În Duminica Înfricoşatei Judecăţi sau Duminica lăsatului sec de carne, care este a treia etapă a Triodului, părintele protopop Petru Fercal a poposit în mijlocul credincioşilor Parohiei Duminica Mare din municipiul Botoșani, pentru a instala cel de al doilea preot care va sluji în Sfântul Altar, fostul capelan Florin Lucian Marcu, care aproape douăzeci de ani a fost duhovnicul persoanelor care își ispășesc pedeapsa în penitenciarul de la marginea orașului. Noul preot co-slujitor se va afla sub ascultarea părintelui paroh Vasile Ștefan, care i-a fost profesor și diriginte în vremea în care a studiat la Seminarul Teologic Botoșani.
Ceremonia de investire a fost precedată de săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, de către părintele paroh Vasile Ștefan și noul său slujitor Florin Marcu. Cuvântul de învățătură la Evanghelia din Duminica Înfricoşatei Judecăţi i-a aparținut părintelui Florin care a vrut să așeze la sufletul credincioșilor importanța milosteniei și a iubirii față de aproapele.
Faptele milei trupești sunt șapte: a hrăni pe cei flămânzi, a-i adăpa pe cei însetați, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i cerceta pe cei bolnavi, a-i vizita pe cei închiși și a-i îngropa pe cei morți. Toate faptele milei creștine au valențe veșnice. Și părintele Florin a experimentat în acești aproape 20 de ani de slujire în capela penitenciarului ce înseamnă cu adevărat fiecare dintre cele enumerate.
Publicitate
Cine este părintele Florin Lucian Marcu
Fostul preot capelan s-a învrednicit aproape douăzeci de ani de cuvintele Mântuitorului cuprinse în Biblie: „…în temniţă am fost şi aţi venit la Mine”. A alinat suferința și a redat speranța și încrederea acelor persoane care, într-un moment de slăbiciune din viața lor, au încălcat anumite norme morale şi juridice.
Misiunea pe care părintele Florin a avut-o la Penitenciarul Botoșani se deosebește de practica existentă în parohii. Pe lângă săvârșirea Sfintelor Liturghii din duminici și sărbători, părintele a desfășurat zi de zi și o bogată activitate de educație moral-religioasă cu persoanele private de libertate, unora dintre acestea făcându-le cunoscute noțiuni elementare despre credință, Dumnezeu, Biserică. A adus alinare, nădejde, tocmai acelor oameni care sunt respinși toată lumea, cu convingerea neclintită că Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut. Părintele Florin Marcu a avut aproape douăzeci de ani responsabilitatea de a-i încredința pe cei din penitenciar că Hristos este aproape de toți oamenii, indiferent de locul în care se află.
Publicitate
De altfel, prin strădania părintelui Florin, la Botoșani s-a oficiat prima slujbă din noaptea de Înviere cu biserica plină de persoane lipsite de libertate. Până acum câțiva ani, preotul slujea singur Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii și ducea Sfânta Lumină la ușile celulelor. Capela din incinta Penitenciarului Botoșani nu are ziduri înalte, nici turle dinlăuntrul cărora să străbată dangăt de clopot. Și, totuși, și aici se săvârșește Sfânta Liturghie, oamenii se spovedesc, se împărtășesc, își plâng morții la câte-un parastas. Nu se fac cununii, nu plânge niciun copilaș botezat în cristelniță. Părintele Florin nu a avut pălimar sau copii de altar, frumos înveșmântați, la Sfânta Liturghie. Șoția Anca nu și-a putut exercita statutul, atât de valoros, de preoteasă în adevăratul sens al cuvântului. Copiii părintelui, Emilia și Alexandru, nu au putut asista niciodată la o sfântă liturghie oficiată de tatăl lor, pentru că regulile în cadrul unui penitenciar sunt foarte stricte.
Dar a fost sprijin sigur și constant celor căzuți, în încercarea lor de a se ridica deasupra propriilor slăbiciuni și neputințe. S-ar putea spune că părintele Florin este un fel de „pionier” al unei astfel de practici, cum a fost slujba din Noaptea de Înviere cu participarea deținuților, deoarece exemplul de la Botoșani a fost preluat în capelele penitenciarelor din toată țara.
„După 20 de ani de slujire preoțească la penitenciar îmi imaginam că voi sluji undeva, dar niciodată nu m-am gândit că în această biserică. Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că am ajuns să slujesc într-o parohie…În penitenciar este orice altceva, dar numai parohie nu se poate chema. Mulțumesc în acest ceas familiei mele: soției, copiilor, mamei mele, tatălui meu care nu mai este, dar care cu siguranță se bucură, părinților soției mele pentru tot ajutorul acordat în acești ani care nu au fost ușori. Mulțumesc profesorilor și, în acest moment, pentru că este ceva deosebit să ajung să slujesc alături de părintele profesor care mi-a fost și diriginte, îi mulțumesc și îl prețuiesc și îl respect. Și vă mai spun ceva…eu nu știu cum de a fost fost rânduit așa…pe lângă această biserică am trecut de zeci, de sute de ori poate, am slujit de câteva ori la vecernia hramului, dar afară. În toate bisericile am mai slujit, dar aici în Sfântul ALtar nu am intrat niciodată. Astăzi a fost pentru prima dată”, a spus, vizibil emoționat celor prezenți la ceremonia de investire părintele Florin Marcu.
Publicitate
Protopopul Petru Fercal a avut un cuvânt de învățătură mobilizator și i-a îndemnat pe cei prezenți la slujbă. și nu numai, să participe la Sfânta Liturghie, pentru că în acest fel îl putem avea cu noi pe Dumnezeu, prin Sfânta împărtășanie.
„Părintele Florin Marcu va sluji aici, are experiență, are râvnă, are și dragoste și va fi preot co-slujitor. Va fi, dacă putem spune așa, mâna dreaptă a părintelui Vasile care rămâne paroh și va coordona toate activitățile care vor fi aici. Părintele Marcu vine cu tinerețea sa, cu experiența sa, orice ascultare va primi din partea părintelui Vasile o va face cu dragoste. Vor săvârși slujbe mai dese la biserică, mai ales că vine Postul mare. va fi Sfântă Liturghie și sâmbătă și duminică, o dată pe săptămâna va fi Sfântul maslu, spovedanie mai deasă. ÎPS a cerut ca bisericile să fie deschise în timpul zilei pentru că oamenii sunt la serviciu și când vor putea de acum vor avea ocazia să lase un acatist, o rugăciune și să plece mai departe. Prin Sfânta liturghie, prin Sfânta Împărtășanie Dumnezeu este cu noi și nu ne va lăsa. Îndemnați pe vecini, pe colegi, pe oricine să vină la Sfânta liturghie două ore. La câtă tehnică militară este în lume, la câtă tehnologie, dacă nu ne va apăra Dumnezeu suntem zero. Nu putem face nimic”, a spus părintele protopop în predica sa pe care o puteți urmări integral în acest articol.
Enoriașii Bisericii Duminica Mare l-au primit cu bucurie pe „ajutorul” părintelui Vasile Ștefan și cu aplauze.
În mulțime, smerită și recunoscătoare, cu ochii în lacrimi, a stat mama părintelui Florin Lucian Marcu, care a venit de la Onești ca să-și vadă visul cu ochii. În aproape douăzeci de ani, s-a rugat zilnic, fierbinte, la Maica lui Dumnezeu să-i apere fiul în misiunea extrem de dificilă pe care singur și-a dorit-o atunci când s-a înscris la examenul pentru postul de duhovnic al persoanelor lipsite de libertate. Și-a dorit să poată participa la sfintele liturghii săvârșite de fiul său, lucru care nu a fost posibil în vechea misiune. Duminică l-a auzit predicând pentru prima dată și a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru că după aproape două decenii inima sa de mamă s-a liniștit, știindu-și fiul într-o parohie. L-a simțit în în chip tainic și pe tatăl părintelui Florin Lucian Marcu care a trecut în veșnicie în urmă cu douăzeci de ani, chiar de Crăciun, care visa să-și vadă băiatul slujind în Sfântul altar. A trecut la Domnul cu câteva luni înainte ca fiul său să fie hirotonit preot de către patriarhul Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei. Zinica Marcu și-a binecuvântat fiul cu o îmbrățișare și un buchet de flori.
La final, toți cei prezenți au fost invitați în curtea bisericii pentru o agapă frățească, potrivit obiceiului.
Redacția Botoșani24.ro urează părintelui Florin Lucian Marcu slujire rodnică, să ducă această cruce cu credință lucrătoare și să fie în permanentă stare de trezvie și ascultare!
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Microîntreprinderile bune platnice vor primi o bonificaţie de 5% din impozit. Acest lucru după ce Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind aprobarea ordonanței de urgenţă 107/2024, stabilind, printr-un amendament, majorarea bonificaţiei de care beneficiază microîntreprinderile bune platnice de la 3% la 5% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe venit, aferente anului fiscal 2024.
S-au înregistrat 158 voturi pentru, 40 contra şi 17 abțineri, transmite Agerpres.
Publicitate
”Am reușit! E adevărat doar prin presiune! Amendamentul Roman e literă de lege. Arătăm respectul PNL și al președintelui Nicolae Ciucă, pentru 560.000 de firme care își plătesc la timp, birurile către stat.
Plătitorii de impozit pe profit, precum și plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderilor beneficiază de o bonificație de 5%, din impozitul pe profitul anual și din impozitul pe venitul microîntreprinderilor, aferent anului 2024.
O altă veste bună este ca urmare a discuțiilor cu ministrul liberal de finanțe, se susține permanentizarea acestei măsuri pentru mediul privat. USR a votat împotriva, iar AUR s-a abținut, ceea ce e tot un vot împotrivă” a transmis deputatul de Alba, Florin Roman.
Publicitate
Bonificaţie de 5% din impozit. Ce prevede proiectul
OUG 107/2024 reglementează unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024.
Actul normativ prevede măsuri privind acordarea unor facilităţi fiscale, constând în anularea unor obligaţii de plată accesorii, monitorizarea cheltuielilor publice pentru flexibilizarea alimentării Fondului de rezervă bugetară, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.
“Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut la
art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), precum şi contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit titlului III “Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor” din aceeaşi lege, beneficiază de o bonificaţie de 5% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz”, prevede textul adoptat. În textul iniţial al ordonanţei de urgenţă, această bonificaţie este de 3%.
Publicitate
În cazul grupului fiscal, bonificația se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă.
Așa cum puteți observa, problemele județului își pot găsi rezolvarea. Important este să nu le mai ascundem sub preș, așa cum au făcut, ani de zile, cei de la PSD. De ce au făcut asta? Pentru că au vrut mereu să pozeze în echipa perfectă pentru administrarea județului, în timp ce Botoșaniul se prăbușea și ajungea pe ultimul loc în orice clasament al dezvoltării.
Pentru mine, în calitate de președinte al Consiliului Județean, este extrem de important să avem discuții constructive cu liderii principali ai României despre cum putem schimba situația din Botoșani. În vizita recentă a domnului Nicolae Ionel Ciucă am mers împreună să vedem care sunt proiectele eșuate ale județului și cum putem salva această situație. Am extrem de multe priorități pentru care am mare nevoie de sprijin total la nivel central.
Faptul că spitalul de paliație a fost tergiversat atât de mult, iar, într-un final, a fost construit complet greșit, reprezintă o adevărată rușine pentru cei care au gestionat și monitorizat proiectul. Probabil nu au considerat că au voturi de aici, așa a fost gândirea până acum, totul se traducea în voturi. Eu voi demonstra că pentru mine contează oamenii! Însă vom rezolva și această problemă. Dacă primăria nu va rezolva URGENT cu acest proiect, vom prelua proiectul la Consiliul Județean. Este imperativ ca botoșănenii să aibă acces la facilitățile oferite de un spital de paliație, pentru că este un coșmar ce trăiesc familiile acestor pacienți.
Publicitate
Împreună am fost și la fabrica Artsana, o fabrică care s-a închis și care a provocat un adevărat cutremur în întreg județul, lăsând oameni fără locuri de muncă, asta s-a intamplat EXCLUSIV din cauza lipsei de viziune a celor care au condus județul. Este necesar să investim în astfel de fabrici și să căutăm soluții pentru a atrage investitori și locuri de muncă. Oamenii trebuie să aibă posibilitatea de a munci aici, în Botoșani. Acesta este SINGURUL plan pentru o evoluție și o dezvoltare sigură.
Nu suntem aici pentru campanie, nu suntem doar în trecere. Dorința noastră este ca oamenii să vadă și să înțeleagă că nu repetăm modelele vechi.
Sunt alături de voi, dragi botoșăneni. Împreună aducem Botoșaniul la nivelul de progres pe care îl merită!
Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și ai Inspectoratelor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Iași și Sighetu Marmației, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pus în data de 20.11.2024, în executare, 90 de mandate de percheziție domiciliară la sediile unor instituții publice și locuințele unor persoane fizice din judeţele Botoşani, Suceava şi municipiul Bucureşti.
Activitățile operative sunt realizate într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici de pe raza județului Botoșani, precum și cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari publici din două servicii de evidență a populației din cadrul unor primării, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă.
Publicitate
În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate, cu stabilirea domiciliului la imobile care aparțineau unor cetățeni români care au decedat, iar partajul succesoral nu a fost efectuat, care sunt netrasportabili sau plecați în străinătate, fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de evidență al persoanelor din cadrul primăriilor.
Astfel, într-o comună din județul Botoșani figurează aproximativ 10.000 de cetățeni originari din Ucraina, Republica Moldova și Federația Rusă, marea majoritate având domiciliul la diferite adrese, fără acordul prealabil al proprietarilor, sau în baza unor declarații de luare în spațiu neconforme cu realitatea, prin contrafacerea semnăturii proprietarilor sau a unor adeverințe emise de reprezentanți ai primăriei, în care a fost consemnat în mod nereal dreptul de proprietate.
Sumele de bani plătite pentru obținerea unei cărți de identitate românești ar fi fost cuprinse între 350-400 de euro și variau în funcție de serviciile oferite de către intermediar.
Publicitate
Banii se împărțeau astfel:
– 100-150 de euro/persoană celor dispuși să ia în spațiu, în mod fictiv, cetățeni născuți în Republica Moldova, Ucraina și chiar în Federația Rusă, la imobile pe care le dețin, în marea lor majoritate fără titlu locativ valabil, cunoscând că aceștia nu vor locui vreodată la adresă;
– între 50-100 de euro/persoană funcționarilor publici din cadrul Serviciului de evidență al persoanelor din cadrul primăriilor pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu în legătură cu primirea, introducerea, fără drept, în RNEP de date neconforme realității, care se referă la domiciliul persoanei, cunoscând că este fictiv, dar și a altor date de identificare a persoanei, precum și eliberarea în regim de urgență a cărților de identitate neconforme realității; există situații când în două zile beneficiarul a obținut atât cartea de identitate cât și pașaportul;
Publicitate
– 50 de euro se împărțeau altor funcționari din cadrul celor două primării pentru eliberarea unor documente necesare emiterii actelor de identitate și anume chitanțe, adeverințe de rol fiscal, efectuarea de copii de pe documentele de stare civilă, dar și taxa pentru eliberarea documentelor, în valoare de 7 lei.
“Activitățile au fost efectuate în colaborare cu Brigada Specială de Intervenție ”Vlad Țepeș”, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, precum și cu sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și a Serviciului Tehnic din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În urma perchezițiilor efectuate ieri, au fost aduse la audieri 18 persoane, dintre care 12 au fost reținute și 4 se află sub control judiciar.
Totodată, au fost confiscate importante sume de bani 358.000 lei, 65.250 euro, 3.215 dolari, 2000 lire și100 franci elvețieni”, a precizat într-un comunicat Poliția de Frontieră.