Sute de botoșăneni au participat la slujbele oficiate în Biserica Vovidenia, din municipiul Botoșani, care și-a sărbătorit hramul pe 21 noiembrie. Sărbătoarea marchează momentul în care Sfinții părinți Ioachim și Ana au adus-o pe fiica lor Maria, în vârstă de trei ani, la templu. Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este numită în popor Vovidenie sau Ovidenie. Cu acest prilej, credincioșii cu evlavie la Maica Domnului au ținut să ia parte la popasul duhovnicesc din acest lăcaș.
Sărbătoarea a început luni după-amiază cu tradiționala procesiune cu sfintele moaște pe străzile din jurul bisericii, care a arătat că sfințenia se dobândește în biserică, dar se împărtășește întregii cetăți, întregului oraș.
A urmat Vecernia cu Litie, la care au slujit aproape treizeci de preoți din municipiul Botoșani, dar și de la bisericile din localitățile limitrofe, în frunte cu protopopul Petru Fercal. Alături de aceștia s-a aflat și directorul Seminarului din Botoșani, părintele profesor Daniel Dascălu. Biserica Vovidenia s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru credincioșii veniți să mulțumească Maicii Domnului și să își arate evlavia față de cel mai nou dintre praznicele închinate Fecioarei Maria, care a luat naștere în secolul al VI-lea.
Publicitate
Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți psalți din municipiul Botoșani și un grup de seminariști, împărțiți aleatoriu în două strane, interpretarea imnurilor de slavă fiind momente de înaltă trăire duhovnicească. Participarea credincioșilor prezenți la anumite cântări a creat impresia unei strane uriașe, unde Maica Domnului era cinstită pentru ajutorul oferit oricărui creștin care se roagă cu credință.
La finalul slujbei, protopopul Petru Fercal a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public
Un alt moment plin de emoție a fost legat de cuvântul de învățătură care i-a aparținut părintelui protopop (VIDEO în articol).
Publicitate
„Dumnezeu nu ne va părăsi. Să încurajăm familiile să dea naștere la copii, ca să nu rămână pământul acestei țări, sălbătăcit, vitregit nelipsit de oameni. Să-i creștem pe copiii noștri de mici în ascultare de Dumnezeu în bună-cuviință, ca să avem roade vrednice la vremea rânduită, să ne bucurăm de ei, să fie mângâierea bătrâneților noastre și să știm că fără Dumnezeu nu putem face nimic. Dăm slavă lui Dumnezeu că în acest Altar pe lângă invocarea Duhului sfânt neîncetat este chemată și Maica Domnului să ocrotească pe tot omul rugător care pășește pragul acestei biserici ca să plece cu nădejde la casa lui. Ne bucurăm că se desfășoară o activitate deosebită și culturală și de asistență socială și de cateheză și să avem nădejde că Dumnezeu nu ne va părăsi. Avem încredere că dacă ne vom ruga cu post și fapte bune, nu ne va părăsi Dumnezeu”, spus celor prezenți părintele protopop.
Să avem nădejde în Mama noastră din Ceruri și atunci un pic de lumină, un pic de speranță, un pic de vutere vom dobândi
Părintele paroh Partenie Apostoaie a mulțumit preoților prezenți la slujbă, dar și credincioșilor care au înfrumusețat sărbătoarea prin participarea lor. „Învățăm că fără Maica Domnului nu biruim ispitele și încercările acestei vieți. Este foarte importantă educația. Și a noastră și a celor pe care îi avem în grija noastră. Cea mai mare bogăție pe care o putem oferi unui tânăr de astăzi este aceea de a-l cunoaște pe Hristos. Cel care îl are în viața sa pe Hristos este și frumos, este și puternic, este și sănătos. este și bogat. Este, dacă putem spune, în Top 300, adică nimic nu îi lipsește. Nu vom reuși noi să atingem culmea sfințeniei. Suntem așa cum suntem, cu multe lipsuri în viața noastră, multe patimi, mult întuneric este în viața noastră, multe ispite și greutăți au fost și vor mai fi în viața noastră. Dar să avem nădejde în Mama noastră din Ceruri și atunci un pic e Lumina, un pic de Speranță, un pic de Putere vom dobândi”, a spus părintele Partenie.
Publicitate
Sărbătoarea a continuat, marți, cu slujba Sfintei și Dumnezeieștii liturghii, după care credincioșii prezenți au luat parte la tradiționala agapă frățească.
Cu cinstea care se cuvine sfintelor moaște ne vom închina acestor odoare scumpe pe care Biserica Vovidenia din municipiului Botoșani, din mila Maicii Domnului și cu binecuvântarea părintelui nostru mitropolit Teofan, le are ca patrimoniu de mare însemnătate: un fragment din Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, câte un fragment din sfintele moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, a Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, ale Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, ale Sfântului Ioan Rusu și ale Sfântului Ignatie.
***
Cea mai nouă dintre sărbătorile închinate Fecioarei Maria, Intrarea în biserică a Maicii Domnului este de origine ierusalimiteană, luând naştere în secolul al VI-lea. La 20 noiembrie 543, împăratul Iustinian cel Mare (527-565) a zidit la Ierusalim, lângă ruinele Templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numită Biserica „Sfânta Maria“-cea Nouă. Conform obiceiului, a doua zi după sfinţire, adică la 21 noiembrie, a început să fie serbat ocrotitorul bisericii, adică însăşi Maica Domnului, serbarea fiind consacrată aducerii ei la Templu. Înainte de secolul al VI-lea, sărbătoarea a fost generalizată în tot Orientul.
În Apus, ea a fost introdusă sporadic, probabil prin influenţa mănăstirilor greceşti din Italia, mai întâi în Anglia (sec. XI), apoi în Franţa, întâi în Avignon, la 1371. Generalizarea ei în întreaga Biserică Apuseană a început în 1472 şi s-a definitivat din anul 1585.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
PS Nichifor va sluji din nou în biserica din Victoria, ctitorită de Preafericitul Teoctist. O părticică din sfintele moaște ale Sfântului Gheorghe vor fi așezate în raclă spre închinare
Ziua de prăznuire a unui sfânt extrem de iubit, mai ales de copiii din lumea întreagă, aduce un prilej de mare bucurie pentru locuitorii satului Victoria, din comuna botoșăneană Stăuceni. După săvârșirea Sfintei și dumnezeieștii Liturghii de sărbătoarea Sfântului Nicolae, un ierarh va poposi în mijlocul credincioșilor pentru un eveniment oarecum istoric pentru comunitate.
Mai concret, Preasfințitul Nichifor Botoșani se va afla în mijlocul enoriașilor, pe 6 decembrie, ora 16.00, pentru a sfinți, prin rugăciuni speciale, racla în care vor și așezate sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe dăruite Parohiei Victoria de către părintele Aron Horciu și au fost aduse din Italia. După ceremonial, racla va fi așezată într-un loc special ales din biserica ctitorită de Preafericitul Tectist Arăpașu.
Sătenii evlavioși sunt convinși că decizia Sfântului Gheorghe de a poposi pentru totdeauna în biserica din Victoria este rodul mijlocirii Preafericitului Teoctist la Bunul Dumnezeu.
Publicitate
Povestea din spatele acestui dar minunat va fi dezvăluită în ziua evenimentului.
Biserica din Victoria a fost construită între anii 1986-1991, fiind al treilea locaș de cult al acestui sat, după capela de lemn și clopotnița, ridicate în 1921 și ,,biserica din păpușoi” înălţată în 1968.
Publicitate
Actuala biserică a fost construită, într-o perioadă de mari încercări, prin purtarea de grijă și cheltuiala Părintelui Patriarh Teoctist Arăpașu, originar din aceste locuri. Ajutoare apropiate în această lucrare i-au fost părintele Grigore Diaconu, pe atunci protopop al Protopopiatului Botoșani, preotul Octavian Poduț, ce suplinea pe atunci filia Victoria și Mihai Arăpașu, nepot al Preafericirii Sale.
ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR, PRIMĂRIA COMUNEI MIHAI EMINESCU, vă anunță că în baza Reglementării Tehnice „Normativ privind prevenirea și combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, indicativ AND 525-2013, elaborată de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A. din 17.06.2013, începând cu data de 20.11.2023 Unitatea Administrativ Teritoriala a început pregătirea activităților specifice sezonului rece.
Publicitate
Așadar, toți locuitorii comunei sunt rugați sa nu obstrucționeze drumurile publice cu diverse materiale (lemne, materiale de construcții, resturi vegetale, etc) sau cu utilaje ori autovehicule.
În conformitate cu Art.12, pct. 13, din Regulamentul privind stabilirea unor masuri pentru gospodărirea Comunei Mihai Eminescu, aprobat prin H.C.L. Nr. 136 din data de 09.10.2024, ocuparea sau parcarea pe domeniul public (drumuri) a autovehiculelor de orice fel, care împiedică procesul de deszăpezire în sezonul rece (15 noiembrie – 15 martie) se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 lei și 2.500 lei pentru persoanele fizice și 1.500 lei și 2.500 lei pentru persoanele juridice.
Parcarea se va face în curțile sau garajele proprietarilor acestora.
Publicitate
Pentru a nu risca lovirea accidentală sau atingerea autovehiculelor, străzile pe care vor fi parcate acestea, nu vor fi deszăpezite, iar proprietarii autovehiculelor vor fi sancționați cu amendă conform regulamentului mai sus menționat.
Primăria Comunei Mihai Eminescu vă reamintește ca Regulamentul privind stabilirea unor masuri pentru gospodărirea Comunei Mihai Eminescu, aprobat prin H.C.L. Nr 136 din data de 09.10.2024, îl puteți găsi pe site-ul oficial al Primăriei: http://comunamihaieminescu.ro.
Gălăgie la bloc: legislația actuală prevede reguli privind respectarea orelor de liniște în blocurile de apartamente, dar și sancțiuni pentru vecinii care fac zgomot și îi deranjează pe ceilalți. Mai mult, sunt prevăzute și situații în care astfel de fapte sunt considerate infracțiuni, scrie alba24.ro.
Ordinea și liniștea publică sunt reglementate de Legea nr. 61/1991. Aceasta care stabilește sancțiuni pentru încălcarea normelor de conviețuire socială și a ordinii publice, scrie alba24.ro. Actul normativ prevede intervale orare în care trebuie respectat un nivel de zgomot redus.
Orele de liniște sunt în intervalul 22.00-8.00, respectiv 13.00-14:00.
Publicitate
Dacă se produce zgomot peste limitele admise, locatarii pot apela la autorități competente (de exemplu, poliția locală).
Gălăgie la bloc: tulburarea liniștii locatarilor – când este considerată contravenție
Legea prevede situațiile în care se pot aplica amenzi, pentru contravenții de încălcarea liniștii și ordinii publice, potrivit daos.legal.
Acestea sunt:
Publicitate
tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă
tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediată vecinătate a acestora, prin:producerea de zgomote, larmă, folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice
organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban
Gălăgie la bloc: tulburarea liniștii locatarilor. Amenzi
Amenzile sunt între 100 și 6000 lei, în funcție de gravitatea faptei.
Pot fi impuse sancțiuni complementare, cum ar fi suspendarea sau retragerea autorizației de funcționare pentru anumite unități, aplicarea de sancțiuni persoanelor juridice implicate și confiscarea bunurilor folosite în comiterea contravențiilor.
Publicitate
Dacă contravenția se repetă într-un interval de 24 de ore, se vor aplica sancțiuni majorate:
între 500 lei și 1500 lei amendă sau prestare 50-100 ore de activități în folosul comunității pentru tulburarea liniștii publice prin strigăte, alarme, alte zgomote deranjante
între 2000 lei și 3000 lei amendă sau prestare 70-120 ore de activități în folosul comunității pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 și 13.00-14.00 prin zgomote, muzică dată tare, larmă
între 3000 lei și 6000 lei amendă sau prestare 100-150 ore de activități în folosul comunității pentru organizarea de petreceri private în corturi și alte tipuri de amenajări, în exterior, în apropierea imobilelor de locuințe și cu caracter social, fără autorizație și drept.
Procesul-verbal de constatare a contravenției se poate ataca în instanță în termen de 15 zile de la comunicare. Taxa judiciară de timbru este de 20 de lei.
Gălăgie la bloc: tulburarea liniștii locatarilor. Când este considerată infracțiune
Fapta persoanei care, în spațiul public, prin acte de amenințare sau prin atingeri grave aduse demnității persoanelor, provoacă perturbarea ordinii și liniștii publice (art. 371 Cod Penal) se consideră infracțiune.
Pedeapsa este închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.
Gălăgie la bloc: legislația actuală prevede reguli privind respectarea orelor de liniște în blocurile de apartamente, dar și sancțiuni pentru vecinii care fac zgomot și îi deranjează pe ceilalți. Mai mult, sunt prevăzute și situații în care astfel de fapte sunt considerate infracțiuni.
Ordinea și liniștea publică sunt reglementate de Legea nr. 61/1991. Aceasta care stabilește sancțiuni pentru încălcarea normelor de conviețuire socială și a ordinii publice.
Actul normativ prevede intervale orare în care trebuie respectat un nivel de zgomot redus.
Orele de liniște sunt în intervalul 22.00-8.00, respectiv 13.00-14:00.
Dacă se produce zgomot peste limitele admise, locatarii pot apela la autorități competente (de exemplu, poliția locală).
Gălăgie la bloc: tulburarea liniștii locatarilor. Când este considerată infracțiune
Fapta persoanei care, în spațiul public, prin acte de amenințare sau prin atingeri grave aduse demnității persoanelor, provoacă perturbarea ordinii și liniștii publice (art. 371 Cod Penal) se consideră infracțiune.
Pedeapsa este închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.
Cu închisoare de la 1 la 5 ani se va pedepsi fapta persoanei care, în spațiul public, prin acte de violență îndreptate împotriva persoanelor sau bunurilor, cauzează tulburarea ordinii și liniștii publice.
Dacă persoana are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce prezintă potențial de a pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa se majorează cu o treime.
Astăzi, 20 noiembrie, candidații la Parlamentul României din partea echipei PNL Botoșani invită mai mai mulți candidați PSD la dezbateri publice. Mesajele fiind publicate pe rețelele de socializare ale candidaților.
Echipa lui Valeriu Iftime propune dezbateri deschise, la orice post de televiziune convenabil candidaților PSD, scopul lor fiind cel de a vorbi deschis despre problemele județului Botoșani. În mesajele publicate de aceștia deja sunt enunțate câte un va dintre subiectele dezbaterilor: problema apei și stadiul lucrărilor în compania dată, spitalul Mavromati și cel de Maternitate, dar și planul inexistent al PSD-ului pentru dezvoltarea județului Botoșani.
Doina Federovici și Marius Budăi au fost invitați la dezbatere de către Ovidiu Jitaru, candidat la Senat în Parlamentul României din partea PNL: „Botoșănenii au dreptul să știe care este stadiul lucrărilor făcute la compania de apă. [..] Dacă domnul Budăi vrea să participe, de asemenea îl invit și pe dumnealui.”
Publicitate
Doamna Federovici, ex-președintă a Consiliului Județean Botoșani, este invitată și de către Luciana Buliga și Alexandru Dumitriu, candidați la Camera Deputaților în Partidul României din partea PNL. Fiind farmaciști, ambii candidați își doresc să discute despre problemele sistemului de sănătate, iar subiectul va fi starea în care se află Spitalul Mavromati și cel de Maternitate din Botoșani. „Aș vrea să o invităm pe doamna Federovici Doina la o dezbatere publică în care să lămurim pentru totdeauna problemele și cum s-a ajuns în acest hal la Botoșani!” – declară Luciana Buliga, candidată PNL la Camera Deputaților.
Pe lista candidaților invitați la dezbatere se numără și Mircea Magdalena. Avocata Ionela Aiftincă, candidat la Senat în Parlamentul României pe listele PNL Botoșani, îl provoacă pe Magdalena să se prezinte singur la dezbatere, la orice televiziune publică îi este dumnealui pe plac: „Văd că dumneavoastră veniți însoțit la emisiuni cu ajutoare, ajutat de inculpatul Cosmin Andrei care răspunde în numele dumneavoastră. Dumneavoastră sunteți candidatul, haideți, curaj!”.
Candidații PNL au un mesaj comun în toate invitațiile: botoșănenii trebuie să-și cunoască candidații, acesta este dreptul lor fundamental. Totodată botoșănenii trebuie informați despre cauzele care au făcut ca județul Botoșani să ajungă în starea actuală de subdezvoltare, dar și să afle ce pot face candidații PSD pentru Botoșani din moment ce în ultimii ani la conducerea acestui județ s-au aflat anume ei – actualii candidați doamna Federovici, domnul Budăi și domnul Magdalena.
Publicitate
În urma acestor apeluri publice, se așteaptă răspunsul la invitații din partea candidaților PSD: Doina Federovici, Marius Budăi și Mircea Magdalena.