Connect with us

Eveniment

VIDEO: Biserica Vovidenia, din municipiul Botoșani, și-a cinstit ocrotitoarea. „Să avem nădejde în Mama noastră din Ceruri”

Publicat

Publicitate

Sute de botoșăneni au participat la slujbele oficiate în Biserica Vovidenia, din municipiul Botoșani, care și-a sărbătorit hramul pe 21 noiembrie. Sărbătoarea marchează momentul în care Sfinții părinți Ioachim și Ana au adus-o pe fiica lor Maria, în vârstă de trei ani, la templu. Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este numită în popor Vovidenie sau Ovidenie. Cu acest prilej, credincioșii cu evlavie la Maica Domnului au ținut să ia parte la popasul duhovnicesc din acest lăcaș.

Sărbătoarea a început luni după-amiază cu tradiționala procesiune cu sfintele moaște pe străzile din jurul bisericii, care a arătat că sfințenia se dobândește în biserică, dar se împărtășește întregii cetăți, întregului oraș.

A urmat Vecernia cu Litie, la care au slujit aproape treizeci de preoți din municipiul Botoșani, dar și de la bisericile din localitățile limitrofe, în frunte cu protopopul Petru Fercal. Alături de aceștia s-a aflat și directorul Seminarului din Botoșani, părintele profesor Daniel Dascălu. Biserica Vovidenia s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru credincioșii veniți să mulțumească Maicii Domnului și să își arate evlavia față de cel mai nou dintre praznicele închinate Fecioarei Maria, care a luat naștere în secolul al VI-lea.

Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți psalți din municipiul Botoșani și un grup de seminariști, împărțiți aleatoriu în două strane, interpretarea imnurilor de slavă fiind momente de înaltă trăire duhovnicească. Participarea credincioșilor prezenți la anumite cântări a creat impresia unei strane uriașe, unde Maica Domnului era cinstită pentru ajutorul oferit oricărui creștin care se roagă cu credință.

La finalul slujbei, protopopul Petru Fercal a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public

Un alt moment plin de emoție a fost legat de cuvântul de învățătură care i-a aparținut părintelui protopop (VIDEO în articol).

Publicitate

„Dumnezeu nu ne va părăsi. Să încurajăm familiile să dea naștere la copii, ca să nu rămână pământul acestei țări, sălbătăcit, vitregit nelipsit de oameni. Să-i creștem pe copiii noștri de mici în ascultare de Dumnezeu în bună-cuviință, ca să avem roade vrednice la vremea rânduită, să ne bucurăm de ei, să fie mângâierea bătrâneților noastre și să știm că fără Dumnezeu nu putem face nimic. Dăm slavă lui Dumnezeu că în acest Altar pe lângă invocarea Duhului sfânt neîncetat  este chemată și Maica Domnului să ocrotească pe tot omul rugător care pășește pragul acestei biserici ca să plece cu nădejde la casa lui. Ne bucurăm că se desfășoară o activitate deosebită și culturală și de asistență socială și de cateheză și să avem nădejde că Dumnezeu nu ne va părăsi. Avem încredere că dacă ne vom ruga cu post și fapte bune, nu ne va părăsi Dumnezeu”,  spus celor prezenți părintele protopop.

Să avem nădejde în Mama noastră din Ceruri și atunci un pic de lumină, un pic de speranță, un pic de vutere vom dobândi

Părintele paroh Partenie Apostoaie a mulțumit preoților prezenți la slujbă, dar și credincioșilor care au înfrumusețat sărbătoarea prin participarea lor. „Învățăm că fără Maica Domnului nu biruim ispitele și încercările acestei vieți. Este foarte importantă educația. Și a noastră și a celor pe care îi avem în grija noastră. Cea mai mare bogăție pe care o putem oferi unui tânăr de astăzi este aceea de a-l cunoaște pe Hristos. Cel care îl are în viața sa pe Hristos este și frumos, este și puternic, este și sănătos. este și bogat. Este, dacă putem spune, în Top 300, adică nimic nu îi lipsește. Nu vom reuși noi să atingem culmea sfințeniei. Suntem așa cum suntem, cu multe lipsuri în viața noastră, multe patimi, mult întuneric este în viața noastră, multe ispite și greutăți au fost și vor mai fi în viața noastră. Dar să avem nădejde în Mama noastră din Ceruri și atunci un pic e Lumina, un pic de Speranță, un pic de Putere vom dobândi”, a spus părintele Partenie.

Sărbătoarea a continuat, marți, cu slujba Sfintei și Dumnezeieștii liturghii, după care credincioșii prezenți au luat parte la tradiționala agapă frățească.

Cu cinstea care se cuvine sfintelor moaște ne vom închina acestor odoare scumpe pe care Biserica Vovidenia din municipiului Botoșani, din mila Maicii Domnului și cu binecuvântarea părintelui nostru mitropolit Teofan, le are ca patrimoniu de mare însemnătate: un fragment din Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, câte un fragment din sfintele moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, a Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, ale Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, ale Sfântului Ioan Rusu și ale Sfântului Ignatie.

***

Cea mai nouă dintre sărbătorile închinate Fecioarei Maria, Intrarea în biserică a Maicii Domnului este de origine ierusalimiteană, luând naştere în secolul al VI-lea. La 20 noiembrie 543, împăratul Iustinian cel Mare (527-565) a zidit la Ierusalim, lângă ruinele Templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numită Biserica „Sfânta Maria“-cea Nouă. Conform obiceiului, a doua zi după sfinţire, adică la 21 noiembrie, a început să fie serbat ocrotitorul bisericii, adică însăşi Maica Domnului, serbarea fiind consacrată aducerii ei la Templu. Înainte de secolul al VI-lea, sărbătoarea a fost generalizată în tot Orientul.

În Apus, ea a fost introdusă sporadic, probabil prin influenţa mănăstirilor greceşti din Italia, mai întâi în Anglia (sec. XI), apoi în Franţa, întâi în Avignon, la 1371. Generalizarea ei în întreaga Biserică Apuseană a început în 1472 şi s-a definitivat din anul 1585.

 

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Câștigătorii Festivalului-Concurs de Muzică Sacră, ediția a VI-a, Botoșani

Publicat

Publicitate

Data de 29 martie 2025 va rămâne pentru mult timp în amintirea botoșănenilor, întrucât cea de-a VI-a ediție a Festivalului-Concurs de Muzică Sacră a fost un succes. Organizat de Consiliul Județean Botoșani, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, o instituție publică de cultură, festivalul și-a propus promovarea valorilor veritabile ale creației corale și psaltice de cult ortodox și revigorarea mișcării corale în ansamblul ei.

Casa Tineretului Botoșani s-a umplut de iubitori ai muzicii sacre, iar pe scenă au urcat cele 14 coruri înscrise în competiție la cele 3 secțiuni: coruri de copii, coruri de adulți și grupuri psaltice. Participanții au fost foarte bine pregătiți și au reprezentat județele Botoșani, Iași, Neamț, dar și orașele Ialoveni, Orhei și Chișinău din Republica Moldova.

Juriul, format din Marius – Ioan Corugă – profesor de ansamblu coral la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț și la Liceul Teologic Ortodox – Piatra Neamț, Ciprian – Iulian Rusu, arhidiacon al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași, coordonator ale activităților diaconilor Catedralei Mitropolitane Iași, sectorul de activitate Teologie Liturgică practică și muzică bisericească, dirijor al Corului psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași și Alexandru Liviu Mocanu – prof. la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani, fondator și dirijor la Corul de Copii și Tineret Botoșani, administrator la Alma’s Academy Botoșani, a stabilit clasamentul final.

 

SECȚIUNEA B – Coruri de copii ale așezămintelor culturale, ale parohiilor și grupuri vocale (cu vârsta cuprinsă între 8-14 ani)

  • Premiul I – Corul „Axios” din Orhei, Rep. Moldova, dirijor Anghelina Usatîi
  • Premiul al II-lea – Corul Școlii „Filip Toderașcu” din Costești, Ialoveni, Rep. Moldova, dirijor Cristina Mereacre
  • Premiul al III-lea – Corul de copii „Sf. Antonie cel Mare” din Botoșani, dirijor Onofrei Dumitru Cristian
  • Corul „Sf. Ierarh Nicolae” din Botoșani, dirijor Gabriel Dumitru Azamfirei

 

Publicitate

SECȚIUNEA C – Coruri de adulți ale așezămintelor culturale, ale parohiilor și grupuri vocale (cu vârsta peste 15 ani, coruri mixte sau pe voci egale – feminine și bărbătești)

  • Premiul I – Corul „Cantabile” din Chișinău, Rep. Moldova, dirijor Marian Elena
  • Premiul I – Corul Bisericii Militare din Botoșani, dirijor Ilaș Victor Marian
  • Premiul al II-lea – Corul „Angeli” din Iași, dirijor David Florin Valentin
  • Premiul al III-lea – Corul „Muguri de cânt” din Valea Lupului, Iași, dirijor Macarie Mariana
  • Premiul al III-lea – Corul „Sf. Dimitrie cel Nou” din Iași, dirijor Mihaela Loredana Gîrlea
  • Mențiune – Grupul vocal „Cantus Armonia” din Piatra Neamț, dirijor Chelsoiu Severin Iulian

 

SECȚIUNEA D – Grupuri de muzică psaltică (coruri mixte sau pe voci egale bărbătești)

  • Premiul I – Corul „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoșani, dirijor Bulboacă Gheorghe
  • Premiul al II-lea – Grupul Psaltic „Filotheos” din Botoșani, dirijor Bulboacă Gheorghe
  • Premiul al III-lea – Corul „Antoniada” al Parohiei „Sf. Antonie cel Mare” din Botoșani, dirijor Onofrei Dumitru Cristian
  • Mențiune – Corul „Elefterios” din Răuseni, Botoșani, dirijor George Gontineac

 

Trofeul festivalului a fost acordat, conform regulamentului, unui câștigător al premiului I la una dintre secțiunile concursului și a fost adjudecat de Corul „Cantabile” din Chișinău, Rep. Moldova, dirijor Marian Elena.

Un alt moment de excepție a fost recitalul Corului Psaltic TRONOS al Patriariei Române, dirijat de Arhidiaconul Mihail Bucă, care a creat o atmosferă de înălțare spirituală în sufletele celor prezenți.

Citeste mai mult

Eveniment

Monstru cu chip de om: Un bărbat de 64 de ani, din Vlăsinești, și-a violat mama. După fapta îngrozitoare, a și bătut-o

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe 30 martie, pe numele unui bărbat, de 64 de ani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de viol și violență în familie.

Din cercetări a reieșit faptul că acesta, în noaptea de 29 înspre 30 martie a.c., prin folosirea forței, ar fi întreținut relații sexuale cu o rudă.. Mai mult decât atât, ulterior,  acesta ar fi lovit victima, producându-i leziuni.

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Citeste mai mult

Eveniment

Noi reguli de călătorie în Regatul Unit pentru români. Documentul care este obligatoriu din 2 aprilie. Ce este și cât costă

Publicat

Publicitate

Începând cu 2 aprilie, europenii vor fi obligați să obțină un permis de călătorie (ETA) pentru a intra în Regatul Unit, informează alba24.roAcest proces poate fi realizat online, prin plata unei taxe de 12 euro, sumă care va crește în curând la 19 euro, potrivit agerpres, după AFP.

Permisul, denumit Autorizație Electronică de Călătorie (ETA), trebuie obținut înainte de plecare și este valabil timp de doi ani. Poate fi solicitat prin aplicația ‘UK ETA’ sau pe site-ul oficial al guvernului britanic, gov.uk.

Autorizația Electronică de Călătorie (ETA) era deja obligatorie pentru cei care veneau din afacerea UE și nu aveau nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit.

Ce este ETA

ETA este un permis de călătorie digital, obligatoriu pentru cetățenii țărilor care pot călători în Regatul Unit (Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord) fără viză pentru vizite scurte. Printre aceștia se numără și cetățenii români.

Acest permis va simplifica călătoriile pentru românii care vor să viziteze familia și prietenii în Regatul Unit, dar și pentru cei aproximativ 500.000 de români care vizitează anual Marea Britanie pentru turism, afaceri sau studii, conform uk-eta.ro.

Precum ESTA pentru Statele Unite, scopul ETA este de a spori securitatea la frontiere, explică autoritățile britanice.

Publicitate

De miercuri, 2 aprilie 2025, cetățenii din aproximativ 30 de țări europene, inclusiv toți cei din Uniunea Europeană (UE), cu excepția Irlandei, vor trebui să obțină acest permis pentru a călători în Marea Britanie, după ce țara a părăsit UE în 2020.

Taxa pentru permis este de 10 lire (aproape 12 euro), dar va crește la 16 lire (aproape 19 euro) din 9 aprilie.

Pentru a obține autorizația, solicitanții trebuie să încarce o fotografie a pașaportului și o fotografie cu chipul lor. Procesul este rapid și durează mai puțin de zece minute, iar autorizația este aprobată în câteva momente și asociată digital cu pașaportul, potrivit Ministerului britanic de Interne.

Deși guvernul recomandă un termen de trei zile lucrătoare pentru a primi un răspuns, în cazuri rare poate fi necesară o verificare suplimentară.

ETA permite șederea în Regatul Unit pentru o perioadă de până la șase luni și călătorii nelimitate pe o perioadă de doi ani. Totuși, dacă pașaportul este schimbat, va fi necesară o nouă cerere.

Din ianuarie, ETA a devenit obligatorie pentru cetățenii a aproximativ 50 de țări și teritorii, inclusiv Statele Unite, Canada și Australia. Sistemul, lansat în 2023, a început cu cetățenii din Qatar, iar apoi a fost extins și pentru alte țări din Golf.

Autorizația ETA, necesară pentru copii și bebeluși

Autorizația Electronică de Călătorie (ETA) este obligatorie și pentru copii și bebeluși. Totuși, elevii sub 18 ani care vin din Franța într-o excursie școlară nu vor avea nevoie de acest permis de călătorie, la fel ca și posesorii de pașapoarte britanice sau irlandeze și persoanele care locuiesc în Regatul Unit.

Pasagerii care tranzitează prin aeroporturile din Regatul Unit, fără a trece prin controalele de frontieră, cum ar fi cele de la Heathrow și Manchester, sunt scutiți de ETA.

În schimb, cei care tranzitează prin majoritatea celorlalte aeroporturi din țară, unde sunt necesare controale de securitate la aterizare, vor avea nevoie de autorizația de călătorie.

Guvernul britanic a justificat această măsură ca parte a eforturilor de „securizare a granițelor” și de „digitizare a sistemului de imigrație”. Până la sfârșitul anului 2024, Ministerul britanic de Interne a emis aproximativ 1,1 milioane de ETA.

Statele care vor avea nevoie de ETA din 2 aprilie 2025

Potrivit Economedia, cetățenii din următoarele state vor trebui să obțină o ETA pentru a călători în Regatul Unit din 2 aprilie 2025:

  • Andorra
  • Austria
  • Belgia
  • Bulgaria
  • Croația
  • Cipru
  • Cechia
  • Danemarca
  • Elveția
  • Estonia
  • Finlanda
  • Franța
  • Germania
  • Grecia
  • Ungaria
  • Islanda
  • Italia
  • Letonia
  • Liechtenstein
  • Lituania
  • Luxemburg
  • Malta
  • Monaco
  • Norvegia
  • Polonia
  • Portugalia
  • România
  • San Marino
  • Slovacia
  • Slovenia
  • Spania
  • Suedia
  • Țările de Jos
  • Vatican

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer de 32 de ani, fără permis, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, în comuna Albești, un autoturism condus de un bărbat, de 32 de ani, din județul Ilfov.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii  infracțiunii de conducere fără permis.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending