Connect with us

Cultura

VIDEO Botoșani: Din culisele unui eveniment plin de încărcătură duhovnicească. ,,Rolul artei psaltice în viața parohiei”

Publicat

Publicitate

Aproape o sută de persoane din județul Botoșani, în mare majoritate elevi, s-au înscris la Atelierul de Muzică Psaltică, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute. Evenimentul de o aleasă trăire spirituală a fost încununat de prezența lect. univ. dr. Adrian Sîrbu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, fondatorul și dirijorul corului psaltic „Byzantion”. Îndrăgitul profesor a oferit șansa celor prezenți, prin audiții și exemplificări, să aprofundeze câteva noțiuni legate de tehnica vocală psaltică.

Atelierul de Muzică Psaltică, care s-a desfășurat la Botoșani, a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox Sf. Gheorghe și cu Biserica Vovidenia.

Cei aproape o sută de participanți au avut parte de toată disponibilitatea profesorului ieșean Adrian Sârbu, care  a creat o atmosferă relaxantă la întâlnirile în cadrul cărora s-a încercat pătrunderea în miezul muzicii psaltice, care a fost pentru multă vreme singura muzică cultă de pe teritoriul României.

„Acesta este modelul bizantin pe care noi l-am părăsit”

Evenimentul cultural-religios a continuat sâmbătă, 4 noiembrie, cu o conferință electrizantă, ,,Rolul artei psaltice în viața parohiei” susținută de lect. Univ. dr. Adrian Sîrbu, la Parohia Vovidenia Botoșani, care  a ținut cu sufletul la gură audiența. Cu tact pedagogic, cu o smerenie copleșitoare, „înarmat până în dinți” cu tainele muzicii bizantine, profesorul Adrian Sîrbu a descris rolul muzicii psaltice în viața bisericii, importanța implicării sincere a psalților și preoților în a crea liantul dintre Altar și credincioși. A îndemnat tinerii să stea aproape de Dumnezeu, de Sfânta Împărtășanie, de strană, folosind aceste pârghii ca pe ca o armă împotriva tumultului specific adolescenței.

„Sunt onorat că o parohie cu multă râvnă pentru muzica psaltică s-a gândit să facă o întâlnire care să nu fie una care bifează an comemorativ, ci să găsim soluții la probleme.

Pregătiți psalți de mici, de la 4-5 ani, chiar din burta mamei lor, prin venirea la sfintele slujbe. Ei vor fi tinerii de mâine care vor duce o slujbă de la cele mai mici până la cele mai grele. Ei vor fi cei care vor popula strana, care se vor căsători, vor naște copii și vor ști că acei copii ai lor nu se poate altfel decât să crească la strană. Acesta este modelul bizantin pe care noi l-am părăsit, l-am uitat și apoi ne trezim că ai noștri copii ascultă manele pe telefoane, în excursii. Faceți educație muzicală și duhovnicească în același timp cu copiii voștri și cea mai de calitate este muzica psaltică. Și o altă muzică de extremă calitate este muzica clasică. Spiritul unui copil care ascultă muzică psaltică, clasică și, aș adăuga muzica populară, se va înălța. Copilul va deveni cult, va deveni spiritual” a îndemnat profesorul Adrian Sîrbu.

Publicitate

Dacă aveți copii, aduceți-i la strană

Îndrăgitul cadru universitar a cerut credincioșilor să se apropie de strană, unde cu smerenie și cu iubire să cânte lui Dumnezeu, pentru că acel loc nu aparține unui profesionist care primește sarcina de a da răspunsurile la slujbe, ci este locul unde poți să ajungi mai aproape de divinitate prin duhul rugăciunii, pentru că muzica psaltică unește. Nu cu cântări, cu tropare și glasuri, ci cu rugăciunea cea cu inima zdrobită și cu post, prin care și frica lui Dumnezeu în inimă se face necontenit.

„Strana nu este pentru cei inițiați, care din egoism și plafonare refuză orice colaborare și ei acolo își execută niște triluri într-un mod elitist. Dumnezeu nu vrea să executăm perfect, pe nu știu care glas, ci vrea să ne unim și să îi cântăm din inimă LUI. Și aceasta trebuie să fie prima investiție în viața unei parohii. Dacă aveți copii, ai preotului, ai psaltului, ai enoriașilor, aduceți-i la strană. Faceți repetiții cu ei, atât cât se poate. Și atunci acești copii vor trece de perioada adolescenței la strană, lângă Împărtășanie, într-un duh de echilibru, în discuții cu ceilalți tineri. Și aceștia vor fi adulții de mâine care tot pe lângă parohie vor fi”, a mai adăugat profesorul ieșean, Adrian Sîrbu.

Muzica bisericească este de la cel care gângurește, de la ce cel care tace și se roagă la profesionistul care conduce corul unei parohii. Toți suntem un glas: Toată suflarea să laude pe Domnul. Și tot prin muzică se transmit învățăturile de credință.

„În viața noastră bisericească, avem și această bucurie de a descifra tainele muzicii. Parohia este, sau ar trebui să fie, o familie. Așa cum într-o familie membrii sunt educați, se cunosc, își schimbă ideile, își definitivează principiile de viață, tot așa în viața parohiei, muzica unește. Ne unește pe toți. Pentru că în muzica bisericească și cel care gângurește și cel care tace și se roagă și profesionistul care conduce corul unei parohii, toți suntem un glas: Toată suflarea să laude pe Domnul. Și tot prin muzică se transmit învățăturile de credință. Rolul muzicii este de a apropia pe om de Dumnezeu. O biserică în care se cântă frumos îl schimbă pe om și îl face mai frumos”, a spus părintele Partenie Apostoaie, în cadrul conferinței.

 

După două zile pline de încărcătură duhovnicească, evenimentul a continuat cu slujba Privegherii, la Biserica Vovidenia, săvârșită de un sobor de preoți, la care au participat numeroși credincioși din oraș.

Slujbă plină emoție duhovnicească: „N-am mai trăit așa ceva”

Slujba de Priveghere a constat în săvârșirea Vecerniei, a Utreniei și a fost o piatră de încercare, în redarea cât mai autentică a interpretării psaltice, filtrată prin duhul rugăciunii, pentru psalții din Botoșani care au făcut parte din stranele ce au oferit răspunsurile liturgice, având în centrul lor pe însuși profesorul care i-a format să fie vectori de credință autentică în parohiile unde i-a rânduit Dumnezeu ulterior. Cei prezenți au avut parte de momente de maximă intensitate emoțională, care au purtat în componența lor duhul de rugăciune de la slujbele de priveghere de la Sfântul Munte Athos, unde Corul Byzantion este invitat să cânte la hramurile schiturilor românești.

A fost o piatră de încercare a sufletului și a trupului celui rugător, o strădanie duhovnicească de aproximativ 5 ore de rugăciune și cântare. Câțiva dintre foștii elevi ai profesorului ieșean au mărturisit că, deși cântă de mulți ani, nu au simțit niciodată un duh de rugăciune atât de puternic ca la slujba de priveghere de sâmbătă seară.

„Experiența de sâmbătă seară alături de domnul profesor Adrian Sîrbu nu este pentru mine prima de acest fel, dar de fiecare dată când o am retrăiesc acel duh de rugăciune, de asceză și de entuziasm, de energie pozitivă de  a mă ruga, de a mă pune pe un făgaș bun pentru iubirea lui Hristos. Elementele tehnice pe care ni le-a prezentat în cele două zile și în conferință, împreună cu elementele de duh , de concentrare asupra rugăciunii sunt împreună ziditoare pentru o stare care este de dorit a creștinului. Putem să spunem că putem avea această stare oricum? Fără această muzică? Eu unul nu cred, pentru că se simte elementul tehnic făcut cu profesionalism și starea de rugăciune ale domnului profesor și împreună reușește să să ne aducă la o dorință de a trăi întru totul pentru Hristos și pentru ceilalți, cel puțin în acel moment de slujbă în în zilele următoare până ne întinăm cu problemele cotidiene. Fiecare experiență alături de un om cu o pregătire atât tehnică cât și o viață de rugăciune este necesară să fie cât mai des pentru un cântăreț menit să redea starea de rugăciune în biserică prin intermediul acestei muzici în biserică”, a spus după slujba privegherii unul dintre elevii profesorului Adrian Sîrbu, cântăreț la o biserică din municipiul Botoșani.

În loc de epilog

La finalul evenimentului, târziu în noapte, organizatorii au oferit diplome celor mai râvnitori participanți la atelierele de psaltică din cadrul evenimentului.

Organizatorii au dat asigurări că evenimentul nu este unul singular, ci au avansat promisiunea că va deveni o tradiție promovarea muzicii bizantine prin astfel de întâlniri, la care mentor să le fie profesorul universitar Adrian Sârbu, invitație acceptată pe loc de îndrăgitul dascăl.

„Mulțumim pentru cuvintele ce ne emoționează pe toți și ne cheamă în a pune în aplicare ce am primit zilele acestea de la domnul profesor cu dragostea și cu râvna pe care le are pentru cele sfinte, pentru slujirea bisericii din care doresc și eu să mă inspir și să preiau și îmi doresc ca aceste întâlniri să devină o tradiție pentru că simt acest lucru, ca și ceilalți participanți, că ne încurajează să mergem mai departe”, a spus profesorul Gheorghe Bulboacă la finalul conferinței, înainte de rugăciunea care a pus capăt unui eveniment care a aprins în inimile participanților dorința arzătoare de a pătrunde în miezul muzicii bizantine, dar nu oricum, ci cu inimă înfrântă și smerită, pentru că este singurul mod prin care îl putem face pe Dumnezeu să ne asculte.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sunt naționaliști, dar nu-i fugăresc pe străini: Londra, a treia capitală cu cei mai mulți vorbitori de limbă română

Publicat

Publicitate

Londra se află pe locul trei în lume ca număr de vorbitori de limbă română, a declarat ambasadoarea României în Marea Britanie, Laura Popescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Potrivit acesteia, comunitatea română din Regat numără peste 1,2 milioane de persoane, iar primarul Londrei, Sadiq Khan, a apreciat contribuțiile semnificative ale românilor în viața economică, culturală și spirituală a capitalei britanice.

„Mi-a spus că românii îmbogățesc semnificativ Londra, economic, cultural, spiritual, că sunt foarte bine pregătiți profesional, fiecare în domeniul lui, că sunt harnici, că au o etică deosebită a muncii și că sunt foarte rezilienți”, a explicat diplomatul.

Laura Popescu a spus că afecțiunea Regelui Charles al III-lea pentru România a determinat mulți britanici să descopere, la rândul lor, frumusețea țării noastre.

‘Vizitele sale regulate și implicarea activă în proiecte de conservare, ecoturism și restaurare a satelor transilvănene au adus un plus de vizibilitate internațională României. Prin prezența sa în România, prin mesajele de susținere, a contribuit într-adevăr la aducerea țării noastre pe harta mondială a turismului sustenabil’, a afirmat diplomatul.

În 2025 se împlinesc 145 de ani de relații bilaterale România – Marea Britanie, iar seria aniversară ar putea cuprinde și omagii pentru Regina Maria, care s-a născut acum un secol și jumătate.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Seara trecută: Incendiu într-o casă din Botoșani provocat de joaca copiilor cu un aprinzător de șemineu

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit seara trecută seară într-o locuință din municipiul Botoșani, având drept cauză joaca copiilor familiei cu un aprinzător de șemineu. Flăcările au cuprins bunurile de la mansardă, iar copiii au alertat imediat mama lor, care se afla la demisol. Îngrijorată de posibilitatea extinderii incendiului, aceasta a ieșit rapid din casă împreună cu cei trei copii și a sunat după ajutor.

Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au ajuns la fața locului în timp record, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță de la SAJ Botoșani. La sosire, aceștia au constatat că mansarda ardea cu flacără deschisă și degaja o cantitate mare de fum. Intervenția promptă a acestora a reușit să împiedice extinderea focului la întreaga locuință, inclusiv la acoperișul și parterul clădirii.

Echipele de intervenție au lucrat timp de aproape două ore pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor. Mama copiilor a primit îngrijiri medicale la fața locului, suferind un atac de panică în urma incidentului. Din fericire, niciunul dintre membri familiei nu a fost rănit grav.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente generate de jocul copiilor cu focul, recomandăm celor care îi au în grijă, însușirea regulilor și măsurilor de prevenire a incendiilor și respectarea strictă a acestora.

Astfel, pentru siguranța copilului dumneavoastră:

▪ înlăturați orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui;

Publicitate

▪ păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care nu are acces;

▪ nu îi permiteţi accesul, nesupravegheat, în depozite de furaje, șuri, poduri, magazii, grajduri, clădiri dezafectate etc., cu mijloace care pot produce incendii;

▪ nu îl lăsaţi singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune.

De asemenea, învățaţi copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice:

▪ dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;

▪ dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la numărul unic pentru urgențe 112 și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;

▪ să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință;

▪ dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;

▪ atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Supravegheați copiii în permanenţă!

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Lasata secului sau Duminica Înfricoșătoarei Judecăți

Publicat

Publicitate

Duminica Înfricoșătoarei Judecăți deschide o saptamana pregatitoare pentru inceputul Postului Mare. Intre duminica aceasta si Duminica izgonirii lui Adam din rai este condensata intreaga istorie a mantuirii neamului omenesc, pentru ca dupa aceea, pe parcursul Postului Mare, timpul acesta al istoriei sa fie cumva rastignit pentru a fi indumnezeit.

De fapt, Duminica aceasta ne ajuta sa gandim ca toti vom muri si ca toti vom ajunge la un moment dat sa fim judecati de Dumnezeu, si avem sansa in timpul Postului Mare, prin pocainta, sa dobandim un raspuns bun la aceasta judecata.

In calendarul bisericesc, Lasata secului are doua etape care conduc treptat catre Postul Sfintelor Pasti: Duminica Infricosatei Judecati (27 februarie) – cand se lasa sec de carne si Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (6 martie) – cand se lasa sec de branza.

Evanghelia Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi:

Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale. Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte pastorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga.

Atunci va zice împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii.

Publicitate

Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine.

Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat?

Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine? Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintre-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut.

Atunci va zice şi celor de-a stânga: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui. Căci flămând am fost şi nu Mi-aţi dat să mânânc; însetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi nu M-aţi primit; gol şi nu M-aţi îmbrăcat; bolnav şi în temniţă, şi nu M-aţi cercetat.

Atunci vor răspunde şi ei, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând sau însetat sau străin sau gol sau bolnav sau în temniţă şi nu Ţi-am slujit? El însă le va răspunde zicând: Adevărat zic vouă: Întrucât nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut.

Şi vor merge aceştia la osânda veşnică, iar drepţii la viaţa veşnică.

Citeste mai mult

Actualitate

Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap! Sancțiuni pentru directorii școlilor care nu respectă regulile.

Publicat

Publicitate

Telefoanele, interzise la ore: Ministerul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că directorii în școlile cărora nu sunt respectate regulile legate de telefoane în timpul orelor vor fi sancționați. „Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat”, a precizat acesta, citat de Edupedu.

Regulamentul care a intrat în vigoare pentru anul școlar curent, 2024-2025 permite folosirea mobilelor la ore, însă doar cu aprobarea profesorului.

 Ce mai este interzis

”Dacă profesorul nu dorește, eu nu pot să protejez împotriva dorinței lui, ca să-i fie mai bine.

Tot ce pot să fac este să creez un cadru legal astfel încât profesorul să poată să facă un act educațional de calitate” a spus ministrul.

„Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat, pentru că se întâmplă astfel de lucruri într-o școală, în condițiile în care legea nu permite și interzice, de fapt, aceste practici”, a adăugat Daniel David.

Publicitate

Ministerul Educației a cerut joi, 20 februarie, tuturor inspectorilor școlari și directorilor, să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli.

Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap

Elevilor le este interzis:

  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare (excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale / CES autorizați să le folosească)
  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ.

Sursa: alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending