Connect with us
Publicitate

Educație

VIDEO: „Botoșani prin ochi de copil”, un simpozion care a strâns anul acesta zeci de elevi de la școlile din oraș

Publicat

Publicitate

„Județul Botoșani este locul unde vreau să trăiesc. Aici sunt bunicii, aici este joaca, aici sunt locuri minunate”. Aceasta este convingerea pe care au transmis-o, joi, zeci de copii de la mai multe școli din județul Botoșani, la Simpozionul „Botoșani prin ochi de copil”, din cadrul Proiectului Județean „SUCCES ȘI PROGRES ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR BOTOȘĂNEAN”, coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani. Simpozionul a fost găzduit de Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani.

Coordonatorii proiectului sunt Bogdan Gheorghe Suruciuc- inspector școlar general, prof. Olguța Șchiopu,  inspector școlar pentru învățământ primar,  Gabi Nechifor,  inspector scolar – învățământ special și Galia Hrimiuc,inspector școlar pentru management instituțional.

 

Publicitate

Activitatea, coordonată de învățătoarele Corina Palade și Violeta Apostoaie, s-a adresat elevilor din clasele a III-a și a IV-a din școlile din județul Botoșani, iar scopul principal a vizat cultivarea respectului față de valorile culturii botoșănene și față de personalitățile marcante ale acesteia, precum și dezvoltarea competențelor digitale prin realizarea de materiale ce ilustrează aspecte legate de cunoașterea, transmiterea și conservarea patrimoniului județului Botoșani.
Materialele prezentate de copii de la Școlile 7,10,11, 12,14, 17, coordonați de învățătorii lor, dar și de la Liceul de Artă și Liceul Pedagogic, din municipiul Botoșani, au fost realizate în format digital (Canva, StoryJumper, Book Creator, PPT etc), și au evidențiat aspecte din patrimoniul material și spiritual al județului Botoșani.

Simpozionul, aflat la a doua ediție, s-a bucurat anul acesta de o participare numeroasă. Zeci de copii, însoțiți de părinți, au realizat materiale deosebite, bine documentate, în care au scos în evidență frumusețea sau istoricul unor locuri minunate din județul Botoșani sau au omagiat personalități emblematice care și-au scris numele cu litere de aur în cartea conștiinței poporului român. De la simple colaje de fotografii, la reportaje elaborate, copiii au surprins și sintetizat armonios frumusețea acestor locuri și bucuria de a fi urmași ai unor oameni geniali. Pe alocuri, au completat și cu momente artistice care au adus un plus de autenticitate.

Educația civică începe oficial, conform programei școlare, în clasa a 3-a. Însă cei mici sunt influențați de mediul în care trăiesc încă de la primul contact cu acesta, simțul de apartenență la o comunitate locală se creează de la cele mai mici vârste. La aceasta s-a adăugat o muncă intensă de selecție a informațiilor care să scoată în evidență criteriile ce fac din județul Botoșani un loc minunat pentru ca, la final, toți cei prezenți să impresioneze prin context și originalitate în crearea materialelor expuse.

Publicitate

Inspectorul școlar Olguța Șchiopu i-a felicitat pe elevii prezenți pentru curajul de a prezenta în fața unui public materiale bine documentate și impecabil realizate.

Cei mici au primit la final câte o diplomă din partea organizatorilor, dar și câte o „surpriză” dulce care să încununeze răbdarea pe care au manifestat-o pe parcursul desfășurării simpozionului.

 

Publicitate

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Atenție la vopseaua de ouă. Masa de Paşti poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni.

Publicat

Publicitate

Este Joia Mare și este ziua în care se vopsesc ouăle pentru Paște, după cum spune tradiţia. Atenție, însă, la vopseaua pe care o cumpărați, pentru că poate avea până la 11 E-uri foarte periculoase arată antena3. ro. 

Şi celelalte alimente pe care le mâncăm de Paşte pot fi pline de aditivi, aşa că trebuie să citim cu atenţie eticheta, pentru a nu risca să avem 250 de E-uri la o masă, atenţionează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

 

Publicitate

“În primul rând, să înțelegem că și vopseaua de ouă ajunge până la urmă să o ingerăm.

Practic, o mâncăm o dată cu oul vopsit, fiindcă face transfer dintre coaja oului și ou şi, astfel, se pune și pe mâinile noastre, ale copiilor.

Când discutăm de ouăle gata vopsite, care se regăsesc în supermarket sau pe care le comandăm online, acestea trebuie să aibă pe eticheta produsului toate ingredientele care se regăsesc în vopseaua cu care este colorat oul respectiv. Altfel, dacă nu avem toate informațiile, nu cumpărăm.

Publicitate

Și dacă ne gândim că într-un astfel de produs avem 11 aditivi, mai avem și în muștar, probabil încă 10, doar dintr-un nou cu puțin muștar ajungem să mâncăm 20 de aditivi, care de cele mai multe ori se dublează sau se triplează.

Așa că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili în condițiile în care masa de Paște poate să ajungă la 250 de aditivi, iar sare și zahăr cât pentru două săptămâni.

De aceea, e bine să fim puțin mai atenți, mai cumpătați, să citim eticheta, să verificăm produsele și, nu în ultimul rând, să ne uităm și la alerte, fiindcă sunt tot mai multe produse în această perioadă în alerte, atât produse agroalimentare, dar și produsele care vin drept cadouri de la Iepuraş – fie că discutăm de o bijuterie, de o haină sau de o jucărie.

Publicitate

Aplicația europeană de protecție a consumatorilor InfoCons te ajută gratuit să vezi și alertele în timp real, să scanezi codul de bare și la vopseaua de ouă, şi când cumperi un produs agroalimentar, astfel că ai toate informațiile cu privire la aditivi, coloranți, conservanţi, zahăr și sare.

Dar cred că cel mai important este să fim foarte atenți la ce punem pe masă pentru copiii, nepoții noștri, să avem niște sărbători frumoase, fiindcă, din păcate, suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la o calitate a vieții foarte proaste.

Suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la toate tipurile de cancer, pe toate grupele de vârstă, obezitate infantilă, infarct miocardic, accidente cerebrale, care toate au o incidență directă cu ceea ce mâncăm.

Publicitate

Ar trebui să fim atenți, așadar, să citim etichetele și să alegem cele mai curate produse. Găsim produse și fără aditivi sau cu 1-3 aditivi. Trebuie doar să citim eticheta şi să fim mai atenţi”, a atras atenţia Sorin Mierlea, președintele InfoCons, joi, la Antena 3 CNN.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Albești, dat jos de la volan pentru că duhnea a alcool

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, în comuna Albești, un autoturism condus de un bărbat, de 65 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Noaptea trecută au fost organizate 12 filtre rutiere la intrările și ieșirile din Botoșani. Zeci de șoferi testați pentru alcool

Publicat

Publicitate

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier , împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani  și 3 Hlipiceni și cu polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutier care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

 

Astfel, au fost organizate  12 filtre rutiere la intrările și ieșirile din oraș, precum și pe principalele artere rutiere, fiind controlate 87 de autovehicule. Dintre conducătorii auto,  62 au fost testați alcoolscopic, rezultatul fiind pozitiv în 4 dintre cazuri.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 20.000 de lei, 16 dintre acestea fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier, iar 10 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute 9 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.

 

La activități s-a beneficat de câinele specializat în depistarea droguriolor, din cadrul ServiciuluiTeritorial al Poliției de Frontieră.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Evazioniștii din măcelăriile din Botoșani au fost amendați pe capete după o acțiune a polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspectoratului Teritorial de Muncă au acționat pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în domeniul producției, procesării cărnii și a produselor din carne.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost verificați 23 de agenți economici, din municipiul Botoșani, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, în valoare de 38.200 de lei.

Publicitate

 

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a utiliza casele de marcat electronice și de a respecta normele sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending