Connect with us

Eveniment

VIDEO: Ceremonie emoționantă la Biserica Duminica Mare din municipiul Botoșani. Profesorul și elevul vor sluji împreună pentru enoriașii parohiei

Publicat

Publicitate

În Duminica Înfricoşatei Judecăţi sau Duminica lăsatului sec de carne, care este a treia etapă a Triodului, părintele protopop Petru Fercal a poposit în mijlocul credincioşilor Parohiei Duminica Mare din municipiul Botoșani, pentru a instala cel de al doilea preot care va sluji în Sfântul Altar, fostul capelan Florin Lucian Marcu, care aproape douăzeci de ani a fost duhovnicul persoanelor care își ispășesc pedeapsa în penitenciarul de la marginea orașului. Noul preot co-slujitor se va afla sub ascultarea părintelui paroh Vasile Ștefan, care i-a fost profesor și diriginte în vremea în care a studiat la Seminarul Teologic Botoșani.

Ceremonia de investire a fost precedată de săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, de către părintele paroh Vasile Ștefan și noul său slujitor Florin Marcu. Cuvântul de învățătură la Evanghelia din Duminica Înfricoşatei Judecăţi i-a aparținut părintelui Florin care a vrut să așeze la sufletul credincioșilor importanța milosteniei și a iubirii față de aproapele.

Faptele milei trupești sunt șapte: a hrăni pe cei flămânzi, a-i adăpa pe cei însetați, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i cerceta pe cei bolnavi, a-i vizita pe cei închiși și a-i îngropa pe cei morți. Toate faptele milei creștine au valențe veșnice. Și părintele Florin a experimentat în acești aproape 20 de ani de slujire în capela penitenciarului ce înseamnă cu adevărat fiecare dintre cele enumerate.

Cine este părintele Florin Lucian Marcu

Fostul preot capelan s-a învrednicit aproape douăzeci de ani de cuvintele Mântuitorului cuprinse în Biblie: „…în temniţă am fost şi aţi venit la Mine”. A alinat suferința și a redat speranța și încrederea acelor persoane care, într-un moment de slăbiciune din viața lor, au încălcat anumite norme morale şi juridice.

Misiunea pe care părintele Florin a avut-o la Penitenciarul Botoșani se deosebește de practica existentă în parohii. Pe lângă săvârșirea Sfintelor Liturghii din duminici și sărbători, părintele a desfășurat zi de zi și o bogată activitate de educație moral-religioasă cu persoanele private de libertate, unora dintre acestea făcându-le cunoscute noțiuni elementare despre credință, Dumnezeu, Biserică. A adus alinare, nădejde, tocmai acelor oameni care sunt respinși toată lumea, cu convingerea neclintită că Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut. Părintele Florin Marcu a avut aproape douăzeci de ani respon­sabilitatea de a-i încredin­ța pe cei din penitenciar că Hristos este aproape de toți oamenii, indiferent de locul în care se află.

Publicitate

De altfel, prin strădania părintelui Florin, la Botoșani s-a oficiat prima slujbă din noaptea de Înviere cu biserica plină de persoane lipsite de libertate. Până acum câțiva ani, preotul slujea singur Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii și ducea Sfânta Lumină la ușile celulelor. Capela din incinta Penitenciarului Botoșani nu are ziduri înalte, nici turle dinlăuntrul cărora să străbată dangăt de clopot. Și, totuși, și aici se săvâr­șește Sfânta Liturghie, oamenii se spovedesc, se împărtă­șesc, își plâng morții la câte-un parastas. Nu se fac cununii, nu plânge niciun copilaș botezat în cristelniță. Părintele Florin nu a avut pălimar sau copii de altar, frumos înveșmântați, la Sfânta Liturghie. Șoția Anca nu și-a putut exercita statutul, atât de valoros, de preoteasă în adevăratul sens al cuvântului. Copiii părintelui, Emilia și Alexandru, nu au putut asista niciodată la o sfântă liturghie oficiată de tatăl lor, pentru că regulile în cadrul unui penitenciar sunt foarte stricte.

Dar a fost sprijin sigur și constant celor că­zuți, în încercarea lor de a se ridica deasu­pra pro­priilor slăbiciuni și nepu­tințe. S-ar putea spune că părintele Florin este un fel de „pionier” al unei astfel de practici, cum a fost slujba din Noaptea de Înviere cu participarea deținuților, deoarece exemplul de la Botoșani a fost preluat în capelele penitenciarelor din toată țara.

„După 20 de ani de slujire preoțească la penitenciar îmi imaginam că voi sluji undeva, dar niciodată nu m-am gândit că în această biserică. Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că am ajuns să slujesc într-o parohie…În penitenciar este orice altceva, dar numai parohie nu se poate chema.  Mulțumesc în acest ceas familiei mele: soției, copiilor, mamei mele, tatălui meu care nu mai este, dar care cu siguranță se bucură, părinților soției mele pentru tot ajutorul acordat în acești ani care nu au fost ușori. Mulțumesc profesorilor și, în acest moment, pentru că este ceva deosebit să ajung să slujesc alături de părintele profesor care mi-a fost și diriginte, îi mulțumesc și îl prețuiesc și îl respect. Și vă mai spun ceva…eu nu știu cum de a fost fost rânduit așa…pe lângă această biserică am trecut de zeci, de sute de ori poate, am slujit de câteva ori la vecernia hramului, dar afară. În toate bisericile am mai slujit, dar aici în Sfântul ALtar nu am intrat niciodată. Astăzi a fost pentru prima dată”, a spus, vizibil emoționat celor prezenți la ceremonia de investire părintele Florin Marcu.

Protopopul Petru Fercal a avut un cuvânt de învățătură mobilizator și i-a îndemnat pe cei prezenți la slujbă. și nu numai, să participe la Sfânta Liturghie, pentru că în acest fel îl putem avea cu noi pe Dumnezeu, prin Sfânta împărtășanie.

„Părintele Florin Marcu va sluji aici, are experiență, are râvnă, are și dragoste și va fi preot co-slujitor. Va fi, dacă putem spune așa, mâna dreaptă a părintelui Vasile care rămâne paroh și va coordona toate activitățile care vor fi aici. Părintele Marcu vine cu tinerețea sa, cu experiența sa, orice ascultare va primi din partea părintelui Vasile o va face cu dragoste. Vor săvârși slujbe mai dese la biserică, mai ales că vine Postul mare. va fi Sfântă Liturghie și sâmbătă și duminică, o dată pe săptămâna va fi Sfântul maslu, spovedanie mai deasă. ÎPS a cerut ca bisericile să fie deschise în timpul zilei pentru că oamenii sunt la serviciu și când vor putea de acum vor avea ocazia să lase un acatist, o rugăciune și să plece mai departe. Prin Sfânta liturghie, prin Sfânta Împărtășanie Dumnezeu este cu noi și nu ne va lăsa. Îndemnați pe vecini, pe colegi, pe oricine să vină la Sfânta liturghie două ore. La câtă tehnică militară este în lume, la câtă tehnologie, dacă nu ne va apăra Dumnezeu suntem zero. Nu putem face nimic”, a spus părintele protopop în predica sa pe care o puteți urmări integral în acest articol.

Enoriașii Bisericii Duminica Mare l-au primit cu bucurie pe „ajutorul” părintelui Vasile Ștefan și cu aplauze.

În mulțime, smerită și recunoscătoare, cu ochii în lacrimi, a stat mama părintelui Florin Lucian Marcu, care a venit de la Onești ca să-și vadă visul cu ochii. În aproape douăzeci de ani, s-a rugat zilnic, fierbinte, la Maica lui Dumnezeu să-i apere fiul în misiunea extrem de dificilă pe care singur și-a dorit-o atunci când s-a înscris la examenul pentru postul de duhovnic al persoanelor lipsite de libertate. Și-a dorit să poată participa la sfintele liturghii săvârșite de fiul său, lucru care nu a fost posibil în vechea misiune. Duminică l-a auzit predicând pentru prima dată și a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru  că după aproape două decenii inima sa de mamă s-a liniștit, știindu-și fiul într-o parohie. L-a simțit în în chip tainic și pe tatăl părintelui Florin Lucian Marcu care a trecut în veșnicie în urmă cu douăzeci de ani, chiar de Crăciun, care visa să-și vadă băiatul slujind în Sfântul altar. A trecut la Domnul cu câteva luni înainte ca fiul său să fie hirotonit preot de către patriarhul Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei. Zinica Marcu și-a binecuvântat fiul cu o îmbrățișare și un buchet de flori.

La final, toți cei prezenți au fost invitați în curtea bisericii pentru o agapă frățească, potrivit obiceiului.

Redacția Botoșani24.ro urează părintelui Florin Lucian Marcu slujire rodnică, să ducă această cruce cu credință lucrătoare și să fie în permanentă stare de trezvie și ascultare!

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Minivacanță de patru zile la început de mai pentru bugetari, elevi și profesori

Publicat

Publicitate

Prima minivacanță după Paște. Românii se pregătesc pentru un nou weekend prelungit la începutul lunii mai.  După zilele libere de Paște, angajații din România se vor bucura de o nouă minivacanță. La începutul lunii mai, urmează un weekend prelungit de patru zile, oferind o nouă oportunitate de relaxare înainte de vară, scrie alba24.ro.

Ziua de vineri, 2 mai a fost declarată zi liberă pentru angajații din sectorul bugetar, pentru a crea o punte între Ziua Muncii (joi, 1 Mai) și weekendul 3 – 4 mai.

Prima minivacanță după Paște

Reamintim faptul că ziua de joi, 1 Mai (Ziua Muncii) este declarată zi liberă nelucrătoare, conform prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituțiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, Guvernul a hotărât ca ziua de vineri, 2 mai să fie declarată zi liberă.

Există însă excepții în sectorul bugetar. Hotărârea nu se aplică:

  • personalului din locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului producției sau activității
  • magistraților și personalului din instanțele judecătorești implicat în soluționarea proceselor programate pentru data de 2 mai 2025

Cei din mediul privat vor avea liber doar în data de 1 Mai, care este sărbătoare legală conform Codului Muncii.

Publicitate

Minivacanță și pentru elevi și profesori

Pentru elevii și cadrele didactice, care revin la școală după vacanța de Paște luni, pe 28 aprilie, această minivacanță va oferi o pauză binevenită la începutul ultimului modul de învățare al anului școlar.

Întrucât profesorii fac parte din sistemul bugetar, aceștia vor beneficia și ei de ziua liberă din 2 mai.

Conform reglementărilor, ziua de cursuri din 2 mai va trebui recuperată până la finalul anului școlar 2024-2025.

Calendar complet al zilelor libere rămase în 2025

Românii mai beneficiază de următoarele zile libere legale în 2025:

  • 1 iunie – Ziua Copilului (duminică)
  • 8 iunie – Prima zi de Rusalii (duminică)
  • 9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)
  • 25 decembrie – Prima zi de Crăciun (joi)
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri)

De remarcat că trei dintre sărbătorile legale din 2025 cad în zile de duminică (1 iunie, 8 iunie și 30 noiembrie), ceea ce înseamnă că nu vor aduce zile libere suplimentare pentru majoritatea angajaților.

Citeste mai mult

Eveniment

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire

Publicat

Publicitate

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 21 aprilie – 4 mai 2025.

În Banat, temperaturile maxime vor scădea în primele trei zile, de la o medie de 26 de grade, în ziua de 21 aprilie, până la aproximativ 21 de grade, în data de 23 aprilie. O altă scădere a maximelor termice se poate identifica în perioada 25-27 aprilie, când media acestora va coborî până spre 16 grade. În a doua săptămână se observă creșterea mediei temperaturilor din timpul zilei, de la 18 grade (28-30 aprilie) până la 21 de grade (la finalul intervalului). Din punct de vedere al mediei minimelor termice, aceasta va fi de 10 – 11 grade, în primele zile, apoi va scădea până spre 6 – 7 grade, în perioada 28 aprilie – 2 mai. Ulterior, media acestora va crește, astfel încât la sfârșitul intervalului de analiză se va atinge valoarea de 9 grade. Vor fi perioade cu averse, îndeosebi în timpul după-amiezilor și al serilor, iar în prima săptămână, pe arii restrânse, vor fi cantități de apă însemnate.

În Crișana, maximele termice vor scădea treptat în prima săptămână, de la o medie de 26 de grade (21 aprilie), până la aproximativ 16 grade (27 aprilie). În a doua săptămână se remarcă creșterea treptată, astfel că la finalul acesteia, maximele termice vor avea o medie de 19 grade. Dacă se face raportare la media temperaturilor minime, aceasta va avea variații în jurul a 10 grade, în primele cinci zile, apoi va scădea până spre 6 grade, în zilele de 27 și 28 aprilie. Ulterior, nu vor fi variații semnificative ale temperaturilor din timpul nopților, astfel că acestea vor avea o medie cuprinsă între 6 și 8 grade. Vor fi intervale cu averse, îndeosebi pe parcursul după-amiezilor și al serilor, iar în prima săptămână, pe arii restrânse, vor fi cantități de apă însemnate.

În Transilvania, în ziua de 21 aprilie, temperaturile din timpul zilei vor avea o medie de 24 de grade, apoi în următoarele zile nu vor varia semnificativ. O scădere bruscă a mediei temperaturilor maxime se poate observa în zilele de 26 și 27 aprilie, când va atinge valoarea de 15 grade. În cea de-a doua săptămână de referință, media maximelor se va situa între 17 și 19 grade. În situația temperaturilor minime, acestea vor avea o medie în jurul a 7 grade, în intervalul 22-26 aprilie, apoi va scădea până spre 2 grade, în data de 28 aprilie. După această dată, minimele termice vor crește treptat, astfel încât media acestora va ajunge până spre 6 grade, la finalul celei de-a doua săptămâni de analiză. Vor fi intervale cu averse, îndeosebi pe parcursul după-amiezilor și al serilor.

În Maramureș, maximele termice vor scădea în primele trei zile, de la o medie de 25 de grade, până spre 22 de grade. Ulterior, temperaturile maxime vor crește, astfel că, mediat, se vor atinge 23 de grade, în 24 și 25 aprilie. După aceste zile, se poate evidenția o scădere bruscă a mediei temperaturilor din timpul zilei, până spre aproximativ 16 grade, în data de 27 aprilie. În a doua săptămână de referință nu vor fi variații termice semnificative, astfel că media maximelor va fi cuprinsă între 17 și 19 grade. Dacă se face referire la media temperaturilor nocturne, aceasta va fi de aproximativ 9 grade, în primele cinci zile, apoi va scădea semnificativ, spre 3 grade, în data de 28 aprilie. După aceasta, va urma o creștere treptată a minimelor termice, astfel încât, imediat, se va înregistra o valoare de 7 grade, la finalul celei de-a doua săptămâni. Vor fi intervale cu averse, mai ales după-amiaza și seara.

În Moldova, până în data de 25 aprilie, vremea va fi caldă cu temperaturi maxime medii de 23 – 25 de grade și minime medii de 8…10 grade, dar la sfârșitul primei săptămâni de referință, valorile termice vor scădea treptat și se vor apropia de cele normale, astfel media maximelor va tinde spre 14 grade în data de 27 aprilie, iar cea a minimelor va ajunge la 2 grade în noaptea de 28 aprilie. În cea de-a doua săptămână tendința vremii va fi de încălzire ușoară, maximele de la medii de 16 grade spre 20 de grade, iar cele minime de la medii de 4 grade spre 8 grade. Temporar va ploua și sub formă de aversă în data de 26 aprilie, dar ploi slabe de scurtă durată se vor semnala pe arii mai restrânse și în perioada 1 – 5 mai.

Publicitate

În Dobrogea, vremea va fi caldă până în data de 26 aprilie, cu temperaturi maxime medii de 21 – 23 de grade, mai scăzute pe litoral spre 18 – 20 de grade și minime medii de 8…12 grade, apoi valorile termice vor scădea treptat și se vor apropia de cele normale. În perioada 27 -29 aprilie, media maximelor va fi de 15 – 16 grade, iar cea a minimelor de 4 – 6 grade. Ulterior, tendința vremii va fi de încălzire ușoară, maximele vor tinde spre medii de 18 grade, iar cele minime spre medii de 8 – 9 grade. Temporar va ploua și sub formă de aversă în 26 și 27 aprilie, dar ploi slabe de scurtă durată se vor semnala pe arii mai restrânse și după data de 1 mai.

În Muntenia, până în data de 25 aprilie, vremea va fi deosebit de caldă în cea mai mare parte a regiunii cu temperaturi maxime medii de 23 – 25 de grade și minime medii de 8 – 10 grade, dar la sfârșitul primei săptămâni de referință, valorile termice vor scădea treptat și se vor apropia de cele normale, astfel media maximelor va tinde spre 16 grade în data de 27 aprilie, iar cea a minimelor va ajunge la 4 grade în noaptea de 28 aprilie. În cea de-a doua săptămână tendința vremii va fi de încălzire ușoară, maximele de la medii de 16 grade spre 22 de grade, iar cele minime de la medii de 4 grade spre 8 grade. Temporar va ploua și sub formă de aversă în 26 și 27 aprilie, dar ploi slabe de scurtă durată se vor semnala pe arii mai restrânse și după data de 1 mai.

În Oltenia, vremea va fi caldă până în data de 26 aprilie, cu temperaturi maxime medii de 22 – 24 de grade și minime medii de 9 – 11 grade, apoi valorile termice vor scădea treptat și se vor apropia de cele normale. În perioada 27 -29 aprilie, media maximelor va fi de 16 – 17 grade, iar cea a minimelor de 5 – 7 grade. Ulterior, tendința vremii va fi de încălzire ușoară, maximele vor tinde spre medii de 20 grade, iar cele minime spre medii de 8 – 9 grade. Până în data de 28 aprilie, temporar va ploua și sub formă de aversă în 26 și 27 aprilie, dar ploi slabe de scurtă durată se vor semnala pe arii mai restrânse și după data de 1 mai.

La munte, până în data de 26 aprilie, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit cu temperaturi maxime medii de 12 – 14 de grade și minime medii de 5 – 6 grade, dar la sfârșitul primei săptămâni de referință, valorile termice vor scădea treptat și se vor apropia de cele normale, astfel media maximelor va tinde spre 6 – 7 grade în zilele de 27 și 28 aprilie, iar cea a minimelor va ajunge până spre -2 grade în noaptea de 28 aprilie. În cea de-a doua săptămână tendința vremii va fi de încălzire ușoară, maximele de la medii de 7 grade spre 10 de grade, iar cele minime de la medii de 0 grade spre 4 grade. Temporar va ploua, mai ales sub formă de aversă în cea mai mare parte a intervalului, iar în perioada 22-27 aprilie, local vor fi și cantități de apă mai însemnate.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată). Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Sute de amenzi în valoare de peste 150.000 de lei și 21 de permise reținute , bilanțul acțiunilor polițiștilor din ultimele 48 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza  întregului județ. În această perioadă nu au fost înregistrate incidente deosebite care să tulbure ordinea și liniștea publică.

Astfel, au fost organizate acțiuni punctuale, pe raza întregului județ cu sprijinul jandarmilor, prilej cu care s-a acționat atât pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră.
Pentru ca cetățenii să se bucure în siguranță de sărbătorile pascale.

Polițiștii care s-au aflat în teren au constatat aproximativ 300 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 150.000 de lei și au fost reținute 21 de permise de conducere și 9 certificate de înmatriculare.

Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

Citeste mai mult

Eveniment

Un vitezoman din București s-a dat în spectacol la Dorohoi. Polițiștii l-au lăsat pieton

Publicat

Publicitate

Amenda de 2.000 de lei și permis reținut pentru 120 de zile
Cea mai mare viteză a fost înregistrată pe DN 29 B, în Dorohoi.

Conducătorul auto, un bărbat din municipiul București, a fost depistat în timp ce se deplasa cu o viteză de 128 de km/h.

Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de peste 2.000 de lei, iar permisul de conducere i-a fost reținut pentru 120 de zile, fără a avea drept de circulație.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending