În Duminica Înfricoşatei Judecăţi sau Duminica lăsatului sec de carne, care este a treia etapă a Triodului, părintele protopop Petru Fercal a poposit în mijlocul credincioşilor Parohiei Duminica Mare din municipiul Botoșani, pentru a instala cel de al doilea preot care va sluji în Sfântul Altar, fostul capelan Florin Lucian Marcu, care aproape douăzeci de ani a fost duhovnicul persoanelor care își ispășesc pedeapsa în penitenciarul de la marginea orașului. Noul preot co-slujitor se va afla sub ascultarea părintelui paroh Vasile Ștefan, care i-a fost profesor și diriginte în vremea în care a studiat la Seminarul Teologic Botoșani.
Ceremonia de investire a fost precedată de săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, de către părintele paroh Vasile Ștefan și noul său slujitor Florin Marcu. Cuvântul de învățătură la Evanghelia din Duminica Înfricoşatei Judecăţi i-a aparținut părintelui Florin care a vrut să așeze la sufletul credincioșilor importanța milosteniei și a iubirii față de aproapele.
Faptele milei trupești sunt șapte: a hrăni pe cei flămânzi, a-i adăpa pe cei însetați, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i cerceta pe cei bolnavi, a-i vizita pe cei închiși și a-i îngropa pe cei morți. Toate faptele milei creștine au valențe veșnice. Și părintele Florin a experimentat în acești aproape 20 de ani de slujire în capela penitenciarului ce înseamnă cu adevărat fiecare dintre cele enumerate.
Publicitate
Cine este părintele Florin Lucian Marcu
Fostul preot capelan s-a învrednicit aproape douăzeci de ani de cuvintele Mântuitorului cuprinse în Biblie: „…în temniţă am fost şi aţi venit la Mine”. A alinat suferința și a redat speranța și încrederea acelor persoane care, într-un moment de slăbiciune din viața lor, au încălcat anumite norme morale şi juridice.
Misiunea pe care părintele Florin a avut-o la Penitenciarul Botoșani se deosebește de practica existentă în parohii. Pe lângă săvârșirea Sfintelor Liturghii din duminici și sărbători, părintele a desfășurat zi de zi și o bogată activitate de educație moral-religioasă cu persoanele private de libertate, unora dintre acestea făcându-le cunoscute noțiuni elementare despre credință, Dumnezeu, Biserică. A adus alinare, nădejde, tocmai acelor oameni care sunt respinși toată lumea, cu convingerea neclintită că Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut. Părintele Florin Marcu a avut aproape douăzeci de ani responsabilitatea de a-i încredința pe cei din penitenciar că Hristos este aproape de toți oamenii, indiferent de locul în care se află.
Publicitate
De altfel, prin strădania părintelui Florin, la Botoșani s-a oficiat prima slujbă din noaptea de Înviere cu biserica plină de persoane lipsite de libertate. Până acum câțiva ani, preotul slujea singur Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii și ducea Sfânta Lumină la ușile celulelor. Capela din incinta Penitenciarului Botoșani nu are ziduri înalte, nici turle dinlăuntrul cărora să străbată dangăt de clopot. Și, totuși, și aici se săvârșește Sfânta Liturghie, oamenii se spovedesc, se împărtășesc, își plâng morții la câte-un parastas. Nu se fac cununii, nu plânge niciun copilaș botezat în cristelniță. Părintele Florin nu a avut pălimar sau copii de altar, frumos înveșmântați, la Sfânta Liturghie. Șoția Anca nu și-a putut exercita statutul, atât de valoros, de preoteasă în adevăratul sens al cuvântului. Copiii părintelui, Emilia și Alexandru, nu au putut asista niciodată la o sfântă liturghie oficiată de tatăl lor, pentru că regulile în cadrul unui penitenciar sunt foarte stricte.
Dar a fost sprijin sigur și constant celor căzuți, în încercarea lor de a se ridica deasupra propriilor slăbiciuni și neputințe. S-ar putea spune că părintele Florin este un fel de „pionier” al unei astfel de practici, cum a fost slujba din Noaptea de Înviere cu participarea deținuților, deoarece exemplul de la Botoșani a fost preluat în capelele penitenciarelor din toată țara.
„După 20 de ani de slujire preoțească la penitenciar îmi imaginam că voi sluji undeva, dar niciodată nu m-am gândit că în această biserică. Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că am ajuns să slujesc într-o parohie…În penitenciar este orice altceva, dar numai parohie nu se poate chema. Mulțumesc în acest ceas familiei mele: soției, copiilor, mamei mele, tatălui meu care nu mai este, dar care cu siguranță se bucură, părinților soției mele pentru tot ajutorul acordat în acești ani care nu au fost ușori. Mulțumesc profesorilor și, în acest moment, pentru că este ceva deosebit să ajung să slujesc alături de părintele profesor care mi-a fost și diriginte, îi mulțumesc și îl prețuiesc și îl respect. Și vă mai spun ceva…eu nu știu cum de a fost fost rânduit așa…pe lângă această biserică am trecut de zeci, de sute de ori poate, am slujit de câteva ori la vecernia hramului, dar afară. În toate bisericile am mai slujit, dar aici în Sfântul ALtar nu am intrat niciodată. Astăzi a fost pentru prima dată”, a spus, vizibil emoționat celor prezenți la ceremonia de investire părintele Florin Marcu.
Publicitate
Protopopul Petru Fercal a avut un cuvânt de învățătură mobilizator și i-a îndemnat pe cei prezenți la slujbă. și nu numai, să participe la Sfânta Liturghie, pentru că în acest fel îl putem avea cu noi pe Dumnezeu, prin Sfânta împărtășanie.
„Părintele Florin Marcu va sluji aici, are experiență, are râvnă, are și dragoste și va fi preot co-slujitor. Va fi, dacă putem spune așa, mâna dreaptă a părintelui Vasile care rămâne paroh și va coordona toate activitățile care vor fi aici. Părintele Marcu vine cu tinerețea sa, cu experiența sa, orice ascultare va primi din partea părintelui Vasile o va face cu dragoste. Vor săvârși slujbe mai dese la biserică, mai ales că vine Postul mare. va fi Sfântă Liturghie și sâmbătă și duminică, o dată pe săptămâna va fi Sfântul maslu, spovedanie mai deasă. ÎPS a cerut ca bisericile să fie deschise în timpul zilei pentru că oamenii sunt la serviciu și când vor putea de acum vor avea ocazia să lase un acatist, o rugăciune și să plece mai departe. Prin Sfânta liturghie, prin Sfânta Împărtășanie Dumnezeu este cu noi și nu ne va lăsa. Îndemnați pe vecini, pe colegi, pe oricine să vină la Sfânta liturghie două ore. La câtă tehnică militară este în lume, la câtă tehnologie, dacă nu ne va apăra Dumnezeu suntem zero. Nu putem face nimic”, a spus părintele protopop în predica sa pe care o puteți urmări integral în acest articol.
Enoriașii Bisericii Duminica Mare l-au primit cu bucurie pe „ajutorul” părintelui Vasile Ștefan și cu aplauze.
În mulțime, smerită și recunoscătoare, cu ochii în lacrimi, a stat mama părintelui Florin Lucian Marcu, care a venit de la Onești ca să-și vadă visul cu ochii. În aproape douăzeci de ani, s-a rugat zilnic, fierbinte, la Maica lui Dumnezeu să-i apere fiul în misiunea extrem de dificilă pe care singur și-a dorit-o atunci când s-a înscris la examenul pentru postul de duhovnic al persoanelor lipsite de libertate. Și-a dorit să poată participa la sfintele liturghii săvârșite de fiul său, lucru care nu a fost posibil în vechea misiune. Duminică l-a auzit predicând pentru prima dată și a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru că după aproape două decenii inima sa de mamă s-a liniștit, știindu-și fiul într-o parohie. L-a simțit în în chip tainic și pe tatăl părintelui Florin Lucian Marcu care a trecut în veșnicie în urmă cu douăzeci de ani, chiar de Crăciun, care visa să-și vadă băiatul slujind în Sfântul altar. A trecut la Domnul cu câteva luni înainte ca fiul său să fie hirotonit preot de către patriarhul Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei. Zinica Marcu și-a binecuvântat fiul cu o îmbrățișare și un buchet de flori.
La final, toți cei prezenți au fost invitați în curtea bisericii pentru o agapă frățească, potrivit obiceiului.
Redacția Botoșani24.ro urează părintelui Florin Lucian Marcu slujire rodnică, să ducă această cruce cu credință lucrătoare și să fie în permanentă stare de trezvie și ascultare!
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Candidatul PSD Botoșani la Camera Deputaților, Florin Gavril, îi cere noului președinte al Consiliului Județean, Valeriu Iftime, să îl retragă pe fiul său din poziția de conducere a Camerei de Comerț Botoșani și să renunțe la funcția de președinte de onoare al organizației.
Social-democratul susține că decizia lui Iftime de „a lăsa moștenire” conducerea Camerei de Comerț Botoșani este o sfidare la adresa tinerilor botoșăneni care muncesc din greu pentru a-și asigura un viitor mai bun.
Publicitate
„V-ați început mandatul cu un act de NEPOTISM! Ați creat o funcție nouă la Camera de Comerț Botoșani, special pentru fiul dumneavoastră. Asta se numește NEPOTISM! I-ați făcut o funcție specială fiului, la fel cum PNL a vrut să facă o lege specială pentru Iohannis sau un amendament pentru pensia specială a lui Nicolae Ciucă”, a declarat Florin Gavril.
Publicitate
Social-democratul consideră că schimbările făcute de Valeriu Iftime în conducerea Camerei de Comerț arată „intenția sa clară” de a continua să facă afaceri prin interpuși, ceea ce intră în conflict de interese cu poziția de președinte al Consiliului Județean.
„Aceste mișcări, prin care domnul Iftime și-a asigurat controlul în continuare la Camera de Comerț, prin intermediul fiului său, ne arată că nu vrea să renunțe la titlu de „rege al achizițiilor publice” și la afacerile cu bani publici care i-au adus miliarde de euro în conturile firmelor sale. Subliniez, miliarde de EURO, nu lei! Asta explică de ce domnul Iftime a refuzat să răspundă la solicitarea noastră de a prezenta afacerile cu bani publici pe care le-a făcut anterior și cine sunt persoanele care controlează acum firmele sale”, a precizat Florin Gavril.
Publicitate
Potrivit informațiilor apărute în presa botoșăneană, în urma unor decizii luate cu puțin înainte ca Valeriu Iftime să-și preia mandatul de președinte al Consiliului Județean, la nivelul consiliului de conducere al Camerei de Comerț Botoșani s-a creat o nouă funcție, de vicepreședinte, în care a fost numit Vlad Iftime, fiul celui care a condus instituția. Acesta a preluat prerogativele de președinte de la tatăl său, care a preluat funcția de președinte de onoare, după ce a devenit oficial președintele Consiliului Județean.
Victimele unei tentative de omor sau membrii de familie ai unor persoane care au fost ucise au dreptul la asistenţă juridică gratuită şi la compensaţii financiare, arată legea promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis.
Este vorba de actul normativ care modifică şi completează Legea 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor.
Victimele au dreptul de a fi informate, în cazul în care inculpatul va fi privat de libertate, respectiv condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, cu privire la punerea în libertate în orice mod sau evadarea acestuia, conform Codului de procedură penală.
Publicitate
Potrivit actului normativ, victimele agresiunilor sexuale beneficiază, de asemenea, de asistenţă juridică gratuită.
Asistenţa juridică gratuită se acordă persoanelor asupra cărora a fost săvârşită o tentativă de omor, omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de rele tratamente aplicate minorului, o infracţiune de violenţă în familie, lipsire de libertate, viol, viol săvârşit asupra unui minor, agresiune sexuală, agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, determinare sau înlesnire a întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor în scopuri sexuale şi de hărţuire sexuală, pornografie infantilă.
De această asistenţă beneficiază şi membrii de familie ai persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor de omor, omor calificat, precum şi a infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare moartea persoanei.
Publicitate
Asistenţa juridică gratuită se acordă fiecărei victime pe tot parcursul procesului şi în faza de executare silită a hotărârii privind despăgubirile civile acordate acesteia, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute pe ţară, stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de asistenţă juridică gratuită.
În cazul în care complexitatea cauzei a crescut ca urmare a unor împrejurări care nu erau previzibile la momentul formulării primei cereri de asistenţă juridică gratuită ori de la data acordării asistenţei juridice gratuite s-a scurs mai mult de un an, iar procesul penal nu s-a încheiat, victima poate formula o nouă cerere pentru acordarea asistenţei juridice gratuite, fără ca prin cumularea sumelor obţinute să se poată depăşi dublul limitei prevăzute.
Fondurile necesare pentru acordarea asistenţei juridice gratuite se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiţiei. AGERPRES
Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Cotu. În eveniment au fost implicate două mașini, în care erau trei persoane.
La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare.
Aceștia au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule.
Publicitate
Din fericire, nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.
Duminică, 3 noiembrie, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrieˮ Stănești, comuna Lunca, județul Botoșani , Protopopiatul Botoșani, părintele protopop Petru Fercal l-a instalat pe noul părinte paroh Petru Eduard Filip, care a fost hirotonit preot chiar de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, la Mitropolie, pe data de 14 octombrie.
Părintele protoiereu, părintele inspector Răzvan-Petru Aonofriesei-Puiu, fostul paroh părintele Mihail Istrate, dar și alți preoți veniți de la Iași sau din împrejurimi au săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat locuitorii satului. După săvârșirea slujbei, părintele Petru Fercal a dat citire Deciziei de numire a noului preot, îndemnându-l să slujească cu dragoste și responsabilitate și să dea dovadă de jertfelnicie și ascultare pe tot parcursul misiunii, față de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, față de Centrul Eparhial, să colaboreze cu preoții din parohiile învecinate și cu autoritățile locale.
„Să fiți uniți! Orice aveți pe suflet, veniți și vorbiți cu părintele. Destăinuiți-vă, spovediți-vă, cu toată încrederea, fără să vă îndoiți și atunci, dacă veți fi în comuniune și în frățietate, Dumnezeu vă va binecuvânta! La Dumnezeu toate sunt cu putință. Numai așa veți deveni cetățeni ai Raiului, prin ascultare, prin bunătate, prin smerenie, prin săvârșirea faptelor bune. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru harul care coboară asupra acestui loc, pentru toate realizările făcute și care trebuiesc continuate și,iată, cei doi preoți vor continua să colaboreze și pe viitor, să se ajute reciproc și să continue această lucrare frumoasă începută, cu sprijinul domnului primar, al consilierilor și al dumneavoastră, al creștinilor și în felul acesta, aici va fi mereu o flacără care arde, o candelă aprinsă care cu blândețea ei, cu căldura ei, cu nădejdea ei, va duce mai departe existența acestei localități. De noi depinde totul , să știți! Să rămânem în pace, în liniște și în binecuvântare”, a spus părintele protopop în cuvântul său.
Noul părintele paroh este căsătorit cu Roxana-Lăcrămioara Filip, fiind binecuvântați de Dumnezeu cu patru copii.