Connect with us

Actualitate

VIDEO: Bucuria Nașterii Domnului a fost și în Parohia Sf. Gheorghe din Botoșani. Micuțul Rareș Prisacariu, urare impresionantă

Publicat

Publicitate

Credincioșii din Parohia Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani s-au unit în duh de rugăciune în prima zi de Crăciun pentru a cinsti cum se cuvine Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, înfrumusețând lăcașul de cult cu o prezență numeroasă.

Bucuria de a fi împreună „acasă” s-a simțit pe tot parcursul Sfintei Liturghii, cei prezenți încercând să-și unească glasurile în imnuri de slavă închinate lui Dumnezeu la ison cu cântăreții de la strană.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în sobor de preotul paroh Dumitru Mateciuc, părintele  Aurel Chiroșcă și părintele Ștefan Holban.

„Adevărata viețuire creștină presupune o împletire continuă între voința omului și voința lui Dumnezeu: «… așa după cum o candelă, chiar dacă este plină de ulei, chiar dacă are fitil sau o altă materie inflamabilă, este, înainte de a se împărtăși de foc și a fi aprinsă, cu totul întunecată, așa și sufletul, chiar dacă este împodobit în aparență cu toate virtuțile, dar dacă nu se împărtășește de foc, adică dacă nu se împărtășește de ființa și lumina dumnezeiască, este încă stins și întunecat, iar faptele lui sunt nesigure», ne spune Sfântul Simeon Noul Teolog. Adevărata viețuire creștină se înfăptuiește în Biserică, în unire și comuniune cu toți cei care au crezut și cred în Dumnezeu”, continuă Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. Iar Biserica este, înainte de toate, «sălășluirea Duhului Sfânt» (Sf. Sofronie Saharov) în oameni, «trăire vie a Vieții celei noi» (Alexandre Schmemann), viață pe care o primim prin Sfintele Taine și prin strădania de fiecare clipă de a rămâne uniți cu Hristos Însuși: „Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel ce rămâne întru Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic (Ioan, 15, 5).Să ne folosim cu discernământ darurile
Cel care își ia în serios credința cunoaște adevărul cuvintelor rostite de Psalmistul David: «Pentru că nu în arcul meu voi nădăjdui și sabia mea nu mă va mântui […], ci dreapta Ta și brațul Tău și luminarea feței Tale»”, amintește Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.Explicând acest cuvânt, Părintele Rafail Noica subliniază: «Da, cu brațul lui lovea și cu arcul lui trăgea» regele David, însă permanent avea conștiința că ajutorul și puterea vin de la Dumnezeu”, s-a explicat taina în pastorala ÎPS Teofan, care a ajuns la urechile credincioșilor din biserică prin vocea părintelui Aurel Chiroșcă.În predica sa, părintele paroh Dumitru Mateciuc a vorbit cu tristețe, deespre războiul care macină Betleemul, acolo unde credincioșii nu pot trăi bucuria, cuprinși de neputinţă, durere şi îngrijorare pe fondul conflictului dintre Israel şi Hamas. Unii sunt în doliu, fac presiuni pentru ca ostilităţile să se încheie şi caută alinare în sărbătoarea sfântă a Crăciunului. Viflaim, locul în care s-a născut Iisus, arată total diferit de anii trecuţi. Oraşul, sacru pentru creştinism, a fost abandonat de pelerini în acest an, iar majoritatea sărbătorilor de Crăciun au fost anulate din cauza războiului.Vestea Nașterii Mântuitorului a fost dată la strană de un grup de copii, coordonat de profesoara de religie Iuliana Melinte, care a adus colinde minunate, dar și de …Moș Crăciun care a continuat tradiția împărțirii darurilor la Biserica Sfântului Gheorghe.  Simpaticul bătrânel a fost ajutat de câștigătorul „Românii au talent”, Rareș Prisacaru, și împreună au împărțit fructe și dulciuri fiecărui credincios prezent la Sfânta Liturghie.

Rareș a luat parte la slujba Sfintei Liturghii, fiind copil de ALTAR. La sfârșit, îmbrăcat în veșmintele de ipodiacon, copilul-minune al tuturor botoșănenilor a transmis tuturor emoție prin rostirea unei poezii în ton cu sărbătoarea, dar și interpretarea duioasă a unui colind, spre bucuria celor prezenți.

Publicitate

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Evaluare Națională 2025, clasele a Il-a, a IV-a și a Vl-a: Când vor avea loc testările. Precizările Inspectoratului Școlar Botoșani

Publicat

Publicitate

În anul școlar 2024-2025, evaluările naționale la clasele a Il-a, a IV-a și a Vl-a sunt organizate la nivel național, în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar și a OME nr. 6595/2024 privind aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024-2025

Toate probele se susțin în sălile în care elevii își desfășoară în mod obișnuit activitatea. La clasele primare, proba începe la ora 10,00 și durează 45 de minute la cl. a II-a și 60 de minute la cl. a IV-a, iar la cl. a VI-a proba începe la ora 13,00 și durează 60 de minute.

Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/ nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Probele se desfășoară conform calendarului aprobat, astfel:

  1. Evaluarea rezultatelor învățării elevilor la finalul clasei a II-a – EN II:

13 mai 2025 – scris – Limba română

14 mai 2025 – citit – Limba română

Publicitate

15 mai 2025 – Matematică și Explorarea mediului

  1. Evaluarea rezultatelor învățării elevilor la finalul clasei a IV-a – EN IV:

20 mai 2025 – Limba română

21 mai 2025 – Matematică și Științe ale naturii

  1. Evaluarea rezultatelor învățării elevilor la finalul clasei a VI-a – EN VI:

27 mai 2025 – Limbă și comunicare – Limba română

28 mai 2025 – Matematică și științe ale naturii

La nivelul județului Botoșani, în această perioadă, susțin evaluări naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a aproximativ 10.679 de elevi, după cum urmează:

  • a II-a: 3.532 elevi
  • a IV-a: 3.484 elevi
  • a VI-a: 3.663 elevi

„Începând de astăzi, elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a din județul nostru vor susține evaluările naționale, un moment important în parcursul lor educațional. Aceste teste sunt concepute pentru a oferi o imagine clară asupra nivelului de pregătire al elevilor și pentru a identifica eventualele aspecte ce necesită îmbunătățire în procesul de predare și învățare. Aceste evaluări nu trebuie privite ca un motiv de stres pentru elevi, ci ca o oportunitate de a demonstra ceea ce au învățat.

Adresez mulțumiri tuturor cadrelor didactice implicate în organizarea și desfășurarea acestor teste, precum și părinților pentru sprijinul oferit copiilor. Mult succes!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Weekend de aur pentru sportivii CSS Botoșani

Publicat

Publicitate

Sportivii Clubului Sportiv Școlar Botoșani au avut parte de un sfârșit de săptămână de excepție, între 8 și 11 mai 2025, cucerind medalii, podiumuri și calificări spectaculoase în competiții naționale de top!

 Karateka de aur

La Campionatul Național de Karate Shotokan Tradițional WSF 2025, secția de karate a obținut nu mai puțin de 14 medalii – dintre care 5 de aur, 5 de argint și 4 de bronz! Performanțele le-au fost aduse de sportivii: Vatamanu Albert, Maftei David Mihail, Scheerlinck Luca, Ciubotariu Andy, Maniga Rareş, Nicuţă Ilinca, Niţura Fabian Gabriel, Nechifor David, Robu Eva, Aciobăniţă Matei, Mihaiuc Sofia, Gigica Gabriela Mihaela și Maniga Denis Alexandru, pregătiți de profesorul Petru Cristian Honceru.

 Baseballiştii – vicecampioni naţionali

Secția de baseball a obținut locul II la etapa finală a Campionatului Național Școlar, desfășurată la Roman. Echipa a fost formată din: Hârjoi Antonio, Chiriac Eduard, Galan Antonio, Maftei Robert, Avătămaniţei Alexandru, Uţă Eduard, Lupu Zaharia, Calancea Costi, Cioban Tudor, Dumitriu Denis, Miron Alexandru, Arama Iosif, Tărnăuceanu Sebastian și Răileanu Rareş, sub îndrumarea profesorului Bogdan Ionuţ Pîrvu.

 Voleibalistii U15 – calificați în marea finală!

Publicitate

Echipa de volei masculin U15 și-a câștigat dreptul de a juca în Finala Națională, programată între 27 mai și 1 iunie 2025. Componența echipei: Paladi Alexandru, Şovan Nicoale, Aconstantinesei David, Sulugiuc David-Alin, Beleuz Dimitrie Răzvan, Chică Roşă Iannis, Şobîrneţ Silviu Gabriel, Radu Iustinian, Călin Tudor, Stoleru Lucas Ştefan, Niţă Sebastian Florin și Butnariu Nicholas. Antrenor: prof. Mihai Daniel Borcea.

 Minivolei – CSS Botoșani în forță la U13

CSS Botoșani va fi reprezentat și la Finalele Naționale U13, atât la feminin, cât și la masculin!
Minivolei Fete – Antrenor: Ana Maria Aluculesei
Componența echipei: Creţu Maria Ioana, Oncioaiei Erika Maria, Ciobanu Claudia, Alexa Sarah-Maria, Afloarei Jessica, Ignat Ana Valentina, Ungureanu Ingrid Maria, Vasiliu Alessia Maria, Chirilă Sofia-Alessia, Macsim Emilia Elena, Burlacu Sandra, Avasiloaei Alessia Ioana, Arama Adelina Elena.

Minivolei Băieți – Antrenor: Mihai Daniel Borcea

Componența: Şovan Nicoale, Şobîrneţ Silviu Gabriel, Cohal Matei Gabriel, Beldianu Daniel Rareş, Humelnicu Alexandru, Butnaru Luca Ianis, Micu Denis Gabriel, Mihăescu Alexandru, Stoleru Lucas Ştefan, Alecu Roberto Alessandro.

Finalele se vor desfășura în perioada 4–8 iunie 2025.

„Felicitări medaliaților și mult succes finaliștilor!”, a transmis directorul Clubului Sportiv Școlar Botoșani, prof. Constantin Nacu.

CSS Botoșani demonstrează încă o dată că pasiunea, munca și talentul aduc performanță.

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe localități din județul Botoșani rămân fără apă. Anunțul făcut de Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că, în data de 14 mai 2025, în intervalul orar 08:00-16:00, Administrația Națională Apele Române-Exploatarea Complexă Stânca Costești va efectua lucrări de reabilitare și modernizare a prizei de rezervă din cadrul sistemului de alimentare, obiectiv din care se realizează captarea și transportul apei brute.

Pe durata desfășurării acestor lucrări, furnizarea apei potabile va fi sistată către utilizatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Adășeni, Albești, Avrămeni, Călărași, Coțușca,  Dângeni, Dobârceni, Durnești, Drăgușeni, Hănești, Hlipiceni, Manoleasa, Mihălășeni, Românești, Răuseni, Santa Mare, Știubeni, Todireni, Trușești, Ungureni și Vlăsinești.

În vederea evitării eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani recomandă utilizatorilor afectaţi să-şi creeze minime rezerve pentru perioada de întrerupere.

Citeste mai mult

Cultura

„Ursul păcălit de vulpe”, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

„Ursul păcălit de vulpe” îi așteaptă pe micii spectatori la Teatrul „Vasilache”

Copiii din Botoșani sunt invitați să se bucure de spectacolul „Ursul păcălit de vulpe”, inspirat din povestea clasică a lui Ion Creangă, în această săptămână la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”.

Reprezentațiile au loc în următoarele zile:

  • Joi, 15 mai 2025, ora 18:00

  • Duminică, 18 mai 2025, orele 11:00 și 12:30

Spectacolul este adaptat și regizat de Valentin Dobrescu, scenografia poartă semnătura Mihai Pastramagiu, iar muzica este compusă de Mihaela-Doina Macovei-Moraru.

Publicitate

 

Din distribuția spectacolul fac parte actorii: Ioana Buta, Anamaria Chelaru, Oana Asofiei, Pavel Petraşi, Andrei Bordianu, Andrei Iurescu și Ana Apetrei

 

„A fost odată… un urs care, păcălit fiind de vulpe, a rămas fără coadă. Scurtă şi simplă  povestea, dar povestită de urmaşul ursului păcălit, are cu totul altă savoare.Veniţi alături de el şi vă veţi distra pe cinste! (Valentin Dobrescu, regizor artistic)

 

Prezentat în anul 2012 la Festivalul  Teatrelor de Păpuşi şi Marionete, ediţia a XI-a, organizat de Teatrul de Păpuşi “Puck” din Cluj–Napoca, spectacolul „Ursul păcălit de vulpe” a fost distins cu  Premiul pentru mânuire acordat d-nei Aurica Dobrescu pentru personajul „vulpea”.

Recomandat preșcolarilor și școlarilor mici.

Preţ bilet 20 lei

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html  sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending