatea totală de 480 litri de vin, 24 litri de băuturi spirtoase și 240 kilograme carne de porc.

În data de 14 mai a.c., în jurul orei 21.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat cu cetățenie română, în vârstă de 41 de ani, aflat la volanul unui ansamblu rutier format dintr-un autocar și o remorcă, ambele înmatriculate în R. Moldova.

În baza profilului de risc, echipa comună de control a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care a fost descoperită cantitatea de 480 de litri de vin, 24 litri de băuturi spirtoase și 240 kilograme carne de porc congelată.

Conform prevederilor legale, persoana au fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, iar bunurile, în valoare totală de peste 16.275 de lei au fost ridicate în vederea confiscării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending