Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Biserica Vovidenia, din municipiul Botoșani, și-a cinstit ocrotitoarea. „Să avem nădejde în Mama noastră din Ceruri”

Publicat

Publicitate

Sute de botoșăneni au participat la slujbele oficiate în Biserica Vovidenia, din municipiul Botoșani, care și-a sărbătorit hramul pe 21 noiembrie. Sărbătoarea marchează momentul în care Sfinții părinți Ioachim și Ana au adus-o pe fiica lor Maria, în vârstă de trei ani, la templu. Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este numită în popor Vovidenie sau Ovidenie. Cu acest prilej, credincioșii cu evlavie la Maica Domnului au ținut să ia parte la popasul duhovnicesc din acest lăcaș.

Sărbătoarea a început luni după-amiază cu tradiționala procesiune cu sfintele moaște pe străzile din jurul bisericii, care a arătat că sfințenia se dobândește în biserică, dar se împărtășește întregii cetăți, întregului oraș.

A urmat Vecernia cu Litie, la care au slujit aproape treizeci de preoți din municipiul Botoșani, dar și de la bisericile din localitățile limitrofe, în frunte cu protopopul Petru Fercal. Alături de aceștia s-a aflat și directorul Seminarului din Botoșani, părintele profesor Daniel Dascălu. Biserica Vovidenia s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru credincioșii veniți să mulțumească Maicii Domnului și să își arate evlavia față de cel mai nou dintre praznicele închinate Fecioarei Maria, care a luat naștere în secolul al VI-lea.

Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți psalți din municipiul Botoșani și un grup de seminariști, împărțiți aleatoriu în două strane, interpretarea imnurilor de slavă fiind momente de înaltă trăire duhovnicească. Participarea credincioșilor prezenți la anumite cântări a creat impresia unei strane uriașe, unde Maica Domnului era cinstită pentru ajutorul oferit oricărui creștin care se roagă cu credință.

La finalul slujbei, protopopul Petru Fercal a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public

Un alt moment plin de emoție a fost legat de cuvântul de învățătură care i-a aparținut părintelui protopop (VIDEO în articol).

Publicitate

„Dumnezeu nu ne va părăsi. Să încurajăm familiile să dea naștere la copii, ca să nu rămână pământul acestei țări, sălbătăcit, vitregit nelipsit de oameni. Să-i creștem pe copiii noștri de mici în ascultare de Dumnezeu în bună-cuviință, ca să avem roade vrednice la vremea rânduită, să ne bucurăm de ei, să fie mângâierea bătrâneților noastre și să știm că fără Dumnezeu nu putem face nimic. Dăm slavă lui Dumnezeu că în acest Altar pe lângă invocarea Duhului sfânt neîncetat  este chemată și Maica Domnului să ocrotească pe tot omul rugător care pășește pragul acestei biserici ca să plece cu nădejde la casa lui. Ne bucurăm că se desfășoară o activitate deosebită și culturală și de asistență socială și de cateheză și să avem nădejde că Dumnezeu nu ne va părăsi. Avem încredere că dacă ne vom ruga cu post și fapte bune, nu ne va părăsi Dumnezeu”,  spus celor prezenți părintele protopop.

Să avem nădejde în Mama noastră din Ceruri și atunci un pic de lumină, un pic de speranță, un pic de vutere vom dobândi

Părintele paroh Partenie Apostoaie a mulțumit preoților prezenți la slujbă, dar și credincioșilor care au înfrumusețat sărbătoarea prin participarea lor. „Învățăm că fără Maica Domnului nu biruim ispitele și încercările acestei vieți. Este foarte importantă educația. Și a noastră și a celor pe care îi avem în grija noastră. Cea mai mare bogăție pe care o putem oferi unui tânăr de astăzi este aceea de a-l cunoaște pe Hristos. Cel care îl are în viața sa pe Hristos este și frumos, este și puternic, este și sănătos. este și bogat. Este, dacă putem spune, în Top 300, adică nimic nu îi lipsește. Nu vom reuși noi să atingem culmea sfințeniei. Suntem așa cum suntem, cu multe lipsuri în viața noastră, multe patimi, mult întuneric este în viața noastră, multe ispite și greutăți au fost și vor mai fi în viața noastră. Dar să avem nădejde în Mama noastră din Ceruri și atunci un pic e Lumina, un pic de Speranță, un pic de Putere vom dobândi”, a spus părintele Partenie.

Publicitate

Sărbătoarea a continuat, marți, cu slujba Sfintei și Dumnezeieștii liturghii, după care credincioșii prezenți au luat parte la tradiționala agapă frățească.

Cu cinstea care se cuvine sfintelor moaște ne vom închina acestor odoare scumpe pe care Biserica Vovidenia din municipiului Botoșani, din mila Maicii Domnului și cu binecuvântarea părintelui nostru mitropolit Teofan, le are ca patrimoniu de mare însemnătate: un fragment din Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, câte un fragment din sfintele moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, a Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, ale Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, ale Sfântului Ioan Rusu și ale Sfântului Ignatie.

***

Cea mai nouă dintre sărbătorile închinate Fecioarei Maria, Intrarea în biserică a Maicii Domnului este de origine ierusalimiteană, luând naştere în secolul al VI-lea. La 20 noiembrie 543, împăratul Iustinian cel Mare (527-565) a zidit la Ierusalim, lângă ruinele Templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numită Biserica „Sfânta Maria“-cea Nouă. Conform obiceiului, a doua zi după sfinţire, adică la 21 noiembrie, a început să fie serbat ocrotitorul bisericii, adică însăşi Maica Domnului, serbarea fiind consacrată aducerii ei la Templu. Înainte de secolul al VI-lea, sărbătoarea a fost generalizată în tot Orientul.

În Apus, ea a fost introdusă sporadic, probabil prin influenţa mănăstirilor greceşti din Italia, mai întâi în Anglia (sec. XI), apoi în Franţa, întâi în Avignon, la 1371. Generalizarea ei în întreaga Biserică Apuseană a început în 1472 şi s-a definitivat din anul 1585.

 

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Lotul ISU Botoșani pe podium în cadrul etapei zonale a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență

Publicat

Publicitate

În perioada 23-25 iulie, la Bacău, s-a desfășurat etapa zonală a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență, reunind echipele de salvatori de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea și Iași. Competiția a cuprins patru probe: „Scara de fereastră”, „Pista cu obstacole pe 100 m”, „Ștafeta 4 x 100 m” și „Realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă”.

Lotul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani a obținut rezultate foarte bune, urcând pe podium la mai multe probe. Aceștia au ocupat locul I la proba pe echipe „Realizarea dispozitivului de intervenție” și locul al II-lea la probele „Ștafeta 4×100 m”, „Pista cu obstacole” și „Scara de fereastră”, terminând pe locul al II-lea în clasamentul general. De asemenea, sg. maj. Baltag Andrei din cadrul ISU Botoșani a contribuit semnificativ la aceste performanțe, obținând locul I la proba individuală „Pista cu obstacole”, un timp record al competițiilor zonale.

În competiția organizată de ISU Bacău, pompierii din cele șapte județe și-au testat abilitățile în cadrul probelor menționate, demonstrându-și profesionalismul și pregătirea temeinică.

Lotul reprezentativ al ISU Botoșani a fost format din:

1. Căpitan Adrian Gabriel Loluță – conducător de lot
2. Plutonier adjutant Sobariu Dorin – antrenor / concurent
3. Plutonier adjutant șef Dutcovschi Doru – concurent
4. Plutonier adjutant Honciuc Ionuț – concurent
5. Plutonier Ochian Andrei – concurent
6. Sergent major Baltag Andrei – concurent
7. Soldat Dascălu Bogdan – concurent
8. Soldat Roman Andrei – concurent
9. Soldat Silion Cosmin – concurent
10. Soldat Dutcovschi Eusebiu – concurent
11. Soldat Amariei Răzvan – concurent

Obiectivul fundamental al competiției este dezvoltarea și perfecționarea aptitudinilor și deprinderilor specifice necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenție în situații de urgență. Probele sunt identice cu cele ale concursurilor sportive internaționale ale pompierilor, organizate de Comitetul Internațional de Prevenire și Stingere a Incendiilor (CTIF).

Publicitate

Punctajul obținut în cadrul tuturor etapelor zonale din țară va fi analizat, iar echipele cu cei mai buni timpi vor participa la etapa națională ce se va desfășura în perioada 20-23 august, la Piatra Neamț.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Temperaturile vor urca până la 35-36 de grade

Publicat

Publicitate

Vremea se încălzește din nou în următoarea perioadă. Vor fi maxime peste 35 de grade, mai ales în regiunile sud-vestice. Vor mai fi ploi și furtuni, însă cantitățile de precipitații vor fi mai puține până la mijlocul lunii august.

Temperaturile vor urca până la 35-36 de grade atât la începutul săptămânii viitoare, cât și în 2-6 august, în vest și sud. Apoi vor coborî brusc sub 30 de grade, pentru câteva zile.

Perioade cu ploi și furtuni sunt anunțate în 4-9 august în Transilvania și în nord-est.

Vremea în Alba în weekend 26 – 28 iulie: Revin temperaturile caniculare. Prognoza meteo pe localități din județ

După 11 august, regimul de temperatură se stabilizează la valori de 28-29 de grade în Transilvania și nord-est, respectiv 30-31 de grade în vest și sud.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni până în 26 august.

Publicitate

Vremea în săptămâna 29 iulie – 4 august

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-vestice. Vor fi și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Publicitate

Vremea în săptămâna 5-11 august

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și sud-vestice.

Regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor.

Vremea în săptămâna 12-18 august

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Vremea în săptămâna 19-26 august

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă în regiunile estice și sud-estice, iar în rest va avea o tendință ușor deficitară.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Carambol pe o stradă din municipiul Suceava. Două persoane încarcerate

Publicat

Publicitate

Accident cumplit pe o stradă intens circulată din Municipiul Suceava, patru persoane ajungând la spital după o ciocnire între trei maşini.

Impactul a fost atât de violent încât două victime au rămas încarcerate.

Martori la accident, mai mulţi trecători au sunat speriaţi la 112, iar imediat la faţa locului au ajuns mai multe echipaje de intervenţie.

Victimele au fost transportate de urgenţă la spital.

„Este vorba despre un accident rutier între trei autoturisme din care au rezultat patru victime, două dintre aceste rămânând încarcerate.

Victimele rămase blocate în autoturisme au fost extrase şi predate echipajelor medicale şi paramedicale”, a trasmis ISU Suceava.

Publicitate

O a cincea persoană implicată în evenimentul rutier nu a avut nevoie de îngrijirile medicilor.

Sursa nordestnews.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Arhivele Naționale pot crește după bunul plac tarifele pentru eliberarea documentelor

Publicat

Publicitate

Până la ultima modificare survenită, tarifele pentru operațiunile de arhivă erau stabilite de către Casa Națională de Pensii Publice prin Ordinul 299/29.05.2023. La acest moment prin adoptarea tacită de către Parlament, fără o dezbatere publică, prin modificarea art. 29 alin. (3) din Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996 republicată s-a statuat altceva, informează ADEVĂRUL. Tarifele maximale pentru operațiunile de arhivă nu vor mai fi stabilitate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) ca până acum, ci de Arhivele Naționale, după adoptarea tacită în Parlament a unor modificări.

 

„Un subiect mai puțin cunoscut și aparent de un interes mai scăzut este reprezentat de modul în care a fost modificată Legea Arhivelor Naționale, fără nicio dezbatere publică, dar având un impact semnificativ asupra rolului, atribuțiilor și efectelor asupra operatorilor economici care prestează servicii arhivistice contra cost. Aceste tipuri de servicii sunt accesate, la un moment dat, de către fiecare dintre cetățeni, fie că vorbim despre înscrisuri din arhivă în legătură cu vechimea în muncă pentru stabilirea drepturilor de pensie, fie pentru acte de stare civilă sau acte de proprietate”, avertizează sindicatul Europol.

Până la ultima modificare survenită, tarifele pentru operațiunile de arhivă erau stabilite de către Casa Națională de Pensii Publice prin Ordinul 299/29.05.2023. La acest moment prin adoptarea tacită de către Parlament, fără o dezbatere publică, prin modificarea art. 29 alin. (3) din Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996 republicată s-a statuat:

„Serviciile arhivistice prestate în condițiile alin. (1) de către operatorii economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naționale, după consultarea operatorilor economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice”.

Practic, arată sindicaliștii, din acest moment angajaților din Arhivele Naționale li se atribuie întreaga responsabilitate a stabilirii cuantumurilor tarifelor, iar Casa Națională de Pensii dispare din peisaj și nu mai are nicio răspundere, cum a avut până la apariția noii modificări legislative.

Publicitate

„Evident, toate aceste responsabilități nu doar că nu au venit la pachet cu drepturi salariale aferente, ci nici măcar inechitatea salarială existentă din 2017 nu a fost rezolvată între angajații structurilor județene și a structurii centrale de conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Este foarte interesant cum modificările asupra atribuțiilor angajaților Arhivelor Naționale se realizează de pe o zi pe alta, în timp ce discriminările salariale se reportează de la un an la altul, precizându-se că nu e facil să intervii legislativ”, susțin sindicaliștii.

Mai mult, angajații Casei Naționale de Pensii, indiferent că vorbim de structuri teritoriale sau nu, beneficiază de o salarizare corectă și echitabilă, în timp ce instituția Arhivelor Naționale a rămas singura instituție în care mai persistă discriminarea salarială între aparatul central și structurile teritoriale, deși angajații serviciilor județene au făcut demersuri începând cu luna ianuarie a anului curent pentru eliminarea inechităților, dar fără vreun rezultat favorabil.

Sursa: ADEVĂRUL

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending