Connect with us

Educație

VIDEO: „Botoșani prin ochi de copil”, un simpozion care a strâns anul acesta zeci de elevi de la școlile din oraș

Publicat

Publicitate

„Județul Botoșani este locul unde vreau să trăiesc. Aici sunt bunicii, aici este joaca, aici sunt locuri minunate”. Aceasta este convingerea pe care au transmis-o, joi, zeci de copii de la mai multe școli din județul Botoșani, la Simpozionul „Botoșani prin ochi de copil”, din cadrul Proiectului Județean „SUCCES ȘI PROGRES ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR BOTOȘĂNEAN”, coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani. Simpozionul a fost găzduit de Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani.

Coordonatorii proiectului sunt Bogdan Gheorghe Suruciuc- inspector școlar general, prof. Olguța Șchiopu,  inspector școlar pentru învățământ primar,  Gabi Nechifor,  inspector scolar – învățământ special și Galia Hrimiuc,inspector școlar pentru management instituțional.

 

Activitatea, coordonată de învățătoarele Corina Palade și Violeta Apostoaie, s-a adresat elevilor din clasele a III-a și a IV-a din școlile din județul Botoșani, iar scopul principal a vizat cultivarea respectului față de valorile culturii botoșănene și față de personalitățile marcante ale acesteia, precum și dezvoltarea competențelor digitale prin realizarea de materiale ce ilustrează aspecte legate de cunoașterea, transmiterea și conservarea patrimoniului județului Botoșani.
Materialele prezentate de copii de la Școlile 7,10,11, 12,14, 17, coordonați de învățătorii lor, dar și de la Liceul de Artă și Liceul Pedagogic, din municipiul Botoșani, au fost realizate în format digital (Canva, StoryJumper, Book Creator, PPT etc), și au evidențiat aspecte din patrimoniul material și spiritual al județului Botoșani.

Simpozionul, aflat la a doua ediție, s-a bucurat anul acesta de o participare numeroasă. Zeci de copii, însoțiți de părinți, au realizat materiale deosebite, bine documentate, în care au scos în evidență frumusețea sau istoricul unor locuri minunate din județul Botoșani sau au omagiat personalități emblematice care și-au scris numele cu litere de aur în cartea conștiinței poporului român. De la simple colaje de fotografii, la reportaje elaborate, copiii au surprins și sintetizat armonios frumusețea acestor locuri și bucuria de a fi urmași ai unor oameni geniali. Pe alocuri, au completat și cu momente artistice care au adus un plus de autenticitate.

Educația civică începe oficial, conform programei școlare, în clasa a 3-a. Însă cei mici sunt influențați de mediul în care trăiesc încă de la primul contact cu acesta, simțul de apartenență la o comunitate locală se creează de la cele mai mici vârste. La aceasta s-a adăugat o muncă intensă de selecție a informațiilor care să scoată în evidență criteriile ce fac din județul Botoșani un loc minunat pentru ca, la final, toți cei prezenți să impresioneze prin context și originalitate în crearea materialelor expuse.

Publicitate

Inspectorul școlar Olguța Șchiopu i-a felicitat pe elevii prezenți pentru curajul de a prezenta în fața unui public materiale bine documentate și impecabil realizate.

Cei mici au primit la final câte o diplomă din partea organizatorilor, dar și câte o „surpriză” dulce care să încununeze răbdarea pe care au manifestat-o pe parcursul desfășurării simpozionului.

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

SĂPTĂMÂNA PATIMILOR: Lunea Mare

Publicat

Publicitate

În Lunea Mare, Biserica ne prezintă un tânăr frumos, curat, fericit, preabun: pe Iosif, care a fost al unsprezecelea fiu al Patriarhului Iacov şi a fost invidiat de fraţii lui, aruncat în groapă şi vândut pentru treizeci de arginţi.

Cumpărătorii săi l-au dus în Egipt şi l-au vândut la rândul lor unei căpetenii de la curtea faraonului, Putifar, a cărui soţie a vrut să păcătuiască cu el. Iosif s-a împotrivit cu putere, ea l-a calomniat şi a fost întemniţat. Apoi a devenit tâlcuitorul viselor faraonului, cunoscând mare cinste şi slavă. Vieţile lui Iosif şi Iisus se aseamănă. Şi Iisus a fost urât şi invidiat de iudeii cei de un neam cu El, a fost trădat pentru treizeci de arginţi de către însuşi ucenicul Lui şi a fost dus în temniţa mormântului.

După trei zile a înviat şi împărățeşte nu numai peste Egipt, ci peste lumea păcatului, pe care Sfinţii Părinţi o numesc „Egiptul patimilor”. Hristos devine noul vistier peste hambarele de grâu prin jertfa lui pe Cruce. Tot în Sfânta și Marea Luni, săvârşim pomenirea acelui smochin uscat şi blestemat pe care Hristos l-a găsit neroditor în drumul Lui. Sfinţii Părinţi aseamănă asta cu sinagoga iudeilor, în care Hristos n-a găsit roade vrednice, decât doar umbra legii, care şi aceasta pălise.

După Sfântul Isidor Pelusiotul, Hristos n-a blestemat vreun om, ci lemnul, pentru ca nerecunoscătorii oameni să afle că are şi această putere. Orice suflet neîmpodobit cu virtuţi şi pustiit de bunătăţile duhovniceşti va avea soarta lemnului neroditor care va fi aruncat în foc. Această pericopă, spre cucernicie, zdrobire a inimii şi pocăinţă, a fost pusă într-un frumos tropar: „Văzând smochinul cel uscat care a fost blestemat pentru nerodnicia lui, să ne temem, fraţilor, roade vrednice de pocăinţă aducând Stăpânului…”. Preabunul Iosif ne călăuzeşte minunat spre lepădarea de păcat.

Citeste mai mult

Eveniment

COD GALBEN de vânt pentru județul Botoșani, până miercuri dimineață

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în județul Botoșani, de astăzi, de la ora 10:00, până pe 16 aprilie, ora 10:00. Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…60 km/h.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

Publicitate

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

ISU Botoșani: Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele. O femeie de 80 de ani a trecut prin clipe de groază

Publicat

Publicitate

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau pe obiecte care pot lua foc uşor. Ieri, din această cauză, într-o casă din localitatea Plugari, județul Iași, a izbucnit un incendiu. Când s-a produs evenimentul, proprietara, o femeie în vârstă de 80 de ani, era în altă cameră. Vecinii au observat că iese fum și au chemat pompierii. Tot ei au ajutat-o să iasă din interior.

 

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Plugari, dar și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile dintr-o cameră și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă. Au ars un pat și un dulap. Din fericire, femeia nu a avut de suferit în urma incendiului.

 

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu, vă mai recomandăm să nu lăsați candelele sau lumânările aprinse nesupravegheate și să le stingeți înainte de a adormi sau de a părăsi locuința.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX: Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului

Publicat

Publicitate

Sfântul Pahomie, încă din tinereţile lui, era iubitor de Hristos, doritor de viaţă pustnicească, având o fierbinte dragoste către Dumnezeu. Intrat în mânăstire ca tânăr frate ascultător şi evlavios.

Sfântul a parcurs, după rânduială, toate încercările duhovniceşti, supunându-se poruncilor egumenului şi fraţilor, fiind un exemplu de nevoinţă întru toate. Nici n-a împlinit vârsta de 25 de ani, că faptele sale l-au făcut vrednic de mult dorita călugărie, primind – în anul 1697 – tunderea de la egumenul Ioan. Cuviosul, iscusit în taina rugăciunii, bun chivernisitor al treburilor mânăstirii, este ales de fraţi eclesiarh mare, încredinţându-i-se toate ale bisericii.

Primind această ascultare, Sfântul a început mai cu osârdie a se nevoi, din putere în putere sporind întru faptele bune, chip şi pildă făcându-se tuturor. După moartea egumenului Ioan, obştea marii lavre a Neamţului l-a aşezat în fruntea ei, deşi avea vârsta de nici treizeci de ani. Înălţarea sa în cinste nu l-a semeţit ci, dimpotrivă, Cuviosul şi-a sporit şi mai mult nevoinţele. Dorind împlinire duhovnicească cu adevărat şi arzând de dragostea cea dumnezeiască, Părintele Pahomie pleacă la Kiev, unde petrece doi ani. În anul 1706, după ce a dobândit mult folos sufletesc şi după binecuvântarea primită de la Sfântul Dimitrie al Rostovului, Cuviosul Pahomie s-a întors la Mânăstirea Neamţ.

Apoi, plăcutul lui Dumnezeu, vrednic slujitor al harului, a ajuns păstor al Romanului începând cu luna ianuarie 1707. Dar la 1 martie 1714, Ierarhul Pahomie părăseşte de bună voie scaunul arhieresc, “socotind că trece lumea şi toate ale lumii ca umbra”. Spre sfârşitul vieţii sale, vrăjmaşul diavol şi vremurile tulburi i-au adus multe suferinţe, necazuri şi lipsuri. Pentru aceasta, în anul 1717 Sfântul Ierarh Pahomie a pornit în pribegie în Transilvania, pentru ca apoi să se oprească la Lavra Pecerska. A primit şi marea schimă, numindu-se în continuare Pimen.

În Pecerska, fără tihnă, cu dorul nestins după Pocrov şi Neamţ şi cu gândul întoarcerii acasă, s-a nevoit până la sfârşitul vieţii, când a trecut la cele veşnice în anul 1724, la 14 aprilie.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending