Connect with us

Eveniment

VIDEO: Bucurie duhovnicească la hramul Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” Botoșani. Predica arhim. Ioan de la Mănăstirea Popăuți

Publicat

Publicitate

Anual, pe data de 7 ianuarie, prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioșii din municipiul Botoșani care se pot întâlni în rugăciune cu cel mai mare sfânt născut din femeie la slujbele oficiate în biserica care îl are ca ocrotitor, în cartierul Stejari.

Sărbătoarea a început sâmbătă seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, popas duhovnicesc la care au participat mulțime de credincioși și zeci de preoți din cadrul Protopopiatului Botoșani.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani s-a dovedit a fi prea mică pentru a cuprinde evlavia credincioșilor veniți să îl cinstească cum se cuvine pe cel ce s-a învrednicit a-L boteza pe Mântuitorul Iisus Hristos în apa Iordanului, și anume pe Sfântul Prooroc Ioan, Înaintemergătorul Domnului. Cuvântul sobor din denumirea sărbătorii și-a găsit corespondent în adunarea credincioșilor botoșăneni veniți în sfânta biserică să își arate dragostea și recunoștința față de Sfântul Ioan, deoarece, împreună cu Maica Domnului, se roagă neîncetat pentru lume, în fața Tronului ceresc, așa cum îi vedem reprezentați în iconografie, de-a dreapta și de-a stânga Mântuitorului Iisus Hristos.

Printre preoții care au slujit Vecernia cu Litie s-au regăsit starețul Mănăstirii Popăuți, arhim.Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Zosin, arhim. Teodosie Pleşca, starețul Mănăstirii Coșul, Calinic Chirvase.

La strană, au completat slujba corul Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul, coordonat de profesorul Gheorghe Bulboacă și mai mulți cântăreți de la bisericile din oraș. Imnurile de slavă, intonate laolaltă de vocile puternice ale preoților și psalților de la strană au creat o atmosferă divină care a făcut sufletele credincioșilor prezenți să vibreze.

La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, părintele arhimandrit Ioan Harpa a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Publicitate

Cuvântul de învățătură, intens așteptat de credincioși, a aparținut părintelui Ioan de la Mănăstirea Popăuți care a pus la sufletul credincioșilor definiția sfințeniei și pașii pe care îi putem face pentru a merge pe calea aceasta.

„Asta este cea mai mare tristețe a unui creștin. Un creștin  nu trebuie să se întristeze de altceva, ci că nu este pe calea sfințeniei, nu a făcut poate niciun pas și dacă a făcut vreun pas…pe calea sfințeniei ți se pare că ești foarte departe de ea. Și sfințenia înseamnă desprinderea de cele lumești și dedicarea ta lui Dumnezeu. Și apoi, dacă te desprinzi de cele lumești, în locul lor vine harul lui Dumnezeu și se amestecă cu viața ta. Primul pas pe calea sfințeniei este SĂ NU TRĂIM ÎN MINCIUNĂ. Cine este tatăl minciunii? Diavolul. Și l-a ispitit și pe Mântuitorul cum ne ispitește și pe noi prin trei mari minciuni: pofta trupului, pofta ochilor și trufia vieții. Pofta trupului i-a spus să facă din pietre pâine, pofta ochiului – i-a arătat toată lumea că i-o va da în stăpânire și trufia vieții: aruncă-te de pe aripa templului că nu vei păți nimic. Și Mântuitorul ce a spus? Un cuvânt pe care ar trebui să îl spunem și noi, dacă vrem să nu trăim în minciună: Înapoia Mea, satană”, a rostit părintele Ioan în predica pe care o puteți urmări integral în înregistrarea video inserată în acest articol.

Duminică, în ziua de prăznuire, la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Botoșani a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de un sobor de preoți la care au participat numeroși credincioși.

După slujbă, a urmat o agapă frățească, credincioșii prezenți fiind omeniți cu sărmăluțe calde și vin fiert.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânără de 16 ani dată dispărută în județul Botoșani. Familia o caută cu disperare

Publicat

Publicitate

O adolescentă din județul Botoșani a fost dată dispărută, iar autoritățile, împreună cu familia, fac apel la cetățeni pentru orice informație care ar putea ajuta la găsirea ei. Este vorba despre PUPAZA MARIA LARISA, în vârstă de 16 ani, domiciliată în localitatea Lismanita, județul Botoșani.

Potrivit informațiilor oferite de familie, tânăra a fost văzută ultima oară în Darabani, județul Botoșani, loc din care a dispărut în circumstanțe necunoscute. Dispariția ei a fost semnalată autorităților, care au demarat imediat procedurile legale și au început căutările.

Maria Larisa s-a născut în Dorohoi, la data de 20 octombrie 2007, și este cetățean român. Familia o descrie ca fiind o fată liniștită, fără probleme cunoscute, iar plecarea ei de acasă a surprins pe toată lumea.

Poliția roagă pe oricine are informații despre locul unde s-ar putea afla Maria Larisa să contacteze de urgență autoritățile, fie prin apel la 112, fie la cea mai apropiată secție de poliție.

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani se află în continuare sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică

Publicat

Publicitate

 Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o nouă atenționare cod galben de ploi pentru județul Botoșani, astăzi, între orele 10:00 – 23:00.

Instabilitatea atmosferică ce se va manifesta

prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină de mici și medii dimensiuni (1…3 cm),
intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 50…70 km/h). În intervale scurte de timp
sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse de peste
30…40 l/mp.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

– nu atingeți firele căzute la pământ;

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

#ISU_Botoșani #pompierii #salvatorii #ploi #prevenire

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Efectele furtunii de noaptea trecută. A fost Cod Portocaliu de fenomene meteorologice periculoase în 55 localități din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Noaptea trecută, în intervalul orar 23:20 – 02:30, un număr de comune din județul Botoșani s-au aflat sub incidența a trei avertizări nowcasting Cod Portocaliu de fenomene meteorologice periculoase.

Potrivit prognozelor, au fost semnalate: vijelii puternice, cu rafale de vânt de 70–90 km/h, descărcări electrice frecvente, grindină cu diametrul de 2–3 cm, averse torențiale, cu cantități de apă de 20–25 l/mp.

Până la această oră, s-au înregistrat efecte ale furtunii în municipiul Botoșani și în localitatea Dămideni, unde doi copaci au fost doborâți de vânt și au căzut pe partea carosabilă și un gard.

Intervențiile pentru degajarea carosabilului și înlăturarea pericolelor au fost realizate de pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani și Gărzii de Intervenție Ștefănești, care au tăiat arborii și i-au îndepărtat în siguranță.

De asemenea, pompierii au fost solicitați în localitățile Cătămărăști Deal și Bobulești, unde alți doi arbori, afectați de vijeliile de vineri, prezentau risc pentru pietoni. Aceștia au fost îndepărtați preventiv.

Centrul Operațional al ISU Botoșani monitorizează permanent evoluția fenomenelor meteorologice, iar echipajele de pompieri din toate subunitățile județului sunt pregătite să intervină prompt pentru protejarea populației și limitarea efectelor negative.

Publicitate

Informații utile privind măsurile de protecție în situații de urgență și comportamentul recomandat în cazul manifestării fenomenelor meteo periculoase sunt disponibile pe portalul fiipregatit.ro și prin aplicația mobilă DSU, ce poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mare Mucenic și tămăduitor Pantelimon

Publicat

Publicitate
Sfântul Pantelimon a trăit pe vremea împărăţiei lui Maximian. Era cu neamul din cetatea Nicomidiei, din tată elin, care în urmă s-a făcut creştin cu învăţăturile fiului său, şi din maică-sa Evula, care credea în Hristos.
Fiind învăţat la meşteşugul doctoricesc al trupurilor de Efrosin, care avea mare slavă, se arăta a şti meşteşugul desăvârşit. Iar doctoricescul meşteşug al sufletului şi credinţa în Hristos a învăţat de la bătrânul Ermolae preotul, cu care, rugând pe Hristos, a înviat pe un copil, ce era muşcat de o viperă şi zăcea în drum.

El a fost botezat de bătrânul Ermolae şi povăţuit la credinţă. Iar chipul muceniciei lui a fost aşa: mergând un orb la dânsul, s-a tămăduit, şi întrebat fiind de împăratul cine a fost pricina tămăduirii lui, el a răspuns: «Pantoleon m-a tămăduit», căci aşa îl chema întâi, cu numele lui Hristos, în Care a spus că şi el crede, pentru care îndată i s-a tăiat capul.

Iar Pantoleon a fost adus la împăratul şi fiind întrebat şi neclintindu-se din credinţa în Hristos, nici la făgăduinţe, nici la înfricoşări, a fost bătut cumplit şi ars cu făclii; însă arătându-i-Se Domnul în chipul bătrânului Ermolae, îl îmbărbăta, şi i se părea că a intrat cu dânsul şi în fierberea plumbului, în care era băgat sfântul.
Şi în multe alte feluri de nespus a fost chinuit. Iar când a fost condamnat să piară prin sabie, s-a rugat şi plinindu-şi rugăciunea a venit glas de sus, numindu-l în loc de Pantoleon, Pantelimon. Atunci sfântul mucenic şi-a întins grumajii de bunăvoia lui, şi-i tăiară capul. Şi se face soborul lui întru a sa vestită biserică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending