Connect with us

Cultura

VIDEO Botoșani: Din culisele unui eveniment plin de încărcătură duhovnicească. ,,Rolul artei psaltice în viața parohiei”

Publicat

Publicitate

Aproape o sută de persoane din județul Botoșani, în mare majoritate elevi, s-au înscris la Atelierul de Muzică Psaltică, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute. Evenimentul de o aleasă trăire spirituală a fost încununat de prezența lect. univ. dr. Adrian Sîrbu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, fondatorul și dirijorul corului psaltic „Byzantion”. Îndrăgitul profesor a oferit șansa celor prezenți, prin audiții și exemplificări, să aprofundeze câteva noțiuni legate de tehnica vocală psaltică.

Atelierul de Muzică Psaltică, care s-a desfășurat la Botoșani, a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox Sf. Gheorghe și cu Biserica Vovidenia.

Cei aproape o sută de participanți au avut parte de toată disponibilitatea profesorului ieșean Adrian Sârbu, care  a creat o atmosferă relaxantă la întâlnirile în cadrul cărora s-a încercat pătrunderea în miezul muzicii psaltice, care a fost pentru multă vreme singura muzică cultă de pe teritoriul României.

„Acesta este modelul bizantin pe care noi l-am părăsit”

Evenimentul cultural-religios a continuat sâmbătă, 4 noiembrie, cu o conferință electrizantă, ,,Rolul artei psaltice în viața parohiei” susținută de lect. Univ. dr. Adrian Sîrbu, la Parohia Vovidenia Botoșani, care  a ținut cu sufletul la gură audiența. Cu tact pedagogic, cu o smerenie copleșitoare, „înarmat până în dinți” cu tainele muzicii bizantine, profesorul Adrian Sîrbu a descris rolul muzicii psaltice în viața bisericii, importanța implicării sincere a psalților și preoților în a crea liantul dintre Altar și credincioși. A îndemnat tinerii să stea aproape de Dumnezeu, de Sfânta Împărtășanie, de strană, folosind aceste pârghii ca pe ca o armă împotriva tumultului specific adolescenței.

„Sunt onorat că o parohie cu multă râvnă pentru muzica psaltică s-a gândit să facă o întâlnire care să nu fie una care bifează an comemorativ, ci să găsim soluții la probleme.

Pregătiți psalți de mici, de la 4-5 ani, chiar din burta mamei lor, prin venirea la sfintele slujbe. Ei vor fi tinerii de mâine care vor duce o slujbă de la cele mai mici până la cele mai grele. Ei vor fi cei care vor popula strana, care se vor căsători, vor naște copii și vor ști că acei copii ai lor nu se poate altfel decât să crească la strană. Acesta este modelul bizantin pe care noi l-am părăsit, l-am uitat și apoi ne trezim că ai noștri copii ascultă manele pe telefoane, în excursii. Faceți educație muzicală și duhovnicească în același timp cu copiii voștri și cea mai de calitate este muzica psaltică. Și o altă muzică de extremă calitate este muzica clasică. Spiritul unui copil care ascultă muzică psaltică, clasică și, aș adăuga muzica populară, se va înălța. Copilul va deveni cult, va deveni spiritual” a îndemnat profesorul Adrian Sîrbu.

Publicitate

Dacă aveți copii, aduceți-i la strană

Îndrăgitul cadru universitar a cerut credincioșilor să se apropie de strană, unde cu smerenie și cu iubire să cânte lui Dumnezeu, pentru că acel loc nu aparține unui profesionist care primește sarcina de a da răspunsurile la slujbe, ci este locul unde poți să ajungi mai aproape de divinitate prin duhul rugăciunii, pentru că muzica psaltică unește. Nu cu cântări, cu tropare și glasuri, ci cu rugăciunea cea cu inima zdrobită și cu post, prin care și frica lui Dumnezeu în inimă se face necontenit.

„Strana nu este pentru cei inițiați, care din egoism și plafonare refuză orice colaborare și ei acolo își execută niște triluri într-un mod elitist. Dumnezeu nu vrea să executăm perfect, pe nu știu care glas, ci vrea să ne unim și să îi cântăm din inimă LUI. Și aceasta trebuie să fie prima investiție în viața unei parohii. Dacă aveți copii, ai preotului, ai psaltului, ai enoriașilor, aduceți-i la strană. Faceți repetiții cu ei, atât cât se poate. Și atunci acești copii vor trece de perioada adolescenței la strană, lângă Împărtășanie, într-un duh de echilibru, în discuții cu ceilalți tineri. Și aceștia vor fi adulții de mâine care tot pe lângă parohie vor fi”, a mai adăugat profesorul ieșean, Adrian Sîrbu.

Muzica bisericească este de la cel care gângurește, de la ce cel care tace și se roagă la profesionistul care conduce corul unei parohii. Toți suntem un glas: Toată suflarea să laude pe Domnul. Și tot prin muzică se transmit învățăturile de credință.

„În viața noastră bisericească, avem și această bucurie de a descifra tainele muzicii. Parohia este, sau ar trebui să fie, o familie. Așa cum într-o familie membrii sunt educați, se cunosc, își schimbă ideile, își definitivează principiile de viață, tot așa în viața parohiei, muzica unește. Ne unește pe toți. Pentru că în muzica bisericească și cel care gângurește și cel care tace și se roagă și profesionistul care conduce corul unei parohii, toți suntem un glas: Toată suflarea să laude pe Domnul. Și tot prin muzică se transmit învățăturile de credință. Rolul muzicii este de a apropia pe om de Dumnezeu. O biserică în care se cântă frumos îl schimbă pe om și îl face mai frumos”, a spus părintele Partenie Apostoaie, în cadrul conferinței.

 

După două zile pline de încărcătură duhovnicească, evenimentul a continuat cu slujba Privegherii, la Biserica Vovidenia, săvârșită de un sobor de preoți, la care au participat numeroși credincioși din oraș.

Slujbă plină emoție duhovnicească: „N-am mai trăit așa ceva”

Slujba de Priveghere a constat în săvârșirea Vecerniei, a Utreniei și a fost o piatră de încercare, în redarea cât mai autentică a interpretării psaltice, filtrată prin duhul rugăciunii, pentru psalții din Botoșani care au făcut parte din stranele ce au oferit răspunsurile liturgice, având în centrul lor pe însuși profesorul care i-a format să fie vectori de credință autentică în parohiile unde i-a rânduit Dumnezeu ulterior. Cei prezenți au avut parte de momente de maximă intensitate emoțională, care au purtat în componența lor duhul de rugăciune de la slujbele de priveghere de la Sfântul Munte Athos, unde Corul Byzantion este invitat să cânte la hramurile schiturilor românești.

A fost o piatră de încercare a sufletului și a trupului celui rugător, o strădanie duhovnicească de aproximativ 5 ore de rugăciune și cântare. Câțiva dintre foștii elevi ai profesorului ieșean au mărturisit că, deși cântă de mulți ani, nu au simțit niciodată un duh de rugăciune atât de puternic ca la slujba de priveghere de sâmbătă seară.

„Experiența de sâmbătă seară alături de domnul profesor Adrian Sîrbu nu este pentru mine prima de acest fel, dar de fiecare dată când o am retrăiesc acel duh de rugăciune, de asceză și de entuziasm, de energie pozitivă de  a mă ruga, de a mă pune pe un făgaș bun pentru iubirea lui Hristos. Elementele tehnice pe care ni le-a prezentat în cele două zile și în conferință, împreună cu elementele de duh , de concentrare asupra rugăciunii sunt împreună ziditoare pentru o stare care este de dorit a creștinului. Putem să spunem că putem avea această stare oricum? Fără această muzică? Eu unul nu cred, pentru că se simte elementul tehnic făcut cu profesionalism și starea de rugăciune ale domnului profesor și împreună reușește să să ne aducă la o dorință de a trăi întru totul pentru Hristos și pentru ceilalți, cel puțin în acel moment de slujbă în în zilele următoare până ne întinăm cu problemele cotidiene. Fiecare experiență alături de un om cu o pregătire atât tehnică cât și o viață de rugăciune este necesară să fie cât mai des pentru un cântăreț menit să redea starea de rugăciune în biserică prin intermediul acestei muzici în biserică”, a spus după slujba privegherii unul dintre elevii profesorului Adrian Sîrbu, cântăreț la o biserică din municipiul Botoșani.

În loc de epilog

La finalul evenimentului, târziu în noapte, organizatorii au oferit diplome celor mai râvnitori participanți la atelierele de psaltică din cadrul evenimentului.

Organizatorii au dat asigurări că evenimentul nu este unul singular, ci au avansat promisiunea că va deveni o tradiție promovarea muzicii bizantine prin astfel de întâlniri, la care mentor să le fie profesorul universitar Adrian Sârbu, invitație acceptată pe loc de îndrăgitul dascăl.

„Mulțumim pentru cuvintele ce ne emoționează pe toți și ne cheamă în a pune în aplicare ce am primit zilele acestea de la domnul profesor cu dragostea și cu râvna pe care le are pentru cele sfinte, pentru slujirea bisericii din care doresc și eu să mă inspir și să preiau și îmi doresc ca aceste întâlniri să devină o tradiție pentru că simt acest lucru, ca și ceilalți participanți, că ne încurajează să mergem mai departe”, a spus profesorul Gheorghe Bulboacă la finalul conferinței, înainte de rugăciunea care a pus capăt unui eveniment care a aprins în inimile participanților dorința arzătoare de a pătrunde în miezul muzicii bizantine, dar nu oricum, ci cu inimă înfrântă și smerită, pentru că este singurul mod prin care îl putem face pe Dumnezeu să ne asculte.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, au decedat în urma unor incendii, luna trecută, în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, au decedat în urma unor incendii, luna trecută, în județul Botoșani.

Tragediile s-au produs în localitățile Băbiceni, Rădeni, Stânca, Mitoc și Albești. Cauzele probabile care au generat aceste evenimente au fost: fumatul, jarul căzut din sobă pe materiale combustibile, amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzire și scurtcircuitul.

Alte zeci de persoane au rămas fără acoperiș deasupra capului, din cauza unor incendii izbucnite în locuințe.

Potrivit datelor statistice, în luna martie, pompierii botoșăneni au fost solicitați să stingă, în medie, trei incendii pe zi. Numărul evenimentelor cu foc aproape s-a dublat, față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, în a treia lună a anului 2025, s-au întregistrat 90 de incendii ( 37 de vegetație uscată), cu 47,54% mai multe față de perioada de referință.

Pompierii au constatat faptul că cele mai multe incendii, înregistrate luna trecută, s-au produs din cauza coșurilor de fum deteriorate, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișurilor și a scurtcircuitelor.

Pentru evitarea situațiilor în care poate fi pusă în pericol viața persoanelor, facem apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a sistemelor de încălzire, a instalațiilor electrice și pe timpul fumatului, astfel:

Publicitate

Ø coșurile de fum:

– verificați coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți părtea din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

Ø sobe:

– nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– nu puneți hainele la uscat, pe sobă;

– în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;

– amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

– focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor;

– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

– depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat. Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.

Ø instalația electrică/ surse de încălzire electrice:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de current;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede;

– nu amplasați aparatele electrice de încălzire în apropierea materialelor combustibile sau a corpurilor de mobilier;

– nu folosiţi aparate electrice de încălzire cu defecțiuni sau improvizații;

– nu adormiți cu aparatele electrice de încălzire în funcțiune;

– nu amplasați materiale combustibile la mai puțin de un metru față de mijloacele de încălzire;

– opriți funcționarea mijloacelor de încălzire atunci când părăsiți locuința.

 

Ø fumat

– nu aruncați mucurile de țigară pe jos, în special în apropierea locuinței, a magaziilor de lemne, a depozitelor de furaje sau a adăposturilor de animale;

– dacă sunteți în autoturism și fumați, aveți grijă să nu aruncați restul de la țigară pe geam pentru că puteți incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii;

– dacă fumați într-o încăpere, folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

– dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau la fotoliu. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă;

– stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

În cazul în care, în locuință, se simte miros caracteristic de gaze trebuie deschise toate uşile şi ferestrele, nu trebuie aprinsă nicio sursă de foc, nu trebuie folosite întrerupătoarele sau aparatele electrice.

Nu lăsați copiii singuri acasă, nesupravegheați sau blocați, cu surse de aprindere, sobe, plite și aparate electrice în funcțiune.

Citeste mai mult

Eveniment

Restructurări la Poșta Română: Reduceri de posturi administrative și eficientizarea activității

Publicat

Publicitate

Restructurări la Poșta Română: Poșta Română anunță că a implementat o restructurare semnificativă a aparatului administrativ. Compania a eliminat 75% din posturile de la nivel central – de la 1.200 la 300 de angajați, scrie alba24.ro.

La nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent.

Restructurări la Poșta Română. Reducere a aparatului administrativ central

De la începutul anului 2025, numărul angajaților din Administrația Centrală s-a diminuat cu 67 de posturi, reprezentând un procent semnificativ de 20%. Măsurile au generat o economie anuală de aproximativ 10.000.000 lei la bugetul companiei.

Până în prezent, optimizările realizate de management au condus la economii totale de 151,3 milioane de lei, dintre care 122,4 milioane lei reprezintă economii nete, excluzând beneficiile generate de mobilitatea salariaților. Această strategie continuă să producă efecte pozitive pe termen lung asupra costurilor operaționale, anunță Poșta Română.

Compania precizează că solicitările pentru serviciile Poștei Române sunt în creștere. Segmentul de curierat a marcat o redresare importantă în 2024, cu o creștere de 11% a veniturilor, după o perioadă prelungită de declin.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Un ofițer și nouă subofițeri au fost înaintați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, de Ziua Jandarmeriei

Publicat

Publicitate

În urmă cu 175 de ani, prin Legiuirea pentru reforma Corpului Slujitorilor în Jandarmi, semnată de domnitorul Grigore Alexandru Ghica al Moldovei, a luat ființă Jandarmeria Română ca instituție modernă, capabilă să facă față cu succes tuturor provocărilor.

Manifestarea festivă dedicată acestui moment istoric s-a desfășurat în această dimineață la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Cu această ocazie, pe lângă ofițerii și subofițerii recompensați cu mulțumiri, felicitări sau citare prin Ordin de Zi pe Unitate, un ofițer și nouă subofițeri au fost înaintați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad.
Tot acum au fost premiați și câștigătorii concursurilor sportive organizate premergător sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române, cu sprijinul Asociației Sportive ,,Prutul” Botoșani și Asociației Internaționale a Polițiștilor – Regiunea 2 Botoșani.

În urmă cu două zile, pe 1 aprilie, jandarmii botoșăneni au sărbătorit și prima atestare documentară a jandarmilor pe meleaguri botoșănene, respectiv 131 de ani de la înființarea Companiei Jandarmi Botoșani, dată care a fost stabilită drept Zi Aniversară a Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, iar pe 29 martie jandarmii în activitate s-au întâlnit cu foștii colegi, aflați acum în rezervă sau în retragere, la Ziua Veteranilor Unității.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Bucecea

Publicat

Publicitate

Încep înscrierile pentru Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule, mândră grădină”, desfășurat la Centrul Cultural Bucecea, în perioada 20-21 mai 2025.

Consiliului Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al Orașului Bucecea și cu Centrul Cultural Bucecea, organizează cea de-a XLIV-a ediție a unuia dintre cele mai longevive festivaluri de folclor din țară.

Festivalul se va desfășura pe două secțiuni și cinci categorii de vârstă, după cum urmează:

  • soliști vocali (categoriile de 10-13 ani, 14-18 ani și 19-30 de ani)
  • soliști instrumentiști (categoria de 10-14 ani și categoria de peste 15 ani)

Acompaniamentul va fi asigurat de către Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, maestru dirijor Ion Oloieru, manager Dan Doboș.

Fișele de înscriere, însoțite de acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal și de dovada achitării taxei de înscriere se vor trimite pe adresa de e-mail a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – muzica.cjcpctbt@yahoo.com, până la data de 23 aprilie 2025, ora 12ºº.

Anul acesta, preselecţia se va desfășura fizic, în data de 24 aprilie 2025, de la ora 12ºº, la sediul C.J.C.P.C.T. Botoșani (Casa Văsescu, str. Unirii, nr. 10, Botoșani), de către o comisie de preselecție, iar concurenții vor prezenta piesa/piesele propuse pentru concurs. Lista concurenților care au trecut de faza preselecției va fi publicată pe site-ul instituției și pe pagina de Facebook Centrul Creației Botoșani.

Publicitate

Concurenții care au trecut preselecția vor trimite către instituția organizatoare setul complet de partituri pentru piesa cu acompaniament (viori, suflători, armonie), scrise în tonalitatea potrivită concurenului/concurentei în format PDF, scanate, nu fotografiate, până la data de 5 mai 2025.

Juriul va avea în componența sa personalități de seamă ale vieții culturale și artistice, fiind specialiști în domeniul cercetării, culturii și tradiției populare, iar pentru recitalurile din Gala Laurenților pregătim împreună cu Primăria Orașului Bucecea câteva recitaluri deosebite, printre care se va număra, desigur, și Codruț Victor Știrbu, câștigătorul ediției din 2024.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending