Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Campania „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, demers al Poliției Române. Activități în școlile din Botoșani

Publicat

Publicitate

La nivel național, pe durata anului școlar 2024-2025, se implementează Campania “Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”, demers al Poliției Române, prin Direcția Siguranța Școlară, cu sprijinul Institutului de Cercetare și prevenire a Criminalității și Centrului de Informare și Relații Publice, în parteneriat cu Corpul Național al Polițiștilor și Agenția de publicitate Mercury 360.

Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și / sau infracționalității în mediul școlar și a traficului de droguri.

Un aspect important oferit odată cu lansarea acestei campanii este suportul informațional pus la dispoziție elevilor, părinților, cadrelor didactice și comunității de Poliția Română, prin Direcția Siguranța Școlară, pe platforma https://sigurantascolara.ro, în care se vor prezenta informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranță școlară, campanii / programe / proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ având ca scop creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, activitățile derulate în acest sens, lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu.

În acest context, polițiștii Biroului Siguranță Școlară desfășoară activități în unitățile de învățământ din județul Botoșani, încă din prima zi a anului școlar.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Campion mondial, suspendat de Federația Internațională de Judo pentru că și-a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice

Publicat

Publicitate

Campionul european și mondial la judo Nemanja Majdov a anunțat că Federația Internațională de Judo l-a suspendat pentru următoarele luni ca urmare a faptului că a făcut semnul crucii la unul dintre meciurile sale din timpul Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris, scrie Adevărul.

„Acum 15 zile am primit decizia potrivit căreia am fost suspendat cinci luni de Federația Mondială de Judo (IJF) pentru încălcarea codurilor lor religioase. Mai exact, din cauza botezului (n.r. semnului crucii pe care l-a făcut) la intrarea în meciul de la Jocurile Olimpice. Am interdicție să particip la toate turneele, taberele și pregătirile. Este adevărat, în scrisoarea de apărare cu privire la procedurile disciplinare nu am vrut să-mi cer scuze pentru botez, și bineînțeles că nu am făcut-o, nici nu o voi face vreodată, deși nici nu știam cât poate fi pedeapsa”, a scris sportivul într-un mesaj postat pe Facebook în data de 15 septembrie.

„Dumnezeu mi-a dat totul”

Nemanja Majdov (28 de ani) a explicat ce înseamnă pentru el Dumnezeu, de ce nu și-a cerut scuze pentru gestul său și ce ambiții are după expirarea perioadei de suspendare.

„Dumnezeu mi-a dat totul, atât pentru mine, în privat, cât și pentru cariera mea, și El este numărul unu pentru mine și sunt mândru de asta. Acest lucru nu se va schimba în nici o condiție. Slavă Lui și mulțumesc pentru tot! Pentru mine, personal, nimic nou, doar o pagină nouă în carieră și o nouă experiență de viață. Îmi pare rău că un sport atât de frumos și greu ca judo a ajuns la lucruri de genul ăsta. Dumnezeu mi-a dat o carieră grozavă, șapte medalii europene și trei mondiale. Când am început, am visat să pot lua măcar una din acele medalii mari și să reușesc în viața mea și a familiei mele, care a sacrificat totul pentru cariera mea. El ne-a dat mult mai mult și mi-a luat chiar prea mult ca să-mi plec capul în fața lor. Ne vom odihni până atunci, iar apoi ne vom întoarce cu ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos la un nou început și noi biruințe”, a mărturisit sportivul.

Federația Internațională de Judo interzice sportivilor manifestările religioase.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Spectacolul „Piese de rezistență”, săptămâna aceasta la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de artă în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Piese de rezistență” (Genul programului:  dramă) de Andrei Tiberiu Măjeri.

Vineri, 20 septembrie, sâmbătă, 21 septembrie și duminică, 22 septembrie de la ora 1800, Teatrul „Mihai Eminescu” vă invită la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la spectacolul „Piese de rezistență (Genul programului:  dramă) de Andrei Tiberiu Măjeri.

Regia artistică: Andrei Măjeri

Scenografia: Șteff Chelaru

Coregrafia: Victoria Bucun

Sound design: Adrian Piciorea

Publicitate

Video design: Andrei Cozlac

Corepetitor: Incze Katalin

Asistent regie: Ella Nistor

Publicitate

Asistent video design: Toma Rîșca

Foto afiș: Cătălin Onofrei.

Cu: Ioan Crețescu, Crenola Muncaciu, Sorin Ciofu, Răzvan Amitroaei, Cezar Amitroaei, Valentin Popa și Gina Patrașcu-Zamfirache

și copiii: Sofia Anton, Anastasia Dăscăliac, Sarah Ghirvu, Sofia Gradinaru, Ema Honceru, Robert Sinescu, Marc Tudose, Eliza Vamanu și Mateo Voroneanu coordonați de Oana Tăbultoc (Cheia Sol Junior)

 

Spectacolul „Piese de rezistență”, regizat de Andrei Măjeri, este o premieră culturală remarcabilă la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. Acesta este bazat pe textul câștigător al Premiului I la Concursul Național de Dramaturgie, organizat de filiala București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România și de Muzeul Național al Literaturii Române, cu titlul original „God of the Gaps”.

 

„Piese de rezistență” promite să fie un eveniment teatral inedit, un spectacol itinerant care oferă o experiență imersivă și dinamică, în care spectatorii sunt invitați ca, o parte a desfășurării spectacolului, să stea în picioare și să interacționeze cu exponatele vii, ca într-un tur ghidat. Este recomandată încălțămintea comodă.

 

Prin această producție, Teatrul “Mihai Eminescu” și Andrei Măjeri își propun să aducă un suflu nou pe scena culturală din Botoșani, oferind o experiență teatrală unică și memorabilă.

„Nici nu știți cât mă emoționează încrederea oferită de Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani pentru a-mi monta textul aici, pentru a dialoga cu această obsesie a mea, războiul, unul destul de recent, destul de apropiat, dar cvasi-cunoscut, cvasi-uitat. Oare care sunt punctele tari, piesele de rezistență care fac punți peste timp? Stagiunea botoșăneană se încheie cu un imens pariu, pe care sper să îl onorez cu succes.”

Bosnia patrie fictivă: Spectacol itinerant. Un muzeu al războiului. Acel război, acele gesturi, aceste vieți. Genealogii tragice. Mitologii naționale. Istorie recentă. Oroare. Complexe de superioritate. Mecanisme de apărare. Privire orizontală.

Bosnia patrie afectivă: Împotriva realismului. Dacă suntem pietre, măcar să spargem ceva. Între frați. Înainte și după. Bombe neexplodate. Opere neterminate. Compasiune neexplorată. Vindecare. Grădini ascunse. Voci care nu vorbesc.

Bosniapatrie subiectivă: Once upon a time in Yugoslavia. Lumina s-a stins singură pentru totdeauna. De parcă am fi fost fericiți. Noi n-avem altă casă. Daună totală. Vină – grad zero. Bunătate – floră spontană. Intimitate. Persoana I plural. Noi versus ei.” (Andrei Măjeri)

 

„Piese de rezistență” (cu titlul original „God of the Gaps”)  a câștigat în 2023 premiul I la Concursul Național de Dramaturgie, organizat de filiala București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România și de Muzeul Național al Literaturii Române. Acest text reprezintă debutul său dramaturgic la Botoșani și al patrulea spectacol regizat pe scena botoșăneană. A mai regizat la TME: „Eroine” după Ovidius (pentru care a obținut Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Teatru Oradea 2023),  „La Academie” de Alexandra Felseghi (Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul BUZĂU/IUBEȘTE TEATRUL 2024) și zeițe de categoria B (coproducție cu Teatrelli, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj și Teatrul Regina Maria Oradea).

Andrei Măjeri a obținut cea mai înaltă recunoaștere în domeniul teatral din țara noastră, premiul pentru Cea mai bună regie la Gala UNITER 2024, pentru spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?”. Pentru același spectacol, a câștigat recent premiul pentru Cea mai bună regie și la Festivalul Internațional de la Oradea 2024.

 

Numărul de locuri la spectacol este foarte limitat!

Preț bilet – 36 lei; 18 lei – elevi, studenți, pensionari.

Biletele se găsesc la Agenția teatrală:

Casa TineretuIui 0231.510.970 | 0735.779.821 marți-vineri: 10°°-18°° sâmbătă, duminică: 12°°-20°°

Cinema Unirea 0722.557.556 luni-duminică: 10°°-19°°

online https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

Un donator anonim dă un incubator de ultimă generație Maternității din Botoșani, unde viața lui a fost salvată acum 67 de ani

Publicat

Publicitate

Un donator anonim donează, prin Salvați Copiii România, un incubator de ultimă generație maternității din Botoșani, unde viața lui a fost salvată acum 67 de ani

Salvați Copiii România accelerează programul de dotare a maternităților din țară

 

Iași și Botoșani, 17 septembrie 2024: Acum 67 de ani, un copil născut prematur era salvat de medicii din Botoșani cu ajutorul unor sticle cu apă caldă, care să mențină trupul vulnerabil la o temperatură constantă. Astăzi, acel copil a dorit să îmbunătățească șansa la viață a nou-născuților care vin pe lume la Spitalul Județean de Urgență Mavromati și, prin programul de combatere a mortalității infantile al Organizației Salvați Copiii, pune la dispoziția medicilor un incubator de înaltă performanță, în valoare de 10.000 de euro. În 2024, aici s-au născut 1.523 de copii, dintre care 300 au avut nevoie de îngrijire specială în Terapie Intensivă. Cel mai mic nou-născut salvat a avut la naștere doar 660 de grame. Gestul donatorului, care dorește să rămână anonim, demonstrează cât de crucial este sprijinul persoanelor fizice pentru ca                    nou-născuții prematur să aibă parte de cea mai bună îngrijire medicală.

Organizația Salvați Copiii România a dotat anterior secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență MavromatiBotoșani aparatură medicală în valoare totală de peste 300.000 euro: trei incubatoare, două mese radiante, două ventilatoare, un bilirubinometru, un ecograf, două aparate de ventilație, șase monitoare, opt blendere de aer, o hotă filtrantă cu flux de aer laminar, șase lămpi de fototerapie, 15 injectomate, un kit complet de resuscitare neopuff, două aparate de ventilație CPAP.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a subliniat importanța încrederii și solidarității sociale: „Gestul acestui donator este unul inestimabil, care are potențialul de a ne încuraja să continuăm eforturile de combatere a mortalității infantile și de reducere a decalajelor în ceea ce privește șansa copiilor născuți prematur sau cu anumite patologii medicale complexe de a învinge. Este o dovadă că implicarea în cauze sociale este una dintre cele mai puternice resurse pentru a reforma cu adevărat sistemul medical.”

Publicitate

Totodată, în urma solicitării primite de la medici, Organizația Salvați Copiii România a donat Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă din Iași o mașină de spălat și sterilizat biberoane, în valoare de              56.000 euro, indispensabilă pentru sterilizarea instrumentarului pentru pregătirea alimentației copiilor prematuri sau cu probleme în alimențație.

Aici sunt îngrijiți anual în jur de 5.000 de nou-născuți. La maternitatea din Iași ajung aproape un sfert dintre cazurile care impun terapie intensivă. Multe cazuri ajung prin transfer de la maternități insuficient dotate, pentru a salva prematurii cu afecțiuni complexe.

În decursul anilor, Salvați Copiii a făcut dotări importante pentru Secția de Neonatologie II a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă”, cea mai mare din regiunea Moldovei. Astfel, Salvați Copiii România a mai dotat Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași cu două ventilatoare, un aparat de preparare a alimentației Medimix cu 6 canale, un bilirubinometru cutanat, un audiometru, ansamblul laser necesar pentru tratamentul și examinarea oftalmologică în cursul screening-ului pentru depistarea retinopatiei de prematuritate la nou-născuții cu risc. Valoarea totală a acestora se ridică la aproape         178.000 euro.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de averse însemnate cantitativ

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de averse însemnate cantitativ, mâine, între orele 03:00 – 18:00.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și pe arii restrânse de peste 30 l/mp.

Deoarece există riscul produ0cerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

▪ curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

▪ nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending