Aproape o sută de persoane din județul Botoșani, în mare majoritate elevi, s-au înscris la Atelierul de Muzică Psaltică, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute. Evenimentul de o aleasă trăire spirituală a fost încununat de prezența lect. univ. dr. Adrian Sîrbu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, fondatorul și dirijorul corului psaltic „Byzantion”. Îndrăgitul profesor a oferit șansa celor prezenți, prin audiții și exemplificări, să aprofundeze câteva noțiuni legate de tehnica vocală psaltică.
Atelierul de Muzică Psaltică, care s-a desfășurat la Botoșani, a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox Sf. Gheorghe și cu Biserica Vovidenia.
Cei aproape o sută de participanți au avut parte de toată disponibilitatea profesorului ieșean Adrian Sârbu, care a creat o atmosferă relaxantă la întâlnirile în cadrul cărora s-a încercat pătrunderea în miezul muzicii psaltice, care a fost pentru multă vreme singura muzică cultă de pe teritoriul României.
„Acesta este modelul bizantin pe care noi l-am părăsit”
Evenimentul cultural-religios a continuat sâmbătă, 4 noiembrie, cu o conferință electrizantă, ,,Rolul artei psaltice în viața parohiei” susținută de lect. Univ. dr. Adrian Sîrbu, la Parohia Vovidenia Botoșani, care a ținut cu sufletul la gură audiența. Cu tact pedagogic, cu o smerenie copleșitoare, „înarmat până în dinți” cu tainele muzicii bizantine, profesorul Adrian Sîrbu a descris rolul muzicii psaltice în viața bisericii, importanța implicării sincere a psalților și preoților în a crea liantul dintre Altar și credincioși. A îndemnat tinerii să stea aproape de Dumnezeu, de Sfânta Împărtășanie, de strană, folosind aceste pârghii ca pe ca o armă împotriva tumultului specific adolescenței.
„Sunt onorat că o parohie cu multă râvnă pentru muzica psaltică s-a gândit să facă o întâlnire care să nu fie una care bifează an comemorativ, ci să găsim soluții la probleme.
Pregătiți psalți de mici, de la 4-5 ani, chiar din burta mamei lor, prin venirea la sfintele slujbe. Ei vor fi tinerii de mâine care vor duce o slujbă de la cele mai mici până la cele mai grele. Ei vor fi cei care vor popula strana, care se vor căsători, vor naște copii și vor ști că acei copii ai lor nu se poate altfel decât să crească la strană. Acesta este modelul bizantin pe care noi l-am părăsit, l-am uitat și apoi ne trezim că ai noștri copii ascultă manele pe telefoane, în excursii. Faceți educație muzicală și duhovnicească în același timp cu copiii voștri și cea mai de calitate este muzica psaltică. Și o altă muzică de extremă calitate este muzica clasică. Spiritul unui copil care ascultă muzică psaltică, clasică și, aș adăuga muzica populară, se va înălța. Copilul va deveni cult, va deveni spiritual” a îndemnat profesorul Adrian Sîrbu.
Publicitate
Dacă aveți copii, aduceți-i la strană
Îndrăgitul cadru universitar a cerut credincioșilor să se apropie de strană, unde cu smerenie și cu iubire să cânte lui Dumnezeu, pentru că acel loc nu aparține unui profesionist care primește sarcina de a da răspunsurile la slujbe, ci este locul unde poți să ajungi mai aproape de divinitate prin duhul rugăciunii, pentru că muzica psaltică unește. Nu cu cântări, cu tropare și glasuri, ci cu rugăciunea cea cu inima zdrobită și cu post, prin care și frica lui Dumnezeu în inimă se face necontenit.
„Strana nu este pentru cei inițiați, care din egoism și plafonare refuză orice colaborare și ei acolo își execută niște triluri într-un mod elitist. Dumnezeu nu vrea să executăm perfect, pe nu știu care glas, ci vrea să ne unim și să îi cântăm din inimă LUI. Și aceasta trebuie să fie prima investiție în viața unei parohii. Dacă aveți copii, ai preotului, ai psaltului, ai enoriașilor, aduceți-i la strană. Faceți repetiții cu ei, atât cât se poate. Și atunci acești copii vor trece de perioada adolescenței la strană, lângă Împărtășanie, într-un duh de echilibru, în discuții cu ceilalți tineri. Și aceștia vor fi adulții de mâine care tot pe lângă parohie vor fi”, a mai adăugat profesorul ieșean, Adrian Sîrbu.
Muzica bisericească este de la cel care gângurește, de la ce cel care tace și se roagă la profesionistul care conduce corul unei parohii. Toți suntem un glas: Toată suflarea să laude pe Domnul. Și tot prin muzică se transmit învățăturile de credință.
„În viața noastră bisericească, avem și această bucurie de a descifra tainele muzicii. Parohia este, sau ar trebui să fie, o familie. Așa cum într-o familie membrii sunt educați, se cunosc, își schimbă ideile, își definitivează principiile de viață, tot așa în viața parohiei, muzica unește. Ne unește pe toți. Pentru că în muzica bisericească și cel care gângurește și cel care tace și se roagă și profesionistul care conduce corul unei parohii, toți suntem un glas: Toată suflarea să laude pe Domnul. Și tot prin muzică se transmit învățăturile de credință. Rolul muzicii este de a apropia pe om de Dumnezeu. O biserică în care se cântă frumos îl schimbă pe om și îl face mai frumos”, a spus părintele Partenie Apostoaie, în cadrul conferinței.
După două zile pline de încărcătură duhovnicească, evenimentul a continuat cu slujba Privegherii, la Biserica Vovidenia, săvârșită de un sobor de preoți, la care au participat numeroși credincioși din oraș.
Slujbă plină emoție duhovnicească: „N-am mai trăit așa ceva”
Slujba de Priveghere a constat în săvârșirea Vecerniei, a Utreniei și a fost o piatră de încercare, în redarea cât mai autentică a interpretării psaltice, filtrată prin duhul rugăciunii, pentru psalții din Botoșani care au făcut parte din stranele ce au oferit răspunsurile liturgice, având în centrul lor pe însuși profesorul care i-a format să fie vectori de credință autentică în parohiile unde i-a rânduit Dumnezeu ulterior. Cei prezenți au avut parte de momente de maximă intensitate emoțională, care au purtat în componența lor duhul de rugăciune de la slujbele de priveghere de la Sfântul Munte Athos, unde Corul Byzantion este invitat să cânte la hramurile schiturilor românești.
A fost o piatră de încercare a sufletului și a trupului celui rugător, o strădanie duhovnicească de aproximativ 5 ore de rugăciune și cântare. Câțiva dintre foștii elevi ai profesorului ieșean au mărturisit că, deși cântă de mulți ani, nu au simțit niciodată un duh de rugăciune atât de puternic ca la slujba de priveghere de sâmbătă seară.
„Experiența de sâmbătă seară alături de domnul profesor Adrian Sîrbu nu este pentru mine prima de acest fel, dar de fiecare dată când o am retrăiesc acel duh de rugăciune, de asceză și de entuziasm, de energie pozitivă de a mă ruga, de a mă pune pe un făgaș bun pentru iubirea lui Hristos. Elementele tehnice pe care ni le-a prezentat în cele două zile și în conferință, împreună cu elementele de duh , de concentrare asupra rugăciunii sunt împreună ziditoare pentru o stare care este de dorit a creștinului. Putem să spunem că putem avea această stare oricum? Fără această muzică? Eu unul nu cred, pentru că se simte elementul tehnic făcut cu profesionalism și starea de rugăciune ale domnului profesor și împreună reușește să să ne aducă la o dorință de a trăi întru totul pentru Hristos și pentru ceilalți, cel puțin în acel moment de slujbă în în zilele următoare până ne întinăm cu problemele cotidiene. Fiecare experiență alături de un om cu o pregătire atât tehnică cât și o viață de rugăciune este necesară să fie cât mai des pentru un cântăreț menit să redea starea de rugăciune în biserică prin intermediul acestei muzici în biserică”, a spus după slujba privegherii unul dintre elevii profesorului Adrian Sîrbu, cântăreț la o biserică din municipiul Botoșani.
În loc de epilog
La finalul evenimentului, târziu în noapte, organizatorii au oferit diplome celor mai râvnitori participanți la atelierele de psaltică din cadrul evenimentului.
Organizatorii au dat asigurări că evenimentul nu este unul singular, ci au avansat promisiunea că va deveni o tradiție promovarea muzicii bizantine prin astfel de întâlniri, la care mentor să le fie profesorul universitar Adrian Sârbu, invitație acceptată pe loc de îndrăgitul dascăl.
„Mulțumim pentru cuvintele ce ne emoționează pe toți și ne cheamă în a pune în aplicare ce am primit zilele acestea de la domnul profesor cu dragostea și cu râvna pe care le are pentru cele sfinte, pentru slujirea bisericii din care doresc și eu să mă inspir și să preiau și îmi doresc ca aceste întâlniri să devină o tradiție pentru că simt acest lucru, ca și ceilalți participanți, că ne încurajează să mergem mai departe”, a spus profesorul Gheorghe Bulboacă la finalul conferinței, înainte de rugăciunea care a pus capăt unui eveniment care a aprins în inimile participanților dorința arzătoare de a pătrunde în miezul muzicii bizantine, dar nu oricum, ci cu inimă înfrântă și smerită, pentru că este singurul mod prin care îl putem face pe Dumnezeu să ne asculte.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Bursele olimpicilor ar putea fi înghețate din anul 2025. Guvernul nu va majora bursele de excelență odată cu creșterea salariului minim brut, potrivit proiectului de OUG „trenuleț”.
Bursele de excelență tip I și tip II (pentru premii sau medalii la competițiile școlare internaționale, respectiv locul I pe țară la olimpiadele școlare naționale), care sunt stabilite în funcție de salariul minim brut, ar urma să fie înghețate în 2025, notează edupedu.ro.
În prezent, acestea sunt în cuantum de la 100% din salariul minim brut la 25% din acesta, în funcție de premiul obținut la olimpiadă.
Salariul minim ar urma să crească, de la 1 ianuarie 2025, la 4.050 lei, de la 3.700 de lei, cât este în prezent, potrivit Ministerului Muncii.
Însă potrivit proiectului de OUG, bursele nu vor crește odată cu majorarea salariului minim.
”Cuantumul lunar al burselor de excelență olimpică I/ internațională și II/națională este diferențiat în funcție de nivelul distincției obținute, după cum urmează:
Publicitate
pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024
pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024
pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024
pentru mențiune, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024”, prevede proiectul.
Ce se întâmplă cu celelalte burse pentru elevi
Aceeași măsură ar urma să fie aplicată și pentru celelalte burse: de merit, de reziliență, socială și tehnologică. Acestea vor rămâne la nivelul celor din 2024.
Modificările propuse la Legea învățământului:
”Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru anul școlar 2025 – 2026, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:
bursă de merit – 450 lei/lună
bursă de reziliență – 300 lei/lună
bursă socială – 300 lei/lună
bursă tehnologică – 300 lei/lună.”
Și bursele pentru studenți ar urma să fie înghețate. Fondul de burse și protecție socială se va calcula după un cost standard pe student menținut la nivelul lunii decembrie 2024.
O tânără din Botoșani suferă cumplit din cauza unui dignostic care îi răpește bucuria vieții. Vestea că suferă de ADENOMIOZA DIFUZA, ENDOMETRIOZA PROFUNDA de gradul 4, ( forma cea mai grava, care i-a atacat deja mai multe organe) a căzut ca trăsnetul pe sufletul ei și pe membrii familiei pe care tot ea îi îmbărbătează că totul va trece cu bine.
Și se poate face sănătoasă, vigoarea celor 35 de ani o ajută foarte mult, însă are nevoie de mulți bani.
Botoșănenii sunt chemați să doneze un bănuț cât de mic ca să o ajute pe această tânără care a strălucit la învățătură, a „rupt” cartea, absolvind facultatea la un pas de locul întâi.
Povestea ei este spusă e preoteasa ANa MAria MAcuc, filtrul prin care trec zeci de cazuri care necesită sprijin din partea semenilor pentru a se bucura de viață.
„Multi oameni nu-si doresc DE SARBATORI bunuri materiale, ci ISI DORESC DOAR ..SANATATE, doar ca sănătatea costa foarte mult, în comparație cu veniturile lor lunare.
O tânără frumoasa, desteapta ( a terminat a 2-a pe facultate), de doar 35 de ani, după multa suferinta si dupa luni de zile de investigatii prin spitale, fara un diagnostic concret, în urma cu doar o luna de zile, a primit mai multe diagnostice grave printre care ADENOMIOZA DIFUZA, ENDOMETRIOZA PROFUNDA de gradul 4, ( forma cea mai grava, care i-a atacat deja mai multe organe) și trebuie sa se opereze cat mai curand.
Aceasta operatie dureaza cateva ore si din pacate se face doar in spitalele private.
A reusit sa se programeze pentru operatie abia pe data de 4 februarie, la Spitalul Medlife Grivita, din București, dar costul operației este foarte mare, pornește de la 5.000 de Euro si poate ajunge la 10.000 Euro.
Pe lângă suferinta fizica pe care o are, este foarte îngrijorată de suma mare de bani pe care trebuie sa o aiba in doar o luna si jumatate …
Va rog mult, cei care puteti, sa o ajutati financiar, cu cat de putin, donandu-i in NUMARUL DE CONT RO66INGB0000999915314956 deschis la ING.
O puteti contacta la NR. DE TELEFON +40 742 649 715 pentru a va da mai multe detalii si pentru a va da numele complet.
Mai bine sa fim noi cei care ajutam, decat sa ajungem noi sa avem nevoie de ajutorul celorlalti!
Din pacate, din cauza bolilor care pot aparea in viata noastra cand ne asteptam cel mai putin, oricand putem ajunge in postura celui ce are nevoie de ajutorul celorlalti.
Putin cate putin, macar o ajutam sa prinda curaj, sa simta ca nu este singura in lupta aceasta.
IMPREUNA, putem alina suferinta celor de langa noi, putem salva viata celor de langa noi, care pe lângă suferinta cauzata de boala, se streseaza si din cauza costurilor mari ale intervențiilor chirurgicale”, a spus preoteasa Ana Maria Macuc.
Legea privind noul Cod Silvic a fost promulgată, vineri, 20 decembrie, de către președintele Klaus Iohannis. Potrivit documentului, drumurile forestiere vor fi monitorizate video și sunt stabilite sancțiuni penale, scrie alba24.ro.
Noul Cod Silvic a fost adoptat de Parlament în 17 decembrie.
Actul normativ reglementează regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul sancţionator al acestuia. De asemenea, stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure, potrivit Agerpres.
Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare, care să ajute la descoperirea furturilor şi tăierilor ilegale.
Totodată, noul Cod Silvic reglementează sistemul de sancţiuni penale şi regimul măsurilor asiguratorii şi confiscarea materialelor lemnoase, a mijlocului de transport şi suspendarea accesului în sistemul informatic integrat pentru păduri, ca urmare a săvârşirii unor fapte care sunt încadrate ca infracţiuni.
Noul Cod Silvic. Cetățenii se vor putea plimba în orice pădure din țară
Potrivit actului normativ, se extinde suprafaţa unde sunt interzise tăierile la ras în parcurile naturale şi în toate ariile naturale protejate din România. De asemenea, se dă posibilitatea tuturor cetăţenilor de a se plimba pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară.
Publicitate
Documentul a fost elaborat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar din grupul de lucru care a scris acest proiect de lege au făcut parte cadre universitare de la Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.
Noul Cod Silvic. Alte prevederi
Sunt introduse noi infracţiuni silvice: falsificarea datelor informatice de natură silvică şi falsul în declaraţiile informatice vor fi pedepsite cu 1 până la 5 ani de închisoare.
Se înfiinţează:
Registrul Forestier Naţional pentru evidenţa exploataţiilor forestiere
vor fi incluşi toţi proprietarii de pădure din România, pentru facilitarea prin modalităţi informatice a avizărilor şi raportărilor între diferite entităţi publice şi monitorizarea implementării serviciilor silvice
Consiliul Naţional pentru Silvicultură
va avea rol de a urmări exercitarea în condiţii de etică profesională şi respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic.
Se stabilesc clar obligaţiile şi drepturile proprietarilor de terenuri forestiere, diferenţa pentru proprietăţile forestiere de până la 10 ha şi proprietăţile forestiere de peste 10 ha.
Se introduce conceptul de „insule de îmbătrânireˮ, un mecanism prin care suprafeţele de pădure de minimum 0,1 ha, cu rol în menţinerea biodiversităţii, vor fi protejate de tăieri. De asemenea, se dublează suprafaţa minimă acoperită cu arbori, necesară pentru categoria de folosinţă pădure, de la 0.25 ha la 0.5 ha, potrivit Mediafax.
Se introduce termenul de „folosinţă agrosilvică”, ceea ce înseamnă că terenurile agricole vor putea fi mai uşor împădurite. În acelaşi timp, este reglementată acordarea de compensaţii financiare de la bugetul de stat pentru restricţiile impuse şi dezavantajele create prin conservarea biodiversităţii habitatelor forestiere. Prin proiect sunt definite interesele şi incompatibilităţile pentru personalul domeniului silvic.
Astăzi, *Cinema Unirea* a fost gazda unui eveniment special dedicat celor mai prețioși locuitori ai orașului nostru – copiii. Într-un decor festiv și plin de căldură, sute de micuți au avut ocazia să se bucure de o experiență unică: vizionarea filmului de aventuri *„Max & Brigada Seniorilor”*, însoțită de gustări delicioase și multe zâmbete.
Acest eveniment, organizat cu sprijinul Primăriei Botoșani, al echipei de la Cinema Unirea, al voluntarilor și al sponsorilor generoși, a fost mai mult decât o simplă proiecție de film – a fost o oportunitate de a aduce spiritul sărbătorilor mai aproape de cei care, de multe ori, nu au parte de astfel de momente speciale.
*Primarul Cosmin Andrei* a fost prezent și a transmis un mesaj emoționant:
„Este minunat să vezi bucuria copiilor în astfel de momente. Zâmbetele și entuziasmul lor ne dau energia să continuăm să organizăm evenimente care aduc comunitatea mai aproape și oferă clipe de neuitat. Orașul nostru este mai frumos datorită lor.”
Pentru cei care nu au reușit să participe la evenimentul de astăzi, veștile bune continuă! *Mâine, 21 decembrie, de la ora 11:00, Cinema Unirea va difuza din nou filmul *„Max & Brigada Seniorilor”**, gratuit, oferind o nouă șansă tuturor micuților să se bucure de această aventură cinematografică.
Mulțumim echipei Cinema Unirea, voluntarilor și sponsorilor care au contribuit la succesul acestui eveniment. Împreună, am demonstrat că magia sărbătorilor este despre generozitate, iubire și comunitate.
*Despre Cinema Unirea*
Cinema Unirea este locul unde arta cinematografică întâlnește comunitatea, oferind filme de calitate și evenimente speciale pentru toți botoșănenii. Cu sprijinul Primăriei Botoșani, acest spațiu continuă să fie un punct de referință cultural în oraș.