Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Biserica Vovidenia, din municipiul Botoșani, și-a cinstit ocrotitoarea. „Să avem nădejde în Mama noastră din Ceruri”

Publicat

Sute de botoșăneni au participat la slujbele oficiate în Biserica Vovidenia, din municipiul Botoșani, care și-a sărbătorit hramul pe 21 noiembrie. Sărbătoarea marchează momentul în care Sfinții părinți Ioachim și Ana au adus-o pe fiica lor Maria, în vârstă de trei ani, la templu. Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este numită în popor Vovidenie sau Ovidenie. Cu acest prilej, credincioșii cu evlavie la Maica Domnului au ținut să ia parte la popasul duhovnicesc din acest lăcaș.

Sărbătoarea a început luni după-amiază cu tradiționala procesiune cu sfintele moaște pe străzile din jurul bisericii, care a arătat că sfințenia se dobândește în biserică, dar se împărtășește întregii cetăți, întregului oraș.

A urmat Vecernia cu Litie, la care au slujit aproape treizeci de preoți din municipiul Botoșani, dar și de la bisericile din localitățile limitrofe, în frunte cu protopopul Petru Fercal. Alături de aceștia s-a aflat și directorul Seminarului din Botoșani, părintele profesor Daniel Dascălu. Biserica Vovidenia s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru credincioșii veniți să mulțumească Maicii Domnului și să își arate evlavia față de cel mai nou dintre praznicele închinate Fecioarei Maria, care a luat naștere în secolul al VI-lea.

Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți psalți din municipiul Botoșani și un grup de seminariști, împărțiți aleatoriu în două strane, interpretarea imnurilor de slavă fiind momente de înaltă trăire duhovnicească. Participarea credincioșilor prezenți la anumite cântări a creat impresia unei strane uriașe, unde Maica Domnului era cinstită pentru ajutorul oferit oricărui creștin care se roagă cu credință.

La finalul slujbei, protopopul Petru Fercal a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public

Un alt moment plin de emoție a fost legat de cuvântul de învățătură care i-a aparținut părintelui protopop (VIDEO în articol).

„Dumnezeu nu ne va părăsi. Să încurajăm familiile să dea naștere la copii, ca să nu rămână pământul acestei țări, sălbătăcit, vitregit nelipsit de oameni. Să-i creștem pe copiii noștri de mici în ascultare de Dumnezeu în bună-cuviință, ca să avem roade vrednice la vremea rânduită, să ne bucurăm de ei, să fie mângâierea bătrâneților noastre și să știm că fără Dumnezeu nu putem face nimic. Dăm slavă lui Dumnezeu că în acest Altar pe lângă invocarea Duhului sfânt neîncetat  este chemată și Maica Domnului să ocrotească pe tot omul rugător care pășește pragul acestei biserici ca să plece cu nădejde la casa lui. Ne bucurăm că se desfășoară o activitate deosebită și culturală și de asistență socială și de cateheză și să avem nădejde că Dumnezeu nu ne va părăsi. Avem încredere că dacă ne vom ruga cu post și fapte bune, nu ne va părăsi Dumnezeu”,  spus celor prezenți părintele protopop.

Să avem nădejde în Mama noastră din Ceruri și atunci un pic de lumină, un pic de speranță, un pic de vutere vom dobândi

Părintele paroh Partenie Apostoaie a mulțumit preoților prezenți la slujbă, dar și credincioșilor care au înfrumusețat sărbătoarea prin participarea lor. „Învățăm că fără Maica Domnului nu biruim ispitele și încercările acestei vieți. Este foarte importantă educația. Și a noastră și a celor pe care îi avem în grija noastră. Cea mai mare bogăție pe care o putem oferi unui tânăr de astăzi este aceea de a-l cunoaște pe Hristos. Cel care îl are în viața sa pe Hristos este și frumos, este și puternic, este și sănătos. este și bogat. Este, dacă putem spune, în Top 300, adică nimic nu îi lipsește. Nu vom reuși noi să atingem culmea sfințeniei. Suntem așa cum suntem, cu multe lipsuri în viața noastră, multe patimi, mult întuneric este în viața noastră, multe ispite și greutăți au fost și vor mai fi în viața noastră. Dar să avem nădejde în Mama noastră din Ceruri și atunci un pic e Lumina, un pic de Speranță, un pic de Putere vom dobândi”, a spus părintele Partenie.

Sărbătoarea a continuat, marți, cu slujba Sfintei și Dumnezeieștii liturghii, după care credincioșii prezenți au luat parte la tradiționala agapă frățească.

Cu cinstea care se cuvine sfintelor moaște ne vom închina acestor odoare scumpe pe care Biserica Vovidenia din municipiului Botoșani, din mila Maicii Domnului și cu binecuvântarea părintelui nostru mitropolit Teofan, le are ca patrimoniu de mare însemnătate: un fragment din Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, câte un fragment din sfintele moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, a Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, ale Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, ale Sfântului Ioan Rusu și ale Sfântului Ignatie.

***

Cea mai nouă dintre sărbătorile închinate Fecioarei Maria, Intrarea în biserică a Maicii Domnului este de origine ierusalimiteană, luând naştere în secolul al VI-lea. La 20 noiembrie 543, împăratul Iustinian cel Mare (527-565) a zidit la Ierusalim, lângă ruinele Templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numită Biserica „Sfânta Maria“-cea Nouă. Conform obiceiului, a doua zi după sfinţire, adică la 21 noiembrie, a început să fie serbat ocrotitorul bisericii, adică însăşi Maica Domnului, serbarea fiind consacrată aducerii ei la Templu. Înainte de secolul al VI-lea, sărbătoarea a fost generalizată în tot Orientul.

În Apus, ea a fost introdusă sporadic, probabil prin influenţa mănăstirilor greceşti din Italia, mai întâi în Anglia (sec. XI), apoi în Franţa, întâi în Avignon, la 1371. Generalizarea ei în întreaga Biserică Apuseană a început în 1472 şi s-a definitivat din anul 1585.

 

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Încă doi șoferi beți “extrași” din trafic de polițiștii din Botoșani. Alcoolemie de 0,51 și 0,84 mg/l alcool în aerul expirat

Publicat

Încă doi șoferi prinși beți la volan au rămas fără carnetul de conducător auto în urma unei razii a polițiștilor de la Botoșani de noaptea trecută.

La data de 2 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control pe drumul comunal DC 68, în comuna Leorda, un autoturism condus de un bărbat, de 49 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, la data de 3 decembrie 2023, în jurul orei 02:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, un autoturism condus de un tânăr, de  21 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum Dumnezeu? Femeie de 40 de ani din Botoșani, prinsă “aghesmuită” la volan și posibil pozitivă la DrugTest

Publicat

O femeie din Botoșani a fost depistată de polițiști sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive noaptea trecută în cursul unei razii a polițiștilor.

La data de 3 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul Rutier au oprit pentru control pe starda Grivița, din municipiul Botoșani un autoturism condus de o femeie, de 40 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest valoarea rezultată a fost de 0, 42 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Mai mult decât atât, femeia a fost supusă și testării cu aparatul DrugTest, care a indicat posibila prezență a substanțelor psihoactive în organism.

Ulterior, aceasta a fost condusă la o unitate spitalicească pentru  recoltarea de probe biologice.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere sub influența substanțelor psihoactive”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 600 de persoane și 330 de autovehicule controlate de polițiști la Botoșani noaptea trecută

Publicat

Acțiune de amploare a polițiștilor de ordine publică la Botoșani. În noaptea de 2 spre 3 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică cu sprijinul polițiștilor rutieri, a celor de la acțiuni speciale și a polițiștilor din cadrul subunităților de poliție au acționat pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale și pentru siguranța traficului rutier pe raza întregului județ.

Astfel, au fost vizate zonele în care se formează aglomerări de persoane, localurile publice, precum și principalele artere rutiere, fiind legitimate peste 600 de persoane și controlate 330 de autovehicule.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 84 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 40.000 de lei și au fost constate 12 infracțiuni, fiind demarate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care acestea au fost comise.

Dintre sancțiuni, 25 au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind conviețuirea socială, respectiv tulburarea ordinii și liniștii publice si provocare de scandal.

Totodată, au fost reținute 7 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare.

La activități s-a beneficiat de sprijinul jandarmilor și polițiștilor de frontieră.

Citeste mai mult

Eveniment

COD GALBEN de intensificări ale vântului până la ora 16:00 în tot judeţul Botoșani

Publicat

Până la ora 16:00, judeţul Botoșani se va afla sub o avertizare nowcasting de tip Cod Galben de intensificări ale vântului.

Potrivit meteorologilor, vântul va avea intensificări cu viteze de 55-60 km/h, a anunțat ISU Botoșani.

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.

❗️Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

🚬 Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending